sâmbătă, decembrie 14, 2024

Doctrina PSD. Sinceritate până la capăt cu Marian Vanghelie

Unul din cele mai răspândite sentimente colective din România de azi este acela al „rupturii de realitate” de care ar suferi ceilalţi. Membrilor clasei politice li se pare că cei care îi critică sunt „rupţi de realitate”. „Poporului” i se pare că cei care îi conduc sunt „rupţi de realitate”. Ambele categorii îi privesc pe intelectuali ca fiind şi mai rupţi de realitate. În general fiecare e în realitatea lui şi îi desconsideră pe ceilalţi. Excesul de comunicare a ucis comunicarea veritabilă. Fiecare e în lumea lui.

Rolul politicienilor în democraţie este tocmai acela de a transcende înfeudarea diverselor categorii sociale. În măsura în care oamenii politici sunt reprezentativi, lupta politică nu duce la gâlceavă socială ci, din contra, este o modalitate de a instituţionaliza contradicţiile normale, câteodată extreme, dintre diversele grupuri sociale. Astfel nu „excesul” de democrație, ci absenţa unor politicieni reprezentativi poate duce la conflicte sociale. Este riscul major la care România se expune azi.

Conflictele de pe scena politică din ultimul timp au două consecinţe majore: creşterea puterii PSD şi declanşarea competiţiei interne din PSD. Ieşirea publică a lui Marian Vanghelie de luni 10 februarie merita până acum mai multă atenţie pentru că este importantă atât pentru a înţelege ce este PSD azi şi cum vrea un lider al acestui partid să influențeze modul cum gândesc „simplii” cetăţeni.

Primarul de trei ori ales al sectorului 5 este şi un prosper preşedinte executiv al organizaţiei Bucureşti şi vicepreședinte al PSD. Dar mai ales este un reprezentant al ceea ce aş numi „Romanian postcommunist dream”. Acesta a fost invitat săptămâna trecută la emisiunea „Jocuri de putere” moderată de Rareş Bogdan, care l-a prezentat pe Marian Vanghelie ca pe un posibil viitor proprietar al postului respectiv, Realitatea TV.

Într-o limbă română cu destule greşeli dar îmbunătăţită faţă de începutul anilor 2000 Marian Vanghelie şi-a îmbrăcat afirmaţiile în neobişnuit de multe nuanţe. Voi încerca să reiau mesajul său poate făcând o nedreptate acestor nuanţe, dar concentrându-mă pe mesajul principal care, chiar dacă a fost prezentat cu mănuşi, acestea erau de box.

Pentru Marian Vanghelie în ţară lucrurile nu merg bine. Dar nu din cauza conducătorilor de azi sau de ieri:

„Până la urma urmei trebuie cu toţii să înţelegem că nu ne ajută ca ţară şi ca naţiune să plimbăm toţi conducătorii pe le televizor cu cătuşe şi să considerăm că în felul acesta se rezolvă problemele în România”. Cei vinovaţi trebuie să plătească, dar „mă uit şi în Europa şi în America, sunt nişte etape care conform democraţiei trebuiesc parcurse”,  „ne uităm cu toţii şi suntem îngrijoraţi”,  „ideea de a te lua din casă şi după aceea să poţi să-ţi dovedeşti nevinovăţia pare un pic inechitabilă, nu pare coerent şi corect”.  „De aia am şi ieşit”.

În legătură cu Năstase dă exemplul problemelor lui Helmut Kohl, „după care a venit un socialist” şi totuşi  „până la urmă s-a pus un punct”. „Nu cred ca era pentru binele Germaniei să-şi aresteze un cancelar”. „Nu vreau să iau apărarea celor vinovaților, dar schimbarea şefilor, bucuria nebunilor”. „Stânga cu dreapta fac guvern şi în Germania şi în Europa”  iar „Noi nu ne înţelegem…în nebunia asta alţii conduc, alţii beneficiază de haosul nostru”. „Cred ca nu ne îndreptam…către o democrație reală. Este nevoie de politicieni, avem nevoie de partide”. Dacă nu, „să punem pe cineva pentru 50 de ani şi … nu mai avem voie să spunem nimic despre justiție, nu mai avem voie să spunem nimic despre Bruxelles”. Adevărata soluţie este „să depăşim certurile”, „nu mi-e frică de cătuşe”  dar e timpul „să ne oprim din nebuniile astea”.

Avertismentele sunt grave, pentru a sublinia asta în tot acest timp degetul arătător de la mâna dreaptă este îndreptat ameninţător către  telespectatori: „Să nu ne bucure că azi vedem pe unul la puşcărie…poimâine că altul este condamnat zece ani…pentru unii dintre ei doar pentru că sunt politicieni…ajung judecătorii să-i condamne de frică ca să nu se subînțeleagă că sunt mână în mână”. „Atenție pentru jocurile astea, s-a întâmplat în Italia şi n-a ajutat pe nimeni”.

„Să susţinem investitorii…nu să-i arestăm pe ai noştri, că o să ajungem să nu mai avem nici un investitor în România, să ajungem să fim toţi o ţară de săraci”. „Năstase a greşit, a vrut să mute problemele de aşa-zisă corupție către judeţe” . „Baronii sunt cei care câștiga alegerile…tot ce e pozitiv vrem să omorâm”.

Preşedintele Băsescu este lăudat în mod repetat, dar întrebat de moderator dacă acesta riscă să „ajungă în situaţia lui Adrian Năstase dacă nu îşi negociază bine ieşirea din Palatul Cotroceni” răspunsul lui Marian Vanghelie este că „pe nebunia care este la noi în ţară…din păcate se poate întâmpla orice”. „Nu cred că s-a procedat corect cu Adrian Năstase, dar ar fi si mai nebunește să continuam aceste lucruri”. Trebuie să îndreptăm greşelile „şi mai ales să căutăm soluţii să nu se mai întâmple a doua oară”.

Un alt mesaj recurent a fost respectul lui Marian Vanghelie pentru „servicii”: „Nu se poate guverna nicăieri fără servicii. Rolul unui stat puternic e să aibă servicii puternice. Servicii puternice care, bineînţeles, în primul rând să vadă, pornind de la SRI pe plan naţional şi celelalte servicii care, vedeţi că e o competiţie, o bătălie, să poată să fie în jocul mare şi în bătălia şi în toate discuţiile care se poartă cu celelalte servicii. Aici putem să spunem orice, putem să şi condamnăm pe Traian Băsescu, dar trebuie să îi dăm şi meritul pe care îl are. El a reuşit, a întărit şi a dat un rol puternic acestor servicii”. Aparent logic Liviu Maior este primul ministru guvernului de uniune naţională clamat de vicepreşedintele PSD. Dar invocarea lui Maior e făcută mai mult pentru a-l ridiculiza pe acesta: „Ar fi mult mai uşor cu un Guvern de uniune naţională să vii cu un om care azi nu face politică, are o susţinere şi de pe stânga şi de pe dreapta. Eu l-am cunoscut când era consilierul lui Mircea Geoană în partid şi pot să vă spun că chiar era un intelectual serios care nu se băga în bătăliile noastre politice. De multe ori cred că nici nu le înţelegea sau nu dorea să le înţeleagă”.

Dar probabil că finalul a fost cel mai interesant:

„Miniştrii cei mai buni de Interne au avut cea mai bună comunicare cu cei din minister, acolo sunt oameni cu experienţa, au o anumită disciplină şi înţeleg că în disciplina respectivă pot să facă orice până la o limită, de acolo mai departe nu se pot întâmpla anumite lucruri”.  Care sunt aceste limite? Reevaluarea lumii interlope ne va ajuta să înţelegem mai bine:

„Lumea interlopa e pe diverse paliere de la cei de duzină până la cei mai mari. Până la urma urmei un lider, un prim-ministru, un ministru de Interne trebuie sa înțeleagă sistemul ăsta, trebuie sa înțeleagă că noi avem o lume interlopa care nu ne afectează atât de mult societatea româneasca, nu dispar copii, nu împuşcă pe X sau pe Z, nu se întâmplă lucruri cum se întâmpla în alte ţări…datorită acestei lumi interlope mai bune sau mai proaste, că si ea se raportează tot la societatea noastră, nu va supărați, ca şi clasa politică, ca şi clasa intelectuală, avem un noroc că la noi în Romania n-au putut [aici se termină înregistrarea disponibilă pe www.realitatea .net] s-a încercat să se facă clanuri de chinezi, nu au venit sârbii, nu au venit clanuri de lume aşa-zisă interlopă din alte ţări să îşi facă punte. Nu au reuşit. Aşa browniană şi nebună şi săracă lumea asta interlopă a noastră, a reuşit într-o formă sau alta să nu le dea voie să fie aici în România. Acum e adevărat că idealul ar fi să nu existe nicăieri. Nu există lume fără lume interlopă, fără mafie. Cu cât e civilizaţia mai mare, cu cât e bogăţia mai mare, de la lume interlopă se transformă în mafie sau în alte formule. Trebuie văzut „avantajul” în care să nu pierdem lucrurile de sub control, sub un exces de zel prostesc şi copilăresc, prin anumite tarabande pe la televizor pe care le văd şi încercăm să le facem dosar la unii care şi acolo nu întotdeauna sunt corecte, doar pentru că dă bine. Să nu cumva să începem să avem clanuri de chinezi, de sârbi, care bagă oamenii în coşciuge, în taie în bucăţele şi aşa mai departe. Deci ăsta e un mare avantaj al lumii aşa-zise interlope din România, că nu a dat posibilitatea. Şi doi, dacă nu te bagi cu ei în cârcă nu au probleme. Se mai bat între ei, îşi mai taie câte o mână”

Umor? Parcă nu ne vine să râdem. Mai degrabă un avertisment.

E oricum lăudabil efortul de comunicare al lui Marian Vanghelie. Programul posibilului viitor preşedinte, măcar executiv, al PSD este clar. El face PSD-ul mai transparent, aşa înţelegem ce argumente se aduc în campaniile interne din cel mai puternic partid din România. În partidul care conduce azi România.

O formă mai scurtă a acestui articol a apărut în Revista 22

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Miasmele lumii lui Vanghelie. Cea interlopa. Politicianul isi apara confratii borfasi, nu atit de norocosi ca si el. Vanghelie apara si iubeste infractionalitatea organizata.

    Nemernicii isi arata fata public, fara nici o rusine. Nici nu se mai obosesc sa minta. Astia sint cei 7,4 milioane de uslamisti nemernici. Infractori, lasi, prosti, curve si pesti, pensionari si functionari. O lume fara rusine, fara valori, fara credinta. O lume dedicate banului si furtului.

    Simulam virtuti care nu exista in majoritate. In Romania, lumea interlopa e cea majoritara, constituita din hoti si curve.

    • sintem umiliti public la aceste asa-zise ‘emisiuni de stiri’… si nimeni nu se revolta… romanii n-au nevoie decit de o paine, indiferent cine le-o arunca…

      • Sintem o rusine de popor. Peste 150 de ani europenii o sa viziteze muzee dedicate diversitatii culturale europene. Printre ele va fi macar un muzeu dedicat romanitatii. Citiva vorbitori vor tine prelegeri despre virtutile limbii romane, de la 11:00 pina la 11:30. Imediat dupa conferinta de dimineata, dedicata limbii latine.

        Ne meritam soarta pe deplin. Nu avem cu cine lupta. Cei 7,4 milioane de uslamisti au pecetluit soarta noastra, ca natiune fara cultura. Elitele culturale se indeparteaza de poporul hotoman, pe buna dreptate. Nimeni nu poate apara pe nimeni. Uslamismul a impus sinuciderea culturala lenta si disparitia. Romanii fug de Romania incotro vad cu ochii. Nimeni nu e vinovat. Decit noi toti. Nici macar Vanghelie nu e vinovat. Un milion de Vanghelie sint gata oricind sa-i ia locul lui Vanghelie.

        Involutia culturala nu are nici o legatura cu politica. Politica e un efect al sub-culturii uslamiste. Cauza, radacina problemelor e infipta adinc in cultura populara uslamista. Dezastruoasa, atotputernica, super-majoritara. Sa zicem merci daca raminem in Europa. Chiar disparuti dintre culturile vii, tot e mai bine decit cine stie ce alta tragedie violenta. E o sinucidere populara lenta. Aproape vesela.

    • „Nemernici, uslamisti nemernici, infractori, lasi, prosti, curve si pesti, pensionari si functionari. O lume fara rusine, fara valori, fara credinta.”
      E cea mai simpatică enumerare apocaliptică ever. Antena 3 nu e aici, e dincolo.

      • Am exagerat. Intr-adevar curvele n-au legatura cu uslamismul. Ele nu fac politica si nici cultura. Produc un ban muncit intr-o economie corupta. Nu meritau enumerate aici. Chiar n-au nici o vina. Nici macar parlamentul corupt nu le-a reprezentat interesele, nu le-a aparat. Dar parlamentarii s-au bucurat de aceasta industrie ilegala.

  2. Reprezentativ, chiar f reprezentativ, dommnul M.Vanghelie, asa ca e mai mult decit calificat sa fie purtator de cuvint al clasei politice… si admirator al mafiei locale.
    Si se obseva si cit de preocupat si cit sfatuit este…inclusiv cu un scut istoric al coruptiei in Vest…
    Ar fi f. curios cum explica autorul docilitatea asta extraordinara romanilor, atit de diferita de cea de la Kiev de ex:?
    Pt ca numai docilitatea asta excesiva ii permite dommnul M.Vangelie sa ne vorbeasca asa cum o face, la TV…

  3. Voi ati IMAGINAT o tara fara nici o norma morala, dispret fata de lege, prefacatorie si umilinta extrema. Voi ati dat si dati putere, onoare si bani belitei politice care va tine in marasmul actual. Va place sa va balaciti in mizeria de pe strazi, de la televizor ori din cartier. Singura solutie, daca vreti o schimbare pe gustul vostru, e sa IMAGINATI si sa CREDETI in viziunea voastra despre cum v-ar place sa traiti demn, cinstit, in abundenta materiala, liberi si independenti. Puneti mana pe Biblie si cititi ce scrie acolo nu ce va debiteaza popii impostori.

  4. Nici urma de umor in spusele acestui om care a vandalizat mormintul unui erou !O „filozofie” de viata care te lasa fara grai,iti ingheata singele in vine la propriu,fiind plecat din tara am inteles din spusele lui vanghelie mai mult decit m-as fi asteptat.Dispret! este cuvintul care imi vine in minte acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro