marți, iunie 22, 2021

Dreapta cumpănă

Ne-a intrat prea mult și, foarte adesea, excesiv de primejdios în sânge zicerea potrivit căreia în România orice minune ar ține numai trei zile. Poate și din această cauză s-au și făcut deja auzite voci, unele aparținând chiar analiștilor politici, care susțin că toate părțile beligerante în conflictul creat în jurul persoanei procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi, se vor liniști de îndată ce președintele Klaus Iohannis, odată întrat în posesia Raportului consultativ al CSM referitor la propunere de revocare formulată de ministrul Tudorel Toader, va face un anunț oficial în această privință.
Mă îndoiesc sincer că lucrurile se vor rezolva chiar atât de simplu. Așa după cum scriam într-un comentariu anterior, cred că până în luna aprilie a anului 2019, atunci când i se va încheia oficial mandatul, d-na Kövesi va fi, pe mai departe, poate chiar mai intens decât a fost până în februarie 2018, unul dintre cele mai frecvente subiecte de dispute politice și de presă. Subiectul Kövesi va furniza mereu muniție presei aservite coaliției PSD-ALDE, va fi întors pe față și pe dos la Congresul extraordinar al PSD care urmează să se desfășoare începând cu data de 10 martie, va fi supraevaluat ca importanță de dl. Liviu Dragnea, va rămâne tema favorită a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu și a minisculului său ALDE. Mai mult. Tema Kövesi va rămâne în actualitate și pe tot parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2020. Indiferent dacă din aprilie anul viitor încolo în fruntea DNA va fi desemnat un nou procuror șef cu drepturi depline ori se va recurge la un interimat până după ce va fi clar cine va fi viitorul președinte al României, subiectul va rămâne pe mai departe unul la ordinea fierbinte a zilei. Mai mult ca sigur că, în cazul în care va candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, domnul Iohannis va fi supus unei hărțuieli sistematice având la origine subiectul.
Îl va aborda, în funcție de umori și de interese, și fostul președinte Traian Băsescu. De ce? Fiindcă dl. Băsescu este gata să facă orice pentru a rămâne pe mai departe în actualitate, dorește în ruptul capului să figureze constant pe lista de invitați de prim rang ai televiziunilor tot mai înfometate după rating. Domnia-sa nu se poate obișnui în ruptul capului cu statutul de pensionar și de bunic. Pe lângă toate acestea, dl. Băsescu trebuie să acționeze, pe mai departe, în calitate de locomotivă electorală pentru tot mai firavul său PMP și cât se poate de cert că teme precum Statul paralel, justiția, corupția, anticorupția, Marile Parchete printre care figurează și DNA-ul vor reprezenta subiecte de primă importanță și în alegerile legislative din anul 2020. Dl. Băsescu le stăpânește ca nimeni altul.
Revenind la ceea ce se întâmplă în aceste zile, socotesc că este de salutat mobilizarea presei oneste în favoarea d-nei Laura Codruța Kövesi. Prea a fost prost scris, prea lamentabil susținut, din cale afară de cusut cu ață albă, impardonabil de corigent la capitolul strategii argumentative s-a prezentat opiniei publice pretinsul Raport de evaluare ca să nu determine reacții jurnalistice dintre cele mai dure. Este, de altminteri, în obligația elementară a presei să le atragă atenția cititorilor, telespectatorilor, radioascultătorilor ori de câte ori cineva, indiferent de funcția deținută, încearcă să îi ia de proști, să îi păcălească, să îi manipuleze. Așa cum în cel mai descalificant chip cu putință a încercat dl. Tudorel Toader. La fel de clar este detaliul că presei oneste îi este complet interzis să rămână indiferentă atunci când cineva din prim-planul vieții publice își îngăduie blasfemia de a supune execuției publice, în cazul de față din înalt ordin de partid și doar de dragul de a-și păstra poziția în Executiv, pe altcineva socotit de politicienii corupți nu un om al cărui rost este acela de a-și da concursul la corecta înfăptuire a actului de justiție, ci un adversar politic.
Pe de altă parte, nu pot să nu remarc că în aceste din urmă zile mi-au căzut ochii peste nedorite texte cu caracter hagiografic. Omagii, ode, panegirice al căror unic subiect este doamna Laura Codruța Kövesi. Nu m-am simțit deloc confortabil, bunul meu simț a fost afectat, jenat de-a dreptul de tonurile mult prea exaltate, de patetisme, de tirajul insuficient reglat al laudelor, de excesul de epitete ornante. Citindu-le, mi s-a părut că ele se află într-o evidentă contradicție nu numai cu realitatea faptică (nici activitatea DNA nu este tocmai perfectă, nici doamna Laura Codruța Kövesi nu este și nici nu cred că dorește să se identifice cu Sfânta Fecioară), ci și cu ceea ce ne dorim să fie de aici încolo Direcția Națională Anticorupție. Un organism cu reguli de funcționare clare, transparente, care să evite pe cât posibil greșelile și excesele. Un organism care se identifice cu cinstea și cu buna credință.
În atât de intens comentata ei conferință de presă din urmă cu aproape două săptămâni, doamna Laura Codruța Kövesi a impresionat plăcut și prin faptul că a știut să păstreze dreapta cumpănă. Presa ar trebui să îi urmeze exemplul.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Aprilie 2019 ! Doar un an si o luna ar mai fi din mandatul doamnei Kovesi ? Aflu asta din articol si imi aduc aminte cum a trecut de repede 2017 in sarabanda evenimentelor ieftine regizate de PSD . a ramas extrem de putin timp si sunt inca atatea de facut. Sigur ca institutia nu depinde de un sigur on – totusi cunoastem vreu posibil candidat care sa ii succeada onorabil doamnei Kovesi. Parerea mea ca doamna mentionata e la locul ei si ca limitarea absurda la doua mandate este in acest context neavenita.Ar trebui poate un Plan B pe care opozitia sa-l pregateasca si care sa intre in aplicare dupa alegerile parlamentare din 2020. Am in vedere o reuscitare a proiectului doamnei Pruna de reunire a DNA si DIICOT intr-un singur Parchet. Acea entitate va avea o alta organigrama, o alta titulatura si deci nu vor mai opera restrictiile referitoare la cele doua mandate. Sigur ca dl Basescu este cel mai abil politician. Ca doar nu din vreun patriotism fervent agita el drapelul Unirii cu Republica Moldova. Un stat nou =- la inceput probabil o federatie – ar insemna o functie noua Presedintele Uniunii Moldo Romane – cu dou mandate de cate 5 ani fiecare. Si nu mai opereaza restrictia mandatelor deja efectuate in vechea Romanie.
  Sa recunoastem ca multi ne dori sa-l vedem pe traian din ou la butoane ! daca nu cumva il invinge Iliescu, care va avea voturile PSD istilor si ale rusofonilor.

 2. FOARTE IMPORTANT . DE FAPT SINGURUL LUCRU IMPORTANT AZI IN FATA DIVERSIUNII CU ASA ZISA OBLIGATIVITATE A LUI IOHANNIS

  Cat timp in legea 303/2004 este prevzut acest aviz facultativ al CSM care se va da azi, inseamna ca presedintele nu poate sa decida (repet termenul: sa decida) deca dupa, adica in situatia actuala de maine daca CSM da azi avizul iar decizia este libera caci daca nu era libera ci impusa asa cum sustin niste idioti de rea credinta, legea nu avea de ce sa prevada avizul CSM care nu era necesar unei decizii ulterior prin lege impuse . E clar ce spun eu juridic? Este cel mai tare argument cu care se castiga sigur la CCR daca s-ar ajunge acolo cu asa ceva. Desigur ca asta nu impiedica suspendarea presedintelui daca vrea muschii lui Dragnea& Tariceanu, dar ii cam ia motivele in fata oamenilor.
  De aceea trebuie repetat acest aspect pe unde se poate.

 3. Este, recunosc ,destul de greu sa explic argumentul juridic care dovesdeste liberatatea deciziei presedintelui in speta., dar sper ca am reusit.

 4. Prea rar se observa o asemenea atitudine „dusmanoasa”:
  „Pe de altă parte, nu pot să nu remarc că în aceste din urmă zile mi-au căzut ochii peste nedorite texte cu caracter hagiografic. Omagii, ode, panegirice al căror unic subiect este doamna Laura Codruța Kövesi. Nu m-am simțit deloc confortabil, bunul meu simț a fost afectat, jenat de-a dreptul de tonurile mult prea exaltate, de patetisme, de tirajul insuficient reglat al laudelor, de excesul de epitete ornante. Citindu-le, mi s-a părut că ele se află într-o evidentă contradicție nu numai cu realitatea faptică (nici activitatea DNA nu este tocmai perfectă, nici doamna Laura Codruța Kövesi nu este și nici nu cred că dorește să se identifice cu Sfânta Fecioară), ci și cu ceea ce ne dorim să fie de aici încolo Direcția Națională Anticorupție.”
  Daca as fi scris-o eu, se gaseau autori ori vreun admin scrupulos la datorie care sa ma cenzureze pentru lez justitie.
  Caci la noi justitie inseamna doar lupta anticoruptie.
  Inchiderea (si aminarea la calendele grecesti) a dosarelor Revolutiei si Mineriadelor ar trebuie decorata.

   • „Blaaah! Obiceiuri levantin-dambovitzene”
    zise @ ion adrian coborit de pe Luna si privind cu dispret.
    Pai, fragmentul citat este al autorului, el are „obiceiuri levantin-dimbovitene?

    • Cat de mult iti doresti sa-mi corectezi cate o greseala. Suferi cumva de un complex de inferioritate. Zau ca nu ar trebui . Mie in general imi plac postarile tale, dar la ce spui mai sus pot spune ca si daca era opinia autorului tot asa spuneam dar autorul da doar niste exemple care intra in categorsirea pe care o fac eu si probabil ca este deacird cu ce scriu eu. Este asa greu de inteles? :)

     • Daca redind un fragment din articol tu ai tras concluzia ca am un „complex de inferioritate”, asa sa fie.
      Dar e grav daca tie iti place cum scrie unul care sufera de un complex de inferioritate.
      N-o mai lungesc, ca am deviat de la articol. Punct.

 5. In final dle Morariu cred ca am de prezentat urmatoarea concluzie: Acum evident ca Iohannis o sa respinga revocarea si s-ar putea ca totul sa ajunga la CCR si atunci singurul argument juridic pe care-l poate avea CCR in vedere, este ce am spus eu mai sus. Si acest argument trebuie sa o faca sa respinga orice idee de conflict de interese intre Presedentia si Guvern sau Ministerul Justitiei . Cred ca problema asta s-a cam incheiat si cred ca procuratura trebuie conform dorintei si a lui Toader sa-si mareasca strokul(ritm, frecventa) la condamnari cu puscarie adica cu executare pentru acesti corupti care azi tremura-n izmene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro