marți, octombrie 19, 2021

Doamna Viorica Dăncilă, un alter-ego al Anei Ipătescu?

În joia mare s-a stârnit mare vâlvă în presă, în lumea politică și în întreaga viață publică a țării. Analiștii politici cei mai de seamă au fost de urgență convocați în studiourile de televiziune, cei care nu și-au putut lăsa nevestele să coacă singure cozonacii s-au mulțumit cu intervenții telefonice.
Unii au prorocit iminentul sfârșit al domnului Liviu Nicolae Dragnea, alții au discutat înfocat despre steaua politică în ascensiune a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru cea de-a doua ipoteză s-au identificat semne indubitabile chiar în schimbarea de look a premierului. Care dacă a renunțaț la folosirea excesivă de fixativ, mai mult ca sigur că va scăpa și de fixații. Adică nu va mai fi o marionetă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea căci a realizat, în fine, cât de mare îi e puterea în calitate de prim-ministru. Putere incomparabilă față de cea de care dispune președintele Camerei Deputaților, chiar dacă dl. Dragnea este la fel ca Nescaffeul un fel 2 în 1, adică și președinte al PSD.
Care a fost motivul acestor agitații? De unde atâta entuziasm și atâta apreciere pentru doamna Dăncilă? Multe venite chiar din partea celor ce până mai ieri se întreceau în a o numi Vida din Videle. Simplu. În cursul zilei respective, doamna Dăncilă a acordat un interviu ceva mai lung cotidianului Adevărul, interviu din care unii comentatori au înțeles ceea ce au voit ei să înțeleagă. Și anume că doamna Dăncilă se desparte încet-încet de dl. Liviu Nicolae Dragnea, că a devenit imprevizibilă, că nu mai răspunde la comenzi, chiar și-a constituit în jurul ei un fel de grup de # rezistență (asta a spus-o la B1tv fostul președinte Traian Băsescu) și că ar fi pe punctul de a urma exemplul predecesorilor ei în funcție, domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Și că, devenind peste noapte mare strateg politic, doamna premier a înțeles, în fine, că dl. Liviu Dragnea nu își va mai putea permite luxul să o concedieze, așa cum a făcut-o cu domnii Grindeanu și Tudose. Fiindcă astfel PSD va pierde guvernarea, iar el până și ultimul rest de credibilitate în partid.
Am citit și recitit cu creionul în mână interviul din Adevărul căruia unii comentatori i-au conferit valoarea unei declarații de independență. Pesemne, au văzut un el o replică a Declarației din aprilie a Biroului Politic al PMR prin care România își declara independența față de Uniunea Sovietică. Într-adevăr, doamna prim-ministru a spus că va participa la Referendumul din 26 mai, având însă grijă să precizeze că are toate motivele să nu creadă în reușita lui. Ce e atât de incendiar în asta? Cu atât mai mult că nimeni din PSD, cu atât mai puțin dl. Liviu Nicolae Dragnea, nu a vorbit despre intenția partidului de a boicota consultarea populară. Doamna premier a mărturisit că nu a fost adepta restructurării guvernului fiindcă crede în valoarea acestuia (doar nu era să își dea singură un vot de blam și să își riște poziția) și că nu prea crede că se va răzgândi în zilele libere de care beneficiază tot românul cu ocazia Sărbătorilor pascale. Adică va merge pe mai departe pe formula remanierii. Care, e drept, nu este prima opțiune a președintelui partidului, dl. Dragnea. Dl. Dragnea a comentat la Antena 3 că ar fi vorba despre o dramă, nu despre o tragedie, ceea ce înseamnă că între el și doamna Dăncilă e, pe mai departe, totul bine.
Altminteri, nici urmă de revoltă. Din contră. Doamna Dăncilă a pomenit de câte ori a putut, cu respect și venerație, numele domnului Liviu Nicolae Dragnea, a subliniat că se consultă cu acesta că doar e președintele partidului. Nu i-a criticat autoritarissmul, nu a scos un cuvânt despre încălcarea competențelor, nu a mărturisit că gonirea din guvern a d-lui Tudorel Toader s-ar fi făcut împotriva voinței sale, nu a apărat-o pe doamna Ecaterina Andronescu ce tocmai a fost atacată de plagiatorul și analfabetul funcțional Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României.
Cine se așteaptă ca semnalul revoluției în PSD să fie dat de fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial de mâna a doua din Videle se păcălește singur. Doamna Dăncilă este departe de a fi o a doua Ana Ipătescu. Pur și simplu doamna Viorica Vasilica Dăncilă a devenit nițelus mai prudentă. Și-a activat instinctul de conservare. Nimic mai mult de atât.
Realitatea e că românii s-au cam săturat de Liviu Dragnea. Și la fel cum identificau tot felul de semne ale sfârșitului lui Ceaușescu în ultimii ani ai dictaturii comuniste, la fel procedează și acum. Numai că, spre deosebire de anul 1989, românii au (încă) la îndemână instrumentul cu care îl pot goni de la putere și arunca în coșul de gunoi al istoriei ei înșiși pe dl. Liviu Nicolae Dragnea. Iar acest instrument este votul. De care pot uzita în ziua de 26 mai 2019.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Doamne, fereste !
  Inarmata cu DOUA PISTOALE adevarata Ana Ipatescu I-A SALVAT DIN AREST
  pe cei din Fratia – recolta 1848.
  Inlocuiti PISTOALELE cu DOUA ORDONANTE DE URGENTA si metafora
  va va dezvalui ca fix madam Dancila poate scoate din arest FRATIA CATUSELOR
  atunci cand le va veni sorocul – care intradevar PLUTESTE IN AER cum a plutit
  disparitia lui Ceauscu in anii 80 cand ii numaram petele rosii de pe fatza
  in speranta ca zvonul cu cancerul ar fi real.
  ***
  Sunt de acord totusi cu articolul – slabe sperante cu VE-O-RI-CA.
  Eu sunt mult mai optimist insa in ceea ce-l privete pe Tudorel. Toader Balcescu
  Il simt cum se foieste.
  Exista un SINDROM POSTDEBARCARE manifestat candva
  si la Tariceanu – care vorbea in calitate de Prim Ministru pana – hat la sfarsitul
  lui 2009 – desi el fusee trimis in neant in toamna lui 2008.
  La fel si Tudorel – inca lanseaza cugetari in spatiul public , are planuri ministeriale
  etc desi EL NU MAI EXISTA.

  VAI SI AMARUL le va resimti peste vreo saptamana cand se va trezi
  in conditia neoficiala de clovn preferat al presei alaturi de Becali, Godina , Zegrean si Viorel Lis (dupa 26 mai tot acolo va fi si Basescu)

  S-ar putea ca atunci – fata in fata cu starea de soc – sa mai scape ceva porumbei
  din interiorul Gruparii catuselor mai sus mintite.
  DREPTATE SI FRATIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.