duminică, iulie 25, 2021

Doamna Gabriela Firea ar trebui chemată să dea puțin cu subsemnatul

Nimic mai relevant pentru caracterul josnic, pentru atitudinile resentimentare ale vicepreședintei PSD și încă primar general al Capitalei, d-na Gabriela Firea, decât faptul că în plin scandal Halep, provocat de ea însăși, din pricina orgoliilor sale deșarte, nemăsurate, mai deschide un front de luptă. Cel cu marea soprană Angela Gheorghiu.
Pusă la punct exemplar de Diva care i-a reproșat, pe bună dreptate, verde-n faptul că încearcă să se folosească de marile personalității ale culturii și artei, să se tragă de șireturi cu toată lumea spre a-și face imagine astfel încât să parvină mai apăsat la vârful ierarhiei politice, d-na Firea încalcă legea nescrisă a confidențialității contractelor și scoate din fișet actul care arată că Primăria Generală i-ar fi plătit marii soprane un onorariu de vreo 140.000 de euro pentru evoluția domniei-sale într-un concert prilejuit de Zilele Bucureștilor. Pare-se chiar că doamna Firea a comis chiar o greșeală (intenționată?) în suma respectivă fiind și plata drepturilor de televizare achitate (legal? către TVR. De aici și religiozitatea cu care Televiziunea Română trebuia să o privească mai ieri, la ordinul expres al Doinei Gradea, pe primărița generală și închipuita viitoare candidată la prezidențiale.
Ce să înțelegem din toată aceasta afacere, cu sau fără implicarea TVR? Că primărița generală a Capitalei și cei ce au negociat clauzele contractului, inclusiv onorariul, i-ar fi făcut vreo favoare doamnei Gheorghiu și că această favoare a fost suportată din bani publici? În acest caz, toți cei vinovați, în frunte cu d-na Firea, ar trebui cercetați și, în cazul în care s-ar dovedi că sunt vinovați, puși să plătească pentru abuz în folosirea banului public. Cred că DNA ar face foarte bine să ia la purecat toate contractele semnate de d-na Firea pentru simplul motiv că pe bani publici nimănui , nici măcar primarului general al Capitalei, nu îi este îngăduit să facă cuiva favoruri.
Ori să înțelegem că toți artiștii care au încheiat și vor mai încheia de acum încolo contracte cu Primăria Capitalei, contracte pe care se află prețioasa semnătură a vicepreședintei PSD, trebuie să își țină gura și să înțeleagă că doamna Firea le-a cumpărat implicit tăcerea? Că i-a făcut sclavi pe viață? În cazul acesta nimeni, din nici o instituție de spectacol finanțată din banii Primăriei Capitalei nu va mai avea voie să o critice, nici măcar în gând pe doamna Gabriela Firea. Aceeași insă care le-a impus managerilor să scrie pe afișe și în caietele-program că orice premieră, orișice spectacol, fiecare acțiunea culturală ar fi organizate de Primăria Capitalei prin Teatrul X sau Teatrul Y? Cu ce a organizat Primăria Bucureștiului spectacole? Și-a îndeplinit obligația legală ce-i revine din condiția de ordonator principal de credite. Atât Arogarea altor merite si plasarea la loc de frunte pe afiș înseamnă abuz și publicitate făcută în folosul propriei persoane marca Gabriela Firea care nu mai știe cum să își ridice statui pe bani publici.
Bolnăvicios orgoliu care, iată ,îi joacă doamnei Firea renghiuri dacă luăm în calcul nerușinarea artistică de proporții reprezentată de pseudo-spectacolul cu Vlaicu Vodă pentru care aceeași Primărie a Capitalei a angajat o sumă absolut iresposanbilă crezând că astfel va bifa acțiunea Centenarul. A bifat doar un parastas neartistic, o încropeală murdară, costisitoare, dezonorantă.
Nervoasă, răvășită, incapabilă să înțeleagă de ce a fost huiduită de 20.000 de oameni, doamna Firea și-a pierdut cu totul controlul și, în disputa angajată cu d-na Gheorgiu, a scos pe gâtlej o altă păsărică. A pretins, fără a produce nici măcar o singură dovadă, că marea soprană i-ar fi cerut să intervină în favoarea ei la ANAF spre a i se șterge niscaiva datorii. Or, asta înseamnă trafic de influență, iar tăinuirea lui se sancționează.
Cred că nu ar fi deloc nepotrivit ca doamnei Firea să i se ceară a da nițel cu subsemnatul.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. (Off-topic) D.na Firea a dat deja cu subsemnatul când a „băgat“ (nu singură, așa e) tarif de parcare de peste patru euro pe oră (redus la jumătate primele două ore); n-am înțeles dacă locurile de parcare cu pricina sunt domeniu public ori privat al municipalității (ceea ce-ar însemna că mult-așteptata inventariere a terenurilor ar fi avut loc); în definitiv, de ce nu, alții au „băgat“ tarif de (mult) peste un euro la litrul de carburant. Dar suntem fericiți că bogățiile subsolului sunt ale statului conform constituției. Tardivă întrebarea pe care și-a pus-o în fine și d. Dragnea al cui este statul

  • Adevarul e ca sunt parcate masinile foarte aiurea prin oras. Incearca sa parchezi la fel in vest.

   Ar trebui facute unele modificari in domeniul parcarilor.

   1. In jurul blocurilor, nu ar trebui sa fie locuri individuale de parcare, dar sa fie o zona in care sa ai voie sa parchezi. Desi asa cum e acum nici nu poate intra o masina de pompieri acolo. Blocurile noi ar trebui sa aiba doar parcare subterana, si sa nu aiba parcare in jurul blocului. Cel mai bine ar fi sa nu se mai construiasca blocuri atat de mari, maxim 4 etaje, sa creasca pe orizontala in loc de verticala. Blocurile vechi, ar mai trebui rarite.

   2. Ar trebui sa fie clar unde e loc de parcare si unde nu e, si facut asa incat sa nu poata parcha pe trotuar, pe trecere de pieton, etc. Si sa puna amenzi zdravene pentru parcare neregulamentare, sa fie si acel disc care limiteaza parcarea la 2 ore. Acum strazile si trotuarele sunt facute incorect, mergem in vest si invatam cum se face o strada cu trecere de pietoni la nivel cu buzunare de parcare. Cum sunt amenajate bulevardele.

   3. Inca sunt multe masini vechi care nu au plecat din parcare de ani buni de zile. Amenzi si evacuare. Incearca in vest sa lasi masina neregulamentar primesti amenda in 15 min, fara discutii. Sunt o gramada de mosi, care pornesc masina odata pe an, dar ocupa loc de parcare.

   4. Lumea trebuie sa se obisnuiasca sa plateasca parcarea, si sa foloseasca transport public sau picioarele.

   5. Parcarea ar trebui sa fie pentru rezidenti in jurul blocului, si cateva locuri pentru vizitatori, sau profesionisti. Daca esti profesionist cumperi permis special care te lasa sa parchezi in anumit sector un anumit timp in orele de lucru, astea sunt pentru acei care deservesc gen asistenti medicali, meseriasi constructii ca sa mai repare una alta, livrari marfa. Restul nu au ce cauta. Birourile sau in afara orasului, sau in centru dar vii pe jos cu transport public.

   6. Facut cat mai multe parcari subterane, cladiri parcare

   7. Parcari la marginea orasului pentru vizitatori, combinat cu bilet dus-intors in centru

   • Domnule, gogoasa asta cu tarifele de parcare de 5 euro/h cu reducere in primele doua ore este GENIALA:
    Printre primele cauze ale sugrumarea traficului, este faptul ca se parcheaza aiurea…
    Cu mici exceptii: parcari de 10-20 de locuri la suprafata si in IMEDIATA apropiere a centrului comercial vizat, nu am vazut parcari complet ocupate
    Zimbrii damboviteni nu ocupa complet parcarile cu plata nici la 2-3 lei pe ora dar la 20 de lei va puteti inchipui cum vor sta parcarile cu plata.
    Ce rezultat va avea asupra „descongestionarii traficului”?

    Parcarile de domiciliu – alta aberatie. Omul pleaca de acasa si tine 10 ore un spatiu indisponibil. Intre timp el este parcat in alta parte. Deci, un autoturism = 2 locuri.
    Primariile nu au gasit nicio solutie inteligenta dar au gasit un mod usor de a castiga un ban in plus, fara sa investeasca nimic.

    Parcari se pot face si din reutilizarea unor cladiri abandonate, cum sunt cele din jurul Oborului

 2. Este adevarat – piesa Vlaicu Voda nu este corecta politic. la fel ca nuvela Sobietki si romanii a carei interzicere o solicita acum un an parintele unui baiat BMW cazut la BAC. In esenta personajul Vlaicu se lupta cu mama lui , parca vitrega, desi nu mai tin precis, iar dansa , Doamna Clara voia sa ii converteasaca pe romani, din crestini rasariteni in catolici utilizand diverse mijloace tip MCV. Plaiesii din Cetatea Neamtului , majoritatea stirbi, nu se lasau nici ei cuceriti de Ian de Ian Sobietki de la UE Ambele lucrari literare duhnesc a ceausism de la o posta.

 3. Nu ma pricep la spectacole si nici la arhitectura, urbanistica. Dar, daca venim din vest in Bucuresti si facem o excursie in jurul primariei capitalei, parcul Cismigiu, strazi spre universitate, si in general prin oras, e oribil!

  1. Toti stalpii in cabluri, colaci, cabluri taiate, ce vrei acolo, haos, te intreaba strainii ce se intampla?

  2. Murdarie generala, nu se prea vad masinile acelea care curata spala strazile

  3. Reclama si poluare vizuala peste tot

  4. Transport public oribil, demn de lumea a 4a, foarte murdar, merge foarte prost, nici nu mai spun sa afiseze in statie in cat timp ajunge cutare si cutare linie, sa fie o harta, orar, nimic. In aeroport nu poti cumpara bilete cu cardul de la automat, nu functioneaza de ani de zile, eu cred ca intentiont.

  5. Starea constructiilor foarte proasta, cladiri vechi, in paragina. Cladirile vechi renovate foarte prost, nu pui termopan ieftin in cladire istorica! Un amestec haotic de stiluri de foarte prost gust, eu as sugera sa se imbrace doamna primar la fel cum arata strada pe care se afla primaria, nu cred ca ar avea curajul sa iasa in public asa, si nici sa stea in privat in asa haine.

  6. Tot felul de constructii neautorizate, nefinilazate, balcoane inchise, geamuri diferite in aceasi cladire, gherete, nu exista nici un arhitect acolo? O gramada de santiere, dar oamenii lucreaza in general fara echipament de protectie, santierul nu e izolat corespunzator, calitatea executarii e foarte joasa.

  7. Lipsa WC-urilor, mai ales pe terenurile de joaca pentru copii, merg in tufis. Terenul de joaca pentru copii, mai ales unul mare trebuie sa aiba wc, apa, loc de schimbat scutecul.

  8. Masini peste tot, haos in parcari si in trafic. Pe marele bulevarde nu te poti auzi unul cu altul.

  9. Nu ai ce vedea in oras ca turist strain. Decat sa mergi la niste restaurante sau cluburi inchise, dar cat poti sa stai acolo? Nu exista centru istoric, nu exista loc de promenada.

  Eu inteleg ca toti s-au obisnuit si pare o stare normala, dar din afara nu se vede asa.

  Nu inteleg ce are primaria cu concerte? Intai infrastructura, arhitectura si urbanistica, dupa ar trebui sa fie un mediu prietenos cu business-ul, dupa sa fie atractiv pentru turisti, si abia dupa putem discuta despre concerte, ca sa distram turistii care aduc si lasa bani.

 4. Pestele de la cap se-mpute. E „normal” ca PSD -ul de azi sa aiba in plutonul conducator un anumit tip de oameni. E „normal” ca seful partidului sa promoveze oameni asemeni siesi, pe de-o parte, si marionete perfecte, pe de alta parte. E normal ca cei promovati in plutonul fruntas sa fie asemeni sefului. Si chiar daca, intrinsec, nu sunt asemenea lui, cata vreme vor sa se mentina in plutonul fruntas, trebuie cel putin sa para asemenea lui. Daca te prefaci prea mult ca schioapeti, faci scurta la picior si ajungi sa schioapeti de-a binelea…

  Ca sa percepi corect ridicolul, trebuie sa ai un anumit nivel de intelegere, de educatie, de empatie, de experienta, de cultura generala si de umilinta. Daca esti sub nivel la unul dintre capitolele enumerate, ai mari sanse sa „te dai in stamba”. Iar un profesionist in comunicare, oricat de bun ar fi, nu poate drege chiar toate gafele. Ce e – e, ce doar pare a fi – nu e.

  In concluzie, venind de la un pesedist fruntas, ajuns fruntas pe anumite criterii, nu ma mira deloc reactiile si conduita doamnei Firea si a majoritatii pesedistilor „de frunte”. Un studiu recent spune ca IQ -ul oamenilor scade la fiecare noua generatie. Avem o sansa la un viitor onest, daca cel al politicienilor anti-democratici scade in ritm mai accelerat decat cel al populatiei.
  Cat despre contracte, daca-i bal, bal sa fie!… Sa le scoata doamna Firea pe toate, la lumina!… :)

  • „E “normal” ca PSD -ul de azi sa aiba in plutonul conducator un anumit tip de oameni”
   Bine-bine, dar cine mama zmeului a ales-o pe Gabita primare gheneral al Capitalei?
   In Bucuresti sint numai oameni „in slapi”, asistati social, stirbi si batrini?
   Se pare ca unora le place circul, in loc sa-si sacrifice o zi pentru a merge la urne.
   NB,
   exista si un precedent de la un eveniment sportiv cind organizatoarea/ initiatoarea a dat cu subsemnatul si … Poate procurorii intocmesc un dosar beton, nu ca al fugarului in Serbia: „Achitările au fost date de magistraţii instanţei supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro