luni, iulie 22, 2024

Dispute primejdioase

Am parcurs în weekend cam tot ceea ce s-a scris în presă despre incidentele ce s-au petrecut între români și maghiari în cimitirul de pe Valea Uzului în cursul zilei de 6 iunie. 6 iunie însemnând pentru români, Ziua eroilor și sărbătoarea Înălțării.
Mărturisesc că nu mi-a fost chiar foarte simplu să dobândesc o imagine cât de cât limpede nici asupra cauzelor, dar nici asupra desfășurării faptelor. Și aceasta fiindcă informației nude, clare, reci, profesioniste, sau analizei neînfierbântate, bazate pe o bună cunoaștere a antecedentelor, adică a istoricului cimitirului transformat în obiect de dispută, dar și pe relatări obiective asupra înlănțuirii faptelor li s-au substituit pasionalități nepotrivite, în egală măsură distribuite și de-o parte și de cealaltă, ca și un tot mai puternic apetit pentru scenarită.
Observ încă o dată, și nu fără îngrijorare, că pentru marea majoritate a ziariștilor, dar și pentru mulți analiști, unii dintre ei nu doar cu vechime, ci și cu firmă, în România nu s-ar mai putea întâmpla nimic fără implicarea serviciilor, a Budapestei și a Moscovei. Despre respectivul amestec au făcut vorbire unii dintre cei care au scris despre acea zi neagră când mult mai bine și mai în folosul aflării adevărului, dar și în vederea evitării unor escaladări viitoare ar fi fost căutarea vinovățiilor în taberele celor care au devenit părți beligerante. Fără să se gândească nici un moment că Valea Uzului și ceea ce se află acolo, un loc de reculegere și de amintire, ar putea deveni oricând un al doilea Târgu Mureș din martie 1990.
În ceea ce mă privește, nu cred deloc că în evenimentele inimaginabile în Europa europeană a veacului al XXI lea, evenimente consumate joia trecută cine știe ce reprezentanți, unii dintre ei lăsați la vatră, ai intelligence-ului, fie el românesc sau din străinătate, ori interesele oculte ale lui Vladimir Vladimirovici Putin au avut vreo implicare. Profesioniștii dezbinării și-au făcut simțită prezența doar după aceea. Moscova are mari interese în România, își bagă în destule locuri coadă, Scufița roșie este vizibilă, are politicieni români pe care îi laudă, vrea să influențeze evoluția țării într-o direcție convenabilă lupului de la Moscova, însă de data asta cred că și-a luat o zi de pauză. Budapesta a intervenit, adică l-a invitat la o discuție sau, mă rog, l-a convocat la sediul ministerului maghiar de Externe, pe ambasadorul țării noastre în Capitala Ungariei, dl. Marius Lazurca. Aceasta și datorită faptului că autoritățile, dar și politicienii maghiari au declarat și reafirmat în repetate rânduri că sunt direct interesați și se simt responsabili față de tot ceea ce înseamnă maghiarime. Indiferent dacă aceasta este trăitoare între frontierele actuale ale Ungariei sau oriunde altundeva în străinătate. Există, de altminteri, chiar și înțelegeri diplomatice care atestă dreptul autorităților de la București, dar și ale celor de la Budapesta de a se interesa de ceea ce se întâmplă cu minoritățile. Din păcate, domnul Lazurca nu a răspuns invitației, probabil nu ca urmare a unei decizii personale, ci punând în aplicare instrucțiuni primite din Centrala de la București. Instrucțiuni, în opinia mea, nu tocmai foarte inspirate fiindcă absența d-lui Lazurca a prilejuit și favorizat ea însăți tensionarea relațiilor româno-maghiare, dar le-a și facilitat diplomaților ca și altor oficiali maghiari emiterea uno comunicate și opinii deloc favorabile românilor și României. Dl. Lazurca ar fi putut profita de invitație sau, mă rog, de convocare pentru a preda la Ministerul de Externe al Ungariei o notă din care să reiasă că istoria cimitirului de pe Valea Uzului nu este una eminamente maghiară, așa cum fals și interesat pretind capii UDMR-ului care iarăși și-au vârât coada. Un UDMR care prin vorbele nepotrivite ale fals moderatului Kelemen Hunor și-a mai arătat o dată lipsa devotamentului și a loialității față de România
În cimitirul devenit obiect de dispută sunt înmormântați și eroi români, iar românii au dreptul să și-i onoreze și să socotească deplasată intenția naționaliștilor și politicienilor maghiari din România de a privatiza și confisca în scopuri deloc cinstite istoria, adevărul și mormintele. Se cuvine să o facă demn și fără a leza sensibilitățile maghiarilor care, în nici un caz, nu trebuie privită ca parte adversă. Trebuie admis că în ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută pe Valea Uzului au avut un nedorit spațiu de manevră naționaliștii români care nu au ratat ocazia de a tensiona și mai mult situația. De a o face să degenereze în mod inadmisibil.
De greșit au greșit și încă cu vârf și îndesat autoritățile care i-au încredințat comanda trupelor însărcinate cu reinstaurarea ordinii atât de compromisului domn Sebastian Cucoș. Nimeni altul decât personajul care conducea Jandarmeria Română în ziua de 10 august 2018, atunci când actuala putere pesedisto-aldistă și-a dat arama pe față.
Dincolo de toate acestea, văd în deplorabilele întâmplări de acum câteva zile încă o dovadă că mai avem multe de făcut pentru ca între noi și maghiari să existe încredere reciprocă deplină. La ea nu se va ajunge însă în nici un caz prin afirmații iresponsabile, defăimătoare la adresa României de genul celor care au ieșit din gura, pixul și tastele computerelor liderilor UDMR.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Conflictul respectiv nu are de-a face nici cu mortii si nici macar cu cimitirul in care sunt ingropati..!
  E pur si simplu efectul unei vrăjmășii care dureaza de sute de ani si care isi are inceputul in apucaturile de hoarde primitive a primelor triburi de maghiari care au aterizat pe teritoriile romanilor si s-au dedat imediat la ceea ce stiau ei mai bine sa faca: jafuri si alte samavolnicii..! Iar la drept vorbind, urmasii acelor triburi nomade de maghiari, grofii UDMR-lui, au cam aceleasi apucaturi ..!
  Pacat de maghiarii cinstiti si muncitori, care se lasa..”coplesiti” de manipularile si..instigarile iredentiste si sovine ale borfasilor si derbedeilor udemeristi ce batjocoresc cu fiecare clipa in care mai respira in libertate Romania, tara in care si-au facut averile din tot felul de jafuri si devalizari..!
  Daca acesti lideri si activisti ai UDMR-lui ar fi trait in Ungaraia, cu siguranta ar fi ajuns niste prapaditi muritori de foame sau..puscariasi..!
  In Romania insa, datorita clasei tradatorilor intereselor Romaniei si romanilor, recte politicienii care ocupa cele mai inalte functii in statul roman si institutiile sale (Presedinte, parlamentari, premieri, ministri, sefi de servicii, de parchete, de tribunale, etc), udemeristii jefuiesc cat pot bugetele locale si resursele nationale si, in acelasi timp, sfidand Constitutia, legile si autoritatile responsabile cu aplicarea lor, ”sapa” prin toate mijlocele integritatea teritoriala a Romaniei..!
  Mi-as dori un referendum care sa conteze cu adevarat pentru tara, unul in care cetatenii ei sa fie intrebati daca sunt de acord cu introducerea in Constitutie a interdictiei existentei partidelor ..etnice, precum si cu anularea prevederilor care permit anumitor minoritati sa-si trimita ”reprezentanti” in parlament, asta fara sa participe in mod democratic si real la alegeri parlamentare, impiedicand astfel un numar important de cetateni sa-si trimita reprezentanti pe locurile ocupate ”moca” de minoritatile respective..!

  • Hai, bade, ca vorbesti ca sI cum nu ar fi avut loc DEZVALUIREA DE DUPA 26 MAI.
   Miile de voturi ”unguresti” de la Craiova, Pitesti . Ramnicu Valcea sau Braila or fi fost mereu – dar ACUM careva din SISTEM a renuntat la OMERT.
   E greu de gasit alta explicatie a acelor voturi decat aceea ca UDMR e o unitate securistica romaneasca SUB ACOPERIRE care maraie exact atat cat e necesar ca sa para credibila, dar
   are grija sa canalizeze energiile revansarde maghiare spre dispute
   insignifiante pe subiect MOARTA (azum chiar la propriu)
   Saracu Tokes – sungurul care in toti acesti ani a batut de zor Toba lui Atila
   a spus de mulr ca asta e exența UDMR ului, dar in lipsa unor probe
   afirmatiile lui pareau absurde (și pentru ca Kelemen sau Marko au talent actoricesc de Hollywood) .
   Nu e deloc frumos ca acum s-a comis acest gest de tradare a unei operatiuni atat de sofisticate prin care minoritatea maghiara a fost vreme de 30 de ani pusa sub un control cat se poate de eficient, mai ales cand Statul Roman a acceptat si sacrificii
   forestiere majore pentru recompensarea atator si atator eroi romani cu nume unguresti.
   PS. Efectele secundare ale dezvaluirii cu ungurii olteni sau moldovemi a avut ca efect secundar si EXPLICAREA SUCCESULUI ELECTORAL AL LUI PONTA – care si el a avut propriul Tokes …pe unu Basescu care a zc ca Victor Viorel e ACOPERIT.

 2. Cimitirul de la Valea Uzului trebuie păstrat cu un anumit respect pentru Imperiul Austro-Ungar, cu toate defectele lui, în care respect ar trebui să se întâlnească și ungurii și românii ardeleni. Ungurii au săpat tot timpul la temelia acelui Imperiu și acum la Valea Uzului se dau mari moștenitori. Românii au uitat că strămoșii lor, că Avram Iancu a luptat pentru românii din Ardeal și pentru împăratul de la Viena. Ignoranța merge mână în mână cu lipsa respectului civilizat pentru trecut, cu manifestarea unui naționalism degenerat, „cocălăresc”.

 3. #

  Fiindca vad ca pe site-ul ” Adevarul ” sunteti inabordabil ( motivele va privesc personal dar contrazic libertatea de opinii ) va pot spune – daca va intereseaza – ca nu vedeti padurea de copaci .
  ln cimitirul din Valea Uzului sunt ingropati eroi din patru armate beligerante , respectiv din 7 nationalitati .
  Au dormit nederanjati aproape 100 de ani . Brusc cimitirul redevine un ” Casus belli ” .
  Fiindca sunteti un om al condeiului , nu al armelor eu as sugera sa scrieti ceva despre parerea mortilor ce zac in cimitir . Ce parere ar avea ei dupa infruntarea mortala de acum 100 de ani , despre ciorovaielile urmasilor pentru care au murit ???
  Ce ar spune mortii despre sacii de gunoi ce le imbraca crucile ???
  Ce ar spune mortii unguri despre lacatul pus pe poarta locului de veci ???
  Cite palme le-ar trage urmasilor ce nu stiu sa aprecieze sacrificiul lor ???

  As face-o eu , dar n-am stiloul dvs.

 4. Evenimentele au de a face cu treaba dupa ureche, facuta de mult si continuata in aceeasi nota de autoritatile romanesti. Nu stiu cum a fost posibil ca restaurarea unui monument funerar in Romania sa se faca fara o autorizare scrisa in care sa se specifice exact in ce consta restaurarea si apoi sa se verifice ca asa s-a procedat, mai ales cand aceasta se efectua de un stat vecin! Pentru repararea acoperisului unei case in Craiova ai nevoie de autorizatie si apoi vine cineva sa vada ca ai respectat proiectul. Cu atat mai mult cu cat e vorba de cimitire implicand un stat strain direct interesat si decedati apartinand mai multor natiuni. Incredibila lipsa de raspundere si habarnism! Apoi, cine si cum a aprobat o noua modificare a aceluiasi cimitir prin adaugarea unui numar de cruci de beton (de unde se stia cate trebuie??) intr-un loc ales aiurea (de ce acolo, cine a facut proiectul si cine l-a aprobat??). Toate aceste intrebari au de a face cu felul in care ne alegem conducatorii, oameni care de multe ori nu au nici caracter si nici un pic de pregatire. Daca e vorba de evenimente puse la cale de anumite interese, e usor de verificat printr-o ancheta serioasa, dar cine sa o faca, Dna Dancila??

 5. Cu săptămâni înainte era evident, pentru cine înțelege ce se întâmplă, că lucrurile erau pe un curs de coliziune. Restul e gargară și/sau perdele de fum.

 6. Cand UDMR/magyar psd obtine voturi a caror provenienta nu se poate explica, logic, este clar ca
  nu se poate vorbi de o ancheta serioasa si vorbim de interese oculte.Privind relatiile comunitatii
  Romane cu comunitatea Maghiara trebuie luat in considerare recentul mars de la Cluj…Sa observam ca iesirile nationaliste apartin varfurilor magyare [Marka-in ziare din Budapesta, Hunor in parlamentul Roman……] si nu cetatenilor romani de etnie maghiara….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro