sâmbătă, februarie 4, 2023

Doamna Renate Weber și în car, și în căruță

Nu mă mai miră de multă vreme nimic din comportamentul public al doamnei Renate Weber. Ce ar mai putea fi surprinzător în conduita cuiva care de la statutul de președinte al filialei din România a Fundației Soros și de consilier pe probleme juridice al fostului președinte Traian Băsescu ajunge elogiator profesionist și plin de râvnă al d-lui Călin Popescu-Tăriceanu?
Plus invitat de lux al dezgustătoarei emisiuni România 9 de la TVR 1.
Cu toate acestea, zilele trecute doamna Weber a reușit să îmi atragă atenția. A făcut-o din postura de candidat la un fotoliu de europarlamentar pe lista ALDE. Doamna Renate Weber a calificat drept un abuz punerea sub control judiciar a d-nei Laura Codruța Kövesi și totodată a ținut să-și elogieze șeful de partid, adică pe nimeni altul decât  dl. Călin Popescu-Tăriceanu, care, vezi Doamne!, s-ar fi opus modificării intempestive dar și abuzive, prin ordonanțe de urgență, a legilor justiției, mai precis a celor referitoare la amnistie și grațiere.
Foarte bine. Numai că toate acestea au fost ori urmau să fie făcute din ordinul și din voința aliaților la guvernare ai ALDE, pesediștii. Am sincere motive să mă îndoiesc că la Bruxelles și la Strasbourg doamna Weber se ocupă doar de shopping (aceasta era specializarea doamnei Dăncilă) și nu își află timpul necesar pentru a se informa amănunțit cu tot ceea ce se întâmplă în țară. Drept pentru care nu cred defel că d-na Weber nu ar deține informația în conformitate cu care decizia instituirii controlului judiciar asupra fostului procuror șef al DNA a fost luată de procuroarea Adina Florea. O cetățeană despre care orișicine știe că funcționează ca un fel de ordonanță sau, mă rog, de sculă, la Secția specială de anchetare a procurorilor. Gata oricând să ducă la îndeplinire ordinele PSD și ale președintelui acestuia, dl. Liviu Dragnea. Atunci se naște logic întrebarea : De ce nu a protestat atunci când a trebuit d-na Weber? De ce pozează în justițiară și în om cinstit de abia acum și nu atunci când controlul judiciar impus doamnei Kövesi era de actualitate? Sau : Cum poate un jurist, despre care în nici un caz nu s-ar putea spune că nu ar ști carte, să bage atât de târziu de seamă că d-na Florea a comis un abuz și aceasta de abia după slujitorii cinstiți ai justiției l-au reparat? Nu știa d-na Weber care este, din câte am știință, posesoarea unei diplome de la o facultate de Drept serioasă, că d-na Florea i-a impus d-nei Kövesi obligația de a nu vorbi cu presa, deși legea nu prevede așa ceva? Nu e cam ipocrită, doamna Weber? Sau e prost școlită?
Dacă dl. Călin Popescu-Tăriceanu este, așa cum susține tot doamna Renate Weber, un erou care s-a opus balaurului cu nu știu câte capete care este PSD și a spus că nu avem nevoie de amnistiere și grațiere, înfruntând-și astfel partenerii de coaliție, adică pe Dragnea, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, peremistul Codrin cel cu gura mare, atunci de ce mai rămâne ALDE la guvernare alături de falșii social-democrați din România ? Doar din motive de acces liber la funcții, privilegii și ciolan ? Sau nu cumva pe cele două partide le unește însăși falsitatea care, atât în cazul celor din ALDE cât și în cazul celor din PSD este pe punctul să le determine excluderea din familia politică europeană din care încă mai fac parte? Ori nu cumva doamna Renate Weber vorbește doar ca să se facă agreată nu numai de partizanii, mulți-puțini ai ALDE, ci și de cei care nu se împacă cu abuzurile alianței aflată azi la guvernare?
În fine, nu cumva aceeași doamnă Weber vrea să se afle pe toată durata acestei campanii electorale la capătul căreia ține cu tot dinadinsul să aibă asigurate biletele de avion pe rutele București-Bruxelles și București-Strasbourg, și în car, și în căruță?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „…nu cumva aceeași doamnă Weber vrea să se afle […] și în car, și în căruță?”

  Nu cred că este cazul să o suspectăm pe d-na Renate Weber de eroism și vitejie în sânul ALDE.
  Creed, mai degrabă, că domnia-sa urmează la îndemnul oligarhilor linia politică a unei părți tot mai consistente din partid, care consideră că soarta d-lui Tăriceanu ar putea fi legată (sau nu) de cea a d-lui Dragnea, dar ALDE va fi luat în considerare la alcătuirea viitoarei coaliții de guvernare, oricare ar fi aceea, datorită scorului electoral pe care îl va obține, relevat de sondajele de opinie.

  Or, indiferent dacă aliatul va fi PSD, fără dl Dragnea, sau PNL, cleptocrația dorește ca ALDE (care o reprezintă cu mare succes) să fie eligibil de către orice partid, marionetele oligarhilor perpetuându-se astfel la guvernare.

  După cum ne-a arătat istoria, partidul d-lui Tăriceanu va putea bloca din poziția de membru al alianței de guvernare, după cum a mai făcut-o, orice reformă în direcția revizuirii Constituției, independenței Justiției și consolidării statului de drept. Îmi este încă proaspăt în memorie refuzul d-lui Tăriceanu de a demisiona pentru declanșarea alegerilor anticipate care ar fi scos PSD și cleptocrația de pe scena politică în vremea d-lui T Băsescu, în urmă cu 15 ani. Era vorba atunci exact despre reforma în Justiția dominată de cleptocrație și PSD…

 2. Dovada ca toate relele din tara asta se trag de la Basescu: ” și de consilier pe probleme juridice al fostului președinte Traian Băsescu”
  Asa cum ne treagem din doi tati, Decebal si…,normal, Traian :D

  • Si sa nu neglijam: intr-o vreme, Renate Weber era pe aceisi baricada cu Monica Macovei. Care, dupa cum zice un universitar clujean, ar fi ramas o onorabila oengista fara acelasi Traian Basescu.

 3. Banii nu aduc fericirea…mult mai de pret e iubirea..dar cum sa o iubesti??o Doamne…multumesc pt articole,sanatate si veselie mihaela balan

 4. Multumesc si pentru acest articol. E clar ca si ea e o oportunista rapace ca toata gasca de condamnati, anchetati si (inca) neprinsi. Articolele dumneavoastra vor pastra pentru posteritate imaginea trista a „politicianului” roman din lunga tranzitie a societatii spre competenta, meritocratie si bunastare. Sper sa adunati aceasta colectie intr-o carte.

 5. Momentul ”Basescu” in istoria postdecembristă a fost unul benefic si trebuia continuat pentru a scapa de clica oligarhică comunistă ilustrată cu seducatorul său succes in CHINA ,Era o directie realistă si ratională. N-a fost rezultatul unei conceptii bine articulate ,omul nu avea anvergura culturală pentru așa ceva,dar avea/ are intuitia rară a ”animalului politic” .N-a fost sa fie ! AȘA CĂ Momentul s-a irosit si a rămas VICTOR PONTA să continuie lucrarea transplantului neocomunist international ,prezent demult si in RO .Pentru ca el va fi beneficiarul sigur al caderii puterii dragniote si vom avea de furcă multă vreme cu el.Ciudat, foarte ciudat este că ”dușmanul personificat BASESCU” este combatut puternic si pe partea dreaptă,dar din cu totul alte considerente si din perspectiva altor mize . ”Vitrina chineză „ a neocomunismului oligarhic ,SE VEDE TREABA, are mult mai multe irizări decat ni se pare la prima si pripita noastră ochire.

 6. Păi ce, o doare gura să spună că a fost un abuz al secţiei adinuţei?
  Acum, înaintea alegerilor, e bine să te orientezi pe ce parte e untul întins pe pâine …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro