luni, iulie 4, 2022

Domnul Ponta se preface că a uitat de votul prin corespondenţă!

Au trecut, la momentul la care scriu, 125 de zile de la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi nu avem nici măcar o schiţă a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă. Imediat după victoria lui Klaus Iohannis, a existat un aparent consens că românii din diaspora care s-au prezentat la urne în noiembrie 2014 au schimbat soarta ţării. PSD s-a speriat şi a anunţat că va reglementa votul prin corespondenţă. „Soluţia corectă din punctul de vedere al Guvernului este o legislaţie care să permită un alt tip de vot, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic”, a spus Ponta, la 25 noiembrie.

De atunci, subiectul a fost împins, încet, sub preş şi abandonat. Ultimul apel public pe care l-am identificat a fost cel al preşedintelui Iohannis care, la 26 februarie, la o întâlnire cu românii stabiliţi în Germania, spunea: “Găsirea unei soluţii pentru ca toţi românii din diaspora să își poată exercita dreptul constituţional la vot (…) este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare și voi urmări cu mare atenţie mersul lucrurilor”.

Ce cred că se întâmplă? Se caută pretexte pentru a ni se spune că nu este posibil ca în România să se voteze prin corespondenţă. Din păcate, presa română nu face un exerciţiu simplu: să cerceteze cum se procedează în alte state. Autorităţile române trebuie doar să aleagă unul din numeroasele sisteme care se aplică deja şi să-l transpună rapid în legislaţia autohtonă.

Sunt mai multe ţări în care se poate vota prin corespondenţă: Elveţia, Germania, Canada, Suedia, Norvegia, Noua Zeelanda, Malta şi, bineînţeles, mai multe state din SUA. Sistemul diferă de la o ţară la alta. Procedura este relativ simplă

–        Alegătorii primesc prin poştă buletinul de vot, îl completează, îl introduc într-un plic anonimizat, pe care-l sigilează, după care introduc plicul anonimizat într-un alt plic furnizat tot de autorităţi, pe care-l completează cu destinaţia şi data expedierii şi îl depun la poştă.

–        În Elveţia, în plicul exterior se află şi un card semnat de alegător, pe lângă plicul anonimizat, cu buletinul de vot.  De la ţară la ţară sunt diferite forme pentru ca, pe lângă plicul anonimizat, să existe o formă de identificare a expeditorului.

–        Statul preia costurile poştale. Votul prin poştă scade cheltuielile de organizare a scrutinului, deşi nu cred că aceasta este principala problemă a unei democraţii, ci atragerea unui număr cât mai mare de alegători.

–        Problema este cum faci să ajungă la alegător buletinul de vot. Unele ţări sau state din SUA cer înregistrarea prealabilă a alegătorilor. Nu este neapărat necesar în România, unde toată lumea are o carte de identitate pe care este trecută o adresă de domiciliu. Nici în Elveţia, nici în Suedia nu se cere o pre-înregistrare, exact din acest motiv. În câteva state americane procedura înregistrării poate fi rezolvată on-line.

–        De la stat la stat diferă şi momentul la care se transmit către alegători plicurile cu buletinele de vot şi data până la care buletinul poate fi returnat autorităţilor.

Nu există o soluţie perfectă, riscuri şi dificultăţi sunt în toate situaţiile. Eu cred că pentru mulţi români aflaţi în străinătate pe termen lung, înregistrarea on-line poate fi o soluţie mai practică decât trimiterea buletinului de vot la domiciliul din România cu câteva săptămâni înainte de scrutin. Nu ştiu care este cea mai bună soluţie, vreau doar să insist că ar fi trebuit să avem deja o discuţie publică pe toate aceste subiecte, iar în final să avem o lege care să reglementeze un sistem simplu, care să determine un număr cât mai mare de români să îl utilizeze.

Am să trec în revistă doar câteva avantaje ale votului prin corespondenţă. Unu, în multe state americane s-a ajuns la concluzia că scad costurile de organizare a scrutinului. Doi, un studiu al celor de la CalTech University arată că creşte rata de participare la alegeri. Cei de la CalTech au studiat situaţia din Oregon şi au ajuns la concluzia că posibilitatea de a vota într-un interval de 20 de zile îi ajută pe cei deja decişi să participe la scrutin, care evită astfel hazardul din ziua votului. Acest ultim rezultat al studiului cred că se potriveşte perfect pe profilul alegătorilor din diaspora şi, empiric, îmi permit să cred că ar favoriza prezenţa la urne a electoratului anti-PSD.

Închei spunând că trebuie, urgent, ca românii din diaspora să se mobilizeze şi să ceară reglementarea votului prin corespondenţă – deşi acest sistem poate fi folosit de toţi cetăţenii. Domnul Ponta mizează pe memoria noastră scurtă. Să-i demonstrăm că greşeşte.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Domnule Mioc
  Sintem ambii emigranti de lunga data .
  Stiti si dumneavoastra , stiu si eu precum milioane de romani plecati din tara ca viata , capitalismul nu se reduce la ce se vede in Romania . O tragico- comedie sociala , economica mioritica unde o clasa politica are frica de votul emigrantilor si unicul interes e accesul la ciolanul numit buget de stat .
  Aveti perfecta dreptate , doar o LIBERA organizare a diasporei va reusi sa se impuna in fata unei gasti numite pompos „clasa politica” .
  Acesti actuali reprezentanti ai natiunii vor pricepe rolul si importanta emigrantilor (primul stat din intreaga Europa comunitara si necomunitara ca numar de emigranti . Date Eurostat si Banca Mondiala) doar si exclusiv cind „capsunarii” , „stergatorii de cucuri ” (declaratii televizive a unor nulitati umane cu pretentii de intelectuali ) vor reusi sa arate ca sint o forta .
  Politica si financiara .
  PS . Am prezentat/adaptat sistemul de vot prin corespondenta din Italia pe acest blog (si Politeia World ) imediat dupa turul II al alegerilor prezidentiale .
  Sint ferm convins ca oricare propunere va ramine litera moarta deorece partidele cu pretentii nu au nici un interes ca altcineva , independent politic /financiar (respectiv emigrantii) sa poata avea un rol in viata politica nationala .
  Deja e greu de „luptat” cu DNA :) nu le trebuie si bataia de cap cu emigrantii care nu se vind pentru o punga sau o galeata , care nu stau la mila statului si a ajutoarelor sociale .

  • Sistemul capitalist ne a adus aici Imi pare rau ca spun asta pentruca mi am dorit acest capitalizm dar am ajuns la concluzia ca capitalizm nu inseamna decat inselatorie ura si dezbinare probabi ca mai treaca cateva secole ca noi sa intelegem capitalizmul si sa il face sa functioneze ca inAmerica

 2. Exista un ACORD POLITIC initiat de dl Johannis, acceptat de Ponta si de partidele parlamentare in baza caruia IN PARLAMENT FUNCTIONEAZA O COMISIE DE REDACTARE A CODULUI ELECTORAL.Termenul de adoptare a acestei legi / cod este 30 iunie 2015. Acum doua zile comisia a difuzat de exemplu informatia ca potrivit proiectului partidele se vor putea infiinta si cu doar 3 semnaturi. Greu de crezut ca autorului articolului sau oricui cat de cat informat sa-i fi scapat aceasta stire. Au fost si discutiile referitoare la Zgonea care a prezidat comisia si care ar vrea sa renunte deoarece este atacat de baronii PSD in frunte cu Oprisan. Sigur ca fronda condusa de Oprisan impotriva lui Zgonea si subsecvent lui Ponta i-a umplut de incantare pe cei care presteaza pe bacsisuri mici. Nimeni dintre CEI NBUNI nu ar recunoaste ca răii de Zgonea si Ponta fac o miscare benefica inlaturand votarea sefilor de consilii locale prin vot direct – ceea ce ii va de-legitima pe baroni si va simplifica enorm inlocuirea lor in cazul – atat de frecvent intalnit – al arestarii lor. DECI se lucreaza la Codul electoral, Johannis este garantul finalizarii acestui proiect pana la 30 iunie printr-o lege care va rezolva si problema votului prin corespondenta. Nimeni nu se preface ca a uitat, doar neputinciosii se prefac ca au uitat ca nu au intrat nici data trecuta in Parlament si – de cand cu noul partid al Monicai Macovei care va rade tot pe dreapta – nici nu vor intra vreodata , oricate plicuri si carduri din diaspora va procesa Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

 3. Ponta e o rusine nationala, este un personaj care a lipit definitiv eticheta „tara imposturii” pe Romania. … Insa nu este in fisa postului unui prim-ministru sa faca legi. Poate in cel mai bun caz sa aiba un rol consultativ. Desi, cu Ponta … consultarea inseamna minciuna si smecherie ambalate in limbajul rigid al executivului.
  Legea Votulului prin corespondenta trebuie propusa de PSD, partidul care da PM. Din nefericire, premierul Romaniei este imaginea exacta a acestui partid: impostura, smecherie, coruptie totala. Asa ca nu vom avea prea curand o lege a votului prin corespondenta. Iar in ceea ce priveste celelate partide romanesti, acestea sunt destul de aproape de PSD in ceea ce priveste calitatile membrilor cotizanti. In consecinta, Romania nu are un Parlament serios pentru ca nu are partide care fac politica si legi ci afaceri murdare, trafic de influenta etc. Iar daca mai sunt, pe ici, pe colo, romani care ajung in Parlament si doresc sa isi faca treaba, fie sunt prea putini, fie complet incompetenti, aiuriti care cred ca e suficient sa fii patriot ca sa fii un bun politician, unul cu adevarat eficient.
  Romania e un stat bananier, cu o clasa politica pe masura. … Si dipa 25 de ani in care am mers din rau in mai rau, incep sa cred ca vina o poarta romanii obisnuiti, intreaga natiune, care nu gaseste in mijlocul ei conationali cinstiti, educati, patrioti. Suntem o natiune incropita la repezeala de o calitate indoielnica.
  Legea votului prin corespondenta e probabil ultimul lucru la care se gandeste cineva la Bucuresti.

 4. Eu nu am carte de identitate pentru simplul motiv ca nu existau cand am plecat din tara.
  Eu nu am domiciliul in Romania.
  Sper ca cei ce vor scrie legea, nu sunt doar oameni ca dumneavoastra si ca un amploaiat al ambasadei ce mi-a spus ce domiciliu sa pun in declaratia pe care o semnam eu ca nu voi vota in alte sectii.

  Sustin votul prin corespondenta dar mai slabiti-ma cu hei-rupisme si poate gasiti o modalitate sa va schimbati ideea de ce reprezinta „toata lumea”. Conform articolului dumneavoastra eu sunt in afara ei.

 5. Domnule Mioc,

  Sunt unul dintre avocații cei mai îndârjiți ai votului prin corespondență.

  Este singurul pe care îl folosesc în statul meu de domiciliu, Arizona, pentru că alegerile sunt întotdeauna în zi lucrătoare în SUA și nu am timp sau dispoziție să stau cu orele la o coadă în zi de lucru să votez pe un balot kilometric. Am tot timpul să fac cercetarea acasă și să votez în cunoștință de cauză.

  În privința alegerilor din România, lucrurile sunt mai nuanțate. A dispărut urgența elaborării unei legislații de vot prin corespondență.

  La alegerile locale de anul viitor diaspora nu are drept de vot, iar la alegerile parlamentare diaspora votează pentru 6 (mai nou 7) parlamentari și nu mai pot determina rezultatul alegerilor indiferent de numărul care votează.

  Singura alegere la care diaspora poate face o diferență este alegerea președintelui, care nu o să aibă loc mai devreme de 4 ani.

  Singurul lucru care ar avantaja numai o parte din diaspora este votul prin corespondență pentru cei care sunt nerezidenți în statul de lucru și încă mai au buletin de identitate și domiciliu stabil în România, însă domiciliu temporar în străinătate. Dacă nu mă înșel, asta e grosul diasporei. Sunt numai 500 000 de români cu domiciliul oficial în străinătate. Partea asta a diasporei poate să facă o diferență mare la alegerile locale și pentru parlament pentru că au drept de vot în circumscripțiile de domiciliu în România.

  Probabil că cele mai active organizații românești care să militeze pentru vot prin corespondență trebuie să fie cele din Europa.

  Noi ceilalți putem numai să fim alături de ele.

 6. Acum trebuie sa faca ceva si alegatorii din Romania , diaspora trebuie doar sa ne ajute.Partidele care au ajuns puternice si datorita diasporei ar trebui sa ia masuri.Si eu cred ca suntem in grafic cu promovarea legii, sper doar ca serviciile nu vor fi impotriva.Respecte , domnule Mioc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro