sâmbătă, august 20, 2022

Doctor Ponta, Doktorvater Nastase si Walter Fullbricht: Din nou despre rolul prostiei in istorie (cu un update pe tema Borza, plus…)

Ploua cu informatii despre presupusul si tot mai evidentul plagiat al premierului Ponta, omul care a proclamat acum cateva saptamani ca va conduce „cel mai cinstit” guvern din istoria Romaniei. Din cate am aflat, se pare ca a mai copiat in volumul sau din 2010 (“Raspunderea in dreptul international umanitar”, aparut la editura Universul Juridic), scris in colaborare cu D. Coman, si dintr-o carte de Grigore Geamanu (1903-1985), profesor la drept, fost secretar general in MAI, apoi secretar al Prezidiului Marii Adunari Nationale si, dupa 1961, al Consiliului de Stat. Titlul cartii lui Geamanu este „Dreptul internațional penal și infracțiunile internaționale” (Ed. Academiei RSR, București, 1977)

Nu trebuie sa fii expert in retorsiune si represalii ca sa vezi ca volumul Coman-Ponta reproduce ad litteram, fara semnele citarii, definitiile lui Geamanu. Activist politic, neindoios, Geamanu a fost totusi un om de carte. Cand defineste, trimite la surse. Ponta nu trimite la nimic. Cand lucrezi pe computer, exista o comanda speciala pentru note, care iti permite sa alegi intre footnotes si endnotes. Dl Ponta a ales sa o ignore cu o jenanta, pagubitoare superbie. O teza doctorala fara note care sa trimita la pagina citarii este ca un avion fara aripi. La fel o carte academica. Neantul isi este siesi suficient.

Probabil ca lucrarea i-a fost recomandata lui Victor Ponta de catre conducatorul sau stiintific, Doktorvater Adrian Nastase, care l-a avut pe Geamanu profesor. A fi parinte doctoral, precum profesorul Nastase in cazul doctorandului Ponta, te obliga la o continua munca de indrumare si la o atenta, scrupuloasa lectura a ceea ce scrie studentul tau. Altminteri, esti asemeni unui parinte care-si neglijeaza ori isi abandoneaza copilul. Ori ca un parinte care a investit mari sperante pe care le vede acum tradate. Volens nolens, rusinea doctorului plagiator se rasfrange dureros si asupra conducatorului stiintific. In fond, primul mare abuz de incredere s-a exercitat asupra acestuia. Dar profesorul Nastase nu pare catusi de putin disperat, nu agonizeaza, ci, dimpotriva, apara ratacirile fiului spiritual, nu se disociaza de acesta, nu vede de fapt nicio problema.Tout va tres bien, Madame la Marquise…

http://www.sueddeutsche.de/karriere/peter-haeberle-guttenbergs-verzweifelter-doktorvater-1.1065414

In textul tezei sale, dl Ponta a ajuns sa prezinte drept ale sale chiar si mirarile, intrebarile si indignarile autorilor din care a copiat. Sincer, este foarte probabil ca, asemeni cazului Eugen Barbu, jandarmul cultural al „Epocii de Aur”, teza sa fi fost scrisa de altcineva, care, din varii ratiuni, sa-i fi facut o poanta doctorandului Ponta. Ma intreb cat mai are de gand dl Ponta sa fuga de realitate? Minciuna, cum se stie, nu are picioare lungi. Asigurarile de solidaritate ale ex-doctorandului Crin Antonescu, atat de pretuit de profesoara Zoe Petre, nu sunt tocmai de granit cand ajungem la capitolul integritate si credibilitate. Poate ne spune Crin Antonescu cum vede el chestiunea plagiatului, a furtului, a insusirii frauduloase a muncii altcuiva, a dispretului pentru dreptul la proprietate intelectuala? „Lăuda-te-ar Crin Antonescu” cam suna a maledictiune.

Aflam intre timp ca in CV-ul d-lui senator PNL Puiu Hasotti, auto-propus Ministru al Culturii, desemnat de Crin Antonescu pentru acest portofoliu, se mentioneaza ca a fost bursier Fullbricht la San Francisco State University in 1994. Trebuie sa fi fost o scapare de memorie care a dus la combinarea hilara a numelui senatorului William Fulbright, purtat de acest respectat program, cu acela al despotului comunist est-german Walter Ulbricht. Cine a vazut filmul “The Social Network” isi aminteste de dialogul de la inceput dintre Mark Zuckerberg si prietena sa pe tema unui nume asemanator…

Sensul, atata cat exista, al aventurii doctorale (incheiata, cum vedem, jalnic) a lui Victor Ponta, o gasim intr-o interventie a unui forumist care semneaza „Leon”:

„Ponta si-a editat (ca de scris nu poate fi vorba) teza de doctorat in 2003, cind era secretar de stat in guvernul Nastase. Era, asadar, prieten cu zeii, si-si inchipuia ca-si poate permite orice. Debarcarea de la putere a protectorului sau, cu partid cu tot, era de domeniul imposibilului. Plagiatul, atunci, era un act rational, ingaduit si de lipsa totala de caracter a personajului. Irational este comportamentul lui Ponta din momentul in care a fost numit prim-ministru. Contextul actual, in care chiar si unui nesimtit ca el ii va fi imposibil sa-si salveze pielea, era absolut previzibil. Si atunci? Ce-o fi fost in capul lui? Probabil acelasi lucru care a fost si in cel al lui Mircea Geoana atunci cind l-a vizitat pe Vantu inaintea alegerilor prezidentiale”.

Victor Ponta a trisat academic, se pare. In Europa de azi, si nu doar in Europa, asemenea fraude se platesc. A comis, in doar o luna, o multime de gesturi pe care, pe drept cuvant, Andrei Plesu le numeste măgării. Am spus-o unor amici, o spun acum si public: a existat ceva in comportamentul acestui politician si al acestui guvern care mi-a amintit de guvernul Goga-Cuza (nu ma refer la ideologie, ci la metode). Se stie, acel guvern nu a durat foarte mult. Cum scriam nu atat de demult, nu trebuie subestimat rolul prostiei in istorie.

Cat priveste reactiile presei internationale, iata o selectie datorata forumistului care semneaza „Oreste”:

1. Washington Post: http://www.washingtonpost.com/world/europe/scientific-journal-nature-alleges-that-romanian-pm-copied-large-swathes-of-doctoral-thesis/2012/06/19/gJQAV8N9mV_story.html
2. The Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/19/romanian-prime-minister-plagiarism?newsfeed=true
3. Frankfurter Allgemeine Zeitung: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eilmeldung-plagiatsvorwurf-gegen-rumaeniens-ministerpraesident-11790951.html
4. Le Figaro: http://www.lefigaro.fr/international/2012/06/19/01003-20120619ARTFIG00555-le-premier-ministre-roumain-accuse-de-plagiat.php
5. Le Monde: http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/06/19/bac-si-vous-plagiez-ne-soyez-pas-premier-ministre-en-roumanie/#xtor=RSS-32280322
6. El Mundo: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/06/18/internacional/1340045245.html
7. Nature: http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845
8. Live Science: http://www.livescience.com/21023-romanian-prime-minister-plagiarism.html
9. CBC News: http://www.cbsnews.com/8301-501714_162-57455776/romanian-pm-accused-of-plagiarism-by-nature/
10. ABC News: http://abcnews.go.com/International/wireStory/romanian-pm-accused-plagiarism-nature-16600402#.T-CkqBeivBZ
11. Fox News: http://www.foxnews.com/world/2012/06/19/romanian-pm-accused-plagiarism-by-nature/

O recomandare de lectura pentru Victor Ponta: cartea Barbarei Tuchman, The March of Folly. Va intelege, poate, unde duce hybrisul.

http://books.google.com/books/about/The_March_of_Folly.html?id=v5YlBtzklvQC

Update: Nu credeam ca voi ajung sa-l citez pe Brucan, dar ce-a scris el despre tentaculele caracatitei feseniste pare sa fie de actualitate. Nu trece o zi fara un nou scandal care sa revele tenebrele sistemului ticalosit. Acum citesc pe Hotnews:

Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania si coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta- ambii absolvind Facultatea de Drept in 1995, Remus Borza -administratorul judiciar numit in dosarul insolventei Hidroelectrica- este un baimarean stabilit in Bucuresti la putina vreme dupa absolvirea facultatii. El coordoneaza Grupul Borza si Asociatii, care detine doua societati de insolventa, Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL, situate intre primele 5 firme de insolventa din Romania, gestionand active ce depasesc 850 milioane de euro.

A trecut relativ neluat in seama un articol de Dragos Paul Aligica aparut, acum cateva saptamani, aici, pe Contributors. Il recomand pentru acuitatea observatiilor si stringenta sa actualitate:

https://www.contributors.ro/fara-categorie/fenomenul-frunzaverde-ambiguitati-care-necesita-o-clarificare-urgenta/

Citesc in „Adevarul” un Apel pentru demisia lui Victor Ponta lansat de patru respectati universitari din Timisoara (Smaranda Vultur, Daniel Vighi, Viorel Marineasa si Ciprian Valcan):

„Apel pentru demisia Primului Ministru al României

Cazul scandalos de plagiat al domnului Victor Ponta, prim ministrul României, obligă moral mediul academic şi asociaţiile civice interesate de calitatea învăţământului să declanşeze o dezbatere naţională care să se concretizeze printr-o reverificare drastică a tuturor tezelor de doctorat de după revoluţie. Cerem de asemenea realizarea unui sistem centralizat de publicare pe internet a tuturor lucrarilor de licenţă şi de disertaţie pentru a putea fi apoi verificate.

De asemenea, deoarece plagiatul evident al Primului Ministru aduce grave prejudicii învăţământului şi cercetării academice din România cerem demisia acestuia ca singură şansă de a putea începe cu adevărat şi pe temelii morale reclădirea şcolii româneşti. Cerem să se alăturare acestui protest toţi universitarii interesaţi în refacerea credibilităţii învăţământului universitar şi a reabilitării valorilor etice în societatea românească”.

Ma alatur acestui Apel si ii indemn pe toti cei carora le pasa de soarta invatamantului romanesc si de imaginea Romaniei in lume sa faca acelasi lucru. Democratia din Romania nu poate fi credibila cat timp in fruntea Guvernului se afla o persoana care dispretuieste dreptul la proprietate intelectuala si normele academice universal valabile.

Distribuie acest articol

85 COMENTARII

 1. Albert Eistein a spus: „Secretul creativitatii este sa stii cum sa-ti ascunzi sursele”.
  Din cate aflam acum, creativitatea lui ponta este ZERO.

  Cu permisiunea dvs., dle Tismaneanu, am sa reproduc mai jos definitia data pentru Plagiat total, asa cum am preluat de pe Buzzle.com :

  „Continutul ce a fost prezentat, fara nici o modificare facuta limbii, gandurilor, emotiilor, si chiar punctuatiei. Multi academicieni cred ca (plagiatul total) este (1) actiunea indivizilor incompetenti in respectivul subiect, sau (2) sunt pur si simplu lenesi sa faca un efort”.
  In cazurile de pontoplagiarism, cred ca ambele variante sunt adevarate.

 2. „Ma intreb cat mai are de gand dl Ponta sa fuga de realitate? Minciuna, cum se stie, nu are picioare lungi.”

  In clipa de fata sunt trist si pesimist, si mi-e teama ca pronosticul meu e pe masura. Sunt aproape convins ca supraestimati impactul acestui scandal asupra sustinerii politice a lui Ponta.

  Mi-e teama ca in Romania majoritatea oamenilor apreciaza ca daca 90% dintre doctorate sunt plagiate, ar fi nedrept sa fim mai exigenti cu primul ministru. Vezi ca exemplu dezolantul non-dialog pe care il poarta Cristian Socol cu comentatorii sai aici: http://www.contributors.ro/dezbatere/de-la-ping-pongul-politic-la-ping-pongul-plagiatelor-noi-cu-ce-ne-alegem/

  Aici autorul propune aceasta nebuneasca idee ca n-ar trebui sa ne preocupam de caz pentru ca nu ne afecteaza buzunarul, ca toti fac la fel si deci Ponta nu e de vina cu nimic, ca daca a facut-o Funeriu atunci sigur e fals, si in fine ca cei de la Nature au ceva cu Romania. Autorul se arata mirat ca Nature nu a scris, in locul articolului cu pricina, de realizarile domnului Mang in domeniul criptanalitic poate. Fara sa spuna nimic de plagiat evident.

 3. Buna seara,domnule profesor. Am sa fiu succint de data asta ,desi subiectul e „fierbinte”.

  1) Multumesc pentru lamuririle re. lucrarile d-lui Aligica. Ulterior mi-a raspuns si dinsul.

  2) re. CV Ponta si observatia ca in 24 ore dupa declansarea disputei a disparut partea cu masteratul la Catania ,aveti dreptate. dar,precum va spuneam si altadata , totul se pastreaza !
  Deci,aveti mai jos 2 link-uri. primul e CV ajustat recent ,celalat e CV asa cum aparea,de ani de zile,pe site-ul parlamentului. V-am pus o captura din 24.8.2007,dar a fost identic pina luni,18.6.2012.

  a) http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=237&cam=2&leg=2008&pag=0&idl=1

  b) http://web.archive.org/web/20070824061912/http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=7&cam=2&leg=2004&pag=0&idl=1

  Veti remarca , sper, ca nu numai masteratul Catania a fost eliminat (ca fiind cu „probleme” ),dar si alte DOUA titluri ce se aflau in CV de ani de zile :

  A ) 2002 absolvent al Colegiului Naţional de Apărare;

  B) 2003 master “Management Politic” Institutul Social Democrat;

  Nu stiu ce o fi ultimul,probabil un fel de fundatie a PSD , care probabil da masterate in stilul
  „Bondrea Mill Unlimited”.

  sigur , as putea sa elaborez ,dar sint foarte obosit (abia acum m-am intors de la fotbal) si oricum ,re. CV-s Ponta : they speak for themselfs and they speak volumes !

  • Va multumesc mult. Cred ca abia in aceste zile Victor Ponta a inceput sa-si in serios CV-ul si doctoratul. Ii urez succes!

   Fiul meu s-a uitat toata ziua la fotbal. Mult mai placut decat sa te ocupi de „subiectul fierbinte” :)

    • Orwell, 1984,
     „Cine controlează trecutul controlează viitorul.
     Cine controlează prezentul controlează trecutul”
     Domnule Tismaneanu, cum sa fie un meci de fotbal mai interesant decat materializarea profetiilor dintr-un roman SF scris in 1948?
     Cat de inteligent poti fii incat sa crezi ca modificarea micilor erori din cv te va scapa de probleme cand tocmai aceasta corectare arata locurile in care iti este teama sa fi verificat?
     Practic Ponta isi dezvaluie slabiciunile din cariera. Tot ce trebuie sa facem este sa ne uitam sub presul unde copylotul crede ca si-a ascuns vulnerabilitatile.
     Daca prostia ar durea copylotul s-ar zvarcoli in chinurile iadului.

   • Domnule Tismaneau , eu fiind ceva mai in varsta, imi amintesc cum in copilarie se facea mare haz la mine in familie de un minstru care se chema Zaroni ( cred ca era la agricultura) Ei bine, incultura lui devenise motiv de amuzament chiar printre tarani. Circulau chiar o serie de bancuri cu Zaroni. Fara sa vreau il asociez cu actualii ministrii cre sunt pana la urma urmasii pesonajului de care va spun.A! sa nu uit , era in guvernul Groza.

    • Circula si o epigrama:
     Caligula imperator
     Si-a facut din cal senator.
     Petru Groza, mai sinistru,
     Si-a facut din bou ministru.

    • Unul dintre bancurile cu Zaroni, ministrul agriculturii in guvernul Groza:
     Inchizand neatent usa automobilului, soferul ii zdrobeste ministrului degetul mare de la mana dreapta. Reactia ministrului – o injuratura si reprosul ca i-a spart stiloul.

     • Banc sau nu, reala sau apocrifa, exista o istorie amuzanta cu Zaroni si Ana Pauker. La o sedinta guvenului Groza, intra tovarasa ministru de externe si spune: „Salve, Romulus Zaronius!”. Omul nostru, militant de frunte al Frontului Plugarilor, nu intelege ce vrea sa spuna „neinfricata luptatoare” si intreaba, descumpanit: „Adica, cum?”. Cu un zambet matern, tovarasa Ana ii raspunde: „Te-am latinizat”. In urmatoarea sedinta, Zaroni se apropie de AP si, in auzul tututror i se adreseaza: „Salve, Anus Paukurus!” Temuta militanta, femeia-comisar a stalinismului romanesc, ramane perplexa, il fixeaza atent pe Zaroni si intreaba, la randul ei: „Adica, cum?” Hatru, ardeleanul ii raspunde: „Te-am latrinizat”.

  • Incredibil……
   Ce individ. Probabil, toate aceste elemente sunt fabricate de Basescu…toate sunt doar „o facatura politica”…
   Este prins, ca un hot gainar, cu mana in buzunarul omului si el spune ca buzunarul i-a prins mana…
   Halal, prim ministru, un splendid specimen iesit din scoala iliescu.
   iliescu tace… astept sa vad ce reactie indignata va avea la „complotul” pe care societatea romaneasca, nerecunoscatoare, l-a montat carlanului dovedit o biata gloaba de magar…
   Fala si presedintele partidului social democrat… yuk!!!

  • Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai” a fost infiintat de PSD si este condus de Adrian Năstase (Președinte al Consiliului Director) Adrian Severin (Vicepreședinte al Consiliului Director, Director Coordonator) Radu Podgorean (Secretar General al Consiliului Director) Anne Juganaru (Director Executiv) Florin Abraham (Director Științific).

   O descriere scurta pe Wikipedia:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Institutul_Social-Democrat_%E2%80%9EOvidiu_%C8%98incai%E2%80%9D

   si mai multe detalii pe site-ul oficial:
   http://www.fisd.ro/index.html

  • lasă fotabalul şi învaţă să scrii ortogtafic englezeşte, că să nu credem că ai fel de fel de „meşterate” ca Ponta şi alţii: themselves.

   D-le Tismaneanu,
   Vă conjur şi vă somez să vă publicaţi materialele în limba română cu semne diacritice, ca să fiţi Profesor şi nu ponta, mang şamd

    • Nu sunt irascibil, doar am început cu conjurarea..
     Respectaţi limba română!!! Toţi, chiar şi cei ce comentaţi! Dar mai ales , Profesorii, ca modele!!!

   • @revelare

    Va multumesc pentru atentionare si corectura .Greseala de scriere pe care am facut-o este impardonabila si nu o pot justifica nicicum.
    As avea o rugaminte : imi puteti da un link la editia online „Ziua” din 12 februarie 1998 ,rubrica „Dezvaluiri” , ca e acolo ceva interesant cu fabrica de rulmenti Barlad. Eu am incercat dar din pacate toata arhiva „Ziua” a disparut de pe net.
    Va multumesc.

 4. Da, astazi pe Google news, cind scrii Ponta primul hit sint articolele despre plagiatul lui.

  Oricum, generalizarile sint usor de facut. O face si Washington Post: „Plagiarism and other forms of academic dishonesty are endemic in Romania”. Cu alte cuvinte, ori vii cu o diploma din Romania, ori cu o hirtie igienica, tot aia e.

  Multumim pentru aceasta realizare tuturor ministrilor educatiei de dupa 1989. Dar absolut tuturor!

 5. Citesc pe aceeasi platforma, chiar pe prima pagina: „Haideti sa testam impreuna onorabilitatea demersului Nature”. Dupa ce ma uit de doua ori, sa fiu sigur ca intr-adevar cineva a scris ineptia asta, ma uit la numele autorului: Cristian Socol, conferentiar universitar. Bravo lui, hai sa vedem pe google scholar ce face dumnealui. E, acolo surpriza si jalea: articolele domnului Socol sint fie diverse fituici publicate in limba romana, fie in reviste de care n-a auzit nimeni, cu factor de impact 0 (African Journal of Business Management de exemplu). Deci e clar? Cercetare zero, domnul Socol e platit de ani de zile degeaba de statul roman. Culmea nesimtirii, mai vine si ne da lectii si se intreaba „haideti sa testam onorabilitatea lui Nature”.

  Am o alta propunere, mult mai onorabila: hai sa-i desfacem contractul de munca al domnului Socol! Sa-i dam posibilitatea sa-si puna in valoare cunostintele in mediul privat.

  • Evident, la acest capitol dl Socol si cu mine vedem lucrurile diferit, chiar antipodic.Nu intru in detalii, cred ca le banuiti :)

   Dar, am mai spus-o, voi lupta intotdeauna pentru diversitate de opinii. Asta face frumusetea acestei platforme, imprevizibiltatea pozitiilor celor care scriu aici.

   Nu suntem niciunul angalajati aici, nu avem contract, oferim comentariile noastre fara niciun fel de remuneratie. Iar, in opinia mea, comentariile d-lui Socol sunt de multe ori judicioase. Ganduri bune.

   • Nu voiam sa reprosez in nici un fel ceva platformei. Era doar o constatare, mi-au cazut ochii pe fraza aceea cu Nature. N-am mai citit altceva si google mi-a demonstrat de ce trebuie sa ignor opiniile celor care pun la indoiala Nature (cea mai buna revista din lume in stiinta).

  • Durerea mai mare e ca cei care publica serios afara stiu ca African Journal of Business Management cere bani – 550 dolari pentru a publica ORICE ARTICOL. Deci dl. Socol a platit acei bani si la revedere. Altii se chinuie si asteapta cu anii sa li se publice articolele. Primesc respingeri, observatii, solicitari de modificari. Si Socol (ATENTIE CU SOTIA LUI CARE AM VAZUT CA O ARE SI PE SOTIA LUI ALATURI DE EL LA ASE) plateste bani, publica si raporteaza articole in proiecte de cercetare sau proiecte finantate pe bani europeni din care incaseaza sume frumusele.

   Mai mult, publica articole in METALURGIA INTERNATIONAL, un jurnal ISI de duzina care nu are nici o legatura cu economia:

   Socol, Cristian, SUSTAINABLE DEVELOPMENT – FROM RHETORIC TO REALITY. METALURGIA INTERNATIONAL, 14 (4), pp. 146-148, 2009.
   Bucharest Acad Econ Studies, Bucharest, Romania.

   PENIBIL… Socol il apara pe dl. Ponta pentru ca e clar afiliat PSD. E prieten si coleg cu Andrei Hrebenciuc la ASE. E in gasca cu cei de la PSD. A lucrat pentru programul de guvernare al lui Victor Ponta. E clar de ce face toate aceste demersuri disperate care il pun intr-o lumina de doi bani. A fost aruncat in lupta de cei de la PSD sa apere pe Contributors partidul si luminatii sai.

   • Nu sânt malitios dar cred ca nu ati inteles partea din titlu (aia cu rolul prostiei in istorie)care cred ca nu e intâmplatoare. Prostia exista (si este chiar foarte utila), trebuie s-o acceptam si sa ne adaptam.

 6. Nutu Camataru Prim Ministru

  Plagiatul s-ar situa probabil, principial, intre furtul din buzunar si furtul de organe.

  Primul Ministru al Romaniei a afirmat ieri , 19-06-2012, in conferinta de presa de la ora 9:00, ca demisioneaza din fruntea guvernului in cazul in care lezeaza interesele Romaniei.

  Ce poate leza mai tare interesele unei natiuni decit a avea un hot in fruntea guvernului?

  Ca indiferent cit incearca Ponta sa se ascunda dupa deget, ca renunta la titlul de doctor, el trebuie sa stie ca trebuie sa renunte la titlul de cetatzean in libertate, plagiatul fiind o fapta penala, si el nu e decit un hot al produsului unui efort intelectual si al muncii altora.

  Ca de obicei, Ponta incearca sa minimizeze si sa arunce in derizoriu orice discutie referitoare la persoana sa apelind la infierarea „vrajitoarelor” Basescu si acum si Funeriu acuzindu-i de practici securiste.

  Doar ca practica de a semnala in mod anonim la ziare, reviste si organe de specialitate fapte penale, imorale etc. atunci cind institutiile statului sunt banuite ca ar putea musamaliza o afecere de interes national, e o practica democratica, prezenta peste tot in lume (Wikileaks e poate cel mai cunoscut site care a prcaticat acest principiu la scara larga). Practica lui Ponta de a „lua la misto” ieftin si arunca in derizoriu principii morale de baza ale societatii este insa o practica securista manipulatorie de cea mai joasa spetza.

  In cazul in care dovezile sunt clare pentru toata opinia publica stiintifica ca Ponta a plagiat (ptr. ca e destul de clar ca nimeni nu se mai poate baza pe impartialitatea comisiei de etica a lui Ponta, subordonata guvernului prin ministrul interimar 0-Pop), primul ministru al Romaniei ar trebui sa stie ca diferenta dintre El (Ponta), Fane Spoitoru, Nutu Camataru, si hotii i de buzunare din mijloacele de transport in comun sta numai in OBIECTUL FURTULUI.

  Si ca sa practic acelasi misto ieftin atit de drag lui Ponta, diferenta dintre el si Nutu Camataru e ca in timp ce Ponta si-a luat masina de fite, Camataru si-a luat salupa.

 7. Hai ca ti-a zis-o vtisman, Costica ! Multi microbisti trebuie sa existe in familia lui ! In adevar ,din fotbal se castiga mai bine !

 8. Ce sa mai zic domnule profesor. Ma gandesc din ce in ce mai mult sa emigrez. Traim intr-o societate bolnava. Nu avem programe economice de dezvoltare, nu avem masuri anti criza, nu avem un ministru al invatamantului, avem plagiatori, avem cercetati penali, avem dezertori din PDL catre ciolan, avem un miting pt depolitizarea ICR la care paticipa si fostul sef SIE si fost prim ministru, avem un presedinte cu apucaturile pe care le stim. Ce sa mai zic ? sunt total scarbit. Daca nu am emigrat in Canada in anii 90 cred ca nu e tarziu nici acum.

  Cand in ’93 la Cluj s-a sinucis Calin Nemes ma gandeam ca a fost un act prea dramatic al unui idealist care nu a mai avut rabdare sa vada cum evolueaza Romania. si uite ca nu am evoluat. Suntem inapoi in anii 90.

  • Dl Ponta ,daca facea o facultate serioasa si la modul serios,si nu ……asa,ar fi stiut regulile elementare de comportament in mediul universitar (culmea este conf.,lector,sau chiar prof si indrumator de doctoranzi !!!!!) si nu ar fi furat !!!!
   La genul asta de lucrari din acest domeniu ,atat de usor de intocmit,nu cred ca trebuia sa fure!
   Ce s-ar fi facut daca isi dadea doctoratul in chimie,in fizica,inginerie ……unde muncesti de te spetesti ani de zile si asta cu conditia sa mai si ai ceva prin cap si de spus!

 9. Ceea ce se intampla in Romania de astazi este halucinant. Ieri. prim-ministrul ponta, dupa acuzatiile de plagiat a spus ca poate renunta la titlu de doctor. Mai tarziu, ministrul culturii diaconu, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat o hotarare definitiva in cazul sau de incompatibilitate, spune ca se retrage din guvern si ca nu este dat afara de mineni.

  Personajele astea fac pe alegantele sau isi bat joc de noi? Daca mergem pe rationamentul lui ponta imi inchipui ca oricine ar putea renunta la diploma de licenta, la bacalaureat sau de ce nu la clasele primare. Nu-i asa ca putem renunta si la faptul ca stim sa citim? Dupa ponta ne putem transforma, daca vrem, in analfabeti. El e gata sa renunte la doctorat, foarte usor…..

  Si diaconu renunta, Declaratia lui a fost insotita de o grimasa de om neinteles, victima a masinatiunilor si intrigilor politice. Dar el este mai puternic decat aceste vremuri potrivnice, si renunta…. cand cel mai bine ar fi fost sa nu se fi pus ministru sau acum daca tot s-a pus si s-a hotarat ca e incompatibil sa fie dat afara in suturi!

  renuntarea e lucru mare. distantarea de trecut e mai mare, au germanii un termen lung pentru asta: Vergangenheitsbewältigung. Hasotti l-ar fi gresit de nu stiu cate ori presupun…
  La germani e un alt context, e mai complicat. La noi e doar canicula, papioane, ambitii si prostie

  • Pe vremuri, cei ce ajungeau sa fie dezonorati in public, din diverse cauze atribuibile lor, se sinucideau. Un act radical prin care incercau sa mai salveze ce se putea din onorea familiilor, institutiilor pe care le reprezentau sau chiar a lor.
   Astazi, grobianul ingroasa soricul si merge inainte… pentru ca nu are ce pierde, nu are onoare de loc.

 10. Domnule Tismaneanu,

  Ponta, nu exista nici un dubiu, e un plagiator josnic si, logic, trebuie sa-si puna pe masa demisia. Un plagiator nu poate conduce un guvern.

  Vreau sa va intreb insa si altceva. Despre Facultatea de Stiinte Politice Universitatea Bucuresti este vorba. O apreciati, nu? Stiti ca nimeni de aici nu a scris nici un articol ISI (intreg corpul profesoral), stiti ca aici nu exista nici o finantare de cercetare (CNCSIS sau alte surse) intrucat pe nimeni nu intereseaza asa ceva? Stiti ca foarte multe ore nu se fac intrucat multi profesori de aici au si alte job-uri care le consuma timpul pentru predat? Sau aceste lucruri nu va intereseaza intrucat sunt prietenii dvs. in joc, nu?

 11. Cred ca este din ce in ce mai clar pentru toata lumea ca:

  1. Chiar daca 90% din tezele de doctorat sunt copy/paste, de la Primul Ministru ai alte asteptari. Este o functie in care ai nevoie de credibilitate. Nu poti sa promiti ca vei avea cel mai cinstit Guvern, ca maresti salariile, ca depolitizezi, apoi sa nu faci nimic din ce ai promis, ba mai mult sa te apuci de distrus. Cireasa de pe tort, copy paste in teza de doctorat

  2. Nu conteaza cine cui a scris prefata. Daca eu copiez un tablou celebru cu acordul autorului, il invit pe autor la vernisaj si el tine o cuvantare si ma felicita, asta nu inseamna ca am creat ceva ci ca am copiat. Inseamna ca am mintit publicul si alti pictori. Cred ca minciuna este cuvantul de baza aici

  3. Nu conteaza cine a denuntat minciuna. Am inteles ca Nature nu vrea sa divulge numele sursei. Asta inseamna ca Primul Ministru nu a mintit? Nu, asta inseamna ca sursa informatiei doreste sa ramana anonima si ca revista ii respecta dorinta. Sau ca, revista chiar nu stie cine este. Din nou, ce relevanta are?

  4. Un Prim Ministru mincinos, care a dovedit ca nu este in stare sa-si faca o echipa (2 spre 3 la educatie, unul la cultura, Alistar, Grajdan…), care creaza inutil tensiuni cu alte institutii, care da dovada ca spiritul de Goe nu a murit, nu prea are ce cauta in fruntea Guvernului. Dupa parerea mea, nici senator de Gorj

  • Eu personal resping cu indignare procentul de 90% de doctori copy/paste; ar fi real procentul daca l-ati defini (90% din politicieni, pitsipoance, etc).
   Poate ca nu toate doctoratele sunt indreptatite „sa ia premiul Nobel”, dar fiecare in parte isi aduce o contributie mai mica sau mai mare la dezvoltarea „bazei de date” din care tasnesc ideile avangardiste. Evident, ma refer la dotoratele NON-copy/paste…

 12. Mi se pare ca a lua drept certitudine o presupozitie, pe care observ ca, desi cu zgarcenie, o luati in calcul, dar mai ales a o disemina cu furie este cel putin o imprudenta, pe care o regasim doar in cazurile de disperare. Pe cel care s-ar intreba de ce ar fi disperat Vladimir Tismaneanu l-as indemna sa priveasca peste umar, exact cu zece zile in urma, cand au avut loc alegerile locale, dar si inainte, la viitorul parlamentar, care nu va mai fi in notele strident portocalii de altadata. Este de inteles de ce in aceasta stare de debandada luciditatea si lucrurile cu adevarat importante pentru Romania (idei, strategii, programe, prioritati etc) nu-si mai au locul. Faceti o zgomotoasa parada despre pretinsa prostie a altora, intr-o competitie a calomniei si calomniatorilor, al carei campion absolut nu ma indoiesc ca veti fi, pentru care ati merita felicitari, daca nu v-at fi inscris pe un drum infundat.

  • Cu alte cuvinte, chiar daca plagiatul e evident, nu putem da verdicte fara a fi autorizati in acest sens. Vedeti dvs dle Copy-lot, nu asa functioneaza opinia publica, iar in lipsa unei autoritati care sa se auto-sesizeze (nu e vb de unu care a furat o gaina, ci de sefu guvernului…e de inteles in Romania), verdictul dat de noi, spectatorii, e cel care conteaza. Chestiile avocatesti nu au sens aici….
   Revenind la postarea dvs, observ ca acest furt intelectual este privit cu o seninatate debordanta…cu aceeasi seninatate cu care, plagiatorul, ar renunta la titlul sau de doctor. Dubios….cel putin. La fel de dubios ca si brusca indreptare catre interesul cetatenilor, catre prioritati, strategii, catre Romania. Pai si cine sa ne apere interesele, sa ne stabileasca strategiile si prioritatile, unul care a furat ideile altuia? Unul care, ori din lene, ori din incompetenta, a decis sa mearga pe o scurtatura, catre un titlu pt care altii renunta la ani din viata? Unul care, procuror fiind, a savarsit o infractiune?
   La restul comentariului, partea aia urat mirositoare, nu doresc sa raspund.

 13. Sa-i verifice cineva toate „operele”:

  “Scurt istoric al justiţiei penale internaţionale”, R.A. Monitorul Oficial, Bucureşti, 2001
  “Curtea Penală Internaţională”, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2004
  “Drept Penal – Partea generală. Note de curs”, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2004
  „Noi provocări ale secolului XXI – Constituţia europeană. Importanţă, efecte şi natură juridică”, volumul omagial – Prof. Univ. Dr. D.H.C. Nicolae Dură la 60 ani, Ed. Arhiepiscopia Tomis-ului, 2005, Constanţa
  „Drept penal. Partea generală”, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2006

 14. am dat de Google un search dupa CV noului propus ministru al „culturii”
  primul rezultat:
  http://www.archex.ro/membrii/cv-puiu-hasotti.pdf
  Punctul 8 (nu de la Timisoara)
  Bursă Fubright la San Francisco State University şi New York University
  Deci a avut o bursa FUBRIGHT la doua universitati americane.Colosal!
  Restul e istorie; prin alte CV-uri ale noului „culturist” apare chiar si FULLBRICHT.
  Nu stiu daca mai este ceva de adaugat.

 15. Domnule Tismăneanu,

  Este deranjant argumentul validării plagiatului prin raportare la fondul textului şi nu la formă. Să acceptăm că, nefiind specialişti în drept ca dl. Ponta, nu ar trebui să emitem judecăţi asupra tezei. Instituţional, acest lucru ar trebui să îl facă Consiliul Naţional de Etică (. Care sunt competenţele Consiliului în cazul subiectului Ponta?

  1. Presedinte, Teodor Petrescu, Politehnica Bucuresti, decanul Facultatii de Electronica

  2. Vicepresedinte, Virgil Muraru de la Institutul de Cercetari Masini si Instalatii pentru Agricultura

  3. Romiță Iucu, prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice.

  4. Doru Vladimir Puscasu, director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei.

  5. Nicolae Burnete, Universitatea Tehnica Cluj – Facultatea de Mecanica

  6. Mihai Vladimirescu, Universitatea Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxa

  7. Petru Andea, Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica

  8. Victor Stoica, UMF Carol Davila, Bucuresti.

  9. Horia Iovu, Universitatea Politehnica Bucuresti, decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

  10. Florin Ionescu, Steinbeis University, Berlin

  11. Paul Dobrescu, SNSPA, titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare .

  Competenţele în materie de drept ale membrilor acestui Consiliu par a fi al fel de bune ca ale oricăruia dintre noi….Şi nici nu ar trebui să fie altfel. Pentru că, indiferent de valoarea ştiinţifică a membrilor (nu mai intră în această discuţie), aceştia nu se judecă „fondul” unei teze ci ETICA! Fondul tezei a fost evaluat de către membrii comisiei de doctorat şi de către conducător….Dar şi aceasta este altă discuţie…

  Poate acest lucru ar trebui să îl înţeleagă toţi „apărătorii”, inclusiv ministrul interimar care ar trebui să cunoască conţinutul ordinului pe care tocmai l-a semnat, respectiv membrii noului Consiliu.

  „Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că în cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, Consiliul Naţional de Etică nu se poate autosesiza, întrucât Ministerul Educaţiei nu are această competenţă.” – http://www.tvrinfo.ro/dumitru-diaconu-nu-ma-intereseaza-daca-victor-ponta-m-a-plagiat-nu-depun-nicio-sesizare_17474.html

  Versus

  ” ART. 2
  c) analizează cazurile referitoare la încălcarea normelor de bună conduită, în urma sesizărilor sau contestaţiilor ori prin autosesizare;” – http://legestart.ro/Ordinul-4393-2012-Ordin-aprobarea-Regulamentului-organizare-functionare-Consiliului-National-Etica-Cercetarii-Stiintifice-Dezvoltarii-Tehnologice-Inovarii-%28NjA3OTU1%29.htm

 16. Cred ca d-l Tismaneanu a trecut cu usurinta peste ce e mai important: Lucrarea ia intocmit-o d-ui Ponta altcineva , el doar si-a insusit-o. Ceeace nu diminueaza gravitatea cazului , ba din contra. O zi buna !

  • Aceeasi remarca si din partea mea: e posibil ca lucrarea sa fi fost intocmita de altcineva, contra cost, iar acel altcineva l-a pacalit, luindu-i banii pe o lucrare realizata prin copy/paste. Se pare ca e o varianta valabila in cazul multor doctoranzi.

 17. De ceva vreme incoace, aflam mereu despre viermii informatici care urmeaza sa ne blocheze computerele sau, mai rau, activitatea. Ce e bine: in cazurile importante, acestia sunt depistati inainte de a produce pagube. De ce nu ne informeaza nimeni despre viermii politici decat dupa ce produc pagube, si inca mari ? Oricum, de urmarit activitatea celor implicati in continuare.
  PS. Nici nu stiu cum e mai bine pt Ponta: sa stea degeaba langa prim-ministrul Austriei sau sa fie pe prima pagina a publicatiilor importante din intreaga lume, facandu-ne pe noi de ras. Ca de el prea putin ma intereseaza.

 18. Ponta sa pronuntat,dupa penibilul cu care a incercat sa-si motiveze plagiatul,ca tot el va pleca la Cosiliul European-curat tupeu-. Dupa ’89,Iliescu si camarila,au exportat in afara,aventurieri, hoti,tigani,curve cu pestii lor etc.,iar acum cu aportul distinsului PM.dl Ponta vom exporta in cancelariile straine si un plagiator ordinar si tupeist,cu scoala bolsevica,care ne va termina de tot in privinta credibilitatii si seriozitatii in fata partenerilor straini.Sic transit gloria mundi!

 19. Macar mediul academic ar trebui sa ia treaba asta in serios, iar facultatile si editurile ar trebui sa isi cumpere programele de depistare a plagiatului. Defapt, ar trebui impus prin lege ca toate facultatile sa faca asta.

 20. Plagiatul lui Ponta este evident.
  Evident e si ca el e produsul unui intreg sistem universitar trasformat in „butic” de cartier.
  Diferentele intre universitatile de stat si cele private a disparut (majoriatea universitatilor de stat au foarte multe locuri cu taxa).
  In Romania apartenenta la acest sistem iti pune o eticheta cu conotatii negative. mediul privat se fereste sa angajeze figuri universitare pentru ca stie cu cine are de-a face. Un titlu doctoral iti reduce sansele de angajare intr-o companie privata serioasa.
  Dar problema porneste de mult mai de jos. Inca din invatamintul gimnazial copilul e pus sa reproduca comentarii prefabricate , si e pedepsit atunci cind face o analiza proprie. O idee personala originala chiar daca e incompleta sau gresita e muult mai valoroasa pentru societate decit un compendiu de lucruri banale si arhicunoscute.

  Care e solutia? Pai nu prea exista solutie.
  Lui Daniel Funeriu ar trebui sa i se ridice statuie pentru ca a avut dorinta si curajul de a sparge buboiul si de a arata boala. Daca inca nu avem leacul, macar am aflat cit de bolnavi sintem, iar asta ne poate inca salva.
  Problema e ca daca diagnosticul a putut avea un autor, tratamentul trebuie sa fie facut de un intreg sistem si cu participarea bolnavului. Daca romanii vor sa se vindece se vor vindeca, daca nu, nu.

  PS
  Mi-a placut termenul folosit de V.Ponta „m-am inspirat”. Adica Diaconu a fost muza lui…

 21. Eu nu vreau sa ma imbat cu apa rece. Nu cred ca demersul Nature va determina o dezbatere despre ce inseamna studiile doctorale in Romania (cel putin in ultimii 10 ani). Cine (mai) are un astfel de interes? Cei care chiar au muncit pentru lucrarea lor de doctorat? Mai sunt ei in tara? Cei care au facut acelasi lucru ca Ponta? Sigur nu. Romanii plecati in strainatate (ca mine), sufocati de ceea ce pare sa se intample, din nou, cu tara? Capsunari, medici, profesori, functionari internationali- vad ca in ochii romanilor din tara ne-am pierdut dreptul de a comenta (nici vorba de a decide) situatia neagra din Ro. Cateodata ma-ntreb de ce mai urmaresc stirile cu sufletul la gura… Nu cred ca Ponta va demisiona, nu cred ca populatia va realiza ce inseamna coalitia PSD-PNL si ce potential malefic are. Sper sa ma insel in toate privintele.

 22. Citez din articol:
  “Lăudate-ar Crin Antonescu” cam sună a maledicţiune.

  Aşa este. Dar dacă aţi fi scris corect, adică „Lăuda-te-ar Crin Antonescu”, nu ar fi devenit benedicţiune .

 23. Notă de subsol pentru domnul Ponta:
  Karl-Theodor zu Guttenberg, prezentabilul fost ministru german al apărării, poate oferi, pe lângă precedentul demisiei din toate funcţiile politice în urma acuzaţiilor de plagiat, o explicaţie pentru modalitatea de gestionare a situaţiei actuale de către Victor Ponta: „Wenn einem das Wasser bin zum Halse steht, ist es außerordentlich ungesund, den Kopf hängen zu lassen” (citat din perioada în care Guttenberg era încă în ascensiune).

 24. Domnule Tismăneanu,

  (Acest comentariu s-ar putea să fie dublat deoarece primul probabil a fost filtrat din cauza linkurilor din final)

  Este deranjant argumentul validării plagiatului prin raportare la fondul textului şi nu la formă. Să acceptăm că, nefiind specialişti în drept ca dl. Ponta, nu ar trebui să emitem judecăţi asupra tezei. Instituţional, acest lucru ar trebui să îl facă Consiliul Naţional de Etică. Care sunt competenţele Consiliului în cazul subiectului Ponta?

  1. Presedinte, Teodor Petrescu, Politehnica Bucuresti, decanul Facultatii de Electronica

  2. Vicepresedinte, Virgil Muraru de la Institutul de Cercetari Masini si Instalatii pentru Agricultura

  3. Romiță Iucu, prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice.

  4. Doru Vladimir Puscasu, director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei.

  5. Nicolae Burnete, Universitatea Tehnica Cluj – Facultatea de Mecanica

  6. Mihai Vladimirescu, Universitatea Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxa

  7. Petru Andea, Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica

  8. Victor Stoica, UMF Carol Davila, Bucuresti.

  9. Horia Iovu, Universitatea Politehnica Bucuresti, decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

  10. Florin Ionescu, Steinbeis University, Berlin

  11. Paul Dobrescu, SNSPA, titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare .

  Competenţele în materie de drept ale membrilor acestui Consiliu par a fi al fel de bune ca ale oricăruia dintre noi….Şi nici nu ar trebui să fie altfel. Pentru că, indiferent de valoarea ştiinţifică a membrilor (nu mai intră în această discuţie), aceştia nu judecă “fondul” unei teze ci ETICA! Fondul tezei a fost evaluat de către membrii comisiei de doctorat şi de către conducător….Dar şi aceasta este altă discuţie…

  Poate acest lucru ar trebui să îl înţeleagă toţi “apărătorii”, inclusiv ministrul interimar care ar trebui să cunoască conţinutul ordinului pe care tocmai l-a semnat, respectiv membrii noului Consiliu.

  “Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că în cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, Consiliul Naţional de Etică nu se poate autosesiza, întrucât Ministerul Educaţiei nu are această competenţă.” – h t t p://www.tvrinfo.ro/dumitru-diaconu-nu-ma-intereseaza-daca-victor-ponta-m-a-plagiat-nu-depun-nicio-sesizare_17474.html

  Versus

  ” ART. 2
  c) analizează cazurile referitoare la încălcarea normelor de bună conduită, în urma sesizărilor sau contestaţiilor ori prin autosesizare;” – h t t p://legestart.ro/Ordinul-4393-2012-Ordin-aprobarea-Regulamentului-organizare-functionare-Consiliului-National-Etica-Cercetarii-Stiintifice-Dezvoltarii-Tehnologice-Inovarii-%28NjA3OTU1%29.htm

 25. Domnule Tismaneanu,
  Sunt unul care ar saluta ca toate doctoratele si alte titluri sa fie retrase daca au la baza lucrari bazate pe plagiat!!! Nu trebuie ca persoanele respective sa ajunga in fuctii publice. Invatamantul ar fi primul beneficiar!!!
  Am urmatoarele intrebari:
  – de ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) condus si astazi de academicianul Marius Andruh, nu s-a sesizat referitor la lucrarea de doctorat a domnului V.Ponta? Aceasta lucrare este din anul 2003… si in 2004 a fost tiparita (!) in volum !!!
  – cine si de ce a trimis documentele – in LIMBA ROMANA – la revista „NATURE”? Cine doreste un scandal international? De ce mai sunt retribuiti membrii CNATDCU?
  – Presedintele T.Basescu a declarat ca inca din martie 2012 i-a oferit lui V.Ponta functia de P.M. Acum 5 (cinci) saptamani l-a desemnat pe V.Ponta in functia de P.M. Nu se cunostea si atunci ca V.Ponta are o lucrare de doctorat suspectata de plagiat? Era o arma de santaj?
  De ce a fost numit V.Ponta in functia de P.M. daca era santajabil?
  – in actualul conflict referitor la reprezentarea la Consiliul European, domnul Presedinte l-a atacat pe V.Ponta, repetand pe un ton ironic „doctorul in drept” si „dottore”. A fost semnalul de „atac” mediatic?
  – credetzi ca cei care au facut referatele la teza de doctorat trebuie sa fie sanctionati? Dar comisia? Dar conducatorul doctoratului? Dar cei care trebuiau sa vegheze la obtinerea „pe bune” a doctoratului?

  Sunt de acord cu opinia domnului Aligica :
  „In acest moment cred ca cel mai important lucru este totusi evitarea unei situatii in care persoana aflata sub suspiciune este judecata si condamnata sau achitata in fata opiniei publice, la televizor, in afara unor mecanisme institutionale si profesionale adecvate.”

  • Cum am mai scris, sustin diversitatea punctelor de vedere cata vreme acestea sunt exprimate civilizat. Va multumesc asadar ptr mesaj, dar indraznesc sa propun continuarea discutiei pe tema articolului si nu pe alte teme, probabil importante, dar care isi merita propriul spatiu de dezbatere. Sunt si alti autori pe „Contributors”, puteti dialoga si cu ei pe temele pe care le amintiti. Ganduri bune.

  • @Contrabas:
   Da, era o arma de santaj, dar nu a lui Basescu, ci a colegilor si camarazilor politici ai lui Ponta. Era o arma pusa la pastrare, o tineau de buna pentru vremuri rele; atat ii duce capu’ pe stalinistii astia din USL (sincer, de PSD nu ma mir, dar de PNL, da, desi din ce in ce mai putin). Si, ca in multe alte situatii, unul mai bine orientat, in cazul de fata tiranul si dictatorul, despotul si satrapul, Basescu adica, le-a luat-o inainte alora. N-o fi mai bine asa, decat sa ne trezim toti cu masuri politice sau economice fara aparenta explcatie, dar luate in urma unui santaj pe aceeasi tema, facut de proprii companioni politici, in culise, iar nu in mod public? Adica: nu e mai bine, pentru toata lumea, inclusiv pentru Ponta, sa fie victima vizibila a tiranului, decat unealta tacuta si incovoiata a batranilor politruci dejisto-ceausisti? Domnule, pe ce lume traiti, de nu stiti ca in Romania ajung in functii de varf, cu exceptii desigur, aproape numai doua tipuri de personaje: santajabili si/sau slugi? Chestia asta, alaturi de sarmalutze, de tzuiculitza si de cuvintele „dor” si „doina”, face parte din specificul national. E adevarat, insa, ca asta e mai recenta si vine din folclorul de tip nou, cel al realismului socialist…

 26. Aproape nu gasesc cuvinte sa imi exprim indignarea, stupoarea si revolta legata de aceasta afacere „a” „doctoratului” „primului-ministru” (nici nu mai stiu ce sa pun in ghilimele, pt ca e clar ca acesta nu este un doctorat, lucrarea e foarte posibil sa nu fie a lui si el nu isi merita titlul de prim ministru asa cum nu isi merita titlul de doctor.)
  Asta din mai multe motive.

  1. Personal – ca fost student doctorand, stiu EXACT ce inseamna sa scrii un doctorat „for real”, si imi simt munca dispretuita in cel mai inalt grad de oameni ca Dl. Ponta. Scuzele lui sunt niste palme aplicate nu doar academiei Romane dar tuturor celor care isi iau munca in serios si spera ca efortul sa le fie recunoscut si apreciat.

  NU EXISTA doctorand care sa nu stie ca citarile de tipul footnotes si endnotes sunt OBLIGARORII, pt ca povestea asta se preda incepand din anul I.
  Nici un profesor care se respecta NU ACCEPTA un referat fara referinte complete (si nu vb de bibliografie, ca la clasa a 7-a de generala), nici nu vorbim de lucrari de licenta, master sau doctorat. Nu am idee care e practica in Romania la nivel de undergraduate dar in alte parti esti pedepsit serios daca vii cu asemenea tertipuri si simulezi nestiinta. Se presupune ca daca nu esti in stare sa citezi corect sau sa inveti cum se face, nu prea ai ce cauta in universitate. Capacitatea de a scrie un referat, lucrare de semestru sau seminar intr-un mod corect si onorabil este prima masura a capacitatii intelectuale. Daca nu o posezi, poti invata sa faci altceva, nu e nevoie sa iei locul unui alt student in universitate. Exista scoli de meserii, unde nu e necesari sa iti bati capul cu rigorile academice. DESI nici acolo nu este permis furtisagul sau munca facuta fara simt de raspundere.

  2. Profesional – intentionez sa raman in universitate si sa predau unor tineri care ajung pe bancile facultatilor cu niste asteptari.

  Cum as putea justifica vreodata asemenea mizerie? Cum as putea sa le cer viitorilor mei studenti sa munceasca in mod onorabil sau sa le explic ca orice tentativa de furt la nivelul la care sunt se pedepseste cu eliminarea din curs si in unele cazuri cu excluderea din universitate si retragera dreptului de a se reinscrie? Cum as putea sa justific in fata lor ca „unii sunt mai egali ca altii”?

  Oameni ca dl. Ponta si dl. Nastase arunca in derizoriu cercetarea academica, mandria de a fi profesor, de a coordona lucrari, de a educa oameni nu pentru cariere ci pentru viata, de a pregati caractere integre…Imi e rusine nu doar de felul miselesc in care si-a copiat lucrarea ci si de felul in care a reactionat la aflarea acuzatiilor: ca pe maidan. Asta sa fie caracter de prim-ministru? Ca sa nu mai spun felul jignitor in care Mr. Nastase incearca sa isi acopere pupilul, denigarndu-se pe sine, daca mai e cazul si daca se poate ajunge mai jos. In germana exista o expresie care defineste exact ceea ce simt in cazul asta: ” fremdschämen”. Inseamna a-ti fi rusine de rusinea altuia…

  Sunt convinsa ca Mr. Ponta e uimit si „gobsmacked” ca i se poate intampla asa ceva, din doua motive: 1. LUI?!?!?!?! si 2. PT ATATA LUCRU?!?!

  Nu pot decat sa ii bat obrazul si sa ii spun RUSINE!! Nu ma reprezentati, domnule Ponta, asa cum nu reprezentati nici un cercetator onest, nici un student cinstit si dornic sa invete, nu reprezentati nici un muncitor care isi face munca cu simt de raspundere, nici un om care e mandru sa isi castige painea intr-un mod etic si onest, nici un roman care intelege ca prin viata nu se trece furand, mintind si scuipand atunci cand esti prins. Intrebarea mea ramane:
  PE CINE REPREZENTATI ATUNCI, domnule Ponta?

  PS: Sa inteleg ca dupa ultimele „adaugiri” in CV-ul Dl-ui Ponta, aceasta nu mai are Masterat, ci un soi de curs fwd facut in casa PSD. Intreb doar din punct de vedere formal: cum e posibil sa treci la nivelul urmator, sa primesti aprobarea de a scrie un doctorat, fara sa fi absolvit nivelul academic anterior? Cumva, tind sa cred ca tot sistemul e de vina, un sistem care promoveaza nulitati obladuite de oameni corupti si venali. Acum cred ca mr. Ponta habar nu are cum sa citeze, cine stie cum o fi absolvit facultatea, n-a facut masterat, trecand direct de la nivel de clasa a XII-a la nivel de doctorat. Cine sa il invete si cand? Mr. Nastase??!!?

  • Mi-au dat lacrimile de emotie …

   O singura intrebare am, poate ma lamureste Domnul Profesor Vladimir Tismaneanu:

   Cum se face ca EXACT acuma a iesit la iveala grotescul plagiat? Cum se face ca EXACT cand se pune problema de reprezentare la Consiliul European a venit descalificarea SALVATOARE a premierului Ponta ? De ce din anul 2003 pana acum (9 ani) nu s-a auzit nimic de acest lucru ? Coincide probabil cu lupta impotriva comunistilor, inceputa acum 8 ani si care, se pare, a esuat. Fortele malefice bolsevice au pus stapanire pe Romania.

   In speranta unui raspuns, toate bune

   • Domnu’ Gigi, iar vreti sa duceti discutie in alta directie? Nu veti izbuti. Mai ales cu intrebari de genul „Cum se face…” la care, stiti Dvs, raspunsul ar suna cam asa „Nu intamplator…” Ca la sedintele de trista amintire, cand demascarile incepeau cu „Nu intamplator, tovarasi…”

    Ganduri bune.

    • Cititi asta:
     http://www.eghid.ro/Actualitatea/NewsDetail.aspx?NewsID=14081
     Asta este pentru gigi, cel de mai sus.

     Felicitari domnule Tismaneanu, si sa va tineti tare, atfel ne intoarcem in noiembrie, la anul 2000. Din pacate majoritatea populatiei e ignoranta si cred ce spun „tembeliziunile”. Sunt din provincie, iar persoane ca ponta, ca mang si altii asemenea, sunt foarte multe, si consider ca acesta este principalul motiv pentru care nu vom inainta spre o societate in care este respectata valoarea umana, nu ca acum cand respectate sunt persoanele care inseala si fura.

     Un cititor scarbit de majoritatea politicienilor romani.

     • ,,Sunt din provincie, iar persoane ca ponta, ca mang si altii asemenea, sunt foarte multe, si consider ca acesta este principalul motiv pentru care nu vom inainta spre o societate in care este respectata valoarea umana, nu ca acum cand respectate sunt persoanele care inseala si fura.”

      Si ce legatura au toate astea ca sunteti din provincie? Ma bucur pentru dvs.

      • Are legatura prin faptul ca, in Bucuresti unele cazuri pot fi semnalate de presa, uneori cu urmari, alteori fara urmari, dar in provincie nu poti incerca sa demasti impostura fara a avea repercusiuni.
       In general in orasele mici functioneaza impecabil sistemul relatiilor, prieteniilor, si al pilelor, iar in unele cazuri, unele grupuri controleaza tot ce misca in comunitatea respectiva. Poti sa fii oricat de capabil, nu o sa reusesti sa intri intr-o organizatie, oricare ar fi aceasta, numai daca faci parte din grupul respectiv, aici vorbim in general de clanuri familiale.
       Asa este si in politica romaneasca, iar exemplul ponta este elocvent, deoarece, ascensiunea nu a avut-o natural, prin merite sau fapte deosebite, ci prin masluirea studiilor, diplomelor, prin pupincurism, in detrimentul altor persoane cu caracter, in mod cert mult mai capabile decat ponta.
       Am vazut exact sistemul pilelor cum functioneaza, chiar am avut de a face cu el, fiind si victima a acestuia. Cum poti sa mai suporti acest sistem, cand vezi ca sefii tai sunt numiti, numai prin interventia pilelor, favoruri sexuale, mita, iar respectivele persoane au diplome de licenta si masterat, luate prin aceleasi metode, iar nivelul intelectual este submediocru.
       Este foarte greu sa suporti prostia zi de zi, sa-ti faci treaba constiincios, mai mult, sa faci munca altuia, si sa vezi ca trece timpul, si nu ai posibilitatea sa pleci in alta parte, nu are cine sa te ajute, deoarece caracterul, si cei 7 ani de acasa, nu te lasa sa intre in hora lor, a impostorilor.

    • Domnu’ Tismaneanu, iarasi evitati intrebarile incomode? Spre deosebire de mine, dvs. veti izbuti, stergand simplu acest mesaj.

     In alta ordine de idei, ii felicit sincer pe marii demascatori (cu moduri de operare apartinand vremurilor de trista amintire, pe care le-ati invocat), ca le-au trebuit numai 9 ani pentru a ,,demasca” odiosul si criminalul plagiat.

     S-au aliniat astele domnule profesor. Ce poti cere mai mult decat asa un scandal monstru intr-un moment atat de delicat?

     Ma bucur si pentru dvs. sincer ca aveti un subiect numai bun de disecat in viitoarele dvs. 10 articole.

   • Lupta intre Basescu si Ponta e inegala. Ponta sta extrem de slab in aparare ca sa folosesc un termen fotbalistic. Dar el e tipul de persoana in „denial”, adica rupt de realitate si nu si-a dat seama in ce s-a bagat cand a intrat in vizuina ursului Basescu.
    Acu banuiesc ca isi ia masuri pentru niste haine noi;). Pentru inchisoare. Daca s-a inscris la doctorat fara diploma valabila de master, acolo ajunge.

    • Presupunand ca informatiile anterioare publicate de dl. Ponta sunt adevarate (desi revizuirea lor spune multe): ce fel de master e ala care dureaza din Martie pana in Iunie, acelasi an?? Ca sunt de ceva vreme in universitate si din ce stiu, universitatile europene, chiar si inainte de reforma care le obliga sa aiba master de 2 ani (PATRU SEMESTRE, NU UNUL SINGUR), aveau mastere de minimum DOUA SEMESTRE, adica din OCTOMBRIE pana in IULIE. Or fi fost italienii mai tari pe tema asta si au reusit sa primeasca aprobarea pt un master finalizat in mai putin de un semestru? Cand s-au scris lucrarile de semestru, cand s-au dat examenele, cand s-au facut cursurile si cand s-a facut lucrarea de master?
     Asta ar fi interesant de cercetat….

     Despre masterulul in „Management Politic” la Institutul Social Democrat din noiembrie 2003 nici nu vreau sa pomenesc, dupa un master cu viteza luminii facut in Italia, a facut unul intr-o singura luna, la inalta scoala de management politic al PSD….grandios, intr-adevar.

     Acuma inteleg de ce ne privesc cu mila toate personajele bine plasate in „sistem”, cand aud de oameni care isi petrec ani din viata (vreo 10, nu mai putini), trecand prin toate rigorile academice, dand examene si tragand din greu pentru diplome, Lor le e simplu sa spuna ca renunta la titlu, daca se prinde cineva ca e fals. Probabil tot ei au dat nastere si replicii „ei si ce daca ai scoala, ce faci cu ea? ce faci cu diploma?”

     Acuma stau si eu ca Moromete, ca tot il pomenea cineva mai sus, si ma intreb scarpinandu-ma in scafarlie: cine e mai prost? Ei care ne conduc sau noi ca putem accepta asemenea monumente de prostie si falsitate sa ne conduca?

     ps: de povestea cu masterul merita si ea la fel de multa atentie, pt ca da expresiei de „ardere a etapelor” un sens inedit….

     pps: acuma stiu de ce oamenii care ar merita sa intre in politica nu o fac: n-au timp dom’le, ca stau ca prostii ani in sir sa isi faca scoala si nu isi demonstreaza genialitatea in partid de la varste fragede. Pe urma, cand stiu ce si cum e cu footnotes si endnotes, e mult prea tarziu….:)

  • Adevarat ce zici Cristina…cu exceptia „simulezi nestiinta”…cred ca ai vrut sa zici „simulezi stiinta”..
   Toate bune

 27. @Vladimir Tismaneanu spune:
  20/06/2012 la 14:07

  Intrebarea lui @gigi este cat se poate de pertinenta. Raspunsul este unul singur: politicienilor, indiferent de partid, nu le pasa de plagiat, il folosesc doar ca arma politica atunci cand au nevoie.
  Daca nu acceptam aceasta realitate ajungem la epoca fericita cand toata lumea felicita pe toata lumea pentru cele 4-5-6 mii de kg la hectar, si care in realitate erau 2; apropo de ” tovarasi”.

  • „I mean, how can he be The One, if he’s DEAD?” se întreabă retoric Cypher în „Matrix”.

   Ponta, acest Brusli al politicii româneşti, se duce dimineaţa la servici, îşi bea cafeaua în Palatul Victoria şi dă declaraţii la teve fără măcar să ştie că a devenit un cadavru politic ambulant. Bătrânul shaolin Băsescu i-a aplicat cu blândeţe o palma vibratoare la CVul de dottore în drept, prim-ministru, şef de partid, politician şi în general, de om.
   În pragul unei condamnări pentru corupţie, eminentul sau îndrumător de dottorat Năstase va pecetlui falimentul politic PSD.
   Odată ieşiţi din scenă, micul Copylescu prin demisie în huiduielile publicului spectator şi ale… Consiliului European (lol) şi Însuşi printr-un stagiu la Brutărie, viitorul fost preşedinte în devenire Antonescu va sucomba la conducerea bicefală pe jumătate decapitată a aceastei construcţii frankensteiniene numită USL. Va rămâne o veşnic tânără speranţă a politicii ce a visat un vis frumos.
   Băsescu şi-a încheiat doctoratul în politică cu această mişcare, urmând a fi plagiat de generaţiile viitoare de politicieni români. Lucrarea nu are decât un citat, din Băsescu însuşi:
   „Începând de astăzi revin în viaţa publică”, 12.06.2012, conferinţă de presă. La bibliografie e trecută o singură lucrare: Tzu, Sun – „Arta războiului”.

  • @gigi – Tendinta de a minimaliza furtul si de a face toata povestea sa para neinsemnata e de inteles. Tinand cont cat si cum s-a furat in Romania, a fi acuzat la ai ignorat sa citezi sau ai „uitat” de footnotes e aproape…ridicol.

   Cu toate astea, problema nu e mai putin spinoasa. Mi-as dori ca macar pentru cateva minute sa abandonam scuza contextului politic (nici in Germania nu erau lucrurile roz cand a iesit plagiatul la vedere, dar asta nu a impiedicat pe nimeni sa trateze problema la nivelul la care merita), si sa intelegem faptele:

   1. Primul ministrul, cel care isi doreste sa reprezinte Romania in toate si intru totul, inaintea presedintelui ales, deci acest bard al politicii romanesti, minte in cel mai ordinar fel, neputand sa isi justifice lucrarea de doctorat si, din ce banuiesc, nici diploma de masterat.

   2. Romania are o problema de ansamblu in ce priveste rigurozitatea academica si credibilitatea pe piata internationala.

   3. Ponta doreste ca toate standardele sa fie scazute sau ignorate, pentru a iesi el basma curata, indiferent de mesajul transmis pe plan national si international si ignorand efectele pe termen lung.

   Cum arata povestea asta, atunci cand lasi la o parte cine a parat pe cine cui si de ce?

   Trebuie sa ai o perspectiva extrem de ingusta daca consideri ca minciuna, furtul, ignoranta si prostia se justifica prin context.

   O ultima intrebare: ati intalnit vreodata un doctorand in drept international, unul adevarat? Eu am avut un tutor (seminarist in traducere) in drept constitutional pe care il admir extrem de mult si caruia ii voi fi vesnic recunoscatoare ca a reusit sa ma faca sa indragesc si sa inteleg un domeniu la prima vedere arid, dar extrem de vibrant si interesant. Doar cine nu citeste si nu intelege nimic din drept poate sustine ca poti copia pasaje si pagini intregi ad literam, pt ca, nu-i asa, dreptul este un bolovan lingvistic care nu merita nici inteles si cu atat mai putin respectat….

 28. Cine sustine unicitatea si si originalitatea lucrarilor si tezelor pentru membrii de partid trece cu vederea realitati practice ale sistemelor indiderent de natura lor.
  Daca ai bani sau pozitie politica poti sa obtii un titul si anexa o lucrare frumnos legata pentru biblioteca.Cui ajuta cunostintele in domeniul stiiintific in afara oamenilor de stiinmta?
  De ce trebuie ca un politician sa scrie singur lucrarea cind pentru aceasta sunt atitia subalterni?

  • Comform marxismului este adevarat ceea ce imi convine.
   Despre culpabilitate in sens moral nu se pune problema respectivii fiind fara rusine.
   Despre culpabilitatea general acceptata de societate eventual lege sunt alte dimensiuni pe care nu le putem comenta si ele se aplica comform criteriilor marxiste.
   Deci problema care se pune este in ce societate traim, care sunt criteriile si valorile ei.
   Am cunoscut un om de stiinta care a efectuat lucrari de doctorat si treze unice si adevarate, fara sa copieze pentru multi tovarasii de partid, care dupa obtinerea titlului de doctor in final s-au razbunat prin presiuni politice.

 29. Incredibila reactia lui Ponta: „la o adica pot renunta la doctorat”. Ce tupeu de criminal!

  Adica prinzi un hot de buzunare si ala spune „hai ma, ca renunt la bani de data asta, da-mi drumul”. Pai ar trebui desfiintate inchisorile atunci, nu? Si cind te gindesti ca meseria lui Ponta e cea de procuror. Grotesc, un circ grotesc.

 30. Am scanat volumul intai din “Morometii”, i-am facut o coperta pe care am scris numele meu, am schimbat si finalul nitel – Niculae nu mai pleaca la scoala, ramane in sat, intra in UTC, “se face” ilegalist. Pe Marin Preda l-am trecut la referinte bibliografice. Azi am sa ma duc cu acest tom, asa cum e, la o editura, ca sa vad daca mi-l publica aia sau daca ma dau pe usa afara. Daca o sa-mi tipareasca aceasta exceptionala si originala carte, care se numeste “Viata in mediul rural”, voi semna un contract si, in maximum sase luni (ca sa nu bata la ochi), o sa scriu si continuarea (am acasa si volumul al doilea desi, in opinia mea nu e de valoarea primului, dar asta e asa, pentru noi, pentru Contributors, numai; aia de la editura nu vor sti asta niciodata :) ). Volumul al doilea se va numi “Nastase Scatiul” si am sa-i modific si aluia finalul, am sa fac din fiul lui Niculae un revolutionar cu certificat, doctor in drept. In acest mod, voi deveni scriitor. Unul mare, comparabil cu Marin Preda, chiar; daca nu si mai mare.
  Credeti ca aia de la editura or sa cheme niste critici literari, niste academicieni, o comisie de etica, niscaiva cititori profesionisti de beletristica (nu de altceva!) cu patalama la mana, or sa stea ei de savantlacuri si or sa se scarpine, incurcati, in cap etc? Nu. Ma vor trimite la plimbare si gata. Plagiatul, despre a carui definitie se intreaba, zilele astea, toti aparatorii acestui mod colhoznic de a face “cercetare”, plagiatul, desi poarta acest nume smecher, nu este decat un furt. Este un furt intelectual, dar tot un furt (calificat) ramane si, din punctul meu de vedere, furtul intelectual este mai periculos pentru societate, mai – ca sa zic asa – imoral si, oricum, mai putin justificat decat furturile de gaini din cotet sau de eugenii din supermarket, facute de niste fomisti. Pentru a constata un furt, de orice fel, nu e nevoie de atatea opinteli, de false dileme si de meandre ale abstractului. Iar pentru politicieni, furturile dovedite ar trebui sa aduca si sfarsitul carierei lor publice: daca un politician a mintit, dovedit, in legatura cu trecutul sau, cum mai poate el promite oamenilor, pentru viitor, ceva? Daca a furat de la un om, cum stim noi ca nu va fura de la mai multi? Etc. Nu mai zic de dimensiunea morala, ca asta e o chestie care nu se prea armonizeaza cu politica niciunde, nu numai in Romania.
  Daca nu se poate nimeni auto-sesiza in cazul Ponta, iar daca autorii originalelor, din diverse pricini :) , nu fac nicio plangere, nicaieri, pot eu, simplu cetatean, sa sesizez acest furt? Si daca nu o pot face, din varii motive, in legatura cu lucrarea de doctorat, o pot face eu, oare, in legatura cu cartea publicata pe baza acestui doctorat? Ar trebui sa pot, deoarece cartea e o intreprindere comerciala, iar nu una academica, asa cum e doctoratul (desi si acesta are implicatii pecuniare, chiar publice, dar nu vreau sa intru in detalii). Eu cred ca exista, asadar, si un al doilea furt si vad ca despre asta nu vorbea nimeni. Pentru acest al doilea furt (aflu intre timp si de un posibil al treilea), sesizat in acest articol al profesorului Tismaneanu, nu mai e nevoie de niciun comitet, consiliu de etica etc, ajunge Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Conform legii, ORDA se poate ocupa, alaturi de fetele de la ASIA, de la Bambi sau de baietii de la Animal X, si de Ponta, in baza legii drepturilor de autor si conexe (legea 8 din 1996). Numai ca si ORDA e in subordinea guvernului. A dracului tara politizata!

  PS: poate scot azi la imprimanta si o “Mona Lisa” de pe net, ii pun trei-trandafiri-trei in mainile alea cu care, parca, nu stie ce sa faca, semnez “tabloul”, dar il trec si pe Leonardo pe spatele foii de hartie, intr-o margine ce va fi acoperita de rama. Apoi, cu acest A4 inramat frumos, intr-o rama chinezeasca, de plastic roz-bombon cu intarsii verde-guster, suflata toata cu sclipici auriu, ma duc pe la Comisia de Cultura a Senatului, sa ma promoveze si pe mine, prin ICR-u’ asta nou’. Trebuie sa gasesc eu un suflet nobil p-acolo, unul iubitor de cultura, de frumos si de arta (nationala) autentica. Daca nu, desi e greu de crezut, am sa ma consolez cu cariera mea de scriitor, numai…
  O zi buna!

 31. E vina lui Basescu. Daca nu vindea flota, Victor nu .. proceda la masterat si doctorat… Victor a furat numai pentru a lua puterea si a face lumina in Romania, da? Nu poti face justitie daca nu furi inainte putintel.

  Dar Victor e OM de Stat si un mare vizionar, el declara prin 2002, citez din memorie: ” In maxim 3 luni Traian Basescu iese din viata politica romaneasca!”……………. Si a avut mare dreptate.

 32. @mdada spune:
  20/06/2012 la 16:25
  Si care este legatura cu ce am scris eu? Nu va plac intrebarile pertinente? Doriti sa se discute doar despre plagiatul lui Ponta si nu despre plagiat in general? Va este teama daca incepem sa discutam despre TOTI cei care au plagiat? Mie nu. Nu ma intereseaza ca icsulescu din partidul y a plagiat mai putin ca altul din partidul z. Ma intereseaza ca unii nu vad decit anumite plagiate, anumite greseli si cind li se pune o intrebare raspund ca ” nu acesta e subiectul”.

 33. Poate unii mai tineri care n-au cunoscut diktatura de pe vremea lui Nastase nu le-ar veni sa creada! La Nastase se discuta asa: „nu esti bun pentru ca esti bun, esti bun pentru ca spunem noi”. Ponta care pe atunci era un fel de calfa pe la guvern, pus de Nastase sa mai dea cu busuiocul peste imensul scandal cu banii europeni din programul Leonardo al Comisiei, a bagat bine la cap mesajul. S-a crezut bun, pentru ca asa decisesera altii. Cei care isi mai amintesc, scandalul in care a fost implicat guvernul PSD de atunci s-a lasat cu niste victime: omul care era mandatat de guvern sa gestioneze programul Leonardo dar cu regulile Comisiei a decedat subit (Prof Sorin Ionescu de la Politehnica). Pe banii acestui program s-au plimbat intr-un dispret de reguli de eligibilitate: Ponta, Robert Negoita, Balasoiu, Titus Corlatean, lideri de sindicat, secretare si asistente guvernamentale. Este celebrul caz al d-nei ministru Hildegard Puwak. Frauda de 20 milioane euro a fost transferata in seama managementului de program, adica lui Sorin Ionescu. Decedand subit, odata cu Sorin Inescu s-a inchis si litigiul juridic dintre statul roman si Comisie (sub directa coordonare a lui Ponta), Romania ramanand sa returneze doar banii cheltuiti ilegal de protipendada PSD-ista. Iata ca „dofftore” mai are pe constiinta un deces, cel al profesorului Sorin Ionescu caruia „dofftore” Oprescu i-a eliberat repede un diagnostic de infract la Spitalul Universitar. De altfel S. Ionescu si Oprescu au fost foarte buni prieteni si tinere sperante comuniste. Oprescu este insa unul dintre marii plagiatori ai lumii medicale, dovedit si caruia nu i-a pasat niodata. Eu refuz sa ma asociez celor care blameaza plagiatul in cazul Ponta. Plagiatul presupune un grad de munca si inteligenta la nivel de idee si nu de text. In cazul lui Ponta este o copiere ordinara de texte care poate fi analizata si de un elev de clasa a V-a! Cine va avea curiozitatea sa analizeze teza de doctorat a lui Corlatean, aici va fi de munca. Ea este la limita dintre plagiat si copy-paste pentru ca omul a tradus foarte multe lucrari din franceza pe care le-a inclus in teza. Teza lui Corlatean este 80% „traducere”, adica tot furt pentru ca se intituleaza teza, adica lucrare originala. Si iata cum Ponta este sef peste un guvern de plagiatori in care el este un copiator de cartierul Rahova in care sef este Vanghelie!.

 34. @Dinu:

  Daca Uniunea Europeana nu ar fi atat de ingaduitoare si Romania nu ar fi avut sansa sa semneze acordurile pe care le-a semnat, daca mr. Ponta ramane in functie, reactia normala ar fi sa se suspende recunoasterea tuturor diplomelor de doctorat acordate de Romania pana la lamurirea situatiei si stabilirea unor standarde serioase. Altfel, se risca discreditarea intregilor scoli doctorale si a universitatilor care angajeaza absolventi veniti de la noi.

  As vrea sa il vad atunci pe mr. Ponta explicand studentilor care isi pierd vremea prin biblioteci si prin arhive cum sta treaba cu Uniunea, Consiliu, cine pe cine reprezinta si de ce. Ar vrea ei sa fie comparati cu mr prim ministru? ca diploma lor sa aiba acelasi statut?

 35. Cred ca intelectualii de marca romani ar trebui sa trimita a scrisoare grupului parlamentar de la UE din care face parte USL,prin care sa se solicite,ca acest grup sa-i recomande demisia lui Ponta.

 36. Stie cineva care erau conditiile de intrare la doctorat ? In particular, era posibil sa te inscrii la doctorat fara sa ai un masterat recunoscut ? Si pt promotia 1995 era echivalata facultatea cu masteratul sau deja aparuse masteratul separat ?

 37. Job-ul de prim ministru al Romaniei trebuie sa fie cel mai fantastic job din lume – e probabil singurul in care nu zbori din prima secunda daca se dovedeste ca ai mintit in CV si ti-ai arogat titluri si diplome false sau obtinute prin mijloace necurate….

 38. Pun pariu ca nici textele copiate de tov. Ponta de la Diaconu n-au fost scrise de acesta. Si el si-a scris cartile respective cu copy-paste.

  Astfel, cum ar veni Ponta a plagiat un text care si el la radul lui tot plagiat e :)))))

  Poate reuseste cineva din presa sa faca rost de cartile lui Diaconu din care s-a „inspirat” Ponta. Si sa le ataseze undeva ca .pdf sau.doc. Garantez ca vor avea mari surprize.

  P.S. Cand cel plagiat nu vrea sa recunoasca ca a fost plagiat…inseamna ca e ceva nu e in regula aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro