joi, septembrie 21, 2023

Domnul Ponta pariază pe mizerie, frică și ticăloșie

De când se votează – să zicem liber – nu știu să se fi atins un nivel de abjecție comparabil cu cel de-acum. Sigur, a trebuit să-mi amintesc că, în Tratatul de la Varșovia, România era specialistă în dezinformare atunci când contracandidații domnului Iliescu erau bălăcăriți pentru că nu mâncaseră salam cu soia și li se puneau în cârcă planuri diabolice, când ni se arătau la televizor dolari și blugi împărțiți manifestanților din Piața Universității sau când se trâmbița că domnul Iliescu a dat pământ țăranilor, iar adversarii săi politici nu urmăreau decât să li-l ia. Și totuși, parcă niciodată nu s-a ajuns unde suntem azi: montarea cu cele mai oribile mijloace a întregii Românii împotriva contracandidatului principal al domnului Ponta. Se lucrează, ca de fiecare dată, abil și sistematic (deh, specializarea!): la orice acuzație precisă și lesne verificabilă, formulată sau chiar neformulată explicit, se răspunde cu o contraacuzație halucinantă, repetată hipnotic de telecoprofagii propagandei. A plagiat domnul Ponta în stil grosolan? Ce contează! Aflați că domnul Iohannis n-are copii, n-a auzit gânguritul țâncilor – și asta îl scoate din joc. Își cumpără domnul Ponta voturile cu pomeni iresponsabile, pentru care nu se știe cum și când vom plăti cu toții? Nu-i nimic, domnul Iohannis are ceva apartamente în plus (spre deosebire, pesemne, de preacuratul Ponta, care stă cu toată familia, plus bona filipineză, într-un beci neîncălzit și igrasios). Are cumva o problemă tatăl socru cu restituirile de terenuri? Cum adică? Îndrăzniți să vă luați de familie? Atunci aflați că părinții lui Iohannis, stabiliți în Germania, primesc pensia în euro – în loc s-o primească în dinari, yuani sau vreo monedă africană – și locuiesc într-o casă exagerat de mare. Încearcă oare mașinăria de partid care l-a propulsat pe Ponta să pună căpăstru justiției prin propuneri legislative și tot soiul de manevre? Fleacuri! Klaus Iohannis e neamț! Este prim-ministrul Ponta incompetent? N-are a face, câtă vreme Iohannis e luteran! Mai rău, spre deosebire de domnul Ponta, e ardelean – și ar putea fi acuzat că urmărește dezmembrarea României, patria pe care prim-ministrul o slujește cu devotament și de care e atât de mândru.

Și altele, și altele. Spre deosebire de cei care preferă guralivii, am admirat laconismul și politețea lui Iohannis. Dialogul indirect dintre el și flașnetele lui Ponta seamănă cu o scenă în care unul te înjură birjărește, iar tu îi răspunzi pe un ton moderat: „Sunteți nepoliticos!” Dar nu despre Klaus Iohannis e vorba aici – fiecare va judeca meritele și nemeritele lui –, ci despre procedeul folosit de echipa de campanie a domnului Ponta. Există trei Românii: una informată, una dezinformată și una neinformată. În bună tradiție pesedistă, Victor Ponta nu se adresează României informate, așa cum n-au făcut-o nici Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Mircea Geoană. Cu toții au pariat pe insignifianța României informate, iar toate datele statistice arată că electoratul lor a fost și este acela cu nivelul cel mai scăzut de educație. Cât privește România dezinformată prin canalele de televiziune ale propagandei de partid și de afaceri, deși pesemne mai numeroasă decât cea informată, ea nu mai reprezintă o țintă – acolo se află electoratul programat să creadă orbește tot ce i se spune și să acționeze automat. Adevărata țintă e România neiformată, clar majoritară, formată din cei care nu-și bat capul să citească articole sau să cântărească argumente, din cei prinși în monotonia unei vieți mizerabile, fără orizont, înspăimântați de ce le poate aduce ziua de mâine, în general credincioși din disperare, ușor de sedus cu fantasme patriotarde, pentru că mândria de a fi român poate compensa ceva din umilințele la care sunt condamnați. Lor le vorbește domnul Ponta tot mai tare, cu vocea stridentă a unor afișe tot mai agresive, speculând abject sărăcia în care trăiesc și teama de un viitor încă mai rău. Mizeria și frica sunt principalul capital politic al domnului Ponta, pe ele pariază exasperant echipa sa de campanie. De asta se distribuie icoane Ponta-Arsenie Boca, de asta le aduce poștașul pensionarilor mesaje disperate despre intențiile criminale ale lui Iohannis. Pe fondul aproape totalei lor ignoranțe, ei trebuie încolonați pentru a merge la urne și a pune ștampila pe salvatorul pensiilor, pe țanțoșul român dreptcredincios.

Dar nu în asta stă originalitatea domnului Ponta, Ion Iliescu a jucat pe aceeași carte – și a cam câștigat. Ceea ce mi se pare remarcabil acum e un accent neobișnuit pus pe presupusa ticăloșie a oamenilor: acuzațiile enorme aduse lui Klaus Iohannis sau Monicăi Macovei nu sunt numai mincinoase, ele vor să atingă acea coardă a tot ce e mai tenebros în om, vor să-l coboare în abisurile porcăriei morale și ale resentimentului. Votantul lui Ponta trebuie urâțit sufletește, trebuie înrăit. Cum altfel să ajungi să detești un om pentru că nu are copii, pentru că e de altă credință decât tine, pentru că părinții lui trăiesc în Germania și primesc pensia în euro? Să ne înțelegem, nu de Iohannis sau Macovei e vorba aici, ci de acea populație pe care domnul Ponta vrea s-o ticăloșească pentru a-și atinge scopurile, fără să-i pese că, în acest caz, ar deveni președinte peste o masă infectată de mârșăvie, ba chiar bucurându-se că ea ar rămâne insensibilă la matrapazlâcurile camarazilor săi.

Întrebarea „Cât de rău poate fi omul?” n-are răspuns. Istoria ne arată că poate deveni oricât de rău, dacă e abil manipulat. Nu-mi dau seama ce efect are asupra României neinformate tratamentul de ticăloșire aplicat sistematic și cu energie neostoită de domnul Ponta. La unii prinde. Pe alții îi dezgustă. Dar câți sunt unii și câți sunt ceilalți vom afla duminică seara. Va fi un test la care sunt supuși românii. Și totuși, dacă domnul Ponta a pariat excesiv pe ticăloșie?

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Romania informata de care vorbiti este o minoritate insignifianta. BOR si gastile de politicieni reprezinta cel mai fidel limitele afectiv-intelectuale si organizatorii ale acestei etnii est europene.

  Ponta ar trebui sa fie chiar mai cinic.

  Lamentarile ‘Romaniei informate’ fac intr-un fel mai mult rau, dand impresia ca ar exista o speranta si ca ar merita sa ramai totusi in acea spelunca saturate de oameni josnici.

  • Întrebarea „Cât de rău poate fi omul?”, domnule Zografi, are răspuns iar acest răspuns a fost expus de mai multe ori doar in ultima sută de ani atât în Europa cât și în America precum și în Asia. (Shoah, Experimentul Pitești, Experimentul Stanford, Câmpiile Morții (Regimul Pol Pot), Fenomenul Holodomor)

   Nu poți determina cu exactitate cât de rău poate fi Omul mai ales atunci când Răutatea devine o banalitate cotidiană din care Divinitatea a fost exilată. A număra sutele de mii sau de milioane de cadavre nu este corect. Altceva trebuie numărat.

   Pentru mine, cetățean al României secolului XXI, sentimentul ”răului” este declanșat, la fiecare pas pe care-l fac astăzi – înainte de votul pentru viitorul Președinte – pe străzile micului oraș de provincie în care trăiesc, la vederea inundației de bannere care expun aceiași figură a unei marionete cu chip de Pinocchio (un Burrattino nereușit, de fapt), un chip șlefuit migălos de un meșter care ne urăște pe noi, cei cărora le este dedicat spectacolul de păpuși într-un iarmaroc ai cărui gură-cască nu mai nici inteligența și nici vlaga de a se opune mascaradei !

   Magnitudinea răului nu o măsor imaginându-mi câte străzi sau ulițe sunt cotropite de imaginea falsului Burrattino ci imaginându-mi mâinile care șterpelesc din Bugetul statului banii destinați școlilor care ar putea eradica ignoranța lui gură-cască, bani creați și prin munca pe care eu o prestez la un patron privat.

   Aceste mâini reprezintă Mizeria, Frica și Ticăloșia indivizilor coalizați în Grupul Criminalității Organizate.
   Aceste Mâini trebuie surprinse în flagrantul Crimei și retezate !

   • Această imagine poate fi multiplicată de căteva zeci de ori (incluzând chiar și cel mai mare oraș care – crede el – este stăpân peste așa-zisa „provincie”: București. M-au scârbit la propriu (îmi venea să vărs, în trafic fiind, „umflația” de bannere cu mitomanul, alături de unul dintre cei mai incompetenți funcționari publici din Calea Lactee, amândoi din aceeași „gașcă”. Urmează să-i cer socoteală „administratorului” taxelor mele la bugetul local (așa-zisul primar, că așa se crede el, deoarece pe mine NU MĂ REPREZINTĂ!) în legătură cu proveniența banilor pentru această „aglomerare” de „neam-prost” de bannere, care denotă disperare și lipsă completă de proiecte a (unui) viitor partid-stat… Dar, o mică observațiune, rogu-vă: mai ușor cu epitetul „provincie”, deoarece vin cu o întrebare: ce regiuni au cucerit vreodată Bucureștii, ca să considere restul țării „provincie”? Și să răspundă doar cei care au bunici/străbunici bucureșteni! O (bună) parte din răul actual al României vine și din atitudinea acestor (pseudo) bucureșteni la adresa Țării! Mulțumesc, anticipat, pentru (ne)publicare! Sunt obișnuit cu asta! :)

    • Aveți dreptate, domnule @Paganel !
     Sibiul a fost ”Capitala Culturală a Europei”, Timișoara a fost ”Capitala Revoluției anti-comuniste din România” și lista ar putea continua.
     În acest context, orășelul în care trăiesc poate fi și el încadrat printre ”capitale”, chiar la mai mult decât o singură categorie, deci ar trebui să cer scuze tuturor celor cărora le-am creat un disconfort folosind termenul de ”provincie”.
     În materie de vot pentru Președintele Nostru toți împreună și fiecare în parte avem datoria de a ne considera ”capitali”.

   • Excelent comentariu, domnule Popa! Aș adăuga că „falsul Burrattino”, falsul-doctor (el-însuși un rebut al școlii românești) n-ar avea nici un interes să eradicheze ignoranța gurilor-cască, iubitoare de spectacole de prost gust. Pentru că mulțimea din iarmaroace, închinătoare la moaște și icoane e cea care-i cultivă și-i hrănește orgoliul, infatuarea, „măreția”. Și care nu are ochi să vadă, nici minte să priceapă că împăratul lor e gol.
    Tare mi-aș dori să-i văd cu Mâinile Retezate! Am putea da o mână de ajutor, chiar de mâine, barându-le, „retezându-le” drumul spre mai rău. Speranța moare ultima, nu? (Dar ăsta-i truism… :) )

    • Sunt mulți, domnule @Marchi !
     Sunt infiltrați peste tot, domnule @Marchi !

     Priviți la manevrele pe care le fac slugile marionetei pentru a limita accesul la vot: secții de votare mai puține și plasate aiurea-n tramvai, restricții procedurale (de ex. de ce trebuie să dau Declarație pe propria răspundere că n-am mai votat din moment ce mi se pune pe actul de identitate un colant după ce am votat ? E clar că se dorește încetinirea procesului în acele secții în care votează românii izgoniți din țara lor de politicile iresponsabile ale politicienilor post-decembriști).

     În final, domnule @Marchi, manevrele lor vor fi înnecate de avalanșa voturilor noastre ! Nu pot ei fura cât putem noi vota !

 2. Intr-adevar vorbim despre un spectru malefic opus Cerului, Pământului şi omenirii.
  Iata care a fost motto-ul PCC în timpul Revoluţiei Culturale:
  „Luptă-te cu Cerul,
  Luptă-te cu Pământul,
  Luptă-te cu oamenii
  În aceasta se află o bucurie nemărginită.”

  Astia nu numai ca nu cred in D-zeu, dar se lupta cu D-zeu, sunt impotriva lui D-zeu, sunt impotriva padurilor, muntilor, apelor, samd.

  Iar acest Partid Comunist Chinez, cel mai mare Partid guvernant al delapidărilor şi corupţiei din lume, le-a spus ăstora, cand au descins astă vară in Kiseleff: “Ati devenit un model”… “această relatie a devenit un model privind relatiile PCC cu partidele politice din Europa. In ultimii ani, cu stimularea dlui Ponta si a dlui Dragnea, relatiile dintre partidele noastre au cunoscut o nouă dezvoltare…”

 3. Victor Ponta este o imensa pata de mizerie si de rusine pe obrazul acestei tari manipulate si mintite de structurile vechii securitati aflate in slujba intereselor de la est. Victor Ponta este marioneta perfecta si santajabila a acestor structuri mafiote. Victor Ponta este candidatul unor personaje sinistre din SIE, cartite rusesti inca necuratate in acest serviciu secret. Trist. Tare mi-e teama ca tara asta e pierduta pentru totdeauna. Ca nu mai avem,nici o sansa. Felicitari tuturor romanilor care au parasit definitiv tara, intuind perfect ca nu mai exista absolut nici o sansa ca normalitatea si legea sa fie intronate in Romania. Este o rusine nationala ca avem un premier PLAGIATOR. Un hot intelectual dovedit. Este si o umilinta de nesuportat pentru toti oamenii onesti si profesionisti din aceasta tara ca trebuie sa suporte asa ceva. Ce ne aduc pe cap fortele obscure si sinistre din SIE? Un ticalos sadea. Un terchea berchea asezat la Cotroceni exclusiv pentru interesul lor propriu, total strain de interesul national.

 4. Jigodismul si parvenitismul caracterizeaza acest individ inebunit sa se cocoate la Cotroceni .
  Cum poti garanta pensiile ????,de ce minti ???
  De ce amesteci numele parintelui Boca in campania ta ???,
  De ce faci pomeni la biserici si manastiri si nu dai banii la spitale,la scoli ???
  De ce promisiuni de cresteri salariale cind aste tin de patronate si nu de tine ???
  De ce ai facut cadou la Rompetrol 600 milioane de euro din banii romanilor ?
  De ce ai ridicat sechestrul la Lukoil ??
  De ce n-ai facut un loc de munca in doi ani jumate ,undei milionul promis ????
  Ce esti tu Ponta ????,la ce vii sa ceri romanilor votul ???
  //

 5. Interesanta idee. Totusi tind sa cred ca nu e chiar asa de noua metoda, e doar un plagiat cosmetizat. Aceleasi metode s-au lansat cu adevarat la alegerile din 2009, iar calea le-a fost netezita cu ceva vreme inainte prin propaganda neobosita a unor posturi TV. Din nefericire actualii colegi ai domnului Johannis poarta o mare parte din responsabilitate, discursul politic degradandu-se incet, dar sigur, odata cu conflictul dintre palatele Cotroceni si Victoria de pe vremea guvernarii PNL.

 6. Partidul Comunist Chinez, pt care Ponta are un profund respect si o dragoste netarmurita, a interzis aproape toate religiile tradiţionale şi a demolat sistemul tradiţional de valori.
  Modul lipsit de scrupule în care PCC jefuieste si minte, pune mâna pe bogăţii şi înşeală oamenii s-a prelins asupra întregii societăţi, corupând întreaga societate şi conducând oamenii către ticăloşie.
  PCC, care guvernează cu mijloace necinstite, are de asemenea esenţial nevoie de o societate coruptă, un mediu în care să poată supravieţui. De aceea PCC încearcă tot posibilul să-i tragă pe oameni în jos la nivelul său, încercând mai mult sau mai puţin să-i transforme pe chinezi în intriganţi. Acesta este modul în care natura înşelătoare a PCC duce la eradicarea fundaţiei morale care a susţinut de veacuri poporul chinez.
  (fragment din cartea “Noua Comentarii despre Partidul Comunist”… o carte interzisa atat in China cat si un Rusia)

 7. Vai, domnule Zografi, cat de mult va inselati!

  Dumneavoastra aveti impresia ca exista oameni neinformati in secolul asta, cand informatiile bazaie ca mustele in jurul tau?

  Nici vorba, problema e ca romanii isi aleg doar informatiile care sunt pe tiparul lor si care le impaca oarecum angoasele.
  Mesajele lui Ponta merg la fix, catre oameni pe tiparul lui, care il inteleg perfect si care il vor vota, pentru ca sunt lenesi, mincinosi si vicleni fix ca el. De la babuta care face pe naiva si pana la smecherul de cartier care traieste din ajutor de somaj si smenuri.

  Antena 3, RTV samd nu fac altceva decat sa scuipe ceea ce ei vor sa auda.

 8. Excelent diagnostic: „Există trei Românii: una informată, una dezinformată și una neinformată.” Intregul articol este o analiza perfecta si sintetica a intamplarilor acestei „campanii”. As fi vrut numai sa stiu ce antidot se poate concepe la dezinformarea si manipularea abjecta si ce resurse poate mobiliza societatea civila in turul II, cand se va da o adevarata „batalie pentru Anglia”, pentru a indeparta de Romania (dar si de Europa!) unul din cele mai mari pericole care o pasc din 1989 incoace.

 9. Apropo de şantajul emoţional – când Ponta a devenit peste noapte mare fan schizofrenic (vezi declaraţiile anterioare pe aceeaşi temă, inclusiv legarea cu lanţuri a Loganei) al Roşiei Montana, argumentul lui, exact în aceeaşi logică cu cele atinse în articol, a fost „Dacă nu facem această afacere, NU VOM AVEA BANI DE PENSII”.

 10. Nu stiu cati sunt unii si cat sunt altii, dar stiu ca saracii Romaniei vor iesi in masa la vot manipulati si ademeniti cu ulei, zahar, faina si o punga cu pix rosu si vor vota Ponta care „le da”, spre deosebire de Johannis despre care PSD le-a spus ca „le va lua” !
  Relevant si suficient nu ?!
  La o populatie din care 75% nu se spala pe dinti cum sa avem alte asteptari?!
  Numai parcurgand localitatile din sudul subdezvoltat intelegi repede ca nu va fi altfel curand.
  Cat timp saracia este asociata cu viata majoritatii romanilor sa nu asteptam altceva.
  Nu poti sa votezi Vorbe inalte cand nu ai ce manca, cand astepti ajutoarele de la primarie, cand nu stii in ce tara ne aflam sau ce data e azi…
  Am vazut astfel de situatii incredibila la emisiunea „Starea natiunii” de pe TVR1 si m-am ingrozit, dar am si inteles ca nu avem ce astepta de la acei oameni.
  Si ca ei sunt multi in Vaslui, Teleorman, Mehedinti, Giurgiu, Buzau, Braila, Calarasi, Ialomita, Vrancea, Gorj, Dolj, Botosani, adica in 6 din cele 8 Regiuni ale Romaniei, toate cele 6 fiind printre cele mai sarace 20 de regiuni sarace din UE.

 11. Într-adevăr, cățărat pe culme, îmbătat de aerul tare al puterii, megalomanul Ponta (ins mediocru, fără scrupule, fără caracter) pare de neoprit din goana lui spre… „mărire”. De câteva săptămâni bune, asistăm, consternați, la manevrele detestabile ale „găștii”, botezată „echipă de campanie.” Care, iată, nu „ratează” nici un efort, nici o mârșăvie, nici un „mijloc” care l-ar face pe „mândrul Ponta” să fie și mai „mândru”.
  „Și totuși, dacă domnul Ponta a pariat excesiv pe ticăloșie?”, vă întrebați dumneavoastră.
  Trebuie să credem asta, altfel suntem pierduți.

  Vă mulțumim pentru articol, domnule Zografi! Suntem mulți care gândim la fel. Și sper că duminică vom fi și mai mulți… :)

 12. ceea ce incercati cu acest articol e de apreciat.

  cat despre alegeri, probabil nu duminica ci in turul doi vom vedea daca ce e mai bun in noi se poate coaliza ca sa avem un viitor diferit fata de cel propus de poluri. am un optimism rezervat. ar fi fost mai puternic dar ce s-a intamplat in ultima perioada mi-a dat de gandit, vehementa aia paranoica fara sens si fara luciditate te face uneori sa te’ntrebi.

 13. Excelenta descriere a atmosferei momentului pe care il traim, in descendenta legica de tarele pe care le mostenim de pe vremea Tratatului de la Varsovia ! Mi-e infinita sila de acest personaj cadelnitat cu voluptate de o Florina Cercel, la unison cu autoritati si servicii, dar in acelasi timp ma intreb cum de institutiile noastre nu reactioneaza in nici un fel la atatea actiuni ilicite in pregatirea acestor alegeri: 45 de zile de suspendare a unei legi – practic invitarea la transgresiunea legalitatii; deplasari in strainatate – It, Sp, Rep. Mold. – in calitate oficiala de prim ministru si/ sau de ministru de externe si folosirea vizitelor nu pentru vreun mesaj, nu pentru vreo cunoastre a situatiei, ci pentru cea mai desantata pomana explicita catre clerul, ca reprezentant al votantilor !!!! Mi s-a facut greata vazand videoclipurile din aceste vizite ! Greata de clerul nostru lipsit de orice demnitate, greata de servicii (pentru ca se vedea bine ca acolo erau reprezentanti oficiali …) – greata cand am vazut scena cu inmanarea cheilor la Chisinau (adica s-a profitat de un program pentru a-l deturna si a-l transforma in progaganda electorala). Nimeni nu parea jenat, desi functionarii Ministerului de Exterme, personalul din institutii de cultura, din armata, din servicii, ar fi trebuit sa intre in pamant de rusine ca transforma in propaganda gretoasa dialogul international sau programele pentru romanii de peste granita. Dar nu a fost numai atat! A mai iesit si madam’ Plumb , de zeci de ori pe televizor, cu cuponul de alimente in mana – fluturandu-l ca pe un os aratat unui caine flamand – este aici cea mai rusinoasa folosire de bani europeni, bani care merg fara jena in proportie de peste 75 % la oamenii de partid, adica la cei care si-au adjudecat distribuirea asa ziselor „pachetelor alimentare”…. Ce rusine !!!!! Faceti socoteala, raportati fondurile obtinute la nr de beneficiari (cei mai multi vor fi doar pe hartie pentru ca nu vor gasi 3,5 mil. defavorizati) – si veti vedea la ce suma revine pachetul cu zahar, faina cutii de conserve etc.!! Ce bine au adus-o din condei (vorba lui Ghita Pristanda) distribuitorii de pachete, apropiatii primarilor din reteaua hotiei in care s-a transformat administratia locala. Dar inca n-a fost numai asta: a mai fost si Banca Nationala care s-a dat in stamba cat a putut, si care tine de sase sa nu se vada recesiunea tehnica; apoi au mai fost lansarile de carte sau alte evenimente la care au participat in solodaritate partinica oameni din servicii – „cutra alba Melescanu” si sau ciceronianul G. Maior – fiecare eveniment fiind prilejul reintalnirii cordiale dintre BNR, PSD, BOR, ACAD ROM, TVR, jurnalisti, sociologi, televiziuni, simpatizanti, popor… RUSINE, RUSINE RUSINE !

  Vlad Zografi! Mi-a mers la inima tot ce ati spus despre dezinformare, despre folosirea obscena a populatiei neinformate !

 14. spuneti: „Întrebarea „Cât de rău poate fi omul?” n-are răspuns.” E singurul loc unde imi permit sa va contrazic. Ba da. Are raspuns. E asta:
  http://ihincu.wordpress.com/2014/10/16/pericolul-ponta-mai-mare-decat-se-ntelege-semnificatia-acestor-alegeri/

  Sau, altfel spus, in doua cuvinte: fara limite.

  Cine nu intelege asta plus link, cine-l subestimeaza (si nu doar pe el ci si pe colegii lui de gasca politica/generatie), e pierdut. Iar daca din acest motiv multi nu vor vota (este esential sa voteze si-n primul, dar si in al doilea tur, indiferent ca preferinta este pentru Macovei sau Iohannis, singurele doua optiuni valide) suntem pieduti. Nu pt ca zic eu, si nu-i vorba mare. E fix asa.

 15. La vot fratilor!
  O prezenta la vot de minim 65% ar putea insemna pentru Ponta ratarea turului 2!

  Nu e o gluma, ci doar un simplu calcul matematic.
  Ponta nu poate aduna, cu toata masinaria PSD-ista mai mult de 3 mil voturi (Geoana, intr-un context mult mai favorabil pentru PSD, in 2009, a adunat 3 milioane)

  O prezenta de 50% ar insemna pentru Ponta un rezultat de 33%.

  Ce se intampla totusi la o prezenta de 65% ?
  Singurii care ar putea sa se mobilizeze suplimentar sunt cei anti-Ponta (in special cei care voteaza MM), iar bazinul electoral PSD va fi utilizat la maxim, indiferent de restul prezentei la vot.

  Ponta ar ramane cu cele maxim 3 mil. voturi, adica aprox. 25%!!! din totalul celor prezenti la vot.

  Imparirea voturilor ramase (ceilalti 75%) intre restul candidatilor ar putea duce la un rezultat de peste 30% pentru Klaus si peste 25% pentru Macovei.

  Ar fi cea mai frumoasa lovitura data PSD-ului!

 16. Sa ne imaginam o familie clasica : 2 parinti + 2 fii + 2 nurori + 4 cuscrii = 10 persoane, in care este posibil sa existe cele 3 tipologii mentionate, informati, dezinformati si neinformati.
  Duminca se intalnesc cu totii sa ia pranzul impreuna. Sa ne mai imaginam 3 ipoteze conjuncturale:
  1. Totul este ok, nimeni nu are nicio problema majora. Discuta generalitati si apreciaza momentul petrecut impreuna, diferentele majore dintre ei se cunosc, dar in context, nu se vad!
  2. Unul dintre ei, indiferent care, are o mare problema pe care le-o impartaseste celorlalti. Fiecare va fi dornic sa-l ajute si, din sfaturile date, vor fi probabil 3 moduri diferite de abordare, conform tipologiilor mentionate. Dar, existand un unic scop clar determinat, ajutorul punctual, care-l priveste direct numai pe 1, ceilalti 9 vor fi, inainte de toate, solidari!
  3. O aceeasi problema ii afecteaza pe toti, de ex o expropriere si un samsar. Primul reflex: unii vor sa-i convinga pe ceilalti de dreptatea lor si pentru asta, inevitabil (?) si invariabil, se va face referinta la „intelect”, mai precis, cei informati le vor aminti celorlalti ca nu sunt ca ei! Rapid, nu vor mai fi 3 opinii distincte ci 10, iar adversarul fiecaruia, dusmanul sau, va fi multiplicat cu 9! Problema initiala, practic deplasata (divorturi, incendii si alte drame…) samsarul a invins!
  Toata aceasta poveste, pentru ca gasesc inadmisibil ca „informatii” doar reproseaza, moralizeaza si sfideaza „dezinformatii si neinformatii”, dupa care sunt surprinsi ca PSD, care ii maguleste si ii valorizeaza excesiv si mizerabil (evident!) are atatia adepti!? PSD ii minte? Desigur, dar o face „frumos” si frumosul atrage mereu, chiar daca-i efemer si amagitor…

 17. Eu unul sunt ateu, dar expresia „credincios din disperare” e nefericita; oximoronica, intai, si ofensatoare. Vede in credinta omului obisnuit un semn al inapoierii si neputintei lui.

 18. Votez Monica Macovei. E singura care NU o sa puna botnita DNA. E singura care o sa reziste presiunilor si care o sa lase DNA sa isi faca treaba.
  In rest Jonannis este un fel de Constatinescu. Nu o sa faca nimic, o sa lase foarte civilizat PSD sa puna DNA sub papuc. Totul foarte legal si civilizat bineinales. Jonannis s-a mai aliat odata cu PSD. Si atunci nu au fost presiuni asupra sa. Daca o sa castige presedentia o sa fie. Si o sa faca ce a mai facut: o sa se alieze cu PSD (pentru putere).

 19. Situatiile disperate determina masuri disperate.

  „Și totuși, parcă niciodată nu s-a ajuns unde suntem azi: montarea cu cele mai oribile mijloace a întregii Românii împotriva contracandidatului principal al domnului Ponta”
  Asta pentru ca niciodata dupa alegerile din ’90 reprezentantii PSD nu s-au mai simtit atat de ameneintati ca acum. Arestarile la varful partidului i-au determinat sa adopte masuri disperate (descrise in articolul de fata) agatandu-se de singurul lucru care cred ei ca i-ar mai putea salva (desi eu cred ca nici macar institutia presedintelui nu mai poate impiedica mersul justitiei, dovada fiind arestarea fratelui si a unora dintre apropiatii presedintelui in functie).
  Asadar eu nu cred nici ca Ponta e atat de malefic pe cat pare si nici ca poporul s-a ticalosit chiar atat de mult. Este doar o situatie de criza prin care trece partidul majoritar. Insa este datoria intelectualilor angajati (ca dl. Zografi. Liiceanu s.a.) sa evidentieze pericolul prin care trece tara. Atata doar ca nu stiu daca aceste mesaje depasesc cercul persoaneler deja informate si convinse (cum sunt vizitatorii acestui website).

  • Intre un megaloman hot (dovedit) si mincinos inrait (dovedit) pe de o parte si o femeie care este apreciata la superlativ de toata Europa, aleg a doua cale. Votez Monica Macovei, pentru ca atat avem bun in cursa asta infect de murdarita de Ponta si ai lui.

  • E de preferat ca fiecare sa voteze ce gandeste. Cu capul adica. Nu de alta, dar unii „simt” ca Ponta-i salvatorul, unificatorul natiunii, dupa ce au „simtit” (ca doar nu gandit) ca Basescu a fost dictator.

   Tot asa, peste jumatate din natie (cercetari sociologice serioase, IRES, 2011, 2012, 2013, 2014) simt ca vor inapoi in comunism, iar anul asta au „simtit” ca Nicolae Ceausescu era baiat bun, de aur, si daca ar fi fost in viata l-ar fi votat acum, la prezidentiale (cercetare sociologica 2014).

   Pe acelasi sistem unii „simt” ca neamtu Iohannis a vandut copii pentru organe, plus, e neamt, deci nu ne iubeste, bref nu-l voteaza. Tot asa, unii „simt” ca presedintele Basescu, ca Udrea e viitorul si o vor vota (ca asa si Basescu, acu, pe final de mandat, isi face praf munca de 10 ani, reformele, viziunea si credibilitatea, din prea multa „simtire” de Udrea).

   Si exemplele despre cat de prost/nociv e sa votezi cu simtirea, nu cu ratiunea pot continua. Si problema o regasim nu doar la noi, ci la toti cei care voteaza sentimental-tribal.

   Bref, repet votati cu capul. Si votati de asta:

   http://ihincu.wordpress.com/2014/10/23/a-time-for-choosing-sau-vremea-alegerilor-cruciale-optiunea-occidentala-i/ (lucruri istoric probate)

   si de asta
   http://ihincu.wordpress.com/2014/10/16/pericolul-ponta-mai-mare-decat-se-ntelege-semnificatia-acestor-alegeri/ (lucruri care, daca gandim cu capul, sunt chestiune cat se poate de limpezi, cristal)

   • cer scuze pentru dezacord, m-am grabit, vorbeam si la telefon intre timp, vroiam sa scriu peste jumatate din cetatenii cu drept de vot, nu „peste jumatate din natie” :)

   • Stimata doamna, pareti convinsa ca este „prost/nociv sa votezi cu simtirea, nu cu ratiunea” si va respect opinia!
    Am insa urmatoarea intrebare : in contextul in care este stiut (verificat!) ca majoritatea votantilor nu sunt chiar modele de intelepciune, este rezonabil sa ne imaginam ca ar dispune de o putere de discernamant „rationala” si nealterata?
    Surprinzator „RATIONAMENT”: pe de o parte, sunt ignoranti, deci judecata le este usor manipulata prin amenintari de tot felul, si pe de alta, aceiasi oameni ar decide, brusc, sa aplice o logica constructiva…!? Nu vi se pare un pic…contradictoriu?
    Cred ca exact invers ar functiona mai bine indemnul : lasati bunul simt sa va ghideze, oameni buni!

 20. Magistral!

  Un text compact ca un glont – si, tot ca un glont, razbatator.
  Sint incredintat ca texte ca acesta pot sa strapunga blindajul neinformarii si al dezinformarii.

  Oricare ar fi rezultatul, nu va opriti.

  Va felicit si va multumesc,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro