vineri, septembrie 22, 2023

Dl. Tὄkes László a intrat în campania electorală

Nu știu ce ar mai putea avea în comun cu cele sfinte dl.Tὄkes László, însă îmi este cum nu se poate mai clar că insul cu pricina nu mai are nimic în comun cu România. Așa cum este ea definită în Constituție, drept stat național și unitar.
Sigur sunt și de următoarele fapte. 1. Că dl. Tὄkes a devenit cetățean maghiar cu acte în regulă. Foarte bine. Este voința domniei-sale. I-o respect cu condiția să îi lase pe români în pace. Să nu mai facă pe apologetul dreptății și să își vadă de treburile proprii. 2. Că îi place nespus de mult să fie europarlamentar și vrea să își prelungească plăcerea preț de încă un mandat. 3. Că salariul încasat de la Parlamentul European îl interesează fiindcă nu e tocmai de ici-colea, iar dl. Tὄkes are nevoi sporite și pensii alimentare de plătit. 4. Că se crede îndreptățit să ne dea lecții de care nu mai are nevoie nimeni. Decât asemenea profesor de democrație, mai bine lipsă.
De o vreme încoace dl. Tökes a trecut la treabă. Agită spiritele, înveninează atmosfera, joacă nestingherit pe cartea șovinismului, atacă cu forțe sporite țara în care s-a născut și care l-a și decorat cu Steaua României. O greșeală impardonabilă. Noroc că președintele Iohannis a făcut ceea ce a refuzat să facă gureșul său predecesor Traian Băsescu și a dus până la capăt operația prin care i-a retras d-lui Tókes o distincție de care a făcut tot ceea ce a fost posibil să-și bată joc cu o nemernicie fără seamăn.
Încă în urmă cu doi ani, dl. Tὄkes și-a exprimat nemulțumirea că 1 Decembrie este Ziua Națională a României. Cântând cântecul resentimentului Budapestei. Argumentul? La 1 Decembrie 1918 românii ar fi câștigat imens, iar ungurii, mai exact Ungaria, ar fi pierdut enorm. După mintea și spusele d-lui Tὄkes, nu ar fi deloc bine ca românii să sărbătorească în vreme ce inimile maghiarilor, care nu se împacă nici cu Trianonul, nici cu istoria, plâng. Nu l-am auzit însă pe dl. Tὄkes László să scoată măcar o vorbuliță prin care să ia distanță față de imensa prostie a guvernanților români care au ridicat ziua de 15 martie la rang de sărbătoare națională, nepăsându-le deloc de sensibilitățile românilor. Sau despre parlamentarul maghiar din Parlamentul României care a încălcat legile țării și este adăpostit de Budapesta.
Joia trecută ,într-o conferință de presă susținută la Oradea, dl. Tὄkes László și-a reiterat argumentația anti- 1 Decembrie sperând că astfel își va asigura sufragiile votanților români de etnie maghiară la europarlamentarele care se apropie.
Iată însă că fosta prea-sfinție s-a gândit că trebuie să iasă pe piață și cu altceva. Cu marfă nouă. Așa că s-a arătat deranjat nu doar de ziua sărbătorii naționale a României, nu numai de afirmațiile d-lui Jean-Claude Juncker care, cu ceva vreme în urmă, a afirmat că Centenarul Unirii Transilvaniei cu România reprezintă o sărbătoare a întregii Europe, ci a plusat. Nu e bine, a edictat prea sfințitul în rezervă sau în retragere, însă mereu activ oștean al maghiarismului agresiv și iresponsabil, nici că ziua Oradiei este sărbătorită pe data de 12 octombrie căci alte sensibilități maghiare ar fi, la rându-le, rănite. Dl. Tökes își arogă dreptul de a rescrie calendarul României.
Așa că fosta prea-sfinție l-a pus la zid pe primarul municipiului, dl. Ilie Bolojan, că prea a împânzit orașul cu steaguri tricolore. Sigur, dacă pe clădirea Primăriei ar fi fost steaguri ale Ținutului Secuiesc a cărui autonomie o dorește, în pofida prevederile clare ale Constituției României, dl. Tὄkes ar fi fost cum nu se poate mai mulțumit. Pentru moment, domnia-sa varsă lacrimi de crocodil drept pentru care a cerut batiste din partea a tot felul de organisme civice și necivice maghiare. Care trebuie să treacă neîntâziat la treabă. Nu am nici cea mai mică îndoială că o vor face. Sunt stat în stat. Cu voia și votul indivizilor care parazitează Parlamentul României. Îndeosebi cu voia și complicitatea celor din PSD. Care, la ordinul bezmeticului Dragnea Nicolae Liviu, au votat o lege care le asigură regim special, în totală neconcordanță cu cel rezervat ONG-urilor românești. Încă o modalitate prin care PSD și-a bătut joc de Centenar.

Actualizare- Țin să precizez că nu cred în promisiunile fostului episcop de Oradea că nu va ma candida la viitoarele alegeri europarlamentare.


Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Dl. Tökes își arogă dreptul de a rescrie calendarul României…”

    Cei mai tineri români nu mai știu cine este L. T., iar a aduce în discuție un parlamentar european ales pe listele FIDESZ, reprezentând Ungaria, nu face decât să-i sporească acestuia notorietatea.
    Dacă a legea română este încălcată în vreun fel de acest om, sau de către alții, este de așteptat să fie sancționat așa cum sunt și eu, ori alții când o încălcăm. Altfel, nu merită multă atenție și nu înțeleg de ce i se acordă. Zgândărirea sentimentului național, sensibil, la fel ca și cel religios, face să fie pierdută din vedere tragedia în care suntem duși de către conducătorii noștri naționali și locali.

  2. Mm, nu. Toti parlamentarii au votat, intr-un moment sau altul, o masura din multele care au dus la Romania asa cum e ea acum (okay poate defunctul PRM nu). Din toate parlamentele, asta a lui Dragnea e doar ultima, atat. Iar parlamentarii au fost alesi in toate alegerile fara ca eu cel putin sa fi auzit contestare a validitatii lor de catre AEP a Ro, sau OSCE, sau IFES, sau UE, sau ONU, sau guvernul SUA. Deci, am avut parlamente legitime, cu parlamentari legitimi, care au legiferat in virtutea mandatului dat de alegatori. Steaua Romanie? Aia pe care o au Nastase, Mitrea, si temporar si CVT? Sau jde generali pe timp de pace, sai aiba si ei loc de veci gogea ca pensiile speciale sunt mici. Emil a dat peste 4 mii de distinctii pana sa-l ‘invinga securistii’.

    Ca vocifereaza Pista sau Jancsi e secundar pentru un stat functional. Daca nu e, apai asta nu e vina lui Tokes, Orban etc.

    • Emil a dat peste 4 mii de distinctii pana sa-l ‘invinga securistii’.

      Da’ a si primit. Daca ne-am gindi doar la „the European Prize Coudenhove – Kalergi”, incasat in ziua de 9 noiembrie 1998, la nici doi ani de la depunerea juramintului de presedinte al… Romaniei, si ar fi mai mult decit toate cele 4 mii de tinichele-tranchilizant distribuite bastinasilor.

      vezi:
      http://www.constantinescu.ro/en/poze.php?an=presedinte

  3. La 1 decembrie 1918 s-a unit Voivodina cu Serbia. In zona de granita cu Romania chiar exista o localitate (rede)numita „granita” (Meda) dac-am inteles eu bine, astfel re(de)numita de fosti supusi austrieci (austro-ungari) veniti acolo din alte zone ale fostului imperiu, si asta desi conform tratatului de pace apartinea de Romania Mare si a si apartinut efectiv pana prin ’24. In conditiile in care oamenii locului (sa le zicem autohtoni, desi poate e mult spus, fiind acolo de data foarta recenta la scara istoriei) fusesera practic dizlocati. (Evident, cele de mai sus trebuie confirmate, cata vreme insa nimeni nu dezminte ce apare de ex. in Wikipedia iar de a studia vreo copie scanata a tratatului de pace scoala nu se ocupa, putem admite ca este probabil)

    Pe scurt: cand mai vorbim(scriem) despre 1 decembrie 1918 (ori alte date sau fapte simbolice), sa nu mai simplificam. Ca simplificare inseamna orice numai Europa nu. Iar textul dumneavoastra se putea limita la aceasta: Nu mai simplificati!

  4. Laszlo Tokes este in campanie electorala din noiembrie 1989, cand se afla, de mai multi ani, in serviciu comandat in interesul Republicii Populare Ungare, in cadrul AVO. Este un fapt documentat, cunoscut si acceptat de profesionistii in informatii si din media, atat din Romania cat si din Europa si SUA. Erou al Revolutiei romane, a fost imbratisat de opozitia democratica a anilor ’90, mai ales de taranisti, pe tea restitutio ad integrum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro