duminică, decembrie 10, 2023

Dl. Frans Timmermans le-a reamintit politicienilor din România că ar fi bine să mai și citească

Plină de substanță și de învățăminte vizita-fulger efectuată ieri în România de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans. Domnia-sa a folosit la maximum cele mai mult de zece ore petrecute în țara noastră. S-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, dl. Liviu Dragnea și dl. Călin Popescu –Tăriceanu, cu președintele Comisiei speciale parlamentare care se ocupă de modificarea legilor justiției, dl. Florin Iordache, cu premierul Viorica Dăncilă, gardată de dl. ministru Tudorel Toader.
Dl. Frans Timmermans i-a ascultat pe toți interlocutorii domniei-sale cu maximă atenție, nu a tratat nici una dintre întâlniri cu aerul că ar îndeplini o obligație pur formală. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a administrat astfel ministrului Justiției, dl. Tudorel Toader, o lecție fundamentală. Lecție pe care dl. Toader, în multiplele calități ale domniei-sale- de cetățean al Statului de drept numit România, de absolvent al unei reputate facultăți de Drept, de profesor universitar creditat a fi unul de maximă competență, de conducător de doctorate, de membru al Comisiei de la Veneția, de fost membru al Curții Constituționale dar și de politician mai mult sau mai puțin sub acoperire- se presupune că ar fi trebuit să o știe. Și anume că orice opinie se cuvine lansată în spațiul public numai atunci când e fundamentată pe un consistent eșafodaj de argumente și că orice decizie se impune luată în maximă cunoștință de cauză. Că ține de o minimă civilitate și că e o chestiune de respect al exercitării calității de demnitar, că reprezintă dovada respectului pe care deținătorul unei funcții publice de maximă expunere necesitatea de a da ascultare, de fiecare dată, ambelor părți implicate într-un conflict sau într-o dispută. În cazul de față, una de o anvergură însemnată.
Dl. Frans Timmermans, cunoscut drept unul dintre cei mai atenți, mai competenți și mai critici observatori ai evoluțiilor politice și din domeniul justiției din România, nu a evitat întâlnirile cu presa. Dimpotrivă. Aflat față în față cu jurnaliștii, dl. Frans Timmermans nu a produs enunțuri de complezență, nu a încercat să îndulcească acele observații ce, mai mult ca sigur, nu au fost pe gustul politicienilor ce dețin acum puterea în țara noastră, nu a făcut nici jocul dorit de Opoziție. Ce diferență între felul în care s-a manifestat public înaltul oficial al Comisiei europene și penibilul „nu comentez” cu care s-a mai făcut o dată de minune prim-ministrul României, d-na Viorica Dăncilă!
Ce a spus, la urma urmei, domnul Frans Timmermans? Un lucru simplu, elementar și de bun simț. A reamintit că poziția de stat membru al Uniunii Europene pe care și-a dorit-o atât de mult România și care i s-a cam făcut cadou, cu numeroase dispense, în anul 2007 presupune o condiție sine qua non. Aceea a respectării regulii separației puterilor în stat. Dl. Frans Timmeermans le-a reamintit tuturor politicienilor din România că justiția este și trebuie să rămână independentă și că este obligatoriu ca ea să fie lăsată să își rezolve singură problemele. Că operațiunea de legiferare trebuie făcută cu transparență și nu cu dedicațe, în folosul unui grup de persoane. Că este inutil ca unii dintre politicienii români să tot repete că organismele de la Strasbourg și de la Bruxelles nu ar ști ce se petrece în România. Că ar fi victima unor operații de dezinformare. Dimpotrivă.
Până la urmă, domnul Frans Timmermans le-a reamintit, indirect, politicienilor de la București, dar și europarlamentarilor români că demult, prin secolulul al XVIII lea, un filosof francez pe nume Montesquieu a scris o carte al cărei nume este „Despre spiritul legilor”. Că în ea aduce vorba despre cele trei puteri ce se cuvine să funcționeze independent. Că nu ar fi rău să o citească sau să o recitească.
Primul care ar face foarte bine să ia pentru aceasta drumul bibliotecii este, indubitabil, cel puțin în opinia mea, dl. ministru și prof.univ.dr. Tudorel Toader. Și cum tot și-a făcut fiul asistent universitar grație unui concurs cu cântec, scos la vopsea de fostul ministru Liviu Pop, să își roage odrasla să îl seminarizeze.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Daca este adevarat ca tanarul Toader a ajuns asistent in urma unui concurs cu cantec si ca a fost spalat de dl Liviu Pop, inseamna ca dl Toader nu a inteles nimic din meseria de dascal si nici din cea de parinte. Am predat in invatamantu superior 30 de ani si am vazut cum sunt priviti copiii cadrelor didactice cand ajung studenti la facultatile la care predau parintii. Eu le-am pus in vedere copiilor mei sa isi gaseasca alte facultati sau daca au o pasiune nebuna pentru meseria unuia dintre parinti, sa-si gaseasca alt centru universitar. Dar nu numai Tudorel senior este de vina ci si Tudorel junior. In primul rand se supune unei posibile ‘persecutii’ si niciodata nu va sti cat valoreaza cu adevarat. Cat din ce realizeaza i se datoreaza si cat se datoreaza parintelui. Iar cand parintele nu va mai fi in functie sau in viata va avea un soc. Cand s-a pus problema sa se eleimine nepotismul din universitati, a iesit scandal si nu s-a intamplat nimic. In concluzie, aducandu-si odrasla la facultatea de drept, in universitatea al carei rector este, Tudorel a facut greseala vietii lui. A devenit santajabil.

 2. Din pacate lipsa crasa de educatie a clasei politice (mai corect spus ar fi gastilor) de la noi se repercuteaza nu asupra lor, ci asupra romanilor. Chiar atunci cand le sunt prezentate atitudinile irationale pe care le au si sunt pusi in fata evidentei, nu le tresare nici un muschi al fetei si isi continua discursul lipsit de logica si mai ales de bun simt (vezi interventia de ieri a deputatului AKM sau a senatorului Tari).
  Continui sa cred ca o reformare a politicienilor nu se poate face de catre ei insisi ci printr-un cadru legislativ adecvat.
  1. Dupa modelul legii raspunderii magistratilor, adoptarea de urgenta a unei legi privind raspunderea materiala a politicienilor pentru toate deciziile pe care le iau si care afecteaza bunul mers al tarii (nimeni nu este mai presus de lege!!!!)
  2. Introducerea prin OUG a Directivei europene privind confiscarea extinsa a averilor dobandite ilegal.
  3. Abrogarea capitolului bugetar privind finantarea prin PNDL/MDRAP prin care se finanteaza clientela de partid (gasca). Accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare sa fie un criteriu de performanta atat pentru autoritatile locale cat si pentru cele guvernamentale

 3. Mi s-a părut o vizită ciudată, oarecum la disperare. UE se năruieşte vâzând cu ochii şi birocraţii CE au devenit disperaţi. Utopicul lor vis iniţial nu se poate transforma în noua UE germano-franceză cu ifose de mare putere, cam anti-SUA şi pro-Rusia, din cauză că esticii nu prea vor să accepte „federalismul” germano-francez. Cam asta mi se pare mie adevărata cauză a venirii la Bucureşti a socialistului globalist Timmermans. A venit ca porumbel al păcii cu două propuneri/ daruri dacă suntem cuminţi:
  -ridicarea MCV
  -intrarea în Schengen.
  Păi de ce tocmai acum, bibicule?

  Altceva ar trebui să le dea de gândit birocraţilor UE. Vă mai aduceţi aminte, domnilor, de:
  -PIGS(Portigalia, Italia, Grecia, Spania;”porcii”) pe care i-aţi umilit?
  -Grexit şi umilirea Greciei şi a Ciprului?
  -Brexit şi umilirea UK?
  -Merkel şi fronda anti- SUA?
  -Jecmănirea şi umilirea ţărilor estice?
  -Impunerea cotelor de emigranţi arabi şi africani?

  Acum ţările de la Visegrad fac frondă comună împotriva voastră. Şi iată că vine şi România. Nu e bine, dar vine şi ea, s-a săturat de umilinţa MCV şi a ne-acceptării în Schengen.

  Oare, „marile democraţii” europene înţeleg că au iritat pe toată lumea?

  Eu zic că au început să înţeleagă. Prea târziu!

  • Pe de altă parte Kovesi nu înțelege că deciziile CCR sau legile Parlamentului pot fi criticate de șeful DNA, dar nu la televizor, nu pentru lumea din piață. Toader are și el dreptate, chiar dacă nu sunt motive de revocare.

   Motiv de demisie a șefului DNA ar fi autoexilul Alinei Bica, Elenei Udrea, al lui Radu Mazăre, Sebastian Ghiță, chiar dacă erau deja trimiși în judecată. Procurorul este cel care cere măsuri în fața judecătorului. A cerut DNA?

   Eu cred că Kovesi vrea să-l scape și pe Dragnea, pozând în Jeanne d’Arc a justiției, așa cum și inculpatul afirmă că el nu critică justiția, cum o fac prietenii lui…

   Iar din lipsă de politicieni ai opoziției, Codruței i se aduc osanale pe nedrept.

   • Lucifer, schimbă-ți numele. Spune-ți Gică Contra!
    Arunci cu noroi în toate și în toți. Poate ai o problemă și nu știi.
    Stefan

  • Cred ca intrarea in Schengen si euro, ar fi prioritatea nr.1 al Romaniei. Altfel ne vom integra cam greu. Trebuie luat din mainile politicului din romania si jucaria RON, ca sa aiba marja de manevra si mai mica.
   Daca ar fi posibil de luat si justitia, sa judece totul in Olanda, Strassbourg, la ce ne mai trebuie justitie in romania? Ar putea sa-si faca niste filiale europene, unica functie fiind sa aduca acuzatii in fata lui skype …, si dupa sa-i hraneasca.

  • Eu nu as canta inca nici un prohod pentru Uniunea Europeana pentru ca deocamdata nimeni nu vrea s-o paraseasca. Tuturor le convin avantajele financiare oferite de „mama” U, asa cum este ea.
   Da, Timmermans este disperat cand vede cum niste state care abia asteptau sa adere la UE si al caror scop era acela de a intra in randul statelor civilizate, se autodistrug acum in diverse moduri.
   „Grexit şi umilirea Greciei şi a Ciprului?”– poftim??? Nu stiu cine a umilit mai tare Europa decat Grecia, prin faptul ca a ascuns sub pres gunoiul de-a lungul timpului si guvernul de la Atena a prezentat cifre false in ce priveste economia. Grecii ar trebui mai intai sa munceasca precum nemtii si apoi sa se planga. De ce a fost umilita Grecia, pentru ca UE a salvat-o de la faliment si a obligat Grecia sa adopte masuri drastice?
   „PIGS(Portigalia, Italia, Grecia, Spania;”porcii”) pe care i-aţi umilit?”– what?? Italia este stat membru fondator; de ce sa fie umilita si in ce sens a fost umilita Italia?
   „Brexit şi umilirea UK?”– ?? UK practic nici nu a fost in UE pana acum, putem spune. UK avea acorduri speciale semnate cu UE privind taxele, asadar nici macar nu plateau cat ar fi trebuit la bugetul UE. De asemenea, nu se supuneau toturor legilor adoptate de UE. Au blocat-pe drept sau nu- aproape fiecare proiect lansat de UE.
   „-Merkel şi fronda anti- SUA?”– dimpotriva, Merkel nu doreste ruperea relatiilor cu SUA, ci altii doresc asta.
   „Jecmănirea şi umilirea ţărilor estice?”– In ce sens? Pentru ca in sfarsit cineva se „ocupa” si de coruptii nostri si datorita Uniunii avem si noi un DNA, fonduri UE , precum si toate avantajele care decurg din calitatea de membru? Ar trebui sa zicem mersi, nu credeti? Aaaa…ca politicienii nostri nu vor sa atraga fonduri si nu mai vor stat de drept…aici va rog sa discutati cu cei care i-au votat sau direct cu nea’ Toader si sa-i explicati ce inseamna starea de normalitate si respectul fata de lege. Sa stiti ca indiferent unde eram integrati (exceptand Rusia) trebuia sa respectam statul de drept. Nu este doar UE care cere acest lucru, de altfel foarte firesc cred eu. SI in Australia daca ne integram trebuia sa respectam statul de drept.
   „-Impunerea cotelor de emigranţi arabi şi africani?”– bun, haideti sa va intreb altfel: v-a deranjat pe strada vreodata un emigrant din Siria sau Iraq? N-ati avut loc in autobuz sau metrou de emigranti sirieni? Vi se pare ca ne-au invadat acesti oameni? Mie sincer nu mi se prea pare. Pentru ca nu dau doi lei pe noi si nu vor sa traiasca la noi. Chiar ma simt jignit un pic pentru ca se duc toti prin ate tari mai evoluate unde justitia chiar functioneaza. Pai daca doreau sa fure si sa sparga, ramaneau in Romania si nu se duceau in Germania, nu credeti?
   Asadar, haideti sa revenim pe calea cea dreapta spre VEST pentru ca spre EST nu gasim nimic, va garantez!

   • Chestia asta cu statul de drept a devenit o idee fixă. Da, trebuie „stat de drept” dar să nu uităm că există „STATE(LA PLURAL!) de DREPT”. Practic, aşa cum au o limbă diferită, monedă diferită, religii diferite, etc aşa este şi cu „statele de drept”, sunt diferite de la stat la stat. Sistemul juridic american şi cel francez sunt diferite, deşi ambele sunt „state de drept”. Mie mi se pare că sintagma asta „stat de drept” este doar un fel de coerciţie, o bâtă de altoit popoarele considerate „barbare” sau indezirabile.

  • @Lucifer
   Aici nu-i vorba de sentimente – umiliri, jegmaniri, impuneri. E vorba de interese. UE nu poate functiona in formula si dupa regulile actuale. Se va reforma, cu participarea celor care vor. UK nu a dorit si a facut ceea ce trebuia, isi negociaza plecarea. Asa e bine, asa e logic, un divort rezonabil, negociabil. Reforma UE se va face cu cei care vor si pot, in primul rand cu ei care au adoptat deja moneda unica si care au un nivel de dezvoltare apropiat. Moneda unica nu e un moft, nu e nici un simbol, e o necesitate pentru comert, pentru afaceri, pentru coeziune. Sistemul prin care mai multe banci nationale pot emite aceeasi moneda si fiecare guvern sa-si controleze, separat, finantele, e prost si trebuie schimbat. Asta se va face in primul rand. Va urma, probabil, o politica externa unica, apoi un parlament unic samd catre un unic stat, federal. Asta a fost si pentru noi orizontul de asteptare – cel putin pentru mine a fost si a ramas. Romania nu are alta sansa, e de ajuns sa te uiti la economia noastra care e dependenta de multinationale, care produc aici si a caror piata e UE, nu Romania (produc aici numai pentru ca suntem parte din UE). Suntem o tara mica si nu putem sa ne dezvoltam decat ca parte dintr-o comunitate de state. Eu prefer sa fim parte dintr-o federatie/ confederatie cu lider Germania+Franta decat sa fim independenti condusi de Dragnea+Iordache+Vasilescu+Dancila. Se pare ca de capul nostru nu reusim decat sa daramam (uitati-va la dezastrul ultimului an, mai e putin si ne intoarcem in 1990).

   • Cred că ura împotriva poporului şi implicit statului român v-a cam luat minţile. Cine i-a votat pe Dragnea&comp? Poporul român! Este de repudiat poporul român pentru asta? Sunt de repudiat germanii că l-au votat pe Hitler sau ruşii pe Putin? Niciun popor nu este aşa de ticălos încât să nu merite să te sacrifici pentru el. E păcat că de anul Centenarului poporul român îşi repudiază propriul stat, bun sau rău cum este. Cu aceste idei nu vom mai prinde un alt Centenar. Vreţi asta?

  • Lucifer

   ” Mi s-a părut o vizită ciudată, oarecum la disperare. UE se năruieşte vâzând cu ochii…”

   Ciudata viziune ai! Cam ca la maratonul despre care vorbea Timmermans – cu mersul pe contrasens.

   Vizita lui Timmermans a fost o vizita dură. In care ni s-a spus, astea sunt regulile, faceti, e OK, nu faceti, vă punem pe margine, fără bani, fără vot.
   Europa cu două viteze prinde contur, grupul țărilor performante, serioase sunt hoțărâte să meargă inainte fără a mai ține cont de mofturile unor țări care au beneficiat net de pe urma aderării (Polonia, Ungaria si mai nou Romania) si acum incep să se joace de-a democratia.

   80% din investitiile noastre provin din fonduri europene. 100% din agricultura noastra e tinuta in viata de subventiile pe aceasta sectiune. Cand UE ne va taia aceste fonduri va fi vai de noi.
   Asta vreti?, a zis Timmermans. Daca da, asta o sa aveti!

   Disperare pentru noi, nu pentru ei. Să nu facem pe croitorașul cel viteaz când nu e cazul.
   Mai bine ne-am vedea de treabă si am respecta ce am semnat la aderare.

   • Anti-românita a devenit o boală mortală. Cu astfel de oameni vom dispărea ca popor şi ca stat. Cine e de vină că nu ştim să ne conducem? Cine e de vină că nu avem criterii de valoare ca să ne alegem elitele? Voi vreţi o „ţară ca afară”, dar ălora le-a trebuit sute de ani ca să ajungă în situaţia asta de dezvoltare, trecând prin revoluţii, lovituri de stat, războaie civile. Unele din „marile democraţii” au primit şi resurse suplimentare din colonii. Vreţi ca repede-repede să trăim ca ăia. Păi nu se poate, există un timp obiectiv al dezvoltării. Muncă, luptă, sânge şi lacrimi-astea sunt ingredientele propriei dezvoltări. Dar nu vrem asta, vrem să fim milogii bogaţilor, în loc să luptăm pentru propria devenire. Pentru dreptul nostru de a fi milogi ne-am sacrifica şi ţara şi statul şi poporul. Nu vi se pare, în numele istoriei României, că nu aveţi dreptul de a sacrifica viitorul poporului şi statului român?

   • Li se rupe de UE la nkveSD si HALDE si de fondurile UE pe ei ii intereseazqa praduiala de la buget ca fondurile sunt greu de praduit ……aduceti-va aminte de CITROENURILE vandute ROMTELECOM pe vremuri…
    Gasca are exclusiv proiecte personale sinecuri amante curvasaraie….SI cum sa faca pani din parandarat sa-si asigure viitorul pe 100 ani cireada da o in masa ca pute……

  • @Lucifer Am fost tentat sa raspund punctual dar observ ca mike a facut deja asta si are multe argumente de bun simt (adica nu ai nevoie de prea multe minte pentru a le intelege, ci doar ancorare in realitate). Cum observ ca nu reuseste „sa ajunga la tine”, voi incerca altfel.
   Ideea cu statul de drept nu este „idee fixa”, este principiu care spune ca toti suntem egali in fata legii. Dar tu consideri asta numai o sintagma (3 cuvinte alaturate) lipsita de sensul ei original. Pai sa vedem daca iti sta in obisnuita sa folosesti cuvinte lipsite de sensul original sau cu acest sdens deformat. Si gasim: „umilire”, in mai multe contexte, de fiecare data folosit complet aiurea. UK nu a fost umilita. Care sunt cele cele mai mari 3 economii din „UE”: Germania, Franta si… UK. De ce numai Germania si Franta sunt considerate locomotivele UE? Simplu, pentru ca UK nu a vrut sa-si asume acest rol. A dorit numai avantaje, si le-a avut, cu cat mai putine responsabilitati. Acum doreste 0 responsabilitati, ori asta nu se poate. Pana si China are responsabilitati fata de UE daca vrea sa-si vanda produsele pe piata europeana. Si nu pentru ca UE incearca sa „umileasca” China, ci pentru ca UE doreste sa-si protejeze cetatenii, printre care te numeri si tu (despre asta, un pic mai jos). Tarile estice „umilite” de UE (adica de Merkel, se deduce din ce spui tu) sunt tarile care au inregistrat derapaje, sunt tarile care in care un francez sau un neamt, daca face vreo prostie prin aceste tari, nu mai are garantia unui tratament corect (daca este sa privim numai aspectul justitiei). Umilinta MCV? Pai daca tu nu inveti si iei un 4 la scoala, te consideri umilit? Adica ai merita 10 si felicitari, in rand cu cel care invata, nu? In legatura cu Brexit si Grexit si tot asa, hai sa privim si altfel problema (adica mai simplu): Daca Romania s-ar transforma peste noapte in 4 tari mai mici, Dobrogea, Moldova, Muntenia si Transilvania, crezi ca suma produsului intern brut al acestor tari va fi mai mare decat al Romaniei? Sigur nu, pentru ca ar interveni taxele. Oricare dintre aceste mini-tari ar putea sa se ridice economic numai daca ar incheia acorduri avantajoase cu alte tari. „Unde-i unu, nu-i putere”, e atat de simplu sa intelegi dar tu se pare ca nu poti sau nu vrei. Si de ce n-ai vrea? Singura tara care este direct interesata de fragmentarea UE este Rusia si este destul de activa pe toate canalele care-i sunt disponibile. Unul din semnele ca propaganda FSB este activa este distorsionarea sensului cuvintelor, pana la inversarea lor, cum faci tu cu „umilire”. Pana la urma cine esti, Lucifer: un roman mai slab de minte si care pune botul la ce spun profesionistii FSB, un roman care nu este nici prost si mai si stie ce spune, caz in care cred ca vorbim de tradare, sau nici macar nu esti cetatean roman, situatie in care ar fi bine sa ne spui macar cu cat te plateste FSB-ul, spre cultura noastra generala…

 4. „toate discuţiile nu au legătură cu Schengen, e timp ca România să fie primită în acest spaţiu.”
  „Referitor la activarea art. 7, oficialul a sps că nu există o ameninţare sistemică la adresa statului drept, „aveţi o justiţie puternică şi independentă”, situaţia e diferită faţă de cea din alte ţări”.
  ” despre legarea fondurilor de respectarea statului de drept: ne gândim la un mecanism prin care toate fondurile, inclusiv din agricultură, să nu fie cheltuite în mod greşit. E important ca toatele statele să adere la instituţia Procurorului european.”
  propunerea CE privind viitorul cadru bugetar va fi prezentată în mai: „În cadrul discuţiilor de pregătire, ne-am gândit cum putem să ne asigurăm că fondurile europene sunt cheltuite în conformitate cu principiul bunei administrări şi al statului de drept. Ne gândim la un mecanism care să asigure ca toate fondurile, nu vorbim doar de cele structurale sau de coeziune, inclusiv fondurile din agricultură şi alte plăţi, să poată fi verificate, astfel încât să ne asigurăm că nu sunt cheltuite prost”.
  „Timmermans a spus că acest mecanism se va aplica tuturor statelor membre”.
  ***
  „Frans Timmermans a fost primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, de la care a primit asigurări că „sistemul judiciar este independent pe deplin și funcţionează eficient”.

 5. Înțeleg tonul ironic cu care înșirați titlurile lui Toader, dar prestația sa a fost atât de incredibil de lamentabilă încât nu îl merită nici măcar pe cel de „domn”.

 6. @ Agrepres
  Timmermans mai spune:

  „Cetatenii vor ca noi sa vorbim despre problemele lor, despre visurile lor, aspiratiile lor, daca cream impresia ca ne pasa doar de problemele noastre, despre ce vrem noi, nu despre ce vor ei, pierdem. Guvern sau Opozitie, pierdem toti!

  !! Sunt convins ca romanii vor ca politicieniii sa vorbeasca de locuri de munca, de securitate sociala, imigratie, nu despre reforma Justitiei, mai ales daca aceasta reforma e facuta pentru interese personale, nu pentru binele societatii”, le-a spus Timmermans membrilor Comisiei Iordache, potrivit unei inregistrari obtinute de Ziare.com de la intalnirea tinuta in spatele usilor inchise, in Parlament. !!

  In privinta MCV evident ca exista o monitorizare stricta din partea Comisiei – toata lumea a mentionat si a subliniat progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pe tema justitiei, insa ne-a recomandat sa nu ne inecam ca tiganul la mal – vorba romanului

  Referitor la acuzatiile aduse sefei DNA, Laura Kovesi, si acestei institutii, de ministrul Justitiei si de lideri politici de la Putere, Timmermans a spus ca nici ministrul Justitiei si nici politicienii nu trebuie sa investigheze ei magistratii, ci instantele din cadrul magistraturii sunt singurele care pot face asta.
  De asemenea, Timmermans, care face parte din Partidul laburist din Olanda, membru al familiei politice social-democrate, ca si PSD-ul din Romania, a povestit ca in discutia pe care a avut-o cu Liviu Dragnea i-a spus acestuia ca social-democratii ar trebui sa fie preocupati de crearea de locuri de munca, nu de reforma sistemului judiciar.
  „In discutia cu presedintele Dragnea, asa cum veti vedea si in alte state nu am culoare politica atunci cand am astfel de discutii. Pentru mine, afilierea politica nu are nicio importanta cand vorbim despre separatia puterilor in stat si statul de drept. Cand am vorbit in treacat de politica de partid, el m-a intrebat de ce se zbate social-democratia in Europa. Eu i-am spus, ca de la social-democrat la social-democrat, noi, social-democratii, ar trebui sa vorbim cu si pentru oamenii nostri mai degraba despre locuri de munca, protectie sociala, sanatate, educatie, nu despre schimbarea sistemului judiciar. De asta ar trebui sa lasam problema reformarii sistemului judiciar deoparte in sensul in care sa respecte separatia puterilor si sa ne permita sa terminam MCV-ul, asa incat sa ne putem concentra pe deplin pe crearea de locuri de munca, de prosperitate” – a relatat Timmermans despre discutia pe care a avut-o cu seful PSD, Liviu Dragnea.

  In legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie (MCV), Frans Timmermans a precizat ca ambitia actualei conduceri a Comisiei Europene este ca MCV sa fie ridicat in cazul Romaniei in anul 2019, in mandatul actualei Comisii, insa acest obiectiv va putea fi realizat doar daca progresele inregistrate de sistemul judiciar in Romana se vor dovedi ireversibile.

 7. @Lucifer: Noi ne-am cerut in UE, nu ne-g fortat nimeni. Ba dimpotriva, unii regreta ca ne-au primit..
  In 10 ani, daca aveam guvernanti cinstiti si competenti, puteam ajunge departe. Dar suntem saraci si prosti, votam aceiasi politicieni hoti si incompetenti
  Orice natiune are guvernantii pe care ii merita, iar tu il meriti din plin pe Dragnea…

  • Cred că nu aţi înţeles nimic. Păi cine i-a votat pe Iliescu, Băsescu, Ponta, Dragnea, Tăriceanu? Suntem săraci fiindcă sunt cam prea mulţi proşti care nu înţeleg nimic…

 8. Am preluat modelul francez spune A. Pleșu de repetate ori în sfera publică românească. Ce s-a preluat în cei 100 de ani 1918-2018 de la Paris?

  … „.. Până la urmă, domnul Frans Timmermans le-a reamintit, indirect, politicienilor de la București, dar și europarlamentarilor români că demult, prin secolulul al XVIII lea, un filosof francez pe nume Montesquieu a scris o carte al cărei nume este „Despre spiritul legilor”. Că în ea aduce vorba despre cele trei puteri ce se cuvine să funcționeze independent. Că nu ar fi rău să o citească sau să o recitească…. „…

  De la generația acelora cu biografia în două epoci total diferite nu mai e mult de așteptat? O viață falsa în trecutul recent (tăcerea intelectualiilor, frunțile plecate, colaboraționismul oportunist) nu devine o viață împlinită, o viață adevvrată? Democrația tânără românească are azi a patra putere în stat, are opinia publică- strada, are publicații online accesibile tuturor în țară și UE.

  Cum se va prezanta țara la președinția UE 2019? Cu penali în guvern, parlament, instituții publice?

  Minciuna pe malurile Dâmboviței e una. Minciuna are picioare scurte, nu duc până la Bruessel/ Paris /UE/ZE.

  O viață în minciună?
  România are de ales 2018/ 2019.

  • Patetic şi insuficient. Alţii sunt de vină, nu fiecare în parte. Nu vi se pare că a da vina pe alţii este o iresponsabilitate?

   • Epoca frunților plecate ale intelectualilor, ale „elitei”.

    Acuz pe unii din generția mea de colaboraționism oportunist. Au colaborat în naționalcomunismul ceaușist din interese meschine: apartament la București, carieră în redacție. Au dăunat altora.

    Am întâlnit colegi studenți 1976 după 8 luni închisoare. E o amintire tristă, de loc patetică.

    Nostagia e meseria altora: „securiștii patrioți”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro