miercuri, aprilie 30, 2025

Dl. Călin Popescu- Tăriceanu încă nu a aflat că ulciorul nu merge de multe ori la apă

Sfârșitul săptămânii trecute a adus cu sine o nouă învolburare a apelor în coaliție. Motivul? Contrazicerile referitoare la posibile modificări în conținutul Ordonanței 114/2018, cunoscută mai curând sub numele de „Ordonanța lăcomiei”, contraziceri ai căror protagoniști au fost președintele ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, și ministul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Teodorovici.
Să recapitulăm faptele. Dl. Tăriceanu a declarat în prima parte a săptămânii că ar fi discutat cu d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă și că ar fi căzut de acord asupra necesității eliminării taxei de 2% asupra cifrei de afaceri a companiilor producătoare de energie.
Numai că joi seara, în cursul unei apariții mai mult decât penibile, adică în nota și specificul personajului care nu se face remarcat decât prin atitudinea lui de playboy demult ajuns la vârsta pensionării, o apariție presărată cu glumițe în totală contradicție cu seriozitatea care face parte cumva din fișa postului celui pe mâna căruia este încredințată buna chibzuire a banilor României, dl. Teodorovici a infirmat zicerile d-lui Tăriceanu. „Nu va exista nici un fel de modificare a respectivei Ordonanțe, v-ați bucurat degeaba”, a declarat cu enervantul lui surâs ciocolatiu transformat în rictus vistiernicul României.
A urmat o replică dură din partea președintelui Senatului României care i-a reamintit d-lui Teodorovici că Ministerul Energiei are un titular propus de ALDE. Pe atât de savurosul domn Anton Anton.
Nu știu când și cum se va încheia disputa dintre domnii Tăriceanu și Teodorovici. Însă mai mult ca sigur nu prin părăsirea coaliției de guvernare de către partidul condus de dl. Tăriceanu. Care se simte cum nu se poate mai confortabil la putere și în scaunul de președinte al Senatului.
De fapt, cearta aceasta i-a căzut chiar foarte bine d-lui Călin Popescu-Tăriceanu care, în replica dată d-lui Teodorovici, nu a uitat să reamintească că ALDE este un partid de factură și esență liberală. Aceasta în pofida faptului că ALDE, în versiunea sa atât de originală, atât de românească, nu este defel privit cu ochi buni de ceilalți membri ai familiei politice europene din care face parte. Care deja de multă vreme îl amenință că nu ar fi departe ziua în care nu va mai avea parte de tacâmul lui la masă.
Referirile la esența liberală a partidului pe care îl conduce sunt precum un cântec de sirenă pe care dl. Tăriceanu îl dedică liberalilor din PNL-ul condus de dl. Ludovic Orban, partid în care apa pare iarăși să dea în clocot. Călin Popescu-Tăriceanu continuă să spere într-o defecțiune majoră a PNL de natură să îl ajute atât în campania pentru alegerile prezidențiale cât și în cea din anul 2020 pentru alegerile parlamentare.
Sunt deja multe luni de când dl. Călin Popescu-Tăriceanu pozează în omul mult mai deschis la minte decât dl. Liviu Nicolae Dragnea. Preedintele Senatului și-a făcut un veritabil obicei din a promite îndulcirea unor măsuri guvernamentale aflate în totală contradicție cu tot ceea ce presupune apartenența țării la Uniunea Europeană. Și aceasta nu fiindcă dl. Tăriceanu ar fi pro-european din fire. Nu este. Să ne reamintim că pe gura președintelui Senatului au ieșit nenumărate declarații de un iliberalism feroce, de unde și proasta faimă de care are parte în rândul familiei politice care, cum spuneam, se pregătește să îi cam trântească ușa în nas.
Dacă îndulcirile promise se întâmplă să fie puse în practică, dl. Tăriceanu își arogă toate meritele posibile, dacă nu, se mulțumește să ridice neputincios din umăr, lăsându-ne să înțelegem că el a vrut, însă nu au vrut alții.
Președintelui Senatului României par a nu-i fi încă cunoscute proverbele referitoare la ulciorul care nu merge de multe ori la apă și la minciuna care are picioare scurte.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu trebuie omis zvonul ca Johannis are rezervata o functie de demnitar european
    pe care o poate insa ocupa numai daca are si calitatea de eurodeputat.
    Acesta vrajeala a fot lansata de Nistorescu – dar daca nu e doar o poveste ?
    In schema logica de care vorbesc acesta este motivul respingerii violente a lui Crin Antomescu
    și rezervarii PRIMULUI LOC pe lista europarlamentarilor PNL.
    Johannis ar fi locomotiva de care PNL are nevoie (de care zicea primarul Timisoarei).
    In aceeasi schema logica , pentru a candida la europarlamentare Johannis are nevoie sa fie
    suspendat la momentul oportun – chestie cu care as paria ca si Dragnea si Tariceanu ar fi de acord – fiecare vanand pe cont propriu functia de Presedinte pentru el , ambii fiind fanii disparitiei din competitie a lui Johannis.
    ***
    Toata incolaceala ar dezamagi probabil o mare parte a votantilor educati si pro-vestici , dar poate nu chiar pe toti.
    Dragnea nu are nici o sansa sa castige Presedintia , dar are sanse considerabile sa intre in tutul 2.
    Cu cine , daca ne imaginam ca Johannis pleaca la Bruxelles ?
    Cu cine – cu Tariceanu sau cu Ciolos ?
    Probabil cu acela pe care l-ar sprijini PNL ul .
    Daca Tariceanu ii face jocul lui Johannis spre Bruxelles atunci si Johannis va sustine si fuziunea ALDE cu PNL si nominalizarea lui Tariceanu drept candidat al DIN NOU MARELUI PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro