duminică, octombrie 24, 2021

Dl. Călin Popescu- Tăriceanu încă nu a aflat că ulciorul nu merge de multe ori la apă

Sfârșitul săptămânii trecute a adus cu sine o nouă învolburare a apelor în coaliție. Motivul? Contrazicerile referitoare la posibile modificări în conținutul Ordonanței 114/2018, cunoscută mai curând sub numele de „Ordonanța lăcomiei”, contraziceri ai căror protagoniști au fost președintele ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, și ministul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Teodorovici.
Să recapitulăm faptele. Dl. Tăriceanu a declarat în prima parte a săptămânii că ar fi discutat cu d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă și că ar fi căzut de acord asupra necesității eliminării taxei de 2% asupra cifrei de afaceri a companiilor producătoare de energie.
Numai că joi seara, în cursul unei apariții mai mult decât penibile, adică în nota și specificul personajului care nu se face remarcat decât prin atitudinea lui de playboy demult ajuns la vârsta pensionării, o apariție presărată cu glumițe în totală contradicție cu seriozitatea care face parte cumva din fișa postului celui pe mâna căruia este încredințată buna chibzuire a banilor României, dl. Teodorovici a infirmat zicerile d-lui Tăriceanu. „Nu va exista nici un fel de modificare a respectivei Ordonanțe, v-ați bucurat degeaba”, a declarat cu enervantul lui surâs ciocolatiu transformat în rictus vistiernicul României.
A urmat o replică dură din partea președintelui Senatului României care i-a reamintit d-lui Teodorovici că Ministerul Energiei are un titular propus de ALDE. Pe atât de savurosul domn Anton Anton.
Nu știu când și cum se va încheia disputa dintre domnii Tăriceanu și Teodorovici. Însă mai mult ca sigur nu prin părăsirea coaliției de guvernare de către partidul condus de dl. Tăriceanu. Care se simte cum nu se poate mai confortabil la putere și în scaunul de președinte al Senatului.
De fapt, cearta aceasta i-a căzut chiar foarte bine d-lui Călin Popescu-Tăriceanu care, în replica dată d-lui Teodorovici, nu a uitat să reamintească că ALDE este un partid de factură și esență liberală. Aceasta în pofida faptului că ALDE, în versiunea sa atât de originală, atât de românească, nu este defel privit cu ochi buni de ceilalți membri ai familiei politice europene din care face parte. Care deja de multă vreme îl amenință că nu ar fi departe ziua în care nu va mai avea parte de tacâmul lui la masă.
Referirile la esența liberală a partidului pe care îl conduce sunt precum un cântec de sirenă pe care dl. Tăriceanu îl dedică liberalilor din PNL-ul condus de dl. Ludovic Orban, partid în care apa pare iarăși să dea în clocot. Călin Popescu-Tăriceanu continuă să spere într-o defecțiune majoră a PNL de natură să îl ajute atât în campania pentru alegerile prezidențiale cât și în cea din anul 2020 pentru alegerile parlamentare.
Sunt deja multe luni de când dl. Călin Popescu-Tăriceanu pozează în omul mult mai deschis la minte decât dl. Liviu Nicolae Dragnea. Preedintele Senatului și-a făcut un veritabil obicei din a promite îndulcirea unor măsuri guvernamentale aflate în totală contradicție cu tot ceea ce presupune apartenența țării la Uniunea Europeană. Și aceasta nu fiindcă dl. Tăriceanu ar fi pro-european din fire. Nu este. Să ne reamintim că pe gura președintelui Senatului au ieșit nenumărate declarații de un iliberalism feroce, de unde și proasta faimă de care are parte în rândul familiei politice care, cum spuneam, se pregătește să îi cam trântească ușa în nas.
Dacă îndulcirile promise se întâmplă să fie puse în practică, dl. Tăriceanu își arogă toate meritele posibile, dacă nu, se mulțumește să ridice neputincios din umăr, lăsându-ne să înțelegem că el a vrut, însă nu au vrut alții.
Președintelui Senatului României par a nu-i fi încă cunoscute proverbele referitoare la ulciorul care nu merge de multe ori la apă și la minciuna care are picioare scurte.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Nu trebuie omis zvonul ca Johannis are rezervata o functie de demnitar european
  pe care o poate insa ocupa numai daca are si calitatea de eurodeputat.
  Acesta vrajeala a fot lansata de Nistorescu – dar daca nu e doar o poveste ?
  In schema logica de care vorbesc acesta este motivul respingerii violente a lui Crin Antomescu
  și rezervarii PRIMULUI LOC pe lista europarlamentarilor PNL.
  Johannis ar fi locomotiva de care PNL are nevoie (de care zicea primarul Timisoarei).
  In aceeasi schema logica , pentru a candida la europarlamentare Johannis are nevoie sa fie
  suspendat la momentul oportun – chestie cu care as paria ca si Dragnea si Tariceanu ar fi de acord – fiecare vanand pe cont propriu functia de Presedinte pentru el , ambii fiind fanii disparitiei din competitie a lui Johannis.
  ***
  Toata incolaceala ar dezamagi probabil o mare parte a votantilor educati si pro-vestici , dar poate nu chiar pe toti.
  Dragnea nu are nici o sansa sa castige Presedintia , dar are sanse considerabile sa intre in tutul 2.
  Cu cine , daca ne imaginam ca Johannis pleaca la Bruxelles ?
  Cu cine – cu Tariceanu sau cu Ciolos ?
  Probabil cu acela pe care l-ar sprijini PNL ul .
  Daca Tariceanu ii face jocul lui Johannis spre Bruxelles atunci si Johannis va sustine si fuziunea ALDE cu PNL si nominalizarea lui Tariceanu drept candidat al DIN NOU MARELUI PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.