sâmbătă, octombrie 16, 2021

Două praguri, două opţiuni pentru PSD

„CCR, cu majoritate de voturi, decide ca respinge obiectia de neconstitutionalitate (…) si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.” (Hotnews)

Adică pe româneşte:
prag de 50% dacă referendumul privind revizuirea Constituţiei se face până în vara anului viitor (de exemplu în această toamnă)
sau
prag de 30% dacă referendumul se face după aceea (adică de exemplu odată cu prezidenţialele din toamna anului viitor).

PSD poate încerca un referendum în această toamnă. Dacă modificarea este validată, partidul are deja poziţionarea pentru 2014 (Antonescu=candidat USL). Dacă modificarea nu este validată, vom avea după 2014 un preşedinte cu ceva puteri în plus = şanse crescute ca PSD să aibă un candidat la prezidenţiale.
Şansele de a se valida un referendum în condiţiile unui prag de 50%, fără o susţinere totală din partea întregii scene politice, nu sunt foarte mari. Ştim asta de anul trecut.
Ar exista şi un aspect ironic: organizaţiile PSD s-ar mobiliza pentru ca referendumul să fie validat, adică pentru ca… PSD să *nu* aibă candidat la prezidenţiale anul următor. („Dragi pesedişti, ieşiţi la vot că altfel ajungem din 2015 la Cotroceni.”)

Un referendum anul viitor, simultan cu prezidenţialele şi cu prag de 30%, ar fi aproape sigur validat. Există un risc ca voturile anti-constituţie să fie mai multe, un risc care pare redus în clipa de faţă. Acest risc înseamnă că PSD ar putea ajuta pe Antonescu să devină preşedinte dar să se pomenească cu un preşedinte puternic, cu Constituţia actuală şi cu un parlament mai slab.

În concluzie, amânarea referendumului pentru anul viitor ar solidifica USL. Ambele partide mari vor avea aceleaşi scopuri: Antonescu preşedinte, referendum validat. Şi aproape sigur vor reuşi în îndeplinirea ambelor scopuri.
O plasare a referendumului privind Constituţia în toamna acestui an ar duce probabil la un an 2014 ceva mai dinamic în plan electoral. Am dubii că se va selecta această rută, dacă se va întâmpla aşa ceva discutăm la momentul respectiv.

Nota bene 1:
În cazul unui referendum simultan cu prezidenţialele, opoziţia ar cădea în capcana să creadă că votul „NU” este miza relevantă, că au în sfârşit discurs şi mesaje pentru prezidenţiale (tema Constituţiei e crucială pentru politicieni şi 10% din votanţi, pentru restul e plictiseală). Teme adiţionale de genul „unicameral / 300 de parlamentari” intră în aceeaşi categorie, e nevoie de multă consistenţă de cu totul altă factură pentru a avea un candidat cu şanse de victorie.

Nota bene 2, apropo de Traian Băsescu/MP:
Dacă revizuirea eşuează, are nevoie de un preşedinte dispus să-l pună prim-ministru în 2016 (sau să pună un prim-ministru de la Partidul Mişcarea Populară).
Dacă revizuirea se aplică, numele preşedintelui nu mai contează pentru că acţiunile preşedintelui nou sunt limitate: dacă Partidul MP ia un mandat mai mult decât PSD în 2016, are prima şansă de a forma guvernul, aproape sigur cea decisivă.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Remarc ca nu analizati posibilitatea ca referendumul pentru modificarea constitutiei sa aiba in continuare nevoie de o prezenta de 50% pentru validare, independent de noua lege. Mie mi se pare chiar foarte probabil acest scenariu. Ce spuneti de declararea de catre CCR ca neconstitutionala a modificarii actualei constitutii pe motiv ca nu ia in considerare referendumul validat (300-unicameral) ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.