luni, septembrie 25, 2023

Domnul Goe și doamna Nuland

Îl știm cu toții pe domnul Goe, protagonistul lui Caragiale, infantil, răsfățat, încruntat și prost crescut care călătorește cu trenul spre București, însoțit de  mam’mare, mămițica și tanti Mița, pentru a sărbători ziua de 10 mai. În tren, neastâmpăratul Goe își pierde pălaria și biletul de tren, rămâne blocat în toaletă, iar cineva din vagonul unde se află cei patru trage semnalul de alarmă în apropiere de Buftea, oprind trenul în loc și cauzând tuturor o întârziere. Nu știm cine, nu și-a asumat nimeni responsabilitatea, mam’mare părea că doarme liniștită.

Cine ar fi domnul Goe astăzi, mam’mare, mamițica și tanti Mița? Cine este tinerelul alintat, campionul boacănelor pe zi, care întârzie trenul României și o îndepărtează de destinația  ei europeană, prin încruntări și răzgâieli nepotrivite?

Să vedem: în zilele de 10 și 11 ianuarie 2014, Victoria Nuland, asistentul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA sosea în România pentru discuții și întâlniri cu oficiali locali, printre care și președintele țării, Traian Băsescu. Prim-ministrul Victor Ponta nu este găsit nicăieri în aceste două zile, purtătorul său de cuvânt și vice-prim-ministru declară presei și opiniei publice că habar nu au unde se află premierul. În seara zilei de 10 ianuarie, într-o culme a coincidențelor  misterioase, reporterul Centrului de Investigații Media, Ovidiu Vanghele, se afla pe aeroportul Otopeni din motive personale când se ciocnește de dispărutul prim-ministru. Știrea circulă imediat prin rețelele sociale. Desigur că a ajuns și la Ambasada SUA, Victoria Nuland, Departamentul de Stat American, serviciile secrete.

Luni, 13 ianuarie, premierul dispărut se întoarce în țara pe care n-o conduce și explică nonșalant că a fost într-o vizită privată în Italia, cu soția, dar s-a întâlnit și cu socialiști europeni importanți pentru cariera europeană visată de Victor Ponta. Ce a mai declarat premierul Victor Ponta, în urma acestei vizite importante din punctul de vedere al parteneriatului strategic România – SUA (sursa: Evenimentul Zilei):

–         ”Spre deosebire de președintele Băsescu, care a avut o gândire meschină, noi ne-am gândit că e bine pentru dezvoltarea noastră să avem parteneriate și cu Turcia, China, chiar și cu Rusia”;

–         „Anul acesta se va hotărî cine va conduce UE și e bine ca liderii aceia să știe cine e România. Eu vreau să deschidem România spre cât mai multe parteneriate, deocamdată, din relațiile noastre externe a profitat doar Traian Băsescu…”;

–         ”Abuzurile nu se vor opri atâta timp cât Traian Băsescu mai este încă la Cotroceni.”;

–         ”Președintele își folosește funcția pentru a se îmbogăți ilicit.”;

–         ”Haideți să spunem adevărul, în 2009 românii nu l-au ales pe Traian Băsescu.”;

–         ”Dintre toți românii, numai Traian Băsescu a luat de la CEC un credit atât de mare, și la Loto mai câștigă mai mulți oameni, numai de la CEC singurul român care a putut lua un credit așa mare a fost Traian Băsescu.”

Așadar, indiferent cât de scurtă este propoziția și indiferent care este tema discuției, numele lui Traian Băsescu apare chiar și de două ori, în fiecare propoziție enunțată. Oricare ar fi contextul, subiectul sau agenda zilei, Traian Băsescu se face vinovat, are în mod obligatoriu un rol, este implicat în tot ce se întâmplă. Plouă sau ninge, Traian Băsescu este vinovat. Nu știu ce diagnostic pot pune psihiatrii despre o astfel de obsesie compulsivă, însă tot ce pot să remarc este că discursul instalatorului care se ocupă de blocul meu este identic cu al premierului Ponta, deci manipularea prin folosirea obsesivă a numelui lui Traian Băsescu în contexte negative, într-un contrast permanent între puterea și bogăția președintelui și sărăcia în care se zbat românii (inclusiv obsesia cu Loto, pe care o au toți românii săraci), pe fondul unei crize profunde, funcționează eficient.

Vizita Victoriei Nuland la București nu a contat pentru Victor Ponta. Treburi mai importante, de importanță personală, nu publică, interese private, nu publice, l-au mânat în Italia. În capul înfumurat al domnului Goe rămas fără pălăriuță, doar cu bereta de băiețel răsfățat al lui mam’mare, Victoria Nuland, un simplu asistent al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, nu era de rangul unui prim-ministru de talie europeană, așa cum este domnul Goe. Doamna Nuland, deci emisara SUA, a trebuit să transmită mesajul prin dl. Corlățean către guvernul României și prim-ministrul acestuia. Mesajul a fost foarte dur pe aspectele de justiție, stat de drept și parteneriat strategic cu SUA, iar întâlnirile alese cu presa și reprezentanți ai ONG-urile locale denotă că americanii știu foarte detaliat cine și ce face prin România, și mai ales cum. Domnul Goe nu a catadicsit însă să ne transmită nimic esențial pe aceste teme la întoarcerea din Italia, nici pe teme europene de actualitate care îi frământă deopotrivă pe europeni și americani (situația din Ucraina, din Moldova, rolul UE în intervențiile externe, alegerile europarlamentare și statisticile îngrijorătoare care arată că europenii nu votează, iar candidații din acest an sunt euro-sceptici sau chiar anti-UE, imigrația ilegală). Nimic. Pe domnul Goe îl preocupă Congresul Partidului Socialiștilor Europeni de luna viitoare. Cam atât. În rest, bagajele și averile lui Traian Băsescu. Ce denotă tot acest comportament, pe lângă derapajele psihanalizabile: avem un prim-ministru incompetent, un domn Goe obraznic care deraiază trenul României cauzând întârzieri majore sau chiar scoaterea de pe șine, timp în care folosește un dublu discurs făcând referire la lideri europeni și la imaginea României (”cine e România”).

Ce spun alții însă, ce spune Europa despre acest prim-ministru european care fuge din țară la venirea unui emisar al aliatului strategic cel mai important al României? Martin Schultz, președintele Parlamentului European: ”Nu pot să fiu fiu de acord cu astfel de declarații făcute de un premier al unei țări europene” (sursa: Mediafax). Ah, nu știați?! Domnul Goe a căpătat o reputație internațională de pe vremea plagiatului, iar acum a reacționat la propunerea eurodeputatului german Emar Brok care a propus repatrierea și amprentarea imigranților, pentru ca aceștia să fie monitorizați dacă mai revin, calificându-l drept nazist: ”Ăștia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, și gândesc la fel. O gândire nazistă. Și doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Și domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună”. Victor Ponta, premier al unei țări UE, nu cunoaște discuțiile vechi și lungi privind monitorizarea mai eficientă a imigranților ilegali și dezbaterile ultimilor ani cu privire la cele mai bune modalități pentru a preveni fenomene asociate imigrației ilegale, cum sunt traficul de ființe umane, traficul de droguri, traficul de organe despre care juriștii și organele penale europene se preocupă intens în ultimii ani pentru o cooperare transfrontalieră în această direcție. Consilierii lui Victor Ponta sunt mam’mare, mămițica și tanti Mița.

Așadar, pentru ambițiile europene ale domnului Ponta se pare că afilierile politice pe linia socialiștilor nu contează deloc în fața unor astfel de derapaje flagrante. Martin Schultz, coleg cu Victor Ponta în Partidul Socialist European a declarat că va avea o discuție cu Victor Ponta pe acest subiect (cel al imigrației, ref. la acuzațiile de nazism). În luna decembrie 2013, în urma ultimului asalt asupra justiției, Hannes Swoboda, președintele Partidului Socialist European a spus că modificările flagrante în Codul Penal, în scopul de a proteja corupți, ”contravin valorilor UE, sunt un adevărat pas înapoi pentru România”. Parafrazându-l pe Victor Ponta, se pare că cei care conduc și vor conduce UE știu foarte bine cine e România, cine e Victor Ponta și ce parteneriate strategice vrea premierul european al anului să deschidă pentru a profita și alții, nu doar Traian Băsescu. Ne-am lămurit: după ce chinezii au fost deja aici, anul acesta îi așteptăm pe turci și pe ruși. Înapoi în secolul XIX, români! Ce contează un secol jumătate înapoi pentru domnul Goe și familia lui cât timp bereta e așezată bine pe cap, pentru poze frumoase cu lideri chino-ruși?

Domnul Goe oprește trenul României pentru ca el, mam’mare, mămițica și cu tanti Mița să fie bine. Noi trebuie să-l oprim pe neliniștitul domn Goe și să păstrăm trenul României pe șine, cu orice preț.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Excelent articolul dvs, desi atitia au scris pe tema. Dupa cum stiti, nimeni nu l-a oprit pe respectivul domn Goe. Pocinogul a fost facut, nimanui nu i-a pasat ,n-a investigat, nu s-a strofocat, a fost doar o mica intirziere, in rest, toate bune. Viata merge mai departe oricum. Asa se petrec lucrurile pe aici. Si din aceasta perspectiva comparatia dvs este cea mai buna cu putinta. Toti vorbesc, toti au pareri, dar de fapt fiecare isi vede de ale lui. Se poate mira doar dna Nuland de asa lume , noi nu.

  • Se pare ca nu poate fi oprit.
   De ce nu a fost arestat pina acum pentru lovitura de stat de anul trecut ?
   De ce nu a fost arestat pentru uzurparea locului Presedintelui la CE de anul trecut si impiedicarea Sefului Statului sa-si indeplineasca atributiunile constitutionale ?
   De ce nu a fost arestat pentru favorizarea infractorului Nas6case si a celorlalti infractori din usl?
   De ce este tergiversat procesul fraudarii referendumului, la care si el este complice ?
   De ce nu este arestat pentru obstructionarea justitiei si pentru atacurile repetate asupra statului de drept ?

 2. Draga doamna,

  Haideti sa zicem si ce nu se zice.

  Robinetul banilor ieftini din SUA s-a inchis. Finantarea Ro este marea problema.

  => Cit timp americanii ne lasau sa ne imprumutam la dobinzi rezonabile, americanii ne erau prieteni. Daca dobinzile de imprumut ale Ro o sa ajunga pe la 8-9% (adica nesustenabile), Ponta stie ca pica.
  +
  Orice regim autocrat si/sau cleptocrat se poate sustine daca populatia consimte tacit. Ca sa consimta tacit, trebuie sa aiba ce sa puna pe masa.(*)

  => Ponta trebuie sa-si diversifice sursele de finantare. Are promisiuni serioase, cel mai probabil de la chinezi.

  ===

  In aceasta lumina, refuzul lui ponta de a se intilni cu doamna Nuland, echivaleaza cu flegma in ochi motivata de faptul ca a gasit surse de finantare in alta parte. Nu e prima oara in istorie cind muscam mina care ne-a hranit pina mai ieri.

  Pentru ponta, problema finantarii e capitala, de supravietuire. Cu ea isi asigura suprematia interna, si in fata baronetului psd, si in fata electoratului.

  ===
  (*) strategia a fost folosita cu success de tandemul Basescu + Boc, dar ei beneficiau de acei bani ieftini. Explozia in datoria externa care NU a fost dublata de schimbari structurale => sistemul a fost perpetuat. Este principala acuza pe care le-o aduc (este interesant de discutat totusi sa vedem unde sint banii aia, dace avem un ROI dupa ei).

 3. Propun o noua cheie de descifrare a personajelor mam-mare, tanti mita si mamitica. Domnul goe e desigur donsoru viorel ponta, repetent la codul bunelor maniere si deficitar la capitolul valori occidentale si stat de drept, incompetent, hot si ingamfat pana la ticalosenie. Dar mamitica, cea de la care a supt cu nesat toata nesimtirea de care da dovada nu poate fi decat nastase, mam-mare, cea care i-a invatat ticalosenia pe amandoi, nu poate fi decat iliescu, iar tanti mita, cea care I’ll impinge la prostii, ruda de nesimtire si hotie prin sange, este clar felix.

 4. Intr-adevar „Jos Basescu!” e singurul obiectiv al usele. N-Ar fi fost atunci preferabil, pentru bineletarii, ca presedintele sa fi renuntat in iulie 2012 La functie?! La parlamentare usele n-Ar Mai fi obtinut nici 50%.

 5. Să fugi din propria ta țară, fiind PM al acelei țări, pentru că fugă a fost atâta timp cât nimeni nu știa unde se află (vezi, doamne) să fugi ca ultimul șmenar, nici dl. Goe n-ar fi făcut așa ceva. Fuga aceasta însă ne arată, încă odată, că e conștient de impostura lui,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro