joi, noiembrie 30, 2023

Drept la Replica. Cum am ajuns sa fiu tinta in scandalul „Rosia Montana”

Doamna Brandusa Armanca a abordat subiectul finantarilor Soros pentru ONG-uri, facand referire si la articolele mele.

Buna ziua, ma bucur ca ati abordat aceasta problema pe un ton decent, asta dupa ce am constatat un veritabil cor denigrator derulat in ceea ce ma priveste, scopul fiind evident.

Nu cunosc intentiile jurnalistilor care au mai scris pe aceasta tema. Plec de la ideea ca sunt onesti si urmaresc interesul cititorilor, asa cum fac si eu.

In ceea ce ma priveste, vreau sa limpezesc lucrurile, pentru ca am constatat in ultima perioada propagarea unor minciuni cu scopul de a dezinforma, pentru a radicaliza impotriva mea intregul grup al persoanelor care fac activism civic.

Dezinformarea isi atinge bine obiectivul, daca am in vedere faptul ca in ultimele doua saptamani sunt tinta unor articole si opinii cu continut jignitor. Asadar, fara sa plictisesc mult audienta, va prezint pe puncte un TOP AL MINCIUNILOR propagate de cei care deruleaza, spun eu, o veritabila campanie de denigrare in spatiul virtual.

MINCIUNA 1: Mălin Bot spune că manifestantii din Piața Universității sunt plătiți de Soros și de aceea protestul e ilegitim.

TEXTUL MEU: ”Existenţa unor finanţări, pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor, nu este cunoscuta celor care dau curs invitațiilor la manifestații”

ADEVARUL: Eu spun ca sunt si ONG-uri implicate in organizarea protestelor, care incaseaza sume pentru proiecte folosite exclusiv, in aceasta perioada, la organizarea protestelor.

EVIDENT, asta nu poate insemna ca vehiculez ideea absurda ca TOTI protestatarii sunt platiti, la fel cum nu am cum sa spun ca TOTI organizatorii sunt interesati financiar.

Exista insa exemple si eu am punctat unul, atat si nimic mai mult.

MINCIUNA 2: Mălin Bot este antisemit, pentru ca il demonizeaza pe Soros, spune ca banii lui sunt răi si SPUNE ca e ceva RAU cu TOATE ONG-urile care au astfel finantari de la SOROS.

TEXTUL MEU: ”Cele mai multe ONG-uri din lista celor care au beneficiat de finanțări nu au nicio legătură cu protestele din Piața Universității, însă printre ele sunt organizații care au folosit chiar proiectele finanțate de CEE Trust”

ADEVARUL: Eu am prezentat sec, fara nicio judecata de valoare sau concluzie, sursa finantarii unui proiect punctual pe care l-am identificat: CEE Trust, din din care face parte si fundatia Soros. Nu veti gasi niciunde in textele mele vreun cuvant care sa sugereze macar ca banii lui Soros sunt rai, buni, albi, negri sau verzi sau aberatia potrivit careia articolul meu vizeaza TOATE ORGANIZATIILE CARE au finantari din aceasta directie.

Ideea de a duce discutia catre zona antisemitismului e o prostie.  Niciunde in textele mele nu gasiti un singur cuvant care sa poata induce ideea ca ONG-urile cu finantari de la Soros fac ceva rau.

MINCIUNA 3: Malin Bot spune ca Miliția Spirituală si ActiveWatch sunt finanțate din banii miliardarului ca să împiedice proiectul.

TEXTUL MEU:  ”Este imposibil de stabilit cu certitudine dacă motivația implicării oficiale ține strict de convingeri personale ale gestionarilor lui sau de rațiuni financiare. Bumbeș a negat că prezența tinerilor din piață îi asigură bunul mers al plăților pentru acest proiect. Important este ca publicul să știe aceste informații, urmând să decidă fiecare cititor dacă implicarea directă a unor ONG-uri în organizarea protestelor e determinată de dragostea pentru ”aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural și verde” sau motivată de ”aurul” din conturile CEE Trust”

ADVARUL. E vorbesc numai de ”implicarea in organizarea protestelor” si de finantari pe un proiect care are ca scop organizarea de proteste, nu BLOCAREA proiectului RMGC.

E adevarat ca protestul poate duce la blocarea proiectului, dar nu puteti pune semnul egal intre cele doua stari de fapt, una o poate determina pe alta dar nu vorbim de acelasi lucru.

Acesta e TOP 3, cele mai grobiene manipulari carora le-au cazut, din pacate, victime foarte multi oameni de buna credinta din zona pe care o poate influenta ActiveWatch.

Asta pentru simplul motiv ca acesti oameni au incredere in Mircea Toma & co. si iau de bun tot ceea ce primesc de acolo, fara sa CITEASCA cu atentie textele incriminate.

Din acest motiv eu sunt tinta unei capanii de denigrare fara precedent. Ea se deruleaza pentru ca mi-am exprimat pe facebook convingerea ca Mircea Toma si Liviu Mihaiu au interese personale in blocarea proiectului RMGC si folosesc in acest scop ONG-uri pe care le controleaza. Cred ca aceasta afirmatie este cunoscuta tuturor celor care ii cunosc pe cei doi. Asta a deranjat si de aici propagarea minciunilor descrise mai sus si reactii (cum e acest text al dumneavoastra) normale pentru oameni de buna credinta, care sunt convinsi de onestitatea celor mentionati de mine.

Trag o concluzie si intaresc ceea ce am spus si intr-un editorial, tot pe puncte.

1. Sunt ONG-uri care au finantari pe proiecte folosite exclusiv la convocarea multor tineri la proteste. Cei convocati au dreptul sa stie cine castiga si cat castiga. Daca proiectele nu au fost finantate pentru asta, cel care finanteaza trebuie sa stie ca interese personale ale celor care controleaza proiectele determina folosirea lor in alte scopuri.

2. Mircea Toma trebuie sa explice cum e posibil ca ActiveWatch sa promoveze, de doua saptamani calomnii grave la adresa unui jurnalist cum este cea de antisemit sau insulte ca ”buboi al presei”.

3. Cei de la ActiveWatch trebuie sa explice de ce s-au implicat in promovarea protestelor, in conditiile in care nu au obiect de activitate pe protejarea mediului. Mie mi-au spus ca se implica pentru ca acest caz e ”o grava incalcare a legii”. Daca sunt interesati de respectarea legii si sunt finantati pentru asta, trebuie sa explice de ce promoveaza un protest neautorizat care incalca legislatia privind protestele de strada.

4. ActiveWatch si alte ONG-uri au acuzat ”presa” si jurnalistii in general ca nu prezinta cum trebuie aceste proteste, incalcand deontologia profesionala, pentru ca redactiile respective au avut contracte de publicitate cu RMGC, ne-au acuzat pe toti, la gramada, pentru ca nu au beneficiat de propaganda pe care o aveau in trecut, ceea ce este INJUST. Nu isi aplica insa aceeasi masura cand e vorba de ei insisi. Adica, un activist care are finantare pe un proiect nu merge in piata pentru banii din finantare, ci din constiinta. In acelasi timp, un jurnalist care scrie ceva ce nu le place lor o face numai si numai influentat de contracte de publicitate si nu e, sub nicio forma, de buna credinta.

Ciudat, nu ?

Va rog frumos, pe toti cei interesati de acest subiect sa cititi cu atentie ceea ce am scris eu, gasiti totul pe pagina mea de FB https://www.facebook.com/malin.bot,

sau acesati direct articolul incriminat:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/bani-pentru-piata-universitatii-1056833.html

Veti constata usor ca mesajele transmise catre dumneavoastra de Toma si compania sunt minciuni pur si simplu, servite cu scopul de a intimida. Va multumesc!

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rosia-montana-aur-1056976.html#ixzz2ehH8x27w

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

 1. de unde oare rezida interesul atit de mare ptr unul dintre bogatzii lumii ?
  actziunile lui filantropice care destabilizeaza statu-qvoul comunist ?faptul ca e evreu sau ungur(depinde de situatzie !,ha ha) sau toate la un loc ?
  cel mai bogat rumin nu are atita publicitate,ce si cum ? oare de ce ?

 2. Nu domnule Bot, nu sunt de acord nici cu articolelele dvs. initiale, prin care încercati sa aratati ca protestele sunt platite de forte oculte din strainatate si nici cu acest articol prin care încercati sa va dezvinovatiti într-un mod penibil si neconvingator.

  Atât ziarul la care lucrati, Evenimentul Zilei cât si postul aliat de TV, B1, sunt activ angajate împotriva protestelor. Dvs., ca angajat al ziarului, v-ati încadrat în aceasta politica editoriala si ati contribuit la campania de denigrarea a protestelor.

  Modalitatea în care o faceti este nedemna si respingatoare, amintind de campaniile absurde si primitive de propaganda din anii ’90 împotriva partidelor politice istorice. Frapeaza recurgerea la aceleasi acuzatii staliniste, peste ani si peste epoci: obiectele-tinta sunt acuzate ca ar fi platite de forte straine dusmanoase, fie ca era vorba de victimele proceselor staliniste din anii ’35-38 din URSS, fie ca a fost vorba de teroarea stalinista româneasca din anii ’50, de acuzatiile aduse de Ceausescu huliganilor platiti de agenturili straine, sau de mineriade, unde s-a gasit Kent si valuta si valuta la partidele politice.

  Va aflati domnule Bot, într-o buna continuitate istorica si companie morala. Mai aproape de noi, ati preluat dupa 23 de ani stafeta de la Darie Novaceanu, Sergiu Andon si Cristian Tudor Popescu. Ce au facut aceia la mineriade, faceti dvs. acum.

  Modul cum, în acest articol, încercati sa va dezvinovatiti, despicând penibil firul în patru, cum ca dvs. nu ati fi scris decât despre „unele” ONG-uri, „unii” lideri si „unii” manifestanti, va afunda si mai rau în ridicol.

  Este extrem de dureros cum tehnici staliniste persista si sunt preluate dupa 80 de ani, când e vorba la o adica sa dai în cap dusmanului de clasa.

  campaniilor de denigrare
  le foloseau de-alde Novaceanu,

  • @ Dan Lungu: Sunteti amuzant, mai ales pentru ca va regasesc frazele din comentariile celor care deruleaza acum campania de denigrare impotriva mea, dirijata de Toma si compania.. Folositi exact manipularile despre care vorbesc in text. Nu ma dezvinovatesc deloc, pentru ca nu sunt vinovat de nimic. Nu pot decat sa va rog sa cititi… cititi … cititi. Daca sunteti de buna credinta, daca aveti alte interese, inutil sa vorbim.

   • @Malin Bot

    Sunt silit sa recunosc ca nu am citit tot ce ati scris în cadrul campaniei staliniste de denigrare la care participati, la fel cum habar nu aveam ca vi s-ar fi reprosat participarea la aceasta campanie. Nu urmaresc recriminarile pe care vi le faceti reciproc cu diversi ONG-isti.

    Aveti asadar dreptate când ma invitati sa citesc, dar mi-e teama ca trebuie sa va declin invitatia: nu doresc sa mai citesc pe aceasta tema, cât am citit mi-a fost îndeajuns ca sa-mi construiesc o opinie pe care v-am si comunicat-o: faceti treaba stalinisto-securista, la comanda.

    Iar faptul ca, absolut independent de altii, va reprosez aceleasi lucruri, ar trebui sa va puna pe gânduri, nu sa va faca sa însailati teorii conspirationiste. Nu fac parte din nici un grup, nu cunosc pe nimeni din zona ONG-urilor, nici macar nu particip la proteste, Rosia Montana mi-e indiferenta (o teapa ca atâtea altele, data de niste tâlhari straini în cârdasie cu ai nostri).

    Pozitia mea este a unui observator neutru. Daca vreti sa credeti, daca nu, consolati-va cu iluzia ca sunteti victima unui complot.

    Pentru mine sunteti o unealta stalinist-securista, în plin secol XXI – nu-i putin lucru !

    PS

    Sa extindem logica dvs. speculativa – „daca un ONG cu finantari externe participa la proteste, înseamna ca sustinatorii externi ai acelor ONG finanteaza protestele”:

    Printre protestatari se numara nu putini corporatisti, salariati ai Ikea, IBM, Renault, etc. etc. Ergo: IKEA, IBM, Renault finanteaza proteste anti-Gabriel Resources !

    Dar dvs. nu va temeti de ridicol, caci sunteti în serviciu ordonat, EvZ, B1, ejusdem farinae.

    • @ Dan Lungu: Sunteti tot mai amuzant. Va citez: ”Sunt silit sa recunosc ca nu am citit tot ce ati scris în cadrul campaniei staliniste de denigrare…”. Păi, daca nu ati citit, cum puteti sa va dati cu parerea atat de contondent? Imi demonstrati, dumneavoastra si restul persoanelor adunate ciorchine in jurul smecherilor de la ActiveWatch, ca e exact asa cum spun. Nu cititi, primiti mesaje, le luati de bune si satiti pe mine. Sper ca mai tarziu, cand trece febra acestui subiect fierbinte, sa reluati lectura. veti intelege atunci ca ati gresit.

    • @ Dan Lungu: Imi cer scuze, pentru ca am picat si eu in pacatul dumneavoastra. Nu am citit atent PS-ul raspunsului. Nici nu stiti cat ma bucur ca ati adus acest argument in discutie pentru ca ma ajuta mult sa va demonstrez cat si cum gresiti. Eu nu am spus niciunde ca finantatorii proiectelor platesc pentru organizarea protestelor. Dar, daca nu cititi, faceti afirmatii gresite bazate pe impresii produse de altii si nu pe propria dumneavoastra judecata.

     • Si atunci daca nu ati spus asa ceva, care mai e acuzatia? Ca au primit finantare de la CET, ca si multe alte ONG-uri? Ca au sprijinit protestele? Ca au trecut pe rosu? Despre ce vorbim?

      • @ Maxa: Daca citeati articolele in discutie, nu va mai puneati astfel de intrebari.

      • Da, ii tot trimiteti pe cei care comentează să vp citească, de parcă ar fi nişte idioţi. V-am pus o întrebare simplă, nu puteţi să sintetizaţi într-un paragaf acuzaţia pe care o aduceţi ONG-urilor cu pricina? Pentru că înţeleg că principala acuzaţie, anume că Soros le-ar fi finanţat protestele a căzut. Spuneţi chiar dv. mai sus cu subiect şi predicat. Şi atunci care e problema? Spuneţi-o deschis şi cu cuvintele dvoastră, nu ne tot trimiteţi să pescuim printre rândurile dv. Dacă aveţi o acuzaţie, înseamnă că puteţi să o formulaţi direct, dacă nu, terminaţi o dată cu mascarada asta.

   • Domnule Malin Bot, cu tot respectul pentru activitatea dumneavoastra din presa de pana in aceste zile, vreau sa va transmit ca si mie mi-ati dat aceeasi senzatie, si anume ca nu sunteti impartial in subiectul RMGC. La fel si cu postul tv B1, post pe care l-am urmarit cu mare interes pana acum, dar care a aplicat o cenzura foarte evidenta protestelor impotriva proiectului de la Rosia Montana.
    Trebuie sa intelegeti ca sunt oameni in tara asta care nu sunt platiti pentru a potesta, pentru a posta mesaje la articole de presa sau pentru a emite pareri/opinii despre subiectele fierbinti din Romania.
    Dezamagirea unora vine tocmai pentru ca oameni ca si dumneavoastra dezamagesc. De exemplu eu n-as putea fi dezamagit de Ponta pentru ca pur si simplu nu pot crede nimic din ce spune.
    Nici nu ma intereseaza daca Soros plateste pe cineva sau nu, la urma urmei e om de afaceri si face ce vrea muschiuletu’ lui cu banii sai. La fel cum i-a platit Ponta & Co. pe „aia” de urlau anu’ trecut poate sa-i plateasca si Soros pe „astia” de azi. Intrebarea este: de ce oameni credibili din presa s-au pozitionat ca si aparatori ai acestui proiect ucigator pentru tara asta? Sau daca nu il apara macar se lupta cu cei care i se impotrivesc…

    • @ Nicu – TM: Nu veti gasi niciunde. In aticolele publicate pe evz.ro sau in consemnarile de de Facebook o singura fraza in care eu spun ca ma opun blocarii exploatarii. Aceasta e o alta minciuna propagata frumos de gasca de la ActiveWatch.

     • Nu va opuneti blocarii exploatarii? De parca ar trebui sa va ceara cineva voie ca sa militeze pentru blocara exploatarii. Aici ori esti pentru, ori esti contra, ori nu ai o parere. Nu exista „sunt pentru, dar nu am nimic impotriva ca cineva sa fie contra”, esti „pentru” pur si simplu.

      • Va raspund cu un citat din NicuTM :… trebuie sa intelegeti ca in tara asta sunt si jurnalisi care nu scriu pentru ca sunt platiti de o firma sau alta, la fel cum la proteste participa multi oameni care nu sunt platiti, in timp ce exista si oameni cu interese financiare. Eu mi-am permis sa pun intrebari si sa prezint lucrurile altfel decat cum ar vrea sa auda unele grupuri si sunt nedreptatit, cand sunt acuzat ca textele mele sunt platite de RMGC. Sau cand sunt insultat si jignit, ca aici, numai pentru ca un grup nu aude ceea ce vrea sa auda.

   • „ADEVARUL: Eu spun ca sunt si ONG-uri implicate in organizarea protestelor, care incaseaza sume pentru proiecte folosite exclusiv, in aceasta perioada, la organizarea protestelor.”

    Atunci va va fi extrem de simplu sa ma convingeti de buna dumneavoastra credinta prezentand DOVADA ca anumite ONG-uri „incaseaza sume pentru proiecte folosite exclusiv, in aceasta perioada, la organizarea protestelor.” Speculatii poate face oricine, la o bere. Dar cand iei o pozitie ca jurnalist, acea pozitie trebuie sustinuta cu dovezi, nu cu speculatii. Ca asa si protestatarii pot specula privind pozitia dumneavoastra.

    Apropo, presa este a patra putere in stat atata timp cat pastreaza o pozitie impartiala, indiferent de ce reclame-i umplu spatiul. In situatia actuala a EVZ, nu este cazul nici macar sa ne gandim la impartialitate. Articolele comparative pro/contra pe tema RM au avut o pozitie partizana. Am sa va dau si o sansa sa incercati sa ma contraziceti, indicandu-mi 1 (una bucata) exemplu.

     • Domnule Malin Bot,

      Va citisem materialul respectiv la vremea aparitiei pe site-ul EVZ. Chiar si comentasem intrebandu-va intr-un mod politicos de dovada, dar febra cenzurii sub pretextul „mesaj jignitor” a avut grija de comentariul respectiv.

      In materialul dumneavoastra nu apare nici o DOVADA care sa sprijine punctul dumneavoastra de vedere, respectiv “ADEVARUL: Eu spun ca sunt si ONG-uri implicate in organizarea protestelor, [u]care incaseaza sume pentru proiecte folosite exclusiv[/u], in aceasta perioada, la organizarea protestelor.” Apar doar niste printscreen-uri din care reiese doar ca ONG-urile respective au utilizat propriile pagini web pentru a-si mobiliza membrii care doreau sa participe la proteste.

      Faptul ca membrii ai respectivele ONG-uri au participat la aceste proteste tine de dreptul lor de CETATENI ROMANI:
      Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30
      (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
      (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

      Faptul ca oamenii protesteaza tine de dreptul lor de CETATENI ROMANI:
      Libertatea întrunirilor ARTICOLUL 39
      Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

      Ati gasit, totusi, un exemplu de articol impartial comparativ pro/contra publicat de EVZ ?! Doriti sa va fac eu un sumar al articolelor aparute in EVZ de cand au inceput protestele, cu notele de rigoare?

      • @ ZeroAbsolut : Asadar, dumneavoastra vreti sa va cred pe cuvant ca acei activisti care incaseaza bani pe proiecte merg la proteste din convingere. Eu va cred. Dar dumneavoastra de ce nu puteti crede ca jurnalistii din redeactii care au avut publicitate pot sa scrie din convingere ? Aplicati o dubla masura care nu e normala. Despre asta este vorba!

     • domnulle Bot, nu le mai aduceti argumente, sint aceiasi semidocti frustrati cu cirpa de vase murdare a lui arafat la git care va denigreaza pe oriunde pot si repeta ca papagalii ce au fost intruiti sa spuna.. Asa au ordin de la securistul mircea toma, chiar, dosarul astuia de la cnsas pe unde o fi, si locotenentii astuia gen talmes bumbes.
      Pentru cine nu stia, inainte de 89 camaradful mircea toma era psiholog, vai, la academia militara din bucuresti, asta intr-o vreme cind facultatea de psihologie era desfiintata. Ca sa ajungi in acel post iti trebuia un bun dosar la securitate, cu referinte exceptionale. Intre timp, se pare ca cacamaradul in discutie si-a perfectionat aptitudinile care l-au calificat atunci pentru postul respectiv.
      Lasati-i sa latre, vor obosi in scurt timp. iar fondurile lui sosros bacsi nu sint nelimitate.

     • Ah, uitasem: va recomand sa ii informati direct si pe cei de la Open Society Foundation despre „descoperirea” dumneavoastra si sa le trimiteti si materialul care contine insinuari rauvoitoare si inselatoare de genul:

      „Existenţa unor finanţări, pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor” – induce ideea ca proiectele respective au ca scop organizarea proiectelor

      „Ieri au apărut pe mai multe site-uri de știri informații privind finanțări oferite, prin diverse fundații, de miliardarul George Soros pentru mai multe ONG-uri implicate în organizarea și coordonarea protestelor din Piața Universității” – induce ideea ca Soros finanteaza ONG-uri special pentru organizarea si coordonarea protestelor

      „persoane publice cunoscute pentru activitatea civică din jurul protestelor au negat vehement că banii încasați prin ONG-uri sunt motivația acțiunilor lor.” – induce ideea ca membrii ONG-urilor respective sunt platiti si au primit finantarile special pentru proteste, si nu pentru scopul declarat al proiectelor care au castigat licitatii.

      „Un ONG care, ”întâmplător”, derulează până la 30 septembrie un proiect finanțat cu 75.000 de dolari” – prin strecurarea lui „intamplator” induce ideea ca finantarea a fost acordata in avans cu scopul ascuns de a porni proteste mai tarziu.

      „Tot ”întâmplător”, unul dintre instrumentele de comnicare publică ale acestui proiect este folosit, din 22 august 2013, numai pentru organizarea manifestațiilor din Piața Universității.” – induce ideea ca ONG-urile respective nu au desfasurat si alte activitati (respectiv cele din proiecte), si ca, fara finantare, membrii acestor ONG-uri nu s-ar fi putut mobiliza in vederea protestelor folosind alte pagini de social media.

      „Banii vin de la un trust format din mai multe fundații, printre care și fundația miliardarului George Soros. ”Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală și de Est” (CEE TRUST) este un grup format din șase fundații private, printre care ”Institutul pentru Societate Deschisă” al lui Soros.” – induce ideea, prin identificarea explicita doar a Open Society Foundation, ca ex-fundatia Soros isi asuma rolul de lider in cadrul CEE Trust, taind si spanzurand cu privire la finantari.

      „Conform informațiilor publicate de CEE Trust, pe pagina oficială http://www.ceetrust.org, organizația finanțează mai multe proiecte în România, unele aflate în derulare. Pe listă sunt ONG-urile cele mai active în promovarea protestelor din Piața Universității, sumele individuale încasate de acestea fiind de ordinul zecilor și sutelor de mii de dolari.” – induce iar ideea CEE TRUST are interes special in finantarea ONG-urilor respective care au ca unic scop promovarea protestelor, ignorandu-se deliberat faptul ca ONG-urile au castigat licitatii cu proiecte al caror scop este cu totul altul, ceea ce nu le interzice membrilor sa participe la alte activitati civice.

      „Din 30 aprilie 2013 CEE Trust a incetat activitatea de evaluare şi sustinere a unor noi proiecte, finalizând finanţarea pentru cele în derulare. Un astfel de proiect este cel folosit pentru organizarea protestelor din Piaţa Universităţii.” – iar se induce ideea ca CEE TRUST a planuit totul din timp, iar se afirma ca „un astfel de proiect” are drept scop organizarea protestelor.

      • @ ZeroAbsolut: Ati folosit de OPT ori expresia ”induce ideea”, textul spune ceva, pe asta discutam nu pe interpretari subiective. Treaba cu ”induce ideea” e …

 3. Domnule Mălin Bot,
  Dacă doriți să mai dați o replică în susținerea afirmațiilor dv, legate de independența stranie și bălțată a demonstranților din PU, vă propun o direcție de investigație pe un teren alunecos. Pe scurt, vă propun să pariați pe mâna lui Ponta (nu neapărat cu Soros la mijloc), având în vedere următoarele indicii, sugestii și reclamații: :)

  1. Daniel Daianu: „Am pierdut 220.000 euro pe mâna lui Sima”

  2. Cristian Sima: „Subsemnatul mă aflu în Islanda întrucât am fost nevoit să părăsesc temporar România, urmare a ameninţărilor cu moartea primite din partea reclamantului Tatika Investments LTD”.

  3. „Tătika”, un off-shore cipriot, a mers tot pe mâna lui Cristian Sima , i-a împrumutat 400.000 euro, au încheiat un contract și au ajuns cu recunoașterea lui sima într-un proces pentru recuperarea creditului. Tăticii lui Tătika: Puiu Popoviciu, Radu Dimofte (ambii ginerei de-ai lui Ion Dincă Teleguță aka Te-leagă), Nicolae Badea. Trei, Doamne, și toți trei vor declara la fel: „Noi nu jucăm la bursă, dar am mers pe-o mână moartă”. Amenințarea cu moartea are casa ei de pariuri – hotelul “Howard Johnson” din capitală- și a început să-și arate coasa ascuțită când i-a cerut lui Cristian Sima să verse tot ce are: casă, masă, terenuri și acțiuni la Bursa din Sibiu.

  4. Specialiști postdecembriști, din 1992 încoace, în înființări de companii anonime, de teapa off-shore, în SUA- New Jer : Puiu Popoviciu și Bogdan Bartolomeu (soț de-al primei neveste a lui Adrian Năstase)

  5. In vino veritas. “Clubul Vinului” și-a pornit activitatea cu o serie de acționari printre care Călin Popescu Tăriceanu, Puiu Popoviciu, Bogdan Bartolomeu. Nici Tăriceanu n-ar fi jucat la bursă dacă nu dădea “din întâmplare” peste un ziar care i-a arătat cu degetul acțiunile partenerului său de afaceri necurate, Dinu Patriciu ( acțiuni telefonate cu taxă inversă, ca pentru gașca pariorilor cinstiți: SRS, Voiculeasca jr. și alți motănei de casă).

  6. La 31 iulie 2013, Gabriel Resources (GBU) avea înregistrați 26% acționari flotanți de pretutindeni (!!!), iar “Newmont” (George Soros) nu mai deținea 20%, ci 13% din nr total al acțiunilor. Cine a știut ce poate să joace pe mâna lui Ponta, acela a vut ocazia să aplice principiul de lucru nesperat: „Nu aduce anul ce poate cârlanul” :)
  Poate aflăm și noi fluctuația acțiunilor cumpărate/răscumpărate la Bursa din Torono, în special invazia acționarilor din țara de origine românească, cu și fără off-shor-uri intermediare, după ce premierul jucăuș Ponta va reabilita acțiunile firmei “Gabriel Resources” cu adoptarea legii RM sau o HG de nevoie. Binecuvântare meritată de toți acționarii-parteneri de afacere necurată din imediata apropiere, bine-serviți în aceeași securitate din rândul ciocoilor vechi și noi.

  7. MRU (recent-Evz, la Ordinea Zilei, cu MM și Mălin Bot ) : “Domnul Ponta a făcut o concentrare a serviciilor de informații la cabinetul său. Nu-mi place concentrarea autorității administrative în mâna primului ministrul. Serviciile ar fi trebuit lăsate acolo unde erau. Oamenii din SRI și SIE sunt îndeajuns de responsabili încât să reziste presiunilor, în ciuda acestor lucruri”. Asta cu responsabilii rămâne de văzut; în rest se aplică strategia de lucru tipizat de premierul Năstase, când și-a adus în preajmă tot asemenea oameni de acțiune, printre care, la vrăjeală, micul Vrăjitor.
  Obligația și însămânțările înainte de toate! Recolta vine de la sine.

  8. Pentru dl. Daniel Daianu, de la pct. 1, și alți perdanți dornici de reabilitare:
  – Mai trageți o dată! :)

  PS. Pentru dezvoltarea acestor idei productoare de pagube și căștiguri, după puterea ghicitului în acțiunile magice ale vrăjitoarelor din Guvernul României, mă găsiți din când în când pe blogul Norei Damian- „Grădina de hârtie”.
  S-auzim numai de bine!
  Taika Terezu

  • ROTFL..

   Deci George Soros s-a suparat pe ceilalti actionari Gabriel Resources ca l-au facut sa piarda cateva sute de mii sau milioane $, vrea sa se razbune acum si s-a apucat sa arunce cu bani in ONGuri ca intr-o telenovela de doi bani???

   Domnule Malin Bot, pana cand nu aveti o singura dovada ca cineva este „platit” pentru aceste proteste, va cam umpleti de ridicol. La ONGuri sunt cativa angajati si multi voluntari. Aveti cea mai vaga banuiala ca angajatii aia nu ar mai putea fi platiti daca nu ar protesta?.. Sau ca voluntarii primesc bani pentru a ajuta la organizarea protestelor? De cand e imoral ca o organizatie ca ActiveWatch sa se implice intr-un protest impotriva coruptiei? Ca aici nu mai vorba de mult doar de ecologism.. Mi se pare penibil sa acuzi societate civila ca participa activ la protestele.. societatii civile. PENIBIL. Iar cand singurele ‘dovezi’ prezentate sunt utilizarea paginilor de internet ale acesto ONGuri pentru promovarea protestelor, nu faceti decat sa va acoperiti si mai tare de acest penibil

   • @ pehash: Constat ca nici dumneavoastra nu cititi ce comentati. Sau cititi si aveti alte interese.

    Nu credeti ca e ridicol sa perpetuati minciunile pe care tocmai le explic mai sus?

    Un exemplu concret gasiti in articolul care a starnit atata tevatura si campania de denigrare marca Mircea Toma. Acolo nu e o dovada, sunt toate dovesile cu privire la doua proiecte CONCRETE.

    Nu e nimic rau ca un ONG sa militeze pentru respectarea legii, insa problema e ca nu poti spune ca militezi pentru asta daca promovezi un protest neautorizat care incalca doua legi> Codul Rutier (art.92) si Legea privind Ordinea Publica. Nu prea se pupa una cu alta.

    Spuneti: „Mi se pare penibil sa acuzi societate civila ca participa activ la protestele.. „, e penibil sa spuneti asta ca raspuns la un text in care tocmai explic ca asta e o dezinformare.

    Eu cred ca oamenii de buna-credinta nu pot sa fie pacaliti atat de usor si ca va dati degeaba de ceasul mortii sa sustineti minciunile propagate de smecherii de ONG.

    • Deci
     1. nu aveti dovezi ca protestatarii sunt platiti, doar ca niste ong-uri care au fonduri de la x si y se implica in proteste. e o diferenta mare intre copiii aia care dansau deplacere tango cu autocolante ‘salvati rosia’ pe spate printate de un ong si un jurnalist care e platit sa scrie minciuni, nu?
     2. singurul argument ‘moral’ este ca protestele nu sunt autorizate!?!? nici revolutia din ’89 nu a fost autorizata. mineriadele? ‘golanii’ aia care s-au prins ca aceiasi comunisti ramasesera la putere au murit pentru ca nu aveau autorizatie. azi nu se mai moare pentru ca adevarul nu mai poate fi ascuns atat de usor. ba da, au primit autorizatie.. sa protesteze in parc la Izvor. probabil ca daca s-ar fi strans suficienti cat sa blocheze traficul acolo ar fi primit autorizatie in padurea Baneasa. da, incalca litera legii, dar cum altfel ar putea protesta impotriva unor care manuiesc legile dupa bunul lor plac.

     Domnule Malin Bot, sper ca aveti prieteni cu coloana vertrebrala care nu va vor mai privi in ochi o vreme… poate macar asa va veti da seama unde/cum ati ajuns.. Daca nu-i aveti, mi-e mila de dvs.

 4. D-le Bot, v-ati zbuciumat in ultimele 3 saptamani pe acest subiect peste tot (B1, EVZ, facebook, alte publicatii etc.) Pai daca nu va crede nimeni a cui e problema? A dv. Cautati alte subiecte pe care sa fiti mai credibil.Incercari de manipulare prin omisiune sunt la ordinea zilei si cetatenii au devenit imuni.

  • Nu, nu, ca mai sunt care-l cred. Si nu doar EVZ, B1 sau Antena 3. Ci si In Linie Dreapta (Doamne ce reclama le mai fac degeaba!) sau fratii Roncea. Probabil si Blogary, dar n-am stomac sa intru acolo, astia de la ILD is mai amuzanti macar.

  • Are dreptate Nadia.Maline,te apreciez mult,dar(si) de data asta adevarul este undeva la mijloc.Citeste si parerea lui Sorin Ionita.Merita!

  • @ Nadia: Nu m-am zbuciumat deloc, stimata doamna. Am raspuns doar punctual tuturor dezinformarilor si tentativelor de denograre. E normal sa am o reactie cand se propaga minciuni. Pa B1 nu am vorbit despre asta, dar e o idee sa prezint publicului aceste lucruri. Va multumesc pentru sugestie!

 5. Mai draga, nici eu nu am zis despre TOATE elementele din piata Universitatii ca ar fi fasciste si drogate, ci doar despre UNELE dintre ele.
  Sunt curios daca imi veti publica dezmintirea.

 6. Mircea Toma si Active Watch nu trebuie sa explice nimic. Dumneavoastra trebuie sa dovediti cu documente si probe dincolo de orice dubiu ca se fac vinovati de ceva. In rest, cum au spus antecomentatorii – penibila tentativa de a explica ce a inteles toata lumea.

 7. Stai linistit, dom’le… Eu am un foarte bun amic care nu imi mai raspunde la telefon de cand mi-am exprimat niste indoieli legate de protestele anti-Rosia Montana. Si nu pe chestiuni pe fond, daca e cazul sau nu sa se faca exploatarea, ci doar pe niste aspecte marginale, care mie mi s-au parut ca denota o oarecare ipocrizie… De pilda, faptul ne rupem atata in bucati de poluarea de la cateva sute de km de noi, dar toleram sa traim in cea mai poluata si infecta zona din Romania, Bucurestiul, fara sa facem nimic in acest sens, ca strigam „Jos Capitalismul” dar lucram la multi-nationale pe bani frumosi, ca sustinem „legalitatea mai presus de orice”, dar ocupam ilegal Piata Universitatii zi de zi samd. Daca omul asta, pe care il stiu de atata vreme, nu mai vrea sa aiba de-a face cu mine doar pentru ca mi-am exprimat niste pareri, ce pretentii poti sa ai de la unii care nu te cunosc. Sincer, eu nu am crezut ca vom mai avea parte de o izbucnire atat de violenta de ura, intoleranta si scindare dupa episodul cu Referendumul din 2012. Se pare insa ca m-am inselat, probabil e o strategie si asta, suntem mai usor de prostit cand suntem inversunati unii contra celorlalti…

  • Aveti dreptate; conflictul a creat inversunare. Dar numerele conteaza. De o parte sunt Malin Bot si inca cel mult 20 de persoane care sa dau, amuzati din ce in ce mai tare, de ceasul mortii pe Internet. De cealalta, 10-15.000 de oameni pe strada, numai in Bucuresti.

   • OK, daca o iei asa, suntem aproape 2 mil. de bucuresteni si doar 15.000 maxim in piata… Dar la voi astia, „revoltatii”, logica functioneaza doar pana la punctul unde aveti voi dreptate. Daca sunt mai multi aia care spumega pe net nu inseamna si ca opinia lor este majoritara. Si chiar daca ar fi, eu zic ca oricine are dreptul sa fie sau sa nu fie de acord cu o idee, fara sa fie crucificat ca un talhar pentru ceea ce gandeste, asa cum faceti voi cu Malin Bot si cu oricine altcineva care nu zice ca voi…

    • Andy, aşa de intrare: spune-mi, te rog, cu mâna pe inimă, că din punctul tău de vedere, ca cititor neutru al unui articol de ziar (nu ca cititor angajat de o parte sau alta) dl. Mădălin Bot nu a dorit să inducă cititorilor ideea (nu îndoiala, atenţie!) că Miliţia Spirituală, Active Watch şi alţii au primit bani de la George Soros ca să organizeze aceste proteste şi ca să-i facă acestuia jocurile.
     Nu de alta, dar el spune acum că nu aşa ceva a zis. Bine, nici nu poate să ne spune ce anume a zis de fapt, doar ne tot trimite pe fiecare să-i citim articolele. Eu i le-am citit şi oricât m-am străduit tot la concluzia că asta e ceea ce a vrut şi a reuşit să transmită, deşi el neagă acum acest lucru.
     Apoi, spune-mi şi mie dacă ţie ţi se pare normal ca un jurnalist să facă asemenea acuzaţii grave pentru ca după aceea să vină să spună textual „Eu nu am spus niciunde ca finantatorii proiectelor [Soros, după Madălin Bot] platesc pentru organizarea protestelor.” şi să-şi invite cititorii să înţeleagă ce anume a vrut el să să spună printre rânduri. Scuze, dar dacă tu ca ziarist vrei doar să ridici nişte suspiciuni cu privire la nişte persoane, organizaţii, categorii de persoane, ce-o fi, o spui la rubrica „opinie personală” sau „uşa de la baie”. Altfel aduci dovezi şi nu insinuări.

     • Asa cum cei anti-proiect, inclusiv jurnalisti, induc publicului ideea ca toti cei care sustin proiectul sunt platiti de RMGC? Nu vad pe nimeni pus la colt pentru asta…

      • @ Andy-Daniel Tanase. Ati surprins excelent mentalitatea detractorilor de la ActiveWatch. Ei au dreptul sa plaseze calomnii si insulte la adresa oricui, dar daca cineva ii intreaba de sanatate e dezastru. Campania de denigrare derulata zilele acestea este o rusine pentru aceasta organizatie.

      • Malin Bot: Andy nu mi-a raspuns la intrebare. In schimb, a sugerat ca si dumnavoastra faceti ca si cei care spun ca toti sustinatorii proiectului RMGC ar fi platiti. Adica induceti o idee, Doar ca pe invers. Si numiti asta jurnalism.

    • Mi-e greu sa cred ca milioanele de bucuresteni care nu protesteaza stau acasa pentru ca au incredere in ce le spune Malin Bot.

     • E mult mai usor de presupus ca stau acasa pentru ca nu-i intereseaza mesajele protestatarilor… In fine, scopul meu nu a fost sa intru in polemica cu cineva, ci sa combat aceasta inversunare idioata care bantuie polemica legata de Rosia Montana. Oricat ar crede cineva ca adevarul este de partea sa, tocmai in interesul cauzei pe care o sustine, este dator sa asculte si argumentele contra, fara sa-l sfasie pe cel care le prezinta. E o chestiune de bun simt… Adica, fratilor, sa fim seriosi… Proiectul Rosia Montana este un proiect de miliarde de euro… Asadar, dat fiind ca e atata banet implicat, e logic de presupus ca pe langa cei care sustin exploatarea sau dimpotriva, se opun proiectului, in mod sincer si dezinteresat, exista indivizi si grupuri care sunt pentru sau contra animati de interese pecuniare, mai mult sau mai putin transparente si legale. Practic, este in sprijinul celor care sunt pro sau contra proiectului din convingere sa se delimiteze de cei „interesati” intr-un sens sau altul, tocmai pentru ca dezbaterea sa fie una de idei, si nu o licitatie in care cel care da mai mult castiga. De aceea, semnalul tras de Malin Bot ar trebui apreciat in primul rand de cei care sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana din convingere personala, dar reactia virulenta pe care a declansat-o acest demers jurnalistic ma face sa cred ca procentul celor „interesati”, vizati in mod direct de acest articol, este mai mare decat pare la prima vedere…

      • Andy,

       Tu vorbeşti aici de principii şi sunt cu totul e acord cu ceea ce scrii. Problema mea – nu pot să zic de alţii – cu ceea ce face Mălin Bot este că dincolo de a deschide o investigaţie jurnalistică pe tema pe care o enunţi şi tu (cine, de ce e finanţat?) face lucrurile pe jumătate, prezentând nişte cifre şi rapoarte disponibile public pe web-site-uri şi completând restul cu insinuări. De pildă, din ceea ce scrie Mălin Bot, eu nu am de ce să mă delimitez de Active Watch, de Miliţia Spirituală sau de alte ONG-uri care au luat luat finanţări până acum de la Open Society sau de la CEE Trust. Pentru că motivul pe care ni-l prezintă Mălin Bot, anume că asemena ONG-uri ar fi fost finanţate de Soros pentru a iniţia protestele şi pentru a fi împotriva proiectului, nu se susţine cu documentele pe care le prezintă. Cum am zis şi în altă parte, eu am o problemă în general cu astfel de finanţări, venite nu doar de la Open Society, ci şi de la orice alte mari companii care vor să facă green-washing, însă asta e o practică întâlnită pe scară largă în România şi să faci din asemenea finanţări primite de AW sau MS un caz special e material pentru proşti sau adepţii teoriilor complotului. Mai mult, Mălin Bot susţine că nu ar fi acuzat niciodată AW sau MS de a fi primit fonduri în vederea iniţierii de proteste contra RMGC şi ne invită pe noi să înţelegem ceea ce a vrut să spună cu adevărat. Scuze, ăsta nu e un demers care poate fi luat în serios, oricât de principial ar fi să îi iei la puricat şi pe unii, şi pe alţii.

 8. Amuzant articol. In urma unor articole penibile creezi niste papusi de paie cu care sa te lupti si castigi vitejeste. Problema ta este ca tu ai scris articole penibile si penibilitatea nu scade comparand-o cu penibilitatea unor activisti platiti de Soros. Nici cu penibilitatea unor drone platite cu 50 de lei sau o masa de pranz de PSD.
  Subiectul este altul si atunci cand nu faci propaganda conform scriptului RMGC, scrii contra unor demonstranti luati individual. S-a dovedit practic ca prinde la prosti.

  As vrea sa vad un disclaimer, ca la pungasii din alte tari care atrag totusi atentia ca ar putea fi pungasi: „am primit/primesc bani, foloase sau promisiuni, direct sau prin interpusi, de la RMGC”. Sa stim de la inceput despre ce vorbim.

  • @ RazvanM: ”Curajosul” domn RazvanM care nu isi asuma cu nume si prenume afirmatiile. Constat din tonul abraziv ca sunteti bine tulburat de discutia asta. Doare, nu-i asa, sa fiti acuzat pe nedrept? Cereti cu lacrimi in ochi dovezi, dar cand dumneavoastra formulati acuzatii nu prezentati nicio dovada. O dubla masura care va expune ipocrizia. Punctual, cu privire la cele doua proiecte discutate sunt in articole toate dovezile, dar nu discutati despre asta evident. E mai simplu sa derulati campania de denigrare si dezinformare. Felicitari ActiveWatch pentru eficientă.

   Ofiterii in rezerva de la Direcția V a Departamentului Securității Statului si mai ales colegii lor de la Serviciul Special D ar putea sa fie invidiosi. Celor foarte tineri din ActiveWatch le poate explica Mircea Toma farte bine cu ce se ocupau oamenii astia … din propria experienta

   • Domnule Bot

    Chestiunea relatiei dumneavostra cu RMGC trebuie clarificata. Altfel s-ar putea da impresia ca sunteti intr-adevar un mercenar.

    Numai bine,

    Peter Manu

    • @ Peter Manu: Astazi m-am prountat pe fond.

     Marea problemă a acestui proiect este dincolo de toate argumentele tehnice care se pot aduce în dezbaterea publică și e dincolo de orice garanție legală sau contractuală pe care statul român o poate impune acum în acte

     http://tinyurl.com/qz568xp

     • Domnule Bot

      Articolul din link nu contine informatii in legatura cu relatia financiara dintre RMGC si dumneavoastra. Cred ca aveti obligatia sa raspundeti, clar, da sau nu, la aceasta intrebare, de care depinde in intregime credibilitatea dumneavoastra in aceasta discutie.

      Pe curand,

      Peter Manu

      • @ Peter Manu: Nu exista, stimate domn nicio „relatie financiara”. In perioada in care RMGC a acordat bugetele de publicitate eu lucram la Adevarul, care a refuzat public publicitatea lor. Dincolo de asta, si daca eram la EVZ atunci, faptul ca o redactie are un contract de publicitate nu poate duce la acuzarea jurnalistilor de ceva. Cei de la ActiveWatch stiu bine unde am lucrat si tocmai de aceea spun ca e o campanie de denigrare execrabila cand ma acuza de asa ceva. Culmea, constat si in dezbaterea de aici, corul denigratorilor ma acuza fara niciun drept de apel si fara a prezenta vrea dovada pentru acuzatiilor lor in timp ce spun ca eu am de prezentat dovezi, desi ele sunt limpede prezentate. Este o ipocrizie teribila.

 9. Foarte frumos. Cu rmătoarele precizări pe care mi le semnalează un amic francez:
  Omul uita si cum in prima duminica de maifestatii urla prin telefon la B1 cind manifestantii au ajuns la guvern :
  „manifestatie neautorizata”, „ce face jandarmearia”, „blocheaza saracii soferi” si alte timpenii de genul.
  Omul uita ca a NUMAI el a scris 5 ( cinci ) articole plus un update pe tema asta. Ca sa nu mai punem la socoteala cele scrise de Marius Ghizelean, Andreea Udrea si Simona Ionescu pe tema asta.

  • @ Florin Iaru: Nu obisnuiesc sa ”urlu” stimate domn. Dati televizorul mai incet si veti avea surpriza placuta sa constatati ca oamenii care vorbesc acolo nu striga unii la altii. In plan secund, blocarea unui drum incalca Codul Rutier, articolul 92 si protestele neautorizate incalca Legea privind Ordinea Publica. Este anormal ca autoritatile sa nu intervina cand se incalca legea. Daca asta vi se pare o pozitie incorecta inseamna ca e mai bine pentru dumneavoastra sa va mutati intr-o tara in care sediile institutiilor publice sunt din panza sau frunse de palmier.

   • „In plan secund, blocarea unui drum incalca Codul Rutier, articolul 92 si protestele neautorizate incalca Legea privind Ordinea Publica. Este anormal ca autoritatile sa nu intervina cand se incalca legea.”

    „Va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat in aceste zile, ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Aici sunt reprezentantii Guvernului, ai Ministerului Transporturilor, in mod organizat, esalonat, sa asiguram aceasta deplasare ordonata a tuturor spre locurile dumneavoastra.” (Ion Iliescu, 15 iunie 1990)

    • @ Andrei Pantu: Daca faceati un minim efort de documentare, aflati usor ca e pueril sa plasati discutia cu mine in contextul sugerat. Va rog si pe dumneavoastra sa cititi inainte de a purcede in dezbatere.

 10. Dle. Bot,

  Aveti dreptate, e o mare minciuna cand cineva va acuza ca ati spus ca Militia Spirituala sau Active Watch sunt finantate de Soros pentru a impiedica proiectul RMGC.
  De fapt, dumneavoastra spuneti doar urmatoarele (reiau din text):
  – mi-am exprimat pe facebook convingerea ca Mircea Toma si Liviu Mihaiu au interese personale in blocarea proiectului RMGC si folosesc in acest scop ONG-uri pe care le controleaza
  – Eu spun ca sunt si ONG-uri implicate in organizarea protestelor, care incaseaza sume pentru proiecte folosite exclusiv, in aceasta perioada, la organizarea protestelor.
  – Militia Spirituala si Active watch primesc bani de la Soros pentru organizarea de proteste in general
  – Militia Spirituala si Active Watch sunt printre ONG-urile implicate in organizarea protestelor impotriva RMGC
  – E adevarat ca protestele pot bloca proiectul RMGC (zic ca asta isi propun in mod explicit, aici nu e urma de indoiala).

  Deci concluzia e ca nu ati spus ceea ce ati spus. Dar ati lasat fara urma de tagada sa se inteleaga acest lucru. Ati discutat macar o data cu Mihail Bumbes sau cu Mircea Toma inainte de a lansa asemenea teorii?

  Daca aveti dovezi de ce nu le prezentati? Vreau si eu o dovada ca Militia Spirituala sau Active Watch au primit bani in vederea organizarii unor proteste de masa. Una singura,

  Comparatia cu ziarele nu tine. Pentru simplul motiv ca intre reclama pro RMGC si refuzul ziarului care a primit acea publicitate de a prezenta stiri anti-RMGC e cat se poate de logica (sigur, nu inseamna ca asa e pana la proba contrarie). Cel mult, se poate sustine ca o ONG care a primit bani de la o Fundatie, care la randul sau a primit o parte din bani de la o alta Fundatie a unui om de afaceri nu va intreprinde actiuni impotriva pozitiei oficiale a Fundatiilor (din cate stiu, nu exista) sau a pozitiei implicite a acestora (considerand ca Fundatia lui Soros face jocurile acestuia. Nu mi-l imaginez totusi pe Soros dand ordine directe, nu prin fundatie, lui Mihail Bumbes, daca nu vrem sa cadem in derizoriu). Pentru ca ziarele respective de asta sunt acuzate in primul rand: ca primind bani de publicitate – repet, de publicitate – de la RMGC au uitat sa mai fie obiectivi si sa arate si punctul de vedere contrar celui al RMGC. Or in cazul ONG-urilor, ceea ce sustineti dumneavoastra e nu doar ca o finantare mediata prin doua fundatii, pentru finantarea unor proiecte generale, alaturi de alte ONG-uri, este la fel cu primirea de bani direct de la RMGC pentru publicitate in favoarea RMGC, ci chiar ca banii astfel primiti de ONG-uri ar fi fost nu pentru a face non-combat sau pentru a sustine un punct de vedere, ca in cazul ziarelor, ci chiar pentru a intreprinde actiuni si inca actiuni impotriva legii in Romania. Si acum spuneti ca de fapt sunt doar presupuneri, ca nici nu ati afirmat asa ceva.

  Ati intins-o de-a pleznit, ce sa mai …

  • @ Maxa: Punctele de vedere ale celor vizati de articolul despre care vorbim sunt prezentate acolo. Tot acolo gasiti informatiile clare. Trebuie doar sa cititi!

   • A avea o discutie cu cineva despre subiect, ca ziarist, inseamna si a relata acea discutie pentru public. Nu a reda niste franturi, carpite cu poze de pe Facebook intr-un articol plin de acuzatii grave la adresa persoanei respective. Este clar ca cei citati de dumneavoastra se refera doar la anumite aspecte semnalate in articol, nu la toate acuzatiile pe care le-ati formulat. Adica fie le-ati pus in vedere numai o parte din acuzatii atunci cand ati discutat cu ei, fie nu ati redat tot ceea ce era relevant pentru cititori din discutie si atunci mintiti prin omisiune.
    Pana la urma articolul dumneavoastra si altele pe tema asta nu sunt decat un exemplu de jurnalism prost si partinitor, in care sunt facute acuzatii de o mare gravitate, cu consecinte penale as zice, dar care sunt tratate ca intr-un tabloid. Un asemenea scandal ar fi necesitat niste investigatii jurnalistice serioase pentru ca la asemenea acuzatii trebuia sa aveti un dosar beton.
    In schimb, acum veniti si scrieti pe contributors ca lumea v-a inteles gresit, ca de fapt ati spus altceva decat s-a inteles si s-a interpretat si altele asemenea. Explicatii si scuze. Repet, cand faceti asemenea acuzatii, ar fi bine sa fiti sigur de ceea ce scrieti, adica de veridicitatea acuzatiilor si de probe (macar jurnalistice), nu sa scrieti lucruri de genul „ceea ce spun eu e adevarat pentru ca X nu neaga” sau insinuari de genul „il credem pe cuvant?”. Stiti ce e trist pentru dumneavoastra? Faptul ca oamenii nu v-au crezut – chiar daca le-ati ridicat niste semne de intrebare – nu din cauza reactiilor celor atacati (personal nu am citit niciuna pentru ca nu m-au interesat), ci din cauza ca nu i-au convins articolele si „probele” din ele raportate la gravitatea acuzatiilor. Ce naiba? Nu scrieti la „Dimineata” in 1990 si nici cititorii nu mai sunt aceiasi.

    • @ Maxa: Constat ca nu expuneti argumente punctuale si lipiti o serie de etichete jignitoare si incorecte. Trag de aici concluzia ca nu doriti un dialog obiectiv. Nu pot sa va raspund decat cu acelasi cuvant: cititi!

 11. Despre ce discutăm noi aici ? Cineva își exprimă părerea într-un mod democratic- părere care nu convine unui grup. Dintr-o dată trebuie să se justifice, să se scuze, e făcut stalinist, deținătorii ”adevărului absolut” îl atacă la baionetă- pentru ce ? Haideți să fim serioși- o ”demonstrație” cu blocarea de drumuri ar fi măturată extrem de rapid în orice capitală civilizată. Și mai grav- faptul că niște oameni sunt fraieriți să iasă ”din patriotism” (lozinca cea mai frecventă- aia cu nu ne vindem bogățiile patriei- e cel puțin de prost gust) la momentul când, în spatele lor- cineva marcă bănuțul într-un mod foarte direct.

 12. D-le Bot, este extrem de ușor să scrieți toate balivernele pe care le scrieți și apoi să veniți să vă plângeți că există o campanie de denigrare împotriva dvs.
  Dacă ați avea măcar un pic de coloană vertebrală ați înghiți gălușca și v-ați opri aici. Dar nu, continuați în aceeași manieră. Când sunteți întrebat de dovezi trimiteți pe toată lumea să vă citească articolele. Ei bine, eu am PIERDUT ceva timp și le-am citit și, cu toate astea, nu am găsit nici una din dovezile pe care susțineți că le-ați adus în texte. Tot ce am găsit sunt insinuări și niște grant-uri acordate de CEE Trust (nu de Soros) către cei de la Miliția Spirituală.
  Poate că dacă ați fi citit măcar obiectivele celor două proiecte ale acestora, pe care de altfel le și citați, ați fi priceput că se referă la activism social. Activismul social se manifestă și prin proteste de stradă.
  Textele dvs. sunt o lecție de manipulare și nu jurnalism. Cu adevăruri trunchiate poți face pe oricine să arate așa cum vrei tu. Însă asta nu demonstrează decât părtinire, nu și imparțialitatea pe care o clamați în acest așa-zis drept la replică.
  Și încă un lucru: dacă tot susțineți că sunteți jurnalist, nu mai stâlciți limba română. Dacă nu puteți scrie corect de la bun început, aruncați un ochi pe literele înșiruite pe pagină la final și faceți corectura necesară. Și nu mă refer numai la postările dvs. exaltate de pe această pagină (inclusiv textul principal), ci și la textele pe care cereți cu atâta ardoare să vă fie citite.
  Toate cele bune.

  P.S.
  Știu că mi-am pierdut timpul să citesc acele texte și ca să vă răspund, dar m-am săturat de „jurnalismul” practicat de dvs și cei ca dvs. Asemenea „jurnaliști” sunt cei cărora li se reproșează că sunt presă mincinoasă și viciată (și nu mă refer numai la Roșia Montană).

  • @ Alex Rampelt: Puteti sa enumerati punctual INFORMATIILE false din aticole? Tot ceea ce spuneti sunt etichete subiective. Vreau sa imi spuneti: informatia asta nu exista, sau e falsa.

   ”Activismul social se manifestă și prin proteste de stradă”, nu zau? Si nu trebuie sa stie cei din piata cine sunt ”activistii” care beneficiaza de fonduri pentru a ”se manifesta” prin proteste? Eu cred ca trebuie sa stie, cu ce argument ma contraziceti?

   Daca va place sa fiti o persoana pentru care gandesc altii, e treaba dumneavoastra.

  • @ AlexR: Va apartine acest text: ”O profesoară tembelă (pe deasupra și țigancă) de la Colegiul Bilingv George Coșbuc se trezește să arate elevilor că pe lumea asta există diferențe (nu poate să facă asta decât cu poponari, lesbiene și alți anormali?! ce dracu, nu era mai ușor cu țigani de-ai ei?!). Mai sunt vreo două trei exemplare de profesori d-ăștia. TÂMPIȚI!!!”. Stiu ca nu are legatura cu subiectul discutat, dar daca tot ati abordat alte teme in ceea ce ma priveste, e bine sa ne cunoastem mai bine.

 13. Departe de mine intentia de captatio benevolentiae (caci stiu caci pot sa mi-o iau imediat), dar cititorii acestui site, sunt printre cei mai informati si posesori de gandire critica din internetul din Romania.

  Eu stiu, ca-s ani buni de cand public aici si am fost deja trecut prin furcile caudine atunci cand mi-am permis argumente insuficient cantarite. Sa vii cu un drept la replica pe contributors.ro nu este o simpla plimare prin parc. Trebuie bine gandit si un exercitiile de sinceritate sunt indispensabile, altfel efectul este contrar celui cautat.

  • @ Ciprian Ciucu: Evident ca ma asteptam sa urmeze si aici acuze si insulte gratuite. Dar eu am rabdare si explic. Nu ma intereseaza in special opiniile celor pentru care au gandit altii, ma intereseaza sa ajunga la argumentele mele cei care stiu sa gandeasca singuri si nu se lasa atrasi in corul denigratorilor dirijat de Toma si compania. Ii cunosc bine organizatia si stiu exact ce resurse are. Le regasesc perfect in aproape toate reactiile ostile. Va multumesc pentru tonul echlibrat.

 14. D-le Malin Bot,am scris un articol pe care l-am trimis spre publicare catre Kamikaze unde am mai publicat.Nu stiu daca o sa apara dar v-am nominalizat intre ziaristii „buni” si care au contribuit la salvarea statului de drept in vara lui 2012.Asta ca sa stiti care este punctul de plecare al scurtului meu comentariu.In primul rand sunt convins ca citind articolele colegilor d-voastra precum dl Tapalaga ati sesizat densitatea de comentarii descumpanite.Ce a deranjat nu a fost informarea legata de finantarile de catre Soros a anumitor ONG-uri.Deranjant a fost cand accentul a cazut numai pe acest lucru zile la rand in EvZ. Aproape cu nimic diferit fata de genul de presa realizat de A3.Cand in strada ies 15-20 de mii de oameni, insistenta cu care B1 si EvZ prin ziaristii sai, printre care va numarati si d-voastra au amintit de Soros a deranjat.Si asta nu pentru ca enunta un neadevar,ci pentru ca ati lasat sa se inteleaga ca acela e intregul ADEVAR ,ca acesta manifestatie e nesincera.Prin comparatie e ca si cand eu as fi acuzat ca am participant in calitate de basist la protestele din Piata Victoriei,cand eu m-am dus sa apar statul de drept si nu pe Basescu.Daca ONG-urile erau atat de puternice in Romania de ce niciodata nu au reusit niciodata sa stranga mai mult de cateva sute de oameni la un protest?Fie ca era vorba de salvarea parcului Bordei sau mai stiu eu ce.Iar acum au reusit sa faca sa iasa zeci de mii de oameni in toata tara?Cum,prin ce strategie?Vorbind intruna de 10% (zic si eu,habar nu am) din manifestanti, ati ignorat cei 90%.Ori asta e manipulare,voita sau nu,iar publicul d-voastra s-a simtit jignit.Nu pt ca
  ar cere sa scrieti intrun fel anume.Dar in mod cert se asteapta sa nu scrieti si comenta precum cei de la Antena3.Ganditi-va daca ati mai avut asemenea comentarii vreodata in care atatea persoane sa isi declare dezamagirea.Chiar toti gresesc? Oricum,va spun sincer,a fost un dus rece modul in care s-a raportat B1 si EvZ fata de aceste evenimente.Si nu e vorba ca trebuia sa le laude.Ar fi fost suficent sa relateze despre ele si atat.Cum doriti ca cititorii participanti sau care urmaresc fenomenul pe fb sa nu se simta jigniti cand dintre sute de pancarte,inteligente,haioase,politice,se alege una pe scrie „jos capitalismul” si se comenteaza 1 ora pe B1 plus articole in EvZ despre cat de periculos gandesc protestatarii si ca vor anarhie.Vorba aia,cititorii d-voastra sunt mai inteligenti decat cititorii lor(USL) si v-au taxat.Aveti grija sa nu ii pierdeti. Cu stima.

  • @ Elsiddig Aly: Va multumesc pentru mesajul echilibrat si pentru apreciere. Aveti dreptate cu unele teme care dau de gandit. Ma bucur ca ati sesizat acest aspect: „ati lasat sa se inteleaga ca acela e intregul ADEVAR” si inteleg reactiile despre care vorbiti. Interesant este ca exact acelasi efect il are si asupra jurnalistilor onesti generalizarea cui privire la presa, facuta de unii smecheri din ONG-uri, care au interese private. Ei stiu, de exemplu ca toata publicitatea din perioada 2008 – 2012, din Romania a fost de aproximativ 1,8 miliarde de euro (sursa: Hotnews) in timp ce publicitatea RMGC a fost undeva la 100 de milioane, sub 10 la suta, indica o sursa chioar aici. O alta sursa indica suma de 450.000 de euro (Mihai Gotiu). Cifrele expun clar ca teoria lui „presa e plina de cianura” este o exagerare menita sa distruga credibilitatea presei in fata publicului interesat, pentru ca smecherii au ei interes sa acapareze comunicarea. Va mai dau un exemplu punctual, remarcat mai sus de Florin Iaru care spune ca in prima zi de proteste chiar eu eram in direct pe B1. Asa este. Stiti ce mesaj transmiteau pe retele sociale, dupa cateva ore de la interventia mea, smecherii care deruleaza acum campania de denigrare „Suntem de doua ore in piata. Pana acum nicio televiziune nu a spus nimic. Toata presa e cumparata”. Este o dezinformare grava produsa de oameni care sustin ca apara libertatea de exprimare si doresc o comunicare publica cat mai onesta, De fapt ei doresc sa controleze comunicarea,sa manipuleze si discrediteaza pentru asta oameni care nu merita asa ceva.

 15. Domnule Bot,

  Gasesc ceva din problemele dvs in problemele generale ale oricui care vrea sa prezinte fapte, nu sa emita judecati de valoare.

  Sunt mai multe cauze care au dus la situatia interpretarii tendentioase a textelor dvs, intre care:

  1 Modul cum este inteles un text depinde si de locul unde este publicat textul. De ex daca acelasi text il publicati in EVZ, in Romania Mare sau pe contributors el va fi interpretat diferit. Dvs ati crezut ca puteti publica un text obiectiv in EVZ. EVZ este perceput la polul opus Jurnalului National, ca partizan pe o dreapta Basescu-Udrea. Analize obiective se pot publica in Romania Libera.

  2 Lucrurile pe care le spuneti necesita un text mai amplu, in care de ex multe aspecte din dreptul la replica, de nuante, intariri, reveniri, sa fie prinse. Aparatul retoric trebuie urmat pas cu pas pana la capat. Un text de acest fel nu poate fi publicat in EVZ, care este un ziar pentru mase. Un text scurt este mult mai vulnerabil la interpretare.

  In aceste imprejurari publicarea textului dvs a dus la niste costuri mari de imagine. Daca ati dorit sa spuneti adevarul atunci trebuie sa vi le asumati, sunt costurile de a spune adevarul cand nimeni nu vrea adevarul, din nici o parte. Stim ce s-a intamplat cu cel care a spus adevarul pana la capat, a murit pe cruce.

  Personal eu cred ca ati facut bine ce ati facut, inclusiv cu acest drept la replica. Unii oameni trebuie sa inteleaga ca exista si altfel de oameni deca ei. Sau chiar daca nu pot pricepe cum de ei exista, sa la fie limpede ca exista sa ii vada cu ochii lor, sa se confrunte cu ei face to face. Confruntarea e un mecanism de evolutie culturala si spirituala cata vreme nu iese din limitele bunului simt.

  cele bune,

  • @ Virgil Iordache: Va dau dreptate. Mi-am asumat de la bun inceput „costurile” pentru ca am lucrat cu Mircea Toma si stiu foarte bine capacitatea de comunicare a caracatitei pe care poate sa o dirijeze. Fiecare reactie este in zona previzibilului si ma astept la alte lucruri. In acelasi timp am ales si eu sa incerc sa comunic cat mai bine pentru a expune argumentele si pozitia mea. Snt ferm convins ca cei de buna credinta vor intelege usor cum stau lucrurile. O spun, din nou, este extrem de grav faptul ca o organizatie ca ActiveWatch deruleaza o astfel de campanie impotriva unui jurnalist.

 16. Ce e de discutat aici domnule Bot? Ca ati facut tot posibilul sa ii discreditati pe protestatari la limita, prin fel de fel de tertipuri ziaristice, si acum va faceti ca ploua?! Nu vedeti ca nu va crede nimeni?!

 17. Mesaje pentru Malin Bot si cei care gandesc ca el:

  Aurul Pleacă cianura rămâne;
  Nu exploatării;
  Trădarea de țară în aur se măsoară;
  Roșia Montană Revoluția Generației Noastre;
  Români, nu fiți lași și opriți mineriada;
  Cianura omoară mai mulți copii decât câinii;
  Păstrați Apusenii curați și bogați;
  Aurul Apusenilor pe mână politicienilor;
  RMGC minte;
  Să oprim politica dezastrului;
  Munții înseamnă suflet și sufletul nu e de vânzare;
  Roșia Montană nu-i locală când otrava-i națională;
  Aur+cianura otrăviți natura umană și vegetală în aceeași măsură;
  Nu cianurii;
  Natura – aurul nostru;
  Coabitare la cianurizare și fracționare prin colonizare;
  Luați voi cianură, noi vrem natură și cultură;
  Nu corporația face legislația;
  România-i țara noastră nu o marfă-n mână voastră;
  14 ani de rezistență arată că se poate – continuăm împreună, câștigăm;
  RMGC go home;
  Opriți jaful național;
  Nu faceți ketchup din Roșia Montană;
  Iarna nu-i ca vara, Roșia nu-i ca flota;
  Vrem munți și păduri, nu cratere și cianuri;
  Avem cu toții o rană Roșia Montană;
  Uniți apărăm apa, solul, viitorul;
  Artă – spirit – natură – nu cianură; SOS Roșia Montană;
  Naiba să vă ia pe toți că ne-am săturat de hoți;
  Copilul meu nu vrea cianură;
  Aurul suntem noi, ne-ați vândut;
  România nu gustă cianură;
  Roșia, Roșia, vine revoluția;
  Opriți măcelul din munții noștri;
  Turism și agricultura, nu fracturare și cianură;
  Indignați-vă.

  (cu multumiri lui Daniel Francesco, din al carui text aparut astazi am extras aceste inscriptii de la demonstratiile din Bucuresti).

 18. D-le Bot, este de-a dreptul gretos si lipsit de orice urma de bun simt si demnitate modul cum vreti sa pozati în victima a defaimarilor, când dvs. sunteti cel care a defaimat sistematic si violent protestatarii cu argumente ticalose de mineriada („forte oculte externe finanteaza protestele”).

  Prea îi credeti prosti pe cititori.
  Încercati la EvZ, dar nu aici pe Contributors.
  La alta masa !

 19. E vorba de ce mentalitate induce previzibil in gloata Evenimentul zilei, nu de Malin Bot, Marius Ghilezan, Ion Cristoiu sau altii. De pilda, 2 reactii semnificative la reportajul mistocar – „HIPSTERUL” FAMILIST, o nouă specie a protestelor de weekend. Cum s-a format LANŢUL anti-Roşia Montană:
  22 September, 18:41. Camelian Propinatiu:
  O anumita parte a presei tinde sa resusciteze practici retorice din presa fesenista a anului 1990!
  (…)22 September, 23:12. Victor Ciorbea (desigur un postac):
  Ce-ar fi ca toti acesti „protestatari” de profesie sa puna mana pe o lopata, sa munceasca la construirea noului tronson de metrou?

  • Corect, reportaje jurnalistice in care se emit valori de judecata.
   M-am simtit jignit. Mi-am propus sa nu ma enervez. Am spus ca este mai bine sa ignor. Sa nu mai deschid EVZ si gata.

   Problema este ca ne urmareste Malin Bot. Nici pe Contributors nu ne da pace.
   Deci, Malin, ce ai cu noi? In loc sa iti pui mintea cu niste „hipsteri” nu mai bine faci o ancheta jurnalistica, sa aflam si noi ce politicieni au luat spaga la Rosia Montana.

 20. ”Existenţa unor finanţări, pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor, nu este cunoscuta celor care dau curs invitațiilor la manifestații”

  Raspunsul meu (protestatar de pe 3 sau 4 septembrie):
  Ba da, stiam. Sunt date publice. Stiu si conspiratiile mondiale in care se spune ca „Soros finanteaza toate miscarile de protest, gen #occupy” (Au inceput prin 2006).
  Proporo, uite si problema ta, in loc sa spui Soros, trebuia sa spui: Fundatia Soros.
  De aici incepe toata diversiunea ta.
  ONG-urile nu sunt platita sa protesteze. Sunt platite sa promoveze o cauza, un proiect.

  PS: Eu nu te acuz de nimic. Cred ca acum incerci sa te justifici. In fond, ai doar probleme logica formala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Malin Bot
Jurnalist, redactor-sef online evz.ro. A condus mai multe redactii din pozițiile de redactor-sef adevarul.ro, redactor-șef regional Adevarul de Seara, director executiv al ziarului Timișoara, redactor-sef al revistei Tempo. A activat ca reporter și redactor la Evenimentul Zilei, Ziua de Vest, Focus Vest (Timisoara) și ziarul Timpul (Resita). Realizator TV la Terra Sat TV, TVR Timișoara, colaborator al Radio Timișoara, TeleUniversitatea Timișoara, Radio 11 Plus. Autor al volumelor: ”Mafia Cămătarilor” și ”Jurnaliști bătuți, jurnaliști amenințați”, publicate de Editura Humanitas. In martie 2006, a primit premiul ”Alexandra Indries”, oferit în cadrul premiilor anuale ale Societății Timișoara, pentru ”contributia avuta, prin intermediul presei, la dezvoltarea spiritului civic si la promovarea principiilor democratiei”.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro