miercuri, februarie 1, 2023

Doamna Viorica Dăncilă, un alter-ego al Anei Ipătescu?

În joia mare s-a stârnit mare vâlvă în presă, în lumea politică și în întreaga viață publică a țării. Analiștii politici cei mai de seamă au fost de urgență convocați în studiourile de televiziune, cei care nu și-au putut lăsa nevestele să coacă singure cozonacii s-au mulțumit cu intervenții telefonice.
Unii au prorocit iminentul sfârșit al domnului Liviu Nicolae Dragnea, alții au discutat înfocat despre steaua politică în ascensiune a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru cea de-a doua ipoteză s-au identificat semne indubitabile chiar în schimbarea de look a premierului. Care dacă a renunțaț la folosirea excesivă de fixativ, mai mult ca sigur că va scăpa și de fixații. Adică nu va mai fi o marionetă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea căci a realizat, în fine, cât de mare îi e puterea în calitate de prim-ministru. Putere incomparabilă față de cea de care dispune președintele Camerei Deputaților, chiar dacă dl. Dragnea este la fel ca Nescaffeul un fel 2 în 1, adică și președinte al PSD.
Care a fost motivul acestor agitații? De unde atâta entuziasm și atâta apreciere pentru doamna Dăncilă? Multe venite chiar din partea celor ce până mai ieri se întreceau în a o numi Vida din Videle. Simplu. În cursul zilei respective, doamna Dăncilă a acordat un interviu ceva mai lung cotidianului Adevărul, interviu din care unii comentatori au înțeles ceea ce au voit ei să înțeleagă. Și anume că doamna Dăncilă se desparte încet-încet de dl. Liviu Nicolae Dragnea, că a devenit imprevizibilă, că nu mai răspunde la comenzi, chiar și-a constituit în jurul ei un fel de grup de # rezistență (asta a spus-o la B1tv fostul președinte Traian Băsescu) și că ar fi pe punctul de a urma exemplul predecesorilor ei în funcție, domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Și că, devenind peste noapte mare strateg politic, doamna premier a înțeles, în fine, că dl. Liviu Dragnea nu își va mai putea permite luxul să o concedieze, așa cum a făcut-o cu domnii Grindeanu și Tudose. Fiindcă astfel PSD va pierde guvernarea, iar el până și ultimul rest de credibilitate în partid.
Am citit și recitit cu creionul în mână interviul din Adevărul căruia unii comentatori i-au conferit valoarea unei declarații de independență. Pesemne, au văzut un el o replică a Declarației din aprilie a Biroului Politic al PMR prin care România își declara independența față de Uniunea Sovietică. Într-adevăr, doamna prim-ministru a spus că va participa la Referendumul din 26 mai, având însă grijă să precizeze că are toate motivele să nu creadă în reușita lui. Ce e atât de incendiar în asta? Cu atât mai mult că nimeni din PSD, cu atât mai puțin dl. Liviu Nicolae Dragnea, nu a vorbit despre intenția partidului de a boicota consultarea populară. Doamna premier a mărturisit că nu a fost adepta restructurării guvernului fiindcă crede în valoarea acestuia (doar nu era să își dea singură un vot de blam și să își riște poziția) și că nu prea crede că se va răzgândi în zilele libere de care beneficiază tot românul cu ocazia Sărbătorilor pascale. Adică va merge pe mai departe pe formula remanierii. Care, e drept, nu este prima opțiune a președintelui partidului, dl. Dragnea. Dl. Dragnea a comentat la Antena 3 că ar fi vorba despre o dramă, nu despre o tragedie, ceea ce înseamnă că între el și doamna Dăncilă e, pe mai departe, totul bine.
Altminteri, nici urmă de revoltă. Din contră. Doamna Dăncilă a pomenit de câte ori a putut, cu respect și venerație, numele domnului Liviu Nicolae Dragnea, a subliniat că se consultă cu acesta că doar e președintele partidului. Nu i-a criticat autoritarissmul, nu a scos un cuvânt despre încălcarea competențelor, nu a mărturisit că gonirea din guvern a d-lui Tudorel Toader s-ar fi făcut împotriva voinței sale, nu a apărat-o pe doamna Ecaterina Andronescu ce tocmai a fost atacată de plagiatorul și analfabetul funcțional Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României.
Cine se așteaptă ca semnalul revoluției în PSD să fie dat de fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial de mâna a doua din Videle se păcălește singur. Doamna Dăncilă este departe de a fi o a doua Ana Ipătescu. Pur și simplu doamna Viorica Vasilica Dăncilă a devenit nițelus mai prudentă. Și-a activat instinctul de conservare. Nimic mai mult de atât.
Realitatea e că românii s-au cam săturat de Liviu Dragnea. Și la fel cum identificau tot felul de semne ale sfârșitului lui Ceaușescu în ultimii ani ai dictaturii comuniste, la fel procedează și acum. Numai că, spre deosebire de anul 1989, românii au (încă) la îndemână instrumentul cu care îl pot goni de la putere și arunca în coșul de gunoi al istoriei ei înșiși pe dl. Liviu Nicolae Dragnea. Iar acest instrument este votul. De care pot uzita în ziua de 26 mai 2019.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Doamne, fereste !
  Inarmata cu DOUA PISTOALE adevarata Ana Ipatescu I-A SALVAT DIN AREST
  pe cei din Fratia – recolta 1848.
  Inlocuiti PISTOALELE cu DOUA ORDONANTE DE URGENTA si metafora
  va va dezvalui ca fix madam Dancila poate scoate din arest FRATIA CATUSELOR
  atunci cand le va veni sorocul – care intradevar PLUTESTE IN AER cum a plutit
  disparitia lui Ceauscu in anii 80 cand ii numaram petele rosii de pe fatza
  in speranta ca zvonul cu cancerul ar fi real.
  ***
  Sunt de acord totusi cu articolul – slabe sperante cu VE-O-RI-CA.
  Eu sunt mult mai optimist insa in ceea ce-l privete pe Tudorel. Toader Balcescu
  Il simt cum se foieste.
  Exista un SINDROM POSTDEBARCARE manifestat candva
  si la Tariceanu – care vorbea in calitate de Prim Ministru pana – hat la sfarsitul
  lui 2009 – desi el fusee trimis in neant in toamna lui 2008.
  La fel si Tudorel – inca lanseaza cugetari in spatiul public , are planuri ministeriale
  etc desi EL NU MAI EXISTA.

  VAI SI AMARUL le va resimti peste vreo saptamana cand se va trezi
  in conditia neoficiala de clovn preferat al presei alaturi de Becali, Godina , Zegrean si Viorel Lis (dupa 26 mai tot acolo va fi si Basescu)

  S-ar putea ca atunci – fata in fata cu starea de soc – sa mai scape ceva porumbei
  din interiorul Gruparii catuselor mai sus mintite.
  DREPTATE SI FRATIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro