duminică, august 14, 2022

Dl.Ludovic Orban e condamnat să ducă o luptă crâncenă pentru supraviețuirea lui politică

Să nu fi fost decât un foc de paie, ceva de genul puciului din august 1991  de la Moscova, încercarea de debarcare din funcția de președinte al PNL a d-lui Ludovic Orban, anunțată cu voce de Rică Venturiano de tot mai decredibilizatul prim-vicepreședinte al PNL, dl. Rareș Bogdan în emisiunea de la  noul post de televiziune al lui Adrian Sîrbu?

Să mai fi  găzduit dl.  Ion Cristoiu încă o bombă de presă eșuată de genul celei ce l-a făcut celebru cu găina care naște pui vii?

Să aibă oare dl.Ludovic Orban dreptul să creadă că nu ar avea nici un motiv de panică și că eșecul de acum al domnilor Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Roman în rol de vârf de lance va pune cruce oricărei tentative de răzmerițe în partid?
Indubitabil, la toate întrebările de mai sus răspunsurile sunt la forma negativă. Rareș Bogdan nu este și nici nu va fi nici pe departe persoana potrivită spre a conduce o revoltă în PNL. Nu are vechime în partid, nu dispune nici de minima credibilitate necesară, insul în cauză se supra-estimează,  contează prea mult pe statutul lui artificial de fostă și fără autentică substanță condiție de lider de opinie și nici un liberal serios pe care îl interesează cât de cât soarta partidului nu cred că ar comite greșeala de a –l  vedea pe fostul purtător de geantă , de vorbe și de interese al generalului Gabriel Oprea în postul de președinte al PNL. În plus, dl. Rareș Bogdan s-a aruncat în piscină fără să verifice dacă aceasta este umplută cu apă și a făcut buba. Mai pe românește spus nu a avut, așa cum au crezut inițial unii, binecuvântarea președintelui Iohannis. Care nu mai dispune nici el influența în partid pe care o avea la vremea în care a făcut greșeala imparodnabilă de a o înscăuna drept lider pe d-na Alina Gorghiu.  Da, d-lui Rareș Bogdan i s-a umflat și lui prea timpuriu capul, s-a crezut și el masculul , lupul sau, mă rog, câinele Alpha așa că revoluția domnie-sale și a celor deja menționați mai sus  nu avea cum să nu eșueze. Însă cu toate acestea, e de domeniul evidenței că s-au acumulat destule nemulțumiri în PNL, îndeosebi în filialele din Ardeal și din Banat ale partidului, se vede cu ochiul liber că puterea d-lui Orban este în descreșterea considerabilă, unde mai pui că președintele PNL mai are de trecut proba de foc a împărțirii prefecturilor. Pe lângă aceea a desemnării secretarilor de stat.  Or, semnalele că UDMR formulează  pretenții maximale sunt tot mai îngrijorătoare.  Iar dacă dl. Ludovic Orban îi  va face pe plac d-lui Kelemen Hunor în cazul prefecturii Bihor, de pildă, mai mult ca sigur că aceasta va stârni furia d-lui Ilie Bolojan, pe drept sau pe nedrept unul dintre stâlpii de bază ai partidului. O provocare a d-lui Ilie Bolojan va furniza muniția de care au nevoie nu doar revoltații de mucava, ci și neobosita Alina Gorghiu ca să nu mai vorbim despre foștii pedeliști  Raluca Turcan sau Emil Boc.  Dacă dl. Rareș Bogdan nu poate fi în nici un caz văzut în ipostaza de înlocuitor al d-lui Ludovic Orban, insul fiind defectiv de orice urmă de credibilitate politică reală,  dl. Florin Cîțu ar putea reprezenta o alternativă, însă numai în cazul în care performanțele domniei-sale în fruntea guvernului, ale guvernului în totalitatea lui vor fi cât de cât notabile.

Nici dl. Ion Cristoiu nu s-a comportat deloc inocent în ticluirea fumigenei de duminică seară.  Nu, bătrânul colaborator al Securității nu s-a gândit defel doar la ocazia de a mai da o lovuitură de presă. Ion Cristoiu este stipendiat în nenumărate feluri și pe diferite căi de PSD și are mari interese în șubrezirea PNL, a alianței guvernamentale. Ajunge să-i citim compunerile prezentate drept editoriale de pe cristoiublog sau să îi urmărim aparițiile stahanoviste de la tot felul de posturi de televiziune aflate în sfera de influență ori sub controlul total al PSD- TVR de unde ia o căruță de bani spre a-i face galerie sărmanului maidanez de presă Ionuț Cristache la ordinul PSD menținut acolo de un pdg ale cărui zile în fruntea instituției sunt numărate, Antena 3, România tv, mai sus menționatul Aleph News și , mai nou, și postul de radio Gold FM unde a fost tocmit să molfăie cuvinte.

În fine, până la viitorul Congres al PNL mai sunt câteva luni bune. Răstimp în care se pot întâmpla destule. În favoarea sau defavoarea d-lui Ludovic Orban. Care orice s-ar spune nu mai are nici forța, nici agilitatea, nici aria de manevră pe care le avea, de pildă, în toamna anului 2019. Până atunci și mai ales în zilele Congresului dl. Ludovic Orban este condamnat să ducă o luptă de pe urma căreia se va decide supraviețuirea lui politică.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Maurul si-a facut datoria pe jumatate , maurul trebuie sa plece ,asta ca sa parafrazam doar cuvintele inegalabilului Schiller . A inceput in forta , a dovedit cunostere mai pe toate palierele de discutie , economice , politice , sociale si de negociere , a reprezentat visul votantilor de dreapta ce au adus partidul ,la un moment dat ,undeva spre 40 de procente ca si intentie de vot , dar (mereu exista un dar , ce cuvint nesuferit poate fi ) a incheiat totul cu un mare fis electoral .Ma tot repet , dar (iarasi dar ) nu ma pot abtine . Deciziile luate , in integralitatea lor , voite sau nu , CHIAR INAINTE DE ALEGERI -(ce eroare enorma ) ce au cuprins ,printre altele , masuri nonnecesare , nefortate , incepind cu inchiderea functionarii scolilor (OMS recomanda ca ele sa stea deschise , functionale) , restrictionarea participarii la slujbele religioase de tot felul (ce regretabile eroare ) inchiderea partiala a pietelor (ce naiba o fi avut cu ele )perceputa ca masura de inchidere totala si ca afront adus micilor negustori din intreaga tara , certurile zilnice cu partenerii de dreapta , impreuna cu posibilitatea intentionata (nu se stie exact, este doar o presupusa probabilitate ) aparatuta ca posibiltate , de a muta o parte a voturilor PNL catre USRPLUS (ceea ce nu s-a intimplat , votantii de dreapta nu au mers la vot ), au dus la esecul bine cunoscut si numit 26 de procente oferite de catre votanti PNL-ului .De obicei in- politica democrata – pierzatorul trebuie sa plece (exista si procedura numita demisie ) si deja citiva tineri sau exprimat . Momentul ales nu este chiar propice dar congresul PNL va confirma trendul si fostul premier (nu mai are ce arata , ce dovedi ) va pleca iar partidul va fi preluat de catre premierul de facto din momentul respectiv , poate chiar actualul premier CITU. In acest moment nu cred (impresie personala ) ca PNL mai depaseste 20 de procente intentie de vot si trendul este in scadere . Probabil ca fostul premier va demisiona la un moment propice , moment ce ar putea fi reprezentat de o situatie favorabila (de tara ) actualului premier .

  • Nu este prima oara cand veniti cu acest scenariu al alegerilor ca si cum Orban si-ar fi pierdut complet busola si ar fi actionat in dauna PNL. Suntem la ceva timp dupa luarea acelor masuri pe care le credeti prostesti si perfide, facute chipurile in beneficiul USR. De ce nu admiteti ca guvernul avea acces la date si simulari asupra evolutiei pandemiei pe care nu le-a facut publice ca sa evite absenteismul total la alegeri si a luat masurile potrivite, chiar daca nu erau in interesul PNL, dar au tinut raspandirea sub control? Ca a fost asa ne arata cifrele actuale si situatia mai buna a evolutiei pandemiei, in comparatie sa zicem cu tarile nordice, Franta, Marea Britanie. Sau faptul ca au murit mai putini oameni nu conteaza pentru parveniti ignoranti ca Rares Bogdan et comp?
   Eu as vrea sa am prilejul sa il felicit pe Orban pentru deciziile antealegeri cand s-a dovedit un adevarat om de stat, deasupra intereselor unui partid, care, by the way este acum la guvernare. Ce va lipseste deci? Nu au parvenitii destule sinecuri ca in cazul locului intai la alegeri? Incercati sa va mai schimbati perspectiva.

   • Dupa cum puteti constata, cu usurinta, acolo unde este de felicitat nu ma sfiesc a o face , dar acolo unde , rezultatul in alegeri , pe care il stim cu totii ,a reprezentat un dezastru iar efectele si procentele , atasate efectelor pandemiei, nu au arat o scadere ca urmare a acestor decizii luate chiar inainte de alegeri , ba mai degraba s-a evidentiat o crestere a acestora , nu putem decit sa concluzionam si sa aratam (in fapt rezultatul alegerilor a evidentiat clar eroarea ) fie greseala , fie intentia (nu stiu cu adevarat dar multe posibilitati nu sunt ) ce a impins PNL la 26 de procente si a facilitat (fapt deja existent ) preluarea de catre USRPLUS a unor ministere importante si a unei initiative politice, viitoare ,ce poate produce modificari – vis a vis -de reconfigurarea votului de dreapta spre USRPLUS.Ca si votant PNL (de o viata ) nu pot felicita in acest moment eroarea . Totusi numele de MARA nu imi arata un cititor asidu a ceea ce spun de vreo doi ani , neregasindu-se intre criticii mei de zi cu zi ,mai degraba modalitatea de scriere ma duce cu gindul la cineva mai apropiat textului -de baza – .Intr-o democrartie ,de obicei ,cel care pierde niste alegerile demisioneaza . Totusi , (alt cuvint drag mie )multumesc pentru ca cititi ceea ce spun , dar inteleg motivul pentru care ati scris ceea ce ati scris.

   • Dupa cum puteti constata, cu usurinta, acolo unde este de felicitat nu ma sfiesc a o face , dar acolo unde , rezultatul in alegeri , pe care il stim cu totii ,a reprezentat un dezastru iar efectele si procentele , atasate efectelor pandemiei, nu au aratat o scadere ca urmare a acestor decizii luate chiar inainte de alegeri , ba mai degraba s-a evidentiat o crestere a acestora , nu putem decit sa concluzionam si sa aratam (in fapt rezultatul alegerilor a evidentiat clar eroarea ) fie greseala , fie intentia (nu stiu cu adevarat dar multe posibilitati nu sunt ) ce a impins PNL la 26 de procente si a facilitat (fapt deja existent ) preluarea de catre USRPLUS a unor ministere importante si a unei initiative politice, viitoare ,ce poate produce modificari – vis a vis -de reconfigurarea votului de dreapta spre USRPLUS.Ca si votant PNL (de o viata ) nu pot felicita in acest moment eroarea . Totusi numele de MARA nu imi arata un cititor asiduu a ceea ce spun de vreo doi ani , neregasindu-se intre criticii mei de zi cu zi ,mai degraba modalitatea de scriere ma duce cu gindul la cineva mai apropiat textului -de baza – .Intr-o democratie ,de obicei ,cel care pierde niste alegeri demisioneaza . Totusi , (alt cuvint drag mie )multumesc pentru ca cititi ceea ce spun , dar inteleg motivul pentru care ati scris ceea ce ati scris.

    • Eu nu scriu pe aici ca sa critic, ci fac anumite observatii care sa aduca o nota pozitiva comentariilor altminteri foarte acide pentru cei care mai fac cate ceva si foarte ingaduitor-ironice pentru cei care nu fac nimic. Am un mare respect pentru cei care fac si nu ii admir pe carcotasi, oricat de spirituali ar fi.

 2. Cristoiu (care-i ducea servieta lui Nicu Ceausescu) si Dinescu, Plesu si Liiceanu – profitori ai tuturor regimurilor, „elitele” fara opera care stabilesc directii in societatea romaneasca de azi, gireaza, prin opiniile lor pretioase, gastile (a se intelege partidele politice). Rau a mai ajuns poporul roman de trebuie sa auda in spatiul public asemenea impostori. Pe aceasta linie, vin tare din urma Rares Bogdan, Vasile Dincu, Doru Buscu si altii. Daca le-as zice pigmei, as jigni poporul respectiv. De acord cu cele scrise mai sus de catre d-l Mircea Morariu.

 3. Dl. Ludovic Orban n-a fost niciodată de vreo mare vivacitate poltică. A fost un petic de circumstanță așezat pe locul din care a fost smuls Crin Antonescu (mare orator și-atât, dar care-i punea în umbră pe slab~, rar~ și prea-molcom vorbitorii cărora li se hărăzise un viitor mare). Nu văd de ce ne-am perpeli pentru soarta politică a unui ins mediocru, căruia loteria vieții și acțiunile manipulatorilor i-au adus mari câștiguri. Indiferent ce s-ar întâmpla (chiar dacă ar trebui să înceapă să muncească și să se lase de fumat!), e pe plus.

 4. Nu inteleg ce cauta in disputa Rares Bogdan cu acolitii si Ludovic Orban , Oprea si Cristoiu; au comentat si ei, de pe pozitiile lor, cum comentati si dvoastra.
  Si e un adevar ca Rares Bogdan a afirmat ca lui Orban i s-a umflat capul; sa fie de vina Adrian Sîrbu ori postul sau tv Alpha?
  Rares Bogdan, asa cum ii e felul, a vazut un om cazut si s-a repezit ca un sacal. Asta a facut si cind era gurnalist.

   • Personajele principale ramin Rares Bogdan si Ludovic Orban.
    Ceilalti, de pe margine, chibiteaza si ei; e dreptul lor. Daca nu li se dadea un os de ros…nu aflam ce a vazut marele gurnalist-politician: ca lui Orban i s-a umflat capul.
    Daca mirele si mireasa se cearta imediat dupa nunta, e dreptul invitatilor (si mai ales a celor de pe margine) sa comenteze.
    Un „rautacism” popular zice „cearta-i, drace!”
    Cristoiu si Cristache fac si ei un ban… de-o mie.
    Rares Bogdan nu e singurul mar otravit primit cu surle si trimbite in PNL. Se zice ca nicio fapta buna nu ramine nerasplatita.

   • Cred ca Rareș B acționează la comanda, de altfel ca si domnul Cristoiu. Daca săpați mai adânc veti găsi in spatele lui un grup mare din PNL, ie gruparea Ardeal. Pierderea de ministere grele, cu multi bani, doare.

 5. „Ion Cristoiu este stipendiat în nenumărate feluri și pe diferite căi de PSD și are mari interese în șubrezirea PNL, a alianței guvernamentale. ”

  Domnul I Cristoiu este lipsit de spirit etic, nu de fler gazetăresc. În acest caz, domnia-sa funcționează (ca și în alte cazuri) ca o unealtă, iar presa românească, în întregime aservită cleptocrației, este plină de astfel de „scule”.

  Se văd, permanent, în mass-media, eforturile pentru discreditarea, șubrezirea, destabilizarea alianței de guvernare. Unele din aceste eforturi urmăresc crearea de tensiuni între partidele din arcul guvernamental. Altele, generarea sau amplificarea unor tensiuni în/din interiorul partidelor aflate la guvernare.

  Dl Orban are slăbiciunile domniei-sale, dar nu supraviețuirea lui politică este obiectivul pe care doresc să-l urmărească, ci supraviețuirea sa politică pentru a asigura stabilitatea guvernării României. Și cred că Președintele Republicii privește lucrurile dintr-o perspectivă asemănătoare, în contextul în care nemernicii care pun binele propriu și de clan deasupra binelui public fac eforturi disperate pentru a se menține la putere și a fura în continuare din averea publică (așa cum fac de peste 30 de ani).

  E vremea ca tranziția postcomunistă în România să se încheie, chiar dacă unul dintre actorii cu un rol important pe scena politică românească îl va avea dl Orban, cu toate „imperfecțiunile” domniei-sale.

  • Deci sunteti de acord cu dl. Rares Bogdan ca dl. Orban este „lupul alfa” si orice ar face – bine sau rau depinde de unde o privim – este necesara „…….supraviețuirea sa politică pentru a asigura stabilitatea guvernării României.” .
   Mai sa fie ! Dl.Orban un fel de Mesia, or politruc (2 ani inginerie si 30 ani politichie) indispensabil ?
   Si asta-i poate fi una din cauzele ca Romania nu mai are industrie: inginerii au plecat in alte zari, iar cei ramasi – ca si in trecut – au devenit activisti de partid sau „clasa politica” cum se spune azi.

    • @ Mircea Morariu 23/01/2021 At 17:33
     Nu stiu daca ati observat dar comentariul meu nu se rferea la textiul dvs. ci se refrerea la cele scris de @ Constantin 22/01/2021 At 23:32.
     Toate cele bune !

 6. Dim cele citite rezulta ca si in PNL nu exista unitate de actiune ci numai interese intre diferite fractiuni. Ca pot exista si idei divergente nu este o nouatate dar ce avem in fata este o lupta pentru pozitii cheie in partid si sfera economica. Depolitizarea multor domenii economice, sociale si culturale nu se va produce nici in actuala guvernare. Iar Orban deja a pierdut batalia pentru a conduce acest partid, rechinii care vin din urma abia asteapta sa il sfasie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro