marți, noiembrie 30, 2021

Dl. ministru Tudorel vrea la șefia DNA pe cineva care să semene cu doamna Viorica?

Nici unul dintre cei patru candidați la șefia DNA nu a fost nici pe placul și nici la nivelul înaltelor exigențe ale ministrului Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader și ale celor din imediata apropiere a domniei-sale. Care au acceptat cu capul plecat și din înalt ordin să facă ceea ce în teatru se cheamă “figurație specială”.
Nici unul nu i-a dat deplină satisfacție fostului procuror comunist devenit profesor universitar pe baza unei mape de lucrări de specialitate publicate cu predilecție la Chișinău. Fapt care probează ce mare unionist și ce patriot exemplar este dl. Tudorel Toader.
Nici unul dintre candidați nu a avut, pesemne, abilități de promovare profesională cel puțin comparabile cu cele ale rectorului suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Pe care nu îl vor cu nici un preț întors acasă studenții domniei-sale care s-au cam lămurit ce hram poartă persoana respectivă. Drept pentru care și-au fixat-o drept model moral și profesional pe d-na Laura Codruța Kὄvesi și nu pe dl. Toader.
Nici unul dintre cei patru candidați nu a ascultat cu suficientă atenție cerințele cărora le-a dat expresie dl. Toader, așa cum ne-a luminat cu generozitatea și cu înțelepciunea general recunoscute un alt corifeu al justiției din România de astăzi. L-am numit pe dl. Eugen Nicolicea.
Nici unul nu are vocația succesului înscrisă în ADN-ul propriu, așa cum fără doar și poate au membrii familiei Toader. Fiul, Ionuț Alexandru Toader, care, cu ceva vreme în urmă, atunci când s-a prezentat la concursul organizat în vederea ocupării unui post de asistent universitar la Universitatea al cărei rector suspendat este propriul tată i-a arătat acestuia că nu întotdeauna este valabila zicerea că poți să concurezi singur și să te plasezi pe locul al doilea. Sigur, a fost un pic nevoie și de contribuția ministrului Educației din acea vreme, plagiatorul dovedit Liviu Marian Pop. Mă rog, colegii de guvern au grijă nu doar de propriul lor confort, ci și de al celor din imediata apropiere. Dar și soția, Elena, cu mari șanse de reușită la concursul pentru șefia unei mari secții de Gastroenterolgie din Iași, după ce contracandidatul domniei-sale a găsit că e preferabil să se retragă din concurs pe neașteptate, deși are un cv mult mai convingător decât d-na dr. Toader. Pe care nu o mai putea ajuta, la o adică, dl. prof.univ.dr. Florian Bodog, mai întâi fiindcă nu mai e ministru, mai apoi fiindcă e lovit în aripă la aflarea veștii că Senatul Universității de Vest din Timișoara a propus să i se retragă un titlu de doctor dobândit pe căi necinstite. La Timișoara e ceva mai multă ordine în acte și în teze decât se pare că ar fi la Universitatea din Oradea, acolo unde prima teză de doctorat a aceluiași fost ministru al Sănătății a fost declarată definitiv pierdută.
Dl. prof.univ.dr. Tudorel Toader a citit, fără doar și poate, atât cv-urile cât și planurile manageriale ale celor patru candidați la șefia DNA. A aflat pe cale de consecință și încă gratis care ar fi vulnerabilitățile instituției. Știe acum unde să acționeze și nu oricum, ci cu eficiență, în vederea amplificării acestora ca nu, cumva, Doamne ferește!, DNA să îi mai deranjeze nici măcar cu o întrebare pe șefii lui politici. Pe d-alde Tăriceanu, Dragnea, Vâlcov și alții de aceeași valoare rară.
Dl. Tudorel, moldovean hâtru, ne-a avertizat că din cei patru va alege unul sau nici unul. Presa aservită puterii a avut grijă să ne înștiințeze că respectivii nu ar fi tocmai ceea ce trebuie de vreme ce au comis crima de lezmajestate de a se fotografia împreună cu doamna Laura Codruța Kὄvesi, la doarcâteva minute după ce fost anunțată mazilirea domniei-sale. Au greșit, greșeala se plătește, dl. Toader i-a taxat pe toți în consecință.
Dl. Toader a anunțat senin că se reiau procedurile în vederea desemnării candidatului pentru șefia DNA. Probabil că va recurge la acest tertip până la promulgarea legii 303. Cea care îi îngăduie președintelui să respingă doar o singură dată candidatul propus de ministru.
Până atunci, mai mult ca sigur dl. Tudorel Toader va găsi pe cineva după modelul d-nei Viorica Vasilica Dăncilă.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nu, nu cred ca Tudorel e atit de prost incit sa o cloneze pe Viorica la DNA.
  Caci despre ministrul Tudorel se pot spune multe, ca e alunecos si total in slujba actualilor guvernanti, numai prost nu. Asa ca nu va alege la DNA nici o alta Viorica, dar nici cineva ca Kovesi, ci o persoana dupa chipul si asemanarea Sa.
  Oricum, „lupta impotriva coruptiei” nu va disparea (poate vor fi unii favorizati, cum au fost altii pina acum), cum nu va disparea nici coruptia, oricine ar veni la DNA.

 2. Una din strategiile de management implementate de clica de partid şi de stat în perioada pre 1989, strategie ce urmărea supunerea absolută a populaţiei era cam aşa:
  1. Toată populaţia activă (începând preemptiv cu cei de vârsta fragedă) trebuie prinsă în colective de “muncă” în care să conştientizeze onoarea de a fi integrat la pachet cu responsabilităţile, morcoveii şi nuieluşele specifice.
  2. După specificul activităţii colectivului, “integratul“ trebuie încurajat tacit să-şi abuzeze poziţia (să fure ceva mărunţişuri, să chiulească din când în când, să beneficieze de aportul ”pilei”, etc) devenind astfel şantajabil.
  3. În situaţia în care “integratul“ îndrăzneşte să calce strâmb împotriva politicii partidului, acestuia i se va reaminti (între patru ochi pentru început) de către organul de partid sau de securitate că ar trebui să-şi reamintescă cum că, la rândul său a furat-profitat (de la caz la caz), şi că deci ar fi cazul să-şi revizuiască atitudinea pentru a evita ”dezintegrarea”. De la caz la caz, se va face referire şi la necazurile pe care le-ar putea întâmpina şi alţi membri ai familiei despre care ”ştim noi….”
  4. În situaţia în care “integratul“ nu calcă strâmb dpdv ideologic pentru o vreme, acesta va fi promovat în funcţie după ce va fi avizat să-şi vadă de treabă pentru că ”ştim noi”. Cu cât mai incapabil “integratul“, cu atât mai curând se va practica promovarea.

  Este evident că acest gen de management (politică de cadre, după cum i se spunea în epocă) asigura un buchet de rezultate: supunerea maselor începând de sus în jos, învrăjbirea colectivelor, crearea impresiei atotputerniciei sistemului, etc.

  Trebuie deci să ne aşteptăm ca la DNA să fie uns unul din cei 300 de magistraţi cu dosar penal, unul dintre cei mai slabi dpdv profesional, după modelul promovat de PSD la numirea guvernelor. Şantajabil şi supus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro