marți, mai 17, 2022

Domnule Tăriceanu, cumpărați de undeva o mică doză de bun simț!

Nu m-am numărat printre cei care au crezut că ar fi cazul să se iasă la proteste în ziua de 1 Decembrie. Am făcut-o din câteva motive clare.
Anul are totuși 365 de zile, o singură dată se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, așa că am crezut că ar fi mai potrivit un armistițiu de o zi în războiul româno-român de a cărui declanșare și perpetuare se face vinovată în totalitate coaliția PSD-ALDE și modul ei discreționar, nedemocratic de guvernare.
Am spus toate aceste lucruri atât în cuprinsul unui comentariu scris, le-am repetat și argumentat cum am putut mai bine într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24. Că unii au crezut și au acționat altfel e dreptul lor cum nu se poate mai democratic. Și aproape că încep să cred că eu m-am înșelat și ei au avut dreptate.
Protestatarii și-au exercitat respectivul drept în după-amiaza zilei de 1 decembrie. Reamintindu-le guvernanților că în urmă cu doi ani nu au câștigat alegerile pentru a ne înfrăți cu penalii, spre a le servi acestora amnistii și grațieri fiindcă doar astfel va putea scăpa de obsesia și perspectiva pușcăriei în primul rând președintele PSD, inculpatul de rang înalt cu numele de Dragnea Nicolae Liviu. În urmă cu aproape 29 de ani s-a ieșit în stradă și s-a vărsat sânge și pentru obținerea dreptului de a se protesta liber și pentru suprimarea aplaudatului la comandă. Sub semnătură proprie și sub supravegherea Securității, a oamenilor acesteia și ai partidului și cu amenințarea că, dacă se va constata o lipsă de entuziasm în aclamarea conducătorilor , se vor lua măsuri în consecință.
A le refuza românilor dreptul de a protesta, de a le spune adevărul celor care s-au cocoțat la putere promițând multe și făcând puține și condamnând poporul să trăiască pe datorie, scoțând astfel la mezat dreptul la o existență cât de cât normală a generațiilor viitoare, mi se pare o blasfemie. O dovadă că cel ce o face este vădit și iremediabil corigent la disciplina Democrație. Dar și că a făcut pe democratul atâta vreme cât a fost convenabil, până când și-a văzut conturile din bancă îngrășate, după cum se zice și ca urmare a unor afaceri oneroase, și s-a trezit asociat la guvernare și recompensat cu funcția de președinte al Senatului.
Acesta este cazul președintelui ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, care invocă supremația rezultatului la urne atunci când își arogă dreptul și își asumă nesimțirea de a pune la zid protestatarii, refuzându-le legitimitatea. Făcându-se că nu își aduce aminte că minuscula formațiune politică pe care o conduce de abia dacă a primit în urmă cu doi ani cu ceva mai mult de 5% din voturi.
Dl. Tăriceanu mimează a nu băga de seamă că este coautorul unei politici anti-europene care contrazice decizia populară ce a certificat aderarea României la UE.
Or, pe vremea aceea erați prim-ministru, domnule Tăriceanu, faceți bine și aduceți-vă aminte acest detaliu! Aveți bunăvoința, ca între două căsătorii și două divorțuri, să aruncați o privire asupra dinamicii ratei emigrării care a crescut drastic de când coaliția din care faceți parte o ține numai în minciuni și în eșecuri. Uitați-vă pe sondajele de opinie, cele reale, nu cele contrafăcute și ieșite din pixul sociologului de partid Marius Pieleanu, plătit prin casieria care a devenit în vremea guvernării dvs. Televiziunea Română, și observați câți români cred că țara se îndreaptă către o direcție greșită.
Știu, puțin vă pasă de intelectuali, ați crescut degeaba în casa lui Dan Amedeo Lăzărescu, dumneavoatră ați reușit în viață chiar dacă siluiți zilnic limba română și, din câte se spune, ați fost un student submediocru, însă acordați-vă câteva minute și numărați câți dintre intelectualii de seamă ai României sunt de partea dvs. Nu durează mult și nici măcar nu trebuie să vă folosiți degetele de la o mână. Faceți-o, căutați-vă carnetul de note din liceu și din facultate și de abia apoi trimiteți-i pe alții să pună mâna pe carte!
Faceți-vă un examen de conștiință și străduiți-vă să faceți rost de undeva de o minimă doză de bun simț! Aveți mare nevoie!!!
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Cei care au protestat si de 1 Decembrie, sint dintre cei care trebuie compatimiti: nu stiu sa se bucure de clipa care li s-a dat. Odata la 100 (o suta) de ani.

  2. Ce chestie! O mică doză de bun simț?! Ei – na! Și unde să o amplaseze? Cu nasul pe sus, gușa umflată ostentativ, zâmbetul rânjet (invers?!) și vocea îngoșată spre impresionarea auditoriului acest ”prefabricat” socoate că poate păcăli pe toată lumea la infinit!
    Vai, domnule Morariu, de ce îi cereți imposibilul?!
    Și-apoi cui să o prezinte? Partenerilor de …?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro