sâmbătă, iunie 12, 2021

Dl. ministru Tudorel vrea la șefia DNA pe cineva care să semene cu doamna Viorica?

Nici unul dintre cei patru candidați la șefia DNA nu a fost nici pe placul și nici la nivelul înaltelor exigențe ale ministrului Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader și ale celor din imediata apropiere a domniei-sale. Care au acceptat cu capul plecat și din înalt ordin să facă ceea ce în teatru se cheamă “figurație specială”.
Nici unul nu i-a dat deplină satisfacție fostului procuror comunist devenit profesor universitar pe baza unei mape de lucrări de specialitate publicate cu predilecție la Chișinău. Fapt care probează ce mare unionist și ce patriot exemplar este dl. Tudorel Toader.
Nici unul dintre candidați nu a avut, pesemne, abilități de promovare profesională cel puțin comparabile cu cele ale rectorului suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Pe care nu îl vor cu nici un preț întors acasă studenții domniei-sale care s-au cam lămurit ce hram poartă persoana respectivă. Drept pentru care și-au fixat-o drept model moral și profesional pe d-na Laura Codruța Kὄvesi și nu pe dl. Toader.
Nici unul dintre cei patru candidați nu a ascultat cu suficientă atenție cerințele cărora le-a dat expresie dl. Toader, așa cum ne-a luminat cu generozitatea și cu înțelepciunea general recunoscute un alt corifeu al justiției din România de astăzi. L-am numit pe dl. Eugen Nicolicea.
Nici unul nu are vocația succesului înscrisă în ADN-ul propriu, așa cum fără doar și poate au membrii familiei Toader. Fiul, Ionuț Alexandru Toader, care, cu ceva vreme în urmă, atunci când s-a prezentat la concursul organizat în vederea ocupării unui post de asistent universitar la Universitatea al cărei rector suspendat este propriul tată i-a arătat acestuia că nu întotdeauna este valabila zicerea că poți să concurezi singur și să te plasezi pe locul al doilea. Sigur, a fost un pic nevoie și de contribuția ministrului Educației din acea vreme, plagiatorul dovedit Liviu Marian Pop. Mă rog, colegii de guvern au grijă nu doar de propriul lor confort, ci și de al celor din imediata apropiere. Dar și soția, Elena, cu mari șanse de reușită la concursul pentru șefia unei mari secții de Gastroenterolgie din Iași, după ce contracandidatul domniei-sale a găsit că e preferabil să se retragă din concurs pe neașteptate, deși are un cv mult mai convingător decât d-na dr. Toader. Pe care nu o mai putea ajuta, la o adică, dl. prof.univ.dr. Florian Bodog, mai întâi fiindcă nu mai e ministru, mai apoi fiindcă e lovit în aripă la aflarea veștii că Senatul Universității de Vest din Timișoara a propus să i se retragă un titlu de doctor dobândit pe căi necinstite. La Timișoara e ceva mai multă ordine în acte și în teze decât se pare că ar fi la Universitatea din Oradea, acolo unde prima teză de doctorat a aceluiași fost ministru al Sănătății a fost declarată definitiv pierdută.
Dl. prof.univ.dr. Tudorel Toader a citit, fără doar și poate, atât cv-urile cât și planurile manageriale ale celor patru candidați la șefia DNA. A aflat pe cale de consecință și încă gratis care ar fi vulnerabilitățile instituției. Știe acum unde să acționeze și nu oricum, ci cu eficiență, în vederea amplificării acestora ca nu, cumva, Doamne ferește!, DNA să îi mai deranjeze nici măcar cu o întrebare pe șefii lui politici. Pe d-alde Tăriceanu, Dragnea, Vâlcov și alții de aceeași valoare rară.
Dl. Tudorel, moldovean hâtru, ne-a avertizat că din cei patru va alege unul sau nici unul. Presa aservită puterii a avut grijă să ne înștiințeze că respectivii nu ar fi tocmai ceea ce trebuie de vreme ce au comis crima de lezmajestate de a se fotografia împreună cu doamna Laura Codruța Kὄvesi, la doarcâteva minute după ce fost anunțată mazilirea domniei-sale. Au greșit, greșeala se plătește, dl. Toader i-a taxat pe toți în consecință.
Dl. Toader a anunțat senin că se reiau procedurile în vederea desemnării candidatului pentru șefia DNA. Probabil că va recurge la acest tertip până la promulgarea legii 303. Cea care îi îngăduie președintelui să respingă doar o singură dată candidatul propus de ministru.
Până atunci, mai mult ca sigur dl. Tudorel Toader va găsi pe cineva după modelul d-nei Viorica Vasilica Dăncilă.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nu, nu cred ca Tudorel e atit de prost incit sa o cloneze pe Viorica la DNA.
  Caci despre ministrul Tudorel se pot spune multe, ca e alunecos si total in slujba actualilor guvernanti, numai prost nu. Asa ca nu va alege la DNA nici o alta Viorica, dar nici cineva ca Kovesi, ci o persoana dupa chipul si asemanarea Sa.
  Oricum, „lupta impotriva coruptiei” nu va disparea (poate vor fi unii favorizati, cum au fost altii pina acum), cum nu va disparea nici coruptia, oricine ar veni la DNA.

 2. Una din strategiile de management implementate de clica de partid şi de stat în perioada pre 1989, strategie ce urmărea supunerea absolută a populaţiei era cam aşa:
  1. Toată populaţia activă (începând preemptiv cu cei de vârsta fragedă) trebuie prinsă în colective de “muncă” în care să conştientizeze onoarea de a fi integrat la pachet cu responsabilităţile, morcoveii şi nuieluşele specifice.
  2. După specificul activităţii colectivului, “integratul“ trebuie încurajat tacit să-şi abuzeze poziţia (să fure ceva mărunţişuri, să chiulească din când în când, să beneficieze de aportul ”pilei”, etc) devenind astfel şantajabil.
  3. În situaţia în care “integratul“ îndrăzneşte să calce strâmb împotriva politicii partidului, acestuia i se va reaminti (între patru ochi pentru început) de către organul de partid sau de securitate că ar trebui să-şi reamintescă cum că, la rândul său a furat-profitat (de la caz la caz), şi că deci ar fi cazul să-şi revizuiască atitudinea pentru a evita ”dezintegrarea”. De la caz la caz, se va face referire şi la necazurile pe care le-ar putea întâmpina şi alţi membri ai familiei despre care ”ştim noi….”
  4. În situaţia în care “integratul“ nu calcă strâmb dpdv ideologic pentru o vreme, acesta va fi promovat în funcţie după ce va fi avizat să-şi vadă de treabă pentru că ”ştim noi”. Cu cât mai incapabil “integratul“, cu atât mai curând se va practica promovarea.

  Este evident că acest gen de management (politică de cadre, după cum i se spunea în epocă) asigura un buchet de rezultate: supunerea maselor începând de sus în jos, învrăjbirea colectivelor, crearea impresiei atotputerniciei sistemului, etc.

  Trebuie deci să ne aşteptăm ca la DNA să fie uns unul din cei 300 de magistraţi cu dosar penal, unul dintre cei mai slabi dpdv profesional, după modelul promovat de PSD la numirea guvernelor. Şantajabil şi supus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro