marți, ianuarie 31, 2023

Domnule Cioloş, dovediţi că sunteţi un independent: începeţi tăind indemnizaţiile lui Iohannis & Co.

Nu vreau să tulbur fericirea generală care s-a coborât peste ţară de când preşedintele Iohannis ne-a dat premier proaspăt, tehnocrat şi fără dosar la DNA. Cine mai credea că există aşa ceva în România? E ca şi cum Santa Klaus ar fi venit cu un an întârziere, scria cineva. Mă aşez deci şi eu la coadă şi pun în şoşon un bileţel cu dorinţe pe care le-aş dori îndeplinite până-n Crăciun, când se face un an de când Klaus Iohannis a fost înscăunat preşedintele României şi am crezut că ne-am luat ţara înapoi.

–        Vorbind foarte serios, cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă Dacian Cioloş după ce preia mandatul de premier este să abroge ordonanţa guvernamentală 14 din 2015, prin care indemnizaţiile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu 350%, începând cu data de 1 august. De ce cred că acesta este cel mai nociv gest al guvernării Ponta şi trebuie abrogat imediat? Aparent, cheltuielile bugetare generate de O.G.14/ 2015 sunt relativ mici, câteva milioane de euro. În primul rând, acest act a declanşat o avalanşă de cereri salariale dinspre sectorul bugetar şi, pentru a le satisface, a fost sufocată relaxarea fiscală. În al doilea rând, el ilustrează cel mai clar concubinajul dintre PSD şi PNL, faptul că USL nu a murit niciodată. „Există o intenţie a guvernului de a creste salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei”, spunea Klaus Iohannis, în ziua în care guvernul condus de interimarul Gabriel Oprea a adoptat această ordonanţă. Domnul Cioloş, dacă vrea să arate că este independent, trebuie să anuleze O.G. 14/ 2015 fie printr-o altă ordonanţă, fie prin introducerea unei prevederi în legea bugetului. Ar arăta că nu-i pasă de nici unul din cei afectaţi: de la directorii serviciilor secrete la Dan Mihalche, Victor Ciorbea şi Klaus Iohannis. Salariile demnitarilor trebuie să crească doar în pachet cu cele ale tuturor bugetarilor din România, printr-o lege unică a salarizării.

–        În al doilea rând, aştept ca noul guvern să abroge ordonanţa prin care a fost secretizată toată activitatea SPP şi prin care doamna Alina Gorghiu urma să beneficieze de protecţie, în calitate de preşedinte al unui partid parlamentar. Înainte de drama din clubul Colectiv, opinia publică fierbea pentru că un poliţist a murit deschizând calea ministrului de Interne Gabriel Oprea, care se plimba cu coloană oficială la restaurant, la coafor şi cine ştie unde… Ciocoii cu body-guard sunt simbolul aroganţei acestei clase politice expirate. Tăiaţi-le acest privilegiu, domnule Cioloş.

–        În al treilea rând, sper ca noul guvern să desfiinţeze toate legile emise în 2015 prin care se dădeau pensii speciale celor din aparatul de represiune sau angajaţilor din structurile puterii politice: securişti, poliţişti, funcţionari parlamentari, diplomaţi şi alţii. Nu vi se pare sfidător faptul că un profesor universitar are o pensie mai mică decât un subofiţer de miliţie? Aceasta este o situaţie tipică unui stat poliţienesc, nu unei ţări europene care (în teorie) încurajează cercetarea şi educaţia. Nici nu mai discut despre situaţia plagiatelor patronate de Academia SRI şi Gabriel Oprea, anchetarea acestui scandal naţional mi se pare un gest fundamental pentru recrediblizarea învăţănântului superior.

–        În sfârşit, Dacian Cioloş trebuie să ofere zecilor sau sutelor de mii de români care au ieşit în stradă şansa să înlăture această clasă politică prin alegeri libere. Toate barierele puse de comisia Mihai Voicu în calea partidelor noi trebuie înlăturate. Reveniţi la sistemul prin care primarii sunt aleşi în două tururi, desfiinţaţi nenumăratele pre-condiţii puse celor care candidează, coborâţi bariera electorală de 5%, cea mai mare din UE. Nu vreau să joc rol de profet care proroceşte dezastre, dar dacă alegătorii români se vor trezi, în 2016, cu un Parlament dominat de acelaşi USL, cu aceleaşi metehne, mulţi îşi vor pierde încrederea în mecanismele democratice şi în soluţiile paşnice.

Nici una din aceste cerinţe nu presupune vreun efort bugetar, dimpotrivă. Guvernul poate să îşi asume răspunderea pe un unic proiect de lege care să anuleze toate nedreptăţile promovate de guvernarea Ponta în ultimele luni. Nu cred că Parlamentul s-ar opune, având în vedere popularitatea de care se bucură orice nou guvern. Ar fi şi un gest de reparaţie morală. Opinia publică l-ar susţine, toate aceste abuzuri au generat proteste vehemente ale societăţii, dar USL a mers mai departe.

Guvernul Cioloş nu trebuie să fie un guvern USL, dar fără USL în vitrină. Sau mai degrabă cu un USL trăgând sforile din umbră. Guvernul Ponta a plecat pentru că zeci de mii de oameni au ieşit în stradă. Arătaţi-le un pic de recunoştinţă, arătaţi că aţi înţeles că România are nevoie de o schimbare profundă, domnule Cioloş.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Daca vom sta 2-3 saptamani in strada e posibil sa se-ntample ce va doriti , dle George Mioc.
  Altfel , credeti ca dl Ciolos degeaba a declarat ca nu vine sa taie nimic ? Sa fim seriosi! Dl Iohannis ar fi trebuit sa renunte singur la aceste privilegii , ca doar cele 6 case( sau 4?) i-ar fi asigurat un trai decent! Doar ca oamenii iubesc luxul, dle Mioc.

 2. Aceste sfaturi pot cel mult sa-l faca pe noul PM sa nu creasca din nou acele indemnizatii imediat ce se va aseza mai bine in saua guvernului…altfel lasati orice speranta de schimbare dinspre partea asta Poate strada apatica sau DNA-ul impiedicat in lipsuri de tot felul sa mai schimbe ceva,pe ici pe colo !

 3. Clar.. Dupa ce a convins cu greu cativa oameni de la Bruxelles sa se intoarca in tara, sa le puna un salariu de 1000 de euro ca deh, populismul moare greu in Romania… mai nou si in SUA…

  Domnule Mioc, dvs pe ce salariu ati fi de acord sa lucrati intr-un guvern romanesc?..

  • Ma alatur si eu intrebarii dumneavoastra. Care este salariul ideal? Poate se angajeaza voluntar.
   In fond, tocmai au fost concediati unii dintre cei despre care s-a vazut ca nu corespund fisei postului, nu? Asta este intr-adevar o premiera absoluta. „Angajatorul” i-a concediat pentru ca s-au dovedit necorespunzatori cu fisa postului.
   Nu salariul este problema, ci ceea ce fac pentru acest salariu.
   Altfel stam perpetuu in dilema ” … (completati dupa caz: medici, profesori, politisti, parlametari, ministri etc) au salarii prea mari (pentru ce fac) sau prea mici (pentru ce am vrea sa faca)”.
   Depinde cine intreaba. Sau ce vrea sa argumenteze fiecare.

 4. „Santa Klaus a venit cu un an intarziere!”

  Mda! Nu e usor sa repari ce strica altul.Si, mai ales, atunci cand o faci sa ti se si reproseze ca ai pierdut un an. Altii au pierdut zece schimband un premier mai nevolnic decat altul.

  In rest ce sa spun?! Cererile formulate de autor sunt corecte, dar sunt mai ales unele de imagine, decat unele care sa schimbe profund relatiile interinstitutionale in Romania. Singura cerere care face exceptie e tocmai ultima. Ar fi trebuit enumerata prima, cred.
  Pe de alta parte; USL a fost ales si de romanii aia care au iesit in strada si de cei care nu au iesit, iar componenta Parlamentului nu s-a modificat de atunci. E cam greu sa rezisti ca premier pana la alegeri, fara acel control constitutional din vitrina parlamentara

 5. Foarte bune sugestiile. Insa ca toate acestea sa treaca, e fie nevoie de aprobarea unanima a ciocoilor din parlament, fie de ordonante. In primul caz hotii nu-si vor taia singuri craca de sub picioare. In al doilea caz, penalii vor face tot posibilul sa rastoarne guvernul interimar la prima tentativa de schimbare. Dar sa ne pastram speranta…

 6. Nu inteleg de ce tot amintiti de USL, cand semnalati intelegerile dintre PSD si PNL. Poate pentru a extrage PDL -ul din ecuatie? PDL, a carui politica din timpul guvernarii se leaga de Basescu ? Vad ca amintiti de Dna. Gorghiu nu si de Dl. Blaga. Sa fim seriosi, actualele intelegeri PSD -PNL-UNPR nu au nimic de a face cu USL. Sunt intelegeri conjuncturale, datorate momentului, aceeasi conjunctura care, la un moment dat, a adus la guvernare PSD + PDL (sau ati uitat). Mareata realizare (recunoscuta chiar de el) a lui Basescu !!! TOATE PERTIDELE ACEEASI MIZERIE !!!!

 7. „”dacă alegătorii români se vor trezi, în 2016, cu un Parlament dominat de acelaşi USL, cu aceleaşi metehne, mulţi îşi vor pierde încrederea în mecanismele democratice şi în soluţiile paşnice.”
  Excelent spus, si o tema clara si corecta de a porni dezbaterile.
  Nu numai la priviligiile banesti trebuie lucrat, ci si la:
  – imunitate – abrogarea totala a imunitatii (eventual pastrata pt declaratiile politice)
  – taierea tuturor privilegiilor (masini de servici, sume pt chirii, etc) atit a parlamentarilor cit si a celorlalti demnitari.
  – taierea indemnizatiei de presedinte. Functia oricum vine cu casa + masa la Cotroceni…deci nu e cazul de indemnizatie.
  – pregatirea unui referendum privind lustrarea tuturor celor ce au ocupat o functie publica prin alegere sau numire politica in ultimii 25 de ani.
  – pregatirea unui referendum privind depolitizarea tuturor institutiilor statului – introducerea unei incompatibilitati neechivoce intre calitatea de membru de partid si salariat al statului.
  E absolut imperios luarea unor masuri ca cele de mai sus, atit din motive de reparatie etica si morala, cit si pt purificarea societatii rominesti de aparatcikul de partid, animalul de prada si jaf ce bintuie de 25 de ani scena politica si economica a Romaniei.
  Intr-adevar „piine si cutitul” se afla in mina domnului Iohannis si al noului sau Guvern.
  Neaplicarea acelor masuri intr-adevar ar elimina si ultima farima de incredere a unei largi parti a populatiei in sistemul politic democratic, si ar impinge in sus prin vot fie formatiuni extremiste, cu mesaj mesianic si autoritar, fie ar face ca viitoarele proteste de strada sa se desfasoare sub semnul violentei.

 8. Nu era mai corect sa se ocupe posturile acelea ,ca la orice functionar de stat prin concurs?Ce se intampla- „le cadeau penele?”Exista un barem de minime cunostinte si profesionalism pe care trebuie sa le aiba orice candidat la postul de ministru,si intrebarile pe comisii,verificari,aprecieri ,erau frumos inlocuite cu niste teste riguroase pe care sa le vedem si noi toti.Asa era corect.Era bun si un test psihiatric…. ca nu se stie niciodata-vezi Vadim, V. Ciorbea,etc.
  Mai cred ca d-na ministru care va ‘tine legatura soc. civile cu premierul ar trebuii sa afiseze niste nr. de telefon la care ar putea fi gasita de omul de rand si ar fi benefic ptr.ambele parti daca ar mai si citi ‘contributors’, din cand in cand sa arate ca poate cobori in multime si comunica cu ea .S-o vad si pe asta!
  Ii cer imperios d-lui ministru Ciolos sa faca publica ilsta chltuielilor banilor publici,fiind vorba de banii nostri! Pe ce criterii se calculeaza punctul de pensie si salariul minim de sant atat de mici ,iar sumele delapidate de primari ,de ministri de inalti functionari de stat sant de ordinul milioanelor de euro?Bunele intentii ale noilor alesi se pare ca le continua pe cele ale fostilor,atat de preocupati de majorari salariale ce-i vizeaza direct,si continuarea alocarilor de buget dupa cum sant trase sforile de ineresele unor grupari politice,Lumea asteapta niste reparatii morale in primul rand si apoi realizari economice ,reorganizari administrative,justificarea cheltuielilor imense cu acest aparat.Ce se intampla cu cei care gresesc,-nu sa fure-si nu pot fi trasi la raspundere doar iesind in strada?

 9. Dorintele dvs.,dle Mioc sunt perfect rezonabile, legitime si fezabile dar nu in Romania ! Aici tupeul, marlania, plagiatul, smecheria, hotia, coruptia si lichelismul sunt la rang de virtuti nationale si sunt atat de adanc inradacinate printre politicieni si in aparatul administrativ al acestei tarisoare, incat vor fi necesare mai multe generatii pentru a eradica aceste tare ale societatii noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro