vineri, ianuarie 27, 2023

Dragnea, stăpânul absolut al guvernului Dăncilă?

Firește, spectacolul de prost gust al audierii în fața Comisiilor de specialitate ale Parlamentului României a posibilelor viitoare “excelențe” ca și cel al învestirii noului guvern al României au generat nenumărate comentarii. Unele cu tentă ironică, altele sarcastice de-a dreptul. Ale jurnaliștilor și analiștilor politici, dar și ale oamenilor simpli.
Cea mai semnificativă parte a celor ce s-au exprimat în spațiul public conchide că ne aflăm în fața celui mai prost Executiv din istoria post-decembristă a României. Că în componența guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă se află personaje cu o extrem de slabă pregătire profesională, dar și cu mari probleme de morală, unele chiar chemate să dea socoteală în justiție pentru faptele lor deloc onorabile. Multe dintre noile “Excelențe” au avut prestații de-a dreptul jenante la audierile de luni. S-au dovedit incapabile să producă enunțuri coerente, să emită idei de bun simț, au citit cu inadmisibile poticneli texte scrise de alții, au bătut câmpii, însă deloc cu grație. Au produs o nepermisă, o incredibilă ilaritate. Nu cred că la o examinare exigentă ar trece Capacitatea ori Bacalaureatul. Cum au devenit unii dintre ei ingineri diplomați, cum au dobândit titlul de doctor în Științe, cum au parcurs treptele ierarhiei universitare, cum au ajuns să fie rectori reprezint[ tot atâtea enigme.Dar și dovezi că în România orice se poate. Dacă ai carnetul de partid care se cere. Devenit, în anii din urmă, sinonimul unui certificat de impostură.
Desigur, posturile de televiziune, atât din dorința de a-și informa așa cum se cuvine telespectatorii, dar și dornice să își sporească ratingurile au reluat cu nedisimulată satifacție momentele în care noile pretinse “Excelențe” și-au exhibat penibilul inconsistenței.
Marea majoritate a comentatorilor și analiștilor politici opinează că acest al treilea guvern cu care batjocorește România coaliția PSD-ALDE ar fi cel mai impregnat de spiritul malefic al președintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. Că îi urmează la milimetru chipul și asemănarea. Începând cu insa fără însușiri, teleormăneanca Viorica Vasilica Dăncilă, ajunsă din voința, din capriciul d-lui Liviu Dragnea dintr-o europarlamentară fără relevanță, premierul României.
Nu am nici cea mai mică îndoială că toți reprezentanții în guvern ai PSD-ului au primit girul d-lui Liviu Dragnea. Mult mai puțin sigur sunt însă de faptul că președintele PSD chiar a știut exact pe cine girează. Privind secvențele din timpul ședinței Parlamentului, din minutele depunerii jurământului în fața președintelui României de componenții noului Executiv, am avut persistentul sentiment că o parte dintre noile figuri din Executiv nu i-ar fi tocmai familiare lui Dragnea- Trei Dosare.
Văd în aceasta un indiciu că președintele PSD s-a văzut silit să îi accepte să devină miniștri pe cei propuși de acei baroni locali care l-au ajutat să câștige lupta împotriva aripii din PSD pe care se înstăpânise fostul premier Mihai Tudose.
Sigur, doamna Dăncilă nu îi va ridica nici o problemă d-lui Dragnea. Îi va îndeplini conștiincios, orbește ordinele. Primul a si fost deja dus la împlinire. Hoțul la drumul mare Vâlcov Darius a fost numit de doamna Vasilica nici mai mult, nici mai puțin decât consilier de stat. La rândul lor, noii miniștri sunt mult prea defectivi de coloană vertebrală pentru a putea fi bănuiți că vor ieși din cuvântul zisei Șefe. Așa că doamna prim-ministră Vasilica are postul securizat. Iar Dragnea pare să fi scăpat de o grijă. Însă noua situație, aparent cum nu se poate mai confortabilă pentru dl. Liviu Dragnea, nu îi va mai oferi acestuia posibilitatea de a da vina pe alții pentru ceea ce nu va merge bine în viitor în România.
Or, șansele ca lucrurile să fie așa cum trebuie cu un astfel de guvern sunt cum nu se poate mai reduse.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca ne mai uitam odata in calendar vom constata ca este fix 31 ianuarie si ca maine – tot fix – se termina vacanta parlamentara. Inlocuirea lui Tudose cu Dancila s-a executat asadar cu precizie de ceas elvetian – ca in videoclipul ellectoral al lucrului bine facut. La fel de inspaimantator este faptul ca tot acest mars victorios al lui Dragnea a fost prezentat de media ca un fel de agonie a lui. La consfatuirea varfurilor politice ale PSD am fost intoxicati cu stiri despre o adevarat lovitura de Palat prin care Dragnea urma sa fie daca nu debarcat , macar dezarmat. Cand colo omul a obtinut o majoritate interna covarsitoare. Apoi , la desemnarea Premierului Iohannis s-a prezentat gata invins spulberand zvonurile de presa cum ca se va lupta. In fine la votarea noului guvern toti chibitii din presa numaru voturile ”pe muchie” si avansau scenarii cu tradari , dar in final … Insist sa subliniez ca aprope sigur toate acele fake news au fost lansate chiar de Dragnea oferind mass media inepte material de tocat timpul si mintile cititorilor/ascultatorilor/telespectatorilor. Asta este scoala basista bine asimilata. Ce3 altceva decat o ipica manevra gen Traian cel istet este si ultima ARATARE A DUSMANULUI – ma refer la povestea cu seful SPP ului care se vede din avion ca este o aiureala livrata celor slabi de inger. In timpul acesta opozitia a continuat, continua si va continua sa nu se vada , sa nu se coaguleze si sa nu blocheze in vreun fel cavalcada pesedista. vad in plus ca mai sus evocatul Traian Basescu se sfredeleste din nou – ceea ce nu este de mirare . Starea actuala a opozitiei de dreapta i se datoreaza in cea mai mare masura.

  2. Eu cred ca e bine ca avem acum un guvern care se identifica in intregime atat cu Dragnea, cat si cu PSD.

    Anul va fi cu siguranta dezastruos, pregatiti-va pentru criza economica.

    Totusi, exista mica sansa ca poporul va intelege ca suferinta lor este pricinuita de PSD si nu de inamici care exista doar in imaginatia unui Dragnea sau Tariceanu.

    Exista aceasta sansa minuscula sa aruncam PSD-ul (adica PCR-ul) peste bord si sa revenim la normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro