luni, iunie 5, 2023

“Dreptate până la capăt”: de la USL la PSD şi înapoi

Memoria compatrioţilor noştri este una de scurtă durată.Grotescul, ca şi tragediile, sunt uitate repede, în beneficiul prezentului etern şi monocrom. Istoria politică, însă, este mai încăpăţânată decât sensibilitatea lor amnezică şi în conturul zilelor de acum se poate citi urma zilelor care au fost. La patru ani de la triumful USL la urne, România va avea parte de un alt scrutin parlamentar. În aparenţă, totul pare diferit, de la identitatea şefului de stat la regimul de organizare electorală. Chiar şi numărul de parlamentari va fi mai redus decât în legislatura care se încheie.

Şi totuşi, între decembrie 2012 şi decembrie 2016, continuităţile sunt mai puternice decât sentimentul de ruptură. Campaniile duse de DNA, interludiul cabinetului Cioloş nu au reuşit decât în mică măsură să erodeze blocul politic care se impunea, cu patru ani în urmă. Umbra USL se află printre noi, spectrul “dreptăţii până la capăt” nu a fost alungat. Revoltele “ colective” nu au făcut decât să zgârie epiderma unui stat luat în captivitate şi al cărui unic scop este satisfacerea clientelei vorace. Chiar şi chipurile de acum evocă explozia florală a anului 2012. Dincolo de excepţia ( bucureşteană ) a USB, peisajul este marcat de prelungirea carierelor trecute. Mutaţiile sunt spectaculoase doar în măsura în care vechii inamici îşi descoperă afinităţile elective. Unirea dintre PMP-ul lui Traian Băsescu şi conspiratorii anului 2012, prezenţi în ceea ce a mai rămas din UNPR, ilustrează acest pragmatism special al României contemporane.

“ Dreptate până la capăt”: hegemonia PSD de la alegerile locale şi cucerirea capitalei pentru prima dată în totalitate după 1990 probează vitalitatea unei ideologii capabile să unească populismul,naţionalismul cucernic şi accentele autarhice. Ruptura dintre PSD şi vechiul PNL nu a anulat şansele de reuşită ale acestui instrument de cucerire al puterii. Noul USL informal, dominat de vocea memorabilă a lui Călin Popescu- Tăriceanu, duce mai departe tema confruntării cu justiţia aservită şi cu procurorii stalinişti. Dispariţia în nefiinţa politică a lui Crin Antonescu nu a însemnat sfârşitul limbuţiei demagogice useliste. Dimpotrivă.

Proiectul USL, cel care a oferit României stadioane copleşite de entuziasm şi promisiuni de regenerare naţională, oferă PSD-ului din toamna lui 2016 elementele unui întreg imaginar politic. Mai puţin spectaculos decât Victor Ponta, mai atent la detaliile de organizare, Liviu Dragnea este acest nou chip al PSD, un chip în care se regăsesc chipurile tututor predecesorilor săi. Ambiţia PSD din 2016 nu este alta decât aceea a USL.Dominaţia completă asupra statului, anestezierea societăţii,marginalizarea centrelor de luciditate civică şi domesticirea justiţiei care nu încetează să fie incomodă. Democraţia PSD este una a tăcerilor şi complicităţii.Momentele de exaltare “colectivă” nu sunt doar inutile, dar şi dăunătoare.

Şi dacă Victor Ponta este, în aceste zile din urmă, un justiţiabil în defensivă permanentă, Liviu Dragnea îşi etalează talentul de tactician redutabil. Retragerea de acum un an, prin acceptarea cabinetului Cioloş, se doveşte a fi fi fost un gest înţelept pe termen mediu şi lung. Influenţa PSD la nivelul local şi al administraţiei centrale nu a fost înlăturată cu adevărat,în vreme ce” tehnocraţii” reprezintă o ţintă facilă a discursului PSD. PSD este în opoziţie, deţinând avantajele unui partid de guvernare. Poziţionarea sa este avantajoasă, în contextul momentului electoral.

USL-ismul îşi păstrează, întreagă, energia sa politică, iar efigiile sale revin în triumf. Gabriela Firea este întruchiparea acestui USL-ism fără USL. Amestecul de pietate ortodoxă şi de demagogie economică este emblema sa inconfundabilă. Victoria de la Bucureşti este o victorie a acestui socialism naţional hibrid care nu încetează să se întărească, prin mutaţii succesive.

De la USL la PSD şi înapoi, şansele renovării la care sperau revoltaţii din toamna lui 2016 se ciocnesc de tăria indestructibilă a unui monolit politic. Mobilizarea din spaţiul media, acolo unde vocile iconoclaste sunt eliminate, discret, este semnul asaltului iminent. România lui Liviu Dragnea se desenează, din ce în ce mai clar. Nimeni şi nimic nu pare să poată stăvili înaintarea PSD.

Indiferent de deghizări şi de voci, moştenirea fesenistă continuă să modeleze România. Subdezvoltarea şi marasmul sunt semnele acestui trecut care a devenit viitor.

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Daca speranta este in Nicusor si Clotilde, atunci, ca in poveste, pe mine sa nu contati.
  Nicusor spune ca el nu face politica, nu se aliaza cu nici-un politician existent, el vrea sa conduca doar.

  NB,
  am „prins” multimile isterizate (nu e chiar exagerare) strigind „Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus”. Acum speranta pare a fi Nicusor si DNA :P
  Nu, multumesc.

   • Mda, pentru tine condamnarea comunismului, reformele din Justitie, scutul de la Deveselu ori laserul de la Magurele sint nimicuri.
    Pe tine, ca pe orice misogin, te deranjeaza faptul ca in anturajul sau era o blonda :P

  • Cârcotaș, ca de obicei. Ca să nu spun… troll. Să le luăm pe rând:
   1 .„Daca speranta este in Nicusor si Clotilde”…
   (Ar putea fi. Cei doi, și susținătorii lor reprezintă… altceva. Noul. Primenirea. De ce să nu le dăm o șansă? Ah, am uitat, sunt plătiți de Soros :) )
   2.„pe mine să nu contați”.
   (Stați liniștit, nu va plânge nimeni).
   3.„Acum speranta pare a fi Nicusor si DNA”.
   (Cu DNA-ul ce mai aveți? Am eu o vagă bănuială, potrivit căreia DNA s-a apropiat primejdios de mult de idolul d-voastră „marele reformator” Traian. Care, în ultima vreme, ca să-și apere „nevoile și neamul”, înfierează justiția pe toate canalele. Justiție față de care, ce să vezi?, se credea imun. Știu, știu, doar din delicatețe n-ați amintit pe cine ați vrea din nou… la butoane :) )

   • @ Marchi,
    voi sinteti doar impotriva „cuiva”.
    Aveti argumente sa sustineti pe cineva? liber, traim intr-o tara libera.
    Iesiti odata din proiectul „jos Basescu”; nu despre el am scris eu.
    Dar tu si @ basilicus sinteti ca omul din baie, sariti imediat :P

    • Look who’s talking. Pai cine este impotriva lui ND si Clotilde? Daca ai asurzit de la tipuriturile cu Slalin si… este timp de trezire.

    • Dle victor L, eu de pilda nu pot sa ies din proiectul „jos basescu”pentru ca sunt proaspat sosita in el ! Respectiv din 2015 cu o reactie intarziata de cam 6 luni de la manifestatile anapoda credeam eu initial ale subiectului. Mai mult, cred ca sunt datoare sa reactionez pentru ca pana atunci am sustinut facatura basescu si apendicele Coana Leana la „pachet/oferta” ! Cred ca realizati (macar pe cifrele absolute din locale) ca exista multi fosti „basisti”care s-au luminat doar dupa 2015… Daca mai treceti pe aici, provocati-ma sa aduc cateva argumente legat de anticoruptia clamata de dnul basescu pana in 2015 sau coana leana ! Pe alese…

   • @Marchi. Am primit de la USB o tacere absoluta la doua intrebari:
    1. ce ozitie are USB fata de taxare/impozitare ? munca sau capital ?
    2. ce pozitie are USB fata de statul asistential?

    Dvs stiti pozitia lor ?

    Daca nu stiu raspunsuri ce speranta sa-mi pun?
    Vreau transparenta in schimbul triplarii taxelor [ipoteza]?
    Vreau administratie eficienta odata cu dublarea numarului de asistati social [ipoteza]?
    as mai avea intrebari
    PS Crede si nu cerceta e pt alt tip de organizatii nu pt partide poitice

    • @cinic: Regret, n-am spus deloc că îmi pun speranțele în USR, și nici n-am îndemnat pe cineva s-o facă. („Ar putea fi. De ce să nu le dăm o șansă”?, ziceam).
     Dar mai avem timp să discernem, poate vom primi și răspunsurile așteptate. Ceea ce știu sigur e că va trebui să votăm împotriva monstrului PSD. Îi răspunsesem lui victor L, „ubicuul” comentator care respinge din start tot ce nu este Băsescu. Și care a rămas încremenit în adorația față de fostul președinte, refuzând cu încăpățânare să-l vadă așa cum este el astăzi (cum a fost, poate, mereu?), să priceapă că n-a mai rămas nimic din „reformatorul justiției” de altădată (devenit, între timp, dușmanul ei de moarte).

     • @ Marchi,
      tie, orice ti se spune, tot la Basescu te gindesti; a avut niste actiuni care te-au durut, ca pe Nastase, Felix ori Jiji Becali.
      De unde esti de pamint? se spune ca unora si un tramvai daca le fluturi prin fata ochilor, lor li se pare ca vrei sa le furi caii :P
      (NU vi-l fura nimeni pe Cretinel, s-a furat singur :D )

     • @marchi. „Adam, alege-ti o nevasta”… Daca nu ai alternative…
      In alta varianta [galica} „faute de mieux, on couche avec sa femme”.

 2. Fata de procentul de romani inca neiesiti dintrun ev mediu intunecat nu este nimic de mirare. Poporul are exact ce merita, iar „pasoptistiii” de azi nu mai au importanta, ei sunt sacrificatii fara vina, desigur ca ai istoriei si ar trebui sa aplice la principiul vasului care se scufunda;:Sa scape cine poate!
  Dl Petre Tutea nu intelesese situatia asta jalnica inainte de 1989, dar a inteles-o exact dupa Duminica Orbului si a exprimat-o cat se poate de plastic. :)

 3. acest articol vine in completarea unuia scris de Manolescu zilele trecute intr o fituica ce propaga adevarul rominesc
  cred ca ar fi binevenit daca administratorul Contributors l ar posta aci
  oameni munci ce participa aci la construirea patriei ar avea ce comenta
  se chema :Nationalism,populism,ortodoxism

 4. Chiar si numai pentru ca astazi putem vorbi de USB / USR, lucrurile nu mai stau la fel ca acum 4 ani. Chiar si pentru ca un partid ca PSD simte nevoia sa-si creeze un soi de „recipient pentru rebuturi”, situatia nu mai este cea de acum 4 ani. Insusi faptul ca este necesara „impacarea” unor lideri ai vechiului partid-monolit ne spune ca ceva s-a schimbat, in ultimii 4 ani…
  Pot fi de acord ca avansam ca melcul, ca pasii ne-ar putea fi mai mari si mai hotarati, dar, pana la urma, important e sa facem acesti pasi si sa-i facem in directia corecta.
  In Romania, sunt cinci milioane de pensionari. Oameni de lipsurile carora profita diverse organizatii (politice sau de media), aratandu-le cu degetul vinovati mai mult sau mai putin reali. Orice astfel de organizatie, care exploateaza slabiciunile oamenilor si care exacerbeaza latura negativa a oamenilor, face un lucru condamnabil. Chiar daca democratia le da libertatea sa faca asta, fac ceva condamnabil. La un moment dat, unii dintre oamenii radicalizati de lipsuri si de manipulare se vor trezi.
  In esenta, Romania nu o poate apuca decat spre „Vest” sau spre „Est”. Chiar si numai pentru ca abia ne-am intors din „Est”, cred ca ar trebui sa ne indreptam, cu hotarare, catre Vest. In plus, milioane de romani isi cauta o viata mai buna in Vest, nu in Est.
  Interesant este ca „Vest” nu inseamna neaparat „dreapta”, la fel cum „Est” nu inseamna neaparat „stanga”. Aici se pot genera confuzii care-i pot ameti pe unii.
  Cat despre domnul Ponta, eu cred ca, mai degraba, domnia sa se zbate, nu se lupta. Alaturi de domnul Dragnea, nu face decat sa intregeasca imaginea unui partid carmuit de un cuplu cu probleme penale.
  Mi se pare interesant ca PRU a disparut (ca subiect de media), imediat dupa ce domnul Dragnea s-a impacat cu domnul Ponta. :)
  Ultimele doua paragrafe ale articolului le-as incadra la capitolul „wishful thinking” sau „wet dream”, pentru orice pesedist cu state vechi si foarte vechi. :)

 5. Am ajuns sa aratam mai rau ca tarile din America de sud… daca la Bucuresti triumfa PSD in frunte cu Gabriela Firea, ce sa asteptam de la jud Teleorman sau Vaslui sau Gorj…?!

 6. „Victoria de la Bucuresti”, ca si victoriile din toata tara, in materie de primarii, este rezultatul uneia dintre cele mai mari fraude tehnice din istoria mondiala: alegerile intr-un singur tur !!! Acest tip de alegeri sint total incorecte din punct de vedere social si matematic, si nimeni din acea tara nu s-a sesizat si revoltat cu adevarat ! Cind exista mai mult de doi candidati pe un loc alegerile intr-un singur tur ar trebui sa fie pur si simplu ilegale, pentru ca in conformitate cu regulile matematice ale democratiei populatia a fost impiedicata sa isi exprime vointa pina la capat. Acest tip de alegeri a fost, daca folosim o exprimare medicala, un coitus interruptus.
  Deci cu alte cuvinte, alegerile locale ar fi trebuit sa fie contestate deoarece algoritmul folosit in elaborarea legii alegerilor intr-un singur tur (chiar daca existau mai mult de doi candidati) a fost gresit, si gresit chiar intentionat, evident. Democratia este de fapt un sistem care functioneaza conform unor reguli matematice probabilistice destul de simple: stabilirea unei majoritati, In cazul alegerilor locale intr-un singur tur, prin lege a fost facuta imposibila formarea unei majoritati. Orice simplu sociolog poate confirma acest lucru.
  Asa ca victoria in alegerile locale a PSD este doar o uriasa frauda la nivelul unei tari intregi, frauda care ar trebui sa fie demascata, iar rezultatele alegerilor respective ar trebui anulate, si organizate noi alegeri. Decit sa ne plingem cum ne-au furat, mai bine am opri furtul…

  • Corect!
   Unul dintre motivele pentru care PNL nu are credibilitate este modul cum si-a schimbat pozitia fata de alegerile intr-un singur tur.
   Partea plina a paharului ar fi urmatoarea: cu 20 de ani in urma, PSD nu avea nevoie de „artificii semilegale” pentru a da primari. Astazi, au nevoie. Incet-incet, electoratul evolueaza. Incet-incet. :)

  • (cont.)
   Cu alte cuvinte, Legea alegerilor locale a permis obtinerea de majoritati relative sau calificate, dar nu a permis obtinerea de majoritati absolute. Acea Lege ar trebui sa fie cu usurinta anticonstitutionala.

 7. ZANZIBAR !

  Marele explorator Sir Henry Morton Stanley a plecat în 1874 de pe coasta africană a Oceanului Indian pentru a găsi izvoarele Nilului. După trei ani se afla pe cursul inferior al fluviului Congo pe punctul de a lămuri traseul complet al acestuia. Între timp traversase continentul de-a latul, cu eforturi şi suferinţe cumplite. Iată ce i-a spus unul din oamenii săi, cu care pornise din Zanzibar:

  ”Puternicul stăpîn e înţelept. El scrie într-o carte tot ceea ce se întîmplă. În fiecare zi are ceva de scris. Noi, negrii din ZANZIBAR, nu ştim nimic şi nu avem MEMORIE. Ceea ce am văzut ieri, uităm astăzi.
  PUTERNICUL stăpîn NU UITĂ NIMIC.”

  • inca popor romin ,nu exista; cu toate eforturili statului rominilor
   poporul evreu este unul mai special si am aflat de ce ! sint oameni ai cartilor !

   • @Dusu, ori ești ”dus” ori ai plecat de bună voie !
    Poporul român a existat chiar și atunci când nu știa cum îl cheamă. Mărturie stă imensul său tezaur etnografic transmis din generație în generație în arealul geografic comun.

    Conștiența apartenenței de neam este – din punct de vedere sociologic – un proiect al elitelor neamului respectiv. Pentru a se disipa în profunzimea comunității de neam acest proiect are nevoie de o continuitate a existenței și activității acestor Elite timp de câteva generații consecutive în condiții de prosperitate economică și de pace.

    Au existat și în România ”oameni ai cărților” având calități echivalente celor din Europa Occidentală dar aceștia nu au avut răgazul necesar pentru finalizarea proiectului.

    Primul eșalon din pantheonul cărturarilor români a fost cel care a pus bazele statului modern România începând cu a doua jumătate a sec. al IXX-lea.
    Proiectul a fost întrerupt de teroarea comunistă de după al doilea război mondial.
    ”Elitele” stalinismului au întrerupt proiectul pașoptist, statul român fiind confiscat și infestat de utopia comunistă. În deceniile 5…8 ale secolului XX existența și continuitatea ”oamenilor cu carte” români au fost puse în pericol de moarte. Cei mai prudenți dintre intelectuali s-au autoexilat. Unii dintre cei care au rămas – cei șmecheri și cei naivi – au colaborat cu uzurpatorii. Ceilalți – cei integri – s-au automutilat prin tăcere.
    Majoritatea populației a trăit sub teroare, orice persoană care purta ochelari de vedere (sau era suspectată că vedea prea bine) devenea suspectă în ochii ”Puternicului Stăpân” de la Kremlin care nu uita nimic și nu ierta pe nimeni !

    Astăzi, în plin avânt al societății democratice românești, noțiunea de ”om cu carte” a devenit o batjocură. Uzurpatorii uzurpatorilor au perpetuat ura față de ”oamenii cu carte” și au declanșat o nouă dictatură: ”Dictatura Plagiatorilor”.
    Puternicul Stăpân de la Kremlin a ajuns în Coșul de gunoi al Istoriei dar din acel Coș a emanat o puzderie de Gândaci Roșii cu Diplomă de Doctor. Acești prădători s-au instalat în capul mesei noastre, se hrănesc parazitar și se multiplică mai repede decât pot fi stârpiți.

 8. D-le profesor ma intreb cati oameni dintre cei care voteaza stanga mafiota va citesc?
  Manipularea televiziunilor este evidenta, jurnalistii care aveau interventii clarificatoare despre marasmul economic si politic au disparut de pa sticla(ca drept dovada chiar d-stra nu ati mai fost prezent de ani in vreun studio tv), inevitabil dupa alegeri Romania va deveni un mare judet Teleorman.
  gravitatea criminala este ca pun umarul la nenorocirea natiei oameni , gen d-l Basescu, sefii liberali, etc., te intrebi „Cand acesti oameni au fost sinceri?- Niciodata!”

  • … spre deosebire de „siamezii regasiti” Ponta si Dragnea, care, cu sinceritate dezarmanta, au recunoscut ca au vorbit, in tete-a-tete, despre viitorul Romaniei si nu despre functii si imparteli politice. :)

 9. Asta este memorabila”
  – „gravitatea criminala este ca pun umarul la nenorocirea natiei oameni , gen d-l Basescu”
  Eu cred ca „gravitatea criminala” este faptul ca exista alegatori ca tine, care, precis au votat cu Cretinel, bidon gol.

  • Gravitatea, criminala sau mai putin criminala, este ca pun umarul oameni in care multi am crezut si pe care i-am sprijinit cat am putut. Nu mai aruncati cu per tu-uri jignitoare, please! Ei devin periculosi, cand isi schimba ratiunea din hormoni sau din senectute, astfel de oameni care mai au credit.

  • @ victor L (13/09/2016 la 14:01)

   Daca ati trait pe vremea lui Stalin, evident ca ati trait si pe vremea lui Ceasescu; in ambele perioade cultul personalitatii a „atins cele mai inalte cote” (ca sa folosesc limbajul de lemn)

   Ma intreb de ce folositi acelasi stil de cult al personalitatii / adulatie nemarginita si netarmurita (tot limbaj de lemn) in 2016 ……….sau sunteti in acele vremuri ?

   De ce nu propuneti direct: sa-l alegem pe geniul (nu genul) Basescu pe viata ca si pe cei dinainte pomeniti.

   Aveti vreo sfiala, doar odata la nu stiu sute de ani se naste un geniu politic „…..escu” (in Carpati) !

   • @ Dan G,
    nu te mai intreba, citeaza un citat „de adulatie nemarginita”.
    Faptul ca tu imi interpretezi spusele, nu inseamna ca eu am spus ce gindesti. Sa citesti e mai usor decit a intelege ce citesti.
    Uite, iti citez niste spuse adinci, gindite cu greu „Daca ati trait pe vremea lui Stalin, evident ca ati trait si pe vremea lui Ceasescu”.
    Sa mai vii :P

    • @  victor L (14/09/2016 la 16:01)

     La orice comentariu/articol care, nu este conform cu ideile tale despre fostul presedinte…….. de pe „alte coordonate istorice” (citat aproximativ din spusele unui „intelectual roman de elita” numit intr-o functie importanta de cine, ghici?)…este vorba de acelasi fost presedinte care -dupa propria marturisire – a studiat in toate bibliotecile din porturile lumii……victor L sare ca ars in sus de 10 metri pentru ca acesta nu este apreciat de toata lumea la fel ca el. Eu stiu ca asa-i in democratia (capitalista) sau vrei sa ne intorci la cea dinainte de 1989. Aceste reactii (ale lui victor L) le numesc cultul personalitatii si „adulatie nemarginita”.

     Nu-ti intrepretez spusele. Daca citesti comentariile asa cum le-ai postat, sunt limpezi ca apa de izvor.

     „Daca ati trait pe vremea lui Stalin, evident ca ati trait si pe vremea lui Ceasescu; in ambele perioade cultul personalitatii a “atins cele mai inalte cote” (ca sa folosesc limbajul de lemn)”.

     Evident ca nu intelegi ce citesti. Hai sa-ti explic:

     1- Evident ca o persoana care scrie in 2016 si care spune ca aprins vremurile lui Stalin a trait si in vremea lui Ceasescu,
     2- Evident ca cele doua perioade au multe caractersitici comune printre care si cultul personalitatii si adulatia nemarginita,
     3- Evident ca nu intelegi daca nu citesti tot paragraful intai. Prin citirea/citarea trunchiata ajungi la concluzii false: dupa semnul „ ;” (punct si virgula) este scrisa concluzia intregului paragraf,
     4- Evident ca optiune ta este de a nu-ti schimba abordarea si vei continua acelasi stil de a comenta dar fiind intr-o democratie este evident dreptul tau de a o exprima dar trebuie sa-ti reamintesti ca au trecut acele vremeuri in care activistii impuneau ce sa spunem despre anumite persoane care au detinut (sau detin) vremelnic functii in stat.

     • @Dan G. Si eu am trait in vremurile lui Stain. Iata ce-mi amintesc:
      1. „grupuri de oameni ai muncii” sau „grupuri de cetateni cinstiti” care cereau „maziliriea” lui X. Si asa am avut forta de munca la Canal si am umplut puscariile
      2. presa care demasca pe Y. Rezultat ca mai sus
      3. procurori care arestau pe probe obtinute la pct 1 si 2 de mai sus.
      4. asesori populari care corectau deciziile judecatoresti. Asesorii populari erau „oameni cinstiti” numiti de partid. Achitari ? ZERO !
      5. multimi uriase plangand in strada la moartea tatucului. Oare cine ii convinsese ca suntem pierduti fara „geniul popoarelor” ?
      6. [ulterior] inscrieri masive in PCR la moartea lui Dej – „strangerea randurilor intr-un moment greu pt partid”.

      Daca seamana ceva cu ce vezi azi, pune-ti intrebari. GRELE !

      • @ cinic (15/09/2016 la 10:34)

       Compasiunea mea daca ati suferit in perioada pomenita. Cele relatate le cunosc si eu, fiind nascut mai demult.

       V-as ruga sa mai cititi odata cele scrise de mine. M-am referit la unele practici ale unor persoane/personaje politice ca si ale adulatorilor acestora care seamana cu ceva din trecut, nu la toti romanii si toate institutiile statului.

       Cat priveste „Daca seamana ceva cu ce vezi azi, pune-ti intrebari. GRELE !” cred ca si tu vezi ca sunt politicieni – ca si rude sau „produse politice” (ale lor) – care vor „sa iasa din politica doar cu picioarele inainte” astfel confirmand spusele unui fost presedinte.

 10. Si, concret, ce propuneti in schimb in locul fesenismului? Impresia mea este ca nimic.

  Simptome:
  – anti-fesenistii sunt specialisti in a vorbi despre fesenism (Dragnea etc), dar nu reusesc sa vorbeasca suficient despre ei si despre ceea ce propun ei. E un semn clar ca, de fapt, nu propun nimic. Un om care are o idee e in stare sa vorbeasca despre ea. Cel care n-are idei, vorbeste despre altii.
  – singurii care mai galvanizeaza atentia politica sunt miscari ciudate de nisa (USB, Salvati Rosia Montana etc). Nu e ciudat? Pentru ca ei chiar propun in mod vizibil ceva.

  Propuneti ceva concret, si oamenii vor vota alternativa. Voi crede ca exista cu adevarat o alternativa atunci cand veti vorbi mai mult desprea ea decat despre Dragnea (nu dvs personal, ci intreg grupul oamenilor din prim-planul progresistilor).

  Mi-e teama insa ca nu puteti. Pentru ca de fapt guvernarea Romaniei nu mai are multe de spus pe plan economic, aici e stapana economia de piata care lucreaza dupa legile ei. Si progresistii n-au gasit inca modul de a explica grosului populatiei ca, de fapt, ei nu propun nimic dpdv economic.

  • @kinn (13/09/2016 la 19:06)

   Cred ca ati uitat sa spuneti ca majoritatea „progresistilor” ca si a celor de asa zisa dreapta din Romania sunt salariati la STAT si n-au fost niciodata salariati la o firma privata si/sau n-au fost in stare sa conduca/managerieze o cat de mica afacere (de exemplu o fabrica de inghetata).

 11. Nu pot să nu remarc partizanatul din titlu.
  Sunt manifestări ce pot aminti a USL.
  Dar cel mai dramatic este faptul că T Băsescu este cu totul altul acum decât spunea suporterilor.
  Mi se pare toxic să critici singurul partid mare care se opune politicilor PSD şi să nu ataci hotărât doar ceea ce reprezintă trecutul pe care nu-l mai vrem, din orice parte ar veni: PSD, ALDE, PMP şi ejusdem farinae!

  • Desi are totala dreptate in criticile la adresa PNL poate ca asa ar trebui sa faca cum ati vrea dvs adica sa se faca a nu le observa dar uitati ca dlui nu este doar comentator politic cu un anume partizanat ci un personaj care doreste sa mai joace in politica si aici apare planul doi in interpretarea celor spuse de el pentru baza sa electorala care este constituita din cei care au inteles ce s-a intamplat in Roomania, cine tradeaza, cine este agent de influenta al Moscovei sau simplu mercenar pe piata celui care plateste mai bine etc. Daca discursul dlui ar fi cum doriti i-ar pierde si pe acestia care nu au ce sa reproseze ceva cuiva care de fapt spune adevarul si arata cat de gol este regele.
   De fapt el ii ajuta chiar pe cei care-l injura din zona PNL-PDL, dar care fara jena ii preiau(ca plagiatori ce sunt, dar in politica asta este permis) ideile sau mai demult facutele si le prezinta ca niste marete realizari proprii si dlui evident ca stiind asta nu-i descurajeaza in a face asa ceva caci sa faca astfel este spre binele Romaniei si deci spune in sinea lui: lasa-i sa faca asta, oricat de jegosi sunt de fapt.:)

 12. Ma mir, deci, cum nimeni din Romania nu a considerat necesar sa atace la Curtea Constitutionala Legea alegerilor locale, si sa ceara anularea efectelor acesteia si reluarea alegerilor pe baze intr-adevar corecte. Spun asta pentru ca aceasta lege a fost complet viciata si denaturata, din cel putin doua puncte de vedere (iar autorul acestor fapte morete a fost, cel mai probabil, maretul specialist Vasile Dancu, care a si fost remunerat pentru ele cu postul de prim ministru adjunct).
  In primul rind, acea Lege a incalcat libertatea de exprimare (exprimare a optiunilor politice prin vot). Dupa cum stim, gindirea este un proces uman imposibil de cenzurat (atit fizic, cit si legal). Cind individul doreste sa isi exprime gindurile, o face prin actiuni: vorbire, scriere, gesturi. Conform oricarei Constitutii democratice aceste actiuni, in conditiile legii, nu pot fi ingradite. Votul este una dintre modalitatile de exprimare a gindurilor individuale a carui libertate de exprimare este asigurata prin Constitutie. In cazul Legii alegerilor locale intr-un singur tur a fost limitat, ingradit dreptul populatiei de a vota in continuare, in al doilea tur, acolo unde au fost mai mult de doi candidati. Dorinta populatiei de a vota in al doilea tur a fost consemnata in mijloacele media.
  Din punct de vedere tehnic si matematic al teoriei sociologiei, organizarea unui al doilea tur de scrutin (sau alt mod suplimentar de departajare) este obligatorie atunci cind sint mai mult de doi candidati pe un singur loc. A nu organiza un al doilea tur de scrutin in astfel de situatie este echivalent cu a spune, in matematica, ca 1 + 1 = 1,5, sau in finante ca 1 milion + 1 milion = 1 milion si jumatate, sau a spune, in medicina, ca nu exista infectii nosocomiale. Este, adica, rchivalent cu negarea evidentei matematice, stiintifice si tehnice.
  Cu alte cuvinte, dreptul de vot pentru obtinerea unei majoritati absolute a fost desfiintat de legea respectiva. Al doilea tur de scrutin era conseciinta fireasca, matematica, a primului tur de scrutin (in cazul a mai mult de doi candidati pe un loc). Deci departajarea definitiva a candidatilor nu a fost permisa, ci doar cea relativa. Iata deci cum dreptul constitutional al individului la libera (deci deplina) exprimare prin vot a fost incalcat prin legea alegerilor locale care, printr-un artificiu tehnic, prin folosirea unui algoritm sociologic matematic gresit, viciat o fost flagrant incalcat.
  Cred ca este cazul ca vestitele ONGuri sa se sezizeze urgent in acest caz de frauda grosolana in alegeri la nivel national.

 13. Teoretic adica juridic dreptul de vot pentru obtinerea unei majoritati absolute nu a fost desfiintat desi in practica este evident ca ai dreptaate, dar una este de facto si alta este de jure iar CCR nu judeca oportunitati aca de facto ci numai de jure. De facto poate judeca parlamentul si mai ales guvernul.
  Repet ca drept de jure nu inseamna si o fortare de a se realiza de facto

  • Evident ca nu s-a desfiintat dreptul de vot. Nici nu am spus asa ceva. Am spus ca dreptul de vot a fost ingradit, sau, altfel spus, limitat, redus numai la votul pentru o majoritate relativa. Votul care urma naturalm stiintific (sociologic) si matematic a fost facut imposibil.

   • Eu am spus clar: dreptul de a obtine o majoritate absoluta este neatins cat timp este posibil a fi realizat. Este cu totul altceva realizarea sa efectiva adica probabilitatea de realizare, dar vedeti… in ignorarea unor astfel de deosebiri se strecoaa mai tot ce ne-a marcat negativ in acesti ani, caci mai binele uneori este dusmanul binelui si aparenta de logica introduce sofismul si paralogsmul in discurs cu efectele ce se pot deduce.
    Evident ca votul in doua tururi este preferabil si realizator in fapt de mai multa democratie asa cum si votul proportional este astfel fata de uninominal, dar toate aceste sisteme isi au dreptul democratic de a exista in cetate conform vointei cetateanului.
    Ca la noi cetateanul nu ca nu are vointa dar nu are nici macar existenta reala, asta este deja altceva. :)

    • Ei,asta-i „baiul’ cel mare-a nu avea existenta reala-sau mai bine zis a trai ca niste inconstienti.Avem votul in mana dar e ca si cum ai da prajitura la porc.Mancam ,dormim ,mancam …in locul clasicilor romani englezi spanioli,francezi am cazut iremediabil in bratele contemporanilor KAUFLAND,PROFI ,BILLA si chiar si atunci cand naste d-l Liiceanu cate un articol ca un copil pur ,ni-l da noua ,nu se deranjeaza sa-l creasca -un „deja vu „-care santem niste neputinciosi,sau lenesi sau…”dar multi”.Cred ca n-ar fi prea josnic sa ne agatam de haina d-lui Nicusor D.caci nu se intrevede nimic.Nu putem scuipa tot timpul ci trebuie sa mai si imbratisam ,caci ura asta ne orbeste si santem jalnici ca nu gasim solutii.Nu-i nevoie sa ne intoarcem pana la Stalin sau Ceausescu ,ci doar doua decenii in urma ca sa vedem ca-n lacul drumului bun am ales unul prost,am fost dezamagiti mai mult sau mai putin de ce i alesi.Tragem de funie cele doua tabere si se pare ca de capatul celor naivi si manipulati trag tot mai multi ca un blestem nesfarsit -concluzia articolului.

     • v am citit,ca era ultimul din comentari si sa zic si io c am terminat, haha
      inteleg ca vedeti cauza stari actuale in faptul ca poporul rominilor s a lamentat sa traiasca la Billa !?
      v ati intrebat daca ati facut intr adevar revolutie in 89 ?(retoric,ca habar n am ce virsta aveti) ;credeti ca se poate cistiga ceva doar mimind ?
      v ati intrebat daca comunisti, care erau dictatori mai mici in fiecare loc unde se aflau,pot oare fi, tot ei, cei care sa va duca spre alt regim ?
      aveti acolo in patria rominilor opozitie ? ma gindesc ca daca tot omu conducator o fost comunist sau macar utc ist, numit,viitoru patriei, poate el sa gindeasca in termeni de libertate si drepturi ale omului ?
      eu la intrebarili astea va spun ca nu ; da io s un bacsi, ha ha si nu s nici macar romin
      saracu tovarasu iliescu si gashca; or trebuit sa va organizeze ei o rivolutie si voi va mindriti cu rivolutia intregului popor romin
      la un articol de comemorare scris mai sus, mi au taiat comentariul :” vadim a fost un mare romin, doar mai vocal” se pare ca cel ce a cenzurat ( autorul, probabil) stie el ce stie

      • @ dusu (16/09/2016 la 17:23)

       „aveti acolo in patria rominilor opozitie ? ma gindesc ca daca tot omu conducator o fost comunist sau macar utc ist, numit,viitoru patriei, poate el sa gindeasca in termeni de libertate si drepturi ale omului ?
       eu la intrebarili astea va spun ca nu ; da io s un bacsi, ha ha si nu s nici macar romin.”

       Vezi daca te-ai „dus” din tara la Jermania, dusu bacsi ! Ai ratat ocazia sa fii conducatorul opozitiei desi si tu esti fie ” fost comunist sau macar utc ist, numit,viitoru patriei”.

       Mare pacat pentru tara care te-a lasat „dus” …….dar si pentru tine.

      • las de obicei fara raspuns astfel de replici
       de asta data,tovarasul dan g imi aduce aminte ca atunci cind poporul romin a trecut de la revolutia socialista la revolutia intregului popor,sau cum o numeste un politic din USA,revolutie furata( oare si studentilor lui le preda asemenea bazaconii ?),comunisti ma intrebau la fel !” da ce tu nu esti comunist, ca si tu tot aci ai trait !”; da asa este formata patria rominilor,totu i gri.
       la inceputurili emigratiei mele am contactat ambasada unde ma aflam ptr ceva lamuriri; tovarasul de la ambasada m a luat cu :” ce faci tu ma acolo ? treci acasa !” si asta pe tonul atit de bine stiut de mine din tara rominilor, a omului cu originili sanatoase ajuns conducator de popolatie

      • @ dusu (18/09/2016 la 14:02)

       Cu siguranta Tovarasul dusu cu „las de obicei fara raspuns astfel de replici”, dand totusi o replica n-are logica.

       Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat spune un proverb romanesc.

       As aminti si despre o vorba la romani (sau romini cum ii place lui dusu) care spune despre un animal care traieste pe langa casa: daca nu-i dai atentie, te lasa in pace si inceteaza sa comunice in limba lui.

 14. „Campaniile duse de DNA, interludiul cabinetului Cioloş nu au reuşit decât în mică măsură să erodeze blocul politic ” usl pentru ca nu a existat opozitie dupa momentul alegerilor si pana azi , pentru ca ce avem in parlament reprezinta o suma de denumiri, sigle si o multime de persoane ce alcatuiesc o mare adunare nationala de pana in 1989 … As vrea sa vad dle Stanomir, pentru ca sunteti analistul pe care il admir (cel mai net si cel mai bine asezat la sanul limbii romane) ca va incumetati la o (re)evaluare a evenimentelor anului 2012 care au precedat alegerile. Eu am azi o cu totul alta perspectiva si as fi vrut sa inteleg cum vedeti dvs azi incaierarea in care am fost antrenati atunci noi , cetatenii !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro