vineri, septembrie 22, 2023

Doua mentalitati se pregatesc pentru batalia “finala”. Campul de lupta: Grecia

Daca te uiti la televizor sau citesti presa internationala poti ramane cu impresia ca Grecia este campul de lupta al unui un razboi civil. Protestatarii in ciocnirile cu politia, focuri de arma, oameni “suparati”. Da, asa e, astfel de lucruri s-au intamplat, de cateva ori. Dar doar in centrul Atenei, intr-o singura piata.  E ca si cum ai avea o demonsstratie in Piata Victoriei, in timp ce in Piata Unirii oamenii isi continua viata fara vreo problema.

Grecia are probleme majore, intr-adevar, dar e foarte departe de a deveni un loc periculos pentru cetatenii sai sau pentru turisti. Ceea ce vezi la televizor este doar pentru “spectacol”. Problemele reale sunt diferite, mult mai mari si mai serioase. Ele au nevoie de solutii convingatoare. Nu in viitor, nu maine, ci ACUM.

O noua mentalitate

Unul dintre motivele pentru care Grecia a ajuns in situatia in care se gaseste este populismul de care s-a inconjurat in ultimii 30-35 de ani. O noua mentalitate s-a incetatenit atunci in tara si treptat a devenit un model.

“Oamenii au drepturi”

“Oamenii au nevoi”

„Oamenii MERITA”

“Oamenii ar trebui sa fie liberi, nu trebuie stresati cu obligatii“

“Statul TREBUIE sa plateasca pentru tot”

“Noi nu suntem responsabili de nimic, putem vota, dar politicienii sunt vinovatii”

si inca alte multe maxime construiesc puzzle-ul care a dominat societatea greceasca. In teorie toata lumea e de acord cu ce am spus mai sus. Dar ca membri civilizati ai societatii avem obligatii si trebuie sa respectam legea. Din nefericire, populistii greci au reusit sa alunge cea mai mare parte a investitorilor si sa creeze o tara in care statul controleaza – direct sau indirect – 60% din economie si unde actiunile ilegale nu sunt intotdeauna pedepsite. O mare parte a membrilor societatii au facut aproape toate greselile posibile, “dar n-a fost vina lor”. Scuze se gasesc mereu.

Doua mentalitati, doua lumi diferite

Criza economica mondiala a gasit Grecia nepregatita – ca, de altfel, pe majoritatea celorlalte tari. Modelul de dezvoltare al tarii a fost “imprumuta, cheltuieste, creste. Apoi, imprumuta din nou, cheltuieste si creste”.O mare parte a societatii a aplaudat acest fel de gandire. Alta parte a privit cu tristete tara alunecand pe cai periculoase. Societatea s-a scindat intre populisti si oameni constienti. Aceasta impartire continua si azi.

Abordarea populista

Populistii considera ca ei nu sunt responsabili de nici o problema din cele cu care se confrunta tara astzi. Ei sunt siguri ca la mijloc e vorba de un fel de conspiratie si sunt suparati pe toata lumea, incepand cu politicienii. Ei cred ca “cineva trebuie sa plateasca, cineva trebuie sa schimbe lucrurile”, dar in mod clar acel cineva nu sunt ei insisi, sunt altii. Ei ar trebui sa-si continuie viata ca pana acum. Daca-i intrebi despre comportamentul lor sau despre greselile ce le-au facut, probabil o sa-ti spuna: “nu e vina mea, politicienii sunt de vina, ei trebuiau sa nu ma lase sa fac toate astea. M-au lasat pentru ca au vrut sa ii votez,  iar apoi sa se apuce sa fure”. Ei vor sa se schimbe ceilalti, inclusiv guvernul, fara sa aiba insa vreo propunere clara pentru viitor.

Acum cateva luni, inainte sa fi fost semnat Primul Memorandum din mai 2010, un mic partid politic a gasit… solutia perfecta pentru problemele financiare ale tarii: “Trebuie sa mai angajam inca 100 000 de functionari publici (pe langa cei un milion, pe care-i are tara) iar astfel statul va avea venituri din taxele platite de ei, si, in plus, va fi o injectie de cash flow in piata”. Un mic detaliu: statul ar fi trebuit sa se imprumute din nou, ca sa ii poata angaja pe acei functionari.

Abordarea celor constienti

Ceea ce ar putea sa-l surprinda pe observatorul atent al societatii grecesti din zilele noastre ar fi numarul din ce in ce mai mare al oamenilor constienti pe care-i intalneste. Ei sunt cei ce-si recunosc greselile si partea de vinovatie ce le revine, de obicei spunand: “cu totii am facut mai multe greseli decat trebuia”. Si ei sunt suparati pe politicieni, dar recunosc ca ei sunt cei ce i-au votat. Acum, incearca sa-i separe pe politicienii seriosi si sa gaseasca noi lideri. Pentru ei, democratia nu e negociabila si insista ca tara trebuie sa se “indrepte” spre viitor.

Declara ca sunt gata sa se schimbe ei insisi mai intai. Cauta politicienii care vor indrazni sa ia masurile dureroase, dar necesare, care sa vindece problemele structurale ale tarii, cineva caruia sa nu-i fie frica de costurile politice. Ei doresc un aparat de stat mai mic, o piata mai deschisa, birocratie mai putina, mai multe posibilitati pentru afaceri si investitii sanatoase.

Urmeaza “batalia finala”

La sfarsitul lunii iunie guvernul grec a reusit sa obtina de la Parlament aprobarea pentru un al doilea memorandum cu creditorii. A fost probabil cea mai grea votare de care a avut parte tara din anii 60 pana acum. Dar acest lucru nu e de ajuns.

Conform acestui memorandum, guvernul se obliga sa schimbe tara in doar cateva luni, pentru a rezolva probleme ce dureaza de zeci de ani. Partea constienta a societatii este sceptica in aceasta privinta, indoindu-se ca politicienii vor dori sa faca ceea ce trebuie sa faca.In acelasi timp, populistii sunt gata sa raspunda, incercand sa blocheze orice schimbare ca fiind “contra intereselor oamenilor”.

A venit timpul. Toamna si iarna aceasta vor fi martore uneia dintre cele mai interesante dezbateri ce a aparut vreodata in Europa. Pentru Grecia avand 1000 de probleme de rezolvat acum, dar cu 100 000 de avantaje de care sa profite in viitor, votul din iunie a fost lovitura de start a meciului. Doua grupuri de oameni, doua lumi diferite se vor ciocni incercand sa-si impuna opiniile fata de rest.

Populistii incep cu un avantaj. Striga mai mult si creeaza spectacol pentru media, argumentele lor sunt atragatoare pentru mase, pentru oamenii ce sufera de criza economica. In plus, majoritatea jurnalistilor si grupurilor de interese ii sustin, din diverse motive.

Mai tarziu se va vedea ca oamenii constienti sunt mult mai multi decat se estima initial. Ei se gasesc in fiecare partid politic, iar argumentele lor sunt acceptate de un numar din ce in ce mai mare care vor imbunatatirea reala a situatiei.

Nu va grabiti sa adjudecati castigatorul. S-ar putea sa aveti surprize. Pentru moment, doar de doua lucruri puteti fi siguri in ceea ce priveste Grecia:

1.      Peste 12 luni situatia nu va fi deloc la fel ca pana acum

2.      Grecia ramane o destinatie sigura pentru vacante, in 99,999 % din teritoriu.

Saptamana viitoare despre  “triburile” sociale grecesti si abordarile lor privind problemele tarii.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. deci solutia ar fi ca sa ne intoarcem in evu mediu si oamenii sa traga toti la galere, nu?
    fara suparare dar mentalitatea asta e sinucigasa. este clar ca spre asta se merge: corporocratie, prostii muncesc ca sa traiasca desteptii (sau in contextul crizei ca sa nu falimenteze, bancile , GM etc… banci care ca o paranteza au cam pornit criza)…
    mentalitatea despre care se spune in articol cu oamenii trebuie sa traiasca mai bine nu e deloc rea! este posibil sa se fi exagerat putin in sensul ca nu trebuiau sa le dea mai mult decat putea tara economic si atat. dar mentalitatea e ok (exceptand: “Statul TREBUIE sa plateasca pentru tot”, “Noi nu suntem responsabili de nimic, putem vota, dar politicienii sunt vinovatii” -> faza cu votul e discutabila, citez: „Daca votul ar putea schimba ceva, ar fi interzis”).
    Pe langa asta nu sunt foarte sigur ca grecia a ajuns unde a ajuns din cauza salariilor (poate doar partial, dar marele vinoat a fost altul). grecia a patit ce a patit din cauza coruptiei!!! romania si grecia (parca inca o tara) sunt cele mai corupte din UE… d-aia a ajuns grecia aici! s-au furat miliarde. de unde si faptul ca grecii sunt revoltati!
    vad o tendinta cu ocizea crizei de a pica in alta extrema: taxe si impozite cat cuprinde si cat mai putine dreptul ca sa nu repetam criza! uneori ma gandesc ca de fapt asta a fost si scopul crizei.

    • „romania si grecia (parca inca o tara) sunt cele mai corupte din UE… d-aia a ajuns grecia aici! s-au furat miliarde. de unde si faptul ca grecii sunt revoltati!”

      Daca ati studia un pic nivelul evaziunii fiscale in Grecia, de la cel mai mic pana la cel mai mare, poate ati avea alta parere.

      E ca si cum ati spune: Am furat miliarde, de aia suntem revoltati..

    • Cum se zice si in articol, altcineva e vinovat…
      Grecia e unde e datorita faptului ca a cheltuit mai mult decit avea. Romania are coruptie mai mare decit grecia. Dar nu e in situatia greciei pentru ca nu s-a cheltuit mai mult decit s-a produs (cu exceptia citorva derapaje, ultimul inceput in 2007-2008). Eliminarea coruptiei ar avea un efect pozitiv asupra vietii oamenilor, dar nu asta e cauza principala a dezastrului de acolo.
      iar solutia este rationalizarea cheltuielilor astfel i9ncit ele sa se incadreze in venituri.
      Nu e cu nimic mai complicat de atat.

      Mai departe, daca e oportun ca statul sa lase bancile sa cada in cap sau nu, asta e alta discutie. Desi nu-s convins ca intelegi ce inseamna falimentele bancare si ce repercursiuni au asupra unei economii. Si inca ceva: statul face in final profit de pe urma salvarii bancilor, nu da banii fara sa ceara nimic in schimb.

      • Crezi ca in Romania e coruptia mai mare??Te inseli…astia`s corupti din fasa….si sa nu aveti impresia ca generatiile urmatoare nu`s la fel..ba da.Astia au furat 340 de MILIARDE!!!Dumnezeule,ei sunt doar 10 milioane,frate,sau poate mai putin,multi sunt plecati state sau Australia.Tara e cat unghia mica de la picior….in insule nu se investeste nimic,dar nimic….Si in plus sunt lenesi,ce suntem noi romanii dar astia ne intrec detasat…..ei sunt lenesi prin lege….codul muncii spune sa se lucreze 5 zile pe sapt,8 ore pe zi…din acele 5 zile,lunea si miercure cate 4 ore….asa spune legea,nu eu….in turism se munceste altfel…in rest ….Grecia are numai turism..hoteluri,restaurante,baruri si tot ce tine de turism ,fura ca`n codru`…de aici ar trebui sa vina banii Greciei…da` ei nu vin….

  2. Da, mi-a placut ideea de „imprumuta, construieste, creste” . E discutabil cine si pentru ce a imprumutat, in Grecia si Romania, cine si ce a construit si cine a „crescut” si cum. Cred ca vad in ambele aceasi coruptie, aceeasi lacomie, aceeasi prostie, si mai cred ca oamenii constienti despre care vorbiti nu sint o masa critica. Inca. Sper sa devina in curind. In Romania mi se pare ca mai avem destul de asteptat pentru asta.

  3. Atunci explica de ce e f aproape ca US sa intre in incapacitate de plata. Aia nici nu au dat la oameni, nici coruptie generalizata nu au ( au doar la nivel inalt), taxele se platesc

    Eu cred ca esti pe langa subiect. Dim cauza ca am trait cu toti comunism, si nu mai vrem sa ajungem acolo, se creeaza un curent de opinie impotriva la tot ce e social. Din ce scrii tu aici, se intelege ca ar trebui sa ne luam 2 joburi si sa ne punem plugul de gat ca sa indeplinim company targets care in fiecare an sunt cu 2-3% mai mari.

    2-3% asta e o functie exponentiala care nu poate avea fundament in realitate, din cauza asta se produc dezechilibrele care sunt. Se forteaza profitul pe termen scurt cu orice consecinte.
    Bancile dau imprumut la toti, mari producatori muta productia in China si imbogatesc pe chinezi.

    • Nu Marius, solutia e muuuuult mai simpla. Nu trebuie sa cheltuim mai mult decit producem. Atita tot. In rest, cit cheltuim pe protectie sociala, cit furam, cit investim, toate astea sunt optiuni. Dar in momentul in care ajungi sa cheltui mai mult decit produci, sau cu alte cuvinte cind ajungi sa traiesti pe datorie, atunci apar problemele.

      Apropo, SUA are probleme in primul rind pentru ca se razboieste cu toata lumea. Daca nu se bagau in toate razboaiele nu aveau deficit bugetar. Si iar apropo, in SUA „statul social” e minimal. Si au probleme muuuuult peste Norgegia, Suedia sau Canada, care au p[rotectie sociala foarte mare.

    • Lucrurile sunt simple si sunt valabile si in companiile private. Intotdeauna cei cu castiguri uriase vor cere celorlalti sacrificii… Le vor explica cum nu vor avea probleme atata timp cat inteleg nevoile corporatiei si atata timp cat nu emit pretentii. Iar cei de rand vor trage multumindu-se cu putin, in timp ce ceilalti fac mici averi…..Ma refer aici doar la cei care muncesc. Ceilalti, evazionistii, lenesii, hotii, nu ma intereseaza si trebuie sa plateasca…

  4. Ca abordare a problemei, va felicit domnule Ilias; intotdeauna parerile independente, adica acele pareri care isi mentin neutralitatea in jocul politic, atrag atentia si indeamna mai mult la actiune decat cele partinice; pe de alta parte, specificul grecesc sau romanesc nu este la fel de riguros ca modelele nordice ceea ce a favorizat oarecum o politica lejera si trebuie sa recunoastem ca omului de rand nu i-a displacut, numai ca acum trebuie sa stranga un pic cureaua, atata tot; daca Grecia isi va respecta angajamentele, sunt convins ca din 2013 vom vedea renasterea spiritului grec.
    Despre conspiratii…ei bine, singurul aliat de nadejde al Greciei si Romaniei este SUA; de-a lungul timpului, Europa a dovedit ca nu este interesata de cele doua tari decat ca o zona tampon pentru a isi proteja intersele si populatia; mai mult ca sigur, Grecia a trebuit sa „joace” cum a vrut SUA si ca in orice joc exista pierderi si castiguri; ca idee, investiile Greciei in economia americana poate nu au fost facute in cel mai favorabil moment, insa c red ca suntem de acord cand spun ca daca SUA nu avea probleme economice nici Grecia nu era azi in situatia aceasta; oricum, situatia nu este asa dramatica, pentru Grecia, cum o descriu agentiile de stiri (trebuie sa traiasca si ele, nu?)
    Pe final, trebuie sa ne invatam lectia (vorbesc atat de Romanie cat si de Grecia) si sa nu mai repetam greselile trecutului; as zice ca Romania are o sansa, din nou, de a se debarasa complet de politica comunistilor din linia 2; Grecia are sansa unui viitor sanatos, pentru ca acum este momentul zero care arata „hibele” iar exportul de produse si turismul pot contribui decisiv.
    Cu stima,
    Mircea

  5. Problema nu este „statul social” ci lacomia si lipsa de scrupule a celor care fac jocurile politice si economice. Pentru a-mi sustine afirmatia, voi da cateva date statistice din SUA (tara cu economia cea mai puternica din lume) aparute in articolul intitulat „Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema” („The Middle Class in America Is Radically Shrinking”), articol aparut pe „Yahoo Finance” cu date statistice preluate de pe „Business Insider”, site care este deseori citat de alte mari publicatii, ca de exemplu New York Times – „Their original works are often times cited by other larger global publications such as the New York Times”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Insider
    http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html?tickers=^DJI,^GSPC,SPY,MCD,WMT,XRT,DIA

    – 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
    – 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
    – 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
    – Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor „de rand” este de pana la 500 la 1.
    – 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
    – Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
    – Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.
    http://www.ssa.gov/pubs/10101.html
    – Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
    – 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
    – In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un „procent enorm” („whopping percent”) de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

    Aceste date arata ca regulile „jocului” economic si social nu sunt corecte. Aceste reguli au fost stabilite de cei bogati si puternici (prin legi). Cu un alt set de reguli am avea alte rezultate. Discrepanta uriasa dintre cei putini si bogati si cei multi si saraci nu se datoreaza diferentei de valoare dintre aceste categorii ci este un rezultat al regulilor incorecte ale „jocului” economic si social. „Scara valorilor” a fost si ea distorsionata (de cei care doresc mentinerea statu-quo-ului), pentru a justifica aceasta situatie (dar asta este o alta discutie). Un singur exemplu: „Bogatia furnizeaza un mecanism important de transmitere a inegalitatilor la generatiile urmatoare. Cam jumatate dintre oamenii cei mai bogati din America au mostenit averea”.
    („Wealth provides an important mechanism in the intergenerational transmission of inequality. Approximately one half of the wealthiest people in America inherited family fortunes”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wealth#Sociological_treatments
    „Gilbert, Dennis. The American Class Structure in an Age of Growing Inequality . N.p.: Wadsworth Publishing;, 2002”)
    Dar nu au mostenit doar averea (ceea ce nu este de condamnat, insa nici nu este meritul lor) ci au mostenit si regulile „jocului” care au favorizat discrepantele economice uriase.

    Avem deci doua aspecte importante ale problemei:
    1. Regulile „jocului” economic si social nu sunt corecte, mentinind in zona saraciei un procent mare din populatie.
    2. Cei care sunt dezavantajati de aceste reguli nu pot sa le schimbe (este evident, nu sunt masochisti), deci sunt condamnati la saracie.
    Este un cerc vicios din care cei saraci nu au cum sa iasa.
    Avand in vedere ca 61% dintre oameni traiesc de la un salar la altul (si asta in America nu in Romania), atunci cand unii dintre acesti oameni ajung in dificultate (temporara sau permanenta), statul are obligatia (nu optiunea) sa le asigure un nivel de trai decent. Asta deoarece regulile „jocului” economic i-au impiedicat sa isi asigure singuri o rezerva pentru vremuri grele. Cei care se opun acestui lucru se opun („discret”) si schimbarii regulilor de „joc”. Schimbarea acestor reguli nu i-ar dezavantaja pe cei muncitori si bine pregatiti. Nu ar dezavantaja clasa de mijloc. Aceasta clasa de mijloc este mai afectata de actualele reguli de „joc” dupa cum se vede si din articolul „Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema”, din care am citat mai sus.

    • Foarte bun comentariu, deci imi e frica ca ai sa fii catalogat un comunist :-)

      As mai cita din statistica de pe yahoo:

      • For the first time in U.S. history, banks own a greater share of residential housing net worth in the United States than all individual Americans put together.

      • Nu sunt comunist. Comunismul a fost o eroare enorma insa nici nu este corect sa sarim in cealalta extrema. Extremele creaza instabilitate sociala si s-ar putea sa avem un efect de pendul, sa oscilam de la o extrema la alta. Cei care se folosesc de experienta dezastruoasa a comunismului pentru a justifica un capitalism salbatic (vezi statistica de mai sus), se joaca cu focul. Istoria se poate repeta.

    • E drept, la noi diferentele intre top manageri si ceilalti sunt doar de 10/1, dar stiti cate de mari sunt, totusi aceste diferente. Ce inseamna sa ai 1000 de euro si sa crezi ca l-ai apucat pe Dumnezeu de picior, muncind si 7 zile din 7, in timp ce ceilalti castiga 10000 si avand fiecare weekend liber?

  6. Principala problema in Grecia (si in Romania) a fost evaziunea fiscala. Si pentru asta toti grecii (ca si toti romanii) sunt vinovati.

    Dar mentalitatea de a vrea sa traiesti mai bine, sa ai drepturi etc e cat se poate de justificata. In Romania s-a trecut de la o mentalitate foarte de stanga la una foarte de dreapta, ne plac extremele. Atat timp cat bugetul tarii o permite, nu vad de ce nu ar cere mai mult.

    Si toti comentatorii care zic ca grecii ar trebui sa munceasca pe doi bani 14 ore pe zi, ei ar accepta sa faca sacrificii pe salariul LOR? Asta in conditiile in care sefii lor conduc prost intreprinderea si apoi dau vina pe criza?

    Grecul de rand e responsabil, dar clasa politica trebuia sa fie mai responsabila si sa zica la un moment dat stop.

  7. Nea Ilie…
    Un personaj de-al lui Caragiale, Conu Leonida, a vietuit acu’ mai mult de 100 de ani la Bucuresti.
    Se pare ca a fost un vizionar de vreme ce urmasii lui traiesc in Elada.
    Ia sa vezi!!!

    „EFIMIŢA

    Adică, zău, bobocule, de! Eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb şi eu un lucru: ce procopseală ar fi şi cu republica?

    LEONIDA (minunat de-aşa întrebare)

    Ei! Bravos! Ş-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ţi mai trebuie? Apoi, închipuieşte-ţi dumneata numai un condei, stăi să-ţi spui: mai întâi şi-ntâi că dacă e republică, nu mai plăteşte niminea bir…

    EFIMIŢA

    Zău?

    LEONIDA

    Zău… Al doilea că fieştecare cetăţean ia câte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate.

    EFIMIŢA

    Parol?

    LEONIDA

    Parol… Par egzamplu, eu…

    EFIMIŢA

    Pe lângă pensie?

    LEONIDA

    Vezi bine; pensia e başca, o am după legea a veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanţiunea tuturor drepturilor.

    EFIMIŢA (cu toată aprobarea)

    Aşa da.

    LEONIDA

    Şi al treilea, că se face şi lege de murături.

    EFIMIŢA

    Cum lege de murături?

    LEONIDA

    Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile.

    EFIMIŢA (crucindu-se de mirare)

    Maică Precistă, Doamne! Apoi dacă-i aşa, de ce nu se face mai curând republică, soro?

    LEONIDA

    Hei! Te lasă reacţionarii, domnule? Fireşte, nu le vine lor la socotează să nu mai plătească niminea bir! E aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?

    EFIMIŢA

    Aşa e… da’… (Reflectând mai adânc:) un lucru nu-nţeleg eu.

    LEONIDA

    Ce lucru?

    EFIMIŢA

    Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?

    LEONIDA (în luptă cu somnul)

    Treaba statului, domnule, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

    Conu Leonida fata cu reactiunea.
    IL Caragiale.

  8. Principala problema a grecilor nu e evaziunea sau birocratia, ci lacomia. Au cheltuit bani pe care nu-i aveau(imprumutati). SUA are aceeasi problema. Normal ca dai faliment daca continui sa cheltui peste posibilitati, e valabil si in cazul milionarilor la loterie care in cativa ani au ajuns mai rau decat era inainte de a castiga milioanele.
    Singura masura de evitare a problemelor, e sa cheltui mai putin decat castigi(adica sa faci economie).
    Daca-s fi prim ministru as alcatui bugetul pe un anumit an, astfel incat cheltuielile bugetare in anul urmator sa fie egale cu incasarile bugetare din anul precedent, minus un anumit procent(5-10%).
    Si n-as trece de suma aia nici in ruptul capului.

    • Se vede ca esti ”de bine”, dar te rog sa mergi mai departe cu rationamentul. Ce se va intimpla cu un astfel de prim ministru? Va apare ponta si crin, antene si realitati, care vor demonstra ca esti nebun. Si intr-o tara cam aburita, inclusiv de la alcoolul ingurgitat pe cap de locuitor, care ar fi soarta ta ca prim ministru?
      Sunt inclinat sa cred ca uneori excesul de democratie este la fel de daunator ca si lipsa democratiei .

  9. Daca investesti in stadioane si sali de sport cu bani luati cu imprumut, cum facen noi acum, ajungem maui rau decat Grecia !

  10. In pofida numelui, nu cunoasteţi realtatea actuala greaca
    1.Grecia ”e foarte departe de a deveni un loc periculos pentru cetatenii sai sau pentru turisti” – turistii nu sunt atacati, dar cetatenii da, sunt omoruri ziua in amiaza mare pe strada in Atena, sunt omorati oameni pentru o camera video sau pentru cativa euro. Nu mai vorbesc ca se intra in case si in Atena si in restul tarii, persoane inarmate care ameninta pentru bani. Cei care ataca sunt in general imigranti, politia nu mai face fata si ei stiu asta.
    2. ”guvernul se obliga sa schimbe tara in doar cateva luni, pentru a rezolva probleme ce dureaza de zeci de ani” – păi acelaşi guvern a mai promis o dată acelaşi lucru anul trecut în mai, când au luat alt împrumut şi de atunci ţara merge din rău în mai rău, cum vor rezolva in cateva luni?
    http://www.imf.org/external/np/exr/faq/greecefaqs.htm

    ”Oamenii constienti” care sprijina politica acuala dezastruoasa sunt, majoritatea, cei care detin privilegii nemeritate.
    Guvernul actual nu mai are cum sa reziste 12 luni, e clar, e cu un picior in groapa pe care si-a sapat-o singur.

  11. Un articol foarte elegant scris, dar care eludeaza la fel de elegant problemele.
    Suna frumos daca spui : „ populistii greci au reusit sa alunge cea mai mare parte a investitorilor si sa creeze o tara in care statul controleaza – direct sau indirect – 60% din economie ”. E ca si cum am spune si noi aici : „ De 20 de ani populistii romani au reusit sa alunge cea mai mare parte a investitorilor straini…”, dar am starni imediat zambete ( Care „ populisti ”? ) . Ca atare, intrebarea la care nu raspunde direct aceasta formulare este una cruciala : „ Cine sunt de fapt populistii greci ?!” . In loc de un raspuns direct , tacere absoluta .
    Raspunsul este dat indirect intr-o propozitie cheie : „ …o tara unde statul controleaza – direct sau indirect – 60% din economie si unde actiunile ilegale NU ( s.n.) sunt intotdeauna pedepsite „. Bineinteles, nu ni se spune nici cine le face si nici si de ce nu sunt pedepsite.
    Acum urmeaza cu adevarat paralogismul : „O mare parte a membrilor societatii au facut aproape toate greselile posibile…“ . Pare tentant , dar la noi suna exact ca celebra teza a vinovatiei colective a romanilor in instaurarea dictaturii comuniste , teza care in final a facut scapati , unul cate unul , exact responsabilii .
    Pe scurt, la greci lucrurile stau cam asa. Unii ( „populistii”, la noi se numesc altfel… ) guverneaza ( gurile rele zic „ fura ”) cam de 30-35 de ani , legal si cu ajutorul statului, care NU pedepseste ilegalitatile. Dar de vina este de fapt tot poporul care ii voteaza din cauza unei mentalitati democrat- populiste ( „Oamenii au drepturi” ; “Oamenii au nevoi”; “Oamenii MERITA” conexate absolut fortat cu „“Statul TREBUIE sa plateasca pentru tot” pentru ca „ oamenii nu sunt responsabili de nimic „ ).
    Solutia intrezarita de domnul Papageorgiadis este una de tip iluminist – ar zice francezii , si de tip conu` Iancu – ar zice romanii. Mai intai , domnul analist observa cu mare bucurie cresterea brusca ( dar fara explicatii ) a numarului cetatenilor foarte interesati de evolutia societatii grecesti . Dupa aceea, arunca vina bineinteles asupra cetatenilor care au votat „populist” ( nu conteaza ca au votat cam mereu aceasi Marie dar cu alta palarie cum se intampla mereu si pe la noi ) si in final vine cu o solutie devenita clasica in care sa se schimbe totul ( adica zgaltaim zdravan cetatenii care sunt de vina ) dar sa nu se modifice de fapt nimic ( faptul ca statul NU pedepseste intotdeauna actiunile ilegale ramane cum a fost, adica neschimbat ) .
    Ceea ce omite cu eleganta si din patriotism probabil, domnul Papageorgiadis, spune brutal (Der) Spiegel care ne arata cum a fost distrusa Grecia de elitele politice : „ Evaziunea fiscală a ajuns la nivelul miliardelor în rândul celor bogaţi ….În campania electorală din 2004 Karamanlis a promis o reformă a ţării. După câştigarea alegerilor s-au iscat scandaluri din pricina proprietăţilor imobiliare în valoare de miliarde de euro oferite apropiaţilor şi a diferitelor sume de bani sustrase din fondul public. Sub puterea lui Karamanlis au fost falsificate datele din raporturile financiare trimise Uniunii Europene şi au fost oferite posturi administrative membrilor familiei acestuia cu puţin timp înainte ca el să fie demis. După mandatul acestuia datoriile statului s-au dublat.” . Suna cunoscut, nu ?

    La fel de adevarat este ca nota de plata pentru toate acestea o achita tot omul de pe strada , dar asa a fost intotdeauna , si va fi , pare sa ne spuna domnul Papageorgiadis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ilias Papageorgiadis
Investitor grec in piata imobiliarelor din Romania. De peste doua decenii, activeaza in industria media, iar de 16 ani este consilier politic in Grecia, avind la activ zeci de campanii politice. Autorul blogului: Romania vazuta de mine

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro