vineri, august 6, 2021

Domnule prim-ministru, cu totul de acord cu pastrarea independentei economice, dar atunci de ce ne sabotam industria farmaceutica?

Autoritatile “din domeniu” nu au facut statistici sau nu le arata, insa agentiile care fac studii de piata arata ca in urmatorul an, cifra de afaceri a fabricilor de medicamente din Romania va scadea cu 25-40% – asta ca rezultat al reformei preturilor, care trebuia facuta, dar, asa cum ne asteptam, a fost facuta cu pretul fabricilor din tara (care nu au fost in nici un fel cauza crizei cronice din ultimii 5 ani din sistemul sanitar)

Asta inseamna mai putine investitii, mai putina competitivitate tehnologica, mai putine locuri de munca, mai putini bani la buget, mai mult dezechilibru in balanta comerciala. In ultimii 5 ani, volumul medicamentelor fabricate si utilizate in Romania a scazut de la 40% la sub 20%.

Tot autoritatile “din domeniu” ne spun ca nu e nici o problema daca dispar medicamente, exista inlocuitori. Asa este, exista inlocuitori, dar in marea lor majoritate din import, mai scumpi, mai anevoios de procurat, imposibil de obtinut in caz de forta majora (uitati-va la criza vaccinurilor de la noi sau la ce se intampla acum in Grecia, care neavand industrie proprie se confrunta cu lipsuri de medicamente si materiale sanitare).

Adica tocmai pierderea independentei economice intr-un sector industrial strategic in care chiar nu sunt motive sa fie pierduta. Este tot industrie (cu niveluri de reglementare inimaginabile pentru alte domenii), lucram cu planuri de investitii capitale, linii de fabricatie care necesita re-tehnologizare, ERP, laboratoare de controlul calitatii, indicatori operationali si financiari proprii tuturor celorlalte industrii. Prin urmare, ca agenti economici, nu trebuie sa fim bulversati de nepriceperea si impredictibilitatea masurilor legislative si fiscale luate de autoritatile “din domeniu”, care au facut ca Romania sa rateze investitii de 50 milioane de Euro in ultimul an.

Am salutat determinarea in aplicarea masurile de reforma fiscala din ultimele uni (opinii in ZF in 21 sep 2014, 23 feb 2015 si 6 mai 2015) insa ele nu se vor rasfrange asupra producatorilor de medicamente din Romania, care anticipeaza probleme serioase pe piata domestica, cu recul si in performanta la export – singurul segment care mentine rentabilitatea fabricilor din tara. Chiar astazi am aflat din presa ca Presedintele Klaus Joannis a promulgat legea de aprobare a OUG 77/2012 (infama OUG claw-back), care a ajuns la Presidentie fara ca nici macar unul dintre amendamentele propuse si sustinute in ultimii 3 ani de producatorii de medicamente din Romania sa fi trecut.

Deci, ma astept la ce este mai rau in urmatoarele 18 luni si, in orice caz, la deteriorarea independentei economice in acest domeniu. Exista o mica teorie a conspiratiei asamblata de cunoscatori, care spune ca Romania, desi nu are o strategie nationala in domeniu, devine prin investitiile de capital din perioada 2004 – 2008 o forta in exporturile de medicamente si ca ar trebui stopata un pic. Este greu de crezut un astfel de scenariu, desi, daca ne luam dupa lipsa de raspuns a autoritatilor la propunerile industriei, el este perfect executabil.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Pensionarea anticipată este un drept care trebuie respectat!

Majorarea vârstei de pensionare, asumată pe șest de Guvern prin PNRR și comunicată aiuritor și contradictoriu de aparatnicii zilei ridică nenumărate probleme....

Democrația secolului XXI: moartea unei lumi

Se cuvine să privim adevărul în față, ca niște oameni în toată firea: democrația liberală – așa cum o știm – a...

Interviu cu analistul Armand Goșu. A fost lăsată Ucraina la mâna rușilor? De ce întâlnirea dintre Merkel si Biden e mult mai importantă decât...

Pe 15 iulie a.c. cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă. Presa a vazut această întâlnire...

Rateurile realității

          Cu ocazia actualei pandemii, unii — mai cu seamă cei cu probleme cronice de sănătate și,...

„Toleranță zero”

          După o primă lectură, am fost tare impresionat de Declarația dată pe 30 iulie 2021 de peședintele Klaus Iohannis. Părea a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro