marți, octombrie 19, 2021

Dl. Ludovic Orban merge (deocamdată) mai departe

La Biroul Executiv al PNL care a avut loc la București lunea trecută, președintele partidului, dl. Ludovic Orban, a făcut exact ceea ce trebuia să facă. A anunțat că va candida pentru obținerea unui nou mandat la viitorul Congres care va avea loc cel mai probabil în luna septembrie. Din câte am reușit să aflu, la respectiva ședință contestările la adresa d-lui Ludovic orban au fost relativ puține, cel mai vocal fiind dl. Florin Roman, și nimeni nu și-a anunțat intenția de a fi contracandidatul actualului președinte.

Să fie oare acesta indiciul că s-ar fi liniștit apele în PNL? Să fi depus armele contestatari zgomotoși, dar fără anvergură ori susținere politică reală precum Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău? Să fi fost oare ei definitiv descurajați de faptul că președintele Klaus Iohannis nu le-a încurajat, ci, dimpotrivă, le-a condamnat trecuta revoltă? Nu, nici vorbă. Iar dl. Ludovic Orban este prea vechi în politica mare, mult prea familiarizat cu loviturile pe la spate (să ne amintim doar câtor necazuri și piedici a trebuit să le facă față în anul 2016) încât să se iluzioneze cu gândul că pacea, prietenia, concordia generală s-ar fi instaurat în partidul pe care îl conduce. Și pe care probabil că îl cunoaște ca nimeni altul fiindcă s-a înscris în el îndată după reînființarea lui după decembrie 1989. În cei 30 de ani și mai bine de când se află în politică, dl. Orban a deținut și a pierdut peste noapte funcții, a fost trădat, a fost trecut pe linie moartă, a revenit, a fost contestat, i s-au făcut temenele, a candidat, a pierdut, a câștigat, iar după dezastrul electoral al PNL de la finele anului 2016 a recuperat mai tot ceea ce se putea recupera.

Sub conducerea d-lui  Ludovic Orban PNL a devenit liderul Opoziției parlamentare, a obținut un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, nu a ieșit chiar foarte rău nici din alegerile locale din septembrie 2020, dar- ghinion! a pierdut – pe mână proprie ca și pe cea a d-lor Orban și Iohannis parlamentarele din 6 decembrie 2020. Nu trebuie uitat că sub conducerea d-lui Ludovic Orban, PNL a izbutit să alunge de la putere guvernul PSD condus de d-na Viorica Dăncilă și, încă și mai surprinzător, primul guvern liberal monocolor al cărui premier a fost dl. Orban a primit un neașteptat vot de învestitură în noiembrie 2019. Stau mărturie în acest sens și spusele d-nei Dăncilă, așa cum apar transcrise acestea în recenta (ei) carte-spovedanie.   

Nu știu dacă luni, în timpul BEX, dl. Ludovic Orban și-a informat colegii de partid asupra felului în care s-au încheiat negocierile legate de împărțirea prefecturilor. Și nu știu în acest moment cât de împăcați ar putea fi liberalii în fața realității că da, au păstrat prefectura Bihor (președințele organizației județene Bihor, dl. Ilie Bolojan, s-a dovedit a fi iar o nucă tare), că și-au adjudecat prefectura Sibiu (aceasta având, cum-necum, o valoare simbolică, fiind aceea a județului din care provine președintele Klaus Iohannis), dar au pierdut câteva redute. Explicabilă, ținând cont de rezultatul alegerilor parlamentare, cedarea în favoarea USR-PLUS a prefecturii Bucureștiului și a celei a județului Timiș, dar ceva mai greu de digerat faptul că a fost cedat aceluiași USR-PLUS prefectura Suceava. Județ unde taie și spânzură dl. Gheorghe Flutur. Însă și mai greu de înțeles e faptul că Clujul și Aradul vor avea prefecți maghiari.

Nu mă îndoiesc că UDMR a desemnat pentru respectivele posturi oameni de foarte bună calitate. Și intelectuală, și managerială. Totuși, nu trebuie uitat că Clujul înseamnă Capitala simbolică a Transilvaniei, că, din câte se pare (cel puțin așa m-au informat istoricii), marea metropolă universitară nu a mai avut conducător de etnie maghară încă din momentul în care Ardealul cedat Ungariei după Diktatul de la Viena a revenit la patria mamă, iar Aradul a fost orașul în care s-a pregătit din punct de vedere intelectual și politic Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. 

Până la viitorul 1 Decembrie, atunci când vom vedea cum se vor prinde în Hora Unirii, cu ocazia Zilei Naționale, prefecții desemnați de UDMR (știm că sus-numita Uniune plânge ori de câte ori se apropie ziua în cauză), este interesant cum va reacționa în timp, de pildă,  primarul Clujului, dl. Emil Boc. Sau ce părere are despre împărțire dl. Alin Tișe. Lideri clujeni despre care știm deja că nu se află în cele mai bune raporturi cu dl. Ludovic Orban. Deocmadată, Clujul se limitează în a trimite semne de nemulțumire. Dl. Alin Tișe amenință cu demisia și spune că are sprijinul a 70 de peneliști. Iar până în septembrie mai este vreme.

Sincer, dacă aș fi în locul actualului președinte al PNL, nu aș pune prea mare preț pe asigurările date în urmă cu ceva timp de fostul premier și președinte al PDL, dl. Emil Boc,  că în nici un caz nu dorește să ocupe o funcție politică sau administrativă la nivel național. E foarte posibil ca dl. Boc să își schimbe foarte curând radical opțiunea.  

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. 1. Ludovic Orban este un cerc desenat pe nisip, pe care găinile din PNL îl iau drept zid și orizont de nedepășit.
  2. PNL Cluj practic nu există, există în schimb Boc și Tișe, două cârtițe pedeliste. Și ori de câte ori un pedelist din PNL devine vocal, te întrebi ce partitură interpretează și ce mai vor generalii de Securitate.
  3. Căutați în Ungaria un primar (dacă există așa ceva) din comunitatea românească și puneți-l să pronunțe o sigură silabă împotriva Trianonului sau să dea o declarație pro-româneasscă de 1 decembrie. Dacă mai e viu și în funcție după o săptămână, ar fi de mare mirare!!!

  • Boc e sluga perfectă pentru orice boss care vrea guvernul lui. Nici Cîțu nu-i mai breaz, dar Boc a demonstrat și are referințe solide dublate de rezultate remarcabile atît în slugărnicie cît și la pupat mîna lui boss și manichiura lu’ Nuți. Ar trebui pus iar în cîmpul tactic fiindcă urmează o serie treburi murdare legate de criză și e unealta perfectă pentru făcut măgării în serie.

    • Daaa, au gusturi bune, pe Funar l-au ales primar 12 (doisprezece!) ani pînă s-au prins că e un bou, Caritas și regele Stoica au fost idolii clujenilor, ce să mai vorbim, argheleni d-ăia verzi cu bancile și coșurile de gunoi văpsite-n trei culori cunosc pe lume amintind de-un brav popor, oamini serioji, nu mitici de Bucale!

 2. angela merge mai departe, parc asa se numea un film romanesc. astia (politrucii), ni se tot aminteste la televizoare si ziare, sint animale politice. latra, miriie, se gudura, musca, rup lanturi dupa cum o cere interesul de haita, pardon, de partid. daca i merge bine partidului atunci ii merge bine tarisoarei si implicit animalului (politic). azi isi poate nfige coltii la finante, miine la transporturi, poimiine la educatie, animalul (politic) e bine pregatit in toate domeniile de activitate !

 3. „Explicabilă, ținând cont de rezultatul alegerilor parlamentare, cedarea…”

  Dap! Este rezultatul remarcabil al eforturilor mass-media, care au făcut mari eforturi în sprijinirea PSD, apendicelui său PMP, variantei maghiare UDMR, și au înjurat „la greu” PNL și USR/PLUS.

  Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Vedeți, și de data aceasta jurnaliștilor „le-ai ieșit combinația”, prin urmare, n-au pentru ce să se mire de rezultatul alegerilor parlamentare.

 4. Ludovic Orban e un politician care nu straluceste prin nimic. Dar are rezultate, ca sa spun asa, si o anumita decenta. Este infiorator sa vezi oameni care cat timp era Dragnea la putere spuneau: „hai sa nu mai facem politica, ca oricum toti sunt niste hoti”, azi, ca PSD e in opozitie, au devenit iarasi foarte vocali impotriva PNL si a lui Orban, mai ales cu ce ne face in pandemie, trecand sub tacere dezastrul si parjolul PSDist.
  De fapt, Orban, cum spuneam, fara sa straluceasca, a facut cam ce au facut si altii, in tari mai bogate in pandemie. Sa nu uitam ca la noi dezertau medicii… Rezultatele sale la alegeri nu stralucesc de loc, dar a putut face o majoritate si a intrat la guvernare. Iar mostenira PSD exista, insa nu poate fi invocata la nesfarsit, desi tehnic vorbind, nu vom repara 30 de ani de dezastru si jaf intr-un mandat. Insa oamenii nu vor sa auda ca au votat niste hoti si de aceea o duc prost, ci vor niste rezultate, un minim progres in scoli, spitale, etc.
  Ma tem ca acest progres nu este posibil, dincolo de o noua spoiala de tip PSD-ist, daca nu se destructureaza niste increngaturi si niste metehne, care cuprind sistemele in totalitate, deci chiar trebuie „revolutii”, nu doar carpeli, ca pana acum.
  Ce cred eu ca ii lipseste PNL cel mai mult nu este stralucirea liderului, ci faptul ca nu vrea sa isi scoata scheletele din dulap. Mai ales din teritoriu, oameni ca Flutur, oameni pe care lumea ii supecteaza, daca nu de blat cu PSD, de aceleasi practici, baronizare, politizare si nepotism. Realitatea trista e ca in teritoriu mai ales, PNL nu e perceput ca ceva prea diferit de PSD, iar aceasta perceptie este corecta, dat fiind figurile triste din teritoriu ale PNL. In fibra lui, politicianul PNL nu se deosebeste cu nimic de unul PSD.
  Desi Orban, cand a fost anchetat, s-a deosebit in mod fundamental de Dragnea, s-a retras pana la incheiera anchetei, eu l-as sfatui sa vina cu niste principii clare si pentru cei din teritoriu, pentru a nu mai fi perceputi ca niste PSD-isti. De ex, cel care a angajat la Ape acea duduie neavenita, ar trebui suspendat din partid imediat. Nu prea am vazut reactii de genul acesta la PNL.

  • @ Gogu 06/02/2021 At 11:55

   „De ex, cel care a angajat la Ape acea duduie neavenita, ar trebui suspendat din partid imediat. Nu prea am vazut reactii de genul acesta la PNL.”
   Sperati degeaba n-o sa vedeti asemenea reactii. „Ciocu mic noi suntem la putere acum” este replica unei PDL-iste unui PSD-ist. Dupa cum stiti PDL a fuzionat prin absorbtie cu PNL.

   Cat priveste rezultatele decente (?) ale lui Orban sunt vizibile: trasesisti (de la PSD, ALDE etc.) deveniti persoane foarte vizibile in PNL cat si celelalte metehne PSD-iste: numiri fara concurs, pensionari speciali la 40-45 ani angajati in functii de conducere in guvern prin cumulare de pensii si salarii, sporuri de praf(uri) etc.

   Promisiunile electorale nefiind transpuse in actiuni ii apropie pana la identitate pe cei care au ajuns la putere cu cei „fosti” acum ajunsi in opozitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.