marți, septembrie 28, 2021

Domnule Președinte interimar, trădător sunteți dumneavoastră, nu noi

“Trădare”, „trădător”, „subminarea economiei naționale”, “răspândirea de informații false” sunt cuvinte mult prea tari pentru a fi trecute cu vederea. Sunt intimidante, inacceptabile. Nu le merit, nu le merităm din partea unor politicieni incompetenți și neperformanți după ce am muncit în corect în această țară, ne-am plătit impozitele, am respectat legile și i-am promovat interesele, fiecare după puterile noastre.

Episodul 1.

De când cu accentuarea conflictelor politice și instituționale de la București, mai multe publicaţii onorabile din Paris, Berlin, Bruxelles, Varșovia sau Sofia îmi solicită diferite poziții mie și colegilor mei în calitatea de reprezentanți ai unui think-tank credibil cu portofoliu respectabil, care a avut referințe și în trecut în presa internațională. Ce-i drept, atunci când vorbeam despre evoluțiile diferitelor politici publice nu ne bucuram de un astfel de interes și nu ne face nicio plăcere atunci când suntem întrebați dacă statul de drept este într-adevăr în pericol în România. Aș fi preferat să nu fi avut ocazia unei astfel de audiențe și expuneri, într-un astfel de context. Am încercat să dau răspunsuri raționale: nu, nu e chiar o lovitură de stat, da regulile au fost forțate, da statul de drept a fost și încă este în pericol.

Episodul 2.

USL face o plângere face penală depusă la Parchet împotriva lui Băsescu, Boc, Macovei şi alţi 12 lideri PDL, pentru subminarea economiei naţionale şi răspândirea de informaţii false. În urma unui astfel de denunț, după o eventuală judecată strâmbă, pedeapsa maximă poate fi de 20 de ani de închisoare, iar dacă au provocat pagube economiei naţionale, pedeapsa poate merge până la închisoarea pe viaţă. Îmi amintește de țara vecină din nord, în care nu mi-ar plăcea să trăiesc.

Episodul 3.

Președintele interimar al României, domnul Crin Antonsecu, declara la Antena 3: “Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) – trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara”. Nota cu SIE aparține Antenei 3.

Mugurel Surupăceanu a acuzat SIE ca a denigrat statul român. Conform Digi 24 “Surupăceanu a spus că firmele care au activități de import-export din România au dat milioane de euro pentru cumpărarea de articole în presa străină.

Câteva concluzii

 • Acest tip de discurs este extrem, dar extrem, de periculos. În subsidiar se vorbește despre o așa zisă trădare, subminarea economiei naționale (se pune declinul economiei, provocat de criză politică, exclusiv în cârca acelora care vorbesc despre presiunea făcută asupra instituțiilor statului și nu pe cei care au făcut-o), răspândirea de informații false.
 • Acțiunea politică și acțiunile în justiție ale USL sunt extrem de periculoase pentru cei care nu sunt de acord cu ei. Se joacă tare! Intimidant, ca la poker, se așteaptă să se vadă cine clipește primul. Să ne așteptăm cu toții să avem dosare penale?
 • Politicieni de genul Surupăceanu și Calimente care spun despre SIE că a finanțat acțiuni de denigrare a României nu-și măsoară vorbele și fac niște declarații extrem de riscante și nefaste la adresa Serviciului de Informații Externe. Ei afectează astfel credibilitatea unei instituții care prin misiunea ei are atribuțiile directe să protejeze și să promoveze interesele României. Un parlamentar matur, în locul lui Surupăceanu, ar aduna dovezi serioase în acest sens și ar redacta un raport pe care l-ar putea susține în fața Parlamentului, declasând și o acțiune administrativă împotriva SIE, dacă ar fi cazul. Dar nu, Surupăceanu, preferă să discute pe un post public de televiziune de parcă ar fi cu prietenii în fața unei beri, aruncând vorbe aiurea: firme ale SIE au dat milioane de euro pe articole denigratoare.
 • Discursul USL, mai ales cel al domnului Președinte interimar Antonescu face parte din aceeași categorie tematică cu discursul tiranilor Nicolae Ceaușescu și Alexander Lukashenko, exacerbează naționalismul și eludează contextul politic internațional, european, în care funcționăm și noi azi, după sute de ani de evoluții democratice la care nu am participat direct. Un astfel de discurs este foarte eficient doar pe plan intern, petru conservarea puterii. Dar se întoarce întotdeauna împotriva țării care-l practică de la nivel înalt, sub forma diferitelor sancțiuni. Din păcate statul nostru este mult mai slab astăzi decât acum nu mai mult de trei luni.

Și cea mai importantă concluzie vreau să o spun separat, R Ă S P I C A T:

Trădători nu sunt cei care informează comunitatea internațională cu privire la derapajele democratice interne, ci aceia care le provoacă. Deși dețin pârghiile puterii își trădează proprii cetățeni încălcând regulile statului de drept, își trădează partenerii internaționali pentru că satul pe care-l reprezintă vremelnic este membru al unor organizații internaționale cu care a semnat tratate care prevăd supremația statului de drept, își subminează de facto economia națională și reprezentanții mediului de afaceri la ale căror semnale răspund autist.

P.S. Nu e ceva chiar complet nou pentru noi. Am fost tratați ca atare și în trecut de Adrian Năstase și mai voalat de funcționari de sub Traian Băsescu când atrăgeam atenția asupra unor contraperformațe în raport lucruri asumate în fața UE. Nu ne vom lăsa intimidați și vom continua să spunem adevărul așa cum îl percepem noi. Putem fi credibili sau nu: tot ce avem pentru este munca și integritatea noastră ce pot fi dovedite de un comportament constant pe perioade lungi de timp. Dar la dreptul la libera exprimare nu suntem dispuși să-l cedăm cu niciun chip.

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. Aceeasi acuzatie au primit-o si boicotorii29 – de inalta tradare a intereselor „popo(r)ului” (stim noi care). Eu m-am simtit onorat.

 2. Surupaceanu, senin, zicea aseara, la TV: „e vorba de numere care se scriu cu 9 cifre”, adica de sute de milioane. Chestia tare era nu numai ce zicea, dar, mai ales, felul in care o spunea: stia el sigur…
  Si da, de la traditionalul „hotii striga hotii”, Antonescu a marit miza la „tradatorii striga tradatorii”.
  Ce personaje! De unde or aparea asemenea petarde politice?

  • Antonescu et alii ataca SIE fiindca le e frica! Inseamna ca SIE are informatii despre miscarile din ultima vreme si catre cine au strigat dupa ajutor si unde si CUM si-au cautat aliati gansterii in asaltul asupra statului de drept!

   • Lui Antonescu ii este frica de SIE pentru ca a fost vazut cum se uita peste gard spre rasarit (Moscova). Spre apus nu mai avem garduri, deocamdata

 3. Stimate domnule X,

  M-a amuzat foarte tare treaba cu think-thank-ul- în realitate NIMENI n-a auzit de dvs.Întâmplător, dl.Antonescu are dreptate- dar din păcate nu este primul și nici singurul care constată jăvrenia românilor față de români. Autorul lui Sayonara- îmi scapă numele acum- făcea exact aceeași constatare- numai că prin 1956- atunci când maghiarii din diasporă- categoric anticomuniști- vorbeau frumos despre regimul Kadar- care tocmai cu ajutor sovietic scăpase de revoluția maghiară. O făceau nu pentru comuniști ci pentru cetățeanul maghiar de rând. În același timp românii- exact ca și peste 50 și ceva de ani- nu pierdeau prilejul să se muște de șezut. Să sperăm că șezutul USL vă va rămâne între dinți și că veți fi condamnați în mod real pentru ticăloșie și răul făcut României.
  Fără nici un fel de stimă,

  • Ma intrebam adineaori cum functioneaza genul asta de propaganda in care un individ fara nici o valoare domina imaginatia publica. Dvs sunteti unul din exemple.

   Romanii nu au poate un sentiment puternic de apartenenta la propria comunitate tocmai din cauza unor indivizi gen Ponta si Antonescu, genul de ciocoi de timpuri noi si vechi care te fac sa te intrebi „incotro?” Marturiesc ca nu inteleg ce va motiveaza sa fiti atat de dihotomic in impartirea lumii, ce va impinge sa sustineti cauza unui cuplu josnic care taraste tara, pe care pretindeti ca o iubiti, in noroi? Impotriva cui? Nu e sanatos si nici moral sa vedeti inamici peste tot.

   Oamenii care sunt IMPOTRIVA lui Antonescu nu sunt, prin axioma, pt Basescu. Pur si simplu isi doresc sa traiasca intr-un stat de drept, in care legile sunt respectate. Cum se numeste omul care se angajeaza sa respecte legile, e mai putin important. Nu va inteleg nici nota personala in povestea asta. Aveti ceva de pierdut, de castigat, v-au fost facute promisiuni?
   In fond, persoana lui Basescu sau Antonescu sau oricare conteaza extrem de putin. Esential este CE FAC si mesajul pe care il transmit lumii.

   E trist ca va bagati in asa ceva fara macar sa aveti detasarea unei analize la rece.

   • Bla, bla, bla. Stimată doamnă, cinstit și prietenește cam 90% sunt împotriva lui Băsescu. În rest, sunt așa de plictisit de propaganda proastă făcută pentru proști- respectiv cetățenii români fără dungă în buletin dar care cred că s-ar putea reîntoarce comunismul- încât aș interzice-o prin lege. Pentru ca să discutăm civilizat și pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni mai mult decât se jignește persoana respectivă prin ce scrie- am marea rugăminte să îmi dați dvs. un exemplu despre ce e ăla stat de drept, cum reprezintă dl. cetățean Băsescu statul de drept și de ce ar trebui să apăr un dictator sinistru- care s-a dovedit din 2004 încoace dictator- atunci când mi-au ajuns până peste cap 28 de ani de comunism. Cu diferența că dl. Ceaușescu era un comunist care construia câte ceva iar dl.Băsescu e un comunist care-și construiește doar propria avere. Și în rest, distruge.

    • Cinstit si prieteneste, cam 90% din prietenii tai or fi… Poate ar fi cazul sa-ti alegi mai atent prietenii. Sau ei sa-si aleaga mai atent prietenii…

    • Daca erau 90% acum ne pregateam de alegeri prezidentiale anticipate. Realitatea confirmata de votul popular a fost ca mai putin de 40% ( maxim 7.2 din 18.3 sau chiar 19 milioane de cetateni cu drept de vot; stiti si dumneavoastra de ce am spus „maxim”, daca primarii USL nu faceau exces de zel nu se strangeau 5 mil de voturi pro-demitere) sunt contra lui Basescu.
     La jocul de table, pensionarii spun asa:
     ” Cand ai doua, n-ai niciuna, cand ai trei abia ai una”

    • Dle. Gigel,
     Dacă vă referiți la dvs. și la domnul Closed e perfect, nu mă deranjează. Valorile dvs. pot include și iubirea biblică față de același semen și ce vreți dvs.
     Mai complicat este dacă ar fi să ne batem. Pentru că cei care s-au adunat la referendum în Piața Universității ar fi călcat în picioare oricând și oriunde pe cei adunați în curticică- și pe la ferestre. Poate că , până nu e prea târziu, va înțelege și cine trebuie acest lucru și va pleca liniștit. Pentru că nu poți să fi președinte a maximum 100.000 de oameni, hai cu tot cu portarul din Modrogan și gunoierii lui Boc.

    • Stiti ce e rasu plansu? Ca aveti rudimente de gandire comunista si nu realizati. Asta cu cine nu e cu noi e impotriva noastra si cine e impotriva noastra trebuie distrus vine direct din gandirea lui taica Lenin, via mos Iliescu. La fel si gasirea permanenta a unui dusman si distrugerea lui fara mila, etc. Acum e Basescu, scapati de el si la rand vor fi Kovesi si Morar, apoi ziaristii din presa libera, intelectuali cu papion, Barosso, etc…..uneori ii urati si concomitent, nu-i asa?

  • „NIMENI n-a auzit de dvs” – adica d-voastra, un nimeni, nu ati auzit de ei. Aveti perfecta dreptate, nu stiu daca imi puteti urmari logica.
   Andrei George sau George Andrei ? Comunistii puneau numele de familie in fata, pentru uniformizare.

  • Stimate domnule Y

   eu nu am nici o organizatie precum autorul, insa ca „pe persoana fizica” i-am trimis o scrisoare doamnei comisar Viviane Reding, expunandu-i punctul meu de vedere de cetatean roman si de cetatean european in acelasi timp. Si am primit un raspuns prin care in primul rand imi multumeste si in al doilea rand imi spune ce a facut si ce face UE pentru ca noi cetatenii romani sa avem sansa de a trai ca cetateni europeni ( adica precum germanii, englezii, suedezii, danezii asta ca sa mentionez doar cateva ).

   Deci eu domnule, in opinia dvs. si a lui Crin Antonescu as fi tradatoare nu?

   Ma tem ca foarte multi oameni, fie au primit o educatie de tip dogmatic si si -au pierdut liberul arbitru, adica acea capacitate de a judeca limpede conform propriilor valori, fie au un interes de casta si sunt setati pe un scop, indiferent de mijloace sau de consecinte.

   • Cu scuzele ca indraznesc sa intervin, va raspund eu.
    Aveti tot dreptul sa interveniti pe langa forurile europene pentru semnalarea unei situatii pe care o considerati neconforma, chiar si daca demersul dumneavoastra ar putea fi marcat de subiectivitate. Nu incape nici o indoiala ca nimeni nu poate fi considerat nici tradator nici tanar mafiot obraznic pentru un asemenea act.
    Cu stima,

    • Nu, dle. Hantzy. Dacă aveți probleme vă adresați dvs. justiției române. Dacă nu vă rezolvă, aveți dreptul să mergeți cu pâra și la înalta poartă cu condiția să învățați înainte ce-o fi aia lovitură de stat, ce-o fi democrație și alte chestii din astea. Faptul că dvs. faceți sluj la ce spune un cetățean dintr-o curticică și vă închipuiți că sunteți parte a nu știu cărei elite pentru că sunteți aliniat al nu știu câtâlea- în vreme ce cetățeanul din curticică vă fură și își bate joc de dvs. nu e o dovadă a faptului că sunteți cool ci că habar n-aveți de interesul personal.

     • Cui pot sa ma adresez daca dl Ponta nu respecta o decizie a CCR (aceea privitoare la cine merge la Bruxelles)?
      Cui pot sa ma adresez cand dl Ponta spune ca nu e corect sa-l judece pe dl Mang o comisie aflata in subordinea ministrului, dar cand e vorba sa-l judece pe dl Ponta comisia din subordinea ministrului e buna? Cui pot sa ma adresez cand comisia de etica de la minister e declarata buna, iar cea a Universitatii Bucuresti e declarata politica?
      Cui pot sa ma adresez cand pentru doi parlamentari gasiti incompatibili (cu hotarari definitive) de ANI parlamentul refuza sa le retraga mandatul (l-au retras pana la urma, dar au votat la suspendare!)?
      Cui pot sa ma adresez daca parlamentul reduce atributiile CCR doar ca sa nu-i deranjeze in jocurile politice?
      Cui pot sa ma adresez cand parlamentul, neglijand flagrant o decizie veche a CCR, schimba presedintii Senatului si Camerei Deputatilor? CCR nici nu si-a putut prezenta punctul de vedere pe fond aici, fiindca parlamentul i-a luat dreptul. Cand Adrian Nastase era presedintele Senatului hotararea CCR de atunci a fost buna; acum nu mai e buna, ca ne sta in cale…
      Cui pot sa ma adresez cand listele electorale sunt modificate DUPA referendum, ca deh, nu ne convine rezultatul?
      Ma opresc aici, dar as mai avea niste intrebari…

     • Daca as raspunde „Ba da, domnule George!” ne-am intoarce la inceput.
      Asa ca prefer sa incep cu sfarsitul. Daca a fi cool este scopul, atunci veti fi de acord cu mine ca el poate fi atins prin cel putin doua metode: sa fii si sa nu fii de acord cu persoana din elita, important e sa se vada optiunea. Pe mine ma acuzati ca as vrea sa-i stau laolalta, in vreme ce dumnevoastra va puneti contra. Dar intre noi doi nu eu sunt cel ce a luat in discutie notorietatea respectivei persoane.
      Revenind la subiect, eu n-am sustinut decat ca oricine e indrptatit sa semnaleze forurilor europene situatii pe care le considera neconforme. O poate face doamna Popa, o puteti face si dumneavoastra daca aveti suspectati, de exemplu, presiuni asupra CCR din partea presedintelui suspendat. Nu este convenita o etapizare standard, care sa necesite niste pasi preliminari, desi cred ca doamna Popa a trimis initial si o sesizare avocatului poporului.

      In ce ma priveste n-ar fi existat Pollux si Castor fara ca mai intai sa fi existat Zeus, dar acum cei care zburda nu e batranu’.

      • Pâra, dle. Hantzy, nu face bine la sănătate. Și mai ales când nu se justifică. Revenind la modul democratic de a proceda- era foarte normal ca UE să nu dea absolut nici un fel de semn până nu se informa. Prin intermediul unei comisii. Altfel, dacă cumva am fost adjunctul unui înalt băgător de seamă căsătorit cu cea care are grijă de pisica dnei. Merkel aș putea să-i sugerez dnei. Merkel că România a fost invadată de papuași cu guave și că trebuie neapărat să intervină.

   • Stimată doamnă,

    Haideți să discutăm- dacă cel care decide soarta comentariilor aici va accepta și umilul meu comentariu pe lângă comentariul dvs. VIP. Bun, în calitate de cetățean român i-ați trimis o scrisoare dnei. Redding ca să-i spuneți ce ? Aici ați omis exact conținutul scrisorii. Aș fi foarte interesat pentru că dvs. păreți băsistă- altfel nu văd de ce i-ați mai fi scris unui funcționar UE care să-mi fie iertată opinia dar nu este nici De Gaulle și nici Adenauer ci mai degrabă expresia mediocrității PP- alături de dl.Daul. Iarăși aș fi extrem de interesat dacă dvs. considerați că un singur om- cetățeanul Băsescu- n-ar trebui dat afară cu un șut în fund pentru măgăriile pe care le-a făcut relative la bunul simț. Și dacă dvs. considerați că dl.Băsescu se identifică cu statul român aș recomanda sincer și călduros ”get yourself a life”. Există enorm de multă viață- și va exista- și după ce dl.Băsescu va ajunge într-un loc cu multă verdeață și lumină. Dar prin scrisoarea dvs.- ca și prin scrisorile alto oameni de ”bine” care nu-și văd interesul nici când le e suspendat de nas dvs. loviți nu în USL, nu în Crin sau Ponta ci exact în cei mai nenorociți dintre cetățenii dvs.- adică cei care profitau de ajutoarele UE. Poate că asta și urmăriți- dacă tot n-a avut succes dl. Băsescu cu desființarea statului social. Dar mi-ar place să vă gândiți la acei români care fără să aibă nici un fel de vină sunt socotiți undeva în Africa datorită scrisorilor dvs. ”dezinteresate”.
    Sper să am un feedback de la dvs. Apropo, înainte să scrieți scrisori la UE v-ați gândit să faceți un pic de muncă de caritate ? Eu personal fac așa ceva- printr-una din organizațiile Bisericii Catolice și vă pot spune că convingerile mele apropo de dl.Băsescu sunt clar potențate de mizeria în care i-a adus personal pe cei mai slabi și mai nenorociți ca noi- după minciuni de genul ”Să trăiți mai bine” și îmbogățirea nerușinată a camarilei. De aceea consider că este o datorie patriotică ca cetățeanul Băsescu să primească exact ce merită- pentru cei 8 ani în care a fost ”erăul” României.

    • @ Andrei

     Ma bag si eu in vorba. Sper ca nu deranjez.

     Comentariul dvs contine, in esenta, urmatorul rationament. Prestatia lui Basescu nu se ridica la nivelul cerut pentru un presedinte european. A facut multe greseli, pentru care merita sa-i dam un sut in fund. Si, foarte important, nimic altceva nu merita luat in considerare. Nici o vorbulitza de cei care au initiat procesul suspendarii, aruncand tara in criza.

     Si intrebarea mea: chiar asa sa fie, chiar nu conteaza nimic altceva? Ma straduiesc sa va inteleg.

    • Scopul scuza mijloacele, nu? Nu ne mai intereseaza nimic, doar sa scapam cu orice pret de Basescu. Nu mai conteaza legile, bunul simt, nimic. Avem un scop. Sa ajunga Crin presedinte cat mai repede. Si probabil, dupa tine, toti oficialii europeni sau americani care critica acest gen de actiuni sufera de psihiza in masa pentru ca citesc doar EVZ.

     • Paul și R2,

      Evident că atunci când ai în casă un mitocan care se poartă ca un mitocan, jignește pe toți cei din casă și în general deși nu e de-al casei crede că el le știe cel mai bine pe toate îl dați afară. De ce n-ar fi la fel și cu dl. cetățean Băsescu ? Și ce-are statul- care nu este o chestiune ideală ci o structură perfectibilă și în care da, poate fi schimbată și Constituția- așa cum se vaq face- trecând spre o republică parlamentară- deci ce-are statul cu cetățeanul Băsescu ?

      • De bine, de rau, Basescu a ajuns Presedinte dupa un proces democratic. Spre deosebire de Antonescu, cel ce se infoaie peste tot ca e Presedinte. Neales, as spune eu.

       Acum, faptul ca trebuie sau e posibil sa fie schimbate legile si Constitutia Romaniei, ceea ce e adevarat, nu inseamna ca acest lucru trebuie facut intr-un mod ilegal. Indiferent cat de mult l-am urat pe Iliescu, nu am considerat ca trebuie dat jos din fruntea Romaniei in mod ilegal. Daca poporul a ales, poporul trebuie sa suporte si consecintele alegerii. Asta nu inseamna ca mi-a convenit alegerea, ci doar ca am acceptat-o ca pe o consecinta a jocului democratic.

      • Pentru dl.Closed, cel închis atât de democratic,,

       Stimate domnule, faptul că nu acceptați răspunsuri la comentariile dvs. spune multe. Cât despre democrație cred că mai avem cu toții de învățat și foarte multe – de fapt cam tot- au de învățat susținătorii lui Băsescu. Pentru că n-am prea văzut nici germani și nici francezi sau englezi țop cu pâra la Înalta Poartă chiar dacă anumite puncte din programul președintelui Hollande (de exemplu impozitarea cu 75% a averilor ) îi fac pe cei din USL să pară cuminței. Avantajul băsiștilor este exact acest tupeu față de care orice om de bun simț este dezarmat. Închipuiți-vă cum ar fi ca vecinul dvs. (dacă evident nu vă cheamă Videanu și nu locuiți la vila- mausoleu) să vă reclame la administratorul blocului că pregătiți bombe în balcon. De fapt dvs. pregătiți borcane în balcon pentru murăturile de toamnă dar el (vecinul) are ceva cu dvs. – că nu l-ați băgat în seamă, nu i-ați deschis ușa de la lift sau nu l-ați salutat primul- și vă toarnă la administrator că pregătiți bombe. Administratorul- fără să verifice- dă telefon la 112 și vă treziți cu mascații peste dvs. în spiritul cel mai democratic și cel mai normal al dreptului cetățenilor să trimită scrisori peste tot, nu ?

      • Stimate domn Andrei.

       Imi pare rau sa va dezamagesc incompetenta tehnica (a dvs., da), dar nu puteti sa ma acuzati ca nu accept comentarii. Platforma contributors e in asa fel facuta incat nu accepta decat un anumit numar de raspunsuri la raspunsuri la raspunsuri. Ar fi foarte placut daca, inainte de a da cu barda si, as completa eu, atat de evident in balta, sa va si documentati putin.

       Cat despre democratie si asa zisul „mers cu para la Inalta Poarta”, e dreptul fiecaruia sa faca ce vrea in limitele legii. Din nefericire, dumneavoastra argumentati folosind doar jumatate din adevar, iar jumatate de adevar nu prea inseamna decat minciuna. Pentru ca, dupa ce vecinul pontos isi exercita dreptul sau de a ma turna organelor politienesti, dumnealui insusi va fi supus rigorilor legii, adicatelea va suferi consecintele a ceea ce se numeste „denunt calomnios”.

    • Comentariul dumneavoastra exprima exact ceea ce se intampla acum in Romania. Nu conteaza Constitutia, nu conteaza legile tarii, nu conteaza apartenenta noastra la UE. Suntem noi, un grup de oameni carora nu ne place Chiorul. Asa ca hai sa-l dam jos desi calcam in picioare toate legile si institutiile.
     In alta ordine de idei, noi toti, in afara de cetatenia romana, suntem si cetateni europeni. Asa ca avem tot dreptul sa ne adresam oricarui for european. Ca sa va fac sa intelegeti hai sa reducem la o scara mai mica si sa va dau un exemplu care va va unge pe suflet. Sa presupunem ca locuiesc in judetul Arad, judet condus si la ora actuala de PDL. Si mie nu imi place cum Falca sau oamenii lui conduc judetul. Pot sa trimit petitii la Bucuresti sa reclam sau reclam tot lui Falca?
     Sunt aradean dar sunt si roman si european in acelasi timp. Doamna Reding este platita si din banii dumneavoastra si din banii mei. Doamna reding nu e ca senatorul Crin Antonescu sa incaseaze bani de la stat dar sa faca numai politica partidului sau aliantei unde este sef. doamna reding trebuie sa justifice in fata fiecarui cetatean al UE banii primiti. Ea este ministrul european al Justitiei.
     Dumneavoastra si cei pe care ii sustineti rugati-va lui Dumnezeu ca preconizata Uniune a Statelor Europene sa se realizeze cat mai tarziu pentru ca daca acum ea exista omologul european al FBI-ului ii salta de mult pe toti infractorii astia din politica romaneasca.

     • Dle. Ribelalu,

      Vi se pare normal ca niște oameni să spună despre România ceea ce nu este adevărat ? Lovitura de stat înseamnă- din păcate cu totul altceva. Într-o lovitură de stat până acuma dlui.Băsescu i se făcea și parastas de 40 de zile. Deci cine vorbește despre lovitură de stat este fie prost- prost- fie răuvoitor. Oamenii proști n-ar trebui să aibă privilegiul să comunice iar oamenii răuvoitori ar trebui să plătească legal.
      Dvs. îl vedeți pe dl.Băsescu ca fiind statul român ? Atunci cred că aveți o problemă de percepție. Eu și încă vreo 88% dintre cei caree contează- pentru că au votat- credem că dl. Băsescu e un simplu escroc care a ajuns în vârful statului mințind cu nerușinare ”Să trăiți bine” și folosindu-se de structurile securiste ale dlui. Măgureanu.

      • „Oamenii proști n-ar trebui să aibă privilegiul să comunice”
       Aveti mare grija, dumneavoastra cel care umblati cu democratia in gura. In primul rand pentru ca USL se bazeaza in mare parte pe voturile celor mai putin dotati intelectual, in al doilea rand pentru ca afirmatii de genul asta nu inseamna decat ingustime de minte, asta pentru a nu zice ca denota o inclinatie spre totalitarism si autoritarism, adicatelea cum ar veni tocmai impotriva democratiei pe care cu atata mandrie declarati ca o sustineti. Fiecare cetatean are dreptul si privilegiul de a comunica, asta inseamna democratie. Iar filtrarea unor asemenea comunicari pentru a furniza doar informatiile agreate de unii se cheama, surpriza, cenzura. Mdeah.

    • Dragă domnule Gigel,

     Am toată autoritatea din lume să decid care este interesul meu și n-am nici o autoritate să decid interesul dvs. Am pe de altă parte suficientă autoritate morală să decid ce este bine pentru mine. Dacă dvs. aveți nevoie de dl.Băsescu pentru treaba asta- e pur și simplu problema dvs. V-aș propune să o lăsați mai ușor cu vinovăția- în primul rând pentru că habar nu aveți despre ce vorbiți și în al doilea rând pentru că prin comentariul dvs. cauționați exact o abordare care ni l-a dat întâi pe Ceaușescu și apoi pe Băsescu- respectiv cetățeanul care nu vede ce e sub nasul lui dar la vremea respectivă era preocupat de democrația socialistă iar acuma e foarte, foarte îngrijorat de statul de drept.
     Sperând că acest comentariu va vedea lumina zilei, aș vrea să vă semnalez și modul corect în care se procedează într-o democrație (și în UE dacă am fi corecți) apropo de diversele plângeri ale diverselor părți. Se înființează o comisie multipartită cu experți în domeniul legislativ, social, etc. Această comisie merge la fața locului- în speță România, vede ce se întâmplă, auditează ambele părți după care își face cunoscută opinia. Faptul că Gigel îi scrie dnei. Redding și dna. Redding ia de bună scrisoarea lui Gigel și spune ”Vai, în România e în curs de desfășurare o lovitură de stat pentru că mi-a spus Gigel” arată clar limitele democrației în viziunea PP. Realitatea că PP iese de pe scena politică dacă dl. Băsescu e schimbat și se fac noi alegeri pentru parlamentarii Europeni este ceea ce determină interesul dnei. Merkel și a dnei. Redding- și în nici un caz dragostea pentru statul de drept dâmbovițean.

     • Apropo de reclamatii la inalta poarta, cand doamna Rovana Plumb in primavara ameninta cu invocarea articolului 7 din Constitutia Europeana (ala cu suspendarea dreptului de vot al unei tari) fiindca avea ea o problema cu Boc, aia era o fapta patriotica presupun? Stiu ca bat la porti inchise si nu sunteti capabil de un dialog autentic, dar incercati macar sa fiti coerent in argumente.

  • nu exista articol pe contributors la care sa nu apara macar un postac voiciorescian.
   Astazi e rindul matale, mai nea andrei gheorghe. Fii linistit, ti-ai facut datoria. Ajunge.

  • Andrei George, luati-va conducatorii vostrii USLasi, si duceti-i acasa , si distrati-va impreuna, in ograda voastra, nu va bateti voiu joc de o tara intreaga. Adica sa ne intelegem : dumitale nu-ti place de Basescu? Ei bine, mie nu-mi place de Antonescu. Scoru ? 46% nu le place de Basel, iar 54 % LE PLACE de Basescu. Clar? Clar !

 4. „Trădători nu sunt cei care informează comunitatea internațională cu privire la derapajele democratice interne, ci aceia care le provoacă.”

  Nu pot decat sa subscriu. Si imi ofer ajutorul pentru orice demers informativ. Ca si dumneavoastra, dupa puteri.

   • Incepand de la o simpla semnatura, continuand cu eventuale donatii, traducere sau orice alte servicii adiacente, rezonabile pentru o persoana fizica. N-ar fi prima data.
    Nu va lasati derutat de comentariile mele.

   • Excelenta observatie Lucky! Dl. /D-na Hantzy face chipurile slalom printre luntrii (sport national romanesc partial) dar la o statistica…Dar trebuie sa-i recunoastem ca este intotdeauna civilizat.

    • Eu nu zic nimic de hantzy, ca il stiu de la „ziua”.
     Desi nu „compaginam” ( cum bine zice spaniolul) cauta si el ( ca si mine) „drumul cel bun”.
     Nu trebuie sa ne miram niciodata de nimic, pentru ca „incurcate sunt caile …omului”.
     Romania de azi este … doua barci.
     Putini sunt cei ce nu au sarit, de la 89 pana azi, dintr-una in cealalta.
     Mie mi s-a parut ca nu am sarit vreodata ( cel putin, stiu ca nu am avut nici macar intentia)
     pentru ca am socotit de la inceput ca asta e „drumul cel bun”.
     Barca „mea” este de fapt o „galera”, si eu nu m-am oprit vreun pic din vaslit ( si nici nu am de
     gand ). Am descoperit pe aici, pe net, Ben-Hur, si am crezut ca e oglinda.
     Radu Berceanu, parca si Blaga ( ca sa dau primele doua nume care imi vin in minte) vaslesc
     alaturi cu mine de atunci.
     Poate ca Roman o zice ca el a stat si noi am sarit. Naiba stie, eu stiu ca nu am luat mana de
     pe vasla (desi eram liber, cel putin aici, in domeniul gandului, sa o iau).
     Vad azi in cealalta barca, pe Iliescu cu Constantinescu si pe amandoi cu Roman.
     Unul cu „minerii”, altul cu „golanii”si-amandoi imbratisandu-se cu „debarcatul” de atunci,
     Roman.
     Nu mai zic ca prin tacerea lui ( un om care se dadea mare democrat) fostul rege, Mihai,
     s-a postat in aceeasi barca. Acolo e si srs dar si ctp.
     Acum vad in barca cu mine fetze care erau dincolo.
     Eu unul, care cred in „libertatea de optiune”, nu vad de ce calea mea nu s-ar intersecta si nu
     ar merge chiar si in paralel, te miri ce bucata de drum, cu oricine, inclusiv cu Hantzy.
     Oameni care ne fac sa ne apropiem de ei, „azi” ne fac sa ne departam in vreun „maine”.
     Suntem in continua si neobosita fermentare, metamorfoza, cautare.
     Evenimentele din ultimele trei luni, reaseaza lumea in cele doua barci.
     S-au dus frunzaverde si placinta? Duca-sa in drumul lor. A venit hantzy ( sau, ma rog, vin
     eu langa el? Bun venitul si fie-ne intovarasitul ( desi suna, ca dracu) cat mai lung.
     Langa mine, poti pune capul linistit, jos, cand te rapune oboseala. Iar daca ne intovarasim
     la drum, si eu il pun langa tine, cand ma rapune pe mine oboseala.
     Cine n-a citit „Pentru toata viata” ( desi nu e academica nici cat Papillon) nu ii strica sa
     o citeasca.

     PS: Daca cauti Democratia, Hantzy, si daca faptele ( si-ale lui crin si ponta) ti-au schimat
     ( sau te-au facut sa-ti schimbi) macazul pe linia asta, atunci de aici si cine stie pana la care
     ramificatie, drumul ne poate fi, comun.Oricum ar fi, sa avem drumul, bun.

     • @ vida-pai se vede ca sunteti consecvent… nu ati luat un colac sa va salvati de pe gaera cand pd noaptea s-a culcat socialist si dimineata s-a trezit conservator. asta explica totul despre cei de pe galera dvs.
      cum naiba un intreg partid, fara nicio dezertare sa carmeasca de la stnga la dreapta in 24 de ore?

 5. Eu postez ( nu de azi- de ieri ) pe pagina PPE ( partidul popular spaniol).
  Printre altele. Ca am la „favorite” si „El Pais” (ca sa dau, totusi, un exemplu)
  Sunt tot un „nimeni”, pentru ceilalti, dar contez, pentru mine.
  Normal ca daca tot discut cu ei de ani de zile, sustinandu-mi eu, argumentatia mea, am
  discutat si despre lovitura aceasta de stat, si despre incercarea ascunderii ei in spatele
  celui mai serios instrument democratic ( referendumul ) si despre violarea Constitutiei,
  si despre violarea Tratatului de aderare si ..etc.
  Normal ca fiind eu un „nimeni” nu se strang spaniolii ciucure pe spusele mele, cum nu se
  strang nici pe ale lui Basescu dar, nici pe ale lui crin sau ale lui ponta.
  I-au si ei, si de colo si de colo si isi formeaza ei singuri, un intreg ( propriul lor intreg).
  Mi se pare mie ca am auzit pe undeva vorbindu-se de „libertatea de opinie”.
  Cred eu ca pe la chestia aia cu „Drepturile omului”.
  Aceasta libertate a fost o prezenta indiscutabila in mandatele domnului ( adevarat domn)
  Basescu. Sa nu le placa pontacilor tocmai o libertate pe care au folosit-o ca pe un
  altfel de parcalab Movila?

  PS. Ca mine ( am auzit de la domnul ponta ) or mai fi emigranti. Care pe unde umbla,
  tot relationeaza cu 50-100 de persoane.
  O vorba colo, una dincolo si, …gata tradatorul.
  Pai ce, inainte sa se suie tandemul asta asa sus, nu vorbea lumea, care pe unde era?

 6. Inteleg reactia Dvs.
  Dar, ce reactie ati avut la cuvintele celeilate parti, adica : „lovitura de stat” si restul, ca nu-mi mai pierd vremea sa le caut….?
  Asta vi s-a parut mai potrivita?
  Daca DA, de ce CC a Romaniei a validat pana acum toate actiunile pentru desfasurarea Referendumului, recunoscand practic ca NU a fost vorba despre nici o lovitura de stat?
  Asta in timp ce exagerarile si exprimarile periculoase ale lui Traian Basescu si ale sustinatorilor lui au facut inconjurul mapamondului !!!!

  • Buna intrebare. Oare de ce exagerarile si exprimarile periculase gen ‘dictatorul Basescu’ nu au facut ‘inconjurul mapamondului’ desi sunt strigate de unii si altii de ani de zile!? Sa fie oare bunul simt care ii face pe locuitorii mapamondului sa vada diferenta!? :)

   • Dragă domnule Pehash,
    Răspunsul este extrem de simplu- pentru că au fost oameni fraieri care au crezut și oameni cumpărați care au tpcut. Oamenii fraieri chiar au crezut în toate tâmpeniile pe care dl.Băsescu le diseminează cu o voioșie de pionier idiot- fazele cu justiția neatârnată de parcă ar fi fost o mare realizare să pui un Zegrean la CCR și niște slugi și mai jalnice- Kovesi și Morar- la procuratură- reamintesc că nici unul dintre ei n-a dat concurs- așa ca într-o democrație și celelalte. Oamenii cumpărați au spus ”Sărumâna boierule” și au tăcut. Dacă decedatul Gaddafi a finanțat bine mersi campania prietenului Sarkozy de ce n-ar fi finanțat dl.Băsescu campania dlui. Daul- de exemplu ???

    • Nu peste tot sunt concursuri pentru numirea in posturi de genul asta. Spre exemplu, Curtea Suprema a SUA e numita, nu exista concurs. Si nu puteti sustine ca SUA e dictatura, desi Presedintele lor are cu mult mai multe puteri decat Presedintele Romaniei. R U mad, bro?

     • Yes, he is! And yes, he can!
      Nu va mai obositi cu d. AG, daca ati citi materiale mai vechi sau mai noi si comentariile domniei sale, ati observa ca mansarda nu-i da pace decat daca are ultimul cuvant la comentarii, oricate ar fi.
      PS – Pentru cei care se mira ca a’ lu’ Cacarau o arde in fiecare zi pe la Antene: el se duce la serviciu acolo, nu e cum credeti dvs.

    • Teoria transpiratiei… Base i-a cumparat pe toti liderii din PE, a cumparat toate ziarele mari din Europa, ba chiar si cateva din SUA.
     Chiar asa? Deci occidentalii astia, ori sunt prosti si cred, ori sunt corupti de Basescu? NOROCUL nostru ca a venit acum USLul cel curat si ne va aratea calea dreapta.. catre maica Rusie.. Ca doar ala e modelul, nu? Cativa miliardari si miliardul de sarantoci.

  • In primul rand CCR nu a validat mai nimic. Pentru suspendarea lui Basescu aviziul a fost negativ si s-au sters la fund cu el (Constitutia spune „incalcari grave” ) iar datorita OUG care restrange pregativele CCR, Curtea nu a mai putut sa se pronunte pe inlocuirile sefilor camerelor si a Avocatului Poporului, singurul care poate contesta ordonantele la CCR. Aceste inlocuiri au condus direct la prezenta acum a lui Crin Antonescu la Cotroceni.
   Au urmat fortarea referendumului dupa reguli USL-iste si mai ales fortarea validarii referendumului.

 7. Interimarul DISCRET a luat-o pe carare, ne indeamna la anarhie si la hotie pe fata. De fapt doreste sa ne asmuta unii impotriva celorlalti si el sa-si continue visul de dictator atotputernic la Cotroceni neales de nimeni . Tupeu de „OM” care are o deviatie de comportament major. Sa ne fereasca Dumnezeu ca acest individ sa ajunga intr-o buna zi sa ne conduca, ajungem la razboi civil, o sa ajungem sa ne uram intre noi si sa ne sfasiem. Pleaca acasa, dispari din viata politica definitiv „DISCRETU-le”, ne-ai otravit destul, noi muncim pentru traiul zilnic nu aparem la ANTENA 3VOICULESCU de ne-ai adus la SATURATIE.
  PLEACA!

 8. Iata cum discursul lui Antonescu se concretizeaza la iuteala intr-un memorandum semnat de multi ministri (ar trebui sa para mai serios daca il semneaza mai multi…).

  Ce este un memorandum? Este lege care abroga legea? Nu. E e doar un ghes dat primarilor sa scoata ei castanele din foc. Pentru ce pregateste terenul? Pai pasul e mic de la memorandum la telefon. Azi memorandum, maine un simplu telefon, un ordin verbal si castane fierbinti vor parjoli mereu in preajma mainilor primarilor.

  Cred insa ca primarii vor avea prudenta de a respecta legea (documente doveditoare pentru a opera modificari in listele electorale) iar nu indemnul de incalcare a ei continut de memorandum – un document care paseaza responsabilitatea celor care executa nu celor care au dat ordinul.

  Nici o mentiune la TVR1 despre memorandum. Nu a fost o stire demna de luat in seama oare?

 9. Dl. Ciprian Ciucu a spus doua lucruri, cu fermitate: Antonescu este un presedinte interimar tradator iar libertatea de exprimare nu i-o va lua nimeni lui Ciprian Ciucu, nici un politician. De aici a inceput supararea d-lui Andrei George. De ce ? Nu am inteles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.