duminică, mai 9, 2021

Doar atât ne-a fost norocul ?

La împlinirea a 100 de ani de când există România Mare, cred că am fi fost datori nu doar să organizăm întruniri festive, serate, simpozioane aniversare cel mai adesea triumfaliste, ci să ne întrebăm deopotrivă cât și cum am fost în stare să valorificăm dintre oportunitățile oferite de Unirea de la 1 Decembrie 1918.
Era, cred, necesară o autentică, nu întotdeauna și agreabilă privire în oglindă nu doar pentru a ne întreba retoric dacă România este sau nu cea mai frumoasă și împlinită țară din Europa. Era mai important să mergem mai departe decât să constatăm, și aceasta numai în clipele marcate de un plus de luciditate, că cea mai mare realizare a României centenare este că ea continuă să existe ca atare. Nu ca la 1 ianuarie 1919, de pildă, ci măcar așa cum i-a fost dat să rămână după încheierea celei de-a doua mari confligrații mondiale și după trecerea în registre şi catastife sacrosancte a socotelilor finale, pentru noi nu tocmai foarte generoase.
Era, socotesc, un pic mai profitabil nu numai să ne limităm la repetarea celebrei ziceri a lui Petre Carp, zicere referitoare la norocul care ar fi marcat mai întotdeauna destinul țării noastre. Un noroc care a suplinit adesea ceea ce nu s-au prea învrednicit să facă oamenii. Din neștiință, naivitate, nevrere, lene sau în numele acelei săvârșiri fără desăvârșire despre care scria încă din 1907 Dumitru Drăghicescu ori al lui „merge și așa” diagnosticat de poeta Ana Blandiana, mult mai aproape de zilele noastre.
Chiar să fi avut noroc România de la 1 Decembrie 1918 încoace? O analiză cât de cât serioasă mi se pare că ar contrazice iarăși o viziune din cale afară de optimistă. Nici perspectiva liniștitoare nu dă, la urma urmei, prea multe motive de satisfacție. Cei 20 de ani de interbelic au oferit țării șansa dezvoltării, a creației, lucrurile au fost preponderent pozitive sau măcar promițătoare. Spun asta, chiar dacă nu mă număr printre aceia care apreciază că respectiva perioadă ar fi fost una a absolutului împlinirii, a pământului mioritic devenit loc de manifestare ori sinonim al Raiului.
Clasa politică nu a fost una chiar fără prihană, oamenii de stat autentici s-au amestecat cu profitorii, s-au comis greșeli impardonabile (de pildă în privința Basarabiei), regele Carol al II lea nu a fost neapărat un demon care a strivit îngeri, aceștia prea adesea s-au asociat cu Suveranul în multe dintre greșelile comise de acestea, cu voie sau, pur și simplu, din lipsă de autentică statură politică. Nu-i vorbă, și la capitolul angeologie națională am făcut economie ori, din contră, am căzut pradă tendinței de mistificare ulterioară, desigur explicabilă într-o oarecare măsură și prin răul care a urmat odată cu începerea comunizării țării.
O operațiune căreia ne-am opus o vreme (au făcut-o partizanii din munți, aceia cărora un nemernic peltic, așa cum este grobianul pesedist Șerban Nicolae, a avut ticăloșia de a le insulta în urmă cu câteva luni memoria, iar replicile care i-au fost date ipochimenului mi s-au părut destul de slabe, la fel ca cele date lui Traian Băsescu care a debitat verzi și uscate cu referire la Regele Mihai), apoi am cam acceptat coabitarea contra unor avantaje de moment, așa cum a demonstrat în recenta sa carte (De la Dacia Antică la Marea Unire. De la Marea Unire la România de azi, Editura Humanitas, București, 2018) profesorul Lucian Boia.
Iar după 22 decembrie 1989 parcă am fi fost setați să ne ratăm norocul. Prin alegeri proaste, prin neprezentări la urne, prin inacțiune, prin naivitate, adesea prin pactizarea ba cu Ion Iliescu, ba cu Liviu Nicolae Dragnea ori prin plusul de încredere acordat celor pe care i-am socotit greșit salvatori ai nației și garanți ai adevărului și cinstei. Indiferent că aceștia s-au chemat Emil Constantinescu și Traian Băsescu. La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2014 am căzut pradă iluziei că istoria ar fi repetabilă și am văzut în dl. Klaus Werner Iohannis o reîncarnare a Regelui Carol I sau a lui Ferdinand Întregitorul. Nu a fost să fie, am avut parte doar de o ființă ezitantă care ceea ce face bine astăzi are parcă grijă să arunce în derizoriu ori să strice mâine.
La numai trei săptămâni după sărbătorirea Centenarului vom marca 29 de ani de la Revoluție. Despre care nici astăzi nu știm din surse oficiale dacă a fost cu adevărat o revoluție, o lovitură de stat, o loviluție. „Vom marca” e un fel de a zice căci și aici își spun cuvântul lehamitea, plictisul. Teama de a recunoaște că au fost și că avem în spate, mai degrabă, 29 de ani pierduți. Nu doar politic, ci și social și economic. Nu avem un proiect de țară, iată, de pildă, lansăm și relansăm ideea României educate în vreme ce la fiecare rectificare bugetară educația pierde sistematic, suntem pe an ce trece mai puțini, românii emigrează.
Până la urmă chiar și cei care critică ctitorirea Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să recunoască că e singurul lucru mai acătării săvârșit în 29 de ani de zisă libertate. Ajunge? Doar atât ne-a fost norocul? De răspundere sau de folosință limitată?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Sincer, textul acesta este atat de adevarat dar si rascolitor, cutremurator intr-un fel. Impresia este ca acest popor roman nu are un scop , un ideal , un proiect, o ambitie asa cum au alte natiuni. Nu se poate ca dupa 30 de ani sa ramanem tot in stadiul acesta al anilor 90. Impresia este ca acest popor parca se afla la inceputurile genezei sale, nefiind pe deplin format si conturat. Parca se afla intr-o continua geneza de 100 de ani incoace. Acest popor isi cauta inca drumul prin istorie. De aceea este si posibila situatia politica actuala, pentru ca n-are cine sa lupte si sa riposteze. Pacat de cei ce s-au sacrificat pentru noi in razboaie sau in inchisori comuniste.
    Ma intreb daca sistemul democratic occidsntal si capitalismul sunt intr-adevar compatibile cu poporul roman.
    Vom mai vedea peste alti 100 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro