duminică, aprilie 11, 2021

Două discursuri electorale prost croite

Departe de mine gândul că discursul de luni seara al președintelui Klaus Iohannis, discurs venit ca replică după însăilarea mai degrabă de zoaie decât de vorbe ale contra-candidatei sale la alegerile prezidențiale, d-na Viorica Dăncilă, încă premier al României, ar fi fost o mostră de artă oratorică. Nu a fost nici pe departe.
Dl. Iohannis a reacționat târziu și nu tocmai potrivit într-o problemă în care Guvernul, Ministerul de Interne făcut praf de nepriceperea și jocurile de interese, de numirile în funcții pe criterii strict politice și pe criteriul zonei geografice (Teleormanul) de unde provine posibilul nou șef, toate consumate în vremea domniei fostei secretare de școală Carmen Dan, cocoțată de Liviu Dragnea în postul de ministru își dovedesc zilnic crasa incompetență. Viteza de reacție redusă. Dezinteresul.
Pentru nici una dintre aceste instituții, pentru angajații lor bine plătiți siguranța cetățeanului nu mai face demult nici măcar două parale. Situație pusă în evidență de tragedia de la Caracal, de cea din Dâmbovița, de agresiunea de dată recentă de la metroul bucureștean, de cursele automobilistice ilegale și de răfuielile între bande rivale, așa cum a fost cele de duminică seara din Centrul civic al Bucureștiului.
Reproșurile d-lui Iohannis au vrut să arate că doamna Dăncilă& co nu sunt în stare de nimic, că nu pot duce la îndeplinire hotărâri ale CSAT, că premierul, în loc să se ocupe de problemele reale ale țării, de buna guvernare , de administrarea țării care i-a scăpat total din mână umblă hai-hui prin Lume, pleacă în călătorii lungi și costisitoare doar ca să aibă de unde să revină ori, pur și simplu, doar să facă shopping, Că respectiva insă se milogește prin America de cine știe ce oficialitate de rang secund, dacă nu cumva chiar de mâna a treia, să îi acorde o întrevedere de patru-cinci minute al cărei unic scop este să facă împreună o poză.
Dorind să o pună la punct pe nefericita cetățeană din Videle care cu ceva mai mult de o oră înainte a debitat verzi și uscate, a mințit, și-a plâns de milă, s-a prezentat drept salvatoarea României, drept omul potrivit la locul potrivit, deși mai toată lumea o califică drept incapabilă, care și-a ridicat din vorbe goale, fără nici urmă de acoperire în fapte propria statuie, poate și spre a-și mai alina necazul prilejuit de sondajele de opinie care o arată a fi doar pe poziția a patra în preferințele electoratului în perspectiva alegerilor prezidențiale, dl. Iohannis nu a atacat exact acolo unde ar fi trebuit. În zona în care se concentra subiectul de maxim interes al zilei. Și anume rușinoasa afacere Plumb.
În pretinsul ei discurs, prost conceput și scris de alții, discurs citit conștiincios de pe hârtie, d-na Dăncilă a dat vina pentru eșecul d-nei Plumb pe partidele de opoziție, pe pretinsele manevre ale d-lui Dacian Cioloș, pe inventatele contre ale președintelui Iohannis, pe Uniunea Europeană și legislația acesteia care, pesemne, ar fi net inferioară celei din România. În loc să-și recunoască crasa ei greșeală Și anume faptul că a perseverat în ea din interese politicianiste și de mega-clan josnice, incalificabile, în loc să își facă mea culpa că a propus și repropus pentru o importantă funcție europeană un personaj submediocru al cărei unic merit este îmbogățirea peste noapte, cu noian de bube în cap, cu probleme de cinste, de moralitate, de integritate care nu au dispărut doar fiindcă a scăpat de ridicarea imunității, d-na Dăncilă a preferat atacul, situarea într-o caraghioasă ofensivă.
Cred că dl. Iohannis ar fi câștigat mult mai mult dacă în discursul de luni seara nu s-ar fi ocupat de cazul Caracal și de altele asemănătoare. Era, în opinia mea, preferabil să analizeze și să respingă punct cu punct aberațiile, minciunile, prostiile, crasele erori de logică, demagogia, antieuropenismele în cascadă ieșite pe gura doamnei Dăncilă. Dl. Iohannis și-a făcut sie însuși un deserviciu cerând public demisia d-lui Felix Bănilă. Pe care el însuși l-a numit în funcție, deși fusese prevenit că nu face deloc bine. Demisia d-lui Bănilă trebuia cerută într-o întrevedere între patru ochi. Chiar dacă până la urmă, dl. Bănilă a trebuit să ducă la îndeplinire ce i s-a cerut, respectivul și-a făcut numărul, a emis refuzuri, comentarii nepotrivite, fapt ce nu i-a făcut deloc bine nici lui, dar nici președintelui Iohannis.
Ambele discursuri pe care le-am ascultat luni seară, cu tentă electorală clară, mi s-au părut neinspirate, prost croite.Să fie oare acesta felul în care se va desfășura toată campania electorală? Recidiva de ieri seară a doamnei Dăncilă, un text compus pe linia melodică a Prohodului, l-a reabilitat fără să vrea pe președintele Iohannis.
Dăncilă sau unde dai și unde crapă!
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. „…nefericita cetățeană din Videle care cu ceva mai mult de o oră înainte a debitat verzi și uscate, a mințit…”

  Dintre toate minciunile, cea care cuprinde formularea „magistrații Curții Constituționale” mi se pare a fi cea mai josnică, manipulatorie și eficientă în același timp. Judecătorii CCR nu sunt magistrați, dar „confuzia” prinde ușor la cei neinformați și chiar la cei informați dar neatenți. Astfel, în subconștient, ei sunt percepuți de ascultători drept magistrați, iar dl Iohannis este văzut ca adversar al Magistraturii. Când, de fapt, lucrurile stau exaact invers.

  De aici se desprinde consluzia că d-na Dăncilă, „centrele de reflecție”, precum Scroviștea, grupurile oligarhice, precum Monaco, guvernarea cleprocratică ce a capturat statul român, au consilieri mai buni decât dl Iohannis.

  Chiar dacă cinismul politic al d-lui Iohannis il determină să conducă pe d-na Dăncilă, un adversar comod, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, consilierii domniei-sale tot proști sunt. Pe termen lung, are de perdut. Iar pe toate termenele, noi, întrega societate, avem de pierdut.

 2. O tema pe care mi-ar place să o vad analizată de dl Morar s-ar intitula ”PROFILUL FLEXIBIL AL COMISARULUI EUROPEAN”.
  Madam PLUMB nu a fost inlaturata pe considerentul ca se pricepe la ”transporturi” fix cât orice șofer amtor.
  Din agitatia ceva mai intensa care insoteste anul acesta desemnarea comisarilor europeni rezulta ca in general statele trimit pe posturile respective POLITICIENI care se pricep sau NU la domeniulm pe care il vor dirigui.
  In materii precum drepturile omului sau satul de drept exista șanse mai mari ca respectivul sa fie și jurist și sa aiba deci o oarecare expertiză in materie – norocul UE
  O exceptie a fost Ciolos care avesa studii de specialitate pentru a coordona agricultura comunitara . Cinste Frantei care l-a impus ! Nu mi-e clar ce studii are dl Siegried Mureșan ca sa pot estima pe ce functie de comisar l-ar putea impune Germania cand ii va veni sorocul .
  ***
  Acum aud ca exista un criteriu de selectie numit ”egalitatea de șanse”.
  Bun si acesta – desi s-ar putea dovedi un MOFT – totusi personal cred ca masculii Europei au nevoie de o astfel selectie ca sa asimileze dezideratul civilizatiei numit non discriminarea femeii și sa previna istericalele feministe.
  ***
  Dar COMPETENȚA profesionala ?
  Că asa – cu ADMINISTRATORI SELECTATI EXCLUSIV POLITIC – si noi in Romania suntem cat se poate de comunitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.