luni, ianuarie 24, 2022

Dreapta cumpănă

Ne-a intrat prea mult și, foarte adesea, excesiv de primejdios în sânge zicerea potrivit căreia în România orice minune ar ține numai trei zile. Poate și din această cauză s-au și făcut deja auzite voci, unele aparținând chiar analiștilor politici, care susțin că toate părțile beligerante în conflictul creat în jurul persoanei procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi, se vor liniști de îndată ce președintele Klaus Iohannis, odată întrat în posesia Raportului consultativ al CSM referitor la propunere de revocare formulată de ministrul Tudorel Toader, va face un anunț oficial în această privință.
Mă îndoiesc sincer că lucrurile se vor rezolva chiar atât de simplu. Așa după cum scriam într-un comentariu anterior, cred că până în luna aprilie a anului 2019, atunci când i se va încheia oficial mandatul, d-na Kövesi va fi, pe mai departe, poate chiar mai intens decât a fost până în februarie 2018, unul dintre cele mai frecvente subiecte de dispute politice și de presă. Subiectul Kövesi va furniza mereu muniție presei aservite coaliției PSD-ALDE, va fi întors pe față și pe dos la Congresul extraordinar al PSD care urmează să se desfășoare începând cu data de 10 martie, va fi supraevaluat ca importanță de dl. Liviu Dragnea, va rămâne tema favorită a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu și a minisculului său ALDE. Mai mult. Tema Kövesi va rămâne în actualitate și pe tot parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2020. Indiferent dacă din aprilie anul viitor încolo în fruntea DNA va fi desemnat un nou procuror șef cu drepturi depline ori se va recurge la un interimat până după ce va fi clar cine va fi viitorul președinte al României, subiectul va rămâne pe mai departe unul la ordinea fierbinte a zilei. Mai mult ca sigur că, în cazul în care va candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, domnul Iohannis va fi supus unei hărțuieli sistematice având la origine subiectul.
Îl va aborda, în funcție de umori și de interese, și fostul președinte Traian Băsescu. De ce? Fiindcă dl. Băsescu este gata să facă orice pentru a rămâne pe mai departe în actualitate, dorește în ruptul capului să figureze constant pe lista de invitați de prim rang ai televiziunilor tot mai înfometate după rating. Domnia-sa nu se poate obișnui în ruptul capului cu statutul de pensionar și de bunic. Pe lângă toate acestea, dl. Băsescu trebuie să acționeze, pe mai departe, în calitate de locomotivă electorală pentru tot mai firavul său PMP și cât se poate de cert că teme precum Statul paralel, justiția, corupția, anticorupția, Marile Parchete printre care figurează și DNA-ul vor reprezenta subiecte de primă importanță și în alegerile legislative din anul 2020. Dl. Băsescu le stăpânește ca nimeni altul.
Revenind la ceea ce se întâmplă în aceste zile, socotesc că este de salutat mobilizarea presei oneste în favoarea d-nei Laura Codruța Kövesi. Prea a fost prost scris, prea lamentabil susținut, din cale afară de cusut cu ață albă, impardonabil de corigent la capitolul strategii argumentative s-a prezentat opiniei publice pretinsul Raport de evaluare ca să nu determine reacții jurnalistice dintre cele mai dure. Este, de altminteri, în obligația elementară a presei să le atragă atenția cititorilor, telespectatorilor, radioascultătorilor ori de câte ori cineva, indiferent de funcția deținută, încearcă să îi ia de proști, să îi păcălească, să îi manipuleze. Așa cum în cel mai descalificant chip cu putință a încercat dl. Tudorel Toader. La fel de clar este detaliul că presei oneste îi este complet interzis să rămână indiferentă atunci când cineva din prim-planul vieții publice își îngăduie blasfemia de a supune execuției publice, în cazul de față din înalt ordin de partid și doar de dragul de a-și păstra poziția în Executiv, pe altcineva socotit de politicienii corupți nu un om al cărui rost este acela de a-și da concursul la corecta înfăptuire a actului de justiție, ci un adversar politic.
Pe de altă parte, nu pot să nu remarc că în aceste din urmă zile mi-au căzut ochii peste nedorite texte cu caracter hagiografic. Omagii, ode, panegirice al căror unic subiect este doamna Laura Codruța Kövesi. Nu m-am simțit deloc confortabil, bunul meu simț a fost afectat, jenat de-a dreptul de tonurile mult prea exaltate, de patetisme, de tirajul insuficient reglat al laudelor, de excesul de epitete ornante. Citindu-le, mi s-a părut că ele se află într-o evidentă contradicție nu numai cu realitatea faptică (nici activitatea DNA nu este tocmai perfectă, nici doamna Laura Codruța Kövesi nu este și nici nu cred că dorește să se identifice cu Sfânta Fecioară), ci și cu ceea ce ne dorim să fie de aici încolo Direcția Națională Anticorupție. Un organism cu reguli de funcționare clare, transparente, care să evite pe cât posibil greșelile și excesele. Un organism care se identifice cu cinstea și cu buna credință.
În atât de intens comentata ei conferință de presă din urmă cu aproape două săptămâni, doamna Laura Codruța Kövesi a impresionat plăcut și prin faptul că a știut să păstreze dreapta cumpănă. Presa ar trebui să îi urmeze exemplul.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Aprilie 2019 ! Doar un an si o luna ar mai fi din mandatul doamnei Kovesi ? Aflu asta din articol si imi aduc aminte cum a trecut de repede 2017 in sarabanda evenimentelor ieftine regizate de PSD . a ramas extrem de putin timp si sunt inca atatea de facut. Sigur ca institutia nu depinde de un sigur on – totusi cunoastem vreu posibil candidat care sa ii succeada onorabil doamnei Kovesi. Parerea mea ca doamna mentionata e la locul ei si ca limitarea absurda la doua mandate este in acest context neavenita.Ar trebui poate un Plan B pe care opozitia sa-l pregateasca si care sa intre in aplicare dupa alegerile parlamentare din 2020. Am in vedere o reuscitare a proiectului doamnei Pruna de reunire a DNA si DIICOT intr-un singur Parchet. Acea entitate va avea o alta organigrama, o alta titulatura si deci nu vor mai opera restrictiile referitoare la cele doua mandate. Sigur ca dl Basescu este cel mai abil politician. Ca doar nu din vreun patriotism fervent agita el drapelul Unirii cu Republica Moldova. Un stat nou =- la inceput probabil o federatie – ar insemna o functie noua Presedintele Uniunii Moldo Romane – cu dou mandate de cate 5 ani fiecare. Si nu mai opereaza restrictia mandatelor deja efectuate in vechea Romanie.
  Sa recunoastem ca multi ne dori sa-l vedem pe traian din ou la butoane ! daca nu cumva il invinge Iliescu, care va avea voturile PSD istilor si ale rusofonilor.

 2. FOARTE IMPORTANT . DE FAPT SINGURUL LUCRU IMPORTANT AZI IN FATA DIVERSIUNII CU ASA ZISA OBLIGATIVITATE A LUI IOHANNIS

  Cat timp in legea 303/2004 este prevzut acest aviz facultativ al CSM care se va da azi, inseamna ca presedintele nu poate sa decida (repet termenul: sa decida) deca dupa, adica in situatia actuala de maine daca CSM da azi avizul iar decizia este libera caci daca nu era libera ci impusa asa cum sustin niste idioti de rea credinta, legea nu avea de ce sa prevada avizul CSM care nu era necesar unei decizii ulterior prin lege impuse . E clar ce spun eu juridic? Este cel mai tare argument cu care se castiga sigur la CCR daca s-ar ajunge acolo cu asa ceva. Desigur ca asta nu impiedica suspendarea presedintelui daca vrea muschii lui Dragnea& Tariceanu, dar ii cam ia motivele in fata oamenilor.
  De aceea trebuie repetat acest aspect pe unde se poate.

 3. Este, recunosc ,destul de greu sa explic argumentul juridic care dovesdeste liberatatea deciziei presedintelui in speta., dar sper ca am reusit.

 4. Prea rar se observa o asemenea atitudine „dusmanoasa”:
  „Pe de altă parte, nu pot să nu remarc că în aceste din urmă zile mi-au căzut ochii peste nedorite texte cu caracter hagiografic. Omagii, ode, panegirice al căror unic subiect este doamna Laura Codruța Kövesi. Nu m-am simțit deloc confortabil, bunul meu simț a fost afectat, jenat de-a dreptul de tonurile mult prea exaltate, de patetisme, de tirajul insuficient reglat al laudelor, de excesul de epitete ornante. Citindu-le, mi s-a părut că ele se află într-o evidentă contradicție nu numai cu realitatea faptică (nici activitatea DNA nu este tocmai perfectă, nici doamna Laura Codruța Kövesi nu este și nici nu cred că dorește să se identifice cu Sfânta Fecioară), ci și cu ceea ce ne dorim să fie de aici încolo Direcția Națională Anticorupție.”
  Daca as fi scris-o eu, se gaseau autori ori vreun admin scrupulos la datorie care sa ma cenzureze pentru lez justitie.
  Caci la noi justitie inseamna doar lupta anticoruptie.
  Inchiderea (si aminarea la calendele grecesti) a dosarelor Revolutiei si Mineriadelor ar trebuie decorata.

   • „Blaaah! Obiceiuri levantin-dambovitzene”
    zise @ ion adrian coborit de pe Luna si privind cu dispret.
    Pai, fragmentul citat este al autorului, el are „obiceiuri levantin-dimbovitene?

    • Cat de mult iti doresti sa-mi corectezi cate o greseala. Suferi cumva de un complex de inferioritate. Zau ca nu ar trebui . Mie in general imi plac postarile tale, dar la ce spui mai sus pot spune ca si daca era opinia autorului tot asa spuneam dar autorul da doar niste exemple care intra in categorsirea pe care o fac eu si probabil ca este deacird cu ce scriu eu. Este asa greu de inteles? :)

     • Daca redind un fragment din articol tu ai tras concluzia ca am un „complex de inferioritate”, asa sa fie.
      Dar e grav daca tie iti place cum scrie unul care sufera de un complex de inferioritate.
      N-o mai lungesc, ca am deviat de la articol. Punct.

 5. In final dle Morariu cred ca am de prezentat urmatoarea concluzie: Acum evident ca Iohannis o sa respinga revocarea si s-ar putea ca totul sa ajunga la CCR si atunci singurul argument juridic pe care-l poate avea CCR in vedere, este ce am spus eu mai sus. Si acest argument trebuie sa o faca sa respinga orice idee de conflict de interese intre Presedentia si Guvern sau Ministerul Justitiei . Cred ca problema asta s-a cam incheiat si cred ca procuratura trebuie conform dorintei si a lui Toader sa-si mareasca strokul(ritm, frecventa) la condamnari cu puscarie adica cu executare pentru acesti corupti care azi tremura-n izmene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro