marți, ianuarie 18, 2022

Dragi tovarăşi şi pretini

Dificultăţile puterii actuale şi ale votanţilor acestor oameni de a se integra în Uniunea Europeană sunt dificultăţile lui Nicolae Ceauşescu. Nu au reuşit să îşi sară umbra. Au condamnat întinarea nobilelor idealuri ale socialismului, nu modul de viaţă comunist bazat pe furt şi prefăcătorie. Nu s-au lepădat de identitatea veche pentru una civilizată, civilizaţia pentru ei e un moft. De ce să mănânci cu furculiţa, când poţi să mănânci cu mâna ?

Banii nu au miros, dar una e să iei prânzul într-un restaurant decent, alta e să tragi o ţuică în timp ce slugile îţi învârt grătarul. Viclenia ţărănească nu e compatibilă cu abilitatea aparent politicoasă, stilul contează.

Duritatea, agresivitatea sunt folosite în orice stat, dar în moduri diferite, scopuri nuanţat diferite, ambalate diferit în justificări şi vândute diferit publicului larg. Ţoapele şi mitocanii le livrează direct, pentru că nu pot mai mult.

Megalomania nu e specifică României, dar una e să ţi-o manifeşti făcând un muzeu prestigios din banii tăi, alta e prin vile mătăhăloase şi petreceri de prost gust.

Falsul patriotism va fi existând peste tot, dar nu până la a distruge patria. Există o măsură şi în miciună şi prefăcătorie care face diferenţa dintre civilizaţie şi barbaria lipsită de orice măsură.

Falsa credinţă asemenea e universală, dar să instrumentalizezi Biserica pentru a-ţi securiza puterea şi să o discreditezi strategic poate doar lui Mussolini i-a mai ieşit atât de bine. Degeaba vine acum nişte mărunţiş în plus pentru catedrala naţională.

Nu am îndoieli că peste tot se trage pe oameni cât de mult se poate, dar tratarea tinerelor generaţii ca resursă materială pentru bunăstarea aparatului de partid şi stat exista numai în România lui Ceauşescu, a continuatorilor lui şi în alte dictaturi comuniste. Problema puterii actuale nu e că s-a depopulat ţara, asta e ce au vrut ca să nu le creeze oamenii liberi probleme, problema lor e că le-a ieşit prea bine planul şi nu are cine să le mai muncească.  Mâine ar închide graniţele dacă n-ar şti că cei din diaspora vor prefera să ceară azil politic decât să se întoarcă să le fie sclavi.

România dorită de aceşti oameni are mai multe în comun cu Rusia şi Coreea de Nord decât cu Uniunea Europeană.

Dacă Ceauşescu putea fi perceput ca un dizident în spaţiul controlat de URSS, România celor care i-au împins în faţă pe domnii Dragnea şi Tăriceanu e o aberaţie pentru toată lumea, un epifenomen post-comunist datorat unor întârziaţi aflaţi încă în faza de negare a realităţii unei lumi care nu le convine.

Convieţuim cu aceşti oameni, cu milioanele lor de simpatizanţi şi nici n-am avea cum altfel, pentru că venim din aceleaşi vremuri şi mulţi am fost la fel ca ei.

Tot ce putem face e să ne vedem de treabă, atât cât se poate în condiţiile date. Schimbarea mentalităţii ceauşiştilor nu mai poate fi făcută la aproape trei decenii după 1989, dacă n-a putut fi făcută de nimeni până acum. Cu ei defilăm. Cei aflaţi acum la maturitate nu putem spera la nimic mai mult. Putem să pregătim poate ceva mai bun pentru tineri.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Prima frază pune problema numită Brexit. Chiar nu am răsfoit (nicidecum citit) documentul de 585 (parcă) de pagini anunțat cu atâta fast de d. Barnier că va fi publicat în urma acordului cu guv. Regatului Unit, ca a doua zi să asistăm la demisii din acel guvern. Oricum, se vorbea de pildă despre evitarea unei frontiere dure irlandeze (ceea ce arată iar o problemă [a liderilor] cu frontierele non-etnice după ce crezuserăm că s-a terminat cu pașoptismele acestea).

  Putem pregăti ceva pentru tineri? Nu fac parte din familia fiecăruia.

  Dumneavoastră (-mi) sugerați o altă definiție a familiei, noi toți fiind așadar o mare familie.

  În cel mai bun caz tinerii ne pot pregăti ceva iar cei mai puțin tineri să acceptăm că oricând poate apărea o schimbare( deci și cu ultima frază am o problemă :) , dar poate ați vrut să scrieți: «Putem să ne pregătim de ceva mai bun dinspre tineri»).

 2. Repet, romanii sunt prea prosti sa mearga la vot.

  Toate problemele s-ar rezolva daca romanii ar pune stampila pe USR sau pe RO+.

  Dar nu o fac, fiindca romanii sunt la fel de ticalosi ca cei pe care ii voteaza.

  O natie de majoritar mincinosi, puturosi, slugi, hoti, tzepari, tradatori nu poate avea alt fel de conducere.

  Singura solutie e emigrarea, fiindca prostia natiunii nu se mai lecuieste, au trecut 30 de ani.

 3. Ceausescu e mort de mult, nu el e problema. Problema e ca liderii de azi ai Romaniei primesc binecuvantare fie direct de la Kremlin, fie pe ocolite, via Berlin, dar tot de la Kremlin.

  Asta a fost marea strategie a lui Putin si a fost extrem de reusita. Opozitia impotriva SPD a fost un fost secretar UTC, iar opozitia impotriva PSD a fost premierul Grivco. De asta seamana Romania cu Rusia, pentru ca lucrurile merg exact la fel de 28 de ani incoace. Alternativa opozitiei impotriva lui Vacaroiu a fost Ciorbea, iar alternativa la Nastase a fost Tariceanu.

  Romania e prea mica pentru un razboi atat de mare. Pana nu se schimba cancelarul de la Berlin si liderul de la Kremlin, nu se schimba nimic in bine nici pe malurile Dambovitei.

 4. Dureros!
  În noile condiții date – e mai rău decât pe vremea lui Ceausescu!
  Astia il intrec! Pardon, l-au intrecut!
  Revolutia furata – credeam ca ar fi ce-a mai mare nenorocire!
  Se poate si mai … Se fura viitorul României!
  Generatiilor urmatoare nu le mai ramane decat conditia de fiinte beneficiare de ajutoare … si eventual de adulatori ai puterii care se vrea vesnica.

 5. Schimbarea mentalităţii ceauşiştilor nu mai poate fi făcută la aproape trei decenii după 1989, dacă n-a putut fi făcută de nimeni până acum.

  Nu sunt convins ca impuscatu ar fi creat aceasta mentalitate, nu cumva aceasta mentalitate exista si el doar a profitat de ea, a intarit-o?
  Este prea ieftin sa dam vina, in permanenta, pe impuscat si camarila lui. Desigur e comod sa ne ascundem in spatele acestei „fatalitati”, sa nu facem nimic s-o schimbam, sa ne plingem, sa bocim.
  Pe undeva tot articolul miroase a Miorita, fara sa aiba insa farmecul irezistibil al versurilor baladei. Daca tot ne vaitam, macar s-o facem cu eleganta, cu simtire.

  • Mi-e teamă că intrebarea dvs.atinge un pct.sensibil eludat, constant, in orice dezbatere.
   Aici Ceaușescu e vinovatul de serviciu…. Nu că n-ar avea o contribuție substanțială/uriașă la problemele de astăzi. Dar parcă nu ar fi el izvorul tuturor acestor metehne…..

   E curios, dar am sesizat că oameni (mireni si nu doar) care se revendică, zgomotos sau nu, de la filonul hardcore al ortodoxiei sunt, in bună măsură, ceaușiști entuziaști. Împărtășesc un anti-europenism militant dar neargumentat până la crasă ignoranță. Cum dracu’ vine creștinismul frate cu ceaușismul nu-i preocupa deloc. Nu observă nici o contradicție.

   Ar mai fi ceva…..metehnele despre care vorbește articolul fac parte integrantă din temele discursurilor/scrierilor politice dintre războaiele mondiale. Adică in epoca in care nici cel mai pervers gambler n-ar fi pariat că ucenicul hoț de la cizmărie/curelărie va deveni (helas !!!) președintele Ro.

 6. Trebuie să păstrăm încrederea în țară, în democrație pentru tineri.
  Cei maturi nu au voie să cedeze. O lună inaintea Președintiei UE 2019 e mai important cum se prezintă societatea civică în fața partenerilor UE. 27, mai puțin cum se prezintă „penalii patrioți” din parlament, guvern și instituții publice /Academia, etc.).

  …”… tratarea tinerelor generaţii ca resursă materială pentru bunăstarea aparatului de partid şi stat exista numai în România lui Ceauşescu, a continuatorilor lui şi în alte dictaturi comuniste…. Putem să pregătim poate ceva mai bun pentru tineri….”…..

  Un moment de resignare poate fi felul cum societate civică tratează 1990- 2018 cu indiferență și uitare acel „monstru rece” (P.Scholl Latour, francez), Națiunea ceaușistă, care a vândut cetățenii minoritari (evrei,sași, șvabi, etc, epurarea etnică) pentru Dolari. E numai un exemplu ce înseamnă trecutul recent și ce scriu „istoricii grei” de la București la centenar (Lucian Boia a primit Ordinul „Bundesverdienstkreuz” RFG pentru opera sa, pentru tratarea relaților româno- germane în ansamblu, etc, din partea Presedintelui F.W. Steinmeier). Felul cum statul sau mai bine zis partidul-stat atacă 1938- 1989- 2018 de 80 de ani locuitorii țării, cum păgubește cetățenii țării e o avertizare gravă a autorului.

  România e azi partener în UE.27 și NATO. Cred că cei 10 ani de partener deplin în UE sunt anii cei mai favorabili din istoria țării. De ce nu s-a făcut mai mult? De ce pleacă tinerii din țară 1990- 2018 scârbiți de minciunile și hoția ca practică de guvern? Greu de răspuns. Cred că condițile „euoratlantice” favorabile țării mai ramân un timp și trebuie folosite acum. La Berlin E. Macron a vorbit azi la „Volkstrauertag” (A. Merkel a ținut cuvântarea la noul Forum de Pace de la Paris) și a cerut „Kraftanstrengung” din partea RFG pentru consolidarea UE.27. Pe scurt: în favoarea României e faptul că se va menține un singur budget comunitar UE.27 (deci modelul francez cu două viteze, cu budget separat ZE fără ceilalți e mort), se va crea un budget pentru inovație (digitalizare, AI) și un budget pentru sprijinirea șomerilor tineri în sud- est (RFG va plăti mai mult, va compensa o partea a contribuților britanice) . Nu e cea ce a cerut E. Macron la Sorbonna 2017 dar e un semn bun pentru România Europeană, rămâne în cercul celor 27 de parteneri, nu va fi marginalizată, chiar dacă „penalii patrioți” doresc acest lucru.

  Unde sunt Unioniștii PRO- UE din țară care se pronunță azi în spațiul public românesc ca partneri loiali Uniunii la care au aderat de bună voie 2007?

  „Vă vedem” e valabil și pentru societatea civică de azi văzută prin ochii vecinilor din est și vest. Bună vecinătate azi cu cine?
  Cu „penalii patrioți” din parlament, guvern și instituții publice până la bicentenar?

  • Ceea ce consemnați in comentariul dvs.e foarte important, foarte util, dar credeți că îi interesează pe politicienii de la putere?!? Vă asigur că NU.
   Interesati sigur sunt USR si RO+. La PNL există interes ptr.problematica europeană doar ptr.o minoritate mai tânără și entuziastă. Unii suspină din greu ptr.amintirea perioadei USL de tristă amintire ptr.noi…. Alții (Alina Gorghiu style) afișează un europenism fake, de conjunctura. Doar tactic ptr.ca folosește în lupta anti PSD.
   Dar și in ONG-uri. Avem un exemplu strălucit de fake si rea credință limbută în Victor Alistar…. Teribil.

   Boia e un „caz de trădare” printre patrioții de căpătuială din Ro., printre apostolii primordialității unei Dacii imaginare sau cei ai „neamestecului in treburili interne”..…..iar toți aceștia sunt foarte vocali.

   Problema o constituie prezența f, f.slaba la vot. Și asta e imputabilă, aproape exclusiv, tineretului citadin care ulterior se plange că nu e/nu se simte reprezentat….. Paradoxuri bizare.

  • Si eu cred ca exista un fel de eroism mut, o puterea de a sta in picioare (puterea celor mai ptuernicei cu adevarat?).

   Probabil va orice democratie rezista prin statul paralel, adica armata minuscula a functionarilor marunti, dar care evita capturarea completa a statului.

   Si printr-un civism ascuns si discret,

   Este aceasta bucata esentiala de Onoare (Ehre) care s-a pastrat din zorii crestinismului sau chiar din vremuri si mai vechi? Altfel nu cred ca se poate explica de ce unele tari nu au ajuns deja in tenebrele autoritarismului desantat, in ciuda unor atacuri de o nemernicie incredibila?

 7. Usor cu pianul pe scari …

  Io cred ca in an centenar cand s-a facut lobby pentru familie, s-a pus la inaintare votarea Constitutiei si Statul si Bieserica s-au facut punte si si-au dat mana pecetluind adalmasul cu padurile pentru biserica si banii pentru Catedrala, curati ca deh DNA-ul lucra se vede pentru Statul Paralel, cel Vertical fiind tot pe acolo si conlucrand asiduu pentru propasirea neamului …

  Apoi Liviu, vrednic este, doar asa s-a cantat …

  Lasati, ca nu e asa tragic ca o mana de pinguini, neadaptati, nevdrednici, cum ni s-a spus, traiesc si muncesc pe mosia altora, prin tari straine … sa fie de sufletul conducatorilor iubiti …

  Acum sa ne pregatim pentru sfintirea catedralei …

 8. Analiza buna, concluzia nu. Pacatuieste prin defetism si depresie. Solutia este lupta continua, tip indemn olimpic: ai pierdut, continua; ai invins, continua!

 9. „Dacă Ceauşescu putea fi perceput ca un dizident în spaţiul controlat de URSS…”–> este o imagine falsa despre Ceausescu creata pentru a induce in eroare puterile vestice. In realitate el era din acelasi „aluat” politic si ideologic cu cei din URSS, la fel cum este si Dragnea astazi fata de Ceasusescu si PCR. Incearca sa ne vanda gogosi neo-comuniste cu aroma europeana frumos ambalate, urmarindu-si in secret planul lui securistoid inceput odata cu Revolutia din ’89 si „tulburat” pentru scurta vreme de aderarea la UE si NATO. Astazi nu mai avem granite inchise, nu mai avem oamenii securitatii care sa traga cu urechea, nu mai traim frica acelor vremuri, nu mai avem inchisori comuniste (astazi bataile se dau in plina strada la proteste), insa iata ca acesti continuatori ai comunismului s-au adaptat vremurilor si ne spun cat de rau este in democratie si libertate. Mai mult, astazi acesti oameni ne pot trambita aceste lucruri chiar din miezul Uniunii Europene, din Parlamentul European, spre deosebire de Ceausescu care ne vorbea de la balconul CC-ului.
  Si mai cred ca nu doar noi suntem de vina; o parte din raspundere apartine UE care trebuia sa se asigure mai intai ca Romania este curatata100% de ciuma rosie din institutii si apoi sa ne primeasca in casa ei. Acum platim acest pret, iar toate astea s-au intors ca un bumerang impotriva noastra.

 10. cu PCR ul la putere de 30 de ani (fara opozitie, ceilalti circari cu nume liberale fiind de fapt etatisti si cleptocrati de aceeasi factura), cu vechile institutii bolsevice supradimensionate si nereformate (doar cu nume schimbate), romania s a reintors in feudalism, cu baroni locali si centrali care fac ce vor, sprijiniti desigur de arnauti (jandarmi si militieni devotati stapinilor, bine hraniti si echipati). cam asa stau lucrurile de fapt. sa astepti ca lighioanele sa se faca singure de ris si sa dispara de la sine, mi se pare hilar si neproductiv. odata cancerul instalat si neextirpat, nu mai lasa loc de regenerare.

 11. Nu, nu trebuie sa ne vedem de treaba. Trebuie mult mai mult: intervenit in treburile celorlalti (penalilor care ne conduc), trebuie haituiti si atacati cu acceasi moneda. Sinteti un formator de opinie cu oarecare greutate, trebuie sa faceti un pas in plus fata de acest blog, sa indemnati la proteste repetate, procese si greve. Daca toti colegii dumneavoastra ar participa si noi, „p*limea” (scuze, e numele cu care ne alinta PSD-istii) am conta.

 12. Articolul dvs imi aminteste de articolul „The long life of Homo Sovieticus” din „The Economist”:

  https://www.economist.com/briefing/2011/12/10/the-long-life-of-homo-sovieticus.

  Doar ca acesta e scris cu detasarea unui autor care scria despre ce se intampla intr-o alta tara, lume, continent daca vreti… Va inteleg dezamagirea si frustrarea pe care o transmiteti in articol. Ce spuneau insa este ca Homo Sovieticus nu numai ca nu a devenit rapid o specie extincta asa cum sperau toti, dar chiar a reusit sa se reproduca, si mai mult, generatiile noi au suferit „mutatii”, iar cea mai importanta pare sa fie cinismul.

  Avem atatia care nu pot lua Bac-ul si ajung direct pe listele asistatilor social ori cu joburi marginale. Ce credeti ca e in sufletul lor cand aud de la parinti, bunici, ca in comunism toti aveau un loc de munca platit decent ?

  Referitor la Homo Sovieticus, ei dau dovada si de o mare lipsa de empatie. Nu le pasca ca le pleaca copiii, ca nu isi vor mai vedea nepotii, ca tara se duce dracu, ca pentru sticla lor de ulei sau 50 lei in plus la pensie se fura de zeci, sute, mii de ori mai mult, samd., ca lucruri care nu mai suporta amanare ca autostrazi, spitale, reforma invatamantului, caci ne-am saturat sa producem si sa fim condusi de generatii de abuzati, ei bine, toate astea nu se intampla desi trebuiau incepute imediat, in 89. Bine, nu stiu cine da dovada de o mai mare lipsa de empatie, ei, sau cei care nu ies in casa fiindca a se arata „scarbiti” e mai important, sau poate din pura lene, sau din egoism fiindca nu vor sa stie altceva decat de propriile placeri: serialele americane sau barurile hipsteresti din orase, asadar habar nu au ce se intampla in tara asta, multi spun ca oricum ei pleaca.

  Imi permit sa adaug si eu, cat timp Homo Sovieticus astia traiesc cu sentimentul ala fals ca li se cuvine, ca ei au muncit, ca cineva „rau” i-a deposedat de rodul muncii lor de zeci de ani, ca cineva le-a vandut tara si ca acum li se dau salarii si pensii de mizerie doar fiindca nu vor cei de la putere sa le mareasca pensiile, se va gasi mereu cate o Olguta sau un Dragnea care sa le promita ca le va face dreptate iar ei ii vor vota orbeste.

  • @gigel acesti oameni pe care acest autor ii numeste Homo Sovieticus s-au nascut sub un regim politic teribil, regim care prin teama inoculata zilnic a reusit sa -i modeleze dupa „chipul si asemanarea sa” luandu-le astfel capacitatea de a gandi liber. Practic noi am trait intr-o lume total diferita, inchisa, acceptand propaganda care ni se servea zilnic si avand impresia ca lumea occidentala este o ruina.
   Fac o paranteza: La fel se intampla si in Coreea de Nord, in zona demilitarizata DMZ. Acolo poti sa vizitezi aceasta zona si chiar poti intra in baracile unde stau soldatii , insa nu oricum. Pe langa regulile draconice pe care trebuie sa le respecti, exista si o regula privind tinuta care trebuie sa fie cat mai eleganta si decenta (fara slapi, panatloni scurti, maiou, inele in nas, blugi rupti, etc), in caz contrar propaganda Nord Coreeana va umple ziarele si canalele de stiri cu imagini despre occidentalii imbracati saracacios si modul mizer in care traiesc. Voila!
   Asadar, acesti oameni s-au trezit „teleportati” brusc in ’90 in alta lume, o lume libera in care ideile erau valorificate, in care teama fata de libera exprimare a disparut, in care trebuia sa-ti pui in valoare calitatile pentru a putea supravietui, o lume in care trebuia sa-ti cauti de lucru pentru ca nu mai exista un „fiu iubit” al poporului care sa-ti dea un job si casa. In clipa aceea Homo Sovieticus a trecut dintr-o lume ordonata in care era ghidat la tot pasul si ingradit, intr-o lume care pentru el era haotica. Si atunci a aparut Iliescu care a continuat „proiectul” sovietic sub alte forme, proiect pe care-l regasim si astazi la oamenii PSD-ului.
   Intrebarea care nu-mi da pace mie este daca acest popor roman, aceasta societate chiar era pregatita in 90 pentru noua era in care intra. Eu cred ca nu, iar faptul ca unul ca Dragnea are succes dupa 30 de ani imi confirma asta. Uitati-va si la alte state foste comuniste cum resping astazi valorile democratiei si intorc spatele Uniunii Europene…. „Proiectul” sovietic continua si in UNgaria si Polonia, chiar daca au sosele mai bune..

  • Ce politician roman de astazi a avut vreo cariera in economia reala? Chiar crede cineva ca niste oameni care au trait toata viata lor pe baza de salarii din bani publici vor fi capabili vreodata sa faca lucrurile sa mearga?

 13. Toata lumea in Romania o duce bine. Fie ca privilegiati ai statului socialist, fie ca smecheri care profita de acesta.

  Romania e tinuta in picioare de „fraieri”.

 14. Eu am sa-i dau dreptate lui Marx. Problema Romaniei este ca economia capitalista, piata libera, e firava. Cea mai mare parte din tara nu traieste in capitalism, nu castiga din ce produce, nu lucreaza intr-un mediu concurential unde de voie de nevoie trebuie sa sa fi suficient de bun, de pregatit, ca sa supravietuiesti. In plus, traiul pe picioarele tale iti da constiinta valorii si un pic de demnitate. Din pacate, cei mai multi cetateni romani traiesc mai bine sau mai rau in functie de cum decide cineva, fara o legatura cu activitatea lor. Din aceasta cauza si numai din aceasta cauza PSD-ul sau orice alt partid etatist castiga alegerile in Romania. Nu e vorba de argumente sentimentale/ nostalgii sau ideologice, ci de interese economice directe.

 15. Celor care spun ca era mai bine cand iti dadea statu’ servici, casa… ar trebui sa le „povesteasca” cineva ca nu primeai asa una-doua servici cu leafa buna, sau casa imediat ce terminai liceul.
  Da, te puteai angaja intr-o fabrica ucenic in conditii pe care niciunul din tinerii care se plang nu le-ar accepta acum. Daca terminai o facultate erai repartizat pe post cine stie pe unde. Si nu terminau cu studii superioare decat foarte putini, nu sute ca acum.
  Iar casa dupa 1980 primeai daca aveai vreo pila grozava, daca nu, iti cumparai prin ICVL. Avans de 50.000-60.000 lei, restul pâna la 150-200.000 lei in rate pe 20 de ani. Da, pretul nu era chia prohibitiv, dar la vremea aia o masina costa cam cat o garsoniera, iar pentru un televizor color puneai leafa pe 4-5 luni
  Si sa nu se uite ca masina Dacia era un vis: puneai avansul la CEC si asteptai ani de zile. Ca si la Telecolor ori frigider.
  Parintii nostalgici nu mai spun asta …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro