duminică, mai 9, 2021

Doamna Ecaterina Andronescu – ministeriatul jumătăților de măsură

Sunt deja vreo două luni de când doamna prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu, fost rector și actual președințe al Senatului Universității Politehnice din București, fost secretar de stat în Ministerul Învățământului pe vremea când acesta era păstorit de dl. Liviu Maior, membru pe viață al unei fantomatice, adică total lipsită de consistență Academii a Oamenilor de Știință, căreia, din câte se pare, chiar domnia-sa i-a fost mamă, membră și a altor comitete și comiții, a redevenit ministru al Educației Naționale.
Doamna Andronescu stă pe scaunul pe care a stat odinioară Spiru Haret pentru a patra oară. E drept că niciodată nu a avut parte de un mandat complet de patru ani, lucru pe care respectiva doamnă ține să îl reamintească de fiecare dată în interviurile ei care curg în cel mai inflaționist chip cu putință. Aceasta, probabil, spre a-și justifica jumătățile de măsură care i-au caracterizat ministeriatele și care tare mă tem că se vor repeta și de această dată.
În aceste două luni de când și-a văzut împlinit visul de a fi iarăși ministru al Educației Naționale, de când stă la masă cu, în mare parte, aceiași oameni și același guvern despre care în vară, într-o scrisoare pe care unii au calificat-o drept “eroică”, iar pe autoarea ei au comparat-o cu un fel de Ioana D’Arc ce și-a mutat locul de muncă pe Bulevardul Kiseleff, spunea că nu reprezintă nici partidul și nu o reprezintă nici pe domnia-sa, doamna Ecaterina Andronescu a avut nenumărate apariții televizate. În care a anunțat tot felul de planuri de reformă, de îmbunătățiri, de readuceri viguroase a școlii românești pe calea cea dreaptă. Aceasta fiindcă, zice doamna Andronescu, Dumnezeu i-a dat și puterea, și determinarea și voința de a se angaja la o asemenea treabă care, oricât de cârcotași am fi, trebuie să admitem că se impune. În primul rând, fiindcă învățămîntul românesc a fost făcut praf cu precădere de miniștrii PSD. Pavel Năstase, Liviu Pop sau dl.Popa de la Suceava au avut ministeriate de coșmar.
Doamna Andronescu se gândește la o nouă lege a Educației. La începutul noului său mandat a spus că un prim proiect ar putea fi gata chiar la sfârșitul lunii ianuarie. Pe urmă a evitat să mai avanseze o dată tocmai foarte precisă. A promis că noua lege va fi pusă în dezbatere publică. Să vedem cu ce rezultate și câte dintre sugestii vor fi cu adevărat preluate. PSD nu ia în serios în cursul dezbaterilor parlamentare nici măcar propunerile Opoziției parlamentare, așa că am dreptul să nutresc serioase îndoieli că va ține cont de propunerile celor care lucrează la felurite niveluri ale învățământului.
Doamna Ecaterina Andronescu dă semne că, cel puțin într-o primă etapă, se va concentra asupra învățământului preuniversitar. Iarăși nu pot decât să îi dau dreptate. Sunt și în învățământul superior probleme cu nemiluita, însă rezolvarea acestora este condiționată, intim legată de necesitatea existenței unui gimnaziu bun și a unui liceu încă și mai bun. Reamintesc, în context, o zicere celebră a lui Constantin Noica, zicere în care binecunoscutul filosof susținea că ar fi ideal ca fiecare dintre noi, odată ajunși la o anumită vârstă, să redevenim liceeni.
Doamna Andronescu nu vrea să reintroducă admiterea în liceu, se gândește doar la revenirea la examenul „de treaptă”. Proiectat, sper, ca o sită adevărată, care să-i cearnă corect pe cei care au capacitatea intelectuală de a deveni liceeni de cei care trebuie să se mulțumească cu o școală profesională. Pe care se pare că doamna Ecaterina Andronescu se gândește să le renființeze, aceasta după ce tot domnia-sa a făcut greșeala să le radă de pe fața pământului. Rămâne de văzut cum se va împăca intenția ministrului Educației cu proiectul încă de actualitate ca liceul în integralitatea lui să devină obligatoriu începând, pesemne, cu anul 2020.
Doamna Andronescu plănuiește să interzică accesul la catedră al acelor profesori care nu au obținut o notă decentă la examenul de Titularizare. Iarăși o măsură bună. Rămâne de văzut cum va putea fi ea implementată. Mai întâi fiindcă nu prea e clar cine vor fi cei care le vor lua locul celor îndepărtați astfel din învățământ. În al doilea rând deoarece intervine o chestiune de legalitate. Mulți dintre cei care pică rușinos la examenul de Titularizare (atenție, doamna Andronescu, chiar un astfel de ipochimen a devenit ministru cam în același timp cu dumneavoastră, stați la aceeași masă cu el, chiar socializați, însă chestiunea aceasta se pare că nu vă prea deranjează!), au definitivarea în învățământ. Examenele de Definitivare și de Grad au devenit o bătaie de joc. Există un ecart aiuritor între nota obținută de profesorul X când își dă Definitivatul (la capătul unui singur an de activitate în școală) și nota pe care același ins o ia la Titularizare. Cum se explică asta? Nu cumva ceva nu e tocmai ok? În organizarea examenelor, în formularea subiectelor, în seriozitatea evaluării?
Noul ministru al Educației renunță la prostia legată de reintroducerea manualului unic. Aceea al cărei apostol a fost un alt trimis al lui Dumnezeu, și el garantat tot de PSD, pe nume Pop Liviu. Cine plătește pentru experimentul eșuat, născut din ambiția prostească a cuiva care s-a autamăgit cu ideea că, fiind membru de partid, își poate îngădui orice? Cine plătește retipărirea manualelor greșite? Despre toate acestea doamna Ecaterina Andronescu nu scoate o vorbă.
Noul ministru spune că în școală elevii trebuie să aibă parte de modele. Iarăși corect. Dar ce fel de modele le oferă celor aflații astăzi în băncile școlilor tot mai prost întreținute din lipsă de bani agramații, posesorii de diplome mai curând cumpărate decât obținute corect de la tot felul de universități de mâna a șaptea, plagiatorii cocoțați în guvern, în Parlament (pentru d-na Andronescu plagiatul nu constituie însă o problemă majoră), în CexN al PSD în vecinătatea cărora observ că doamna Ecaterina Andronescu se simte chiar foarte confortabil? Nu o deranjează pe doamna ministru al Educației Naționale defel faptul că șeful ei de partid, dl. Liviu Dragnea, a fost repetent în studenție, că șefa ei de Guvern este o agramată, că Darius Vâlcov are dosare penale groase. Chiar doamna Andronescu a început, de când a revenit în guvern, să comită greșeli de limba română. De pildă, săptămâna trecută, miercuri seara la Antena 3 zicea că vrea “să conlucreze împreună” cu ceilalați miniștri ai Educației din UE. Deocamdată colucrează cu Daniel Breaz, numit de PSD șef-culturnic, care nu știe să vorbească limba română corect, este profesor universitar și rector la Universitatea din Alba Iulia. Deși după cum vorbește, și el, și alți miniștri ar trebui obligatoriu înscriși la liceul seral, dacă nu cumva chiar la gimnaziu.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Mai crede cineva ca se va ocupa doamna Ecaterina Andronescu de problema invatamantului? Ar fi o greseala mare. Va trebui sa ceara avizul sefului de partid, iar acesta ii va raspunde ca,, sunt alte cestiuni la ordinea zilei.” Justitia, statul paralel, suspendarea presedintelui, sorosistii, pregatirea domniei sale pentru nunta secolului si multe altele. Asa ca sa mai vedem, sa ne mai gandim, sa mai asteptam, sa vedem cum vom sta la alegerile care urmeaza.s.c.l.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro