miercuri, octombrie 21, 2020

Doamna Viorica Dăncilă, un alter-ego al Anei Ipătescu?

În joia mare s-a stârnit mare vâlvă în presă, în lumea politică și în întreaga viață publică a țării. Analiștii politici cei mai de seamă au fost de urgență convocați în studiourile de televiziune, cei care nu și-au putut lăsa nevestele să coacă singure cozonacii s-au mulțumit cu intervenții telefonice.
Unii au prorocit iminentul sfârșit al domnului Liviu Nicolae Dragnea, alții au discutat înfocat despre steaua politică în ascensiune a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru cea de-a doua ipoteză s-au identificat semne indubitabile chiar în schimbarea de look a premierului. Care dacă a renunțaț la folosirea excesivă de fixativ, mai mult ca sigur că va scăpa și de fixații. Adică nu va mai fi o marionetă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea căci a realizat, în fine, cât de mare îi e puterea în calitate de prim-ministru. Putere incomparabilă față de cea de care dispune președintele Camerei Deputaților, chiar dacă dl. Dragnea este la fel ca Nescaffeul un fel 2 în 1, adică și președinte al PSD.
Care a fost motivul acestor agitații? De unde atâta entuziasm și atâta apreciere pentru doamna Dăncilă? Multe venite chiar din partea celor ce până mai ieri se întreceau în a o numi Vida din Videle. Simplu. În cursul zilei respective, doamna Dăncilă a acordat un interviu ceva mai lung cotidianului Adevărul, interviu din care unii comentatori au înțeles ceea ce au voit ei să înțeleagă. Și anume că doamna Dăncilă se desparte încet-încet de dl. Liviu Nicolae Dragnea, că a devenit imprevizibilă, că nu mai răspunde la comenzi, chiar și-a constituit în jurul ei un fel de grup de # rezistență (asta a spus-o la B1tv fostul președinte Traian Băsescu) și că ar fi pe punctul de a urma exemplul predecesorilor ei în funcție, domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Și că, devenind peste noapte mare strateg politic, doamna premier a înțeles, în fine, că dl. Liviu Dragnea nu își va mai putea permite luxul să o concedieze, așa cum a făcut-o cu domnii Grindeanu și Tudose. Fiindcă astfel PSD va pierde guvernarea, iar el până și ultimul rest de credibilitate în partid.
Am citit și recitit cu creionul în mână interviul din Adevărul căruia unii comentatori i-au conferit valoarea unei declarații de independență. Pesemne, au văzut un el o replică a Declarației din aprilie a Biroului Politic al PMR prin care România își declara independența față de Uniunea Sovietică. Într-adevăr, doamna prim-ministru a spus că va participa la Referendumul din 26 mai, având însă grijă să precizeze că are toate motivele să nu creadă în reușita lui. Ce e atât de incendiar în asta? Cu atât mai mult că nimeni din PSD, cu atât mai puțin dl. Liviu Nicolae Dragnea, nu a vorbit despre intenția partidului de a boicota consultarea populară. Doamna premier a mărturisit că nu a fost adepta restructurării guvernului fiindcă crede în valoarea acestuia (doar nu era să își dea singură un vot de blam și să își riște poziția) și că nu prea crede că se va răzgândi în zilele libere de care beneficiază tot românul cu ocazia Sărbătorilor pascale. Adică va merge pe mai departe pe formula remanierii. Care, e drept, nu este prima opțiune a președintelui partidului, dl. Dragnea. Dl. Dragnea a comentat la Antena 3 că ar fi vorba despre o dramă, nu despre o tragedie, ceea ce înseamnă că între el și doamna Dăncilă e, pe mai departe, totul bine.
Altminteri, nici urmă de revoltă. Din contră. Doamna Dăncilă a pomenit de câte ori a putut, cu respect și venerație, numele domnului Liviu Nicolae Dragnea, a subliniat că se consultă cu acesta că doar e președintele partidului. Nu i-a criticat autoritarissmul, nu a scos un cuvânt despre încălcarea competențelor, nu a mărturisit că gonirea din guvern a d-lui Tudorel Toader s-ar fi făcut împotriva voinței sale, nu a apărat-o pe doamna Ecaterina Andronescu ce tocmai a fost atacată de plagiatorul și analfabetul funcțional Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României.
Cine se așteaptă ca semnalul revoluției în PSD să fie dat de fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial de mâna a doua din Videle se păcălește singur. Doamna Dăncilă este departe de a fi o a doua Ana Ipătescu. Pur și simplu doamna Viorica Vasilica Dăncilă a devenit nițelus mai prudentă. Și-a activat instinctul de conservare. Nimic mai mult de atât.
Realitatea e că românii s-au cam săturat de Liviu Dragnea. Și la fel cum identificau tot felul de semne ale sfârșitului lui Ceaușescu în ultimii ani ai dictaturii comuniste, la fel procedează și acum. Numai că, spre deosebire de anul 1989, românii au (încă) la îndemână instrumentul cu care îl pot goni de la putere și arunca în coșul de gunoi al istoriei ei înșiși pe dl. Liviu Nicolae Dragnea. Iar acest instrument este votul. De care pot uzita în ziua de 26 mai 2019.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Doamne, fereste !
  Inarmata cu DOUA PISTOALE adevarata Ana Ipatescu I-A SALVAT DIN AREST
  pe cei din Fratia – recolta 1848.
  Inlocuiti PISTOALELE cu DOUA ORDONANTE DE URGENTA si metafora
  va va dezvalui ca fix madam Dancila poate scoate din arest FRATIA CATUSELOR
  atunci cand le va veni sorocul – care intradevar PLUTESTE IN AER cum a plutit
  disparitia lui Ceauscu in anii 80 cand ii numaram petele rosii de pe fatza
  in speranta ca zvonul cu cancerul ar fi real.
  ***
  Sunt de acord totusi cu articolul – slabe sperante cu VE-O-RI-CA.
  Eu sunt mult mai optimist insa in ceea ce-l privete pe Tudorel. Toader Balcescu
  Il simt cum se foieste.
  Exista un SINDROM POSTDEBARCARE manifestat candva
  si la Tariceanu – care vorbea in calitate de Prim Ministru pana – hat la sfarsitul
  lui 2009 – desi el fusee trimis in neant in toamna lui 2008.
  La fel si Tudorel – inca lanseaza cugetari in spatiul public , are planuri ministeriale
  etc desi EL NU MAI EXISTA.

  VAI SI AMARUL le va resimti peste vreo saptamana cand se va trezi
  in conditia neoficiala de clovn preferat al presei alaturi de Becali, Godina , Zegrean si Viorel Lis (dupa 26 mai tot acolo va fi si Basescu)

  S-ar putea ca atunci – fata in fata cu starea de soc – sa mai scape ceva porumbei
  din interiorul Gruparii catuselor mai sus mintite.
  DREPTATE SI FRATIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cu tancul în lanul imposturii educaționale

Nu am vorbit despre partea educațională a cazului Baranga până nu mi-am luat cele mai bune informații pe care cineva, cu excepția...

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

Tren la aeroport în 2020, tehnologie din 1930

În urmă cu o lună am scris despre posibile soluții la greșelile majore de proiectare ale acestei lucrări, care altfel riscă să devină...

Ușurel cu autostrada americană pe scări

Săptămâna trecută, presa românească formală și informală ne-a umplut de “Breaking News” despre un Proiect de infrastructură uriaș: Americanii vor construi o cale ferată și...

Implicațiile unei adrese ANAF

Circulă printre grupurile online cu tematică fiscală o adresă recentă prin care ANAF îi semnalează unui contribuabil să fie atent la situația...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.