marți, decembrie 7, 2021

Doamna Pintea și dl. Teodorovici și influența învățământului politic din perioada comunistă

Când am aflat marțea trecută, pe la prânz, că dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice în guvernul cârpit și vai de lume al României, a declarat că i se pare cum nu se poate mai normală introducerea anumitor limitări ale dreptului la muncă în străinătate, în pofida faptului că acesta face obiectul unor reglementări cum nu se poate mai clare ale Uniunii Europene, mi-am spus că pe respectivul domn iar l-a luat gura pe dinainte.
Domnul Teodorovici suferă de vedetism, se crede un fel de Ramon Navarro, de abia așteaptă să apară pe la vreo televiziune unde lansează surâsuri ciocolatii și îndrugă verzi și uscate cât încape, adică lucruri pe care a doua zi le nuanțează, precizează, neagă. Din voință proprie ori fiindcă așa i-a cerut-o la modul imperativ partidul. Sigur, nu mă simt deloc în siguranță să știu că finanțele țării mele sunt date în grija unui astfel de personaj ori în aceea a unui pușcăriabil așa cum este, în mod incontestabil, dl. Darius Vâlcov, dar ce să-i facem, atât poate să ne ofere pe post de inteligențe PSD și guvernarea pe care partidul d-lui Dragnea o împarte cu cel al d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Iată însă că tot marți am primit vestea că și doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătății în același guvern de pomină, se gândește la elaborarea unui act normativ care să îi lege pe medicii rezidenți de glie. Spre deosebire de dl. Teodorovici care este un glumeț din fire, e drept că pe banii noștri și pe seama viitorului țării, d-na Pintea lăsa impresia de seriozitate, de om cu bun simț, de femeie cu scaun la cap. Iată însă că în urmă cu două zile doamna în cauză a aruncat la coș vechea fotografie punând în loc o alta, din care răzbate mentalitatea reziduală comunistă.
Atât doamna Pintea cât și dl. Teodorovici par să nu înțeleagă că apartenența României la UE implică respectarea necondiționată a unor reguli care, în cazul de față, țin de respectarea drepturilor omului. Uniunea Europeană a actualizat prin reglementările referitoare la liberul acces la muncă al cetățenilor oricărei țări membre Declarația universală a drepturilor omului și prevederile conținute în ceea ce se cheamă Coșul al treilea al Declarației finale a Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa din august 1975, declarație pe care a semnat-o până și Nicolae Ceaușescu. Cel pe care îl bănuiesc a fi inspiratorul zicerilor iresponsabile ale celor doi miniștri din guvernul condus de “inocenta” Viorica Vasilica Dăncilă.
Aserțiunile doamnei Pintea și cele ale d-lui Teodorovici sunt indicii limpezi ale nepuținței. Dl. Teodorovici este,în mod vădit, exasperat de faptul că bugetul României crapă. Nu mai face față politicilor aventurist-populiste conținute în nerealistul Program de guvernare și nici fanteziilor politicianiste ale d-lui Liviu Nicolae Dragnea.D-lui Teodorovici nu îi mai ajunge că a început să îi terorizeze cu tot felul de somații de plată pe românii plecați la muncă în străinătate și care, prin banii trimiși celor rămași acasă, susțin și ei creșterea economică bazată pe consum, acum vrea să îi vadă cu de-a sila întorși acasă. Doamna Pintea și-a dat seama că medicii continuă să plece în pofida consistentelor majorări de salarii, exasperați de condițiile precare de muncă, de slaba dotare a spitalelor, de sclavagismul pe care li-l impun șefii marilor clinici, imensa birocrație ori blocarea din motive financiare a posturilor. Drept pentru care cei doi demnitari s-au gândit la soluția cea mai simplă. Emiterea unui ucaz care să ne întoarcă la țarcul în care eram siliți să ne petrecem viața înainte de decembrie 1989. Dovedind cât sunt de virusați de pe urma lecțiilor de învățământ politic la care pasămite au fost cursanți destoinici și ale căror sechele le decontează în calitate de membri ai celui mai prost Cabinet din istoria post-decembristă a României. Și punând în primejdie orientarea pro-europeană a României.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Vă rogsă mă scuzați, încerc să mă abțin să fiu nepoliticos,dar mă tem că nu este mentalitate comunistă ci pur și simplu prostie.

  Propunerea d-lui Teodorovici, care se adresează tuturor statelor membre UE (deci domnia-sa înțelege foarte bine că nu poate fi aplicată doar României și face referire în declarații și la Croația,spre exemplu) ar genera situații cu totul absurde.

  Românii cu domiciliul în România care lucrează în Ungaria făcând naveta pentru se află aproape de țara vecină, cunosc sau au învățat din necesitate limba, au deprins în întreprinderile în care lucrează procesele tehnologice, s-au specializat etc., ar fi nevoiți peste cinci ani să-și caute de lucru în Bulgaria, să zicem, să învețe limba bulgară, să muncească într-o altă întreprindere, cu un alt profil șamd. La fel francezii care lucrează în Germnia, sau polonezii, cehii…

  În aceeași idee, la fel ca propunerea ministrului sănătății, un absolvent din Iași ar trebui să lucreze în Iași, sau în Moldova, depinde cum va fi legea, timp de cinci ani, apoi, se poate muta cinci ani la Timișoara, cinci ani la Turnu Măgurele șamd. Mă tem că inepțiile acestea nu sunt din deprindere [comunistă] ci prostie pur și simplu. Aceștia sunt oamenii pe care i-am ales să ne conducă, să administreze în numele nostru treburile țării, pentru binele prezent și viitor al nostru și al copiilor noștri!

  • Da tie ti-ar fi tot una daca ai face o investitie in propria gospodarie pentru un confort sporit, iar cand ai terminat-o sa vin eu sa o iau sa o folosesc? Scolarizarea pe cheltuiala societatii este o investitie. Iar cu medicii cheltuiala este MARE! Siur ca celor din vest le convine, iau specialisti formati pe cheltuiala noastra si ii folosesc pentru propiul confort.

   • Un fel de banc zice asa: directorul finaciar al unei companii, ingrijorat de dimensiunea bugetului pentru dezvoltarea personalului, il intreaba pe directorul executiv: Ce facem daca, dupa ce cheltuim bani si instruim personalul, acesta pleaca?
    La care directorul executiv raspunde: Dar ce facem daca nu cheltuim acesti bani si oamenii raman in firma?
    In cazul Romaniei oricum se cheltuie putini bani, dar nu acesta este motivul pentru care oamenii pleaca. Eu visez din 1989 incoace ca voi apuca sa merg cu TGV sau pe autostrada pana la Paris sau Frankfurt. Si am imbatranit visand.

 2. De acord total cu descrierea referitoare la Teodorovici, dar ceea ce sustine Pintea are mult sens.In definitiv, orice firma care scolarizeaza personalul are clauza in contract privind stabilitatea persoanei pe care a scolarizat-o pentru un numar de ani.Nu vad de ce nu ar fi valabil si in cazul medicilor!Statul cheltuie niste bani cu pregatirea, bani pe care ii pierde daca persoana pleaca sa-si foloseasca cunostintele dobandite pe alte meleaguri.De fapt nici nu e ideea lui Pintea, ea apare periodic de cativa ani.

  • Da cu aia care lucreaza in IT nu e acelasi lucru? Sau cu orice inginer, in general. Sau cu oricine are studii superioare facuta la stat, fara taxe.

   De ce sa ne oprim la doctori?

   Crede oare cineva ca asa oprim exodul oamenilor cu carte din tara asta? Poate ca o solutie mai rezonabila ar fi sa ne oprim in a alege corupti si incompetenti pentru a ne conduce. Ca de 30 de ani numai asta facem, apoi ne miram ca atmosfera in tara ajuns irespirabila si oamenii incep sa plece.

   Copilul meu m-a intrebat acum ceva vreme, dupa ce l-a auzit pe Tariceanu vorbind: „dar voi cu de acceptati sa va conduca acest om?”

   Daca noi nu putem sa ne facem curatenie in tara asta pentru a o face respirabila, nicio masura de forta de genul asta nu o sa schimbe lucrurile.

   P.S. Nu sunt doctor.

  • Statul n-are bani, statul cheltuie banii cetatenilor, inclusiv ai respectivilor rezidenti. In plus facultatile au si surse proprii de finantare, nu mai vorbesc de situatia in care respectivul rezident a facut facultatea cu plata.

  • Imi pare rau, dar nu aveti de loc dreptate.

   Statul Roman (sau oricare alt stat) nu este Statul Roman S.A. si nu se poate conduce dupa metode corporatiste, din foarte multe motive.

   Daca am judeca dupa acest model, ar insemna de examplu sa pot alege in ce tara sa ma nasc, as cum pot sa aleg sa lucrez (sau nu) la o anumita companie.

   Exemplele pot continua. Declaratia mentionata in textul articolului reprezinta precum si Declaratia Drepturilor Omului pot argumenta acest lucru mult mai bine decit as face-o eu aici.

   Si sa stiti ca exact aceeasi argumentatie o folosea si Ceausescu pentru a justifica taxele (in valuta) aplicate etnicilor germani sau evrei care paraseau Romania sub pretextul „re-intregirii familiei”.

   Deci, nimic nou sub soare. D-na Pintea nu este de loc originala, aplica numai directive de partid inspirate de aceeasi ideologie. Vorba aceea: „La vremuri noi … tot noi”.

  • Dar de condițiile din spitale de ce nu vorbiți? Despe mizerie, lipsuri, proaste dotări?!?? Dar de încrengâturile pernicioase din marile spitale, care împiedică medicii din afara clanurilor să progreseze și îi țin în stare de semi-sclavie, ați auzit? Uneori, numai banii nu ajung. Medicii sunt o clasă aparte. Atâția ani de învățătură îi fac oameni cu anumită pregătire intelectuală, indiscutabil superioară multor licențe și doctorate luate la apelul de seară. Medicii vor și respect, și condiții decente de muncă, nu numai bani. Mai ales cei tineri, care mai au – încă – idealuri. Dar, oricum, in orice condiții, nu-i poti asimila pe slujitorii din templele lui Asclepios cu ucenicii din cine știe ce fabrică, fie ea și de înaltă tehnologie. Dacă asta vrea statul român. să le propună un contract la începutul facultății, dacă e să copiem modelul. Nu după 8-11 ani de tocit coatele pe băncile facultății și de lnopți nedormite prin spitale. Să știe și oamenii ce au de făcut. Poate așa o să constate și politicienii că n-o să mai avem nici medicii pe care-i mai avem…

  • Am lucrat in cateva firme, am avut si amea, am facut scolarizari, am scolarizat si pe altii, nu am vazut contracte din astea cu care sa legi un angajat. Unica solutie este sa-l platesti bine si sa-i dai de lucru motivant.

   In cazul medicilor, sa impuna statul contract si sa vada cati mai vin la medicina in romania :) vor pleca sa invete in alta parte.

   Nu da doamne sa va trateze un medic pe care il puneti sa o faca cu forta.

   Ce trebuie sa intre bine de tot in capurile comuniste: concurenta e peste tot, omul are posibilitatea de alegere libera cui ii vinde serviciile si de la cine cumpara, unde se duce. Il vrei la tine, creaza conditii mai bune ca ceilalti. Vrei sa vinzi, trebuie sa fii mai bun ca altii.

  • Te-a prins si pe tine microbul comunist!
   De ce sa legi de glie doar medici si nu toata lumea care termina universitatea la stat?
   Universitatile de stat, din cate stiu, se pot autofinanta prin locuri cu taxa, deci statul nu prea e nevoie sa cheltuie nimic aici.
   Pana la urma, avem un amestec de medicina de stat si medicina privata care isi impart medicii. Aici pierde statul, fiindca medicii care lucreaza si la stat si la privat, practic capuseaza statul.
   Statul ar trebui sa impuna separarea celor doua zone de activitate. Un medic sa poata lucra fie doar la stat, fie doar la privat! Iar costurile pentru tratament sa fie acoperite de asigurari private in functie de nivelul contributiei. Statul n-ar trebui sa fie implicat in asigurarile de sanatate pentru ca la stat se fura din greu. Iar toata lumea sa aiba o asigurare minima obligatorie, la care sa contribuie statul daca e nevoie, asigurare minima care ar trebui sa fie profitabila pentru asigurarile private totusi.

  • Zau? De cand Ministerul Sanatatii (ca sa nu zic direct spitalul X de exemplu) sustine financiar studenti la Medicina? Iar daca ar fi sa se aplice, zicand ca e de la buget, de ce sa nu se aplice la toti studentii, indiferent de facutate? Si ce faci cu elevii in cazul asta, ca si ei sunt sustinuti de la buget? Pe ei cum ii obligam sa-si plateasca datoriile de scolarizare?

  • @Eu
   Nu are niciun sens ce vorbeste pintea. Atat medicii cat si inginerii sunt scoliti pe banii „statului”. Insa cine este statul? Pintea, PSD? Statul suntem noi, parintii nostrii care au cotizat la buget ani de zile din banii munciti. Din banii lor medicii si inginerii au facut facultate gratis. Parintii medicilor si al inigierilor au cotizat peste 40% din salariul lor luna de luna, ani de ani la bugetul tarii fara ca sa primeasca nimic in schimb. SIngurul lucru pe care l-au primit inapoi a fost o facultate gratis pentru copii lor si acestia au dreptul sa faca ce doresc ei.

   Ma mira fapul sa vad oameni in tara asta, asa ca tine, care inca mai gandesc in stil comunist, asta dupa 30 de ani de la caderea comunismului. SOCANT!!!

 3. „… d-na Pintea lasa impresia de seriozitate …” Ma scuzati, pareti a socoti ca psd e un partid in care exista si membri seriosi, chiar onesti citeodata. E o eroare, acest partid e o mafie, nu poate avea astfel de membri pentru ca ar fi impotriva ratiunii lui de a fi.Cum puteti crede ca e posibil asa ceva intr-o gasca in care tot stratul superior e compus din infractori, cum ar putea permite cuiva serios, onest sa fie coechipier cu ei?
  Prin urmare, fara frica de greseala, putem spune de la bun inceput, chiar fara sa-l cunoastem, despre orice membru din vreo conducere psd ca e de calitate joasa.

 4. Toti, dar absolut toti care sint acum in guvern, parlament si alte institutii ale statului sint simultan incompetenti, inculti, needucati si hoti. Iar de asta profita toti cei de-afara care ne vor prosti si destabilizati ca tara. Nu mai e scapare.

 5. Nu le plang eu de mila medicilor. Au cabinete private. La spital te rezolva in 5 minute! Si pe urma te programezi la cabinet particular unde e adevarat ca stai 15 minute si-ti vorbeste asa de politicos incat ajungi sa crezi ca esti cine stie ce domn! Dar te si taxeaza cu 120-150 lei si sa nu credeti ca primesti bon fiscal. Primesti eventual daca activeaza in cadrul unei clinici. Necazul e si atunci cand vine de la cabinetul particular la spital si e deja obosit.

 6. Domnule Mircea Morariu, in Mai 2018, Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a tinut un discurs elogios la adresa lui Karl Marx, unul dintre ideologii globalizarii. Asta nu se numeste propaganda comunista? Ideologia neomarxista/progresista/liberala/globalista este cat se poate de clara, insa nu uitati ca nationalismul este intr-o puternica ascensiune in toata Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro