marți, septembrie 21, 2021

Drumul șerpuitor al președintelui Iohannis

PSD pare să fi împăcat cu amânarea impusă de președintele Iohannis și va aștepta în tăcere decizia Cotroceniului în privința acceptării sau nu a doamnei Lia Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării și a domnului Mircea Drăghici care ar urma să fie starostele Transporturilor din România. Doar dl. Florin Iordache a comentat decizia președintelui, trebuind însă să admită că partidul domniei-sale nu dispune de instrumentele constituționale de natură să forțeze mâna și stiloul Președintelui.
Să reamintim că în cursul săptămânii trecute majoritatea parlamentară PSD-ALDE s-a dovedit a fi și nepregătită, și neputincioasă în fața acțiunilor d-lui Iohannis. A rămas perplexă atunci când Șeful Statului a respins numirea d-nei Vasilescu la Transporturi și cea a d-lui Ilan Laufer la butoanele mănosului minister al Dezvoltării, a trebuit să înghită pe nemestecate anunțul că același domn Iohannis nu o acceptă pe d-na Adina Florea la șefia DNA, iar acum așteaptă să vadă care va fi decizia în privința înscăunării nelipsitei d-ne Olguța la Dezvoltare și a d-lui Mircea Drăghici la șefia Transporturilor.
Dl. Iohannis a marcat o seamă de lovituri de imagine care sunt de natură să îl ajute din perspectiva intențiilor sale electorale, însă nu putem fi nici o secundă siguri că președintele se află în posesia unui plan articulat pe care să se bazeze acțiunile sale viitoare în războiul la scenă deschisă dus îndeosebi cu PSD. Dl. Iohannis fiind cum nu se poate mai imprevizibil e greu de spus dacă, după data de 1 decembrie, va agrea sau nu noile propuneri de miniștri făcute de d-na Viorica Dăncilă.
Tuturor celor care erau mai mult ca siguri că președintele o va respinge pe d-na Ecaterina Andronescu ca titulară a portofoliului Educației, dl. Iohannis le-a oferit o surpriză dintre cele mai neplăcute. La nici trei zile după ce a spus că președinta Senatului Universității Politehnice din București va trebui să aștepte puțin mai mult până ce va afla dacă își va îndeplini sau nu visul de a ocupa pentru a patra oară postul pentru care a dovedit cu vârf și îndesat că este de vânzare, că are un preț și că dl. Dragnea nu trebuie să facă prea mari eforturi ca să îl achite, doamna Ecaterina Andronescu și-a și văzut iscălita numirea. De altminteri, respectiva doamnă s-aa familiarizat rapid cu maniera de a fi a membrilor Cabinetului Dăncilă, s-a adaptat și a acceptat fără să verse nici măcar o lacrimă, așa cum îi era în fire, ca Ministerul pe care îl conduce să piardă la rectificarea bugetară operată vineri aproape 200 de milioane de lei.
Este cum nu se poate mai plauzibil ca președintele să facă același lucru și în cazurile doamnei Vasilescu și a domnului Drăghici și să le dea celor doi ok-ul. Dl. Iohannis se dovedește pe mai departe nu doar imprevizibil, ci și nesigur și inconsecvent cu sine.
La urma urmei, dacă dl. Iohannis a socotit că matematicianul Daniel Breaz este capabil, pregătit, abilitat să conducă Ministerul Culturii și Identității Naționale de ce nu ar fi doamna Vasilescu aptă să gestioneze fondurile imense ale Dezvoltării? Dacă un ins care a luat la examenul de titularizare în învățământ nota 2, 75, așa cum iată că am aflat că i s-a întâmplat d-lui Constantin Bogdan Matei pe care profesorul Iohannis l-a socotit capabil să conducă Ministerul Tineretului și Sporturilor, dar și să reprezinte un exemplu de succes în carieră pentru tinerii României, de ce nu ar face același lucru Președintele și cu dl. Drăghici? Cu atât mai mult cu cât sus-numitul are la rându-i destule pete în biografie.
Sigur, știu că dl. Klaus Werner Iohannis nu este și nici nu vrea să fie o copie a lui Traian Băsescu. Care sunt mai mult ca sigur că ar fi respins la pachet toate cele opt propuneri de remaniere. Însă la un plus de consecvență din partea președintelui României cred că am avea dreptul. Nu de alta însă drumul șerpuitor al d-lui Iohannis a devenit exasperant de-a dreptul.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  • PR ar fi dacă Iohannis s-ar lăuda cu mărirea punctului de pensie și cu salariul minim. Așa cum s-a lăudat un altul, după ce tot el spusese că nu sunt bani pentru pensii.

 1. Eu cred că Iohannis a jucat magistral. Ținând cont de circumstanțe, dumnealui a pus în evidență slăbiciunile unui partid, care se poate baza în cele din urmă doar pe câțiva diletanți. Iar asta în condițiile când „lupta la scenă deschisă cu PSD-ul” nu face parte din atribuțiile funcției sale. Nu scrie niciunde ca președintele României ar trebui să pună bețe în roatele guvernării sau să încurce socotelile partidului cel mai votat de români. Și totuși, prin respingerea parțială, a unor candidați de miniștri, Iohannis obligă PSD-ul lui Dragnea să încerce un plan B.
  Dar nu în asta constă rapacitatea mutării lui Iohannis, ci în relansarea luptei intestine în PSD. Cu Abramburică la Educație, variantă pe care Dragnea o bifase mai mult ca sigur cu respingere, și cu Vasilescu călare pe banii de la dezvoltare, Dragnea are din nou concurență în partid. Tocmai ce scăpase de Firea! Prima dintre cele două e coboratoare direct din Iliescu, iar a doua va trata direct cu primarii. Exact ca Udrea în alte vremuri de restriște, când era considerată cam singura din guvernul Boc care mai face câte ceva.
  Respingerea în bloc ar fi însemnat pierdere de timp, iar șeful PSD ar fi avut multe combinații la îndemână, care să corespundă în primul rând intereselor sale, iar Iohannis ar fi rămas cu ochii în soare.

 2. Lasati ca asta seara presedintele ne-a linistit in privinta problemei din Marea Azov si a spus ca suntem pregatiti pentru orice scenariu. M-am linistit. Iohannis vorbeste cu o siguranta de zici ca-i Trump.

 3. Prin acceptarea d-nei vvd ca prim-ministru, d-nui KWJ este copartas la acest dezastru national.
  Restuul este istorie……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.