sâmbătă, aprilie 13, 2024

Doamna de fier care l-a îngenuncheat pe Putin

În caz că nu aţi aflat, Lituania tocmai i-a zis „Pa” lui Gazprom şi i-a tras o palmă zdravănă lui Putin. Zilele trecute a devenit funcţional terminalul de gaz lichefiat de la Klaipeda, prin care Lituania poate să importe acum practic tot gazul de care are nevoie, din surse alternative la gazul rusesc: din Norvegia (cam un sfert) şi de oriunde din lumea asta (restul). Mai mult, peste vreun an, după ce se mai fac nişte investiţii în reţeaua de transport de gaze şi interconexiunea cu Letonia, gazul din terminalul lituanian poate acoperi cam 75% din necesarul tuturor celor trei ţări baltice.

De ce e important? Lituania era una din ţările cele mai dependente de un eventual şantaj energetic rusesc (arma cu care Putin divizează cu succes Europa). Fără capacitate de înmagazinare pentru gaze, cu importuri 100% din contracte cu Gazprom, pe termen lung în termeni restrictivi, la preţuri dictate de ruşi, cu vreo 15% mai mari decât preţurile la care cumpăra Germania tot de la Gazprom prin North Stream. Fiind teribil de antipatică ruşilor, Lituania avea chiar cele mai mari preţuri pentru gaz din toată Europa. Mai mult, chiar reţeaua de transport şi distribuţie (adică ţevile de gaz de pe teritoriul Lituaniei) erau controlate tot de Gazprom. În 2009, Lituania şi-a închis şi centrala nucleară (Ignalina) de tip sovietic – Cernobâl, ca urmare a presiunilor UE, ajungând şi mai dependentă de importurile de energie din Rusia.

Gazprom a făcut toate presiunile posibile pentru a bloca proiectul LNG şi ieşirea Lituaniei de sub controlul energetic rusesc –  de la opoziţia de a ceda reţele altor companii şi lobby-ul făcut pentru întârzierea proiectului LNG şi până la ameninţări „fizice”. De pildă, zilele trecute un submarin rusesc a fost observat în porţiunea suedeză a Mării Baltice, incident suspectat că ar avea de a face cu o eventuală tentativă de sabotaj a terminalului LNG. Dar Lituania nu s-a lăsat intimidată.

Sursa:

Proiectul LNG s-a decis, contractat şi construit în 3 ani. Anul acesta, de pildă, se lucra la construcţia terminalului LNG 24 de ore pe zi. Tot în 2014, la capătul unei lupte legale de mai mulţi ani, Lituania a reuşit, prin amenzi record date de Consiliul Concurenţei, să forţeze Gazprom să renunţe la controlul asupra reţelelor de gaz din ţară (pentru cunoscători: în UE, cine controlează producţia sau furnizarea de gaz nu poate controla şi transportul sau distribuţia, pentru a nu bloca intrarea competiţiei pe piaţă, şi trebuie să vândă/transfere reţelele altora, aşa-numitul „unbundling” din Pachetul Trei). Gazprom a trebuit în cele din urmă să cedeze reţelele.

Lituania s-a mai bătut şi cu Comisia Europeană să se construiască terminalul LNG la ei, cu argumente imbatabile: Klaipeda e singurul port baltic care nu îngheaţă în tot timpul anului, şi Lituania are presiune mai mare în reţea decât Letonia şi Estonia, adică poate exporta mult mai uşor decât invers. Lituania a împins la UE urgentarea unor proiecte de interconectare – finanţate parţial de UE – care au loc chiar acum (Lituania-Polonia, Lituania-Letonia). În tot acest timp, nu a cedat nicio clipă ameninţărilor, şantajului Gazprom cu preţuri mari, lobby-ului intern pro-rus sau propunerilor dinspre stânga de a „nu supăra Rusia, totuşi”.

Să nu uităm că discutăm despre un stat minuscul (un pic peste 3 milioane de locuitori), cu enclava rusească Kaliningrad în coastă şi Armata Roşie la graniţă. Şi totuşi, Lituania a ţinut şi ţine o direcţie clară, pro-occidentală, consecventă, influenţând şi deciziile UE în acelaşi timp.

A fost meritul unor politicieni responsabili şi al unui popor care ştie ce să aleagă: au votat a doua oară cu „doamna de fier” Grybauskaite şi contra politicienilor de cealaltă parte care propuneau „orice fel de pace, numai nu război cu Rusia”. Grybauskaite a solicitat ferm sprijin NATO; a susţinut din toate puterile negocierile Ucrainei cu UE anul trecut (la summit-ul din noiembrie 2013, când Lituania avea şi preşedinţia rotativă a Consiliului); şi a fost o vocală susţinătoare a sancţiunilor europene la adresa Rusiei.

Lituania ne arată că hotărârea, consecvenţa şi lipsa „compromisurilor compromiţătoare” se răsplăteşte: Gazprom, de pildă, a fost forţat încă de anul acesta să reducă preţurile Lituaniei cu 20%. În 2015 expiră contractul pe termen lung cu Gazprom şi Lituania poate negocia cu oricine, chiar şi cu Gazprom, însă în termeni de piaţă, nu în genunchi: chiar dacă nici gazul lichefiat nu e ieftin, Gazprom nu mai poate ţine preţurile la nivelul din anii trecuţi şi nici nu mai poate şantaja că va opri de tot gazul din conductă, Lituania are alternative şi îşi va putea ajuta şi vecinii în maxim un an. Face aceleaşi lucruri şi în energie electrică: complet dependentă de reţeaua rusească şi importând energie din Rusia, Lituania va investi într-o nouă centrală nucleară şi în interconectări cu ţările din UE din apropiere.

Astăzi, Lituania a reuşit să-şi câştige cu adevărat independenţa de ruşi după 25 de ani şi reuşeşte să împingă şi în UE în aceeaşi direcţie.

Cine a făcut posibile aceste lucruri? O „doamnă de fier”, Dalia Grybauskaite, care nu se teme să spună public că Putin e o ameninţare pentru pacea în Europa şi că Europa trebuie să fie unită, iar NATO să apere statele baltice şi Ucraina. Câteva detalii care o pot face şi mai interesantă pentru noi, în contextul alegerilor de duminică:

–  a candidat independent la preşedinţia Lituaniei

– e primul preşedinte femeie din istoria ţării

– avea deja un job asigurat la Bruxelles (comisar european), alegând să candideze pentru că şi-a dat seama de mizele enorme din propria ţară

– a refuzat să numească un Cabinet până când secretarii de stat suspectaţi de corupţie nu au fost scoşi din componenţa guvernului, deşi depăşea puţin atribuţiile preşedintelui; a reuşit să se impună bazându-se pe „legitimitatea directă mai recentă” (fusese aleasă mai recent decât Parlamentul)

– a ţinut constant direcţia pro-occidentală şi a sprijinit puternic proiectele energetice de creştere a securităţii şi independenţei – atât prin susţinere directă, cât mai ales prin leadership, convingându-i pe cei din jurul ei s-o urmeze

– a susţinut în permanenţă în politica externă că UE trebuie să sancţioneze Rusia şi NATO să apere graniţele de est

– a promovat direcţia europeană a Ucrainei

– nu în ultimul rând, e un preşedinte care şi-a dat seama că, atunci când ai un război la graniţă şi corupţie acasă, distincţia stânga-dreapta devine destul de irelevantă şi singurul lucru care contează e să faci ce e mai bine pentru poporul tău, misiune mai potrivită pentru un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Ca idee, Grybauskaite a venit, iniţial, dinspre centru-stânga; dar a promovat mai curând ideile susţinute de partidele lituaniene de centru-dreapta: piaţă competitivă europeană, independenţă de ruşi, coloană vertebrală, pentru că acesta era interesul public în contextul dat.

Dacă vă sună cunoscut, înseamnă că ştiţi pe cine puneţi ştampila duminică.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Otilia, ce cuvinte grele, ”l-a ingenuncheat, i-a dat o palma, a devenit independenta”… chiar crezi asa ceva? Aia AU FOST LASATI DE PUTIN sa finalizeze terminalul ala, tocmai pentru ca nu reprezinta nici 1% din ce vor ei sa vanda.

  • Atotputernicul putin, dumnezeul rusofililor, idolul lasilor. Mi-e greata cand va aud asa. Mergeti domnilor si doamnelor in imparatia lui putin, nu-i mai plimbati osanele pe la noi. Romanii nu vor Rusia, chiar daca n-o stiu. Da, Putin a primit palme de la Lituania. Multe. Si de la UE, chiar daca /// pe ei unii ca tine. Nu, Rusia nu e o mare putere. Rusia geme acum. Daca tu privesti doar RT, care-ti spune ca totul e roz, ca daca nu mai au cartofi, rusii mananca icre negre… nu inseamna ca e asa.

   • @Mihai, vezi sa nu pleznesti, vere. Una din conditiile esentiale pentru a castiga orice fel de razboi e sa nu-ti subestimezi adversarul.
    Faptul ca cineva e realist nu-l transforma in lingaul lui Putin, dar explozia ta vorbeste destul de mult despre cat de bine intelegi tu lucrurile…
    Putin nu e ingenunchiat de la un terminal de gaz lichefiat intr-o tara mica. Ar fi ingenunchiat (aproape) daca toata Europa s-ar stradui sa renunte la importurile de gaz din Rusia.

    • „Da, Putin a primit palme de la Lituania. Multe.” vs „Aia AU FOST LASATI DE PUTIN sa finalizeze terminalul ala”.
     Am luat un Distonocalm cu Xanax. Cred.

     • Mishule, vezi că te caută nen-tu Putin prin Siberia. Ia-o din loc rapid, că nu-i bine să-l laşi să te-aştepte!

    • Pai Europa chiar se straduie sa termina importurile de la Putin, dar nu merge asa peste noapte. In cativa ani insa, ce palme si-a luat azi Putin de la Lituania o sa fie nimc pe langa ce suturi o sa-si ia de la intreaga Europa…

  • Bravo lor! Ma indoiesc ca i-a lasat, altfel nu-i mai santaja si nu activa „simpatizantii locali”. Si daca era 0,0001% ca piata de desfacere, lovitura de imagine e mult mai mare, le da idei si curaj si altora. Iar el nu va putea reface urss-ul asa usor.

  • Te inseli amarnic , Tarile Baltice sunt acolo ,granita in granita cu ursul rus. Tot Tarile Baltice au fost singurele care in 1989 le-au spus rusilor pripasiti in aceste locuri sa-si ia talpasita daca nu le convine limba si obiceiurile lor si chiar pe unii iau expediat fortat in Rusia. Ca un fapt divers : acum cativa ani la sfarsitul anului ,intru-na dintre cele capitale cand Politia a facut bilantul activitatii anuale, la capitolul interventii , au trebuit sa scrie……0 (zero). Nici un caz ,nici un scandal, 0(zero). Asta da civilizatie .

  • Ma uit la comentarii si ma minunez. Sunt numit in toate felurile pentru ca nu fac si nu am sa fac niciodata greseala pe care au facut-o toti liderii visatori ai Europei: sa-l subestimeze pe Putin. Foarte bine, domnilor, daca asta intelegeti voi din comentariul meu, sa fiti sanatosi. Oare nu stie nimeni dintre voi ca Germania si Rusia sunt aliati, ca fara gazele rusesti toata zona euro ar intra intr-un kkt mai mare decat China? Mai studiati si voi macroeconomie. Solutii la gazele rusesti? Desigur… peste 50 de ani.

   • Ia nu te mai minuna atâta şi treci cu burta pe carte (economie şi istorie), dacă vrei să ai idei ca lumea, lasă naibii maculatura cu groaznica tragedie a zonei euro orfane de gazele lui Putin. Necazul cu „liderii visători” ai Europei este că nu-s destul de visători încât să-l trimită la dracu cu gazele lui cu tot ! Să respire gaze, să bea petrol şi să mănânce zăpadă prin taigaua patriei până i-or sări ochii ! Au mai fost unu’ Stalin şi unu’ Hitler care, tot aşa, croncăneau despre, vezi Doamne, impotenţa şi decadenţa lumii civilizate care ar trebui să cadă pe spate în faţa geniului sovietic ori a celui nazist. Să te întorci, în 2014, după ce ai trecut prin ororile secolului 20, la fascinaţia pentru „măreţia” şantajului cu războiul, cu crima, denotă probleme grave, dar nu la „mansarda” liderilor europeni !

   • Andrey, sa te razbun, sunt de acord cu ce spui.
    Romanii sunt mai usor de brainwashed decat restul lumii.
    Discursul autoritatii e tot ce conteaza. Daca a zis Kerry ceva, romanul asimileaza. Daca citeste si Plesu stirea si reproduce un afect vis a vis de asta, iarasi asimileaza baiatul un gram de autoritate. dar asa e peste tot. Oamenii au nevoie de specialisti (ca sa fie specialisti si ei). Si-asa ajung sa-l subestimeze pe Putin. Nimeni nu a inteles nimic din Maidan (in primele zile). Au asimilat si au reasimilat: acum stiu (ADEVARUL).

    p.s. @ autoarei: Lituania sa fie fericita. Art respectiv e o paranteza la monica macovei (nimic altceva). migratia europeana de sub raza gazpromului a inceput de o buna bucata de vreme (chiar si ucraina). nu e vorba de ideologia asta ieftina, ca putin tine europa in sah. e vorba de marketuri. faptul ca rusia se muta spre asia e un subiect mai mare decat ca lituania cumpara din norvegia. pe cuvant! subiectul e fain. dar de ce il ambalati atat de „pe bune”?

    • Mersi. Si da, adevarata piata pentru Rusia va fi China, cel mai mare consumator global de petrol si gaze. Si cea care va da jos SUA de pe fotoliul de lider mondial in urmatorii 10 ani. Cu ajutorul Rusiei, evident. Europa ramane cu o mare problema de competitivitate: toate fabricile, otelariile, se muta in Asia. Aici raman muncitori platiti regeste, aparati de sindicate megaputernice, care mai produc… ce? Ca pana si brandurile de lux se muta in India si China. Iar datoriile publice ale unor tari care nu mai au solutii tot cresc si cresc. Franta, Italia, Spania… sunt intr-un kkt cat China…. si nu au solutii pentru ca au pastrat vechile modele care functionau in anii 90, cand India si China dormeau.

   • Ce spui tu straine? Aliati la ce? In politica nu exista prietenii ci interese.Vezi ca daca se incepe refacerea imperiilor, odata cu Novorossia s-ar putea sa-si aduca si Germanii aminte de Prusia Orientala si ca odinioara Kaliningradul se numea Konigsberg. Si din ce mai citesc si polonezii sunt aproape gata cu terminalul lor de gaze lichefiate, iar germanii isi devanseaza planul propriu pentru independenta energetica. Asa ca s-ar putea ca amicii rusi sa ramana curand doar cu noul client, China. Ah, dar parca n-au finalizat conductele alea de mii de km. care trebuie sa parcurga Siberia si nici exploatarile din Kamciatka n-au inceput. Le-ar lipsi cam 50-60 miliarde$ pantru fiecare din ele si la cum scade pretul la petrol – marfa lor de baza – va fi cam greu.

 2. Aduceti-va aminte de vizita lui Geoana de la Moscova.

  „Vizita ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Golovin i-ar spus lui Geoana ca poate aranja o intalnire cu Putin, insa liderul PSD s-ar fi vazut doar cu unul dintre consilierii premierului rus.”

  Daca iesea presedinte Geoana, acum nu mai vorbeam de Romania ca o tara independenta.

 3. Mai spre Occident sunt posibile astfel de intamplari providentiale in viata unui popor, dar aici in Balcanii saraci cine asteapta politicianul providential, cand 75% din populatia Romaniei nu se spala pe dinti si un ulei, o faina sau o punga cu un pix rosu le determina votul?!
  Pana nu scapam de saracia majoritatii romanilor sa nu ne asteptam la vreo schimbare reala….

   • Doamnă de fier avem (Monica Macovei), dorinţă fierbinte avem, speranţă avem, cu sondajele stăm mai prost… Mie sondajele îmi spun aşa: „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători nu este o victimă. Este complice!” (Orwell).

  • Nici nu-i nevoie, se ingenuncheaza ei si singuri.
   De pe wikipedia:
   GDP Rusia: $2.057 trillion; per capita: $14,316
   GDP Italia: $2.171 trillion; per capita: $36,216

   Sper ca ai capacitatea sa procesezi cateva numere.

   • Subscriu. Eșecurile Rusiei își au originea în propriile inepții politice și economice. Însă articolul exagerează cu ideea îngenunchierii lui Putin. Este un lucru bun că Lituania obține mai multă independență energetică, atât pentru ea. cât și pentru alte state UE, dar Rusia nu devine prin asta depedentă de Lituania. Deci nu putem vorbi de ”îngenunchierea” lui Putin, ci doar de respingerea șantajului și influenței venite din partea lui.

 4. Pai cu resursele de gaze de sist din Romania ar putea si Europa sa spuna „pa” lui Putin. Problema este ca europa vrea sa spuna „pa” pe gratis, ne mituieste cleptocratii si vrea sa ne ia gazele ca dintr-o colonie cu 1% redeventa. Degeaba se c*ca pe ea toata presa sa convinga bizonul romanesc sa accepte fracturarea, el o va accepta abia atunci cand simte ca nu este furat. Ori la Rosia Montana ni se ia aurul cu redeventa de 4% si in zonele cu gaze de sist ni se distruge teritoriul agricol cu 1% redeventa. Problema reala nu este metoda de extractie, ecologia, cianurarea. Problema este furtul. Mituirea cleptocratilor din frunte. Ia sa ofere si RMGC si Chevron o felie comparabila cu ce ofera cand exploateaza aur/gaze in SUA, sa vedeti ca nimeni nu mai zice nimic! Redeventa la aur in SUA e 25% plus profitul platit la fisc fara sa poata face ce cheltuieli vor ei! Ori la noi profitul e zero prin inginerii financiare plus 4% din redeventa! Romanii s-au saturat de jaful cleptocratilor!

 5. cu toata stima si consideratiunea pentru MM, in primul rind nu are carisma. cred ca asta-i marele ei dezavantaj. in al doilea rind nu cred ca stie sa se faca auzita. in antichitate se faceau cursuri de elocventa retorica si nu degeaba. ii lipseste lui MM.
  intr-o tara civilizata, cred ca ar fi aleasa cu minim 60-70%, dar la noi nu.
  nu o vad prin orase, nu o vad pe strazi. o palma, sau o imbrincitura din partea unui sustinator al unui alt candidat ar spori sansele ei la presedentie exponential.
  v-ati uitat la pozele cu care este aratata pe linga ceilalti candidati? are vreun consilier de imagine?

  • Pana una alta important e cum voteaza fiecare.Ceea ce conteaza sint doar voturile numarate la finalul zilei de 2 noiembrie.
   Tu te-ai hotarat cu cine votezi? Eu da. Cu MM
   .Si nu-mi schimba votul faptul ca lui badea Gheorghe nu-i place bretonul lui Macovei sau ca lumina batea prea tare in pozele de campanie.

 6. Pai doamna, romanii nu vor sa stea drepti, „ca poate ne iese si noua ceva”
  Asta e mentalitatea, cum sa votezi pe unul care promite ca baga coruptii in puscarie cand stii ca ai niste schelete in dulap?
  Profesori, medici, asistente, femei de serviciu, functionari, corporatii mergeti unde vreti dvs, peste tot se ia spaga (pe alocuri e spaguta) dar asa merge treaba in tara asta. Si nu se va schimba. Daca e unul care nu ia romanul se intreaba: „nu i-oi fi dat destul?”, „o fi suparat pe mine?”

  Ce macovei….

 7. Dupa plesneala „doamnei de fier”, Putin o sa dea in metastaza. Gata, a fost umilit. Tarile Baltice sunt salvate.
  Concluzie: cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia!

  • Ce-ţi mai place ţie câinele care zace fără grijă! Îţi dă, aşa, un sentiment de securitate, nu? Te face să te simţi bine şi important, este?

   • Cainele asta far’ de grija e cam jigarit, cu burta lipita de spinare, mai are vreo 2 dinti in gura si latra la comanda Vulturasului cand ii spune ca Ursu o sa treca pe ulita pentru ca (nu-i asa ?), nici miros nu mai are. Ursu tot spune ca daca stai in cusca ta si nu latri d-aiurea-n targ, cica, n-are nici o treaba cu tine. Vulturasu, cum n-are curaju’ sa zboare la joasa inaltime, agita orataniile sa faca scandal si le tot spune, din inaltul cerului, ca daca iese Ursu din barlog o sa apara Superman, Omul Paianjen si Rambo si-o sa dea cu el de pamant de n-o sa se vada.
    Iar asta imi da un inalt sentiment de securitate! I’m free…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro