marți, decembrie 5, 2023

Deşi Dodon a câştigat, Maia Sandu n-a pierdut

Ca şi la turul unu, diferenţa între primul plasat Dodon şi urmăritoarea lui Maia Sandu s-a îngustat treptat pe măsură ce treceau orele, în noaptea numărării voturilor. In final va fi undeva la 4.5%, ceea ce înseamnă vreo 70.000 voturi din cele 1.6 milioane exprimate. Este o înfrângere la limită, mare cât o victorie pentru candidata pro UE, în condiţiile în care:

1. A făcut o campanie cu bani din donaţii, cam cât cheltuie un oligarh într-un weekend în Elveţia.

2. A făcut o campanie exclusiv pe social media şi mers în teritoriu, cu zero acces la televiziuni (cu o excepţie). Practic, dacă erai cetăţean al Republicii Moldova şi te uitai doar la televizor, nu ştiai că există candidatul Maia Sandu, ci doar, din când în când, o scorpie coruptă şi lesbiană, numa’ bună de aruncat în ea cu crătiţi, tigăi şi apă sfinţită la talkshow.

3. A avut zero primari. Primarii guvernului au primit ordin pe unitate să tragă în turul doi cu Dodon, desi el în principiu se prezenta drept candidat în opoziţie cu guvernul, anti-UE şi anti-oligarhic.

4. Moldova are o lege inexplicabilă, fără sens, care limitează votul în diaspora la 3000 oameni / secţie. Aşa încât dacă cele 3000 de buletine se termină, secţia rămâne bine-mersi deschisă încă două, trei sau cinci ore (ca la Londra), dar degeaba. Legea e lege, făcută cu cap, astfel încât degeaba acuzi acum comisia electorală sau Ministerul de Externe – ei se scuză şi nu pot fi traşi la răspundere individual pentru bulibăşeală, ca în România în 2014.

5. Moldova are un teritoriu separatist, Transnistria, care nu acceptă să facă parte din Republică decât atunci când vrea ea: de exemplu, când nu plăteşte gazul la Gazprom iar acesta se trece la datoria de stat a Moldovei. La turul unu, n-a făcut parte: oamenii au venit să voteze în secţiile speciale din dreapta Nistrului (Rezina, Varniţa, etc) în ritm normal, pe speze proprii, am fost acolo observatori, i-am văzut, am vorbit cu ei (filmul monitorizarii aici). In schimb la turul doi Transnistria a decis că vrea să facă puţin parte din republică, aşa că s-a organizat transport masiv de iobagi la vot, cu microbuze, pe liste de întreprindere. Da, şi în Occident s-au adunat moldovenii ca să meargă la urne mai mulţi într-o maşină pe distanţe mari. Insă trebuie să fii complet idiot ca să compari Occidentul cu Transnistria, acolo unde nu există drepturi, libertăţi şi nu mişcă nimic fără ştirea autorităţilor, care sunt atât de sovieto-paranoice că anchetează oameni pentru spionaj doar fiindcă au dat un telefon la Chişinău.

Ca sa fie clar: o parte din elita politică pretins pro-UE şi pro-România de la Chişinău doar mimeaza ostilitatea cu Tiraspolul. De fapt, au nevoie de aceasta zonă care pretind ca e în afara controlului lor ca sa facă împreună cu băieţii de acolo furturi masive din bănci, sistemul energetic şi, când trebuie, iată, să pună de o mineriadă electorală. De fapt, mulţi politicieni din Chişinău ar fi foarte trişti dacă Transnistria autonomă ar dispărea, într-un fel sau altul; abureala de acum îi aranjează la perfecţie.

Prin urmare, Maia Sandu a trebuit să lupte în aceste alegeri cu triunghiul galactic, sovieto-oligarhic, format din aparatul de stat (guvernul), opoziţia pro-Moscova (Dodon) şi prietenii lor de la Tiraspol, mobilizaţi în turul doi în regim de urgenţă. Marginal, au stat acasă ceva unionişti radicali, care-i reproşau că nu vorbeşte mai mult de unirea rapidă cu România (deşi Dodon exact cu asta o ataca) precum şi mica sectă urbană “mă piş pă el dă vot, toţi aceeaşi mizerie” (avem şi noi). Insă evident că nu aceştia din urmă au fost factorul decisiv, ci primii: sistemul.

Nu există în Europa recent vreun candidat / mişcare care să fi urcat în mai puţin de un an, cu zero resurse şi acces la media tradiţională, de la nimic la 38% în primul tur şi 48% în al doilea. Asta arată că moldovenii s-au occidentalizat la propriu, deşi nu încă majoritar, o parte din ei votând cu picioarele pentru proiectul european. Arată că apropierea de UE funcţionează, că politica de deschidere a UE către Chişinău dă rezultate şi că viitorul este al lor. Cu condiţia ca ţara să fie lăsată în pace să evolueze natural, fără vreun cataclism politic generat din afară.

Dodon a câştigat prezentul şi Transnistria, Maia Sandu a câştigat viitorul şi Europa.

Până atunci, noului preşedinte şi fanilor marelui spaţiu Est, o dedicaţie muzicală: excelenta piesă a lui Vasia Oblomov, care prinde bine atmosfera triunghiului-sistem: la Magadan, blea. Pentru cei care n-aveţi transport aranjat de la Tiraspol, traducerea aici. Dar fimul e atât de bun şi muzica atât de mişto că se înţelege mesajul şi fără traducere, loveşte direct la plex.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Si daca avem in vedere si ca niste zeci de mii de voturi intro tara ca Moldova si cu malversatiunile facute in strainatate pot fi usor trecute dintro parte in alta este chiar mai egal scorul daca se poate spune asa. Tragedia este insa aceasta impatire in doua a unei tari unde Eminescu este considerat poet national. Si nu in doua in sens de republicani si democarti ci in doua in sensul totalitarism versus democratie.
  Dar asta este neamul nostru in care dl Tutea a crezut cu sarg pana la Duminica Orbului si pe care oricine se osteneste il poate impila si jefui. :)

   • Nu suntem de acord dar nu are importanta. Adevarul este unul si este greu de descoperit . Nu pot sa cred ca eu ar trebui sa-l detin dar nici nu creditez neconditionat pe nimeni. :)

     • Nu cunosc niciun fel de varianta a democratiei asa cum nu cunosc nici variante la a fi corect indiferent de domeniu . Exizta o singura democratie care inseamna ca decizia trebuie sa fie la demos in mod direct sau indirect (singura variatie este deci cea procedurala) , cred ca respectarea libertatii fiecaruia in masura in care nu incalca un drept similar de libertate al altuia nu este nici asta de vreo culoare. Deci nu accept democratie comunista, liberala, conservatoare , rasista , corecta politic caci in aceste glisari semantice(vezi filmul Glisando ca metafora) sta toata nenorocirea si inlocuirea semantismelor corecte, de regula traditionale adica mai vechi prin modificari semantice a termenilor existenti cum ar fi introducerea termenului de casatorie traditionala fara sa fie intrebati cei care o comit daca sunt sau nu de acord cu asta etc etc .
      Poate ca acum este mai clar ce doresc sa spun. Cat despre Tutea nu inteleg ce spuneti cu referire la Dlui si la partea buna a baricadei pe care insa am impresia ca o puteti defini cu certitudine…
      Dar sa revin la Moldova si sa spun ca la 52 % versus 48 % este clar ca Maia Sandu a fost furata de comunisti sau de avortonii rezultati din diverse combinatii contra naturii . Pe mine insa m-ar interesa care este structura etnica a votantilor dar si a celor (47%) care nu s-au ostenit la vot-de frica , din lene ,din indiferenta?

      • @ion adrian (14/11/2016 la 14:30)

       Sunt total de acord cu dvs. si urmare nu sunt de acord cu dl. Sorin Ionita „Pleo-liberal (adica din soiul cel vechi)”…….cat de vechi nu se stie?

 2. Asta e greseala fatala a dvs, a liberalilor progresisti: traiti in lumea dvs, intr-un glob de cristal, ignorati realitatea, precum strutul. Sunteti defazati. Aveti o singura placa: lupta impotriva coruptiei, in care nimeni nu mai crede, nu pentru ca nu ar fi un subiect esential, ci pt ca ati dus-o in derizoriu prin politizarea excesiva (asta a fost tema principala in campania Maiei Sandu, ca si a Alinei Ghorghiu). Vreti sa va impuneti non-valorile cu forta.

  Pt voi, de fapt Hilary a castigat ca nr de voturi in SUA, Maia n-a pierdut in Moldova, Putin e pe punctul de a renunta in Rusia, Orban la fel in Ungaria, s.a.m.d.
  Asta in timp ce tavalugul rosu coloreaza rapid toata Europa.

  Wake up!

  • In Moldova a fost prea multa lupta cu coruptia, care astfel s-a dus in derizoriu si s-a politizat?
   Iar chestia asta a facut-o Maia Sandu cu liberalii ei progresisti, indiferent ce-o fi insemnand asta in capul tau?
   Sigur nu vorbesti de alta tara?

   • Superba replica, din pacate Gigel are dreptate: Maia Sandu a pierdut. Cu mistouri din acestea nu veti reusi sa va faceti inteles. Putin penibil.

   • Vai de capul vostru ! Va incapatanati sa vindeti iluzii, intocmai cum presedintele frf burleanu considera o „victorie” aducerea neamtului Daum, cand Polonia ne-a facut „papalasca” 3-0 !
    Incetati sa mai sfidati bunul simt ,d-le Ionita , ca e peniiibil, cu P mare !

     • Scria un baiat mai destept (decat mine) ca falia dintre Xliberali (sa le zicem progresisti) si cei care au alta viziune asupra vietii se va largi din cauza lipsei dialogului.

      Aveti tot dreptul sa vedeti o victorie in aceasta infrangere. Desi, cand ai de ales intre visul european (bani, egalitate, casatorii la liber, imigranti, reglementare) si orice altceva si tu alegi altcevaul, asta nu este o victorie. In special cand altcevaul este Rusia. Cand o tara ajunge sub influenta Rusiei pot trece si sute de ani pana sa iasa de acolo. Astfel, pentru x% dintre noi situatia pare cam neagra si cursul setat.
      De aceea, pentru o parte dintre cititori, articolul dumneavoastra pare putin exaltat. Raspunsurile la misto ajuta si ele, in mod sigur…
      In rest, internetul suporta multe, aveti dreptate.

  • ” Aveti o singura placa: lupta impotriva coruptiei, in care nimeni nu mai crede…”
   Cel mai tare ma distreaza genul asta de oameni care in loc sa vorbeasca in numele lor vorbesc in numele tuturor, dau sentinte foarte clare: „nimeni nu mai crede”. Lasati-o mai usor cu manipularea ca nu tine!
   Crede foarte multa lume si de asta va e frica!

   • @Chiar eu – subscriu la cometariul lui @Gigel. Tu poți să crezi liniștit în lupta anticorupție din RO, da’ vezi că în timpul ăsta Florian Coldea se crede un nou J.Edgar Hoover. Și el are ceva mai multe pârghii să facă lucrurile cum crede el, nu cum crezi tu.

  • E amuzant cum se amestecă niscai punctaj intern în mesajul internaționalist: tema anticorupției a fost prezentă în alegerile din SUA, masiv chiar, în discursul candidatului câștigător, Donald Trump. Aparent, prinde și acolo :-)

  • Liberalismul progresist în comentariul tău sună ca ”ucigă-l toaca”. Până la urmă visul unei lumi tolerante e oare așa rău? E adevărat că ”corectitudinea politică” a devenit un pic clișeistică și lozincardă în limbile de lemn politice. Dar asta pentru că acei politicieni sunt falși ei și practic nu mai cred în nimic. Similar în România, e clar că politicienii au furat și au construit un sistem tribal în care găștile contau și nu valoarea profesională. De aceea și balansul de pendul e, pe alocuri forțat. Dar asta nu-i scuză pe politicienii care au practicat genul ăsta de politică. Se vede cu ochii liberi că România are nevoie de altceva. Că Coldea e machiavelic sau cine știe ce judecător e puțin prea obiedent e urmarea tot a tipului de politică făcut pe găști și pe interese. De unde să iei oameni neimplicați. Și dacă îi iei și faci guvern cu ei vin vuvuzelele de tv-uri aservite și fac albul negru. Acum s-a ajuns ca expresia tehnocrat să sune urât ca și cum om politic ar însemna că au vreo calificare. Îmi amintesc că Funeriu era prezentat ca fără bacalaureat. Similar Maia a luptat cu un sistem specializat în dezinformare și manipulare. Dar exagerările binelui nu trebuie confundate cu manipularea și dezinformarea. Și de ce e neapărat ”bine” acest liberalism? Pentru că numai acest liberalism a creeat lumea asta liberă și tehnologiile prezente. Autoritarismul lui Putin nu dezvoltă Rusia. Tonul populist a lui Trump e o reacție de moment dar nu va face America mai bună. Câștigurile de moment nu sunt neapărat câștiguri. Uitați că și Hitler a fost ales. Un Trump care va respecta tot ce a promis va arunca America în stagnare. Închiderea ușilor nu-i va face mai bogați pe speriații care l-au votat așa cum Brexitul nu va ajuta Marea Britanie să fie bogată. Când prostești poporul cu ziduri contra emigranților, cu ajutorul Moscovei, cu salarii mărite și pretinse exagerări ale justiției nu înseamnă că dacă ai voturi și vei face bine. Marea Britanie va pătimii, America (dacă va urma politica promisă dar am îndoieli) va stagna, Moldova va rămâne cumplt de săracă, iar România dacă va ajunge pe mâna PSD va avea rezervat ultimul loc împreună cu Bulgaria așa cum dealtfel este și acum. Pentru că se uită că PSD nu înseamnă numai alegeri pierdute sau câștigate național și la președinție. PSD are de 26 de ani majoritatea consiliileor locale și județene din țară, PSD a împânzit aparatul de stat cu funcționari pe care nu poți să-i dai afară din cauza celei mai absurde legi. Așa că chiar și în opoziție PSD a avut surse de bani și funcționari loiali care au carotat orice schimbare. Și vorbești de Coldea? Polonia era cât România la PIB în 89 și acum e dublu. Ăsta e statul construit de PSD din 90. În 96 au lăsat România fără banii de la Ceaușescu, cu bani deja împrumutați și cu toate ținute pe loc. Convenția a trebuit să stabilizeze o țară în derivă și prețul plătit de PNȚ a fost că a murit ca partid. În 2004 a rămas o țară cu toți funcționarii PSD și cu majoritatea la locale așa că după un an liberalii au fugit și_au guvernat cu sprijinul PSD. În 2008 PSD a guvernat cu PDL iar din 2009 PDL a guvernat cu un PSD rupt UNPR care l-a și dat jos în 2012. Cam cât PSD mai vreți ca să vedeți că ține țara în loc.? Coldea? Da când se ducea Ghiță la el era bun pentru PSD?

   • @Mark – când ai ajuns la ”Uitați că și Hitler a fost ales” ai început să bați câmpii. Unde și când a fost ales Hitler? Data exactă te rog, ziua, luna și anul când ”Hitler a fost ales”!

    Ce a făcut PSD în anii ’90 nu e o scuză pentru ca astăzi șeful SRI să pună prim-ministru un băiat bun de la el din sat și să-l confirme ulterior în funcție prin alegeri. Iar dacă tu crezi că ăsta e liberalism, poate ar fi cazul să te trezești. Guvernarea României e teleghidată de SRI în prezent, cu Florian Coldea pe post de eminență cenușie.

    ”Liberalismul” pe care-l invoci tu nu e liberalism, e aducerea la putere a Partidului Național Liberal pe căi subterane, ca să-și facă Iohannis guvernul lui, care să conducă sub controlul SRI, în loc să pună SRI-ul sub control politic. Iar dacă PSD a ajuns singura opoziție la asta, atunci ”liberalismului” tău ar trebui să-i fie rușine.

    • Imaginatia cu care presupuse viitoare scenarii sant posibile nu justifica dacat pozitia de „gica-contra’ la cele de mai sus.Exemplul cu Hitler puteti linistit sa o luati ca pe o referirnta la consecinte negative atunci cand la alegeri primeaza populismul,impostura.

 3. S-a pierdut o luptă,dar nu şi războiul.Tristeţea este că „partida pro-europeană” s-a decrebilizat în Moldova din cauza corupţiei iar acum nu se mai poate agrega.Dar tot răul este spre bine.Moldovenii vor afla în curând că Rusia sprijină mafioţii din Moldova şi nici nu este în măsură să-i sprijine economic.
  Totuşi,o politică coerentă a României referitor la Moldova trebuie stabilită de conducerea statului român.NU cu pomeni ci cu investiţii.NU cu paşapoarte ci cu cărţi de muncă.Pot rămâne bursele de studii,ajutoate culturale şi de învăţământ,dar nu ajutoare financiare.

  Moldova s-a depărtat de Europa şi,din nenorocire,visul unionist aproape s-a spulberat.Păcat!

  • Discreditarea fortelor pro-europene s-a facut ca urmare a faptului ca nu poti sa traiesti intr-un mediu corupt si ostil decat daca fie furi alaturi de ceilalti sau/si devii parte a sistemului ostil…

   Este nerealist scenariul in care tata rus o sa vrea sa cedeze o bucatica mica de pamant numita Moldova prin care poate controla si mai abitir o mare de pamant numit Ucraina…

   Ca sa fie clar: o parte din elita politică pretins pro-UE şi pro-România de la Chişinău doar mimeaza ostilitatea cu Tiraspolul. – aceasta este formula clara pe care autorul o gaseste si din pacate exprima pozitia moldovenilor.

   Ca regula sa fie si mai bine argumentata – inclusiv video-ului si autorul ei, Oblomov, mimeaza ostilitatea… Aceaste lucruri ar trebui facute public inainte si inainte de toate!

   Cum poti sa aduci in tara sau in Moldova investitii cand tata rus practic controleaza toate intrarile de comunicatie si financiare…

   Sa investesti in MOldova??? Man, you must be crazy, sorry.
   Banutii aia care au fost transferati Moldovei imi este teama ca vor ajunge in buzunarele unor mafioti rusi – asa ca nu ramane decat o cale pentru Moldova.

   1. Sa moara de foame!
   2. Cu matul lipit de stomac sa lupte pentru o Moldova INDEPENDENTA – daca vor!

   O sa revin!

 4. Eu nu am inteles. Ce a castigat Maia Sandu. Experienta? Daca noul presedinte mai organizeaza si alegeri anticipate si le castiga, Moldova devine de facto parte din noul URSS…

  Chiar daca, printr-o minune, peste 4 ani castiga pro-europenii, raul a fost facut, anii au fost irositi. Mai stim noi unii care asteapta de 27 de ani un guvern care sa scoata Romania din saracie si cand il au isi dau brusc seama ca prefera pomenile electorale, nu munca.

 5. O dai la intors ! A pierdut si degeaba ii mai dregi busuiocul ! Asa e democratia : majoritatea castiga ! Ca vroiam noi altceva si ne convenea altceva, asta e o alta problema …

 6. Autorul zice ca nu a avut primari care o sustin, e cam gresit. A fost sustinuta de primarii PL , al Chisinaului ca exemplu. A fost sustinuta de primarii PLDM, isi mai aduce acuma aminte cineva cum 2-3 ani in urma ziceau ca toata moldova e verde? Am impresia insa ca primarii PLDM verzi s-au cam decolorat rapid.

  Fara primari PL, unionisti, pro europeni, chiar o parte din PD ar fi luat un 5-10%, asta e realitatea, din pacate

 7. Ati uitat sa mentionati explicit Biserica Ortodoxa Moldoveneasca, dependenta de Moscova. Si cu ei s-a luptat lesbiana stearpa de Maia Sandu. Si mai ca imi vine sa cred ca ei sint mai puternici decit „sistemul”

  • Desigur ca biserica ocupantului rus face ce trebuie, iar cea rusa a fost mereu doar biserica unui ocupant care nu face altceva decat sa doreasca starpirea romanismului si a latinitatii in favoarea panslavismului si a ortodoxismului retrograd si de fapt necrestin ci mai degraba laic cam cum este tot ortodoxismul de sorginte slavona, cu exceptia unor personaje de exceptie chiar sfinti care-i rascumpara poate de multe pacate si a unor foarte putini ganditori de calibru european cum a fost Vladimir Soloviov.

 8. Alegerile trebuie anulate!!! Sunt ilegale din punct de vedere procedural. E o anexare PAŞNICĂ ( mai faină decât Crimeea, nu !!) pe care nu ar trebui să o accepte nimeni din cei care iubesc libertatea. Dacă nu sunteţi pe fază, vedeţi că mâine nu se ştie al cui rând va fi…

  • Nu e o anexare, dar este un control al agendei interne la Chisinau prin mijloace extra-teritoriale: masa de manevra electorala din Transnistria, care este manipulata autoritar. Pana nu se rezolva aceasta ambiguitate si mecanism de veto pe decizii al Moscovei, e greu de facut ceva coerent la Chisinau

 9. Totusi, nu cred ca ar fi fost de dorit o altfel de „victorie” pentru dna. Maia Sandu. Asa cum stau lucrurile acum, Moscova poate ajuta efectiv Moldova pe cand din partea UE… greu de imaginat ca se poate spera si la altceva decat sfaturi si incurajari.

  • Mai ales ca acum sunt foarte ocupati sa-i dea sfaturi lui Trump:
   1) sa priceapa ca NATO nu e vreo afacere in care toti sa participe egal la capital si la profit (ministra germana a apararii)
   2) sa inteleaga cum vine treaba cu UE (Juncker)
   si cum asta e cam prost, tot mosuletul luxemburhez a estimat ca chestiile astea ii vor tin ocupati cam 2 ani.
   Sa fii om normal in locul lui Trump, nu sexist, misogin, homofob, xenofob si cate pacate or mai fi, cam ce ai crede despre UE? Daca o doamna democrata, din administratia progresistului si tot ce poate fi mai bun pe Pamant, Obama, a ajuns la concluzia: F… EU, ce o fi la gura astuia nici nu indraznesc sa ma gandesc, mai ales ca, asa zic progresistii pe aici, e prieten si cu Putin, si cu Orban, si cu LePen, si cu Dodon, banuiesc ca se va imprietenii destul de usor cu alt paria, Duda (nu, nu al nostru). Cu asta ne-om descurca cumva, dar ce ne facem cand nene Soros taie finantarea sau o redirectioneaza? Cat dracu sa-i dea asta inainte, ca are si el o varsta, si si numai 4 ani cu Trump la Casa Alba par peste termenul de expirare.

   • Moldova are GDP (per capita) undeva in jurul valorii de 5000$ iar Rusia este pe la 25000$. Pe scurt, eu zic ca daca Mr. Dodon are o usa deschisa la Moscova, ceea ce nu este neaparat o realitate – intr-o campanie electorala se spun multe lucruri ciudate – ar fi iresponsabil sa o ignore; dupa ce dubleaza sau tripleaza cei 5000$, are tot timpul sa se delecteze cu acrobatii geopolitice…

 10. Nu stiam cum arata, exact, propaganda moscovita executata prin intermediul troll-ilor in Romania.

  Acum am vazut citiva, destul de stravezii ca sa nu-mi imaginez ca sint doar admiratori ai d-lui Ponta.

  Admir rabdarea lui Sorin Ionita!

 11. Ce e nou față de situația cînd era Voronin președinte, în afară de faptul că o persoană acuzată vehement de unionism, acuză pe care n-a dezmințit-o (e adevărat că nici nu a pus unionismul în programul electoral) a primit 48% din voturi? Eu văd ca probleme serioase: Găgăuzia – Dodon 98,89% și Taraclia – Dodon 96,11%. Transnistria e o oază de românism față de raioanele astea.

 12. alegerile sunt binare. maia sandu a pierdut indiferent de scor atata timp cat e sub 50%. restul sunt povesti de adormit. urmeaza bucuresti. ce citeam la presa ca romania e o insula intr/o mare socialista e vrajeala: in decembrie se va dovedi asta si atunci nu va mai putea spune nimeni „nu am castigat, dar nici nu am piedut”. totul e pierdut…

 13. RED zice citez ” lesbiana stearpa de Maia Sandu” uau ce calitate a limbajului. Probabil că astfel de expresii vin direct de la preoții moscovei.

 14. daca n ai pierdut ce ai cistigat ? intre cine i lupta ? intre clone si galactici ? intre libereii si pesedeii de azi ? pai de astia s doar numele, niste indivizi amorfi nascuti din comunismul de ieri. a fi arbitru inseamna doar sa protejezi niste reguli ale jocului convenite de competitori (si nimic mai mult). jucatorii te platesc sa i degrevezi de responsabilitati auxiliare (credeti ca sahistii s ar parui daca unul ar considera ca nebunul merge ca turnul ?). salvarea romaniei nu vine din politic. politicul inseamna de fapt groparul ei

 15. Conform recensământului (2004), separat în teritoriul controlat de guvernul moldovean și în Transnistria, situația este:
  # Naționalitate Republica Moldova % Transnistria % Total %
  1. băștinași (declarați Moldoveni 69,62%
  declarați Români 1,86%)
  2.638.125 77,97 177.888 32,03 2.815.760 71,48
  2. Ucraineni
  282.406 8,34 160.069 28,82 442.475 11,23
  3. Ruși
  201.218 5,95 168.678 30,37 369.896 9,39
  4. Găgăuzi
  147.500 4,36 4.096 0,74 151.596 3,85
  5. Bulgari
  65.662 1,94 13.858 2,49 79.520 2,02
  6. Romi
  12.271 0,36 507 0,09 12.778 0,32
  7. Alții 36.150 1,07 30.251 5,45 66.401 1,69
  8. Total 3.383.332 100 555.347 100 3.938.679 100
  Notă:[97]

  Populația rusă și ucraineană este concentrată în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți, și în regiunea transnistreană. Ucrainenii sunt majoritari în unele sate din nordul țării. Numărul rușilor a scăzut în 15 ani cu 171.412 persoane sau cu 30,4%.

 16. Protestăm contra FRAUDĂRII ALEGERILOR !
  Declarăm Ne-Supunere Civică !
  Cerem DEMISIA Comisiei Electorale Centrale !
  Cerem Alegeri repetate !
  Aceste alegeri din 13 nov.2016 au fost FRAUDATE de teroristul DonDonBass
  și cu toată mafia Guvernului anti-popular și anti-românesc de la Chișinău.
  ————————————————————————————————————–
  1. Peste hotare, mii de est-moldoveni nu au putut vota din lipsa buletinelor de vot.
  2. Din contra, prin satele din coasta Nistrului mii de ruși din Transnistria
  au fost aduși organizat cu autobuzele și plătiți din gros pt. votul Dodon, fotografiat, apoi remunerat.
  Autorităţile de la Chişinău au trimis în secţiile de votare, care deservesc cetăţenii din regiunea transnistreană (în mare parte cu viziuni pro-ruse), cu 90 000 de buletine de vot mai multe decât în primul tur – o decizie aparent inexplicabilă în condiţiile în care în primul tur, pe 30 octombrie, transnistrenii nu au ”consumat” nici măcar jumătate din buletinele de vot puse la dispoziţie. La 14 nov., însă, aceştia au fost aduşi în mod organizat la votare cu autocare cu plăcuţe transnistrene de înmatriculare. Au evitat discuţiile cu presa şi s-au ascuns de camerele video.

  3. Numărul votanților s-a ținut în secret până la orele 10pm
  pt.a manipula alegerea mafiotului DonDon cu cifra inițială umflată la 57 procente.

  4. Deputatul Eugen Tomac din București afirmă că la orele 7 pm
  Dodon avea un avans doar de 10 mii de voturi față de Maia Sandu.-
  http://evzmd.md/actualitate/257-actualitate/50975-eugen-tomac-dodon-are-cu-10-000-de-voturi-mai-mult-decat-sandu.html
  5. Atenție Mare ! – tot la orele 19 Alina Rusu, președinta CEC, a îndemnat reprezentanții concurenților electorali și observatorii acreditați la alegeri să efectueze numărarea în paralel a voturilor, pentru a evita fraudele electorale. Oare de ce ?

  6. la multe secții din r. Hâncești, Ungheni, Bălți, etc, electricitatea a fost voit oprită
  pt. a manipula voturile din SIS-temul fraudulos din computere.
  7. la multe secții buletinele de vot erau scrise doar în rusește,
  cum a fost cazul la Ambasada RM de la București, etc.
  8. Bălți: doar un exemplu: la secția de votare 27 (gimnaziul nr. 6)
  un alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot. După ce a fost oprit,
  acesta a arătat unui membru al biroului electoral că i-ar fi dator cu ceva pentru vot.

  9. un alt exemplu de FRAUDARE-
  Rezultatele alegerilor din comuna Leuşeni, Hânceşti, au fost prezentate absolut eronat
  de Comisia Electorală Centrală. Acestea îl anunţă pe Igor Dodon câştigător cu 79 %, în timp ce oamenii spun că de faptul rezultatul este cu totul invers şi că nu Maia Sandu a obținut 20%, ci invers.
  Aceeași situație de inversare și la secția 5 din Nisporeni /427 voturi pt. Sandu și 107 pt. Dodon/
  și în s. Copceac/Ștefan-Vodă, etc.
  http://www.jurnal.md/ro/social/2016/11/14/cifre-eronate-in-datele-de-la-cec-alegatorii-din-hancesti-sunt-revoltati-foto/
  CEC-
  “Dată fiind uti­li­za­rea, în fie­ca­re sec­ție de vota­re, a sis­te­mu­lui infor­ma­țio­nal ce per­mi­te trans­mi­te­rea onli­ne,
  în cel mai scurt timp a pro­ce­se­lor ver­ba­le către CEC, admi­tem că au putut fi comi­se une­le ero­ri
  de ordin teh­nic pro­du­se de către ope­ra­to­rii Sis­te­mu­lui infor­ma­ţio­nal auto­ma­ti­zat de stat “Ale­ge­ri”, a repli­cat CEC.

  10.
  Teroarea dondonistă: în dimineața de 13 nov. biserica Sf. Dumitru din Chișinău a fost vandalizată
  iar preotul patriot Pavel Borșevschi a primit mesaje de amenințare după ce l-a criticat public
  pe un popă Markel al Biserciii ruse ocupante din Bălți.
  11.
  Mai mulți oficiali din Ucraina au propus ca comunitatea internațională să NU RECUNOASCĂ
  aceste Alegeri Fraudate din 13 nov 2016.
  12.
  http://www.petitieonline.com/anularea_alegerilor_prezidentiale_pentru_incalcarea_regulilor
  ———————————————————————————————-
  Cerem trupe ONU pentru alte alegeri corecte sub egida ONU !
  Protestăm CATEGORIC și MASIV pe Piața Mare din Chișinău, Marți la 15 Nov. orele 11 !

  Dondon nu este Președintele nostru,
  ci al mafioților teroriști de la Putere care NE-AU FURAT voturile !
  După ce au furat un miliard din bănci, acum ne fură Libertatea noastră !

 17. Am convingerea ca Maia Sandu ar fi castigat (chiar si in conditiile date…) daca s-ar fi asociat in discurs doar cu Europa , nu si cu Romania !! Daca i-ar fi asigurat pe cetateni ca niciodata o unire cu Romania nu s-ar face peste capul lor, prin votul Parlamentului…
  Ar fi trebuit ca Academia Romana -daca exista-sa ne fi facut si noua curatenie macar in istoria recenta sa intelegem si noi de ce (pe langa rezultatul manipularii rusesti) atat de multi cetateni ai Republicii Moldova au o asemenea retinere fata de Romania si fata de aceea de a se recunoaste romani ! Sigur ca dupa razboi multi viteji se arata, dar nici macar asistenta , consultanta nu i-am putut da gratuit dnei M.Sandu, de aici din Romania ??

 18. Dle Ionita , va admir manifestandu-va in spatiul public dar ce faceti e o copilarie ! Va imaginati ca propaganda rusa venita acum la putere la vedere si nu sub acoperire ca pana acum va rata sa marcheze decisiv in urmatorii 2-3 ani si sa-i faca oficial colonie indatorata sovietelor eliberatoare !! Cei mai reactivi, tinerii se vor imprastia in lume iar restul vor fi striviti …La alegerile urmatoare nu va fi nici umbra de Maia Sandu sau ceva asemanator .Istoria ca si viata ne poate cadorisi cu un singur tren care nu e in Mersul Trenurilor…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro