joi, mai 19, 2022

Dragnea- Împăratul de carton și din plastilină, noul Ciubăr Vodă

Lipsit de orice urmă de bun simț, președintele PSD și, vai!, al Camerei Deputaților, dl. Liviu Nicolae Dragnea, pozează în martir.
Ni se prezintă, ori de câte ori are ocazia, drept un hăituit, un sacrificat, un om care, precum Corneliu Vadim Tudor odinioară, a îmbrăcat cămașa morții. De aici probabil pasiunea cu care îl apără, îl gardează foștii peremiști Lia Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu. Ca să nu mai vorbim despre tovarășele Rovana, Firea, Carmen Dan, Dăncilă, despre propagandiștii travestiți în ziariști, despre ziariștii care demult nu sunt decât negustori de cuvinte ori oameni de afaceri care seara, între două tunuri, trag la greu pentru imaginea fostului repetent al Politehnicii bucureștene. Lista acestora e lungă, dar câteva nume se remarcă. Chirieac, Cristoiu, Gâdea, Badea, Cristache, Andronic, Dinescu (hélas!), Bușcu.
Dl. Dragnea repetă cui are timp de risipit spre a-i asculta gugumăniile că DNA-ul i-ar vrea răul, că l-ar fi transformat în țintă vie, că ar dori să îl vadă condamnat la nici mai mult, nici mai puțin decât 100 de ani de închisoare. Induce abuziv, necinstit, hoțește ideea (hoții nu pot acționa decât ca hoții 24 de ore din 24, 7 zile din 7) că dușmani plătiți vor să îl pedepsească numai și numai fiindcă pasămite el ar vrea binele României.
Numai că asemenea ilustrelor personaje ale lui Caragiale, dl. Dragnea a început să construiască binele țării punând în prim-plan binele propriu. Pentru aceasta a comis fărădelegi,și-a anexat pământuri, s-a folosit de banii Statului, a adunat din leafa-i de bugetar averi nemăsurate, și-a căpătuit familia și apropiații, iar acum, odată ajuns în fruntea bucatelor, și-a făcut, asemenea lui Nicolae Ceaușescu odinioară, o adevărată Curte populată de valeți în marea lor majoritate recrutați din sărmana, sărăcita zonă a Teleormanului.
S-a debarasat de incomozi, de toți cei ce îi stăteau în cale, l-a păcălit pe Victor Ponta, iar astăzi, după miraculoasa achitare a acestuia la ÎCCCJ, îi plânge ipocrit, grotesc, cu lacrimi de crocodil de milă.
Pretinde dl. Dragnea Nicolae Liviu că de vreo douăzeci de ani ar desfășura muncă în folosul comunității. Însă uită să precizeze care comunitate. Aceea dezgustătoare a certaților cu legea, a politrucilor condamnați penal, a fanfaronilor și a gușaților care și-au propus să deturneze iar, precum comuniștii odinioară, destinul european al României.
Zilele trecute, insul cu multe și grele dosare penale, i-a ordonat servantei, marionetei domniei-sale de la Palatul Victoria, d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, să îl întronizeze. Avem deja de o bucată de vreme, în disprețul Constituției, un fel de Rege, de Împărat, e drept că de carton și de plastilină, un al doilea Ciubăr Vodă = care și-a arogat dreptul de a proiecta viitorul României până în 2040.
Noul Împărat de gutapercă amenință ori pe cine poate. Pe procurorii DNA, pe jurnaliștii cinstitiți care îi dezvăluie matrapazlâcurile, faptul că manipulează grosolan politica externă a țării, pe președintele Iohannis. E un fel de Arturo Ui a cărui ascensiune nu poate fi oprită, cel puțin pentru moment, de nimeni. Reîntrupare a lui Ceaușescu, Liviu Nicolae Dragnea uită că și modelul său se credea veșnic. Până într-o zi când….
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. „Numai că asemenea ilustrelor personaje ale lui Caragiale, dl. Klaus Iohannis a început să construiască binele țării punând în prim-plan binele propriu. Pentru aceasta a comis fărădelegi,și-a anexat pământuri, s-a folosit de banii Statului, a adunat din leafa-i de bugetar averi nemăsurate, și-a căpătuit familia și apropiații, iar acum, odată ajuns în fruntea bucatelor, și-a făcut, asemenea lui Nicolae Ceaușescu odinioară, o adevărată Curte populată de valeți în marea lor majoritate recrutați din sărmana, sărăcita zonă a Teleormanului.
  S-a debarasat de incomozi, de toți cei ce îi stăteau în cale, l-a păcălit pe Victor Ponta, iar astăzi, după miraculoasa achitare a acestuia la ÎCCCJ, îi plânge ipocrit, grotesc, cu lacrimi de crocodil de milă”
  am schimbat doar un nume.

  • nu ma consider un fan iohannis, dar nu cred ca incape asemanare. indiferent ce faradelegi a facut el, nu-i ajunge nici la genunchi lui dragnea. n-are nici „talentul” si nici puterea politica. in romania, presedintele e doar o chestie de umplutura.

  • Vine si ziua cand PSDisti autori de fake news ca tine vor disparea.

   Intre timp, mai inchina-te la dictatorul du jour Dragnea o data, poate iti da o functie in primarie, ca la minister sigur nu ajungi – slujbele alea sunt rezervate dezinformatorilor de rang inalt, nu ai tu nas de asa ceva.

  • Putei sa detaliati?
   Puteti sa ne spuneti cum s-a folosit KJ de banii statului pentru acumularea unor mari averi? Care sunt acestea?
   Cum a adus KJ toti apropiatii din Teleorman in curtea de valeti?
   Cum s-a folosit de Victor Ponta?
   Ati schimbat doar un nume numai ca ati folosit un nume gresit.

 2. Radiogrrafie exacta a personajului -vremelnic- presedinte al PSD. Un prim raspuns il vom avea in
  29 mai a.c. Trebuie recunoscut ca s-a ajuns in faza in care mediocritatea si submediocritatea de
  tip „genunche” a reusit sa domine toate institutiile statului. Solutia revenirii la normalitate ne
  apartine si trebuie sa se reflecte in viitoarele alegeri. Pasivitatea si indiferenta ne-au adus in
  aceasta situatie, sa speram trecatoare!!

 3. Domnu’ Morariu, 9/10 achiesez cu ce scrieti, in general. Acum insa nu sunt de acord (nu ca as conta ‘in the big scheme of things’), cu inregimentarea lui Dinescu si Buscu in corul de aplaudaci oportunisti. Este facila integrarea celor doi in categorie, si numai daca pornim de la o premisa simplista gen DNA -bun, Dragnea -rau. Oare nu e mai complicata un pic realitatea, faptul ca Dragnea=rau, nu inseamna implicit DNA=bun? Buscu indica niste probleme serioase in felul in care DNA si Codruta isi fac meseria, plus omniprezenta serviciilor, nu stiu dvs pe unde va pozitionati dar eu unul m-am saturat de omniprezenta asta ca de mere padurete. Iliescu al mic (Mitica) povestea nonsalant in presa cum a venit Ponta si Oprea sa-i ceara sprijinul (wtf?) pentru numirea lui Ponta adjunt de sef de camera parlamentara. Deputy speaker. Am ajuns in halul in care un fost sef de serviciu secret spune fara o tresarire ca a fost abordat ca sa faca o imixtiune in procesul democratic de alegere a unui sef de camera parlamentara. A spus cineva, dintre aparatorii democratiei ceva? Nu, ceea ce mie imi indica acceptarea ingerintei serviciilor in exercitiul democratic. Dar hei, Buscu e dusmanul democratiei, nu un pistolar care este abordat sa influenteze alegerea unui sef de camera PARLAMENTARA. Nimeni dintre marii cavaleri ai democratiei online nu a spus nimic. Nici un infasurat in steagul EU nu a considerat ca este complet non-democratic ca un sef de seviciu secret, prin definitie legala apolitic, este nu numai perceput ca avand o influenta, ci si abordat ca atare. Basca, se sinte atat de mult in dreptul sau, incat descrie in presa o incalcare a legii, a normelor democratic elementare, ca pe un soi de realizare profesionala. Pai, sa ma iertati, asta e Bantustan. Nu fiindca Mitica a descris enormitatea, ci fiindca gardieni ai democratiei cum va considerati si dv nu au spus nimic! Dar da, Buscu si Dinescu sunt amenintarea. Bibicule, nimic nu-ti scapa. Cu simpatie, totusi.

 4. Da, portretul este fidel realitatii, asa arata cel mai important politician roman.
  Instinctiv, imi pun singura intrebare care mi se pare adecvata : ce eveniment a produs aceasta mutatie a valorilor in care credem, pe care le sustinem si le promovam?
  In opinia mea, Dragnea nu reprezinta cauza situatiei deplorabile pe care o traim astazi, nu are amploarea necesara unui dictator ca Putin, Orban, Erdogan, si nici macar Ceausescu!
  Noi am suferit o mutatie…si cand spun „noi” ma refer, desigur, la numerosii lui fani neconditionati.
  Femei si barbati romani, deopotriva, acestia au o problema de perceptie a realitatii, mai precis de coerenta intre ganduri si fapte care, prelungindu-se si repetandu-se, ocupa tot spatiul mintal dedicat logicii, pe care o inverseaza, rasturnand astfel toata ierarhia valorilor umane intrinseci.
  Se ajunge, asa cum f.bine indica autorul, la situatia ubuesca in care este venerat un amarat lipsit de carisma, paranoic, las, si parvenit printr-o succesiune de gainarii!
  Desigur, iubirea este oarba…imi zic, totusi ca, realitatea crunta si palpabila, aia concretizata prin simplul fapt ca alesul inimilor lor e un patetic habarnist, ar trebui sa le redea vederea!
  Nu-i fac niciun proces de intentie, il cred pe cuvant cand ne spune ca vrea doar binele Romaniei, problema e ca NU STIE CUM sa faca…asta-i realitatea REALA si dovedita prin fapte!
  Acest smecher de provincie este idealul si modelul de reusita al unor oameni normali?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro