marți, decembrie 7, 2021

Două Românii și o veste bună

Evenimentele care se succed în România cu viteza unei comete nu ne lasă deloc timp să trăim tihnit, să vorbim despre filme, artă, literatură, călătorii, prietenii; suntem obligați să trăim în tensiune, să urmărim deciziile unui guvern care a dovedit că nu lucrează pentru binele cetățeanului, ci pentru binele membrilor unei rețele extinse de nepotisme, afilieri și conexiuni financiare, să învățăm toți puțin drept și legislație pentru că acolo ne afectează cel mai mult politicile celor care ne conduc, să încercăm să supraviețuim zilnic traficului, zăpezilor, inundațiilor, lipsei autostrăzilor, scumpirilor și noilor taxe. Într-un mod paradoxal reușim să rămânem întregi la minte, ceea ce ne transformă pe toți în niște eroi, în niște supraviețuitori.

Problema apare atunci când unii dintre noi nu supraviețuiesc. Am urmărit cu tristețe știrile despre avionul prăbușit și moartea a doi români în condiții tragice; doi români, printre alții, care mergeau să ajute alți români. Avionul prăbușit în munții Apuseni a fost găsit după șase ore de autorități, timp în care lipsa de coordonare și haosul au dominat operațiunea de salvare a pasagerilor, medici voluntari într-o misiune. Într-o țară în care doar sigla unei instituții costă 2 milioane de euro, autostrăzile invizibile alte multe milioane, statul român nu are avioane și echipe de intervenție rapidă în cazul unor catastrofe. Oamenii trebuie să se descurce singuri, în comunitatea lor. Vestea bună este că o fac. Guvernul ignoră oamenii, asta ar fi morala evenimentului nefericit din Apuseni. Oamenii simpli din afara rețelei nu contează, nu există, nu sunt o prioritate. Prioritățile sunt aranjamentele personale la nivel înalt, schimbarea legilor în scopul prezervării rețelei, intimidarea celor care demască membrii rețelei și mărirea taxelor pentru un buget umflat în an electoral pe seama cetățenilor. Promisiunile electorale cu proiecte pentru cetățeni rămân undeva suspendate în eter. Nimeni nu le mai ține minte. Noi și noi proiecte care necesită resurse financiare din buget apar peste noapte. Licitații publice pentru achiziția unor echipamente sofisticate, promisiuni din nou, vorbe. La primul lucru neobișnuit, cum ar fi un accident nefericit, zăpadă mai mare de un metru sau inundații, România e blocată. Aleșii ies la televizor și promit din nou, apoi nimic nu se întâmplă. Ceva îi reține să își facă treaba, fie incompetența, fie reaua credință, fie furtul din bani publici către afaceri personale, fie limitele personale, cum ar fi incapacitatea totală de a empatiza cu cetățeanul de rând când ești politician vechi și te-ai îmbibat deja de statutul tău aparte de ales, de privilegiat, de elită deasupra plebei.

În filmele americane cu mare succes la public, când un avion se prăbușește pe undeva și un singur cetățean american e blocat, vedem cum decizia de a-l salva cu orice preț și cu orice risc se ia imediat, la cel mai înalt nivel. Niciun efort nu este prea mult, nicio alocare de resurse nu este precupețită. Guvernul american trebuie să facă orice pentru a-și salva cetățeanul. Asta ne poate spune destul de mult despre o anumită mentalitate și despre conținutul noțiunii de cetățean, de membru al unei comunități, al unei națiuni care se respectă și este solidară cu fiecare membru al său.

Aici avem două Românii divizate clar de-a lungul faliei trasată de ultimele alegeri, când românii prezenți la vot au pus ștampila covârșitor în favoarea Uniunii Social-Liberale. Acum culegem roadele acelei opțiuni și constatăm că sunt amare și necoapte. Cei care nu au votat sau au votat împotrivă sunt destul de resemnați, nervoși, apatici sau revoltați. Avem o Românie a celor care relativizează totul, USL- PDL = aceeași mizerie și o Românie a celor care văd nuanțele și gândesc pe termen lung,  o Românie a celor prizioneri discursului gol și toxic al USL-ului, cu aliații lor din televiziunile afiliate și o Românie a celor care încearcă să facă ceva prin forțe proprii, așa cum au făcut-o acei alpiniști și localnici care au plecat noaptea pe munte în ceață pentru a salva niște oameni necunoscuți. Așa cum face DNA-ul și judecătorii care își fac treaba, despre care relativiștii spun că fac jocuri politice, băsiste sau ascunse, pentru că nu s-au implicat în dosarul Roșia Montană, argument ce denotă ignoranța totală în privința funcționării justiției și face jocul corupților. Să relativizăm totul, să nu mai distingem niciodată negrul de alb! Valori și principii fundamentale să fie aruncate la coș pentru că unii nu pot gândi obiectiv, pe baza lor, ci se agață permanent de contraexemple, subiective, înguste ca și gândirea lor. Ai niște principii și valori solide în viață, ele te vor ghida întotdeauna. Nu le ai, ești victima sigură a conjuncturilor, manipulărilor și oportunismelor de moment. Crezi în justiție și stat de drept ca principii fundamentale într-o democrație te uiți în jur și vezi cine le apără, cine le încâlcă și cine le evită. Atunci nu va mai conta cum îl cheamă și cum arată cel care o face. Ești instabil, nesigur, vrei și la deal și la vale în același timp, atunci te preocupă că cel care le apară are niște lipsuri, râde cam tare, vorbește cam frust, nu e fotogenic etc.  Criterii subiective vs. criterii obiective, valori vs. oportunisme, o distincție care ar trebui ușor de făcut atunci când vrem să separăm grâul de neghină.

Falia care desparte cele două Românii a început să fie foarte vizibilă în ultima vreme; plecând de la episodul loviturii de stat din vara lui 2012, când sistemul juridic a fost încălecat de actuala coaliție, trecând prin protestele Roșia Montană care, în ciuda agregării unor oameni cu viziuni diferite, a menținut distincția dintre o Românie și cealaltă, până la prăbușirea acestui avion și, foarte recent, decizia halucinantă a Centrului Național al Cinematografiei de a interzice proiecția celei de-a doua părți a filmului Nymphomaniac al regizorului danez Lars von Trier. Am citit reacții bizare și justificări pe măsură în sprijinul acestei decizii. Există oameni altfel inteligenți care nu văd o problemă în faptul că o fostă prezentatoare de știri sportive, vedetă Playboy și un psiholog militar decid ce filme sunt clasificate în România. Într-o țară care a dat lumii regizori extraordinari care au adus notorietate și apreciere României nu se găsesc oameni cu o expertiză adecvată care să facă parte din această comisie. Numirile se fac politic sau pe criterii care țin de vreo manie secretă, necunoscută cetățeanului de rând.

Acesta este mecanismul prin care acumulăm o reputație internațională de ciudați. Parlamentul României ia premiul pentru cea mai coruptă instituție din lume în decembrie 2013, un fel de Nobel al gangsterilor internaționali, papițoi și papițoaice de tot felul, blindați de nimic altceva decât de un curriculum vitae gol, dar cu atitudine de învingători, genul de talentați domni și doamne Ripley, spoiți cu aparențe, dar goi de conținut și competențe, ajung directori, membri în comisii și comitete, miniștri, prim-miniștri și iau decizii. Anomalii cu vibrație internațională. Știrea că România este prima țară din Europa care interzice acest film este deja preluată pe glob, la fel componența comisiei. În țară sunt mulți care susțin această decizie și componența comisiei. Nu le spune nimic că o persoană care decide dacă un film artistic al unui mare regizor contemporan poate fi văzut în cinematografele din România nu are nicio pregătire cinematografică, dar ocupă un post într-o instituție publică. Doar avem o reputație, trebuie să o menținem.

Vestea bună în tot noianul acesta de nebunie este că oamenii se trezesc, accesul la informație nu mai poate fi oprit, așadar ignoranța, tupeul și călușul în gură împotriva libertății de exprimare și împotriva legii nu vor mai funcționa. Lumea se schimbă cu o rapiditate fără precedent pe tot globul, iar românii au înțeles și ei că nu mai are rost să aștepte de la guvern, Uniunea Europeană, americani, hazard, destin, extratereștri, Dumnezeu sau diavol să le rezolve problemele, ci trebuie să își ia soarta în mâini și, odată cu ea, soarta celor care ne conduc în prăpastie. Prăbușirea avionului din Apuseni semnifică, pe un plan simbolic, prăbușirea acestei guvernări corupte. Revolta zecilor de mii de români va conta în curând, iar aparențele, promisiunile goale, aroganța, incompetența vor fi sancționate și izbite exact de acești munți unde s-au prăbușit și au murit niște români care nu meritau ignorați de niște autorități ai căror membri s-au cățărat în scaunul puterii și al deciziei prin impostură.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. „Ai niște principii și valori solide în viață, ele te vor ghida întotdeauna. Nu le ai, ești victima sigură a conjuncturilor, manipulărilor și oportunismelor de moment.”
  „Ești instabil, nesigur, vrei și la deal și la vale în același timp, atunci te preocupă că cel care le apară are niște lipsuri, râde cam tare, vorbește cam frust, nu e fotogenic etc.”

  Abia astept sa vad cum „cel care are niște lipsuri, râde cam tare, vorbește cam frust, nu e fotogenic etc” dupa ce ani de zile a fost cel mai mare aparator al proiectului RMGC va deveni cel mai mare adversar. Si o mica pauza stilistica intre cele doua momente in care va varsa o lacrima. Ce-i drept, insa, la el asemenea schimbari majore apar o data, de doua ori pe an, cel mult, pe cand in cazul lui Ponta putem vorbi linistiti de personalitate multipla la ritmul in care se succed schimbarile.

  Si da, cei care refuza sa vada dincolo de problema Rosiei Montane sunt cei care n-au principii, sunt instabili, vor si la deal si la vale …

  • @maxa. Care dintre PROBLEMELE de la RM?
   A. sociala
   B. de mediu actual [ce facem cu ce este ACUM acolo]
   C. de mediu viitor [vor fi noxe? care?]
   D. economica a zonei?

   Chiar crezi ca rezolvi patru probleme cu o singura solutie?
   Mai ales ca solutia unanim acceptata este -pana una, alta- sa nu se faca NIMIC.
   Orice alternativa avansata a cautat solutia preponderenta pentru A /B/C/D pt.ca fiecare a dat preferintele SALE intre cele 4 si a nu acceptat moderarea propunerii sale pt. a adresa mai mult din celelalte trei.
   Iar lipsa moderarii/negocierii s-a rezolvat „SIMPLU”: celalalt e nevolnic/tradator/ticalos etc.

   • Scuze, nu cred ca articolul sau comentariul meu erau de natura sa deschida o discutie atat de larga despre Rosia Montana. Autoarea a expediat din condei problema / problemele subsumand-o celei privind anticoruptia, justitia, statul de drept (de fapt, ea nu face decat sa reia cele spuse deja de Andrei Cornea intr-un mod mai putin structurat). Raspunsul meu la asta se refera si nu as vrea sa ne indepartam prea mult de subiect.

  • @Maxa
   Asa e, ai descoperit o „fractura de logica” in text. Asta nu face textul invalid, nu reduce meritele numitului personaj (chiar daca are si alte defecte pe langa RM, gen pasiuni blonde si ariviste) si nici nu albeste halucinantele initiative ale gruparii USL care se dovedeste a fi nimic altceva decat un „grup infractional organizat” – expresia trebuie luata ad-litteram. Un vot de 100% (minus „defectiunea” Giurascu) in Parlament in favoarea exceptarii de la legea penala a parlamentarilor si alesilor locali, este o sfidare dincolo de limita imaginatiei oriunde in lume. SI totusi asta s-a intamplat in Romania, membra UE, in dec. 2013.

   • Bun, nu-mi propun sa descopar erori logice in textele autorilor de pe aici. Problema e ca majoritatea acestor autori si a comentatorilor nu par sa faca (in mod voit sau nu) o distinctie intre principii si oamenii care se presupune ca intrupeaza acele principii sau ca macar lupta pentru ele. Astfel incat, daca ai ceva de reprosat omului respectiv (si nu ma refer la imperfectiunile pe care le are oricine) legat chiar de principialitatea lui, inseamna ca ataci principiile pe care se presupune ca le apere. Da in fabrici si uzine.
    Ceea ce nu cred ca se intelege este ca, mai ales dupa episodul ianuarie 2012, societatea civila care nu are legatura cu vreun partid sau personalitate politica se fereste din rasputeri sa fie remorcata de vreuna din fortele politice de partid din Romania.
    Atacarea problemelor legate de Rosia Montana de catre o asemenea societate civila se datoreaza tocmai faptului ca nu apare in discursul niciuneia dintre fortele politice partinice din tara. Partidul Ecologist Roman a aflat anul asta de faptul ca exista Rosia Montana. USL, in scurtul timp cat a cochetat cu interzicerea proiectului, a facut-o pentru ca a preluat aceasta tema de la o anumita parte a societatii civile. Ca nu e o tema prea placuta pentru vreun partid, s-a vazut.
    In conditiile astea, continuarea luptei pentru o asemenea tema, ocolita de toate partidele, este un mesaj de autonomie a unei parti a societatii civile, cea care iasa in strada cel putin, fata de politicul partinic. Este tema ei si abandonarea sau subsumarea ei altor teme deja parte a conflictului politic dintre partide ar insemna pur si simplu o pierdere a acestei voci distincte.

   • Mai plastic, inchipuiti-va urmatoarea situatie tratata sb diferite forme si in literatura: avem o familie, cu copii, care au diferite probleme importante: copiii trebuie hraniti, dusi la scoala, parintii au o cariera proprie, probleme la serviciu, se mai inbolnavesc copiii, mai mor bunicii, li se fura masina, parintii se mai cearta etc. In tot timpul asta, insa, intr-una din camere exista un cadavru in descompunere. Camera respectiva e inchisa tocmai din cauza asta si e rareori deschisa si atunci doar pentru cateva secunde. In general, insa, familia reuseste sa-si duca traiul in mod normal, reusind chiar sa se obisnuiasca cu mirosul care devine din ce in ce mai greu de suportat.
    Si totusi, unul dintre copii insista in mod iresponsabil sa puna mana pe cheie si sa deschida usa de la camera interzisa.

 2. Excelent articol, ma bucur ca din ce in ce mai multi oameni ca dvs. au o atitudine corecta vizavi de situatia deplorabila din Romania.

 3. Important articol !
  Din ce în ce mai des apar astfel de Riposte ale personalităților din zona cea mai educată a populației României.
  Sunt convins că nivelul cunoașterii realităților românești a atins acea cotă a îngrijorării care determină nu numai revolta minții ci și a sufletului.
  De aici și până la a susține efectiv un protest efectiv și extins împotriva impostorilor care ne conduc nu este decât un pas.
  Fraza finală a acestui articol cred că reprezintă ceea ce gândesc foarte mulți dintre cei care ocrotesc în sufletul lor comoara umanismului, Empatia.
  Vă mulțumesc, Claudia Postelnicu !

 4. Bun, dar ceva lipseste din analiza – motibvul.
  Afirmatia <> este perfect corecta, insa DE CE pe celelalt mal al baltii lucrurile se petrec asa?
  PENTRU CA ASA CERE POPORUL!
  Guvernul american nu din bunatate face asta, ci pentru ca alminteri cetatenii ar da cu ei de pamant. La noi, Maria Sa Poporul nu solicita asa ceva, se multumeste cu pungile electorale. Fiecare zice „Mie nu mi se intampla niciodata!”, romanul se descurca, e jmecher.
  La fel cu viscolul si inzapezirea, va rog vedeti cazul prefectului de Braila. Politicienii se comporta asa numia si numai pentu ca noi le toleram orice!

 5. In primul rind, ati gresit dubla ecuatie:
  USL- PDL = aceeași mizerie
  trebuie scrisa:
  USL= PDL = aceeași mizerie

  Acum: parerea mea este ca dimpotriva, pentru cei ce vad nuantele, dubla ecuatie devine importanta. Toata clasa politica (aproape) provine din vechiul sistem comunist sau din osul acestuia (e.g. cbgisti [copii-de-bani-gata], pilosi, amante, amanti, fii, fiice, etc).

  • Ei nu, its! USL e inca mai mizerabila decat PDL. Unui rau, fixat artificial la putere, nu putea in ultima instanta sa-i urmeze decat un rau si mai mare. Tot astfel cum din decembrie vom avea un rau si mai mare, daca mai e imaginabil acest lucru, si la Cotroceni. AI nevoie de otrava ca sa combati boala.

   • Nu chiar:

    1/ Progresele in justitie sint absolut neintentionate. Justitia a fost doar o tema electorala pentru TB, care insa a fost luata in serios de unii. E bine, dar tin sa iti reamintesc ca acum doi ani TB incerca sa „tempereze excesele” procurorilor.

    2/ PDL-ul, asa cum se observa cu ochiul liber, e in linie cu USL-ul. Privilegiile clasei ai fost atacate. Sustinerea tacita dovedeste exactitatea ecuatiei.

    3/ E drept, PDL-ul a avut sansa sa atraga citiva oameni aparte. TB a avut sansa (de care nu a profitat) de a atrage intelectuali linga el (vechile lui reflexe securiste insa i-au gonit). De ex., PDL-ul a avut-o pe Monica Macovei, care este insa total ignorata in partid (a functionat doar ca vector de imagine). Apropos, extractia PMP vrea sa salveze numai vectorul de imagine.

    4/ Din punct de vedere economic, chiar nu exista diferente. Imbecilitate economica de ambele parti. Ori, aici e cheia unei Ro normale, daca oamenii ar fi independenti, s-ar regla si viata politica. Toti insa au avut in vedere numai pauperizarea contribuabilului roman, dincolo de aparentele de discurs.

    • Eu mai pot adauga inca vreo 20 de similitudini la lista, banuiesc deschisa, publicata de dvs. Printre ele as aminti mai ales, promisiunile de dinainte care nu concorda cufaptele de dupa.
     Dar marea deosebire consta, dupa parerea mea, in frecventa relelelor. Daca unii au avut nevoie de doua mandate ca sa-si etaleze lipsurile, ceilalti recupereaza rapid.

     • Corect, cu obs ca PDL a guvernat in minoritate, ca sa zic asa. De aceea imbecilitatile nu s-au putut face chiar pe fata.

 6. „În filmele americane cu mare succes la public, când un avion se prăbușește pe undeva și un singur cetățean american e blocat…”. Vorbim din realitate sau fictiune?!? Recomand documentarul „No End in Sight” pentru o mai buna viziune asupra „ingrijorarii” autoritatilor americane pentru siguranta cetateanului. Il asteptam pe Superman sa salveze omenirea…

 7. Referitor la cele doua Romanii si la clivajul aproape total dintre ele(nu e total decat pentru ca si unii si altii folosesc limba romana, cu mai mult sau mai putin sens si corectitudine ) doresc sa dau cezarului ce-i al cezarului, cel putin dupa stiinta mea.
  Astfel, dl A Nastase a spus, cred, singurul adevar nemachiat din intreaga sa activitate politica, cand in 2004 la o zi dupa ce a pierdut alegerile cu Basescu, a recunoscut ca el a fost invins de acea romanie formata din cei cu mai multa instuctie, mai degraba oraseneasca si umblata si prin occident , pentru el recunoscand ca a votat si ca s-a bazat pe cealalta, adica electoratul esential al PSD . Desigur lucru cunoscut dar totusi important cand situatia acestui clivaj este recunoscuta si definita corect la acest nivel
  De atunci PSD si azi USL prin propaganda de tip A3 incearca sa mareasca numarul celor de partea stanga faliei iar pe cei din dreapta sa-i inactiveze prin scarba generalizata desigur ca ajutati si exploatand bine erorile guvernelor de dreapta sau, infine, mai putin fsniste
  Numai bine tuturor :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro