Update 1 – Inca un plagiat dovedit. Am pierdut sirul la numaratoare
Cosmina Dorobantu isi ia din timpul ei in care ar fi trebuit sa pregateasca si mai bine teza de doctorat de la Universitatea Oxford si demonstreaza punct cu punct inca un plagiat, de aceasta data a unei lucrari cu doi autori, dintre care unul a murit si probabil se rasuceste in mormant. Autorul care este inca in viata demonteaza pe puncte plagiatul, in detaliu, intr-o corespondenta de zile mari cu tanara noastra cercetatoare. Omul este al patrulea cercetator care confirma in clar „lucraturile” pornite de la operele lor originale, publicate in jurnale stiintifice riguroase. Deci, avem Japonia, Taiwan, Israel, Germania. Ceva America de Sud, Islanda sau Madagascar nu avem? Nu avem??! E lucratura politica, e clar….
2 – Si Austrialia a auzit de dl Mang, nu doar Quatar-ul si Asiaonline
3 – Savuroasa poveste locala despre PDL Bihor, mai putin invartosat decat Boc in a declama plagiatura
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Clanul_Mang_incuscreste_PSD_cu_PDL_0_700130348.html#
4 -Un nou plagiat dovedit de Romania Libera
Romania libera mai documenteaza un alt caz, in plus fata de cele 4 demonstrate deja pana acum. Academia Romana are de lucru. Ar trebui sa produca un verdict cat mai rapid – altfel, e ziua si doua cazuri pana acum. Dar si aici o fi trimis cineva o lucrare cu numele domnului ministru „or fi vrut sa il faca mai om de stiinta decat este”. Intelegeti deci – domnul Mang are impresia despre sine ca este om de stiinta, nu m-ar mira ca inainte de a veni Academia cu verdictul sa depuna eventual si un dosar de admitere in prestigioasa institutie. In Romania, orice este posibil!
Un vajnic reprezentant al carturarilor romani, profesor universitar doctor, cogeamite Ministrul Educatiei, sade infipt in jiltul lui Spiru Haret, scrutand departarea cu o privire de viezure. E increzator – clipeste rar, ardeleneste, mustacind sub mustata sura. In spate,nevazuti, niste cetateni de la partid ii bat in cuie pantalonii de demnitar, pentru a-l propti mai bine in scaun si a nu se da dus. Principiul in cercetare? Copy-paste. Principiul in viata? Cainii latra, caravana trece. Principiul in explicarea fraudei? Fraude exista, dar nu-mi apartin. Si de ce ar fi, vezi Doamne, o conspiratie impotriva lui? Oameni rai vor sa fure tarisoara – fix 219 milioane de lei, fix acum cand se vorbeste de un plagiat si fix in toiul scandalului mediatic. Carevasazica, este om cinstit! Carevasazica, jurnalistii il ponegresc pe nedrept, e lucratura politica. Se aud in fundal, suav, cateva viori…
Episodul 1 – Inceput de telenovela cu contributie japoneza
Spre deosebire de un David Hasselhof care alearga pe o plaja intinsa dupa Pamela Anderson sau un carismatic JR Ewing indesandu-si palaria de cowboy pe cap, domnul Mang nu pare a avea potential de erou de telenovela. Si totusi, aparentele inseala. Amestecul de sang-froid, privirea fixa si subversiunea politica pot fi si ele un cocktail exploziv. La fel cum pot fi plagiatura, minciuna si dezinformarea – in cote egale.
Stiti inceputul. A aparut doar un pitic din cei sapte care trebuiau sa apara cu Alba ca Zapada domnului Lazaroiu. Personajul ce graieste la microfon explica nu despre problemele Clujului, ce se vrea a fi condus din nou de de stimabilul domn – probabil in acelasi fel in care a fost condusa tara in ultimii ani. Nu se vorbeste macar despre problemele tarisoarei sau ale universului– ci despre un „plagiat 100%” de la Oradea. Dl Boc a devenit subit din specialist in, ahem, drept constitutional, specialist in ”Atacuri corelate asupra cifrului pe blocuri de tip RC5 si variantele simplificate din RC6” (un cititor ma informeaza ca „cifrul pe blocuri” inseamna ca cifrele nu vin unele dupa altele la „decriptat”, ci in blocuri intregi de 128 sau 256 de caractere). Or fi fost confudate cu imaginarele guverne Boc 5 si 6 sau o fi descifrat clujeanul Boc mesajele criptate temeinic, cu mestesug, de domnul Mang de la Oradea. Sau, vorba unui cantec cunoscut: Dupa blocuri suntem noi, sa ne-ntelegi mai bine/ Dupa blocuri suntem noi, care te facem pe tine” – aici erau blocuri de criptare si decriptare, nu blocuri gri. Ceva prezentat ca 100% „beton” se dovedea, intr-o prima etapa, a contine mai mult ham-ham politic decat ar fi fost cazul in argumentatia unui stimabil profesor universitar (doctor inginer nu a mai apucat sa ajunga, inainte de revolutie ajunsese doar la UTC) .
Esenta „ditirambicei” conferinte de presa: un articol publicat in 2003 la Craiova, dl Boc ne spune ca avem si „adresa de link”. Fostul premier mai citeste apoi, intr-un mod absolut savuros, in „ienglezeshte”, titlul lucrarii japoneze – stilul este cel consacrat prin „Sulaina cenal” si „aviara gripa”, daca va mai amintiti. Esenta e insa mai subtila: grija si durerea pentru sistemul educational romanesc. „E inadmisibil!” Domnul Mang va nega ulterior ca a trimis vreun material la Craiova – si nu a mancat nici usturoi. Se va demonstra ca e o exagerare ca dl Mang a plagiat 100% articolul, el a schimbat, de exemplu, titlul, tranformandu-l in „Cryptanalise aspects on the block ciphers or RC5 and RC6”. Acest „cryptanalise” nu vine de la Povestile din Cripta (Tales from the Crypt), celebrul serial horror, vine de la pocirea lui „cryptanalysis”, adica daca luam un dictionar „procedurile, procesele si metodele folosite pentru a traduce sau a descifra scrieri secrete, cum ar fi codurile sau cifrurile, in conditiile in care cheia nu e cunoscuta”. A mai facut ceva – in loc sa treaca Shimoyama, Takeuchi si Hayakawa a trecut Ioan Mang (ilustrul), Constantin Popescu si Erica Mang (sotia ilustrului) – alias Mang, Popescu si Mangafaua. (N.A : Inspiratia acestor trei cuvinte provine din titlul unui articol al lui Cristian Tudor Popescu. CTP e de parere insa ca Mangafaua este Corina-Adriana Dumitrescu – eu nu am scris inca pe acest subiect).
Parerea ministrului, intr-o emisiune TV? „ In tehnica, legea lui Ohm este una singura, nu poti sa o scrii altfel decat a fost data….Lucrarile stiintifice au doua parti, iar prima este cea teoretica….Am sa cer sa se verifice si sa spuna o comisie, o instanta daca e plagiat. In prima parte a lucrarii este descris pe scurt algoritmul”.
Episodul 2 – O confirmare japoneza si „durerea” domnului Mang
In celalalt articol, puteti vedea confirmarea originala a lui Shimoyama, venita nu cum spunea Boc din „adresa de link”, ci din contactarea autorului lucrarii originale de catre autorul acestui articol. Shimoyama confirma plagiatul, de la actualul loc de munca – laboratoarele Fujitsu. Cei de la Fujitsu produc insa si fotocopiatoare…
Dl Boc nu s-a sinchisit sa coroboreze impresiile, sa adune experti,sa prezinte neutru, sa contacteze autorii lucrarilor plagiate – iar in doua zile in Romania mii de oameni au devenit experti in criptografie. Ceva „evident” inca de acum cateva zile nu e „demonstrat 100%” decat dupa ce se va pronunta Academia, desi in momentul in care autorul operei originale se declara „foarte trist”, autorul operei alternative ar putea sa fie incercat de o palida remuscare sau sa ascunda pe undeva. Nu e si cazul domnului Mang. Lucrarea e plagiata, dar nu ii apartine.”Nu vedeti ca toate aceste lucruri se intampla pe internet, nu au aparut lucrarile scrise?”. Pauza pentru inca doua viori. Intr-o alta emisiune, explicatia e usor diferita „Mai pot fi situatii in care cineva crede ca-ti face un bine daca te pune coautor”. Adica l-a pus nevasta coautor fara sa stie? Sau va iesi Constantin Popescu, colegul domnului Mang, in rolul de Acarul Paun? Dileme…
Daca la audierile din Parlament dl Mang declara ca „nu are nicio emotie”, dupa doar doua zile spune altceva: „daca cei care stiu despre ce e vorba acolo si, mai ales, autorii mentionati in articol ma acuza de plagiat si obtin o decizie in acest sens, categoric ma retrag. Dar asa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme…”.
Cand a aparut autorul japonez, domnul Mang s-a declarat consternat ca s-a luat legatura rapid, „in cateva ore”. Legatura se luase in doua zile, iar contactul se stabilise, vorba unui coleg de partid al domnului Mang, pe Goagal, alias Google, prin aflarea adresei de email din subsolul articolului recuperat. Carevasazica, importa rapiditatea cu care s-a comunicat, nu confirmarea plagiatului intr-un mod destul de clar. Urmarind logica, daca se comunica mai incet, probabil plagiatul era evident. Intervine si Cristian Tudor Popescu cu un editorial de zile mari intitulat „Dupa Mangafa, a venit Mangul. Cine urmeaza?” propunand a i se da ocazia dlui Ministru sa isi explice opera stiintifica, in engleza, la o ora de maxima audienta . Stefan Vlaston reia legatura cu Shimoyama pentru a-i relata ce sustine Mang. Raspunsul japonezului de la Fujitsu, o extindere a raspunsului pe care mi l-a transmis mie, e ca studiaza „cryptanalysis” de 15 ani si ca „insistentele domnului Mang sunt complet gresite”. Vorbeste de „violari majore” ale standardelor academice si, crezandu-se probabil in Japonia, vorbeste de consecinte drastice.
Raspunsul domnului Mang? Fara sa aiba niciun tremurici pe vreun muschi al fetei, ameninta ca ii va da in judecata pe toti cei care il ameninta de plagiat. Cu alte cuvinte, vrea sa ii traga japonezului, duios, un cap in gura, pentru ca a indraznit sa ii confirme plagiatul cu numarul 1. Raspunsul intr-o alta emisiune, cu referire la aceeasi chestiune? „Legea lui Ohm e aceeasi” Deci, japonezul care citeste propria lucrare in oglinda cu cea a domnului ministru nu pricepe cum e cu algoritmul si cu legea lui Ohm, care in paranteza fie spus nu e pomenita in acest articol. Japonezul de asemnea da adresa conferintei stiintifice unde a trimis lucrarea originala (dati scroll pana in josul paginii, este penultima lucrare).
http://csrc.nist.gov/archive/aes/round2/conf3/aes3papers.html
Lucrarea sotilor Mang se poate gasi la adresa de mai jos (documentul 10)
http://ace.ucv.ro/sintes11/Volume2/4%20COMPUTERS%20ENGINEERING/
Domnul Mang sustine ca nu a trimis in viata lui o lucrare la Craiova. Pentru cei care stiu sa dea trei click-uri pe documentul PDF (dupa ce descarcati documentul, faceti right-click, click properties si apoi click pe PDF) pot afla
urmatoarele informatii utile pentru umanitate in general si pentru Academia Romana si Consiliul de Etica in special:
Author: ERICA MANG
Created: Wednesday, October 01, 2003, 12:30:32
Conspiratia se intinde: nu mai e doar axa Japonia-Taiwan-Craiova, ci continesi o stampila marca Adobe. Era mai corect sa fie la Caracal, decat la Craiova.
Domnul Ministru are ultimul cuvant, inainte de finalul acestui episod: „M-am gandit de multe ori la demisie, insa nu pentru ca m-as considera vinovat de plagiat, ci pentru ca este prea multa suferinta in jur”… Se aud doua viori…Suspine…Cade cortina.
Episodul 3 – Mega –confirmarea taiwaneza – cu elemente NOI
Dupa ce japonezu de la Fujitsu, in termenii perversului de pe Targu Ocna „i-a dat de l-a julit”, mai vin si trei taiwanezi harnicuti la inaintare, contactati pe email. CV-urile lor aduna zeci de jurnale in care sunt membrii,cercetatorul principal care a confirmat frauda avea peste 100 de articole scrise la activ plus un doctorat de la Universitatea Nationala Tsinghua, una dintre cele mai prestigioase universitati din Taiwan. Pentru a nu exista vreun dubiu, pun din nou cele doua articole, in comparatie, mai jos si reiau ideea ca toate chenarele cu rosu sunt facute de insusi cercetatorul plagiat, probabil in timp ce scotea fum pe urechi. Sarmanul de el, desi este la Departamentul universitatii Tunghai din Taichiung, Taiwan, din 1989, el abia a ajuns profesor asociat acolo. Dl Mang, in schimb, este profesor plin si, iata, ministru in Romania. Cred ca universitatea de la Oradea ar putea beneficia de un schimb de experienta: sa il cheme pe taiwanez in Romania si sa il trimita pe dl Mang in Taiwan. Pe termen nedeterminat.
Cat despre dragalasa lucrare, de aceasta data buclucasul domn Mang a inceput si el ca omul cu halci intregi abia de la mijlocul paginii intai, nu de la inceput, cum a facut in cazul anterior. In plus, de aceasta data a scris singur-singurel abstractul – spectatorul din ultimul rand care a ramas cu gura deschisa de uimire o poate inchide. Dl Mang continua, insista – toata sectiunea a doua a lucrarii, minus un rand jumatate de la inceputul sectiunii (vedeti? nu e identic!). Se continua, slabut de tot, cu un sfert de pagina din sectiunea a treia, intr-un bloc de toata frumusetea. Bloc de text copiat in integralitate, nu bloc de cifrare. Sectiunea a patra si ultima nu prezinta niciun fel de interes, este copiat doar primul paragraf, cheie, din ultimul sfert de pagina al lucrarii. Dl Mang nu a copiat si biografia autorilor de la finalul lucrarii originale, desi era interesanta, merita. Pacat. La finalul lucrarii, dl Mang mai pune si trei figuri de la el. Nu trei figuri de stil, pe astea le pune la televiziuni, cand discuta despre plagiat. Trei figuri care arata criptarea si decriptarea. Iata, deci, umanitatea si ilustrul jurnal care a publicat lucrarea s-a pricopsit cu o chestie originala, venita de la Oradea, scrisa in engleza.
Reactia domnului Mang? „Sunt atacuri politice.” Chu Hsin Ling, Chin Cheng-Chang si R.C.T. Lee sunt precis niste PDL-isti odiosi, din filiala Taiwan a partidului care iata, uneltesc chiar de pe alt continent la nefericirea domnului Ministru. Este, de asemenea o conspiratie ca Chin Cheng-Chang rimeaza cu Mang. Rimeaza si cu „zbang!” in caz ca dl ministru va fi zburat. Parerea premierului Ponta, din emisiunea „Dupa 20 de ani” de ieri? „Detest furtul si frauda”. O alta linie de aparare a ministrului este ca „aceste lucrari” (a folosit generic, pana acum nimeni nu l-a intrebat de cazul taiwanez, doar de cel japonez), aparand pe internet, nu sunt ale domniei sale. Probabil ca nu sunt nici ale sotiei, dar atunci de ce le-ar fi citat dansa la pagina 11 din 15 (pozitia 49 intr-o insiruire de lucrari), in 2008, intr-un document al universitatii care atesta mirobolantele capacitati de cercetare ale departamentului? Documentul ii apartine doamnei Mang, este pe website-ul universitatii (dar atasez documentul original mai jos in caz ca acest cuplu Copy-Paste va dori brusc sa isi scada, nu sa isi sporeasca contributia la stiinta pe care o au). Oare cum vor mai spune acum sotii Mang ca nu stiau si nici usturoi nu au mancat? Cred ca singura solutie pt. dl Mang este sa spuna ca si dna Mang este parte a conspiratiei, impreuna cu filiala PDL de Taiwan.
Bomboana pe coliva. Un cititor descurcaret imi sesizeaza lucrarea din 1995 prin care trei cercetatori dintre care unul afiliat Royal Holloway, Universitatea Londra, arata ca modalitatea de cifrare „imbatabila” propusa atat de cei trei taiwanezi, cat si de dl Mang poate fi rezolvata in mod „trivial” (banal)
http://www.isg.rhul.ac.uk/~sean/cr_dio.pdf
Ah, nu mai este. Doamna Mang obtine gradatie de merit, citand inclusiv aceasta lucrare in opera domniei sale (pagina 9/19, randul 6). Este superb!
Cade cortina. Se aude de data aceasta doar un sunet de contrabas.
Episodul 4 – Criptologul evreu
http://www.cs.technion.ac.il/~biham/
Un alt cetatean care merita, nu-i asa, un cap in gura pentru ca isi permite sa isi sustina drepturile de autor este dl Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel, cel care nu doar scrie in clar despre plagiat, mai jos, dar a intrat in direct atat pentru B1 cat si pentru TVR sa afirme ca copy-paste-ul s-a facut dupa o varianta incorecta scursa pe internet, dl Mang fiind singurul om din lume care nu a depistat eroarea. E bine, totusica ministrul nostru, cel care sade pe jiltul lui Spiru Haret, are totusi ceva unic. Mai spune, suav ca „nu a luat legatura cu Eli Biham si nici nu stie cum ar putea sa o faca”. Raspuns: pe Google – dar nu trebuie cumva ca pretiosul nostru domn ministru sa se rataceasca, dintr-o regretabila eroare, pe Google Scholar. Oare suntem siguri ca nu mai gasim pe planeta cineva care plagiaza dupa o lucare incorecta? Poate o mai fi existand, totusi, unul. Cade cortina. Din nou un sunet de contrabas.
Episodul 5 – Plagiatul cu numarul….? Marfa noua !
Domnul Mang se mai rafineaza pe masura ce trece timpul si se mai descopera din viata si opera domniei sale. Mai jos, domnia sa evolueaza, ia „abstract”-ul (rezumatul de prezentare) intreg dintr-o lucrare si reuseste sa ia alte propozitii din o a doua lucrare (vezi mai jos) . Asta este, baieti, ceea ce numesc eu evolutie. Nu imi este clar un singur lucru: daca si aici, la acest „abstract” (rezumat de prezentare). Rezumatul de prezentare este copiat intr-atat de fidel, incat cuvintele „reconfigu-rable”, „offe-ring” si „capa-bility” sunt preluate exact cum au fost scrise in lucrarea initiala, desi in mod obisnuit se scriu legat, fara cratima.
E. Mang, I. Mang, C. Popescu-Rotoiu, Reconfigurable computing – a new paradigm, Journal of Computer Science and Control Systems, vol.1
Abstractul este luat din Reconfigurable Computing for Computational Science: A New Focus
in High Performance Computing, disponibil la: www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA481620
-Multe alte propozitii sunt luate din: „19. Morphware and Configware” de Reiner Hartenstein si TU Kaiserslautern. Disponibil la: hartenstein.de/ZomayaHartenstein2.pdf
Episodul 6 – Domnului Mang ii lipseste 8% din ambitie. Alta marfa noua- dar nu cu copy-paste!
Simpaticii domni de la Romania Curata sunt acei ONG-isti idealisti care au facut o radiografie a universitatilor romanesti, insistand pe functionalitatea comisiilor interne de etica, pe verificarea plagiaturilor si pe alte astfel de lucruri de bucatarie interna, vorbind ca sfantul Ilie in pustiu. Au achizitionat si un soft de plagiere care a scos rezultatul pe care il puteti vedea, vorba dlui Boc, in “adresa de link”. Softul verifica automat cele doua texte si vine cu un procent in care sunt similare. Aici procentul este de 92%, motiv pentru care consider ca domnului Mang ii lipseste 8% din ambitie. Mai avea atat de putin pana la perfectiune… Titlul articolului e mai jos:
MANG Ioan, MANG Erica, POPESCU Constantin VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code, Journal of CSCS, Vol.4, nr.2
Episodul 7 – Ploua cu plagiate, ploua infernal
http://www.revista22.ro/articol.php?id=14948
Mai multi cercetatori s-au reunit cu Edu-CER si au mai scotocit alte, nenumarate exemple. Probabil se pregatesc si domniile lor, ca si mine pentru apararea in instanta, urmare a amenintarii dlui Ministru ca ne da in judecata. Domnul Ministru va putea sa spuna ca niciuna dintre aceste lucrari nu-i apartin, in pofida evidentei. Ar risca atunci sa ramana fara o buna parte, chiar cea mai mare parte a operei.
De asemenea, doi cititori se contrazic pe unul dintre forumurile articolului. Unul sustine ca dl ministru nu are niciun articol ISI, insa cititorul Florinel sustine ca are unul, din 2003, botezat Popescu, Noje si Bede: A gropu signature scheme with revocation. Pana acum, nimeni nu a reusit sa il gaseasca si sa afle in ce masura este original. Original in stilul casei….Oare ce-or fi facand domnii Popescu, Noje si Bede? Or fi citind pe internet, injurand? Or injura autorul? Pe dl Mang? S-or fi uitand la televizor? Ar putea lamuri dilema – poate chiar intevenind mai jos, pe forum? Dileme…si un sunet de tobe, urmat de contrabas.
Episodul 8 – Universitatea din Oradea
Riscam ca, aproape de finalul mirobolantului scandal, sa ramanem doar cu ideea mult prea simpla ca universitatea reprezentata cu cinste si onoare de dl Mang, cel care se zborsea la ARACIS din cand in cand pentru “nedreptatile” la care era supusa sensibila institutie, e capabila doar de plagiat. Adica, de o ambitie de fix 92% in ale copierii. Avem insa si un caz in justitie, mosmondit de DNA ani de zile, cu privire la fostul rector al universitatii, pana in 2004, Teodor Maghiar. DNA-ul preciza in rechizitoriu ca “dl Maghiar a semnat 26 de diplome unor cetateni straini care nu au fost inmatriculati si nu au urmat cursuri. Mai mult, specializarile respective nu exista in nomenclatorul specialitatilor din Romania”
DNA mai spune ca ar exista un prejudiciu de 748 de miliarde de lei vechi, instrumentat in justitie dupa un articol in Bihoreanul din 2005, provenind de la raportarea unor numere mai mari de student decat cel existent efectiv, in conditiile in care finantarea in invatamantului universitar se face pe cap de elev. La urma urmei, de ce ai copia doar lucrari stiintifice pe gratis, cand putina imaginatie iti poate aduce bani suplimentari de la minister? Domnul Ministru Mang ar trebui, iata sa constate acum, din noua postura, in ce mod s-au sifonat banii Ministerului Educatiei, in drum spre Universitatea din Oradea.
Trebuie sa fac o precizare aici: nu imi doresc sa ma ocup de plagiatorii plaiurilor mioritice, nu am niciun fel de apetit in acest sens, pentru mine este mult mai intersanta administratia si studiul bugetului, pe care l-am amanat prea mult. Speriatii profesori universitari care au sunat ingrijorati pe mobilul din tara,dupa primul articol, nestiind ca sunt plecat, pot sa stea linistiti si sa continue cu sistemul Fujitsu. Singurul care ar trebui, asemeni japonezului zburator, sa isi faca hara-kiri este dl Mang. Motivul? Daca ai asemenea ghiulele de picior, nu te apuci sa accepti nominalizarea pentru a fi Ministrul Educatiei. Mai adaug un lucru: daca dl ministru nu ar fi amenintat cu judecata, iesind agresiv sa demonstreze ca albul e negru, nu as mai fi scris nici acest articol.
Episodul 9 – Domnul Mang – vedeta internationala
http://www.asiaone.com/News/Latest+News/World/Story/A1Story20120511-345450.html
Deocamdata, vestea a ajuns doar in Quatar si Asia. Se pregateste insa de celebritate mondiala, pentru ca revista Nature, o revista prestigioasa de stiinta – jurnalistii de acolo m-au contactat in cursul diminetii de ieri. Cu asa o comoara de ministru, cum sa nu fi mandru ca esti roman?
Episodul 10 – Filozofia de viata, nu doar viata si opera
Blogul domnului Mang este absolut fabulos. http://blog.ioan-mang.ro/ Citatul de capatai? “ Gandeste cu mine – la ce e fain, la ce e bine”. Aflam apoi ca din august 2010 a purtat haine de doliu in public ca protest fata de guvernul Boc. O fi purtand si acum haine de doliu, in aceste zile? Apoi, mai multe citate despre viata si universul mioritic:
„ Cred ca fiecare tanar parcurge cum stie mai bine perioada marilor intrebari. Copil fiind, am fost fascinat de tot ceea ce nu stiam. Au venit apoi anii adolescentei, cu primele raspunsuri dar si cu alte intrebari si mai tulburatoare. In aceasta ambianta a calatoriilor din fiecare zi si din fiecare noapte printre intrebari tot mai revoltate si raspunsuri tot mai incomplete mi s-a cristalizat marea pasiune. Cartea.
Nu mi-ajungea timpul pentru a citi. Din toate aceste motive mi se pare cat se poate de firesc, chiar banal, ca am ajuns profesor. Modelele mele au fost dintotdeauna oameni de catedra, dupa ce idolii mi-au fost marii calatori care au descoperit continentele, savantii care au cutreierat atomii, tehnicieni si ingineri care au inventat lumea virtuala.
Sunt dascal pentru ca fiecaruia ii este dat sa fie ceea ce tinde a fi!”
Ca atare, iata, in Romania este suficient sa tinzi a fi ceva, pentru a reusi sa si ajungi. E suficient sa tinzi a fi student – poti obtine o diploma usor. E suficient a tinde sa faci un masterat – gasesti unele ieftine si fara pretentii. E suficient a tinde sa ajungi doctor – Romania este tara in care iti poti lua un doctorat inclusiv in inginerii financiare (aparent, nimeni nu intelege de ce e un titlu nepotrivit). In fine e suficient sa tinzi a ajunge cercetator cu palmares stufos, profesor universitar, ministru. Dragi romani, aveti in vedere esenta – „fiecaruia ii este dat sa fie ceea ce tinde a fi”. Din nou cade cortina…se aud doua viori (doamna Mang e vioara a doua).
Epilog
Nu-mi mai ramane decat sa explic ghilimelele din titlu. Poezioara, simpatica foc, nu imi apartine. Consider ca e important sa mentionez acest lucru explicit si sa ii dau posibilitatea autorului sa se prezinte pe forum cu numele complet, pentru a prelua laurii. Dl Mang ar considera, hatru cum e, ca ceva aparut pe internet “nu se pune” – este dovada vie a faptului ca romanii au talent. Mestere, zi-i din dibla ! Bis, bis, bis…
________________________________________
Vezi documente:
Prea mult timp pierdut, totusi.
Sigur, macar e hazliu.
Dar mie mi-e teama ca se doreste mentinerea domnului Mang ca ministru. Nu pot sa inteleg asemenea orgoliu – din moment ce tot este profesor universitar, adica o pozitie superba, ravnita de multi, dupa ce a fost si deputat – lucru important si care da bine la CV- de ce ar vrea sa mai fie si ministru?!! Ce ar putea sa faca?
Este de neinteles. cat crede domnul Mang ca mai traieste? Douazeci de ani? Treizeci de ani? Asta, conform sperantei de viata sa spunem, dar viata cat de cat sanataosa mai lunga de 10 ani oricum nu va avea (dupa statistici). Si atunci, de ce? Ce vrea sa faca? E clar ca nu are capacitate de a fi util la nivel national (ar fi fost pana acum daca era altfel). Nu-i ajunge catedra? Poate fi foarte util studentilor.
Oare cu ce poate sa le fie util studentilor? Sa le predea metode de plagiat?
@Dedalus „Nu-i ajunge catedra? Poate fi foarte util studentilor.”
Asta e mai haioasa decat plagiatul. Mi-a fost profesor timp de doua semestre. La cursuri venea asistentul lui, pe domnul Mang am avut onoarea sa-l vedem o singura data, la un examen (din cele doua).
De la d-na Mang retin cel mai bine soneria telefonului mobil (care suna la FIECARE curs) si care era incredibil de zgomotoasa.
Cel mai savuros comentariu :) Te rog revino cu detalii din atmosfera de la cursuri.
Dom’lor, Prof. Mang nu a plagiat! Au plagiat asistentii domniei sale. Sa-si de demisia asistentii!
Sa speram ca nu sunteti ” acel” Dogaru…va rog mult revizuiti-va comentariul si mai ganditi-va putin :)
Corect si eu cred la fel si pentru a plagia pentru domnul mang cred ca ar fi un lucru dificil trebuie sa citesti,trebuie sa cunosti limba engleza.
Nu stiu de ce am impresia ca , scandalul Mang este foarte util USL-ului in aceste zile. Timpul in care se dicuta de Mang si nu se ia nici o decizie este foarte util celui mai cinstit guvern ( si vb. lui CTP acesta va fi cel mai bun dintre guvernele Ponta care vor urma.Electoratul USL nu este deloc sensibil la plagiat si alte fraude intelectuale. El este sensibil la pomeni . Si Ponta le face la foc automat. Masele prelucrate de antene il cred.Pentru ele cresterea cursului euro din aceste zile se datoreaza lui Basescu si PDL-ului. In spatele acestui scandal intretinut la foc mic se lucreaza . Sa dormim linistiti USL lucreaza cu motoarele turate. Cat timp Mang este in vizor restul isi pot vedea de proiecte. Despre ce se intampla cu adevarat in aceste zile poate vom afla candva sau poate nu .
Ăia de la Nature sînt și ei pedeliști convinși, colegi cu taiwanezii și japonezii! Altfel cum și-ar fi permis să ia un interviu ministrului ăluia care cică nu avea bacalaureatul (http://www.nature.com/news/2011/110112/full/news.2011.8.html)? :D
Nu vi se pare suspect că exact japonezii au sărit repede cu reclamarea plagiatului (adică exact țara unde a făcut cercetare același ministru al educației fără bac)?
E o conspirație mondială împotriva lu’ Spiru și Cantemir! Io zic să ieșim în Piața Universității să (ne) manifestăm împotriva ăstora care vor să ne fure țara!
NB hai să nu mai facem ironii d-astea, că domnu Mang(ă) s-ar putea să ne plagieze miștourile (dar el să le spună serios)..
:))) Imi plac foarte mult sugestiile
Autorul a avut impertinenta sa se lege, in acest articol, de Emil Boc.
Boc a fost cel mai bun premier.
Boc a salvat tara de la faliment.
Boc a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
Boc a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
Nu trebuie sa fii specialist in nimic pentru a constata plagiatele lui Manga.
Nu este necesar nici macar sa cunosti limba engleza.
Autorul trebuie sa ceara demisia nu doar a plagiatorului, ci si a celui ca l-a numit, care a mintit ca are solutii si ca are oameni cinstiti si competenti, care a mintit ca sunt bani, dar ca ii fura Udrea si cu Boc.
Autorul trebuie sa ceara si demisia celui care refuza sa-l demita de atita vreme, in ciuda tuturor evidentelor posibile.
Altfel, autorul articolului se compromite definitiv, pentru ca inseamna ca sustine monstruoasa uniune a Derbedeilor, Repetentilor, Prostanacilor, Analfabetilor, Coruptilor, infractorilor, Informatorilor, Plagiatorilor, Santajistilor si Lichelelor, sau, pe scurt, usl.
Well … iata cu fostul premier Bokkutu Warza Bleaga a devenit in imaginatia unor persoane din public un fel de Comisarul Moldovan, un fel de Tirant Le Chevalier Blanc sau de Sir Lancelot du Luc.
Probabil ca „doamna” Udrea ar avea in acesta telenovela rolul reginei Guinevere.
Sa fim realisti – acesti politicieni de kko sunt la fel, indifent de partid. Pentru linistea unora – care depind material de pomana data de politicieni – haideti sa le spunem ce frumos, ce destept, ce sprincenat este dl. Boc – caci oricum ORDA nu se va aplica in Romania, pentru a fi inchisi pentru apologia prostiei, cand scriem asa ceva.
„Patria si Dreptul Meu!”
.
Imi cer mii de scuze … dar nu ma puteam opri din ras …
Erata:
In loc de ” … iata cu fostul…” – se va citi ” … iata cum fostul…”
In loc de „Sir Lancelot du Luc” – se va citi „Sir Lancelot du Lac”
Tastatura cu care scriu este buna, mana insa …
foarte bun comentariu, felicitari!
Dupa parerea mea dl.Ponta ar trebui sa-si dea demisia dupa atatea gafe, facute intr-un timp atat de scurt…………si e vorba doar de numirea ministrilor, dar sa vedeti ce urmeaza………..
Dl. Orasanu,
Eu nu inteleg de ce in acest articol ati dorit sa il infierati din nou pe dl. Boc. Am inteles ca ati fost in guvernul Tariceanu, aveti probabil o mare aversiune fata de PDL si dl. Basescu, dar nici macar acum cand vreti sa evidentiati impostura unui ministru USL-ist nu puteti sa va abtineti.
Marea problema a oamenilor in Romania este ca nu pot trece peste propriile lor frustari nici macar atunci cand fac totusi un lucru bun. Este de apreciat efortul dv. de a demasca impostura dl. Mang, tupeul nemarginit pe care il are atat el cat si dl. Ponta. Nu toti suntem asa de usor de pacalit cum isi imagineaza ei.
Dar sa va varsati nervii intr-o treime din articol pe dl. Boc, cum ca el nu ar avea dreptul sa prezinte plagiatul mi se pare deja prea mult.
PS: Asteptam si dezvaluirile despre dna Corina Dumitrescu, ati anuntat pe postul B1TV joia trecuta parca acest lucru.
Buna Smaranda,
Si eu consider ca accentul pus pe elementul „Boc” este exagerat. Ideea este ca fostul premier a semnalat un posibil plagiat, ori nu trebuie sa fii expert in criptografie pentru a sesiza plagiatul, ci trebuie doar sa compari doua texte, din punct de vedere al continului; atata vreme cat cele doua texte sunt identice, inseamna ca este vorba de plagiat; orice discutie in legatura cu „sulaina cenal” sau alte „furculisioane” sunt degeaba.
Eu multumesc dlui Boc pentru faptul ca a reusit sa fac pentru Romania ceea ce nimeni nu a reusit.
Privind la Grecia, Spania, Portugalia, realizez ca desi politicile economice si sociale pe care le)a sprijinit prin parghiile politice au fost foarte foarte grele si nepopulare, dar au fost necesare.
Acum, a indrepta tunurile catre Boc pentru faptul ca nu este „specialist” precum Mang in legea lui Ohm… inseamna sa iti bati joc de tot demersul pe care l-ai intreprins in vederea demascarii odiosului plagiat.
Am respect pentru dl Orasanu, este un tanar destept, cu potential pentru tara noastra, dar pacat ca l-a introdus pe dl Boc in acest scandal.
Nu cred ca accentele cu puternic iz de pamflet isi gasesc loc, intr-un astfel de subiect, la adresa altuia decat a subiectului principal (mang).
Recurgand la acest artificiu, autorul, fie doreste sa usureze incarcatura asupra lui mang, fie are oarece polite de platit lui Boc. Fie, si sper ca nu este acest caz, ii lipseste seriozitatea necesara momentului respectiv, ceeace denota superficialitate.
A-l compara sau a incerca sa-i aduci pe cei doi (mang si Boc) la acelas numitor comun este, pur si simplu, o fatala eroare de interpretare a realitatii, de discernere a esentei din noianul de falseturi, ambele incompatibile calitatii de analist.
Articolul, o lunga insirare de cuvinte, apare ca un serial a carui actiune se pierde in nenumaratele serpentine facandu-te sa te intrebi, la final: care a fost, de fapt, subiectul?
Daca apare articolul in Nature, ne-am facut de rahat in lumea stiintifica pentru urmatorii 25-50 de ani. Poate avem totusi noroc si vine sfarsitul lumii anul asta;).
Eu unul as inchide universitatea din Oradea, ca exemplu!
Apare, apare, nici o grije. M-au contactat si pe mine cei de la Nature iar articolul apare electronic la editia online de maine seara iar in print joia asta. Ei, cercetatorii lui peste…voi v-ati avut numele asociat cu asa o revista prestigioasa ca Nature. Sunt convins ca majoritatea, NU. Uite ca nea Mang va apare si in Nature…mare cercetator!:)
Genial!
Mang I* din Romania are (dupa ce-l elimini pe Mang I Vai din China) un articol ISI si vreo 5 participari la conferinte.
„Cryptochip with off-line test capabilities based on the RC6 cipher”
Revue Roumaine des Sciences Techniques, Serie Electrotechnique et Energetique 2005, 50(1), 93-104. Factor de impact: 0,057.
Domnul Mang si Doamna Mang/
L-au plagiat pe Chin Cheng-Chang
Domnule Orasanu, ma bucur ca mi-ati apreciat „haiku-ul” si ca l-ati popularizat. Multumesc si ca ati respectat „dreptul de autor”, desi in cazul asta nu ma suparam daca „il semnam anonim”.
Numele cu care am semnat era, insa, chiar numele meu. :)
Pe forum va pusesem si o intrebare, ramine valabila: v-ar interesa sa punem la cale o Initiativa-Anti Plagiat? sunt sigura ca ar avea de lucru pe termen lung.
Va citesc in continuare cu interes
cele bune
Domnica Macri
Initiativa anti-plagiat? Vezi aici: http://www.plagiate.ro/.
Iar va luati de Boc. Dati in stanga si-n dreapta ca un adolescent suparat pe tot ce misca in jurul lui. Pacat, demersul era laudabil.
„Oare ce-or fi facand domnii Popescu, Noje si Bede?”
„Lucrarea” din 2003 este doar o participare la o conferinta in Croatia. Si mai este si citata odata (de la ISI WoK citire). Lucru bun s-ar putea zice, insa iata titlul citatiei:
„Security flaws in several group signatures proposed by Popescu ”
Autorii (Wang GL; Qing SH) sint pedelei din tata-n fiu, bag de seama.
La articolul precedent mi-ati sters scurtul comentariu.
Si aici eroul principal si cu care va luptati este fostul premier Boc.
Daca l-ati elimina din ecuatie ar fi mult mai bine.
Sa inteleg ca a plagiat ceva si Emil Boc sau a plagiat Mang?
Daca veti considera ca pun intrebari nelalocul lor puteti sa stergeti comentariul meu.
(Vedeti, cu asemenea combinatii, Boc_Mang, lumea o sa fie mai indulgenta cu Mang pe principiul „si Boc e un prost”.)
Faot ca Mang este hotz, nu il face destept de Boc. Amandoi vor ramane egali cu sine insasi, actori de tragi-comedie cu politicieni romani.
Va intrebati oare de ce Mang si Boc sunt pusi la gramada ? si de ce domnul Presedinte Basescu nu este nicicum implicat, atins sau pomenit in acesta polemica ?
Pentru unii (destui de multi) raspunsul este evident – dl. Presedinte Basescu poseda un lucru rar – autenticitate. Este autentic si natural, chiar daca nu are titlurile sfor-universitare ale lui Mang sau ale lui Boc. Nici CV-ul asezonat cu articole furate sau cu participari la seminarii inchipuite (prin America, Asia si Oceania …) – pe unde a mers mai mult si mai des decat numiti Boc si Mang.
Fantosele gen Mang si Boc – sunt false – cu prostia acoperita cu zorzoane, de acesta data din hartie glossy verde-galbuie cu stampile.
Trista natiune, mari gogomani !
„Patria si Dreptul Meu!”
.
Ce stil de a scrie aveti, alarmist, apocaliptic si presarat de greseli, pe scurt o lectura neplacuta. Si tot nu ne-ati spus cu ce a gresit Boc in situatia asta. Ca a semnalat plagiatul? Iar dumneavoastra in ce sunteti expert de nu apreciati slaba performanta a lui Boc ca prim-ministru? Spuneti-mi si mie, va rog, ca poate gresesc cand consider ca in timpul mandatului lui lupta impotriva coruptiei a fost energica, ca s-a introdus o lege a pensiei sanatoasa, ca s-a dat o lege a educatiei buna, ca am avut crestere economica, mica ce-i drept, in loc de derapaje majore. Luminati-ne, ca poate de la nivelul dumneavoastra de expertiza sunteti mai in masura sa ne talmaciti perioada mentionata.
Bravo Razvan, bun articol. Din pacate sint multi semidocti din astaia in Romania! Problema si mai mare este ca ocupa functii inalte, din ce in ce mai inalte, cand ei sint defapt…….infractori! Hoti de drept comun (dupa fapte asa reiese) se folosesc de munca altora pentru a incasa bani! Profesor propus pentru ministru………….jalnic, injositor! Oare dl. Ponta nu stia ?? Cred ca nu. Bine ca a aflat. Inca odata felicitari pentru articol. Imi place cum scrii. Bravo.
Domnule Orasanu,
Suntem probabil de acord in majoritatea aspectelor care conteaza: ministrul a plagiat cu nerusinare si acum neaga cu nerusinare.
Exista totusi 2 aspecte in care consider ca gresiti.
1. abordarea Boc. Omul a pus pe masa dovezi suficiente ale plagiatului. Un articol identic. Dumeavoastra ati adaugat altele. Insa, ca si in justitie, nu se lipeste definitiv oficial eticheta de plagiator pana aceasta eticheta nu este emisa de autoritatea competenta. Chiar daca e evident pentru toata lumea c-a plagiat.
2. Acest paragraf al dumneavoastra. „Trebuie sa fac o precizare aici: nu imi doresc sa ma ocup de plagiatorii plaiurilor mioritice, nu am niciun fel de apetit in acest sens, pentru mine este mult mai intersanta administratia si studiul bugetului, pe care l-am amanat prea mult. Speriatii profesori universitari care au sunat ingrijorati pe mobilul din tara,dupa primul articol, nestiind ca sunt plecat, pot sa stea linistiti si sa continue cu sistemul Fujitsu. Singurul care ar trebui, asemeni japonezului zburator, sa isi faca hara-kiri este dl Mang. Motivul? Daca ai asemenea ghiulele de picior, nu te apuci sa accepti nominalizarea pentru a fi Ministrul Educatiei. Mai adaug un lucru: daca dl ministru nu ar fi amenintat cu judecata, iesind agresiv sa demonstreze ca albul e negru, nu as mai fi scris nici acest articol.”
Parerea mea e c-ar fi de-un minim bun simt sa vedem cum s-au publicat articolele respective. S-au respectat procedurile? Cine au fost reviewer-ii (sau reviewer-ul) care a recomandat publicarea respectiva? Cine a certificat acest lucru cu semnatura? Ce nu mai e in regula la nivelul universitatii si revistei?
Ceva e putred de tot in ecuatie. La nivelul universitatii, la nivelul revistei, chiar si la nivelul primului ministru. Bine, nu s-a lipit oficial eticheta de plagiat, insa e evident pentru o tara-ntreaga c-a copiat. Oare domnul Ponta pricepe mai greu, sau e ceva putred in Danemarca?
Cu mare drag, Leo, te invit sa pornesti o astfel de initiativa – cum explic mai jos, cele 35 de ore petrecute cu acest caz mi-au fost suficiente, am intrat in mai multe detalii decat mi-as fi dorit vreodata in detalierea povestii….
Exista vreo 10 autori care au coautorat lucrari cu cei doi, exista vreo 7-8 jurnale implicate, fiecare cu boardul sau, exista….Am si eu o limita de energie, nu ma pot ocupa de tot. Si nici nu cred ca merita. Din punct de vedere sistemic, dupa demisia asteptata a ministrului, daca se produce, cea mai importanta chestiune va fi corectitudinea organizarii bacalaureatului.
Cand am ajuns in Cipru, in 2008, unul dintre primele lucruri care le-am citit in presa locala era despre noi, romanii; o dovada ca afacerile cu „titluri” au un mediu prielnic in Romania:
Claims of medical degrees being bought in Romania
THE CYPRUS Council for Degree Accreditation (KYSATS) and the Pancyprian Association of Medical Practitioners are investigating a claim by a Romanian MP that some Cypriot and Greek doctors have bought fake medical degrees from Romanian universities. According to the MP’s report, brought to the surface by a Greek journalist, several individuals bought degrees for €10,000 each. […] At present, the council retrieved the files of 60 graduates from Romanian universities that were submitted from 2002 onwards. According to KYSATS, these 60 degrees include medical and dental, as well as engineering and physical education. […]
http://www.cyprusedirectory.com/articleview.aspx?ID=9685
Tare, foarte tare….
Chestia aia cu Boc ce rol are in articolul de fata? In afara de o anume „refulare” personala nu-i vad scopul….
domnule Orasanu,
dumneavoastra va cam confundati audienta de aici cu cea care se preteaza la indobitocirea prin antene si prin otv. care saliveaza cand li se spune ca „altii sunt de vina” pentru propria lor prostie, ca mereu e vina lui Boc si alte acelea.
da, Boc a savarsit si greseli. chiar si la prezentarea plagiatului. dar dumneavoastra „uitati” sa ii acordati o circumstanta atenuanta, naturala la un om onest (dar incredibila pentru restul clasei noastre politice): indignarea.
din pacate, va complaceti in rolul de aruncator de noroi si faceti asta cu un zel demn de o cauza mai buna. va mai si contraziceti singur, ba ca Boc nu are dreptate, ba ca Boc are dreptate.
cu consideratie, v-as ruga ca pe viitor sa fiti ceva mai pertinent in calificativele pe care le aruncati despre altii. in speta, despre domnul Boc.
Din tot articolul ne sare in ochi partea cu domnul Boc :)
Pentru domnul Orasanu: domnul Boc este inca liderul PDL. PDL este in acest moment cel mai important partid din opozitie. Ca „opozant” mi se pare normal ca liderul sa dea drumul cainilor.
Oricum, sincer, nu Boc este subiectul. Daca prima nominalizare la M. Educatiei isi „falsificase” nitel CV-ul, a 2a si-a falsificat toata opera
Inteleg logica, mai este si cea mediatica – era vectorul de imagine cel mai greu de ocolit in spatiul public. Insa parerea mea este ca si-a facut un deserviciu major. Acuma era momentul sa dea cu lopata pe undeva prin Cluj, nu pe centura Bucurestiului, sa arata ca ii pasa de urbea lui…ar mai fi avut vreo sansa. Adevarul il aflam cu ocazia alegerilor si il vor decide clujenii.
Well … sa nu uitam ca respectivii clujeni la-u ales primar pe Gheorghe Funar ani de-a randul (peste 12 la numar), deci in anii care au urmat evenimentelor din Decembrie 1989 – cultura si coloratura politica in Cluj-Napoca s-a situat predominant la nivelul Funar – Vatra Romanesca – Partidul Romania Mare.
Credeti sincer ca fostul premier Bokkutu Warza Bleaga va deveni de KuKluju’ la urmatoarele alegeri locale?
Eu cred ca daca mai umbla mult pe la Bucuresti si i se mai aprind si lui ochii a gandire – il dau afara clujenii din oras.
„Patria si Dreptul Meu!”
.
Uitati si aici (http://pfe.aracis.ro/inscriere/registru/evaluator/454/) un CV al dnei Mang unde lucrarile 6 si 7 (ambele plagiate) sunt asumate. Va rog sa remarcati ca dna Mang e evaluator ARACIS…
Domnu’ Orasanu, io am dovezi irefutabile ca Mang asta si-a plagiat pana si blogu’.
:)) Te rog prezinta dovezile irefutabile, altfel vei fi si tu in boxa acuzatilor, la proces si trebuie sa produci hartii, pentru ca orice e pe net doar nu se pune.
Ca de fiecare data comentariu lung ,fara sa aduca nici o noutate,rataciti intr-un labirint de idei,atacuri gratuite,speculatii stupide ,dar nu la adresa lui mang.O ucigatoare senzatie de plictis m-a facut sa nu pot citi intreg articolul.Incepeti a va lua prea i serios.
Stiu, e greu cu plictisu’ asta. .dar poate va fi mai animata viata daca ramane totusi dl ministru ministru inca vreo cateva saptamani. Ar fi simpatic.
Asta in mod sigur.
Eu cred ca al suspecta pe mang de plagiat e un pic prea mult.Pentru a plagia trebuie sa mai citesti,trebuie sa cunosti limba engleza.Este elena ceausescu 2.Tot ce ascris ,tot ce a plagiat este facut de altii.
Daca citeati articolul in intregime vedeati ca nu e tot (adica 100%), intr-un caz e 92%, conform Coalitiei pt. universitati curate, in alt caz a inlocuit autorii japonezi cu sotia si inca un coleg si a adaugat trei diagrame, etc.
Nu inteleg atacul absolut penibil asupra lui Boc. Nu inteleg de unde prostia asta ca, daca x copie lucrarea lui y, numai y poate reclama plagiatul. Eu, daca habar nu am de domeniul respectiv nu pot spune ca x a plagiat, chiar daca vad cu ochii mei cum x a inclus pasaje intregi din y fara ghilimele. E de la sine inteles ca, daca y nu raspunde sau nu mai este in viata, nimeni nu-l poata acuza pe x de plagiat.
Cred ca ar trebui sa dati definitia clara a plagiatului, asa cum o intelegeti dumneavoastra. Pentru noi, restul prostilor, plagiat inseamna reproducerea integrala a unui bloc de text fara a folosi ghilimele sau citare.
Reiau o explicatie din celelalt articol. Exista o diferenta intre o suspiciune de plagiat si o dovada. La Harvard, spre exemplu, etapa in care era dl Boc era de suspiciune. Plagiatul este „dovedit” doar in momentul in care o comisie de specialisti verifica opera presupus plagiata si vine cu un verdict, inclusiv dupa consultarea autorilor presupus a fi plagiati. Asta constituie o dovada care poate fi apoi folosita pentru retragerea titlurilor academice.
Pentru mai multe lamuriri va rog sa va uitati la explicatia unui om de stiinta (dl Ornea de la Ad Astra) care sustine acelasi lucru http://www.tvr.ro/articol.php?id=125510.
Problema pe care o am cu „dovada” care se cere este exact metoda pe care o folosesc politicienii ca sa raman in functie. Aflam acum ca vom astepta verdictul Academiei pana pe 15 iunie. Este admisibil ca dl Mang sa ramana pana atunci in functie ?? Nu este vorba aici de persoana sa ci de functia ministeriala ! Atunci cand „suspiciunea” se bazeaza pe elemente evidente in ochii opiniei publice – de nespecialisti – atunci ministrul trebuie sa demisioneze pentru a proteja functia. Cand va apare si verdictul academic atunci se va decide si soarta lui ca universitar. Asa ar trebui sa se intample. Dar iata ca nu se intampla asa !
Foarte corect ce spui tu, atata ca logica este de registru administrativ, corectitudine institutionala, etc. Din pacate, se judeca toata chestiunea in registru politic – mai inainte ne scapam de cartoful incins pasandu-l la Academia, iar Academia risca sa il paseze inapoi la Comisia de Etica, etc. apoi temporizam, apoi vedem daca putem scapa de blestematul scandal mediatic. Apoi, mai vedem cu restul – care filiala din partid „isi adjudeca” Ministerul Educatiei, etc.
Corect,plagiat=furt,nu de gaini dar tot pe acolo
este exact aceeasi definitie care permite reclamarea unei omucideri doar… mortului.
Multumesc pentru raspuns, dar e neconvingator.
In astfel de cazuri, imi pare rau, nu trebuie nici un fel de comisie. Ce comisie mai vreti cind cineva ia o lucrare in intregime si-i schimba doar titlul? Nu e un caz in care cineva a luat o portiune dintr-o lucrare si a REFORMULAT-o, sustinind ca sint ideile sale. Acolo da, ai nevoie de un specialist. Pai asa ce ne facem cu referatele? Daca studentul x trimite un referat pentru nota si tu, ca profesor, il suspectezi de plagiat (ca i-ai gasit tot referatul pe google), trebuie sa te adresezi Academiei?
Repet, atacul dv. asupra lui Boc a fost penibil. Nu ca l-as simpatiza pe respectivul, din contra, dar atunci cind are dreptate ii dau dreptate.
Domnu’
Nu minimalizați, vă rog ! A ajuns și pe lângă matale !
http://www.insidehighered.com/quicktakes/2012/05/14/romanias-education-minister-accused-plagiarism#.T7DvzKMLuEI.email
Multumesc, pe asta nu mi-l gasise Google Alert….
Nu va suparati, dar parca aduceti un pic cu Mang, asa din profil!
Nu, d’le cititor, dumneavoastra aduceti a Emil Boc pt. ca veniti cu stampile fara a prezenta niste dovezi clare.
Domnu’ Orasanu, io vorbeam cu domnu’ Matei, care, in poza chiar aduce un pic cu dumnu Mang, de ce va simtiti ofensat?
Well … dupa cum nu haina face pe om, nici profilul facial nu il face pe unul – cercetator veritabil si pe altul – gainar. Teoriile lui Lombroso referitoare la determinarea caracterului omului si al delicventului dupa forma capului, lungimea mainilor sau asezarea oaselor fetei – s-au dovedit complet gresite din punct de vedere stiintific. Din acest punct de vedere – orice asemanarea a profilului d-lui Dan Matei cu cetateanu’ Mangosutu este pura intamplare.
Daca varsta isi spune cuvantul pe chipul d-lui Dan Matei – sa stiti ca orice alta similitudine cu eventuale „mutre patibulare” este pura coincidenta in cazul d-lui.
De data acesta aveti de-a face cu un cercetator stiintific veritabil, cu ani de munca si certe realizari in informatica romaneasca. Plasat intre generatia Felix si generatia Coral – dl. Matei are deplina autoritate sa comenteze acid cazul Mangostu-Bokkutu si al copiilor de pe IEEE.
Domnule Matei – de cate ori veti fi jignit sau persiflat de vreun politruc mascat – va rog sa va aduceti aminte de cuvintele lui Vasile Alecsandri, puse pe buzele lui Cuza Voda atunci cand il alina pe Mos Ion Roata.
Cu deosebit respect,
Mitica (Palarierul)
„Patria si Dreptul Meu!”
.
n principiul domnul Victor ( un comentariu ceva mai jos) are dreptate (sigur forma suna un pic politicianist, nu si continutul, care in esenta are valoarea de adevar TRUE). Omul a prezentat in citeva cuvinte concluzia guvernarii PDL , pina la urma ce ramane in urma unei guvernari, si in urma oricarei actiuni de orice fel for that matter, e diferenta dintre merite (ce ai facut bine) si nemerite (ce ai facut rau), si evident cind meritele sunt mai numeroase decit nemeritele, atunci putem spune ca respectiva actiune a avut un efect benefic aspura mediului/societatii. Si pentru ca vad ca sunteti simpatizant USL, si ma refer la domnul Mitica de aceasta data care ii raspunde domnului Victor, am sa va zic ca pina si guv. dumneavoastra a zis asta prin vocea domnului Georgescu („macroeconomic stam foarte bine, microeconomic stam rau” ei bine nu tre’ sa fii doctor in economie sa intelegi ce inseamna asta in „plain romanian”: exista o fundatie macroeconomica solida, construita cu mari eforturi si sacrificii – inceputa de Boc e adevarat, da’ sustinuta de cetatenii Romaniei (in sensul de implementare reala), in special de sectorul privat (foarte simplistic: singurii care produc TVA real, CAS real etc – bugetarii iau salariu de la stat si dau inapoi la stat CAS etc, deci ei nu produc bani reali la buget)! Ceea ce nu-i putin lucru!!! Pe o fundatie macroeconomic solida, se poate dezvolta si sectorul privat in conditii sanatoase , reciproca nu e adevarata!!
Domnul Victor are oarecare dreptate si in cazul domnului Orasanu dealtfel, care , remarc cu tristete, scrie resentimentar, si n-ar trebui, pentru ca vad ca e un intelectual scolit prin scoli dintre cele mai bune, iar un intelectual de tinuta ar trebui sa-si pastreze neutralitatea si echidistanta, pe cit posibil. Domnul Victor are dreptate, pentru ca articolul initial al domnului Orasanu, loveste mai mult in Boc, decit in Mang , si pe masura ce dovezile sunt din ce in ce mai evidente (una dintre copiile cele mai evidente, a fost semnalata chiar de mine la RL, inainte de emailurile domnului Orasanu, sau oricare alt email), ideea originara e nuantata, si intr-un glisando remarcabil, focusul e mutat de pe Boc, pe Mang! Ceea ce e foarte bine,toti suntem supusi greselii (eu presupun ca intentiile au fost bune de la bun inceput, chiar daca la unii ne place iar la ultii nu, important e sa plecam la drum cu buna intentie si nu cu resentiment) dupa cum bine stim cu totii the only perfect thing in this world, is the notion of imperfection, anything else is perfectible!!E important ca pina la urma cauza e servita! Pina la urma urmei, n-are nici-o importanta (ori relevanta, pentru cazul acesta, pentru ca noi nu suntem impotriva politicianului Mang, noi suntem impotriva imposturii intelectualului Mang) cine sesizeaza public hotia, mai cu seama ca si Boc si Mang sunt angajati politic in tabere opuse, deci e de asteptat ca de fiecare data cind unul lasa garda jos sa fie upercutat (ca sa folosesc un termen din box) de celalat!! Chestia e ca Boc ataca argumentat (iar finalitatea aceastui scandal o sa-i dea dreptate!), pe cind ceilalti, si am sa raman pe domeniul educatie, amplificati cu ajutoarul fostelor televeziuni ale opozitiei, gen Antena 3 chanell, a carui audienta, majoritar naiva, si slab educata, ca sa nu zic retarda, musca senin din otravarile mediatice aruncate de „jurnalistii” si de „oamenii de media” ( evident integri si deontologi pina’n maduva oaseleor), angajati (si indatorati), ai domnului profesor universitar Voiculescu (in theory, ar putea chiar dumnealui sa fie inlocuitorul ideal al domnului profesor universitar Mang la Ministerul Educatiei- whata gooda idea :)) ) : ministrul Funeriu n-are bacalaureat!!! De parca in totata lumea asta (si civilizata si necivilizata), poti sa ajungi doctor in stiinte (pe bune in cazul Funeriu, cu mari semne de intrebare in cazul Mang) fara bacalaureat!!! Cam cit de naiv sa fii sa crezi o asemenea gogoasa, si cam cit de rau intentionat (si/sau imbecil) sa sustii o asemene idee!!! Well, ca sa fiu drept pina la capat, tot noi romanii, era sa ne mai facem de ris INCA O DATA in lume, daca legea initiata de doamna profesor universitar Andronescu-GARANTATA VANGELIE, doamna rector Dumitrescu-STANDFORD, si cu voia dumneavoastra, domnul profesor universitar doctor Mang-XEROX, trecea de parlament…am fi fost unici in lume, invatamint universitar, cu studenti fara bacalaureatul luat!!! N-a trecut atunci, o sa treaca anul asta mai mult decit sigur, mai ales ca domnul prim minstru „uraste hotia”, si va pastra camerele de supraveghere!.
Acu’, desigur dupa ce exista evidente indubitabile (si existau si la data cind domnul Orasanu a inceput acest articol!), e usor sa ne dam „echidistanti” (adicatelea, mai pe romaneste: dau si in aia, dau si in astia, deci nu-mi poate imputa nimeni ca nu sunt echilibrat), cind e evident ca Mang e cazut, si n-are cine sa-l mai salveze, deci numai bun de circ media, pentru asa zisii ziaristi independenti (gen CTP, pentru care aveti o nedisimulata admiratie, desi e prieten bun cu si partenerul de tenis al lui A. Nastase, supranumit si sapte-case, da’ independent!!! ). Eu nu zic ca asta e sau a fost intentia dumneavoastra, eu zic ceea ce se vede printre rinduri, sper ca, fara subiectivism. Ori cel putin, e unul dintre sensurile, pe care cineva l-ar putea da intregii povesti. Si nu ne-argumentat.
Dar, desigur, daca, domnule Orasanu, sunteti intradevar un luptator pentru adevar, ati putea sa va intrebati (ca sa atac a doua ideea a domnului Victor), cum de Victor Ponta are masteratul in Drept international penal la o universitate (respectiv Universitatea din Catania), care NU TINE MASTERATE DE NICI UN FEL LA SPECIALITATEA DREPT (Law School) – cum de altfel nici Harvard-ul, sau alta universitate serioasa : termini Law School esti Judicial Doctor (JD), nu Judicial Master(JM) ) ??? Ca sa nu mai zic de durata masteratului, de numai doua luni !!! Si pentru ca efortul e minimal (si adreasa dumneavoastra de email are authority being sent from Harvard), cum a fost si in cazul copiutelor lui dom’ profesor Mang, v-as sugera sa contactati prin email universitatea din Catania, respectiv Faculatatea de Drept (desi se poate verifica si pe site-ul universitatii),si sa intrebati de programele de master oferite. Dumneavoastra puteti sa intrebati, eu va spun raspunsul de pe acum: NONE!!! Garantat Vanghelie! Poate postati si corespondenta in articol, sa se confinga si domnul Ponta, ca uzurpa titluri academice, cind zice ca e Master in drept international al universitatii din Catania, iar dupa cum bine stie un doctor in drept penal, nu ma indoiesc )), acesta e fapt penal!! Si chiar daca nu uzurpa (din moment ce Universitatea nu tine astfel de cursuri…nu stiu nus sunt specialist in drept), e imoral sa pretinzi a fi ceva ce nu esti, si sa sugerezi opiniei publice ca vai, vezi doamne, ce destept sunt eu!!!!!
Cu respect.
PS. In mod normal trebuia sa inserez acest text ca raspuns pentru domnul Mitica, chestia e ca trimit de pe telefon, si imi vine mai usor sa-l adaug ca si comentariu…I apologize..
Felicitari pentru comentariu!
Un comentariu f. bun, dar daca m-as apuca sa demonstrez toate operele plagiate din Romania mi-ar lua pana la pensie si tot nu as termina. NU am de gand sa ma mai ocup de alte asemenea cazuri, cu exceptia ingusta a cazurilor cand se face referire la vreun ministru in functie al educatiei. Expertiza mea este in domeniul economic si mai ales al politicilor publice. Am petrecut mai mult de 30 -35 de ore din viata documentand si punand cap la cap toate povestile, nu am de gand sa mai cheltui suplimentar. Exista o autoritate speciala, exista Academia Romana, o puzderie de ONG-uri pe domeniul educatie, exista Coalitia pentru Universitati Curate (sper ca nu am gresit titlul), etc.
Va inteleg, mi-a mincat si mie timp destul! Sper ca s-a meritat si sper ca macar acest caz Mang, sa fie dus la bun sfirsit!
Am vazut ca intr-un comentariu, ati amintit de un cititor anonim care va atentionat in privinta unei lucrari plagiate. Ati fost cam singurul. Mi-ar fi placut ca toate publicatiile sa fi facut acelasi gest, pentru ca in principal de la acesti oameni a inceput sa se rostogoleasca bulgarele!Mi-ar face placere, sa le multumesc tuturor acelor anonimi cu spatele drept, si cu privirea inainte, care au contribuit la demascarea acestui om fara rusine.
La buna vedere, si multumesc pentru fair-play…
@Guardian:
Complet de acord. M-ai scutit de scris multe. Multumesc!
@toata lumea: in locul elevilor dintr-a douashpea, anul asta as profita de aceasta unica oportunitate a vietii mele, numita mang, si as face greva, cum au mai facut elevii de liceu in ’98, daca bine imi aduc aminte. Va dati seama cum ar arata un mang ajuns la mana elevilor? Ce ar face el atunci? Ce le-ar zice? Ce-ar zice el pe la televizoare? Dar Ponta? Dar Boc, ca sa-i fac pe plac domnului Orasanu?
@Orasanu: o proba de foc, mai ales ca nu e jurnalist, nu e jurist, nu e matematician, nu e inginer de sisteme, nu e politician, nu e academician samd. E un parerist roman, ca si noi. Maestre, ia zi-i cu dibla la masa asta:
http://www.gandul.info/news/presedintele-academiei-romane-am-fost-sunat-de-la-cabinetul-lui-ponta-mi-s-a-spus-ca-maine-dimineata-vom-primi-sesizarea-in-cazul-mang-9624895
(scratch-uri de vinil – remix by DJ Harv)
Corvus is Gardian , foarte multe lucruri bune spuse aici, va multumesc.
Cred ca in era internetului crowd sourcing-ul ideilor poate ajuta foarte mult, mai ales intr-un astfel de caz. (explic mai pe larg intr-un articol trecut de pe contributors cu retelele secolului XXI) Multumesc tuturor celor care au venit cu o idee, un crampei de informatie – in afara de cele doua articole extensive am mai colectionat vreo 15 pagini de crampeie pe care nu am mai avut energia sa le pun cap la cap si sa le valorific.
Pe viitor cred ca mi-am gasit locul pe contributors.ro, dupa experimente cu ZF, Capital, Evenimentul Zilei – apreciez foarte mult comentariile cititorilor de aici si disponibilitatea de a face putina cercetare pentru un raspuns avizat. Ma bazez pe cititori si in continuare.
Da, foarte bine. Principiul aplicat de PSD si in anii ’90, cainii latra, caravana trece. Chiar daca au murit oameni in decembrie 89, chiar daca au fost mineriade si chiar daca s-a facut praf tara.
Dar sa-i dea afara si pe ministrul plagiator, ca a facut de ras comunitatea stiintifica din Romania in 3 tari, Japonia, Israel si Taiwan, si sa-i dea afara si pe cei care i-au supervizat dosarul de avansare, atat comisia locala cat si cei din comisia CNATDCU care au dat aviszul final !!!!
Si sa-i ia la rand pe toti profesorii universitari din Romania, ca nu sunt multi, in primul rand cei din CNATDCU, apoi cei care conduc doctorate si sa-i puna in lumina reflectoarelor la un examen de Abilitare serios si netrucat, cu profesori de la mari universitati din strainatate.
Cati Mang-i si Mang-ute nu sunt printre ei? Cati au plagiat? Cati nu si-au facut ei lucrarile, mai ales cele ISI? Sa vedem cati profesori de economie de la ASE Bucuresti, FEAA Timisoara, Cluj etc. vor mai ramane in post, alaturi de alti “specialisti” din toate domeniile, ca vezi ca pana si la calculatoare sunt impostori.
Ca eu nu mai vreau sa platesc impozite din munca mea de privat prost pentru impostorii astia !!!
Exista si comunicatul Ad Astra:
http://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1937&lang=en
Multumesc, Gabriel, il citisem, dar a ramas in cele 20 de pagini de material „taiate la montaj” – pentru ca nu am mai avut unde sa mai puin in text material suplimentar.
Nu pot sa inteleg cum, intr-o asemenea circumstanta, se discuta numai despre demiterea lui Mang din functia de ministru. Daca plagiatul (care este evident adevarat) este dovedit de o comisie de specialisti, nu inteleg cum ar putea domnul Mang sa ocupe o functie in educatia sau o functie politica. Daca domnul Mang o sa ramana profesor o sa distrugem pana si putina credibilitate pe care lumea academica din Romania o are…
Good point! ca sa parafrazez un alt „clasic” al epocii noastre…
Pai, tocmai asta a fost tinta loviturii ILIESCU, inca de la origine: distrugerea credibilitatii Romaniei pe scena lumii democrate, pentru usoara aservire intereselor autorilor sai (autorii iliescu-ului).
Luca, logica ta este impecabila. Din pacate, insa, in Romania sistemul taraganeaza intr-o prima etapa solutia pentru a mai trece din iures, apoi se prelungeste pentru o „expertiza”, iar apoi de preferinta in august cand lumea e la mare sau pe 31 decembrie cand lumea se pregateste de Revelion iese decizia ca albul e negru. Pot sa iti dau nenumarate cazuri….
Din lipsa de altceva, domnul Mang s-ar putea sa ramana mult si bine in fruntea ministerului. La ora asta, nominalizarea ca Ministru al Educatiei in Romania e echivalenta cu o sinucidere. Care din PSD este suficient de competent si CURAT sa-si asume postul? Eu nu stiu nici unul. Parca il vad pe Victor Ponta intreband disperat cine se ofera sa-i urmeze lui Mang, si o liniste de mormant drept raspuns. In timp ce Marga si Andronescu rasufla usurati ca n-au fost ei nominalizati de la inceput.
Pai poate tocmai d-aia il tine Ponta pe Mang, ca sa aiba urmatorul propus timp sa scoata din CV-urile online, de pe paginile universitatii si de pe unde mai apar ele pe Goagal articolele alea cu probleme…. Chiar daca din 86 ramane cu 12, da’ macar nu sunt plagiate mot-a-mot… De pe Web of Knwoledge n-ai cum sa le scoti, da’ nu cred ca e prea mare pericol sa vina vreun ministru cocarjat de articole ISI…
Propun un independent, un roman care este deja profesor in strainatate, la o universitate din top 20 mondial si care isi asuma aceasta misiune grea. Aveti vreo idee de niste nume?
pai m-am chiorat pe la marile universitati straine in urma cu ceva timp si mai am vazut ceva romanasi. deci cine are timp poate sa caute…
daca nu, poate ungureanu ar fi doritor…
Eu am alta idee: au fost mult prea multi universitari ministri. Si nu mi se pare ca au avut rezultate notabile… Eu as pune ministru un profesor din preuniversitar care sa fie la curent cu problemele mari de acolo… Un om moral, dar fara lucrari ISI: nu am nici o garantie ca cine face lucrari ISI e neaparat un bun ministru…
Problemele mari ale invatamantului (ma refer la elevi) sunt acolo, inainte de universitate. Iata un al doilea argument pentru a avea drept ministru un profesor de liceu sau, de ce nu, unul de scoala generala. Funeriu a fost bine intetionat, partea universitara din lege e OK, sunt multe chestii bune (dar si multe mai putin bune – nimic nu e perfect insa). La preuniversitar insa lucrurile au fost ametite (vezi de ex doar celebrele teste fara note trecute in catalog) fiindca Funeriu nu stia cum stau lucrurile. Nu stia cum e situatia reala in scolile din tara, din comune si orase mai mici.
Revenind, eu as lasa partea universitara cum e acum, fara a schimba criterii de promovare, etc, si as pune ministru un profesor de liceu, eventual fost director, care sa incerce sa lumineze lucrurile acolo…
Si asta e un punct de vedere pertinent: nu e neaparat nevoie de un om cu greutate academica (daca o are cu atit mai bine), ci de cineva integru, cu convingeri etice si morale sanatoase. Pina la urma urmei, ceea ce trebuie reformat e …common sense, si nu rocket science! Evident, ca un om educat in occident, si/sau care si-a exercitat profesia in sistemele de invatamint bine puse la punct din occident, aduce cu el un bagaj de cunostinte (ma refer la parte institutionla, de organizare si manageriat al sistemului, si nu la partea academica, care e mai putin relevanta in acest context) extraordinar de folositor, desi, din nou, totul e relativ, ceea ce e vazut ca un excelent sistem de invatamint liceal, e excelent in contextul si cultura etica respectiva. Rupt de contextul respectiv, devine falimentar. De exmplu, in USA si Canada, admiterea in invatamintul superior se bazeaza pe notele elevilor din liceu, ceea ce presupune incredere (trust) in profesorii de liceu, adicatelea uniformitate, obiectivitate si corectitudine in actul evaluarii elevilor, indiferent de geografie, indiferent de rasa, de religie, indiferent de relatie de rudenie etc. Cu alte cuvinte, nu prea exista pile (exceptii desigur exista, eu ma refer in general), profesorii sunt evaluati la rindul lor cu aceiasi unitate de masura indiferent ca e la Kuka Macai din Alabama ori in buricul New-York-ului, la fel ca si elevii, cu alte vorbe au nivel de competente apropiate calitativ vorbind, si profesional si etic. Ma indoiesc ca , deocamdata, acest sistem e aplicabil in Romania (desi in mare masura este, inteleg), De ce? E simplu, ne lipsesc oamenii integri, cu care sa implementezi un sistem de genul acesta (desi printre profesorimea de liceu sunt destui oameni de caracter si inimosi si buni profesionisti : nu e de ajuns, una la mina, iar a doua la mina multi sunt inregimentati politic, ceea ce nu mi se pare bine deloc!). Nu prea cred ca un profesor de matematica de la nu stiu ce grup scolar de prin Baragan (caruia ii place si „spritzul” pe deasupra – si nu vreu sa jignesc pe nimeni, daca chiar exista asa ceva in Baragan…e un desen mai general), are aceiasi calitate ca si un profesor de matematica de la Liceul de Informatica nr. 1 din Bucuresti(daca mai exista). Am mari indoieli….E nedrept ca un elev de la grupul scolar respectiv, pentru ca are zece pe linie sa-i ia locul unui elev de la unul dintre cele mai prestigioase liecee din tara, doar ca are media din liceu mai mare…cind stim cu totii, ca cei doi n-au fost evaluati la fel…(s-ar putea si asta, cu conditia ca liceele sa fie clasificate ca si universitatile, iar media sa fie multiplicata cu un coeficient prestabilit, in functie de clasa in care se regaseste respectivul liceu)…in fine imi dau si eu cu parerea, nu sunt la curent cu legea educatiei in ceea ce priveste sistemul liceeal…
Stiți ceva? În acest moment noi o frecăm trist, cu toții.
E clar că o campanie mediatică nu-l mută pe Mang din jilțul lui de nesimțire.
Trebuie să pichetăm Ministerul Educației – măcar noi, cadrele didactice și cercetătorii care vor sa ia in serios activitatea didactică și de cercetare.
Eu, la studenții de anul I le explic la primele seminarii ce e plagiatul. Apoi, dacă plagiază, le dau 4 și rămân restanțieri.
Cu ce autoritate mai fac eu chestia asta dacă însuși ministrul educației e dovedit că plagiază și el, conform principiilor lui Ohm, Bernouli și alți oameni prestigioși (scuze, eu sunt în umaniste) se dă dus din funcție cu o inerție direct proporțională cu masa proprie?
Și cât de tâmpit să fie Ponta să înțeleagă că fiecare secundă cu Mang la edu.ro îi aduce cumplite deservicii?
Deci, să pichetăm ministerul educației!
Bine, daca aud din gura unui dascal ca „o frecam trist”…sincer nu stiu ce rost mai are si pichetul in fata Ministerului Educatiei. Pe fond, insa sunt de acord cu acest comentariu, mai putin cu aceasta exprimare, care e probabil nascuta din exasperare.
In strainatate, de obicei mai functioneaza si scrisoarea – sute de mii de oameni scriu premierului , premierul britanic de pilda primeste 4 milioane de scrisori in comparatie cu cel roman – 10.000. Ar mai face un ban cinstit si Posta Romana pentru a putea fi sifonati de alti dragalasi….
Excelenta sugestia cu Anton Anton, a fost inainte de a fi ministru presedintele unei autoritati din subordinea Ministerului Educatiei care se ocupa de cercetare stiintifica. Alte nume? Alte pareri?
@ Razvan Orasanu „Alte nume. Alte pareri”.
Referitor la alte nume, imi pare rau, habar n-am, dar consider ca ar trebui sa se pronunte mediul universitar si academic, inaintea factorului politic. Factorul politic, daca vrea sa nu ne tampim de tot ca natie, ar trebui sa tina cont, urgent, de opinia celor mai avizati in domeniu (si asta e valabil pentru toate sistemele statului).Totusi, plecand de la ideea ca sistemul de invatamant are nevoie urgenta de o reforma reala, persoana numita pentru a conduce acest minister trebuie sa aiba anvergura intelectuala si calitatile unui reformator. Profilul unui reformator il gasim, de exemplu, la inceputul sec. XIX , la Gheorghe Asachi iar apoi, pe parcursul a vreo suta de ani, avem alte exemple de personalitati care au marcat reformele invatamantului. Cu totii cunoastem nume precum Titu Maiorescu, Petru Poni, Spiru Haret, I.G. Duca, Simion Mehedinti, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti si multi, multi altii asemenea. Personal imi vine extrem de greu sa continui lista si sa asociez aceste nume cu Mang, Dumitrescu, Funeriu, Baba, Andronescu, Adomnitei samd.
De acord. Insa intrucat nu avem la indemana un Spiru Haret, trebuie sa gasim unu viu :))
Problema e ca nu se face primavara nici macar cu un „Spiru Haret” viu. Pentru ca e mare nevoie de reforma in sistemul de invatamant precum in tot sistemul de stat, pentru a-l gasi pe Spiru, avem mare nevoie de un prim ministru, evident tot viu, precum Bratienii, Rosseti, Sturdza, Ghica, Maiorescu, Marghiloman,Vaida, Maniu, Tatarascu, etc., etc. Si, pentru ca oricat ai fi de „Spiru Haret” e foarte greu sa reformezi ceva, asa de capul tau, fara o echipa, am mai avea nevoie si de niste ministri vii in guvern asemenea lui Alecsandri, C. Negruzzi, C. Sutu, Odobescu, Bolintineanu, Vasile Pogor, Pangrati, Eremia Grigorescu, Anghel Saligny, V. Goldis, Al. Papiu Ilarian, Nicolae Gane, Petre Carp, Pantelimon Halippa, Titulescu, Averescu, Mihai Ralea, etc., etc. Dar pentru a gasi persoane care corespund acestui profil de ministru adaptat la cerintele sec. XXI, avem nevoie de o clasa politica vie, capabila sa genereze astfel de ministri. O clasa politica vie, in stare sa ofere personalitati capabile sa realizeze reforme nu poate fi generata decat de o societate vie, animata de idealuri si doritoare de reforme. Fericit fiind, deoarece cred ca am solutionat, la nivel de principiu, problema profilului ministrului invatamantului in special si a guvernului in general, si bazandu-ma pe faptul ca „istoria se repeta”, nu imi ramane decat sa astept, cu speranta ca voi mai fi si eu viu, epoca istorica in care societatea noastra va fi in stare sa nasca din nou personalitati precum cele amintite, doritoare sa formeze o clasa politica de calitate, de buna credinta, responsabila si sanatoasa la cap, capabila sa rezolve si probleme atat de complicate precum stabilirea numelui ministrului invatamantului.
Era pe vremuri un domn Anton Anton. Liberal de felul lui (pe vremea aia). Si care o vreme a fost si ministru al educatiei. Si nu imi aduc aminte sa fi fost vreun scandal legat de el. Carevasazica, e si universitar, si fara scandaluri la activ si din alianta politica potrivita. De ce nu a fost el propus pentru ministerul educatiei? Aducea standarde prea „occidentale”? prea „ingineresti”? Nu satisface nevoile actuale ale guvernului? (apropo, care sunt alea?)
Nu cred ca Partidul (sau Coalitia, ca asa e la moda acum) a ramas fara nici un intelectual credibil pentru postul de ministru al educatiei. Mai degraba as crede ca intelectualii credibili au facut pasul inapoi, ca sa nu fie asfixiati de avantul revolutionar al colegilor lor. Cine stie, stie!
Dimensiunea reala a imposturii universitare este mare in Romania. Pe primul loc sunt juristii si economistii, pe care din nefericire ii cunosc bine si din universitate si ca firma privata. Ma izbesc continuu de ei sau de absolventii lor. Pe urma vin inginerii, si acolo au fost multe scandaluri in ultimii ani. Pe ultimul loc vin stiintele naturii si matematica, informarica. Aici e mai greu cu plagiatura…..
Dar nu numai plagiatul face ravagii. Masurile domnului Miclea si apoi Funeriu, au condus la o mica disperare. Din cauza standardelor minimale.
Se practica si spaga la revistele romanesti cotate ISI, sau executarea de lucrari ISI la comanda, pentru un tarif stabilit. Chiar si la stiintele exacte din pacate. Si multi baietei si fetite de stabi au avansat asa. Poate un examen serios de Abilitare mai elimina dintre ei.
Desi ma indoiesc ca va fi un examen serios si nu o parodie de examen de Abilitare daca baietii astia sunt la educatie. Intentia PSD e clara, reintoarcerea la vechile practici din anii ’90, cand mase de impostori au avansat profesori in sistem.
Oricum, sa platesc impozite si taxe pentru ca statul sa plateasca salarii mari la indivizi ca Mang&comp., mi se pare o aberatie. Cred ca PSD ne va alunga pe toti din tara. Sa ramana cu pensionarii, asistatii social, si bugetari gen Mang si ceilalti din guvern, ca fiecare de acolo are pacatele lui.
Ne-am cam saturat de postacii PDL chiar daca Mang este plagiator.Daca da,va pleca ,daca nu insa?Cat despre cresterea economica pe vremea PDL si cinstea D-nei Udrea…probabil ca o spun doar cei ce au beneficiat de cresteri economice si de cinstite doamne si de cinstiti domni care nu,nu fura…
Cu tot respectul doamna/domnisoara Livia, poate nu ati citit atent articolul si/sau reactiile cititorilor. Dupa cum o sa remarcati, daca o sa cititi, sunt opinii insotite de reasoning, in multe cazuri fara fisuri de rationament, asa ca „daca nu insa?” nu-si are rostul citusi de putin: dupa cum stim bine cu totii, poate nu si dumneavoastra, in lexicul jurisprudentei exista doi termeni: „de facto”, sub incidenta caruia tratam si noi cazul Mang, adicatelea o incalcare a legii evidenta, pe care orice om rational o sesizeaza, unde cercul evidentelor e inchis (evident orice cerc e inchis, asta-i natura geometrica a cercului, e doar o figura de stil,eu incerc sa subliniez ca rational nu exista iesiere din aceata situatie pentru domnul Mang, iar daca nu ma credeti, recititi atent articolul), si „de iure”, cind ceea ce e evident pentru toata lumea, se regaseste si in proiectia faptei, ortogonala daca vreti, pe lege sau pe ceea ce e reglement de lege, iar decalajul temporar intre „de facto” si „de iure” e natural prin isusi designul actului de justitie, cel putin in teorie, nu stiu daca si in practica dimboviteana, da’ asta e o alta poveste), si nu dogma (ca in cazul dumneavoastra, adicatelea afirmatii exhaustive care nu pot fi supuse dezbaterii, prin insasi natura lor: de ce? simplu, pentru ca nu aduceti nici un argument, si nici o evidenta la ceea ce afirmati!). Asta fiind zise, nu-mi ramane decit sa remarc, si nu-mi face placere, chiar daca ma credeti, chiar daca nu, ca dumneavoastra faceti parte din categoria „postacilor” (cuvint strain mie, pina de curind, da’ inteleg ca reprezinta pe acei indivizi, care combat cu patima (iar unde e patima, nu e ratiune), orsice face, bine sau rau, subiectul respectivei postari) si nu noi!
Daca aveti argumente si/sau evidente seriose, si nu ceea ce va amintiti de pe la antena numarul trei, sunteti (si cred ca sunt si in asentimentul domnului Orasanu, care e”proprietarul” acestei pagini) mai mult decit binevenita sa le expuneti. Din ce vad eu pe aici, lumea nu e angajata politic (cel putin nu evident, desi e firesc, ca peste tot in lume, oamenii sa aibe simpatii si antipatii politice: cu cit societatea, respectiv democratia e mai evoluata, cu atit diferenta dintre simpatie si antipatie e mai nuantata si mai putin evidenta (sau daca intelegeti limitele din matematica, tinde spre zero…cazul ideal e trivial: societatea socialista multilateral dezvoltata, sau pentru iubitorii de literatura Falansterul de la Scaieni :)) ).Desigur, cazul ideal e imposibil de atins (de aia se si cheama ideal, in the first place), societatile sunt facute din oameni, si nu din roboti, de aceea prin natura lor, au entropia ridicata: omul ca si entitate sociala e imprevizibil (unpredictable) ). Evident ca si reciproca e adevarata, sigura intrebare justa aici, e cum percepeti dv. societatea/democratia romaneasca: evoluata sau neevoluata, desigur relativ cu un punct de referinta comun, sa zicem Suedia (aia, pentru ca judecatile trebuie exercitate cu deplin fair-play,iar punctul de referinta comun e o practica naturala, si nu ceea ce vedeti/auziti la „analistii” antenelor numarul 1,2 si 3 cind dumnealor judeca pe „ai lor” intr-un anumit context, favorabil lor, iar „pe ceilalti” intr-un context diferit, nefavorabil lor…asta ca sa subliniez cam ce inseamna „deontologie” la unii „oameni de media”. Cu alte cuvinte, Boc e prost ca a tinut Romania departe de viltoare crizei, si de framintari sociale majore, evident cu sacrificiile de rigoarea iar Tariceanu e bun, ca pe vremea lui cresterea economica era de 7-8%. Asa ceva nu se poate pune in oglinda, pentru simplu fapt ca au fost contexte economice complet diferite la nivel global(in lumea programatorilor OOP (object oriented programming) exista o vorba: nu poti compara mere cu pere). Eu as zice, ca amundoi au facut bine relativ la contextele respective (ma rog, zic in general, „bine” fiind rezultatul dominant dupa ce scazi ceea ce nu a fost bine, din ceea ce a fost bine, cum ziceam si in alt post (asta nu inseamna ca sunt postac :)) !). Un lucru stiu sigur (evident, demonstrabil daca o sa doriti, ca sa nu cad in acelasi pacat: respectiv sa afirm fara sa argumentez, e doar lipsa de timp…da’ eu zic ca e evident pentru majoritatea), ca pe vremea domnitorului Ion „Voda” Iliescu si „Hagi” al finantelor, mai toate s-au facut pe dos: efectul il simtim astazi (era pe cind nu s-a vazut/azi il vedem si nu e).
Absolut, comentarziul asta este foarte pretios si m-a scutit de o gramada de timp in a construi un rationament similar. Si, desigur, doamna are toata libertatea (cenzurata doar de eliminarea oricaror expresii licentioase, etc. care nu trect de filtru – filtru asupra caruia nu am nici eu vreun control deosebit) . Multumesc tuturor, dl Mang se pare ca nu impartaseste rationamentul doamnei, tocmai si-a dat demisia.
Asa e domnu Orasanu…din pacate, in aceiasi logica negata, sa-i zic asa…noul ministrul (interimar ce-i drept) al educatiei e si lider de sindicat !!!! Te doare mintea. Adicatelea se afla de o parte si de alta a baricadei in acelasi timp! Eu asemenea timpenii inca nu am vazut, sa-mi fie iertat limbajul…probabil singura dumnealui indatorire ca si ministru e sa adauge „cotizatia de sindicat” inapoi in pachetul soft dedicat salariilor…ce dumnezeu domnule chiar s-au terminat cinstitii din PDSR?? S-au, vorba cuiva de pe aici, sunt in curs de „cinstire” si de albire… dupa cum bine se stie procesul de inalbire dureaza about 45 de zile :))
Ce vina avem noi, ca ne dau atitea motive intr-o maniera asa de facila, ca sa nu zic inconstienta???
Buna treaba
Mi-a placut chestiunea cu rubrica „Author” de la articolul de la Craiova. Toata ziua dau la clic-uri dreapta stanga, duble etc., dar sa verific proprietatile .pfd-ului de la Craiova nu m-am gandit.
Frumoasa si documentarea facuta de Cosmina Dorobantu.
Cred ca daca Mang si Mang nu-si dau demisia pana la sfarsitul saptamanii, invatamantul romanesc pierde enorm.
Cele doua articole care prezinta argumente suplimentare fata de ce a aparut in presa, ar trebui popularizate cat mai mult.
Doamna Domnica Macri, eu sunt dispus la o actiune antiplagiat. Haideti sa conturam cateva etape.
Va multumesc.
Din punct de vedere al monitorizarii academice, vad ca exista deja cateva initiative bune. Mi s-a semnalat http://www.antiplagiat.ro
Din punct de vedere al unei actiuni coerente, cu efecte palpabile, eu vad urmatoarele:
un grup de comunicare, care sa:
– lanseze campanii de presa si comunicare pentru cazuri de plagiat
– sa inceapa de la varf, cu persoane cu functii
– odata dovedit plagiatul, sa organizeze conferinte de presa, sa scrie la autoritati, sa mobilizeze si sa educe studentii din respectiva unitate de cercetare
– sa obtina in final demisia si retragerea titlurilor
– sa valorifice precedentele create pentru a introduce ca obligatorii criteriile de integritate si filtrele anti-plagiat pe care vad ca multi oameni din lumea academica le au deja clare.
Ponta risca enorm. A riscat cu d-na Dumitrescu si „s-a scos„. Cu d-l Mang,lucrurile se complica urat de tot. Sper ca lucrurile sa nu se opreasca la jumatatea drumului,intrucat nu mai este vorba doar despre plagiat.
http://www.nasul.tv/2012/05/14/exclusiv-dezvaluiri-bomba-nasul-tv-cere-demisia-lui-mang/
CITESTE SI DA MAI DEPARTE !!!
Gata, s-a fîsîit, nu-l mai da jos!
Radu, n-am auzit…mai spune o data :)
Academia Romana este abilitata sa decida daca opera domnului Mang este plagiat sau nu?
In mod normal, daca cineva imi plagiaza munca (ce exemplu aberant :) ), il dau in judecata. In cazul de fata inteleg ca nu s-a constituit nimeni ca parte civila, deci cel putin la nivel teoretic demersul PMului este ok.
Ma gandesc si la un scenariu amuzant: Academia il declara nevinovat, unul dintre plagiati, sa zicem japonezul, isi ia o zi libera in care il da in judecata pe domnul Mang. Si castiga…
Deja suna a banc: un japonez, un chinez, un taiwanez si un evreu scriu fiecare o lucrare. Sa vedem poanta bancului
Acesta este un caz in care PROCURATURA trebuia sa se autosesizeze si eventual sa solicite o expertiza.
Ponta nu face decat sa intareasca spusele lui Murphy.
Vrei sa tergiverseszi ? Infiinteaza o comisie !
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Enc%C4%83lcare_a_dreptului_de_autor
Conform legii drepturilor de autor din România, constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziția publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte rețele de calculatoare, fără consimțământul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricanților de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul sa le poata accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_dreptului_de_autor
Prima lege privind dreptul de autor în România a intrat în vigoare la 28 iunie 1923 și s-a numit „Legea proprietății literare și artistice”
În prezent dreptul de autor în România este protejat prin Legea 8/1996. Aceasta a fost modificată și completată prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dreptul_propriet%C4%83%C8%9Bii_intelectuale
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (conform denumirii originale din engleză, [The] World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agențiile specializate ale Națiunilor Unite. WIPO a fost creată în 1967 su scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare și promovarea proprietății intelectuale oriunde în lume. [1]
WIPO are în mod curent 183 de state membre, [2] administrează 23 de tratate internaționale [3], având sediul mondial în Geneva, Elveția. Actualul Director-General al WIPO este Kamil Idris.
Nu e chiar asa simplu… Ia d-aici ca sa vezi cum stau lucrurile:
en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism#Legal_aspects
In ritmu` asta va fi mai simplu sa ii nominalizam pe cei pe care nu i-a plagiat cuplu` Mang……
un sinur lucru i-a mai ramas de plagiat lui Mang: demisia
Excelenta ideea de a colabora cu revista Nature,care va duce probabil la curatarea sistemului academic romanesc
Va felicit domnule Razvan Orasanu si le-am scris si eu celor de la Nature ieri,adaugand ceea ce stiu eu
Dear Editor of Nature magazine,
I know that you are speaking with Razvan Orasanu to print an article in Nature about the 7-10 plagiarized works of minister Ioan Mang,minister of Education,Research,Youth and Sport in Romania
However,if you have the patience,I also have some things to add
My name is Lucian Ilea and let us just say that I am involved in the leadership of Romania
Since the apparition of thse charges in the Romanian online press I have doubted them because Romanian journalists are so full of imagination
So I have had personally contacted Professor Eli Biham ,whose work was one of the first copied 100%
http://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream/123456789/10602/1/2_.pdf
SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL – IOAN MANG
is the exact copy of
http://www.madchat.fr/crypto/codebreakers/35-ebiham.pdf
Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael
Eli Biham
and he has personally confirmed the allegations and he has posted a message about it on his personal webpage at the Tel Aviv university Techion
Furthermore,Ioan Mang and his wife Erica Mang(who is a great specialist in cryptography,processor design,logical circuits,mathematics and alot of other areas,congratulations to Ioan Mang for marying her)
have also published a lot other copy-pasted works from the internet in a lot of scientific magazines in Romania,all of them in English
Their names stroke a rhyme with Liu Ming and Chin Chen Chang two of their copy-pasted authors
there is an open letter of the academic commmunity in Romania asking our prime minister Victor Ponta who was appointed alongside mr Mang and his government only a week ago,on 7th of May 2012
http://www.contributors.ro/fara-categorie/scrisoare-deschisa-adresata-premierului-victor-ponta-referitor-la-ministrul-educatiei/
to dismiss Mr Mang;it should be noted that the first allegations of fraud appeared on the first day of his mandate and I got confirmation from Eli Biham on the second day
Also the full list of disclosed copy-pasted works can be found in this article
http://www.contributors.ro/dezbatere/%e2%80%9edomnul-mang-si-doamna-mang-l-au-plagiat-pe-chin-chen-chang%e2%80%9d-caraghioslacuri-si-dovezi-suplimentare-%e2%80%93-episodul-2/
It is a well established practice in Romania,since we do not have modern laboratories to copy paste articles from abroad
another well established practice is that every work has 2 or three authors and only the last name is the actual äuthor”
the first ones are the bosses of the plagiator
Lucian Ilea
http://www.nature.com/news/plagiarism-charge-for-romanian-minister-1.10646
Bine ca si-a dat demisia macar din functia de ministru…
Ce nerabdatori sunt astia de la Nature!! N-au mai astept finalitatea expertizei ceruta de domnul prim ministru, cu „buna-credinta” (desi am oroare de acest cuvint, care desi bine proiectat in its inception, a ajuns sa sune extrem de fals, dupa ce l-am auzit ani buni din gura unui anumit politician indigen!!)…sunt cel putin neeleganti!! Din pacate, nu e de ris…iar efectul internationalizarii acestui scandal (pentru care responsabil e domnul Victor Ponta, si numai dumnealui) se va simti cit de curind…sper sa gresesc..
Pe deoparte, pe de alta, intern, sper sa-i faca pe guvernanti sa-si exercite cu foarte mare atentie mandatul, acu nu numai lumea stiintifica autohtona sta cu ochii pe ei, ci si cea internationala.. in special in domeniul educatiei…desi ma indoiesc…
Il asteptam; Claudiu Lungu in postul sau de la 17:31 a spus ca o sa apara ceva in editia de miercuri. Marturisesc ca n-am crezut ca o sa apara asa repede; am stat cu ochiu’ pe site la Nature si mai cautam din cand in cand. Ne-a facut de ras Mang asta… Eu nu stiu, zau, ce fel de sorici au oameni ca asta sau Adrian Severin in loc de obraz. Ba daca stau bine sa ma gandesc nici macar sorici nu-mi vine sa zic ca au, ca jignesc porcu’. Mie soriciu’ imi place chiar foarte mult…
Asa e Gogule, cuvintele sunt prea putine si mult prea limitate, chiar adunate in propozitiile cele mai maiestre, sa incapa atita nesimtire…
PS. Te salut camarade (in sensul frumos si nobil al acestui cuvint), ai fost in trasee chiar inainte de a incepe scandalul…de fapt ai fost unul dintre motoarele „cu ardere interna” care n-au lasat ca faptele acestui asa numit universitar sa treaca neobservate..
Nefericită legătura între politic și orice. Puțin înainte de Revoluție știam clar că rectorii- cum era celebrul Tache Voinea- profesor de desen tehnic- erau puși politic. Că se mai întâmpla și câte un academician de bun simț să ajungă rector era posibil.
După Revoluție, spre surprinderea celor care știu cu ce se papă, Rectorii tot politic au ajuns. Universități cu pretenții- Clujul, Oradea- au eliberat dovezi de studii unor persoane jălnicuțe- Boc, Baba – și au pus politic la înaintare rectori din partidul la putere- vezi dl.Maghiar și dl.Mang.Nefericirea continuă. DIn datorii față de filiale- în loc să ia oameni care au și cap, și operă și sunt și PSD-iști- cum ar fi doamna prof.Doina Banciu- de exemplu- s-a apelat la provinciali de mâna a 3-a ca necunoscutul dl. Mang. Rezultatele se văd- dar sunt ciudate. Pentru că orice fel de revistă care se respectă și care publică un articol științific- orice fel de articol științific- ar trebui să-i verifice originalitatea. Deci aici cade prost nu numai plagiatorul- dar și cei care i-au acceptat și publicat plagiatul.
Si noi va multumim Doamna/Domnisoara Dorobanutu,
,Domnule Orasanu, Domnule Tapalaga si Domnule Vlaston!
Fara analizele si sintezele dumneavoastra, glasurile forumistilor( si am remarcat peste tot (RL,HN,EVZ etc), majoritatea oameni educati, inteligenti, si evident cu mult simt al umorului, evident nu in sensul de a lua in deridere chestiunea, foarte grava de altfel, ci de a se exprima in cheie umorisitca … vorbind serios…exact ca si Caragiale!) nu ar fi fost luate in seama in vecii vecilor, de asta puteti fi siguri! Dealtfel, cu mare greu ati fost bagati in seama si dumneavoastra desi sunteti niste nume in publicistica romaneasca ca si reprezentati mai mult decit respectabile ai societatii civile, si nu pentru ca ce ati scris pe aici nu ar fi fost pertinent, e evident de ce…the other way around, TOCMAI pentru faptul ca ce ati scris a fost extrem de RIGUROS…ceea ce….. :)) ).
La buna revedere…I’ll see you NEXT time…