duminică, iunie 16, 2024

Dl. Liviu Nicolae Dragnea și dușmanii închipuiți ai domniei-sale

Oare de ce se simt atât de bine foștii peremiști, așa cum sunt Lia Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu, în preajma d-lui Liviu Nicolae Dragnea?
Pentru că, precum odinioară PRM, PSD-ul de astăzi mizează masiv și nerușinat pe cartea naționalistă doar spre a-și ascunde tot mai accentuatele lui porniri anti-europene? Posibil. Cu toate acestea există o diferență fundamentală. PRM-ul repauzatului întru Domnul Corneliu Vadim Tudor era, pe față, „mâncător” de unguri, își fixase în UDMR dușmanul lui programatic, revista România Mare pleznea nu doar de atacuri antisemite (boală veche a lui Vadim, contractată încă din vremea în care se exersa în zona național-comunismului, prin intermediul articolelor publicate în Săptămâna culturală a Capitalei), în vreme PSD-ul condus de dl. Liviu Dragnea le face celor din UDMR curte pe față, concesii cu nemiluita, desigur nu dezinteresat. Ci, de pildă, contra fandărilor lașe care l-au ajutat ieri să își salveze cel mai incompetent guvern din istoria României.
Să îi fascineze oare pe d-na Lia Olguța și pe dl. Codrin imensa cultură a d-lui Dragnea? Poate fi el comparat din acest punct de vedere cu Vadim? Nici vorbă. Chiar dacă nu am crezut niciodată în autenticitatea lui Corneliu Vadim Tudor nici ca om de cultură (era posesorul unei memorii excepționale ce îi îngăduise să memoreze o mulțime de citate găsite prin cărți de popularizare și almanahuri), nici ca poet, nici ca orator, dl. Dragnea nu suferă comparație cu fostul lider al PRM. Este necitit, incult, are școală puțină, a făcut o Politehnică aproximativă și deține un an de repetenție în palmaresul educațional al domniei-sale. Însă, e drept, se situează mai sus cu o treaptă prin comparație cu doamnele Dăncilă, Vasilescu, Dan ori cu domnii Stănescu, Pleșoianu, Bădălău, Buzatu, Popa-Pamblică, Andrușca, Șova, altminteri cu toții pleznind de incultură și de impostură.
Cred că există, totuși, o asemănare indubitabilă între mai-marele PSD și fostul lider al PRM. Ridicolul care îi însoțește fiecare apariție publică. Precum odinioară Vadim, dl. Dragnea se înfățișează drept un lider care a îmbrăcat cămașa morții, care e înconjurat de dușmani, dușmanii domniei-sale fiind matematic aceiași cu dușmanii României. În imaginația bolnavă a domniei-sale, dl. Liviu Nicolae Dragnea ar fi mereu pândit ba de președintele Iohannis, ba de DNA și de d-na Laura Codruța Kὄveși, ba de SPP și de generalul Pahonțu.
Numai că fiind un personaj eroi-comico-satiric, asemănător celor din Țiganiada lui Ion Budai Deleanu, d-lui Dragnea nu îi e teamă de nimic. Așa că, însoțit și susținut de Viorica, Rovana, Olguța, Carmen Dan, Stănescu, Codrin, Buzatu, Pleșoianu, el, Liviu Nicolae Dragnea, e hotărât să meargă până la capăt.
Intereant e că în zicerile de la finele CEX-ului de vinerea trecută dl. Liviu Nicolae Dragnea și-a mai identificat doi dușmani. Pe fostul general de operetă Gabriel Oprea, cel care nu mai obosea pe vremuri să vorbească despre interesul național și care, în anul 2015, era văzut ca un posibil premier în locul d-lui Victor Ponta, și pe dl. Eduard Hellvig, directorul SRI.
Greu de intuit care ar fi motivele ce l-au determinat pe dl. Dragnea să vadă în dl. Oprea un ins de care trebuie să ne asigure că nu s-ar teme. Dl. Oprea este compromis pe viață, șansele lui de a mai face din UNPR o construcție politică solidă sunt, practic, egale cu zero, posibil e doar ca fostul prim-viceprim-ministru să știe câteva lucruri inconvenabile despre actualul președinte al PSD.
În cazul d-lui Eduard Hellvig, lucrurile sunt ceva mai complicate. E de subliniat mai întâi întoarcerea cu 180 de grade a opiniei d-lui Gradea despre actualul director al SRI. Despre care, până vinerea trecută, nu avea decât laude. Îl punea mereu în antiteză cu generalul Coldea, îi aducea elogii față de modul în care a restructurat Serviciul.Și atunci de unde și de ce schimbarea? Să vrea oare dl.Liviu Dragnea să deschidă un nou front de luptă? Să dorească să le insufle românilor teama față de SRI care este urmașul fostei Securități și ar avea o conduită asemănătoare acesteia? Nu cumva și-a reamintit dl. Dragnea că dl. Hellvig provine din PNL, că s-a numărat odinioară printre apropiații președintelui Iohannis drept pentru care îi dorește compromiterea și, mai apoi, înlocuirea? Ca parte a mega-planului domniei-sale de a se înstăpâni peste toată România?
Deșteaptă-te, Române!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Sau stie ca s-a dus Coldea la Brux, si intelege ca nu s-a dus ca persoana fizica? Doar onorabilii ies din servicii numai cu numele. Acuma, noi stim ca servitiile nu se amesteca in politica statului democratic matur Romania, cum spune un fost sef SPP, in deschis, in presa, cum au venit unii sa-l roage sa-l puna pe nu stiu ce mutzunachi de politician de Dombrovita sef de camera parlamentara. Si n-a zis nici un comentator, nici un politician, nimeni nimic. Rezulta deci ca imixtiunea serviciilor in politica este acceptata si privita ca o normalitate. Deci, posibil ca tinta sa nu fie Hellvig ca persoana, ci SRI care ar putea sa ia, ca jucator politic deja (bugger the Constitution) un rol in toata dramoleta care e politica din Romania AD 2018.

 2. Mitica Buzatu nu e un incult.A terminat Filosofie-Istorie la Iasi,in 1989 si era unul din cei mai buni studenti.Ca a ales calea asta in politica,tine de convingeri ,temperament si caracter.Dar incult nu e.

 3. Paranoia este o boala psihica mai perversa decat pare, pentru ca induce anturajului celui atins, o alta mare belea, care este schizofrenia!
  Problema cu paranoicii in varful piramidei, e ca tulburarile lor de perceptie se rasfrang asupra intregii structuri care-l sustine, in cazul lui Dragnea, dincolo de PSD, asupra catorva milioane de oameni, nu toti simpatizantii lui…asta-i problema!
  Faptul ca unu-ti toaca, de dimineata pana seara, aceleasi „atentionari”, nu e fara efect, nici asupra celor mai indarjiti dintre detractorii sai! Agitatia pe cate paranoicul o starneste,pune oamenii intr-o stare de defensiva, pe care fiecare o exprima cum poate, dar cei mai multi ajung sa nu mai deosebeasca realitatea de povesti, sa confunde unele cu altele, sa se ingrozeasca de ce „afla” si sa se apere de fantome, sa oscileze dintr-o extrema in alta pana cand nu mai stiu unde se afla punctul de echilibreu, etc., etc., asta e schizofrenia.
  Vestea buna : se trateaza.
  Vestea proasta : fara inlaturarea paranoicului, adica a sursei de intoxicare, nu se vindeca.

 4. E in reteta de baza a populismului, fie el fascism, nazism, leninism-stalinism sau populism venezuelean: pe linga pomeni trebuie sa existe si dusmani. Cu aceste instrumente populistul stie ca va capta mintea si privirea gugustiucului si-i va transforma ochii in cercuri concentrice de culori si dimensiuni variabile. ;)

 5. Poate va veni vreodata momentul in care telectualii nostri se vor trezi din propria autosuficienta si vor lua putin contact cu realitatea din imprejurimi. Continui sa sper asta, dar nu-mi fac prea mari iluzii. Pina atunci, indivizi precum Dragnea si altii mai rai decit ei vor avea mereu cistig de cauza.
  Cred ca hulitul Dragnea ar ride cu lacrimi, daca s-ar obosi sa citeasca un articol precum cel de mai sus. Cultura? Ce-i aia si cu ce se maninca? Nu de alta, dar omul n-are nevoie de ea si nu tine sa epateze pe nimeni cu citatele tipice lui Vadim. El merge pe un cu totul alt filon, pe care stie mult mai bine sa-l exploateze decit toti imbecilii sai aliati sau adversari. Pentru ca asta e marea diferenta dintre Dragnea si aproape intreg restul clasei noastre politice autohtone: nu este un imbecil sinistru. Nici vreun geniu, dar are destula minte incit sa para precum vulpea intrata in cotetul de gaini printre ceilalti asa-zisi politicieni. De-aia si cistiga mereu.
  Cica se aseamana cu Vadim prin poza pe care o adopta, de martir al dusmanilor tarii. Nu se aseamana deloc – Vadim era convins de autenticitatea pozei respective, el chiar credea in prostiile pe care le spunea si in pozele adoptate, Dragnea nu crede in nimic. Adopta poze, despre care este sigur ca vor fi crezute de cine trebuie, dar nu da doi bani pe ele. Pur si simplu, are nevoie de ele momentan si atita tot. Nu este populist, pentru ca asta presupune un gram de credinta in bazaconiile debitate, nu este nationalist, pentru ca putin ii pasa de sufletelul natiei si „valorile” sale, este pur si simplu un hot pragmatic, ajuns in fruntea bucatelor, care stie sa-si apere pielea si sa se impuna in fata altora mai prosti ca el. Si din cei din urma, slava Domnului, e plin pe malurile Dimbovitei si in tot spatiul nostru carpato-danubiano-pontic/
  Si inca o deosebire evidenta de Vadim: nu este vreun narcisist, dar, pe de alta parte, nu crede in nimic mai presus de propriul interes. Pentru a si-l apara, este in stare sa dea foc la tot, fara sa clipeasca, si asta o sa si faca, in perioada urmatoare. Un smecher primitiv, e adevarat, dar, in acelasi timp, conducatorul pe care-l merita de mult natia noastra. Dragnea este nota noastra de plata, dupa 30 de ani de bataie de joc, si o vom plati cu virf si indesat, dupa cum meritam. Si cind o vom face, intelectualii nostri, ca intotdeauna, vor chibita pe marginea inculturii si prostului gust al conducatorului nostru de atunci sau se vor napusti sa-si salveze pielea, fie intrindu-i in gratii, fie fugind peste hotare, spre alte zari mai bune si natii mai civilizate, care sa le aprecieze prea plinul de cultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro