marți, iulie 16, 2024

DNA, rețeaua dosarelor și visul Uniunii Social-Liberale

Trăim în vremuri interesante.

Legile micii reforme din Justiție au impus un plus de celeritate în rezolvarea dosarelor grele. Consiliul Superior al Magistraturii e somat acum să-și înnoiască echipa. Recent, o lichea extremistă a fost evacuată cu forța dintr-o clădire proprietate privată ocupată abuziv. Judecătoarea-executor a primit jignirile și insulte politicianului-energumen dar, până la urmă, legea a biruit. Acum câteva zile, președintele PSD (aparent cu formație de jurist) a decis să nege separația constituțională a celor trei puteri statale, incitînd la linșaj moral asupra judecătoarei care se ocupă de inculpatul Constantin Nicolescu (sănătos la strâns, bolnav la strânsoare). Ca și Baraba, odinioară, Nicolescu se vroia eliberat sub presiunea străzii, printr-un simulacru de justiție revoluționară. A urmat, în sfârșit, furtuna din lunca Siretului – acolo unde șpaga vameșilor se strângea cu găleata, ca peștele electrocutat în ape tulburi de braconierii veroși. O operațiune nemaivăzută (legată poate și de agenda Schengen) a pus cătușele pe mâinile a zeci de polițiști. Semne bune anul are!

E momentul, cred, să ne reamintim că una dintre puținele instituții românești respectate și lăudate în rapoartele europene rămâne Direcția Națională Anticorupție. Din 2005, DNA e condusă de procurorul mureșan Daniel Morar (numit și reconfirmat de președintele Traian Băsescu). Pentru cei atenți la cifre, rezultatele acestui leadership discret și eficient sunt cu adevărat remarcabile.

Capete de acuzare

Față de epoca Văcăroiu sau guvernarea Năstase, numărul înalților demnitari anchetați între 2006-2010 este unul record: 37 de foști miniștri sau parlamentari anchetați pentru diferite fapte grave.

Iată câteva capete de acuzare rostite împotriva unor aleși ai neamului: evaziune fiscală; dare sau luare de mită; trafic de influență; foloase necuvenite; nerespectarea regimului armelor și munițiilor; tranzacții financiare ilicite; fals în acte publice; șantaj; fals intelectual; favorizarea infractorului; abuz în serviciu contra intereselor publice; subevaluări de terenuri sau bunuri obștești; spălare de bani; fals în înscrisuri; participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual; obţinerea pentru sine sau pentru altul de bani; bunuri sau alte foloase necuvenite (în formă continuată), instigare la fals; stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora; trimitere  pentru spălare de bani  şi abuz în serviciu contra intereselor publice; obținerea de avantaje patrimoniale;  complicitate la evaziune fiscală.

Statul obez și corupția cutanată

De la Șerban Mihăilescu ori Ilie Morega până la Decebal Traian Remeș și Grațiela Iordache, nenumărați senatori și deputați, secretari de stat sau consilieri județeni au fost obligați să-și pledeze nevinovăția în fața unor procurori deloc intimidați de statutul social, greutatea politică sau potența financiară a acuzaților. E interesant de observat că majoritatea prejudiciilor semnalate în dosarele DNA vizează bunul public. Pe românește spus, în România se fură cel mai ușor, cel mai des și cel mai mult de la Stat. Sumele alocate pentru investiții sunt mari, salariile relativ mici, tentațiile enorme iar slăbiciunea oamenilor pe măsură. În rețeaua administrativă a Statului, oamenii se îmbolnăvesc de corupție așa cum luau râie caprele Irinucăi din Broștenii lui Creangă: prin frecare.

Să identificăm acum acele canale prin care banul public (cules din taxele și impozitele cetățenilor) s-a vărsat în contul privat al demnitarilor. De la ce butoane s-a comandat sabotarea binelui comun și maximizarea ilicită a profitului personal? Vom numi aici doar câteva alveole din birocrația statală sau economia etatizată a României: Romsilva, Sindicatul Minierilor, Institutului de Cercetare Alimentară, Romsilva, Compania Națională Loteria Română, direcții ministeriale în Guvern, comisii de urbanism la nivel local, Societatea Națională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, etc.

Companiile de Stat: dormitorul dezmățului fiscal

Pe lângă demnitari sau aleși locali, există nenumărate dosare pe numele unor directori de companii de Stat. Sunt inși mai puțin cunoscuți, dar la fel de malefici, chemați să administreze întreprinderi precum: Hidroelectrica SA, SIF Oltenia, Asociația Națională de Turism Local, Ecologic și Cultural (ANTREC), Electrica Banat, Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), Compania Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN SA Baia Mare, Institutului Naţional de Hidrologie şi Managementul Apelor, SNTGN Trasngaz SA Mediaş, Căile Ferate Române (CFR), Universități acreditate de Ministerul Educației, SC Rafinăria Astra România SA Ploieşti, RADET Constanța, Compania Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa SA, RAM Buzău, Garda Națională de Mediu, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Argeș, Armata Română, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călăraşi, Compania Naţională Poşta Română, Administrația Financiară Argeș, Direcţia Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, etc.

Doctrina dreptei ne spune nu poți diminua drastic corupția decât atunci când întreprinderile de stat sunt mai puține la număr. Nu există decât trei opțiuni: radicală restructurare, privatizare ori desființare. Gândiți-vă o clipă: de ce nu avem dosare DNA înaintate unor administratori de companii private precum Vodafone, Oracle, Nokia? Pentru că orice companie privată și-a pus la punct un mecanism de control juridic și depistare timpurie a șarlatanilor care subminează din interior firma. Chiar dacă ar fi căpușate la vârf, companiile private nu tolerează corupția pe termen lung. Motivul e simplu: risipa unui șef generează falimentul tuturor angajaților. Nu există patroni veritabili care să aștepte de la stat subvenții pentru o afacere păguboasă. La Stat, în schimb, un management defectuos, mediocru sau criminal atrage rareori penalități. Combaterea corupției nu se face doar prin coregrafia mascaților, ci și printr-o redesenare instituțională. Anticorupția și reforma Statului rimează.

Magistrați penali și politicieni disperați

Să revenim însă la DNA. Pentru a repara nedreptatea cauzată plătitorului de taxe și impozite, justiția are nevoie de magistrați incoruptibili. Așa cum știm, foarte multe dosare s-au blocat la Înalta Curte de Casație și Justiție unde judecători remunerați copios s-au întrecut în a descoperi vicii procedurale sau excepții de neconstituționalitate. Amânările termenelor de judecată au luat uneori proporții epice: peste 1700 de zile în dosarele Zambaccian (Adrian Năstase), Căprioara (Marian Oprişan) sau Loteria I (George Copos)!  Stenogramele Voicu a scos la iveală solidaritate scandaloase între judecători de la ÎCCJ și oameni activi în rețele mafiote.

Avem însă o veste bună: numărul de magistrați anchetați pentru fapte de corupție e în creștere. În 2006 erau cinci sub acuzare, în 2007 șase, în 2008 șase, în 2009 trei iar în 2010 un total de 15 magistrați (opt judecători și șapte procurori). Arestarea prelungită a lui Cătălin Voicu și furtuna din lunca Siretului nu sunt, așadar, întâmplătoare. Piese importante din caruselul complicității mafiote sunt pe punctul de-a se prăbuși, grație tenacității DNA (probată şi în cazul Vântu).

Să mai facem o ultimă observație. Deși actele de corupție afectează imaginea tuturor partidelor (y compris PDL), nervozitatea liderilor PSD, PNL și PC are directă legătură cu schimbările din justiție. Scadențele sunt presante. Pentru iarna și primăvara lui 2011, există noi termenele în dosarele Adrian Năstase (capo dei capi), Mihai Necolaiciuc (modest ceferist, proprietar de vile în West Palm Beach), Iosif Mihai Puwak (soțul doamnei Hildegard Puwak, ex-ministru PSD), Vasile Cutean (pseudo-revoluționar, membru PSD) etc.

Dincolo de răzbunarea politică față de președintele Băsescu, obiectivul nedeclarat al suspendării este, anihilarea sau amputarea DNA (structură care poate fi desființată ori reinventată printr-o simplă lege organică). În mintea lui Voiculescu, Ponta & Antonescu, cel care trebuie să plece imediat după Traian Băsescu e chiar Daniel Morar.

Dormi liniștit? Uniunea Social-Liberală lucrează pentru tine. Visul lor de acum face parte din viața ta viitoare.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Cu o floare nu se face primavara, dar primul ghiocel vesteste totus ca vine primavara si nu alt anotimp.Ce cred eu ca i-ar mai trebui Romanikai e un edificiu legislativ clar si coerent , cladit pe o constitutie teafara. Argumentul e ca orice decizie trebuie data in temeiul legii. (Elementar draga Watson!).Toata stima tinere domn pentru acest articol. O zi buna !

  • România are, totuşi, destule legi şi o constituţie destul de solidă. Poate Romanika, într-adevăr nu are. Prioritară nu este schimbarea legilor, sunt necesare, zic eu trei lucruri, mai ales:
   1. stabilitate legislativă, de două decenii legile se cam schimbă în fiecare legislatură.
   2. oameni noi, clasa politică trebuie schimbată din temelii, să nu rămână nici de sămânţă
   3. toate privilegiile să fie desfiinţate
   Aceste trei condiţii nu vor fi rezolvate prea curand in ţara noastră. Vor mai trebui multe generaţii, din păcate. Sau un exod în masă, urmat de repopularea ţării cu oameni noi! Mai degrabă.

  • Cand lauzi necriterial un bigboss si/sau politica lui (sau un big big boss adica scrarbos) pe cel care te-a numit in functia publica, inseamna ca esti un lingau (sau daca vrei eufemistic pupinbasist pdlist)…
   De altfel daca cititi articolele de pe „contributors” se vede de la o posta ca odata cu Basecuristii pdlistii care au trecut de la internationala socialista la populisti (adica de la o gandire de stanga talibana la o gandire populist-primitiva cu accente de extrema dreapta de tip nazist)… astfel se observa cat de mult s-a rinocerizat gandirea de dreapta din Romania, incat, vorba lui Arghezi, n-a mai ramas decat decat „mucegaiuri si gunoi”…
   …pacat de tanarul promitator de la liceul Nicoara, care odata ajuns in trena de laudator (ca sa nu spunem pupi…) a lui Tismaneanu (da cel care pe rand si vartos si mai ales impartial a trecut de la Ceausescu, la Iliescu si in sfarsit la Basesescu….), etc…
   Bravos ratiune!

   • Sa te corectez, vorba lui Arghezi era: „bube, mugegaiuri si noroi” nu gunoi si era un vers din poemul „Cuvinte potrivite”! Gunoi au unii in tartacuta!
    Si, cum spunea raposatul Pruteanu „doar o vorba sa-ti mai spun”, daca nu-ti place ce si cum se scrie pe aici, ce cauti?
    Comenteaza liber, la obiect, dar nu te extinde si generaliza, ca si cum la tine ar fi adevarul absolut!

 2. De acord cu tot articolul, totusi….dle Neamtu, un jurnalist trebuie sa para impartial, deci, poate incercati sa va ascundeti preferintele politice in articolele viitoare…macar asa de ochii lumii. Nu da bine.

  In alta ordine de idei, sa speram ca acest inceput nu e un simplu foc de paie…sa speram ca pedala de acceleratie va fi apasata si ca Justitia isi va lua avant. Inca mai sunt multe de rezolvat….si daca nu ne miscam mai repede, ratam aceasta sansa…e posibil sa mai avem doar 2 ani la dispozitie. La ce alegeri a facut poporul roman in acesti 21 de ani, nu se stie niciodata.

  • De ce sa-si ascunda simpatiile?! De ochii lumii?!
   Asta mi se pare inca mai aberant decat chestia cu presdintele apolitic. Un jurnalist nu-si propune sa vorbeasca pentru toti, sa fie pe placul tuturor sau sa judece lucrurile altfel decat subiectiv. E dreptul domnului Neamtu sa ameninte apocaliptic, sa considere ca ceilalti sunt inca mai rau-intentionati decat cei de azi, ca numai DNA este vazut la fel de bine si ia note la fel de bune precum iscoada dirigintelui, desi fumeaza si el in spatele scolii si stropeste fetele cu apa …

 3. probabil ciolanul e suficient de gustos si s-ar parea ca-i scapa din labe tanarului jurnalist!urmeaza altii!
  si tot asa in romania cea prospera!
  adevarul e ca actualii alesi chiar sunt de compatimit!
  proasta alegere au mai facut cand sau hotarat sa candideze.
  pe cine ar mai fi compatimit tanarul jurnalist?!

 4. 1.legea controlului averilor.cu declaratie de avere ptr toata lumea si pe urma o legislatie de tipul celei germane sau americane in domeniul combaterii evaziunii.
  2.functionari publici angajati si avansati prin concurs national televizat.tot ce este sub secretarii de stat sa fie functionari publici de cariera..restul nu-s decat paleative si praf in ochi.
  2.sa-i bage basescu pe astia de ii are de bagat(nastase,vantu..etc.) ca pe urma o sa vina sigur un mare val portocaliu.
  3.si eu sunt de principiul: fara mama,fara tata.

 5. ati innebunit cu totii,pupinbasisti portocalii,ca la comanda scrieti numai tampenii si aberatii si neadevaruri si multe alte prostii.se pare ca spectrul opozitiei va da fiori,idolii vostri vor da cu subsemnatul pe la dna(asta-i cel mai bun motiv ptr.care pnl si psd nu vor desfiinta dna-ul)si voi,mari anticomunisti va veti pierde sinecurile date de un regim ce a ajuns mai rau decat psd-ul lui nastase.

  • adica un sef de tura prin vama sau PF cu vechime de 4 ani (de ex.) a fost numit pe ochi frumosi? n-a dat nimanui nimic? ia r seful PNL al vamilor din 2007 -de ex- dadea bani la PD? sau seful PF din timpul lui Dan Nica nu dadea la PSD? Dezmeticirea Vasile, acesti 60 o sa inceapa sa vorbeasca si nu prea vad partid sa scape (poate UDMR..). De ce crezi tu ca vuvuzelele au pornit la atac cerand iertarea faptasilor si pedepsirea sefilor DE AZI?????

 6. @vasilica
  pe cuvantu tau de pionier ca pesedeaua, peneleaua si hantenili n-au de gand sa desfiinteze sau macar mutileze DNA (asa cum au anuntat public de multe ori in trecut), nici sa-i matraseasca pe cei care au indraznit sa-i doteze cu bratari de inox pe mafioti, asa cum zicea recent pesedeaua?

 7. Un articol remarcabil de corect. si de bun simt asa cum rar mai intilnesti azi. Din pacate bunul simt nu e transmisibil „așa cum luau râie caprele Irinucăi din Broștenii lui Creangă”. Felicitari!

  • Foarte bun comentariul lui bgd de mai sus, sunt intru totul de acord cu el. Sa nu traim cu falsa impresie ca PDL-istii sunt mai cinstiti sau mai buni decat restul categoriilor politice.
   In rest, un articol bun.

 8. „…câteva capete de acuzare rostite împotriva unor aleși ai neamului: evaziune fiscală; dare sau luare de mită; trafic de influență; foloase necuvenite; nerespectarea regimului armelor și munițiilor; tranzacții financiare ilicite; fals în acte publice; șantaj; fals intelectual; favorizarea infractorului; abuz în serviciu contra intereselor publice; subevaluări de terenuri sau bunuri obștești; spălare de bani; fals în înscrisuri; participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual; obţinerea pentru sine sau pentru altul de bani; bunuri sau alte foloase necuvenite (în formă continuată), instigare la fals; stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora; trimitere pentru spălare de bani şi abuz în serviciu contra intereselor publice; obținerea de avantaje patrimoniale; complicitate la evaziune fiscală….”…si:
  „… inși mai puțin cunoscuți, dar la fel de malefici, chemați să administreze întreprinderi precum: Hidroelectrica SA, SIF Oltenia, Asociația Națională de Turism Local, Ecologic și Cultural (ANTREC), Electrica Banat, Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), Compania Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN SA Baia Mare, Institutului Naţional de Hidrologie şi Managementul Apelor, SNTGN Trasngaz SA Mediaş, Căile Ferate Române (CFR), Universități acreditate de Ministerul Educației, SC Rafinăria Astra România SA Ploieşti, RADET Constanța, Compania Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa SA, RAM Buzău, Garda Națională de Mediu, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Argeș, Armata Română, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călăraşi, Compania Naţională Poşta Română, Administrația Financiară Argeș, Direcţia Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, etc.”
  Dragilor – cu, sau fara ghilimele: este de luat aminte si de judecat cu capul propriu al fiecaruia.Imi si Va doresc Noroc in acest sens. Si, aduceti-va permanent aminte:”Schimbarea stapanilor=Bucuria nebunilor”.

 9. @Mihail Neamtu

  Asteptam cu totii – cred – si cu maxim interes un articol pe tema votului dat astazi de catre pedelisti, in Parlament, intru protejarea tovarasului lor de partid Pasat Dan, articol pe care, suntem siguri, il veti scrie cu aceeasi inversunare nepartinitoare, aceeasi echidistanta (daca nu exagerez) de care dati dovada in mod constant si pe care il veti indrepta catre tabara portocalie. Un titlu sugestiv ar putea fi: „DNA, reteaua dosarelor si visul PD-L”.
  De mentionat, Opozitia a fost in sala Parlamentului, dar s-a abtinut de la vot – asadar, pe partea asta lucrurile sunt clare.

 10. Din pacate nici USL nu se va ocupa de problema unui bun public cum este calea ferata.
  Din cei circa 11.000 de kilometri de cale ferată din România peste 50% necesită reparaţii de urgenţă, în timp ce 3.000 din cele 4.000 de poduri de cale ferată ar trebui şi ele reabilitate. Motivul? Fondurile foarte mici alocate pentru acest lucru. Nici anul acesta nu se anunţă însă a fi prea bun. După cum recunoaşte Culda, CFR SA ar avea nevoie, anual, de până la 300 de milioane de euro pentru a putea reabilita şi moderniza calea ferată. Anul acesta bugetul pentru astfel de investiţii este însă doar de circa 100 de milioane de euro. În total, pentru a aduce întreaga reţea de transport feroviar la un nivel cât de cât acceptabil ar fi nevoie de „măcar” 10 miliarde de euro, după cum estimează el, investiţi într-o perioadă de 5-6 ani. Până în acel moment însă, trenurile vor continua să meargă din ce în ce mai încet. „La trenurile de călători viteza medie este de 45 de km/oră iar la cele de marfă este de 17 km/oră. Ţineţi cont însă că în România 50% dintre trenurile zilnice sunt de rang superior”, ne-a declarat Ştefan Roşeanu, secretar general al Asociaţiei Industriilor Feroviare.
  Dreapta nu a propus decat autostrazi, solutia transportului individual. Viitorul este al transportului pe care ferata. Chiar presupunand ca petrolul nu va costa mut mai mult, fara transport feroviar pe distante medii nu se poate vorbi de modernitate urbana data fiind tendinta transportului rutier de a duce la aglomeratie si intarzieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro