marți, martie 9, 2021

Dl. Ludovic Orban merge (deocamdată) mai departe

La Biroul Executiv al PNL care a avut loc la București lunea trecută, președintele partidului, dl. Ludovic Orban, a făcut exact ceea ce trebuia să facă. A anunțat că va candida pentru obținerea unui nou mandat la viitorul Congres care va avea loc cel mai probabil în luna septembrie. Din câte am reușit să aflu, la respectiva ședință contestările la adresa d-lui Ludovic orban au fost relativ puține, cel mai vocal fiind dl. Florin Roman, și nimeni nu și-a anunțat intenția de a fi contracandidatul actualului președinte.

Să fie oare acesta indiciul că s-ar fi liniștit apele în PNL? Să fi depus armele contestatari zgomotoși, dar fără anvergură ori susținere politică reală precum Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău? Să fi fost oare ei definitiv descurajați de faptul că președintele Klaus Iohannis nu le-a încurajat, ci, dimpotrivă, le-a condamnat trecuta revoltă? Nu, nici vorbă. Iar dl. Ludovic Orban este prea vechi în politica mare, mult prea familiarizat cu loviturile pe la spate (să ne amintim doar câtor necazuri și piedici a trebuit să le facă față în anul 2016) încât să se iluzioneze cu gândul că pacea, prietenia, concordia generală s-ar fi instaurat în partidul pe care îl conduce. Și pe care probabil că îl cunoaște ca nimeni altul fiindcă s-a înscris în el îndată după reînființarea lui după decembrie 1989. În cei 30 de ani și mai bine de când se află în politică, dl. Orban a deținut și a pierdut peste noapte funcții, a fost trădat, a fost trecut pe linie moartă, a revenit, a fost contestat, i s-au făcut temenele, a candidat, a pierdut, a câștigat, iar după dezastrul electoral al PNL de la finele anului 2016 a recuperat mai tot ceea ce se putea recupera.

Sub conducerea d-lui  Ludovic Orban PNL a devenit liderul Opoziției parlamentare, a obținut un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, nu a ieșit chiar foarte rău nici din alegerile locale din septembrie 2020, dar- ghinion! a pierdut – pe mână proprie ca și pe cea a d-lor Orban și Iohannis parlamentarele din 6 decembrie 2020. Nu trebuie uitat că sub conducerea d-lui Ludovic Orban, PNL a izbutit să alunge de la putere guvernul PSD condus de d-na Viorica Dăncilă și, încă și mai surprinzător, primul guvern liberal monocolor al cărui premier a fost dl. Orban a primit un neașteptat vot de învestitură în noiembrie 2019. Stau mărturie în acest sens și spusele d-nei Dăncilă, așa cum apar transcrise acestea în recenta (ei) carte-spovedanie.   

Nu știu dacă luni, în timpul BEX, dl. Ludovic Orban și-a informat colegii de partid asupra felului în care s-au încheiat negocierile legate de împărțirea prefecturilor. Și nu știu în acest moment cât de împăcați ar putea fi liberalii în fața realității că da, au păstrat prefectura Bihor (președințele organizației județene Bihor, dl. Ilie Bolojan, s-a dovedit a fi iar o nucă tare), că și-au adjudecat prefectura Sibiu (aceasta având, cum-necum, o valoare simbolică, fiind aceea a județului din care provine președintele Klaus Iohannis), dar au pierdut câteva redute. Explicabilă, ținând cont de rezultatul alegerilor parlamentare, cedarea în favoarea USR-PLUS a prefecturii Bucureștiului și a celei a județului Timiș, dar ceva mai greu de digerat faptul că a fost cedat aceluiași USR-PLUS prefectura Suceava. Județ unde taie și spânzură dl. Gheorghe Flutur. Însă și mai greu de înțeles e faptul că Clujul și Aradul vor avea prefecți maghiari.

Nu mă îndoiesc că UDMR a desemnat pentru respectivele posturi oameni de foarte bună calitate. Și intelectuală, și managerială. Totuși, nu trebuie uitat că Clujul înseamnă Capitala simbolică a Transilvaniei, că, din câte se pare (cel puțin așa m-au informat istoricii), marea metropolă universitară nu a mai avut conducător de etnie maghară încă din momentul în care Ardealul cedat Ungariei după Diktatul de la Viena a revenit la patria mamă, iar Aradul a fost orașul în care s-a pregătit din punct de vedere intelectual și politic Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. 

Până la viitorul 1 Decembrie, atunci când vom vedea cum se vor prinde în Hora Unirii, cu ocazia Zilei Naționale, prefecții desemnați de UDMR (știm că sus-numita Uniune plânge ori de câte ori se apropie ziua în cauză), este interesant cum va reacționa în timp, de pildă,  primarul Clujului, dl. Emil Boc. Sau ce părere are despre împărțire dl. Alin Tișe. Lideri clujeni despre care știm deja că nu se află în cele mai bune raporturi cu dl. Ludovic Orban. Deocmadată, Clujul se limitează în a trimite semne de nemulțumire. Dl. Alin Tișe amenință cu demisia și spune că are sprijinul a 70 de peneliști. Iar până în septembrie mai este vreme.

Sincer, dacă aș fi în locul actualului președinte al PNL, nu aș pune prea mare preț pe asigurările date în urmă cu ceva timp de fostul premier și președinte al PDL, dl. Emil Boc,  că în nici un caz nu dorește să ocupe o funcție politică sau administrativă la nivel național. E foarte posibil ca dl. Boc să își schimbe foarte curând radical opțiunea.  

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. 1. Ludovic Orban este un cerc desenat pe nisip, pe care găinile din PNL îl iau drept zid și orizont de nedepășit.
  2. PNL Cluj practic nu există, există în schimb Boc și Tișe, două cârtițe pedeliste. Și ori de câte ori un pedelist din PNL devine vocal, te întrebi ce partitură interpretează și ce mai vor generalii de Securitate.
  3. Căutați în Ungaria un primar (dacă există așa ceva) din comunitatea românească și puneți-l să pronunțe o sigură silabă împotriva Trianonului sau să dea o declarație pro-româneasscă de 1 decembrie. Dacă mai e viu și în funcție după o săptămână, ar fi de mare mirare!!!

  • Boc e sluga perfectă pentru orice boss care vrea guvernul lui. Nici Cîțu nu-i mai breaz, dar Boc a demonstrat și are referințe solide dublate de rezultate remarcabile atît în slugărnicie cît și la pupat mîna lui boss și manichiura lu’ Nuți. Ar trebui pus iar în cîmpul tactic fiindcă urmează o serie treburi murdare legate de criză și e unealta perfectă pentru făcut măgării în serie.

    • Daaa, au gusturi bune, pe Funar l-au ales primar 12 (doisprezece!) ani pînă s-au prins că e un bou, Caritas și regele Stoica au fost idolii clujenilor, ce să mai vorbim, argheleni d-ăia verzi cu bancile și coșurile de gunoi văpsite-n trei culori cunosc pe lume amintind de-un brav popor, oamini serioji, nu mitici de Bucale!

 2. angela merge mai departe, parc asa se numea un film romanesc. astia (politrucii), ni se tot aminteste la televizoare si ziare, sint animale politice. latra, miriie, se gudura, musca, rup lanturi dupa cum o cere interesul de haita, pardon, de partid. daca i merge bine partidului atunci ii merge bine tarisoarei si implicit animalului (politic). azi isi poate nfige coltii la finante, miine la transporturi, poimiine la educatie, animalul (politic) e bine pregatit in toate domeniile de activitate !

 3. „Explicabilă, ținând cont de rezultatul alegerilor parlamentare, cedarea…”

  Dap! Este rezultatul remarcabil al eforturilor mass-media, care au făcut mari eforturi în sprijinirea PSD, apendicelui său PMP, variantei maghiare UDMR, și au înjurat „la greu” PNL și USR/PLUS.

  Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Vedeți, și de data aceasta jurnaliștilor „le-ai ieșit combinația”, prin urmare, n-au pentru ce să se mire de rezultatul alegerilor parlamentare.

 4. Ludovic Orban e un politician care nu straluceste prin nimic. Dar are rezultate, ca sa spun asa, si o anumita decenta. Este infiorator sa vezi oameni care cat timp era Dragnea la putere spuneau: „hai sa nu mai facem politica, ca oricum toti sunt niste hoti”, azi, ca PSD e in opozitie, au devenit iarasi foarte vocali impotriva PNL si a lui Orban, mai ales cu ce ne face in pandemie, trecand sub tacere dezastrul si parjolul PSDist.
  De fapt, Orban, cum spuneam, fara sa straluceasca, a facut cam ce au facut si altii, in tari mai bogate in pandemie. Sa nu uitam ca la noi dezertau medicii… Rezultatele sale la alegeri nu stralucesc de loc, dar a putut face o majoritate si a intrat la guvernare. Iar mostenira PSD exista, insa nu poate fi invocata la nesfarsit, desi tehnic vorbind, nu vom repara 30 de ani de dezastru si jaf intr-un mandat. Insa oamenii nu vor sa auda ca au votat niste hoti si de aceea o duc prost, ci vor niste rezultate, un minim progres in scoli, spitale, etc.
  Ma tem ca acest progres nu este posibil, dincolo de o noua spoiala de tip PSD-ist, daca nu se destructureaza niste increngaturi si niste metehne, care cuprind sistemele in totalitate, deci chiar trebuie „revolutii”, nu doar carpeli, ca pana acum.
  Ce cred eu ca ii lipseste PNL cel mai mult nu este stralucirea liderului, ci faptul ca nu vrea sa isi scoata scheletele din dulap. Mai ales din teritoriu, oameni ca Flutur, oameni pe care lumea ii supecteaza, daca nu de blat cu PSD, de aceleasi practici, baronizare, politizare si nepotism. Realitatea trista e ca in teritoriu mai ales, PNL nu e perceput ca ceva prea diferit de PSD, iar aceasta perceptie este corecta, dat fiind figurile triste din teritoriu ale PNL. In fibra lui, politicianul PNL nu se deosebeste cu nimic de unul PSD.
  Desi Orban, cand a fost anchetat, s-a deosebit in mod fundamental de Dragnea, s-a retras pana la incheiera anchetei, eu l-as sfatui sa vina cu niste principii clare si pentru cei din teritoriu, pentru a nu mai fi perceputi ca niste PSD-isti. De ex, cel care a angajat la Ape acea duduie neavenita, ar trebui suspendat din partid imediat. Nu prea am vazut reactii de genul acesta la PNL.

  • @ Gogu 06/02/2021 At 11:55

   „De ex, cel care a angajat la Ape acea duduie neavenita, ar trebui suspendat din partid imediat. Nu prea am vazut reactii de genul acesta la PNL.”
   Sperati degeaba n-o sa vedeti asemenea reactii. „Ciocu mic noi suntem la putere acum” este replica unei PDL-iste unui PSD-ist. Dupa cum stiti PDL a fuzionat prin absorbtie cu PNL.

   Cat priveste rezultatele decente (?) ale lui Orban sunt vizibile: trasesisti (de la PSD, ALDE etc.) deveniti persoane foarte vizibile in PNL cat si celelalte metehne PSD-iste: numiri fara concurs, pensionari speciali la 40-45 ani angajati in functii de conducere in guvern prin cumulare de pensii si salarii, sporuri de praf(uri) etc.

   Promisiunile electorale nefiind transpuse in actiuni ii apropie pana la identitate pe cei care au ajuns la putere cu cei „fosti” acum ajunsi in opozitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

De la Imperiul Akkadian la America vremurilor moderne, Marire si decadere cartografiaza istoria lumii prin zece imperii majore. Prin prisma lor este sondata aspiratia omenirii pentru putere si este urmarita evolutia impulsului imperial de la directa agresiune militara a imperiilor antice la subtila, dar ampla influenta culturala a superputerilor de azi.

Paul Strathern este autorul a numeroase lucrari de stiinta, istorie, filosofie si literatura, inclusiv al colectiilor Philosophers in 90 Minutes si The Big Idea: Scientists Who Changed the World.

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cu (relativă) onestitate despre educație: Despre reguli și rațiunea lor

Motto: „Love means never having to say you’re sorry.”Love Story (1970) Am ezitat până acum...

Cum măsurăm egalitatea de gen și de șanse?

Cum este început de martie inevitabil observăm afluxul de evenimente, statistici și știri care au în centru femeia. Excepțional, în ultimul an...

Epoca de Aur

De-ar fi să mă inspir din foarte dibaciul titlu al lui Lucian Boia („Cum s-a românizat România”), aș zice așa: există ani...

În căutarea unui nou echilibru

Autori: Aurelian Crăiuțu și Constantine Vassiliou „Suntem cu toții făcuți doar din frânturi, cu o alcătuire atât de neîmplinită...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.