Justitia, Justitia si iar Justitia. Dar care Justitie ? Justitia Rodicai Stanoiu, a Lidiei Barbulescu si a Monei Pivniceru sau a Monicai Macovei, Cameliei Bogdan si a lui Daniel Morar ? Pentru oamenii cu judecata dreapta si care vor sa afle adevarul, nu incape nici o ezitare. Nu este vorba aici de limbaj tehnic sau de cunostinte de specialitate necesare descifrarii deciziilor (repet, deciziilor) Curtii Constitutionale, ci de credinta ca Justitia nu e ceva descarnat, un termen abstract din Constitutie sau din lege, ci ceva care te doare exact atunci cind lipseste. Caci desi o vorba straveche spune « sa te fereasca Dumnezeu de poarta tribunalului si de patul spitalului », abia cind lipseste dreptatea iti dai seama ca totusi e bine sa stii drumul spre poarta tribunalului unde speri ca vei da nas in nas cu Justitia. Cea a Monicai Macovei, a Cameliei Bogdan si a lui Daniel Morar, nu a celorlalti.
Diferenta intre cele doua Justitii o sesizeaza orice om care are rabdarea sa se uite la intervalul care incepe in 2004 odata cu cistigarea Presedintiei de catre Traian Basescu si cu aducerea Monicai Macovei ca Ministru al Justitiei. Trecerea de la Rodica Stanoiu la Monica Macovei a fost ca iesirea dintr-o pestera intunecoasa plina cu lilieci pe o pajiste insorita de munte. In pestera, atent mereu sa iti aperi ochii si urechile de lilieci, nu te mai uiti pe unde umbli si, orbecaind dupa dreptate si dupa adevar, risti sa iti rupi gitul impedicindu-te de proceduri, exceptii de neconstitutionalitate, prescriptii speciale si aminari sine die. Pe pajistea insorita insa, desi la inaltime, nu te temi sa umbli drept, caci au avut grija unii ministri si magistrati corecti sa curete drumul, fie si partial, de capcanele intinse de Săndei ( Sandeii mamii lor ! http://theophylepoliteia.files.wordpress.com/2010/07/cartea-alba-a-sandeiilor.pdf ) in care muritorul de rind se poate prinde la tot pasul.
Cetatenilor de rind le revine sarcina de a denunta nedreptatea. Azi, un denunt catre DNA e aducator de spaime in rindul celor care nu au constiinta imaculata. Pe drumul de la ordonanta de incepere a urmarii penale pina la decizia definitiva si irevocabila pot interveni multi avocati proceduristi si multe cereri de expertiza a interceptarilor, care adeseori intirzie sau chiar opresc pronuntarea sentintei. Insa odata cu denuntul catre Parchet ceva se misca. Nu alearga in goana nebuna, dar se misca. Nimeni nu mai doarme linistit stiind ca DNA-ul nu mai e azi cel de pe vremea lui Ioan Amariei si a lui Fanel Pavalache.
2004-2014. Dreptate si Justitie.
Daca astazi Catalin Voicu nu este ministru de Interne, Dan Sova ministru al Justitiei si, cu voia dumneavoastra ultimul pe lista, Adrian Nastase Presedinte reales al Romaniei la al doilea mandat (2009-2014) este pentru ca in 2004 Alianta DA a facut posibila oprirea unei iminente ierni rosii peste tara lunga de 10 ani. Rosie precum cirpa kagebista si lunga precum doua mandate special croite pentru El Insusi. Dupa obtinerea celui de-a doilea mandat al lui Traian Basescu, jumatate plus unu dintre romani (diaspora inclusiv) au jubilat. Diaspora, careia Dumnezeu i-a harazit o soarta aparte la alegerile din 2009, asa cum a scris un roman pribeag, urmas al celor ucisi in inchisorile comuniste (« S-a facut dreptate celor izgoniţi sau plecati de nevoie si a urmasilor infamului pact Molotov – Ribbentrop, romanii basarabeni din fosta Moldova Sovietica. Ei au avut sansa sa hotarasca cine va fi presedintele Romaniei, reprezentantul celor care i-au izgonit sau un presedinte care a condamnat comunismul. Au tot dreptul sa incline balanta acesti oameni care au trimis acasa an de an miliarde de euro, cand nu aveam de unde sa-i primim, industria romaneasca fiind vanduta la fiare vechi, resursele impartite inte oligarhii rosii ai lui Iliescu si comertul monopolizat de spagarii lui Nastase » – Sursa : http://theophylepoliteia.wordpress.com/2009/12/07/judecata-celor-asupriti/ ).
S-a intarit Justitia din 2004 incoace? Cu siguranta da, daca ne gindim ca unii demnitari pina mai ieri de neatens cu nici o floare au inceput sa primeasca (timid), condamnari cu executare. Cu siguranta nu destul, daca ne gindim ca in unele dosare de rasunet judecatorii nu pot da mai mult decit condamnari cu suspendare iar Sorin Ovidiu Vantu primeste (in sfirsit !) sentinte (inca nu definitive) cu executare mult prea blinde, care iau ca pretext al blindetii piciorul vesnic in ghips si vorbirea mereu inselator-peltica. E mai multa dreptate ? Cu siguranta da, daca ne uitam ca au inceput sa fie confiscate averi nejustificate. Cu siguranta nu destula, daca ne gindim ca unii membri ai Parlamentului isi permit sa incerce desfiintarea ANI, pentru ca nimeni sa nu ii stie cit cistiga, ei si rudele lor.
Dizolvarea aliantei DA nu a avut efectele pe care le sperau liberalii de mucava care au denuntat in 2007, de dragul lui Dinu Patriciu, intelegerea politica avuta cu Traian Basescu in 2004. Dizolvarea aliantei DA nu a fost urmata de restauratia iliescianista, intrucit referendumul de suspendare al Presedintelui nu le-a dat cistig de cauza adversarilor Justitiei. Cacofonia doctrinara care a facut ca un Guvern PNL cu 20% in Parlament sa supravietuiasca (cu pretul dinamitarii bugetului de stat si a spolierii incasarilor din marile privatizari) cu sprijinul mascat al PSD azi nu mai atrage atentia la nimeni. Desi ar trebui, intrucit aceeasi cacofonie doctrinara sta la baza aliantei USL alcatuita in 2011, care nu are ca obiectiv decit un singur lucru: intoarcerea Justitiei din drumul catre pajistea de munte inapoi in pestera cu lilieci. Restul sunt detalii prefatate de interceptatul Catalin Voicu: « Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea… Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu’ Oprea, de jos dosaru’, sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru’ personaj care am toata conexiunea in mana ».
Mai grav decit o Justitie care merge schiopatind spre pajiste e o Justitie trimisa inapoi in pestera ca pedeapsa ca inca nu alearga cu viteza vintului. Iar mai grava decit nedreptatea facuta de infractori e nedreptatea celor care nu au rabdarea de vedea efectele deja emergente ale noilor Coduri, ale legii de promovare prin concurs la Inalta Curte, a legii de raspundere disciplinara a magistratilor. Uneori morile puse in miscare de Monica Macovei in 2005 macina incet, dar sigur, spre indreptarea Justitiei. Au aflat-o pe pielea lor Sandeii din CSM care abia in 2011 au fost prinsi de guler si aruncati afara din CSM-ul in care mai vroiau sa stea 6 ani: a se vedea Decizia 53/2011 a CCR : http://legestart.ro/Decizia-53-2011-referitoare-sesizarea-neconstitutionalitate-Hotararii-Plenului-Senatului-43-22-decembrie-2010-validarea-magistratilor-alesi-membri-ai-Consiliului-Supe-(MzY4NTI4).htm .
A aflat-o pe pielea lui si Dan Lupascu, cel mai rezistent Sandel, care a mers cel mai departe in contestarea interdictiei unui al doilea mandat in CSM, interdictie pusa de Monica Macovei in 2005 in legea privind Consiliul Superior al Magistraturii: abia acum citeva zile, pe 9 martie, Curtea Constitutionala a aratat ce bataie lunga a avut modificarea operata de Monica Macovei in 2005. A se vedea Decizia 22/2012: http://www.legex.ro/Decizia-22-2012-118871.aspx
Deci sa nu facem inca bilanturi partiale si grabite cita vreme avem exemplul unor modificari legislative din 2005 care produc efecte in 2011 si 2012. Ora bilantului juridico-politic nu a sosit inca. Pina in 2014 (sic!), cind se incheie al doilea mandat al Presedintelui suspendat in 2007 pentru ca politicienii sa ajuga sa puna mina pe procurori („ Este disperare. Pentru asta au scos PD de la guvernare, pentru asta au suspendat presedintele Romaniei – ca sa ajunga la oala cu procurori”- Traian Basescu), mai sunt inca doi ani si alegeri legislative in noiembrie 2012.
Am insa o neliniste. Ma tem ca in numele necesarei reinnoiri a Justitiei si a clasei politice sa nu calcam nepasatori peste ce s-a realizat pina acum, sub cuvint ca daca reforma nu e totala, ea nu insemna nimic. Exuberanta juvenila care vrea sa ia totul de la zero e tot atit de periculoasa precum cinismul celor care manipuleaza credinta oamenilor in dreptate si adevar. Ba as spune chiar mai periculoasa, pentru ca pune alegatorul in noiembrie 2012 in fata unei alternative imposibile: a vota ingeri care inca nu au aripi sau a vota demoni compromisi. Ori, pina si demonii au nuante diferite, dupa cum si ingerii sunt mai mult sau mai putin demni de a fi votati. Deci nimeni sa nu se culce deci pe o ureche, caci mindria nu iarta pe nimeni. Rezultatul alegerii intre un inger mindru si un demon pocait este…imprevizibil.
Pentru ca raul sa triumfe, uneori e suficient ca oamenii bine intentionati sa ceara mai mult decit pot oferi ei insisi pentru moment. Cei care vor cu adevarat ca Justitia sa nu reintre in pestera trebuie sa invete a merge incet alaturi de ea si, intrucit e inca schioapa, sa-i intinda din cind in cind bratul lor pentru sprijin. Orice incercare de a o forta sa alerge mai tare se poate solda cu o fractura iremediabila (numita in termeni tehnici: USL-la-putere) cauzata de inocularea ideii ca daca reforma nu e totala, ea nu exista deloc.
Exista insa si o alta totalitate. Cea care are cel putin 25.000 de pasi, din care deocamdata s-au facut mai putin de jumatate. Dupa parcurgerea tuturor acestor pasi, vom face impreuna si bilantul de etapa al dreptatii si al Justitiei. Promit ca voi scrie si atunci.
Deconspira-te! Cetatene, esti, cel putin, dubios. Sa vorbesti de succesuri pedeliste, macoviste,morariste e deja prea mult. Aaaa, ca in aceasta perioada s-a marit presiunea UE si SUA asupra Romaniei, au aparut fel de fel de conditionari si toate astea au coincis cu guvernarea pedelista si personajele mai sus citate, asta-i alta poveste. Problema justitiei romanesti este una mai simpla decat pare. Legislativul justitia si partea avuta a justitiabilor sunt interesati intr-o justitie in coada de peste, pentru ca ceea ce nu poti face cu tupeu, la lumina zilei, se amana, se trage de par si tot se rezolva in final, cu onorabilitatea magistratilor. Acum, n-or fi toti, da’ cine poate gaseste aici tot ce-i trebuie. Mai arunca sistemul cate un Motoc, pentru satisfactia gloatei. Cu asa politica nu faci o tara mare.Cel mult o jupoi si te duci si cheltui banii la Monte Carlo,…..Asta se intampla pe meleaguri mioritice de cateva sute de ani. De ce asa? Pentru ca aici institutiile nu ofera servicii ci devin oficii de negot pentru cei care ajung sa le ocupe.Cata vreme beneficiarii, adica cetatenii, nu vor avea un mecanism eficient si rapid de interventie pentru corectarea derapajelor,vom trai aceasta stare de lucruri pana la sfarsitul vremurilor.
domnule Jecu
Sugerati ca Monica Macovei este de fapt tot o Rodica Stanoiu, dar impinsa de la spate de UE ?
Camelia Bogdan o Lidia Barbulescu careia NATO i-a aratat pisca ?
Si ca nesansa lui Amarie a fost ca mandatul sau a fost demult iar occidentalii nu au pus pe el presiunea pe care au pus-o pe bietul si influentabilul Daniel Morar ?
Hai sa fim seriosi :)
@alexandru. Exista progrese? Da sau nu (tertium non datur)? daca sunt, al cui e meritul? al „regimului”, al „opozitiei”, al Maicii Tereza? Presiuni externe se pot exercita altfel decat prin legislatie, adica guvern-parlament-presedinte? Ponegrirea adversarului (desi e in manualul KGB) nu creaza automat merite!
Cred ca mai degraba este un raspuns subtil la postarea lui Mihai Neamtu.
Bravo! Fina observatie… Neamtu da cu piatra in toata Alianta D.A., interesandu-l generalizarile, radierea – daca ar fi posibil – a intregii calse politice pana la el, ca sa faca, chipurile, Noua Republica, pe cand Cetatean nuanteaza corect, aratand ca dracul nu e atat de negru cum vrea Neamtu sa-l arate. Ca sa para el mai alb! :)
Adevarul e – si nu e neadevar, cum vrea Neamtu sa inteleaga oamenii! – ca in perioada 2005-2012 s-a facut enorm, cu toata incrancenarea sistemului mosit de Iliescu si patronat de Nastase. De la condamnarea publica, oficiala, a comunismului, la legi si coduri ale reformei, la o justitie mult mai independenta si mai harnica, la atragerea in politica a unor personalitati si specialisti recunoscuti, Macovei, Voinescu, Baconski, Paleologu, Daniel Funeriu, Dacian Ciolos, Traian Ungureanu, Cristian Preda, instalarea in fruntea serviciilor de intelligence a unor inalti demnitari ai partidelor de opozitie, promovarea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru, primul absolvent de Oxford ajuns intr-o astfel de pozitie, o grija mult mai mare pentru toti romanii din afara granitelor, o politica demna si curajoasa fata de Moldova, promovarea comisiilor prezidentiale de inalti specialisti (educatie, sanatate, patrimoniu, analiza regimului comunist, analiza regimului politic si constitutional, munca, mediu etc.), o preocupare pentru promovarea tinerilor formati in afara tarii, MRU, Funeriu, Dragoi, Mustea, si o politica pro-NATO si UE fara nici o urma de echivoc, nimic nu se compara cu perioadele precedente. De la Vacaroiu la Chiuariu si Adomnitei, de la Rodica Stanoiu la Bogdan Olteanu si Victor Ponta, de la Nastase si Tariceanu la Antonescu, la Motreanu, Mihai Voicu si David, de la Hrebenciuc si Mitrea la Catalin Voicu, Ludovic Orban si Decebal Traian Remes, de la Dan Ioan Popescu la Rizea, Sova si Banicioiu, la Helvig, Mihalache si Constantin, de la Abramburica la „garantat Vanghelie”, tot ce vine dinspre Ion Iliescu si bate spre Dan Voiculescu e o apa s-un pamant. Orice comparatie e de prisos, asa ca doar un mare cabotin poate sa vina sa spuna ca e de acord cu Codul Muncii, primul de inspiratie liberala, dar nu poate fi de acord cu procedurile prin care presedintele Traian Basescu intelege sa faca politica reformei. Si aici vii si spui: asta-i normal sau ii dus cu capul?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ Stefan Dima,
daca vei reciti textele cred ca te vei intreba si tu: cum naiba am putut sa le aseaman?.
Cei doi autori nu se cunosc personal.
Si daca vei accesa blogul theophylepoliteia (ai doua linkuri in text) te vei lamuri.
Nu mai citi romane politiste ;)
Exista o explicatie reala asupra similitudinilor intre postarile lui Cetatean si Mhail Neamtu: in domeniul justitiei exista o colaborare (materializata prin foarte multa corespondenta) intre echipa blogului Politeía si echipa domnului Neamtu. Problemele dezbatute fiind reale si mai ales argumentate prin citate si linkuri (pe care in mod sigur dumneavoastra nu le-ati deschis), probabil au hotarat amandoi, in mod independent unul de altul, sa dezvolte subiectul.
„Pentru ca raul sa triumfe, uneori e suficient ca oamenii bine intentionati sa ceara mai mult decit pot oferi ei insisi pentru moment. Cei care vor cu adevarat ca Justitia sa nu reintre in pestera trebuie sa invete a merge incet alaturi de ea si, intrucit e inca schioapa, sa-i intinda din cind in cind bratul lor pentru sprijin. Orice incercare de a o forta sa alerge mai tare se poate solda cu o fractura iremediabila (numita in termeni tehnici: USL-la-putere) cauzata de inocularea ideii ca daca reforma nu e totala, ea nu exista deloc.”
Chiar asa? Chiar nu se putea mai mult? De cand a devenit cerinta oamenilor bine intentionati o amenintare? Care sondaj a aratat ca oamenii au impresia ca s-au facut prea multe reforme/progrese in justitie iar pentru acest motiv vor vota USL?
Ei bine, cine trebuia sa o spuna cu franchete, ceea ce sta binisor in mai toate capsoarele, mai mult sau mai putin luminate.
Mi-a facut mare placere!
Multumesc.
Necazul e ca Neamtu a sarit iar la gatul lui Basescu, iar Cetatean a simtit nevoia, legitima, de a pune, din nou, lucrurile in ordine…
Sună frumos, dar o să cred că avem justiţie funcţională, de fapt, sistem juridic funcţional când:
– procesele cu furturi de sute de milioane nu vor mai fi târâte până la prescripţie – în caz că furturile alea chiar ajung la proces – ca să nu mai vorbesc de faptul că ar fi frumos să existe recuperări măcar parţiale şi condamnări consistente
– Vlădan şi alţii la fel de periculoşi nu vor zburda în libertate după câţiva ani de detenţie pe motiv că nu-s chiar aşa pericol social
– cei care conduc neglijent şi/sau cu viteză excesivă nu vor mai primi condamnări cu suspendare
– curtea constituţională – fără majuscule – nu va mai putea ţine câinii pe stradă
– îi va lua pe cineva la întrebări pe mândrii posesori de palate ţigăneşti
Cred că oricine poate adăuga alte n-şpe completări la lista de mai sus.
Ideea e că – deocamdată – justiţia e un fel de banc.
Fara indoiala, progresele pe care le amintiti nu sunt ireversibile si asta deoarece in sistem lucreaza inca oameni conectati la retele gen Voicu s.a.
M-am intrebat adesea de ce nu se opresc, in conditiile in care DNA a inceput sa aresteze pe capete judecatori, procurori, avocati ca sa nu mai vorbim de sectii intregi de politie luate cu catuse de anticoruptia de la Interne.
Explicatia e legata de epoca Iliescu – Nastase – Stanoiu. Coruptii sunt legati intre ei prin afaceri murdare din trecut. Cine a luat odata mita e legat de mituitor . Mituitorul se poate intoarce pentru un prieten, cunoaste pacate care nu s-au prescris, e periculos sa refuze si ar fi prostie sa „ajute” pe degeaba … si uite asa reteaua se perpetueaza. Nu ne putem baza nici pe treziri de constiinta, nici pe frica de raspundere . Ei formeaza o retea care uneori se da la fundul lacului, alteori face valuri cu cate o achitare scandaloasa , nu se opresc pana nu sunt prinsi. Singura solutie este ca in sistemul politie – procurori – judecatori sa intre sau sa se formeze cat mai multi fanatici ca la DNA, oameni care sunt obsedati de justitie, care nu se opresc niciodata.