sâmbătă, aprilie 20, 2024

Dl. Liviu Nicolae Dragnea joacă tare

La ședința Comitetului Execuitiv Național al PSD care va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare (31 august-2 septembrie), scrisoarea din data de 14 august a d-nei Ecaterinei Andronescu, în care aceasta îi cere d-lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate și solicita demisia guvernului condus de doamna Viorica Vasilica Dăncila, se va discuta probabil în clipa în care se va trece la “și altele”. Dacă nu cumva în pauze, între două chiftele și o porție bună de ciolan cu fasole.
Scrisorii pare a-i fi rezervată o soartă similară aceleia de care a avut parte în luna ianuarie misiva adresată aceluiași organism de conducere de dl. Niculae Bădălău. Aceea de a trece cvasi-neobservată. De a fi tratată ca un minim incident de parcurs, lipsit de consecințe majore. Toată povestea a și început să fie prezentată de comunicatorii partidului drept ceva aproape normal într-un partid cu reguli de funcționare democratice. Ca prin farmec, au dispărut înfierările și mânia proletară. Gata. Nu vom mai avea parte de întrebarea îngrijorată kakaia deviația?
Contrar celor declarate zilele trecute de însăși expeditoarea scrisorii, carnetul de membru PSD, care astăzi este așezat cu grijă în buzunarul unuia dintre taioarele de vară, va fi frumușel mutat în iarnă în palton. Conform anunțului făcut marți seară de dl. Codrin Ștefănescu,, anunț confirmat de dl. Dragnea însuși marți seara la Antena 3, împotriva doamnei Andronescu nu se va lua nici un fel de măsură punitivă. Doamna Andronescu va fi pur și simplu ignorată.
Să fie oare acest semn de generozitate venit din partea d-lui Liviu Nicolae Dragnea via dl. Codrin Ștefănescu semnul înțelepțirii președintelui social-democraților români ? Să fi înțeles oare, în fine, dl. Liviu Nicolae Dragnea că nu se mai poate cu dictatura și că s-ar impune totuși câteva concesii ? Nu multe. Doar câte trebuie pentru salvarea aparențelor. Nici vorbă.
Dl. Dragnea nu a făcut decât să își mai probeze încă o dată șiretenia. Evidentul său instinct de conservare. Spiritul de animal de pradă. Începând din data de 14 august, dl. Dragnea a înroșit liniile telefonice spre a instiga organizațiile județene să o condamne ferm pe d-na Andronescu. Cu cinci excepții, acestea au preferat tăcerea. Vreo două i-au luat chiar apărarea “disidentei”. Au mai trecut la atac doar câteva persoane ori necunoscute, precum liderul organizației județene Arad sau cel de la Suceava și cel Vaslui, inși care și-au dovedit fie mitocănia, fie prietenia excesivă cu Bachus și licorile lui, ori care au parte de cea mai proastă presă posibilă, așa cum stau lucrurile cu plagiatorul dovedit Liviu Marian Pop.
Dl. Dragnea a înțeles că nu are rost să se lege la cap dacă nu îl doare. Că nu trebuie să transforme lucrările CEX-ului de la finele săptămânii viitoare într-o dispută inutilă. Căci la urma urmei ce a făcut doamna Andronescu ? A protestat ea cumva față de scandaloasa folosire a forței la mitingul din data de 10 august ? A spus că Jandarmeria s-a pus în slujba unei puteri politice care din 11 decembrie 2016 încoace a făcut tot ceea ce a fost posibil spre a-și pierde legitimitatea? Nici vorbă. Doamna Andronescu nu este deloc îngrijorată de soarta românilor, nici de cea a răniților în incidente, puțin ii pasă fostului ministru al Educației de încălcarea legii. Pe d-na Andronescu o preocupă scăderea în sondaje a PSD și îi provoacă insomnii posibilitatea ca acesta să piardă guvernarea.
Sunt tot mai multe indicii că altele ar fi planurile conducerii PSD. Chiar dacă acesta a fost negat de chiar dl. Dragnea în apariția sa de marți seara de la Antena 3. Dl. Dragnea este specializat nu doar în scenarii de autovictimizare (marți seara a atins apogeul), ci și în negarea evidențelor. Cu fiecare oră care trece se întărește ipoteza că la finele săptămânii care urmează CEX-ul ar putea solicita demisia Cabinetului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Și aceasta nu fiindcă dl. Dragnea ar dori să ofere mulțimii, românilor, ceva, o supapă cât de mica, de natură să detensioneze situația. Ci pentru a-l pune într-o situație de-a dreptul imposibilă pe președintele Klaus Iohannis. Mai mult ca sigur, după ipotetica demisie a doamnei Dăncilă, PSD se va duce la consultările de la Cotroceni cu o nouă propunere de premier. În cazul în care aceasta ar fi acceptată de dl. Iohannis, pierderile sale electorale ar fi imense. Aproape irecuperabile. Dacă dl. Iohannis îl va lua pe “nu” în brațe, adică va respinge nominalizarea, domnia-sa ar oferi alianței PSD-ALDE argumentul decisiv în favoarea declanșării procedurilor de suspendare. Într-o atare situație, nici măcar dl. Tăriceanu, care din primăvară încoace e tot mai puțin interesat de soluția suspendării, nu va mai avea cum să se opună suspendării decât dacă dorește ca ALDE să abandoneze coaliția.
E clar. Dl. Liviu Dragnea joacă tare. Vom vedea la finele săptămânii viitoare și cu ce rezultate.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Daca o propune pe madam Andronescu premier ne distram cu totii. Sa nu facem din tantar harmasar si sa speram ca dl. Iohannis a invatat jocul.

    • Degeaba intelege jocul, daca are mana proasta. Presedintele are atat de putine atributii, incat nu are nici macar cu ce sa mearga la bluf.

  2. Daca se confirma aceste lucruri si daca Dragnea chiar are de gand sa il suspende pe presedinte prin demiterea premierului, inseamna ca Romania este o tara destabilizata total si chiar as spune ca este ocupata de un grup infractional organizat coordonat de la Moscova.
    Nu vad ce solutie ar fi la problema asta. In strada daca iesim riscam sa fim macelariti. Din punct de vedere legal Iohannis nu cred ca mai are atributii prea multe, iar liderii europeni asista pasivi la distrugerea statului de drept in Romania.

    • Poate dai niste lamuriri:
      „si daca Dragnea chiar are de gand sa il suspende pe presedinte prin demiterea premierului”.
      Am impresia ca unii nu cunosc deloc Cartica aia: Presedintele nu poate demite premierul; poate striga in van, dar nu poate demite. Mai ales ca nu a fost obligat s-o desemneze pe Viorica, avea alta posibilitate, dar a ales varianta „am hotarit sa le mai acord inca o sansa”.

  3. @VictorL doreste explicatii. Ok, o sa explic. Domnul Morariu s-ar putea sa aiba dreptate aici, s-ar putea ca Dragnea s-o demita pe Dancila iar apoi sa nominalizeze la functia de premier o alta bomba de om, un alt slugoi, pe care Iohannis ulterior ar trebui sa-l respinga. Atunci Dragnea va avea „motive” pentru a-l suspenda pe presedinte si astfel se termina totul. Eu poate am scris in putine cuvinte acest lucru si nu s-a jnteles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro