vineri, septembrie 30, 2022

Domnule Presedinte Iohannis, va rog sa decorati mai multi industriasi din Romania

Nu cunosc in amanunt calendarul, argumentatia si protocolul decorarii de catre presedintele tarii a personalitatilor care au marcat istoria, au innobilat contemporaneitatea sau au construit un viitor mai bun.

Observ doar ceea ce se vede in mass media si citim in ziare, si anume ca in anumite momente Presedintia decoreaza cu diverse distinctii oameni politici, de cultura, de stiinta, de culte, de media, militari, medici, cercetatori, sportivi, si multi alti oameni aflati in slujba binelui comun. In randul lor sunt personalitati notorii care au schimbat viata noastra, sunt valori care au indreptat imaginea tarii in lume, sunt oameni simpli, multi „eroi necunoscuti”, care pur si simplu si-au facut datoria.

Cred ca totusi s-a observat ca exista o categorie de personalitati care sunt discriminate – daca se poate folosi termenul – in a fi medaliate cu distinctii ale Romaniei, desi la fel ca altii si-au pus toata priceperea si energia in slujba tarii: INDUSTRIASII. Au construit fabrici in greenfield si au adus aport de tehnologie si know-how; au preluat intreprinderi intr-o stare jalnica, le-au retehnologizat, extins, modernizat; au avut curajul sa se avante pe piete de export, iar un produs de calitate fabricat in Romania este un ambasador cel putin la fel de bun ca un sportiv sau un cercetator roman; au angajat mii de oameni care altfel probabil erau plecati la munca in strainatate; au adus la viata sate si orase intorcandu-le de pe o traiectorie fara speranta; au initiat programe de responsabilitate sociala, asistand proiecte de modernizare a societatii.

Si, ca sa exemplific, am sa dau la intamplare cateva studii de caz de industriasi care in opinia mea au schimbat Romania si merita medaliati:

–         Braiconf, pentru ca ramane marca emblematica a textilelor romanesti in ciuda unei competitii explozive;

–         Antibiotice, pentru intuitia avuta de a mentine viabila productia de nistatina ramanand unicul producator global;

–         Farmec, pentru ca a avut curajul sa redea gloria si efervescenta celei mai renumite marci romanesti, Gerovital;

–         Scandia, pentru investitia facuta intr-o operatiune industriala care arata mai degraba a statie spatiala decat a fabrica de conserve;

–         Continental si Fujikura, pentru ca au ridicat economic zone intregi ale tarii si pentru ca aproape 10% din angajatii lor la nivel global sunt in Romania;

–         Arctic, pentru ca a scos din anonimat o mica localitate din Romania, care este acum renumita in Europa;

–         Coca Cola, pentru ca a pariat pe Romania si a castigat pariul, transformand operatiunile de aici in hub regional

Lista nu se opreste aici, nu am destul timp sa enumar toti industriasii, indiferent de provenienta capitalului sau de tara de origine care au reconstruit Romania, in special in ultimii 10 ani.

Daca nu gresesc, cred ca una dintre putinele decoratii acordata de Presedinte unui industrias este cea data executivilor din Dacia Renault, pentru contributia determinanta la dezvoltarea industriei de automobile.

Asa ca, il rog pe Presedintele Iohannis ca atunci cand, din Cancelaria Ordinelor, evalueaza personalitatile care prin munca lor au adus valoare adaugata pentru tara, sa aiba mai des in vedere si industriasii. Exista suficiente argumente sa medaliem oamenii pasionati de munca lor si care o arata stand la temelia succesului economic al Romaniei. In fond, a fost un industrias cel care a spus ca „singura modalitate prin care poti face lucruri extraordinare, este sa iubesti ceea ce faci”.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Nu inteleg de ce va doriti sa fiti in aceeasi categorie cu Gabi Firea, secretara lui Gabriel Oprea, vreo câțiva infractori condamnați pentru corupție și cel puțin un fost membru al CC al PCR. Nu inteleg, nu e vreun repros. Dar multumesc pentru aceasta lista, nu stiam…

  • Domnule Marian,

   Nu cred ca asa se pune problema, ci invers.
   Este adevarat ca pana acum au fost decorati tot felul de sarlatani, pe care nu imi pierd vremea sa ii enumar.
   Dar este la fel de adevarat ca daca vrem sa avem o republica functionala, atunci trebuie sa lucram un pic la simboluri.

   Decoratiile sunt printre cele mai importante simboluri ale unui stat.
   Decorarea unor oameni si institutii de valoare, inclusiv din industrie, nu va face decat sa creasca prestigiul decoratiilor Statului Roman.

   Se poate lua exemplu de la Familia Regala a Romaniei care acorda deja astfel de decoratii (Decoratii Dinastice) inclusiv industriasilor, iar unora dintre ei titlul de „Funrizor al Casei Regale”.

   Cred ca ideea domnului Damian este excelenta, intr-o tara prinsa intr-un ev mediu perpetuu (din punct de vedere al mentalitatilor), in care cultura tehnica si industriala este la pamant.

   Cu stima.

   • Sigur ca trebuie gasita o cale de a promova antreprenorii care, asa cum spune autorul, „au schimbat Romania”, dar intamplarea face ca am urmarit atent cum si cui se acorda decoratiile. Este o mlastina care cumva trebuie asanata – exista un consiliu de onoare al fiecarui ordin, dar nu vreti sa stiti cine e acolo – altfel nu merita, cred eu…Este un subiect care ma enerveaza de multa vreme, altfel nu comentam. Cand intri intr-un ordin din care fac parte infractori (nu este o metafora, avem acolo infractori cu multiple condamnari) nu tu tragi echipa in sus, ci te duci in jos dupa ei, ca imagine. Iohannis are dreptul legal sa le retraga decoratia, dar nu o face, asa cum nu a facut-o nici Basescu.
    Ce pot face eu: mi-am cumparat o pasta de dinti de la Farmec, am gasit-o pe raftul cel mai de jos a unui supermarket si am renuntat la cea pe care o foloseam de obicei.

 2. A trecut aproape o lună de la publicarea articolului dar sper să nu fie prea târziu pentru câteva cuvinte.
  Cred că este folosit greșit cuvântul „discriminare” deoarece sensul lui presupune cunoașterea unei calități și omisiunea ei în mod conștient. Dar cred că avem de a face cu un caz în care nu se conștientizează importanța unui antreprenor în societate. Aș face câteva similitudini. Cunoaștem nenumărați sportivi din lumea largă însă de cele mai multe ori după performanța lor trec într-un fel de umbră după care îi uităm pur și simplu. Cea de-a doua viață a sportivului cu faimă internațională pornește de la folosirea bunei imagini de sportiv pentru a se lansa într-unei a doua competiții care poate fi antrenoratul sau destul de des întâlnit politica deasemenea divertismentul și desigur mai sunt domenii care defapt au imprimat în memorii numele sportivului respectiv.
  Dar odată ce o marcă industrială fie ea un nume sau o siglă aleasă de către antreprenor odată intrată în memoria colectivă … se arde pe creer. Durează. Aș zice că aproape infinit fiind vorba de generații întregi. Deci ambasadoria în timp este mult mai lungă și … internațională. Dacă ne întrebăm câte firme din Germania, Franța, SUA ș.a.m.d. cunoaștem s-ar putea să tot vorbim (singuri) Și câți sportivi din țările respective cunoaștem. Uni dintre noi pot spune că și acolo pot înșira la nesfârșit (n-aș crede) Totuși Ford face ambasadorie de câteva zeci de olimpiade, Mercedes la fel, Nestle … ș.a.m.d.
  Recunoștința noastră ar trebui obligatoriu arătată față de aceste personalități ale societăți chiar peste sclipirile de moment ale unor deasemenea personalități dar efemere. Doar un mic exemplu: mai știe cineva ceva despre Phelbs ? Fără Google, desigur.
  Un al doilea aspect ar fi legat de faptul că încă nu văd acel concubinaj dintre medaliile internaționale sau buna imagine și pătrunderea pe piețele internaționale. Fără acest al doilea val după performanța sportului medalia pălește. Încet dar sigur.

  D-nul Mircea Marin zice că acordarea de medalii ar avea vicii. Și-l cred dar aceste lucruri trebuie epurate și nu nerecunoscută un merit care ne poate reprezenta pe toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro