marți, iulie 27, 2021

Dragnea l-ar ancheta pe jurnalistul Tapalagă. Dacă ar putea

Să recapitulăm: Unu. Președinta TVR, Doina Gradea, trimisă la vârful televiziunii publice de PSD, îi consideră pe jurnaliști „hateri de profesie”, ieșiți „din niște scorburi”, o reporteră este numită „cap de porc”. Din aceste considerente, madam PDG decide ce merită jurnaliștii care pun întrebări și au poziții critice. Merită „pumni în gură”, „poliția pe ei” și în ultimă instanță „un șef din afară care să îi taie”. Fiindcă își bagă frecvent picioarele și alte alea în discursul ei elevat, Doina Gradea se califică pentru șeful din afară care să îi taie. Dacă poate. Doi. După ce a publicat dezvăluiri legate de călătoriile și afacerile mascate ale lui Dragnea în Brazilia, precum și despre legăturile ocultate cu firmele Tel Drum, organizația Rise Project a fost călcată de controale ANAF care a fost brusc interesată, la îndemnul public al șefului PSD, să vadă ce sursele de finanțare. Trei. Tot ANAF a fost instrumentul de intimidare și în 2017 când același Dragnea a cerut, iarăși public, să se scotocească situația financiară a site-ului de știri HotNews, condus pe atunci de Cristian Pantazi, pentru a mai slăbi criticala adresa coaliției de guvernare. Patru. Liviu Dragnea confirmat ca vătaf și purtător de vorbe al doamnei Viorica-Vasilica, și ajuns să se victimizeze în presa internațională cel mai probabil pe calea reclamei plătite gras, s-a răstit zilele acestea din nou la presă încurcând termenii de „confidențial” cu „secret” și pe jurnalistul Dan Tapalagă cu Cristian Pantazi, ambii fondatori ai unei publicații bine informate și aspră cu măsurile nocive ale guvernării. Pentru că G4Media a dat publicității în 18 aprilie informația că guvernul pregătește un memorandum de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, „daddy” a găsit de cuviință să ceară anchetarea lui Tapalagă care nu semnase articolul. Deși informația nu era secretă, ci doar conținutul memorandumului, totuși a fost negată inițial pe toată linia, pentru ca apoi să se confirme. Pentru proști, confidențial și secret e totuna, informația despre pregătirea unui memorandum și conținutul secretizat al acestuia sunt vândute la pachet în discursul public așa încât să se înțeleagă că a fost încălcat secretul de stat și țara a fost expusă unui risc.

Dacă autoritățile sunt obediente și abuzive, vor adopta poziția din ultimii doi ani ai CNCD, CNA, CCR, ANAF etc. se vor autosesiza pentru a căuta „trădătorii” care au scăpat informația. Nu dintr-un interes legitim cum zice legea, ci așa cum vrea vătaful. La mijloc mai există un impediment pentru orice anchetă oficială care ar dori să dezvăluie sursele confidențiale ale jurnaliștilor. O stabilesc mai multe documente europene adoptate și de organizațiile media din România. Astfel, Recomandarea nr. R7(2002) cu privire la dreptul ziariștilor de a nu divulga identitatea surselor lor de informații arată că jurnaliștii au dreptul de a nu-și divulga sursele și, mai mult, „alte persoane care, în temeiul relațiilor profesionale cu ziariștii intră în posesia unor informații prin care se identifica o sursă prin intermediul colectării, al procesării editoriale sau al propagării respectivei informații, ar trebui protejate în mod egal în temeiul principiilor stabilite în prezenta recomandare”. Principii similare se regăsesc în Legea Audiovizualului 504/2002 la art.7, precum și în Codul Deontologic Unificat al Jurnaliștilor adoptat de Convenția Organziațiilor de media în 2009. G4Media a reacționat în temeiul principiilor democrației care garantează și protejează libertatea presei:„De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea Codurilor. Atragem atenția asupra riscului major ca exercitarea puterii în mod abuziv să devină regulă în România de azi, așa cum se întâmplă deja în țări cu deficit democratic precum Ungaria, Turcia și Rusia. Acestă instigare la suprimarea libertății de expresie a jurnaliștilor independenți este cu atât mai condamnabilă cu cât în spațiul UE s-au înmulțit agresiunile politicienilor și violențele de tip mafiot împotriva presei libere”.

Europarlamentarul Monica Macovei subliniază că amenințarea la adresa presei neafiliate e o strategie a puterii actuale:„Cererea lui Dragnea nu este o scăpare sau o prostie scuzabilă, ci face parte din planul PSD&ALDE de distrugere a presei libere de investigație și de opinie, a patra putere în stat, iar fără puterea presei libere, democrația din România este strivită”.Retractările lui Dragnea care spune că n-ar fi spus să fie anchetat jurnalistul sunt cinice și mincinoase. În Slovacia, amenințarea și incitările politicienilor la adresa presei au condus la asasinarea unui jurnalist de investigație și a logodnicei sale, urmată de demisiile ministrului de interne și a premierului.

Pe de altă parte, o înregistrare audio „scăpată” în spațiul public confirmă jalnicul statut de slugă al angajaților ca jurnaliști ai Antenei 3. Reportera desemnată să îi ia un interviu Vioricăi Dăncilă după vizita de la Vatican așteaptă instrucțiuni:Întreb ce aţi făcut, ce aţi vorbit?” Consiliera premierului vine cu indicațiile:„În primul rând ce i-a spus Papa”. Astfel de exemplare care compromit credibilitatea presei se găsesc din plin și la RTV. Dar acesta este idealul de presă al PSD-ALDE.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Asa se intimpla cind se incearca implementarea unui sistem democratic la un popor fara cultura democratica. Aceste derapaje descrise de dvs. si multe altele nu sint sanctionate la vot; si atunci de unde sa apara frina / corectia care i-ar face pe politicieni sa nu mai derapeze ? Lipsa sanctiunii la vot (nu vorbim de un an, doi, cinci, vorbim de 28 de ani deja) duce automat la justificarea derapajelor. De aici si tupeul de borfas cu „Am fost votati…, parlamentul e cel mai cel…, etc.”. Propun ca la finalul oricarui articol critic la adresa derapajelor politicienilor de la democratie, justitie, bun-simt si normalitate, sa-l parafrazati pe Cato cu al sau „Si Cartagina trebuie distrusa” si sa incheiati asa: „ACESTI POLITICIENI DESCRISI IN ARTICOL NU SINT DECIT OGLINDA FIDELA A MAJORITATII POPORULUI ROMAN”. In acest fel ar scadea gradul de ipocrizie al articolelor….dar s-ar pierde din audienta site-ului….caci romanul e suparacios si fudul….

  • Niciunde in lume nu s-a facut „implementarea unui sistem democratic” la un popor care avea deja o „cultura democratica”.
   Paradoxal, dupa rationamentul tau, dar tocmai cei cu o oarece „cultura democratica” nu se prezinta la vot.
   Si atunci ce asteptari sa ai? dam vina pe „stirbi”?

 2. Liviu Dragnea minte cu neruşinare. Urmează explicaţii.

  DIN ARITMETICA PENTRU CLASA A VI-A

  a) Fracţiile cu numitorul 100 se mai scriu şi ca procente. Exemplu: 2/100 = 2 %

  b) Pentru a afla o fracţie (în particular procente) dintr-un număr se înmulţeşte numărul cu fracţia. Exemplu: (2 % din 3000) = 3000 . 2/100 = 60

  c) Procentele se pot aduna sau scădea numai dacă sunt din acelaşi întreg. Rezultatul este tot în procente: 2 % din X + 40 % din X = 42 % din X

  NOTĂ:
  Rezultă că aritmetica nu permite adunarea sau scăderea procentelor din întregi diferiţi. În această situaţie, pentru a calcula aflăm numerele care au fost reprezentate prin procente şi apoi adunăm numerele. Exemplu:
  (2 % din 3000) + (40 % din 80) =
  = 3000 . 2/100 + 80 . 40/100 =
  = 60 + 32 =
  = 92. Rezultatul este un număr.

  EXERCIŢII REZOLVATE

  1). Adevărat sau fals? 8,7 % – 0,3 % = 8,4 %.
  Răspuns: Adevărat.

  2). Adevărat sau fals? 8,7 % dintr-un drum – 0,3 % din acelaşi drum = 8,4 % din drum
  Răspuns: Adevărat, pentru că s-au scăzut procente din acelaşi întreg, drumul.

  3). Găsiţi (în procente) rezultatul: 8,7 % dintr-un drum – 0,3 % din alt drum = ?
  Răspuns: Scăderea de procente nu se poate efectua, pentru că procentele nu sunt din acelaşi întreg (sunt drumuri diferite, deci sunt întregi diferiţi).

  4). Găsiţi două greşeli în:
  8,7 % dintr-un drum – 0,3 % dintr-o carte = 8,4% dintr-un măr
  Răspuns:
  Prima greşeală: s-au scăzut procente din întregi diferiţi (drum şi carte).
  A doua greşeală: la “rezultat” s-a scris un întreg arbitrar (măr).

  ÎNTREBĂRI

  Întrebarea 1
  Care este rezultatul? (8 % din 3000) + (10% din 80)

  Întrebarea 2
  În ziua de 13 mai 2018, la România TV, Liviu Dragnea a “demonstrat” că puterea de cumpărare a crescut în luna martie 2018, faţă de luna precedentă, februarie 2018, cu 8,4% (vezi https://www.youtube.com/watch?v=Ct8JeSIUki8&t=217s, între minutul 21:32 şi minutul 25:10).

  Pentru aceasta:
  Pasul 1: A scris formula de mai jos (care conţine o scădere):
  Creşteri de salarii – inflaţie = Creştere putere de cumpărare

  Pasul 2: A înlocuit în formulă (în procente) creşterile salariilor şi creşterea inflaţiei din luna martie faţă de luna februarie şi a efectuat scăderea. A obţinut
  8,7 % – 0,3 % = 8,4 %
  Care sunt două greşeli privind procentele făcute de liviu Dragnea?

  Întrebarea 3
  Care sunt minciunile din cele trei afirmaţii de mai jos făcute de Liviu Dragnea, la România TV, după ce a efectuat calculul 8,7 % – 0,3 % = 8,4 %?

  I. “+ 8,4 % este creşterea puterii de cumpărare, într-o lună, martie faţă de februarie”.

  II. “Nu mai există vreun caz, nici în Europa, în care de la o lună la alta puterea de cumpărare medie să crească cu 8,4%”.

  III. “Astea sunt rezultatele opţiunii noastre strategice de a avea creştere economică bazată pe investiţii în bunăstarea românilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro