vineri, august 12, 2022

Doamna Viorica Dăncilă s-a jucat destul de-a prim-ministrul. Trebuie să părăseacă cât mai urgent Palatul Victoria!

Nu am nici cel mai mic dubiu că președintele Klaus Iohannis a greșit grav în alegerea cuvintelor prin care a desemnat gazdele israeliene ale celor doi aventurieri poltici- demonicul Liviu Dragnea și extrem de imprudenta doamnă Viorica Vasilica Dăncilă- care au mers într-o vizită complet nepotrivită, iresponsabilă de-a dreptul în Israel.
Au făcut-o după ce au lansat pe piață tot felul de informații neclarificate, care vorbesc despre intenția punerii în practică a unor decizii majore de politică în externă în vederea luării cărora nici doamna Dăncilă, nici dl. Liviu Dragnea, nici măcar ministrul de Externe, fantomaticul domn Teodor Meleșcanu, nu au nici cea mai mică abilitare.
Nu cred că de data aceasta are neapărat dreptate jurnalistul Cristian Tudor Popescu în clipa în care = a susținut la postul de televiziune Digi 24 că dl. Klaus Iohannis ar fi recurs intenționat la exprimarea „înțelegeri secrete cu evreii” și că ar fi făcut-o spre a mușca din electoratul cu reminiscențe naționaliste al PSD-lui și al mai-marelui acestuia, cetățeanul Dragnea Nicolae Liviu. Mult mai plauzibilă mi se pare explicația în conformitate cu care președintelui i-au cedat nervii, că a simțit din plin ofensa reprezentată de chipul în care ambuscații Dăncilă și Dragnea i-au încălcat atributele constituționale de responsabil peste politica externă a României și că, încercând o ripostă dură, s-a exprimat pripit într-o chestiune de maximă importanță. Sigur, oricărui om i se întâmplă să se exprime câteodată nepotrivit. Greșeala îi este cel mai adesea iertată. Nu însă și dacă este om de Stat, recte președinte. Atât de scumpul la vorbă Klaus Iohannis era obligat să se abțină, să se consulte cu consilierii domniei-sale pe probleme de comunicare și abia apoi să formuleze o opinie clară, articulată asupra vizitei la premierul Netanyahu a celor doi fruntași ai PSD.Acum dl. Iohannis are de tras ponoase. Din păcate, ponoasele le va trage și România.
Pe de altă parte, se cuvine apăsat subliniat încă o dată faptul că atât d-na Dăncilă cât și dl. Dragnea și-au încălcat nepermis atribuțiile constituționale. Prima din necunoaștere și slugărnicie față de șeful ei de partid, cel de-al doilea din interese proprii viclene. Amândoi aveau obligația de a-l pune la curent pe președinte cu agenda vizitei, cu înțelegerile la care vor să ajungă. Plecarea lor complet aiurea, așa ca și Chirița însoțită de musiu Șarlă plus Guliță-Meleșcanu, în Capitala Israelului reprezintă o gravă lovitură de imagine lăsând impresia că în România nu există nici cea mai mică urmă de coordonare în privința acțiunilor politico-diplomatice. Cu unul zice cea și altul hăis. Că țara e pe punctul de a deveni imprevizibilă. Fapt care s-ar putea să ne coste scump atât în relațiile cu Uniunea Europeană cât și în cele cu NATO.
Cum în spațiul public circulă tot felul de zvonuri referitoare la angajamente peste marginile iertate pe care și le-ar fi luat cei doi iresponsabili, este nevoie de clarificări rapide. Atât de ineficientul ministru de Externe, matusalemicul domn Teodor Meleșcanu, s-ar cuveni, în fine, să iasă din lunga hibernare și să aducă precizările necesare. Aceasta dacă nu se complace definitiv cu rolul de marionetă pe care îl joacă încă din ianuarie 2017 când dl. Tăriceanu i-a făcut hatârul de a-l impune drept șef al diplomației. Serviciile secrete au la rându-le obligația să pregătească o informare clară pe care să o pună la dispoziția CSAT. Iar acesta să constate ce au făcut cu adevărat Dăncilă, Dragnea și Meleșcanu. Nu ajunge comunicatul publicat de dl. Netanyahu. Ceea ce este dătător de satisfacții la Ierusalim, nu este obligatoriu să fie astfel la București.
Dincolo de greșeala președintelui, tot în afara oricărui dubiu este îndreptățirea deciziei acestuia de a retrage încrederea acordată doamnei Dăncila Viorica Vasilica. Prea multe gafe în cascadă a comis această insă din clipa în care din voința egoistă a numitului Dragnea Nicolae Liviu și ca urmare a unei greșeli ce se dovedește azi impardonabilă a președintelui Dăncilă este nepregătită, diletantă, o simplă executantă a ordinelor lui Dragnea. Dl. Iohannis a acceptat propunerea PSD ca respectiva să fie premier, decontul îl plătește astăzi întreaga Românie. Orice oră în plus în care doamna Dăncilă Viorica Vasilica o mai petrece la Palatul Victoria nu este numai o ofensă gravă la adresa românilor, ci și o amplificare a primejdiei care planează asupra securității naționale. Un premier slab, necalificat reprezintă o vulnerabilitate.
Dacă d-na Dăncilă încă mai păstrează un dram de luciditate, de rușine, de bun simț, de ce nu chiar de patriotism, dacă o interesează România și nu să fie marioneta demonicul Dragnea are obligația de a-și înainta cât mai rapid demisia. D-na Viorica Vasilica Dăncilă s-a jucat îndeajuns de-a prim-ministrul. A venit vremea să își caute o ocupație mult mai apropiată de posibilitățile pe care i le oferă precara ei pregătire profesională și politică.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. ‘Nu am nici cel mai mic dubiu că președintele Klaus Iohannis a greșit grav în alegerea cuvintelor prin care a desemnat gazdele israeliene ale celor doi aventurieri poltici’

  Okay, lasand la o parte chestii facile cu ce fel de persoane nu au dubii, sa ne gandim. Un pic. Date: Pat si Patason zboar luxos in Israel. Acolo ei se intalnesc cu oameni. Ce sunt acei oameni? Pai sunt etnic evrei, cetateni ai statului Israel. Puteau sa se intalneasca cu cetateni israelieni de etnie araba. In cazul de fata, nu. Etnie: evreu. Cetatenie: israeliana. Cum il denumim pe Moshe de la Scara 2? Israelian? Nu, e cetatean roman. Etnic este roman? Descinde din Decebal si Traian? Nu, e evreu. Nu exista un termen PC pentru. etnie. Mergem mai departe, cum se cheama ONGul cu care s-au conversat micutii? Pai, Congresul Mondial Evreiesc. Daca e evreiesc, logica dicteaza ca e compus din, you guessed it, EVREI. Nu vad absolut nimic antisemit in folosirea termenului ‘evreu’, cu riscul sa ma repet, etnia e una, cetatenia e alta. Mult prea PCosul autor a sanctionat folosirea sintagmei statul evreu/statul evreiesc in presa romana? Mai mult, insusi cuvantul ‘evreu’ e la radacina ebraic. Nu serios, nu avem alta treaba?

 2. Când spuneți „interese viclene”, mai mult ca probabil faceți aluzie la definiția de manual, la vechiul termen juridic românesc (Cf. Wikipedia Ro.) „Hiclenie”, adică „Trădare”, mai exact „Înalta Trădare”. Personal, subscriu integral. Iar dacă toate acestea se vor termina fără ca gaşca pesedistă să dea socoteală în penal pentru aruncarea în aer în mod deliberat a ţării, înseamnă că nu mai merităm să ne numim popor. Probabil asta este şi intenţia…

 3. Este un subiect care ma depaseste total,nu am cum sa stiu care a fost planul lui Dragnea,al consilierilor lui si/sau legatura cu filiera evreiasca.
  Poate doar ,ca sa-l citez pe un unchi de-al meu,in viata cazurile rare sunt rare-poate doar au fost niste plati de facut.
  „Muntii nostri aur poarta…”Dragnea s-o fi dus la Poarta.Nu am cum sa stiu.
  M-a preocupat reactia domnului Presedinte Iohannis ,detasat vorbind,ca om.
  Ca a fost provocat,este cat se poate de limpede.
  Dar este Iohannis o persoana care-si pierde calmul cu una cu doua?
  Reformulez:imaginati-va ca in piata,la o taraba,izbucneste o cearta,unde,stim cu totii,cel mai vocal este cetateanul rrom.Ce face eventualul cumparator, bine-educatul,lipsit de tupeu,si care e pe cale de a fi tras pe sfoara?
  Ce sanse ar avea sa sustina o discutie ,eventual cu argumente,sa-si apere punctul de vedere?
  Si revin.Este Iohannis usor de provocat?
  Nu cred.
  Mi s-ar parea firesc sa interpretez cele afirmate de Presedinte ca un gest de trezire al romanilor,de o invitatie de a participa la mersul cetatii.
  Dar romanii au mereu si mereu un paste,un taiatul porcului,o mini vacanta.
  Au mentalitatea aceea de doi bani:eu si asa nu pot schimba nimic.
  Cu scuzele de rigoare,e doar o parere,Iohannis a vrut sa stie cum e situatia,pe ce se poate baza.Si a cam vazut.

 4. Cheia rezolvarii sta la DNA vs Dragnea si CCR vs Dancila. Insa este din ce in ce mai clar cine trebuie sa isi dea acordul de ansamblu si acolo ne-am cam impotmolit. In curind urmeaza ca declaratia de razboi sa fie data de femeia de serviciu de la Victoria sau Parlament si atunci gata, s-a terminat.

 5. „ar fi făcut-o spre a mușca din electoratul cu reminiscențe naționaliste al PSD-lui”— Nu cred ca domnul Iohannis este atât de subtil și, chiar dacă asta intentiona- sa muște din electoratul PSD- tare mi-e teama ca nici electoratul PSD n-ar înțelege, nefiind atât de „subtil”.
  Aluziile fine nu prind la electorat. „Fineturile” trec mai intai prin stomac în Romania si apoi prin cap, ce a mai ramas.

 6. Nu vad de ce exprimarea „înțelegeri secrete cu evreii” e ofensatoare, iar „înțelegeri secrete cu americanii” sau „înțelegeri secrete cu romanii” sau „înțelegeri secrete cu francezii/olandezii/nemtii/rusii…” (si lista poate continua) nu e ofensatoare?

  Iar n-ai sapca?

 7. Presedintelui nici nu i-au cedat nervii nici nu a incercat sa cistige aderenti printre antisemiti. El a vrut sa descrie felul in care gindeste si cum percepe Dragnea toata treaba: „fac afaceri cu evreii, astia or sa-mi puna o pila la americani si am rezolvat problema”. Dar cum limba romana mai are unele subtilitati pe care el nu le percepe o mai da si-n bara (vezi si episodul cu politrucul, exprimare corecta dupa dex – politruc=invatator politic, activist politic – dar sens peiorativ in romana actuala).
  In ceea ce o priveste pe tanti Dancila, sigur, ea trebuie sa plece pentru ca n-are treaba cu functia, numai ca nici n-a fost propusa fiindca ar avea vreun talent ci doar fiindca e loiala Dracnetelui. Asa ca nu prea vad cum pote fi trimisa la locul ei cit timp Dragnea stapineste psd-ul. S-ar putea pune intrebarea de ce a acceptat-o Iohannis in primul rind? Aici il banuiesc pe presedinte de un pic (mai multa) parsivitate (daca poti sa promovezi in rindul dusmanului incapabili, promoveaza-i). Numai ca ceea ce, in general, e strategic corect aici a fost gresit, alegerea asta are efecte asupra tuturor, nu numai asupra psd-istilor.

 8. Vasilica noastră nici măcar nu se joacă de-a prim ministrul, ca și Boc execută tîrîșuri în cerc în funcție de ce fluieră stăpînul. E drept, Boc se mișca mai cu talent și avea un zvîc mai creativ, stăpînea mai bine capitolul citit cursiv (inclusiv după litere de mînă), dar în esență modelul de guvernanță este același. Boss face un semn și sclavetele execută întocmai și la timp pentru că alți tîmpiți atent selectați stau pe tușă gata să-i ia locul. Să vedem cu ce numere senzaționale se prezintă Iohannis dacă o să intre în arenă cu ”guvernul meu”.

 9. Am auzit si citit mai multe comentarii pe tema declaratiei prezidentiale la care face referire autorul articolului, dar tot nu am inteles inca ce nu este in regula cu termenul „evreu”.

 10. Presedintele avea in vedere relatiile oculte ale lui Dragnea cu niste evrei (nu cu evreii) si nu relatiile de stat, pentru care nu era abilitat si pentru care nu avusese nicio programare, nici macar la nivel de minister de externe, fiindca si pe fosila de Melescanu l-a luat prin surprindere.
  Dragnea (persoana privata dragnea!) are consilieri evrei si interese private generate de aceasta legatura.
  Chiar va e greu sa intelegeti ca povestea cu mutarea mabasadei este o abureala?
  Daca tot aveti voci in spatiul public faceti diferenta si nu mai dati inIohanis ca ar fi facut o gafa si ar fi „jignit” niste oameni de stat din statul evreu. NU DESPRE ASTA ESTE VORBA!
  Aceste legaturi private, oculte pun in pericol relatiile Romaniei in cadrul UE si in ONU si fac jocul Rusiei si altora care doresc destramarea UE.

 11. E incredibil cat de fraieri sunt romanii si continua sa se astepte la lucruri bune din partea PSD-ului.

  Un popor de fraieri.

  „Dacă d-na Dăncilă încă mai păstrează un dram de luciditate, de rușine, de bun simț” – nu, domnule Morariu, nu are niciunul din acele lucruri, altfel nu o punea Dragnea premier.

  Din pacate, milioane de romani sunt exact ca ea, iar alte milioane sunt ignoranti in materie de politica si sunt mandri de asta.

  De parca ingroparea capului in nisip a ajutat vreodata vreo tara in vreun fel.

  Dar explica-le asta romanilor daca poti.

 12. Mai era ceva de demonstrat? Nu!!! Acum ne-am lamurit definitiv-Viorica Vasilica Dancila este la subsolul clasamentelor privitoare la inteligenta umana. Viorica… cu tot dragul-laqsa-ne!

 13. Poate ne explica domnul autor ce intelege dansul prin „Nu am nici cel mai mic dubiu că președintele Klaus Iohannis a greșit grav în alegerea cuvintelor”.

  Unde a gresit domnul presedinte Iohannis si mai ales unde a „gresit grav”?

  Domnule Mircea Morariu, explicati-ne punctul dvs de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro