duminică, ianuarie 24, 2021

Dragnea, Securitatea, securiștii și obsesia serviciilor

La CExN al PSD care a avut loc duminica trecută la Palatul Parlamentului, de abia întorsul din vacanță, însă pesemne tare neodihnitul președinte al partidului, dl. Liviu Nicolae Dragnea a folosit în repetate rânduri cuvintele Securitate, securist, servicii, servicii secrete, desigur, amestecându-le înadins și deloc inocent pe toate.
Le-a pus în aceeași oală, indiferent că era vorba despre Securitatea pretins “cea bună” din vremea lui Nicolae Ceaușescu pe care, culmea! a omagiat-o în urmă cu o lună-două neobosita doamnă Carmen Dan, depunând coroane de flori în memoria jandarmilor care ar fi murit în decembrie 1989, neștiind sau mimând neștiința că jandarmii nu existau în vremea aceea, ci erau securiști sadea ori de SRI-ul o vreme controlat de Coldea și de Maior pe care nu pierde nici o ocazie să-i demonizeze ori de SPP-ul d-lui Pahonțu.
Nu știu dacă dl. Liviu Nicolae Dragnea, pe vremea când era un cetățean oarecare, adică licean, student slab și repetent al Politehnicii bucureștene ori inginer undeva în Teleormanul natal a avut sau nu de-a face cu Securitatea comunistă. Știu doar că duminica trecută a acuzat atât Partidul Pro România al vechiului său prieten, astăzi dușman pe viață și pe moarte, Victor Viorel Ponta, dar și Alianța USR +PLUS că ar fi creații de natură securistică.
Aici, dl. Dragnea împărtășește, pesemne, opinia marelui consultant politic Cozmin Gușă, de o vreme mare realizator tv și admirator al Catangăi. Nimeni altul decât persoana care i-a facilitat lui Dragnea transferul de la PDL-ul lui Băsescu la PSD-ul din vremurile în care acesta era controlat la sânge de dl. Adrian Năstase. Același Cozmin Gușă, transformat de o vreme încoace într-un fel de Mioriță a Realității tv, de ins căruia gura nu-i mai tace și intervine seară de seară în emisiunile din ce în ce mai puțin credibile ale trustului proprietate personală, ne asigură că atât Pro România cât și USR, iar acum noua Alianță născută sâmbăta trecută, și-ar găsi originea în mantaua lui Coldea. Cel în compania căruia dl. Dragnea tăia odinioară porcii de Crăciun și prăjea șorici. Așa că nu e deloc exclus ca într-o etapă trecută și pe care Dragnea o vrea azi uitată a vieții sale, actualul președinte al PSD să fi făcut un schimb de opinii poate chiar de experiență pe tema securiștilor și a Securității exact cu Belzebut în persoană, adică cu Florian Coldea.
La aceeași ședință a CExN, dl. Liviu Nicolae Dragnea a dat cu pumnul în masă și a cerut modificări urgente în Legea Bugetului de Stat pe 2019 în clipa în care a văzut ce mari ar fi sumele alocate serviciilor secrete. A dispus scurt să se mai taie din ele căci de bani ar avea nevoie mai întâi atât serviciile de sănătate cât și copiii. A amenințat că dacă Guvernul nu-i va asculta “indicațiile prețioase” și nu va face modificarea solicitată o va opera el însuși la Camera Deputaților. Numai că acolo nu mai prea are majoritate.
Pe urmă, același Liviu Nicolae Dragnea i-a mai tras o copită președintelui Iohannis ca un mahalagiu sadea, arătând că lui puțin îi pasă de CSAT, de avizul specialiștilor, de eventuale repercusiuni ale Diktatului său asupra securității naționale.
În realitate, week-end-ul trecut, numitul Dragnea Nicolae Liviu a mai oferit un spectacol de proastă calitate. Încă unul. Încă o exemplificare a ceea ce se poate întâmpla când un ins fără valoare ajunge în fruntea bucatelor. Poate că la alegerile viitoare ne vom aduce aminte că a vota nu înseamnă doar a introduce un vot un urnă, ci a ne și gândi puțin asupra consecințelor actului nostru de voință liber exprimată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Pe blogul Adevarul articolul afiseaza existenta a 11 comentarii (la ora 14:14), dar in subsolul paginii nu apare nici unul.
    Pe blogul contributors.ro, ieri a fost un alt articol al lui Mircea Morariu, ceva legat de anul 2019 si Securitate. Am facut si eu, printre altii, un comentariu la acel articol. Astazi, dupa citeva ore de afisare, acel articol a disparut subit. Mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati! Mai rasfirati, tov. Morariu, mai rasfirati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.