marți, ianuarie 19, 2021

Dreptul de a vota “pasiv” la referendumul din 29 iulie

E clar ca nu doar puterea si opozitia au pozitii antagonice, dar acest microb al polarizarii, a intrat pana si intre cei care se considerau in aceeasi barca. In costrast cu PDL care ar accepta un plan de boicotare a votului, presedintele Basescu considera cumva ca absenta de la vot a sustinatorilor sai l-ar vulnerabiliza, ba poate chiar l-ar demoraliza. Ca urmare, invitatia oamenilor de a se prezenta la urne in numar cat mai mare, face parte din mesajul zilnic al presedintelui ales al Romaniei. “Divide et impera” spuneau romanii cand, dorind sa obtina si sa mentina puterea intr-un teritoriu cucerit, rupeau structurile existente si le divizau in mici grupuri de influenta si interes. Oricare ar fi strategia presedintelui Traian Basescu si a ICCD + PDL, trebuie sa fie una comuna, clara, sa fie prezentata si explicata oamenilor din teritoriu, evitandu-se cu orice pret polarizarea in interiorul dreptei.

Diferiti analisti si politicieni deopotriva, identifica neprezentarea la vot ca sabotaj, incorectitudine politica, lasitate, lipsa de  responsabilitate civica, etc. E simplu de indentificat calitatea de luptator a Presedintelui, un capitan care nu doreste sa se intoarca infrant in fotoliul de la Cotroceni. Basescu, prin definitie, este razboinicul care arunca tot arsenalul in lupta si traieste conform principiului “totul sau nimic”. Cum s-ar putea defini biruinta in contextul acestei situatii? Este aceasta un simtamant, un procent, o decizie, o certitudine sau o himera?

Plecand de la faptul ca noi, poporul, nu trebuie sa alegem intre mai multi candidati, avem libertatea constitutionala sa ne exprimam alegerea in orice forma dorim. Desi aparent sunt uniti si nezdruncinati in implinirea idealurilor, frica “activistilor” este ca nu cumva sa le stricam jucaria, numita “referendum”, pe care vor s-o foloseasca pentru a-si implini scopurile meschine. Orice “instigare” impotriva strategiei lor, e considerata “subminarea intereselor nationale”. In acest sens, este interesant de remarcat declaratia de ieri a presedintelui, apreciind ca votul (chiar negativ) ar avea implicatii pe linia validarii unui act dictat de pucisti.

Cineva de bine numea neparticiparea la vot, o “plata cu aceeasi moneda”.

Nu sunt de acord, deoarece neparticiparea in contextul actual nu este deloc un act anti-social sau negativ, ba mai degraba o virtute. Prin neparticiparea la vot, nu vom face decat sa le raspundem cu cea mai buna moneda. Este intoarcerea obrazului drept dupa ce cel stang a fost lovit si biciuit. Consider ca dreptul de a vota este un drept constitutional pe care trebuie sa-l apreciem si sa-l folosim in cel mai etic si mai moral mod posibil. Adica prin aportul si decizia noastra, dorim sa participam la indreptarea lucrurilor si la restabilirea statului de drept.

Votul insa nu inseamna doar prezenta submisiva a unui individ la o sectie de votare pentru a-si exprima decizia pe o bucata de hartie. Votul nu inseamna stampila, nu inseamna un buletin de vot, nu inseamna tombola, nu inseamna cateva felii de salam, o punga de cartofi sau doua sticle de ulei. In contextul actual, VOTUL de pe 29 iulie inseamna participarea mea la viata societatii si influentarea in bine a prezentei realitati. VOTUL nu este doar modesta mea implicare la cresterea sau scaderea unui procent de figuranti. Refuz sa fiu tratat doar ca un numar si vreau sa fiu tratat ca o persoana care decide si schimba soarta lucrurilor prin aportul personal. VOTUL inseamna sa fac tot ce tine de mine pentru a opri nelegiuirile unui grup de infractori, cu toate mijloacele democratice care-mi stau la indemana, fara a folosi forta, abuzul, si necinstea.

Intrebarea la care noi trebuie sa raspundem nu este asa cum a planuit USL-ul, daca-l demitem sau nu pe Traian Basescu, ci din punctul de vedere al poporului, este validarea sau invalidarea loviturii de stat. Daca abtinerea de la vot ar fi neconstitutionala asa cum sugereaza „antenistii”, atunci si pragul de 9,1 milioane este tot neconstitutional. Odata insa ce CCR a stabilit legalitatea acestui prag, fiind recunoscut si votat si de Parlamentul Romaniei, atunci singura ratiune a cvorumului de 9,1 milioane este tocmai pentru a preveni orice fel abuz.

Multi se intreaba de partea cui ar trebui sa fie considerati cei care nu participa la referendum. Raspunsul pentru USL-isti este scurt si concis: In niciun caz nu aveti dreptul sa-i considerati pe cei care de obicei nu se prezinta la urne ca fiind de partea voastra. (Aici ma refer explicit la cea de-a doua jumatate a celor 18.2 milioane de alegatori). Insa noi castigam acest drept, deoarece declaram deschis ca vom vota „neparticipand la vot”. Suntem un grup de oameni diferiti, insa ne unim in jurul acestui principiu, de a nu participa la vot. Si daca cineva nu se simte reprezentat de aceasta categorie, e liber sa mearega la urna si sa voteze cu stampila pentru demiterea presedintelui.  Deci e mult mai plauzibil ca cei care nu se vor prezenta la referendum, sa fie considerati ca impotrivitori ai loviturii de stat. Avem dorinta sa votam, am decis cum vom vota si am ales o forma PASIVA de exprimare a votului noastru. Vom vota cu mintea si cu inima si asta inseamna ca ne pasa si ne implicam in exercitarea responsabilitatilor civice. Ratiunea acestei intelegeri este bazata pe faptul ca acest referendum nu cauta sa raspunda la intrebarea, “Cine il alege pe presedinte?”, ci doreste sa stie “Cine il demite pe presedinte?”.

Indiferent de numarul celor care vor alege sa-l demita pe Traian Basescu prin stampilarea buletinlor de la referendum, diferenta pana la 18.2 milioane suntem noi, votantii pasivi. Nu doar PDL-istii, ICCD-istii sau partizanii presedintelui ales, ci noi toti, cei care nu vom permite hotiei, minciunii, abuzului si ilegalitatii sa ne destabilizeze si sa ne controleze prin instigarea la ura impotriva celuilalt. Si printr-un simplu calcul aritmetic as dori sa ofer un exemplu practic. Daca 9 milioane de romani se vor prezenta la urne si dintre acestia 8,9 milioane vor stampila demiterea, iar 100,000 vor decide mentinerea presedintelui, Traian Basescu nu va avea doar sustinerea a 1% din populatie (cum gresit se speculeaza de diversionisti), ci 1% plus 51% (cei care nu s-au prezentat la urne din totalul de 18.2 milioane), care practic inseamna ca el se poate intoarce linsitit la Cotroceni cu un suport popular de 52%. Poporul nu inseamna doar cei 9.1 milioane. Poporul suntem toti 18,2 milioane. Si asta pentru ca miza nu este alegerea unui nou presedinte, ci este stabilitatea unei intregi natiuni.

La referendumul din 29 iulie, nu tratam doar problema unui politician erodat dupa 8 ani de “navigare” – inclusiv printr-o criza economica, ci tratam viitorul Romaniei in care fie ca vrem sau nu, toti suntem implicati intr-o forma activa sau pasiva. Daca USL-ul poate motiva 10 miloane de oameni pentru a vota demiterea, n-are decat. Insa, atentie, agenda lor in niciun fel nu poate controla alegerea mea si nu va reusi sa valideze lovitura de stat cu votul meu. Asa ca din respect pentru istoria care se va scrie, voi sta acasa toata duminica de 29, iulie 2012. Tu ce-o sa faci in timpul referendumului?

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Ca sa-ti dai tie dreptate, participant virtual la lupta asta corp la corp in care „lupul” Basescu
  se afla in fata a 322 de coioti, cel mai simplu e sa nu te sincronizezi sub comanda lui, ci
  cand el zice sa te apleci pe stanga, noi sa ne aplecam spre dreapta si sa mai si avem pretentia
  ca nu cadem in prapastie.
  E usor sa stam la butoane si sa ne luptam cu „balaurul”. Nu pe noi ne papa. Noi, om vedea cum om mai drege-o mai apoi.
  Boicotarea inseamna pastrarea scaunului de presedinte, lui Basescu.
  Problema e ca daca el nu vrea, nu o sa sada in el doar asa ca, unilateral vrem noi.
  Mergand la vot, chiar si in conditiile astea in care referendumul e o mascarada, pierdem o
  data (pierdem batalia asta).
  Boicotand, pierdem de doua ori.
  Unii cred ca se pot ascunde, in spatele votului. Eu zic ca nu a fost si nici va putea fi vreodata
  infirmata vorba ca „uleiul iese intotdeauna la suprafata apei”.

  • Mohandas Gandhi, prin nesupunerea civica, a facut ce a facut. BOICOTUL ca act de nesupunere civica, devine act politic. Prin introducerea in urna a 9 mil. buletine devine MAI LEGITIM orice rezultat? Nu era OK ca in 2000 sa nu fim obligati SA NE PRONUNTAM pt.Vadim sau pt.Ilici? civic era OK, politic nu avea importanta, caci unul dintre ei era ales pana la urma. Acum este EXACT INVERS. Cei care pretind ca 99% din populatie il urasc pe Basescu TREBUIE sa si demonstreze. Daca demonstreaza ca din 18 mil, numai X (net inferior lui 5%) il urasc, nu inseamna ca restul (pestul 50%) nu il urasc si ca actele politice ale USL sunt nejustificate, imorale si ilegale (cf.MCV)? Sa facem diferenta POLITICA intre boicot si neprezentare (chiar daca e vorba de un buletin de vot lipsa in urna)…..Partidele politice sa zica ce o vrea, persoanele politice sa zica ce o vrea, noi ca cetateni avem drepul sa BOICOTAM referendumul. Este vocea nesupunerii civice.

   • Comentariul este pertinent. Conceptul despre care vormim in acest articol a fost folosit atat de Gandhi atunci cand facea campanie pentru independenta Indiei de sub imperiul Britanic, exprimat in lucrarea sa „Satyagraha”, cat si de americanul Henry David Thoreau autorul eseului „Civil Dissobedience” (1848), a fost inspirat din „The Mask of Anarchy” – o poem politic scris de poetul Percy Shelley dupa masacrul de la Peterloo din 1819. Deci oamenii astia, inca de-acum apropape 200 de ani gaseau solutii la probeleme cu care ne confruntam in abia secolul 21. Neascultarea asta “civica”, e un soi de resitenta neviolenta a indivizilor si poporului impotriva a ce considera a fi abuz legiferat. Este un dezacord respectuos care este destinat să influenţeze relaţiile dintre cetăţeni şi stat. Acest principiu este folosit ca fundament in acest articol.

    Cat priveste „pierderea dubla” mentionata de VIDA CLARA, aceasta ar putea fi doar aparenta, pentru simplu fapt ca oricate voturi s-ar pierde, castigam in locul lor demnitate.

 2. sa presupunem ca 8 milioane ar vota DA si 2 milioane ar vota NU, pragul fiind de 9 milioane.
  daca ambele tabere merg la vot, basescu este demis.
  daca adeptii lui basescu nu merg la vot, presedintele ramane in functie.
  de asta n-o sa merg la vot.

  • In toata mascarada referendumului asta a fost rostit un mare neadevar pe care nu l-a demontat nimeni pana acum, sau cel putin nu am sesizat eu …

   USL a sustinut inca de la inceput ca nu este nevoie de prezenta la vot a 50%+1 din cei inscrisi pe liste, ci este normal ca, daca presedintele a fost ales cu putin peste 5.200.000 de alegatori, referendumul sa fie valid si daca se prezinta mai putini alegatori.
   A fost nevoie chiar de interventia CCR pentru a impune prezenta celor cca. 9.1000.000 de alegatori pentru ca referendumul sa fie validat.

   Ce s-a uitat:

   La alegerile prezidentiale din 2009, in turul al II-lea, Traian Basescu a primit 5.274.063 de voturi, iar Mircea Geoana 5.204.102 voturi
   Total 10.478.165 voturi, deci PESTE 50%+1 din numarul de alegatori inscrisi pe liste.

   Eu, in locul celor de la PDL, as fi solicitat la CCR aceasta valoare (10.478.165) drept limita inferioara de prezenta pentru validarea referendumului de demitere, asa ca USL sa zica merci ca poate valida votul daca are 1.000.000 de votanti mai putin…

 3. „…dreptul de a vota este un drept constitutional pe care trebuie sa-l apreciem si sa-l folosim in cel mai etic si mai moral mod posibil.” Ţara asta are o problemă MARE atunci, pentru că ce e după „folosim” e, de regulă, facultativ!

  În 29 iulie am de ales între a sta acasă (de lucru am) şi a merge să votez NU, pentru că Puterea de acum a făcut gafe peste gafe peste gafe şi, în ciuda celor declarate de vocile principale din cadrul acesteia, mint pe rupte, încalcă angajamente şi îl copiază pe Băsescu în mijloacele utilizate, dar într-un mod ieftin şi abuziv! Nu există creşteri la salarii şi pensii, ci doar creşteri la rate la bănci, la preţuri, la deficit; justiţia, văd că merge bine, deşi nu pot să am o imagine despre cum va fi dacă ăştia continuă să guverneze dincolo de vara asta; nu există program economic – mizeria aia frumos ambalată cu fiscalitate redusă şi curăţarea sistemului public e doar pentru fraieri; iar la externe, securistul Marga e un bun contra-exemplu pentru drumul pe care ar trebui să-l urmeze România.

  Pare-se ar fi suficiente motive să zic NU, dar: Băsescu a deschis gura în privinţa tăierilor, s-a implicat pentru alegerea fiicei sale ca europarlamentar, pentru tergiversarea procesului lui Ridzi, a făcut gafe cu reforma administrativă, cu Roşia Montană, cu sistemul de sănătate, cu Bechtel, şi alte mărunţişuri în fapt. Dar are o viziune care poate fi moştenită! Dar de cine? A spart gheaţa, cum s-ar zice, deşi a spart-o cu capul! Atâta a putut un ofiţer de carieră şi trebuie să-i acceptăm limitele. Nu ştiu un ofiţer devenit politician şi să aibă diplomaţia unui Iliescu (dar nu şi limba de lemn şi reptilianismul) sau fineţea unui politician crescut prin Europa. În final, cred că, pentru un preşedinte ce se vrea de dreapta, trebuia să meargă mai departe de dreapta PSD-ului şi să treacă serios la dreapta de centru. Dar se pare că socialismul e boală grea, iar populismul e şi mai grav!

  Deci, ce voi face în 29 iulie? Nu ştiu pe cine aş vota preşedinte, dar ştiu cine ar câştiga şi mi se întoarce stomacul. În 2014, însă, alegerea va fi mai naturală, aşa că aştept până atunci prezidenţialele. Cu Băsescu preşedinte, există viaţă şi după; fără, e prea multă ceaţă.

  • Multi cetateni vor vota cu NU sau nu se vor prezenta la vot doar pentru simplu fapt ca s-au scarbit de ce se intampla in Romania. Sugestia articolului este sa unificam acest segment de popor si pentru motive care pot diferi de la om la om , sa fim capabili sa transmitem un mesaj la unison celor care indraznesc sa creada ca suntem doar o gloata de idioti.

 4. Eu astept pana la ora 21:00, si vad atunci care este prezenta la vot, si vad si care sunt rezultatele partiale de la exit poll-uri. In functie de asta iau o decizie.

  • O sugestie pentru cei care nu voteaza pentru a nu legitima puciul.
   In ziua votului puteti purta un tricou inscriptionat cu NU –

   Doar folositi un tricou de orice culoare pe care vopsiti un „NU”.
   Nu poate fi taxat drept propaganda electorala , pentru ca nu il are pe Basescu mentionat, si in felul acesta va faceti simtita prezenta si optiunea intr-un m od legal dar care saboteaza puciul. Cu cit mai multi purtatori de tricou cu atit mai bine.

  • Sugestia ar fi totusi sa asteptati mai mult de ora 12. O varianta pe care din surse sigure o au in vedere si apropiatii lui TB este sa astepte pana la ora 18-19 anuntul cu prezenta la vot. Daca a sarit de 50%, voteaza. Daca nu, nu. Cifrele cu prezenta la vot vin de la BEC, nu le pot maslui.

  • Nu ne putem increde in sondaje sau exit-poll-urile care probabil ca vor fi manipulate. Este insa necesar sa existe o strategie inainte de ziua votului, deoarece a hotarare circumstantiala poate fi periculoasa. Nu exclud din calcul si participarea effectiva la vot, insa numai in conditiile in care toate fortele anti-USL vor accepta o strategie comuna cu o singura optiune. Unitatea trebuie sa fie secretul castigului.

 5. Domnule Liga,

  ati scris cel mai bun articol de pana acum pe acest subiect!

  Folosind mai departe registrul metaforei dvs:-

  O banda de opt hoti foarte periculosi, care a ucis pe multi si a pradat sate intregi, prinde si leaga doi frati care sapau pe un camp, si le zice:-

  ,,Luptati unul impotriva celuilalt pana la moarte, pentru distractia noastra. Cel ce ramane in viata, va fi crutat, si ne va ramane sclav pe viata noua. Daca nu luptati, va taiem pe ambii!”

  Zice primul frate: ,,Vai de noi, frate, vom pieri; cu banditii astia nu avem nicio sansa daca ne luptam cu ei. Pe mai multi si mai tari ca noi i-au ucis cu usurinta, dupa ce i-au chinuit! Nu ne putem bate cu ei!”

  Zice al doilea frate: ,,Asa e, frate, noi nici uniti nu ii putem invinge – sunt mult prea tari si rai. Ei sunt inarmati, noi nu avem decat sapele astea… sansa noastra e foarte mica sa ii invingem. Dar eu sunt barbat, eu trebuie sa lupt, nu ma pot lasa executat asa, fara lupta! Si daca stiu ca mor sigur, eu tot lupt!”

  Zice primul frate: ,,Pai daca lupti tu cu ei, atunci te omoara intai pe tine, si dupa aceea ma omoara si pe mine! Stii ce, hai sa ne batem mai bine intre noi.” (El se gandea ca il va lasa pe fratele sau sa il omoare, ca macar fratele sau sa traiasca)

  Zice al doilea frate: ,,Frate, eu pe tine nu te pot omori. Suntem frati. Cum sa ne omoram unul pe celalalt? Hai mai bine sa ne luptam cu ei, chiar daca sigur murim amandoi!”

  Zice primul frate: ,,Cum zici tu, daca tu sari la lupta cu ei, te ajut si eu. Dar nu-i mai bine daca nu facem cu zic ei? Ce, nu avem si noi onoarea noastra, si vointa noastra?”

  Zic fratii hotilor: ,,Nu facem ce vreti voi. Nu ne omoram unul pe celalalt. Taiati-ne daca vreti, dar noi la lupta cu voi nu sarim. Suntem buni crestini.”

  Hotii se enerveaza, si ii atata pe ambii la lupta, lovindu-i si batjocorandu-i:

  ,,Cum de nu luptati? Nu sunteti barbati? Daca nu intre voi, atunci macar cu noi sa va luptati!”

  Totusi, fratii nu se lupta nici intre ei, si nici in banditi nu dau. Rezista ei asa, barbateste, minute bune, si nu se lasa provocati.

  Intre timp, trece pe acolo o companie de graniceri, care de mult ii cauta pe banditi. Ii prinde si ii leaga si ii duce la puscarie.

  Fratii se bucura! ,,Ce bine ca nu ne-am omorat unul pe altul, si ca nici cu ei nu ne-am pus, ca nu s-a varsat sange omenesc!”

  ;)

  Nu le cadeti in plasa! Nu le faceti jocul! Nu le legitimati puciul! Tineti-va tare, cu curaj, cu barbatie – nu va lasati provocati! Nu va lasati compromisi de oameni fara bun simt, si fara Dumnezeu!

  Ei atunci, ce sa facem?

  Daca vreti sa il sustineti pe Basescu, iesiti la miting-uri pro-Basescu!

  Daca vreti sa aratati ca va pasa, si ca nu stati pasiv, iesiti in strada si cereti demisia pucistilor!

  (Asta cere mult mai mult curaj si barbatie decat sa te duci si sa pui botul la votul ilegitim, votand NU.)

  (Parerea mea)

  • Pentru cei care vor boicota referendumul pucistilor, dar care vor sa si arate lumii ca le pasa, ca au facut de fapt o alegere ne-votand, propun sa purtam toata ziua, fie acasa, fie pe strada, fie la iarba verde –

   – o haina alba (daca suntem din cei care apara in primul rand statul de drept), sau
   – ceva portocaliu (daca suntem din cei care il sustin in primul rand pe Basescu)

   Asa ne putem arata rezistenta pasiva. :)

   Ce ziceti?

   Si ca sa raspund intrebarii domnului Liga, eu in ziua votului voi lucra ca voluntar la o sectie de votare din diaspora, (pentru care a trebuit sa ne luptam, fiindca nu era pe lista initiala de 151) de la 06:00 pana cand am terminat cu numaratul voturilor, si am transmis rezultatele, pe la miezul noptii.

   …Daca as fi in tara, as protesta in fiecare zi in strada impotriva pucistilor, si in ziua votului as fi observator la o sectie de votare (sau a unei urne mobile)

   http://www.apd.ro/voluntariat.php

   • Merita dezvoltata o strategie mai punctuala in cazul in care gasim un numitor comun si decidem sa nu ne prezenta la vot. Exista o gramada de chestii pe care le-am putea face. Cu tricouri sau alte mijloace pasnice de protest ne putem identifica unii pe altii in ziua referendumului. Acum e destul de greu sa estimam care si unde suntem toti. Am putea colecta din sugestiile si comentariile primite. Poate in cateva zile am sa incerc o compilare.

 6. Daca luam in calcul ca:
  – la alegerile anterioare (de anul acesta si din anii trecuti) nu s-a atins pragul de 50%;
  – cei pro-Basescu NU se vor prezenta la vot;
  – este in crestere numarul celor care erau anti-Basescu (si mai sunt) dar sunt scarbiti de minciunile si potlogariile lui Ponta si Antonescu si de mafiotismul lui Voiculescu, Andone etc. si care au decis sa NU voteze,
  atunci ne iese o prezenta la vot sub asteptarile USL.

  Intr-adevar, BOICOTUL este o forma de a iti exprima votul.

  • Nu putem noi vota ,cat pot ei fura.Nu-i subestimati pe comunisti, campioni dovediti la manipulare si furat voturi.Chiar daca vom fi 5 milioane cei caream vota NU,pucistii vor plusa cu inca 1milion de voturi contrafacute.Ei joaca,ei arbitreaza si tot ei hotarasc rezultatul.Asa ca,sa nu fim naivi,singura solutie este BOICOTUL. Dar ,ca sa ne legitimam forma PASIVA de exprimare a votului,sa o facem organizat.Poate prin infiintarea unui site ,,Referendum VOT PASIV ” unde sa ne inregistram cu nume si prenume toti cei care aderam la aceasta forma de manifestare a votului.Dupa referendum,putem dovedi fraudarea acestuia prin simpla verificare a situatiei din listele electorale,unde,in mod cert vor aparea semnaturi false in dreptul numelor noastre( pana la ora 23 au tot timpul sa o faca)

    • P.S. Revin cu o întrebare. Se pot schimba listele de alegători (cele în care semnăm că am fost la vot), în aşa fel încât să se adauge că „SEMNEZ DAR NU VOTEZ”? Ar mai fi timp până la referendum şi asta ar lovi, măcar în parte, „turismul electoral”. Odată ce eu am autocolantul pe cartea de identitate, care certifică faptul că M-AM PREZENTAT LA VOT (fie şi „PASIV”!), NU-MI MAI POATE FOLOSI NIMENI ALTCINEVA VOTUL! Având în vedere „calitatea” clasei politice, principiul „SEMNEZ DAR NU VOTEZ” poate fi generalizat la toate tipurile de scrutin din România, până vor apărea şi politicieni de calitate!

     • Apreciez ca ca sunteti preocupati de o solutie care sa va satisfaca. Timpul nu ne permite sa facem prea multe lucruri. Probabil ca mai important acum, ar fi prezentarea unei strategii punctuale care ar putea implica persoane care la randul lor ar motiva alte prsoane si acestia la randul lor…altii, etc. Cat priveste o petitie, invit un voluntart sa o seteze pe un site de petitii si apoi sa listeze link-ul intr-unul din comentarii. Ar putea sa fie preluata de multi.

 7. In 2008 cind am votat pentru parlament eu nu am votat pentru USL ca atunci USL nu exista. Am votat (din pacate) cu PNL. daca as fi stiut ca PNL se va alia cu PSD intr-o uniune atunci nu as fi votat cu PNL ci cu PDL. Eu nu o sa votez niciodata cu un partid sau o uniune de partide care il are ca presedinte (chiar daca este de onoare) pe Iliescu.
  Nici la referendum nu ma voi duce pentru ca eu am votat odata in 2009 pentru presedinte pe un mandat de 5 ani. Nu am vazut nici un motiv plauzibil ca presedintele sa fie supus unui referendum, nu am vazut cum a incalcat el grav constitutia, asa ca voi boicota aceasta mascarada.
  PNL nu va mai avea niciodata votul meu pentru ceea ce a facut chiar daca Antonescu va demisiona sau va fi dat afara, ei au pierdut definitiv increderea mea.

  • Eu cred ca nu trebuie sa votam, dar trebuie sa ne bagam nasul in treburile lor. Ce ne facem daca in dreptul numelui nostru apare o semnatura falsa si un cnp fals pe la orele 23.00? Noi trebuie sa fim camerele de luat vederi pe care le cere PDL-ul. Sa stam la usa si sa ii numaram pe cei care intra, sa vedem daca functioneaza suveicile lor si tombolele si ce-or mai vrea sa faca, sa filmam toate aceste lucruri. Ei vor sa legitimeze referendumul. Noi avem datoria sa il delegitimam. PDL-ul ar trebui sa puna in functiune soft-ul de verificare a fraudelor, daca poate. Probabil ca are nevoie de multi oameni care sa introduca datele. Eu m-am inscris deja ca observator in orasul meu natal.

   • Interesant. Desi provocarea acestui articol este practicarea unui vot „pasiv” , sunt o multime de actiuni, inclusiv monitorizarea exterioara a sectiilor de votare, pe care le putem initia devenind activi prin indeplinirea responsabilitatilor civice: sesizarea turismului electoral, practicarea suveicii, manipularea tombolelor, etc.

 8. Fără a repeta argumente deja făcute, concluzia e că :

  Cel mai MARE RĂU ar fi:

  R) …dacă tabăra noastră e divizată – dacă unii boicotează şi dacă restul votează NU,

  fiindcă atunci riscăm şi să contribuim cu destul de multe voturi pentru a valida referendumul (şi a legitima puciul), dar şi să îl condamnăm pe Băsescu la o înfrângere zdrobitoare, fiindcă unii dintre noi au boicotat, în loc să voteze NU.

  Deci, cel mai important lucru este să decidem ce este mai bine de făcut, şi să facem TOŢI la fel – ori toţi boicotăm, ori toţi votăm NU.

  Aş sugera ca site-ului Contributors.ro să facă un poll, cu următoarele opţiuni:

  1. Să boicotăm Referendumul
  2. Să votăm NU
  3. Să votăm DA (fiindcă sunt unii pe aici care vor asta, şi ei nu trebuie incluşi nici la 1, nici la 2…)

  în speranţa că toţi ne-am pune de-acord să facem ori 1 ori 2, după cum decide majoritatea, ştiţi ce s-ar întâmpla?

  …ne-am diviza tot în două grupuri (realistic vorbind):

  1. Cei care vor vota după cum a ales grupul majoritar, fie că aşa au dorit de la început, fie din dorinţa de a fii toţi uniţi

  şi

  2. Cei care ar vota pentru cealaltă opţiune (deşi au promis să meargă pe mâna majorităţii, fiindcă pur şi simplu nu pot înghiţi opţiunea majorităţii)

  DAR,

  DEŞI rămânem în continuare divizaţi, măcar grupul majoritar ar fi de data asta mai mare decât [grupul majoritar în cazul în care nu s-ar fi făcut în prealabil acest poll, cu această promisiune], fiindcă unii dintre noi ne vom ţine totuşi de promisiunea de a merge pe mâna majorităţii, chiar dacă nu ne prea convine…

  APOI,

  aş sugera ca noi toţi să încercăm să impunem opţiunea majorităţii pentru cât mai mulţi votanţi, drept ,,opţiunea societăţii civile”.

  Eu de ce pledez pentru boicotare?

  Păi să vedem care e cel mai mare rău, după răul cel mai mare, de la R):

  r1) referendumul să nu fie validat, dar Băsescu să piardă zdrobitor,

  sau

  r2) referendumul să fie validat, dar Băsescu să piardă mai puţin zdrobitor (sau chiar la doar câteva protente).

  Clar e, că r1) e mai puţin rău decât r2).

  Concluzie:

  A) Trebuie să încercăm cu toţii să fim uniţi, şi să mergem cu toţii pe aceeaşi strategie, pe cât posibil

  B) Trebuie să mergem pe strategia care ORICE AR FACE ALŢII, nouă să ne facă cel mai PUŢIN rău.

  Strategia care ne-ar face nouă cel mai puţin rău ORICE AR FACE ALŢII, este să BOICOTĂM referendumul. Deci, eu aş zice să ne unim cu toţii in jurul acestei idei.

  Ia într-adevăr mult curaj să boicotezi, fiindcă e foarte tentant să cazi în ispita de a zice: fie ce-o fi, eu măcar am votat NU, că măcar am făcut ceva….

  …dar aceasta ar fi o soluţie emoţională, şi din punct de vedere pur raţional, una greşită, în condiţiile în care, în ajunul Referendumului, cel mai probabil:

  x) cel puţin 60% din electorat va dori ca Băsescu să fie demis
  y) nu se vor găsi 9,200,000 de oameni care SIGUR vor vota (ori DA or NU),

  INDIFERENT de ce decidem noi (,,societatea civilă”) să facem.

  Sunt unii care vorbesc de ,,om vedea la ora 19:00, ori la ora 21:00 cum e cu prezenţa” – e GREŞIT, fiindcă ŞI ceilalţi vor aştepta acelaşi lucru, şi vor aştepta ŞI ca voi să votaţi, să voteze după voi, ca apoi să se facă pragul de validare, şi… noi să pierdem!

  Totuşi, i-aş îndemna pe cei care ORICUM vor vota NU, să o facă numai în următoarele condiţii:-

  1. Prezenţa la vot la ora 22:00 să fie de sub 33% (greu de crezut, dar dacă va fi peste 33%, nu este imposibil deloc ca într-o oră să fie aduşi foarte mulţi oameni la vot, păstraţi tocmai pentru ultimul moment de pucişti, pentru a urca pragul peste 50%, plus, să nu uităm de eventuale fraude!!)!!

  2. Prezenţa la vot la ora 22:00 să fie de peste 47% PE BUNE (conform BEC, nu Antena 3!!)(fiindcă este greu de crezut că într-o oră, cu cei care votează NU, şi cu cei care votează DA, nu se va urca pragul la peste 50%.)

  Să fim deci siguri, şi să mergem pe cifrele consevatoare 33/47 – altfel poate o păţim…!

  Eu unul, nu voi vota la nicio oră, fiindcă nu doresc să legitimez puciul!

  (Scuze pentru comentariul atât de lung; mulţumesc pentru răbdare)

  :)

  • Este irelevant un poll online, si pe contributors.ro nici macar nu e reprezentativ. Va dati seama ca e vorba de maxim cateva mii de utilizatori/raspunsuri, si majoritatea cu un nivel de educatie ce le permite sa inteleaga multe. Oricum, autorul are dreptate, este treaba celui care a generat referendumul sa asigure cvorumul.

   • De acord cu ambele vederi. Un sondaj ar fi interesant si in acelasi timp nu poate fi relevant in timpul scurt pe care-l avem la dispozitie. Insa ceva putem face. Intelegand ca aici nu ne propunem sa facem micromanagement ci doar sa impartasim opinii, am putea ca cititori sa facem trei lucruri, sa ne spunem parerea aici, sa ajungem la un consens, sa devenim infleunti in sferele noastre de actiune. Daca noi nu initiem aceasta miscare, nimeni nu va veni sa ne formeze noua o supra structura.

 9. In toata aceasta discutie ne aratam una din metehnele nationale: aceea de a fi incapabili de a forma o echipa, de a trage in aceeasi directie. Pentru toti sustinatorii lui TB
  (sau ceea ce reprezinta TB la acest referendum), directia ar trebui sa fie cea indicata de presedinte. Adica sa participe la referendum si sa voteze NU.

  In scrisoarea sa deschisa pe Contributors (mergand pe idea boicotului ca si acest articol), domnul Alexandru Toma Patrascu foloseste doua citate din Sun Tzu. Al doilea este

  “Confuzia in armata duce la victoria adversarului.”

  Perfect adevarat. Numai ca ar trebui folosit in sens invers. Pentru a NU exista confuzie in armata, ofiterii si soldatii ar trebui sa-si asculte si urmeze liderul. Asta este cel mai important acum.

  Dupa cum foarte bine arata articolul domnului Zografi, dintre cele doua variante probabile:
  (A) referendum validat si TB pierde la un scor rezonabil,
  (B) referendum nevalidat dar cu un scor covarsitor impotriva lui TB,

  varianta (A) este cea preferabila pentru fortele reformatoare din tara.

  Imaginati-va un scor 60%-40% acum. In trei luni, desi vor avea tot statul pe mana pana atunci, Antonescu si USL-ul ar putea fi batuti. Iar daca nu, vorba lui Traian Basescu (la GDS),
  inseamna ca Romanii inca nu sunt pregatiti pentru democratie si trebuie sa mai asteptam.

  PS. In varianta (B), adeptii boicotului presupun ca TB ar alege sa ramana la Cotroceni.
  Nu va face asta. Vida Clara are dreptate (primul comentariu).

  PPS. Legal, daca e demis la referendum, ar avea TB dreptul sa mai candideze pentru un mandat? Nu l-a terminat pe al doilea. Din tabara reformatoare ar avea cele mai mari sanse.
  Pentru MRU e prea devreme cred. Poate un candidat surpriza. Daniel Morar?

  • Corect. Nu trebuie mers decat cu un singur plan si probabil ca in maxim doua-trei zile are trebui sa decis care este acesta. Si eu cred ca va exista un astfel de consens.

 10. Food for thought pentru toti:
  De ce datele de la recensamant nu au fost publicate, iar lista cu persoanele cu drept de vot nu a fost reactualizata conform acestor rezultate? Pentru o populatie de ~ 21.255.000 un numar de 18.200.000 de votanti (peste 85%) pare cam mare (comparativ Franta: populatie ~65.350.000, votanti inscrisi la alegerile prezidentiale din mai: 46.066.307, adica vreo 70%)
  In conditiile in care numarul de 18 milioane de votanti este cam mare (mai mare cu vreo 3 milioane daca pastram proportia cu Franta) tot ce ati scris mai sus mi se pare ridicol si ipocrit. Stati linistiti si nu va mai faceti atatea griji si dileme morale daca sa mergeti la urne sau sau boicotati: intre neactualizarea listelor electorale si impunerea pragului minim de 50%+1 prezenta la vot, cineva undeva pare sa se fi asigurat ca referendumul nu este sau are sanse foarte mici sa fie validat.
  Dar hei, poate totul este doar o coincidenta. Poate ca in Franta populatia este mult intinerita sau delicventa este mare. Intrebarea este daca prezenta la vot este sub 9.200.000 si referendumul este invalidat cu rezultatul pe care-l dau sondajele – 70% DA si 30% NU -, dar este mai mare decat 50% din numarul de persoane cu drept de vot pe care o sa-l aflam dupa publicarea rezultatelor finale ale recensamantului (pare-mi-se deja amanate de cateva ori) ?
  Care este morala acestui posibil rezultat: ca si mortii voteaza pasiv cu Basescu?

  • Morala este una simpla. Deoarece s-a afirmat ca toata tara este impotriva presedintelui Basescu trebuie demonstrat acest lucru. Sa presupunem ca numarul total de alegatori ar fi numai de 14 milioane. Daca doar 75% dintre Romani doresc ca presedintele sa plece, atunci la vot vor fi 10,5 milioane pe voturi DA. Insa cu cat numarul celor prezenti si care vor vota DA va fi mai mic, cu atat afirmatia ca tara este impotriva li Basescu este mai neadevarata.

   • Ultima oara cand am verificat numarul de voturi necesare pentru demitere nu este 75% din votanti.. De fapt cu cat numarul celor cu drept de vot este mai mic, cei prezenti si care vor vota DA reprezinta un procent mai mare. Daca numarul celor cu drept de vot ar fi 14.000.000 pentru demitere un scenariu 4.000.000 voturi DA din putin peste 7.000.000 ar fi suficient, nu-i asa? Insa in conditiile actuale un asemenea referendum nu ar fi validat. Eu intreb pur si simplu ce se va intampla daca rezultatul referendumului va fi dat de o combinatie de prezenta si optiune de vot care-l va arunca in banda aceasta gri (a carei latime o vom afla cand se vor publica rezultatele recensamantului). Cat de relevant va fi odata cu reactualizarea listelor electorale? Cat de democratica ar fi invalidarea lui pentru prezenta insuficienta la vot?

    Incercati sa creati o falsa problema (unde e toata Romania care e impotriva lui Basescu) si nu mi-ati raspuns la intrebare. Nu este chiar toata Romania impotriva lui Basescu, insa majoritatea da, este, si acest lucru nu puteti sa-l ignorati nici dumneavoastra nici cei care comenteaza.

    Sa nu uitam ca totusi in 2009 Basescu a castigat cu vreo 70 de mii de voturi.

    • In acest referendum numerele sunt importante doar tehnic pentru validarea sau invalidarea unei suspendari, desi poporul va raspunde pentru alte motive decat cel pretins. Nimeni nu crede ca votul popular pentru un presedinte la sfarsitul a doua mandate va fi covarsitor in favoarea lui. Insa nici nu ne intereseaza foarte mult acest aspect, ci accentul se pune pe gasirea celui mai moral si etic raspuns popular la o siretenie imorala propusa de guvernanti. Acestia trebuie sa dovedeasca acuzatia in basa caruia au generat aceasta criza nationala. Atat, restul sunt doar speculatii si ca principiu toata istoria asta este un atac fara precedent care ne va costa destul. Respectul fata de un presedinte (bun sau mai putin bun) este o chestie de demnitate in primul rand. Nimeni din afara tarii nu va respecta un presedinte mai mult decat il respectam noi. Si in locul lui Basescu putea fi astazi oricene, Iliescu, Constantinescu sau Antonescu. In situatia in care la ora actuala avem un guvern cu credibilitate 0 si un presedinte tarat prin noroi si batjocorit de-o alianta imorala condusa printre altele de-un chiulangiu oportunist, cel care sufera nu este un om, ci o intreaga natiune. Deci, raspunsul nostru trebuie sa fie o solutie cu bataie lunga.

     • La acest referendum VALIDAREA este totul, nu de aceea ati scris acest articol?
      Vorbiti de respectul pentru presedinte ca ar tine de demintate. Dar respectul presedintelui fata de popor nu tot de demnitate tine? Cat respect merita un presedinte care a impartit si invrajbit atat de mult un popor ca Traian Basescu? Care ne-a impartit in bugetari si angajati la stat, in platitori de taxe si asistati social/pensionari, in comunisti si liberali si apoi ne-a atatat pe unii impotriva altora? Care a aratat deschis cat de dezamagit este de poporul care nu-i face vrerea in ianuarie? Care a privit pasiv cum tara este guvernata/optimizata de FMI ca si cand n-ar fi oameni in ea dupa ce si-a castigat al doilea mandat ‘omitand’ sa ne anunte ca vine criza si nu s-a facut nimic pentru intampinarea ei? Numai pentru atata Basescu trebuie sa plece ACUM, altfel imi este frica ca o sa-l dam jos cu arma in mana si pe presedintele asta.

      Nu va faceti iluzii, si Basescu este la fel de hotarat sa lupte fara scrupule si pana la capat sa castige puterea ca si ceilalti. Si prin ‘pana la capat’ inteleg ca nu ii pasa de cresterea cursului valutar, scaderea increderii guvernului si distrugerea echilibrului economic pe care l-am obtinut asa de greu, atata timp cat toate astea merg in favoarea sa (oare prima incercare de discreditare a guvernului peste hotare – semnalarea plagiatului lui Ponta – nu a fost facuta macar cu acordul sau?). Daca i-ar fi pasat si-ar fi dat demisia pana acum.
      Cat despre increderea celor din afara tarii, asta este o expresie ‘politic corecta’ pentru obedienta. Celor dinafara nu le pasa cine este la Cotroceni atata timp cat este LINISTE. Acelasi lucru este valabil si pentru pietele de capital si investitori. Si aparent si pentru diaspora, judecand dupa ideile dumneavoastra.

      Insa se pare ca cu cat este mai liniste pentru afara, cu atat este mai multa invrajbire inauntru. Eu unul m-am saturat. Parca am fi in timpul Marii Revolutii Culturale Chineze. Iar perspectiva ca blocajul sa mai dureze 2 ani cu un Basescu invalidat dar care duce o lupta de guerila din Cotroceni (spre bucuria ‘talibanilor portocalii’) nu ma incanta deloc.

 11. Aveti o logica gaunoasa. Omul are tot dreptul sa ceara sa se lupte ptr el indiferent de rezultat. Daca pleaca ptr ca nu va avea suportul moral din cauza unui procent foarte mic, boicotul asta va avea exact efect de bumerang..

  • Corect. Omul are acest drept sa se lupte pentru el. Insa aceasta lovitura de stat nu a lovit doar in presedinte si si in cetatetii intregii tari. Teoretic mai multi oameni se vor abtine de la vot, decat cei care vor vota NU. Insa, bumerangul de va produce doar in varianta in care se va merge cu doua strategii. As spus-o putin mai sus intr-un raspuns lau comentariu, ca in cazul in care strategia comuna va fi pentru vot, trebuie comunicata si transmisa explicit in teritoriu.

   • Se poate iniţia un proiect de lege pe internet, prin care cei care au iniţiat acest referendum inutil (în condiţiile în care ţara arde, atât la propriu, cât şi la figurat) SĂ PLĂTEASCĂ EI, DIN BANII LOR ŞI NU DE LA BUGETUL STATULUI ACEASTĂ CONSULTARE INUTILĂ??? Dacă nu o va face nimeni, o iniţiez eu şi voi lua legătura şi cu autorităţile de la Bruxelles, după „principiul cocoşului” din „Punguţa cu doi bani”!

    • Nu cunosc nici-o forma de implementare a unei initiative de genul acesta. Insa cu siguranta ca unul din lucrurile de care orice politician si lider ar trebui sa se teama, este ca va trebui sa dea socoteala pentru deciziile luate. Astazi nimeni nu da socoteala la nimeni. Poti sa faci orice te trazneste prin cap, ca si asa nu are nimeni tupeul sa te controleze. Va rog sa continuati sa gasiti forma prin care ii putem face pe guvernanti reponsabili pentru magariile lor. Tineti-ne la curent si va vom sprijini.

 12. Pentru zeci de ani, ca aparte din. planul de emancicpare a romanilor din Transilvania, romanii au boicotat parlamentul austro-ungar si dietele locale. Boicotul e o forma utila de protest in anumite situatii si PERFECT COMPATIBIL viata democratia. Puciul insa nu e compatibil cu democratia. Va rog sa sesizati ca in aceasta speta boicotul beneficiaza de avantajul suplimentar al neprezentarii celor total dezintersati de politica. Toate aceste “voturi neexprimate’ se vor contoriza IMPOTIVA schimbarii introduse de catre pucisti. In opinia mea e singura varianta reala pentru democratie. Mentionez ca eu nu il (mai) vreau pe Basescu in viitor in viata politica. Un politician care a avut 2 mandate de presedinte trebuie/e util nivel social sa se retraga. Nu cred in nici un caz in “jocuri” de tip Putin care dupa doua mandate s-a facut premier ca apoi sa se mai intoarca pt 2 mandate la presedentie. Asta suna a dictatura. Basescu trebuie sa se retraga LA FINALUL mandatului. Pe de alta parte ca unul dintre toti romanii constienti din tara asta imi dau seama ca la referendum, datoria noastra cea mai importanta e sa refacem imaginea Romaniei si in aceasta situatie BOICOTUL (care ii delegitimeaza pe pucisti) este singurul mod in care putem face ceva. Cealalta alternativa in care ne-am prezenta masiv si am vota NU in proportie mai mare de 50% e utopica.

  Va citez (stati sa pun ghilimelele) dintr-o teza de doctorat gasita pe net: “Tot la începutul anului 1869 s-a trecut şi la organizarea politică a românilor din Transilvania. La 11/23 februarie 1869, E. Măcelariu a lansat manifestul privind organizarea Conferinţei naţionale, de la Miercurea-Sibiului. Cu prilejul desfăşurării Conferinţei naţionale, de la Miercurea-Sibiului, din 23-24 februarie / 7-8 martie 1869, s-au pus bazele Partidului Naţional al Românilor din Transilvania, în frunte cu Elie Măcelariu. […] Cu majoritate de voturi Conferinţa a adoptat acest program politic şi tactica pasivismului, ce însemna nerecunoaşterea noii formule de stat, a regimului dualist şi boicotarea lui pe această cale, proclamându-se, astfel, tranşant, rezistenţa faţă de regimul politic instaurat în Ungaria. La Conferinţă, tactica pasivismului politic a înregistrat un succes categoric, calificând atitudinea românilor din Transilvania faţă de compromisul austro-ungar din anul 1867, tactică reconfirmată, ulterior, şi în conferinţele naţionale din 1872 , 1875 şi 1878.”
  (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie, Şcoala Doctorală, TEZĂ DE DOCTORAT,
  Imaginea Transilvaniei în viaţa publică din România în anii 1866-1876)

  INTREBAREA PE CARE V-O PUNE ESTE ASTA: CUM FACEM CA TOI CEI CE TINEM CU DEMOCRATIA (NU CU BASESCU SAU PUCISTII) NE SINCRONIZAM IN ACTIUNEA NOASTRA DE A NU NE PREZENTA LA VOT?

  • Interesanta informatia despre Transilvania. Nu am nici-o temere despre faptul ca presedintele Basescu ar proceda dupa modelul rusesc. Chiar daca este acuzat de multe pacate, doar un ochi dusmanos nu poate observa dorinta lui de a termina intr-un fel acest mandat si a se retrage. Vreau insa sa fac o remarca. Dupa ce se va incheia era Basescu, multi dintre cei care acum ii doresc demiterea, vor plange dupa el. A fost si va ramane un om puternic, indiferent de ce acuzatii i se aduc. Si motivul pentru care adversarii presedsintelui ales doresc sa castige cu lovituri sub centura, este tocmai faptul ca sunt slabi si n-au nici-o sansa intr-o lupta corecta. Cat priveste sincronizarea celor care cred in democratie, este problema care ne framanta pe multi.
   Sper ca inainte de jumatatea sapamanii sa avem o strategie clara.

 13. Cu respect domnule, dar ca cititoare, mi-ai sugerat ca ma crezi tampita:

  „diferenta pana la 18.2 milioane suntem noi, votantii pasivi. Nu doar PDL-istii, ICCD-istii sau partizanii presedintelui ales, ci noi toti, cei care nu vom permite hotiei, minciunii, abuzului si ilegalitatii sa ne destabilizeze si sa ne controleze prin instigarea la ura impotriva celuilalt.”

  Ar trebui sa mai recititi textele inainte de postare.
  Nu exista „noi toti”; noi toti exista pe vremea lui Ceausescu. Eu nu sunt parte din „noi toti” si nu-mi place nici una dintre parti pentru ca sunt mincinosi si impostori, dar stiu sigur ca de data acesta exista doar versiunea DA sau NU si voi merge la referendum.

  • Ati indentificat bine nuanta. „Noi toti” nu inseamna „gloata inaltatoare de slave la adresa conducatorului iubit”, ci inseamna suma celor nemultumiti si nepartizani. Adica, fiecare om ar trei variante la referendum si nou doar doua cum ati precizat: (1) DA, (2) NU si (3) NU VREAU SA INTRU IN JOCUL VOSTRU. In cea de-a treia categorie pot intra multi, inclusiv cei ca dumneavaostra care nu doresc sa voteze nici cu unii nici cu altii. De faptu e tot un vot, numai ca este pasiv. Almintrelea, va puneti intr-o situatie ridicola atunci cand vreti sa va prezentati la urna, desi nu „tineti cu nimeni”. Singura optiune in aceasta situatie este sa anulati buletinul de vot, insa in aceasta varianta deja alegeti sa sustine o parte prin validarea referendumului.

 14. Tu ce-o sa faci in timpul referendumului?

  Mie încă mi-e greu să înghit că se va ajunge la acest referendum, și că cei care l-au pus la cale nu vor răspunde legal. Dar sunt obișnuit, parlamentarii sunt cele mai „intangibile” persoane din societate, mai presus de președinte, care poate fi suspendat, de premier, care cade la presiunile populare.

  Dar răspunsul este „voi face ce au făcut și parlamentarii, voi sabota”. Eu au sabotat statul de drept, eu voi sabota votul. Caut metode cît mai legale, sau cu sancțiune contravențională cît mai mică de a sabota acest vot. N-am idee despre ce e mai eficient: să merg la secția de votare de 20 de ori în decursul zilei pentru a întreba dacă nu a votat nimeni pentru mine, să stau în cabina de vot pînă mă scot ăia afară, să trec pe la 50 de secții și să fac scandal că nu-s pe liste, să mă împiedic și să dărîm o cabină de vot mai șubredă.

  Aștept idei, cît mai legale, cît mai eficiente.

  • Domnule, aveti o parere cel putin bizara cu privire la ce inseamna legalitate.
   Cred ca daca optati pentru una dintre versiunile mentionate, ar fi normal sa va asumati si consecintele. Altfel ar fi ca si cum puneti piedica voit cuiva, dar doriti sa para, ca a cazut singur si si-a fracturat piciorul.
   Nici nu ma mai mir ca din randul nostru se ridica asemenea podoabe de politicieni, daca asa gandesc alegatorii.

   Si ca sa raspund la intrebare: voi merge la prima ora la referendum in mod civilizat si apoi la munca pentru ca duminica viitoare lucrez pe durata intregii zile. Si pentru ca si eu sunt cetatean platitor de taxe (chiar consistente) in acesta tara, consider ca nu este legal ca cineva sa ma impiedice sa-mi spun parerea, indiferent care ar fi aceea, asa cum si eu o respect pe a celorlalti.

   • E dulce ad-hominem-ul voalat, nu-i așa? :) La fel și arătatul mușchilor, că dumneavoastră plătiți taxe. Deoarece nu am postat anonim (am lăsat link spre un sit), mă puteți contacta să ne batem în „cine plătește taxe mai mari la stat”.

    Și apoi, ca să-mi atacați corect ideea, mai întîi trebuie să combateți afirmația mea că referendumul este ilegal. După ce ați dovedit că referendumul este legal (eventual și moral), evident veți avea argumente nimicitoare și ideea mea de sabotaj va fi pulverizată; mă voi simți obligat să particip la referendum „civilizat”.

    Dacă nu refutați ideea că referendumul este ilegal, sunt curios ce soluții aveți pentru a opri acapararea statului. Ce veți mai face, în afară de a merge să votați NU, și să așteptați ca presiunile internaționale să-i aducă la normalitate pe politicieni?

    • Daca va foloseste numele la ceva.
     Nu domnule, nu intentionez sa ma bat cu d-voastra nici in taxe nici altfel. Am sesizat spiritul d-voastra belicos de la prima postare, dar femeie fiind, va amintesc ca si la celebra confruntare dintre Poseidon si Atena, ca femeile nu sunt prea inclinate catre razboi. Sustinerea despre taxe se referea la faptul ca nu astept vre-o pomana de la USL.
     Asa cum am postat mai jos, l-as prefera si pe Vadim daca ar fi ales democratic si asta ar opri balamucul in care ne zbatem cu efecte asupra cursului leu-euro care imi afecteaza situatia financiara.
     N-am urmarit indeaproape evenimentele asa ca nu eu trebuie sa ma pronunt asupra legalitatii referendumului ci tribunalele, daca n-au facut-o deja. Din punctul meu de vedere este doar un moment teribil de prost ales, dar asta este… daca iti arde casa, intai scoti vaca si cainele afara, incerci sa o stingi si abia apoi il fugaresti pe cel care a pus focul. Acum, puteti considera ca este ok si invers … probabil ca de aici isi are radacini legenda cu Atena si Poseidon; pana la urma cam la asta se refera democratia sa ne expunem fiecare parerea si sa nu ii impiedicam nici pe ceilalti.

    • Poate ca n-ai sesizat cuvantul ‘pasiv’ in titlu. Nu am nimic impotriva faptului ca nu vrei sa iti exerciti dreptul de vot, dar ceea ce faci dumneata este instigare la anarhie si incercarea de a impiedica dreptul de a vota al concetatenilor dumitale.
     Daca nu-ti place unde s-a ajuns in Romania, pleaca in strainatate, asa cum ne-a indemnat insusi Traian Basescu. Daca vrei sa te implici, fa-o in limitele democratiei, altfel nu esti cu nimic mai prejos decat cei pe care ii blamezi.
     Altfel, daca intreci masura s-ar putea sa nu mai platesti taxe asa mari si chiar sa ajungi in intretinerea noastra. Ceea ce mie, ca platitor de taxe, nu mi-ar conveni. Nu de alta, dar as prefera sa se faca ceva util cu banii pe care-i platesc.

    • Nu. Eu sustin libertatea oamenilor de a primi argumente, fara sa-i fie ascunse drepturile constitutionale pe care le are si fara sa fie convins sa voteze pentru niscaiva alimente, sau pentru a participa la tombola. Hotararea finala trebuie sa-i apartina cetateanului si responsabilitatea mea este sa-l informez de optiunile pe care le are.

    • Nu. Votul este un drept constitutional si nu trebuie ca nimeni sa fie impiedicat sa si-l exercite, (chiar si in forma „pasiva”). Eu sustin libertatea oamenilor de a primi argumente, fara sa le fie ascunse drepturile constitutionale pe care le au si fara sa fie „ispititi” sa voteze pentru niscaiva alimente, sau pentru a participa la tombola. Hotararea finala trebuie sa-i apartina cetateanului si responsabilitatea mea este sa-l informez de optiunile pe care le are.

 15. Pe 29 iulie se desfasora un referendum privind demiterea presedintelui, acuzat ca a INCALCAT GRAV Constitutia. Garantul Suprem al Constitutiei, CCR, a spus ca a incalcat in 2 din cele 4 puncte semnalate, dar NU GRAV.

  Acum voi cetateni, credeti ca a incalcat grav Constitutia (votati DA) sau nu a incalcat grav Constitutia (votati NU) sau credeti ca este o lupta politica oarba, dincolo de interesul tarii si al cetatenilor (izolarea diplomatica, cursul euro si dolar care au sarit) intre doua tabere, fara legatura cu adevaratele probleme si incercari ale tarii (in acest caz nu va prezentati la referendum).

  Daca un astfel de rationament (cred eu corect) ar fi prezentat pe televiziuni, nici 5 milioane de oameni CU DISCERNAMANT nu ar iesi la vot. Fiindca referendumul NU este despre reducerile de salarii, Monica Iacob Ridzi, baietii destepti din energie sau hotia dovedita a lui Victor Ponta. Acestea sunt teme electorale pt legislativele din iarna, nu pentru demiterea presedintelui.

  • Asemanarea intre numele de pe forum si gandirea d-voastra nu pare cu totul intamplatoare.

   Nu aveti o parere prea buna despre DISCERNAMANTUL celor care citesc cele postate de d-voastra, daca va imginati ca nu intelegem care este efectul unui Da, Nu sau Nu ma prezint in situatia data. Nu va contest parerile politice, dar nu jigniti inteligenta celor care intamplator citesc acest forum cu nume de-a dreptul promitator.
   Personal nu am o simpatie politica, dar pentru firma in care lucrez -deci si pt mine, ar fi de preferat chiar si Vadim validat democratic, decat balamucul tulbure in care ne zbatem acum, cu politicieni acompaniati de jurnalisti, zbierand dement peste tot, in timp ce afaceri care dau de lucru oamenilor se duc la vale din cauza cursului de schimb si a speculatiilor.

   • Nu am incredere in DISCERNAMANTUL celor care descopera adevarul la televizor, ceea ce am si spus mai sus. Faptul ca dvs., in zbaterea cresterii PIB-ului, mentinerii locurilor de munca, legitimarii prin vot a unui nebun (Vadim), nu puteti intelege doua fraze, este fix problema dvs.

    Si inca o data, referendumul pentru demiterea presedintelui, cel putin asa cum este justificat de Parlament, este o problema de incalcare grava a Constitutiei. Daca dvs si firma la care cu onor lucrati preferati un curs valutar predictbil si o democratie tip Chavez, este, de asemenea, alegerea dvs.

 16. Cine ne cheama la vot?Cei care m-au desconsiderat ca alegator la referendumul de reducere a parlamentarilor.Au tinut cont de vointa mea ca alegator majoritar?Nu .Deci nici eu ca alegator tradat si desconsiderat nu voi tine cont de interesele lor,Numai asa vom fi chit.Va chem sa nu le facem jocul.Presedintele nu poate cere sa nu iesim la vot intrucat ar fi acuzat de lasitate ,ceea ce nu il caracterizeaza.
  .Dar noi alegatorii ne-am facut datoria fata de el la alegeri ,Deci, votandu-l pentru 5 ani .Refuzand a iesi la vot ,am dovedi ca nu suntem de acord cu acesti parlamentari corupti si vanduti, care incearca sa exploateze naivitatea noastra in favoarea lor.D-le Florin Liga,va rog reveniti cu un nou articol sau cu mai multe,folosind si aceste argumente pentru a forma un curent pro-boicot masiv.E singura varianta de a salva democratia.Mai departe, e problema presedintelui ce va face;va ramane pana la sfarsitul mandatului sau va renunta mai devreme.Sa nu ne mintim ca va casiga la urne caci multi urmaresc razbunarea si nu viitorul tarii si binele copiilor lor.Doresc sa gresesceu.DOAMNE,BINECUVANTEAZA ROMANIA.

 17. Eu l-am votat pentru 5 ani bine rau cum o fi, suspendarea lui cu motive NEINTEMEIATE nu este corect si e total antidemocratic. Cu prostimea si bugetarii isterizati n-are nici o sansa, parca el ar fi facut criza. Au fost necesare toate taierile din cauza salariilor si sporurilor acordate in timpul lui Tariceanu care in conditiile crizei n-a mai avut acoperire. Nu poti avea un sistem social ca in Germania cu o productivitate a muncii ca la noi ! Unii bugetari avand salarii ca si in west 1000-2000 de euro o parte date ca sporuri si bonusuri care mai de care ! Pentru asta nu merita taxat Basescu ! Are si multe defecte, ex fetele care n-ar fi trebuit lasate de capul lor dar comparat cu Antonescu cine este un politician de cariera care din pura intamplare a aterizat la PNL, si in CV are 2 (!) ani repetenti la facultate, fara nici o realizare in afaceri nu este material de presedinte !

 18. Ce se intampla daca mergem la vot si votam si da si nu?
  Practic votul ar fi invalid – dar prezenta s-ar lua in calcul?
  Intreb deoarece nu imi este clar cum se calculeaza pragul de validare, prin prezenta pe lista cu semnatura sau prin voturile valide exprimate (cele care au DA sau NU dar nu ambele).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Florin Liga
Florin Liga
Florin Liga locuieste in Statele Unite din 1994. A studiat Teologia pana la nivelul de Master of Divinity obtinut in anul 2002. A lucrat atat ca Pastor, cat si in domeniul Administratiei Penitenciarelor din statul Illinois. In prezent, locuieste cu familia in Campusul Universitatii Andrews din statul Michigan, fiind la faza finala a unei teze de doctorat in Leadership.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.