marți, ianuarie 31, 2023

Drumul șerpuitor al președintelui Iohannis

PSD pare să fi împăcat cu amânarea impusă de președintele Iohannis și va aștepta în tăcere decizia Cotroceniului în privința acceptării sau nu a doamnei Lia Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării și a domnului Mircea Drăghici care ar urma să fie starostele Transporturilor din România. Doar dl. Florin Iordache a comentat decizia președintelui, trebuind însă să admită că partidul domniei-sale nu dispune de instrumentele constituționale de natură să forțeze mâna și stiloul Președintelui.
Să reamintim că în cursul săptămânii trecute majoritatea parlamentară PSD-ALDE s-a dovedit a fi și nepregătită, și neputincioasă în fața acțiunilor d-lui Iohannis. A rămas perplexă atunci când Șeful Statului a respins numirea d-nei Vasilescu la Transporturi și cea a d-lui Ilan Laufer la butoanele mănosului minister al Dezvoltării, a trebuit să înghită pe nemestecate anunțul că același domn Iohannis nu o acceptă pe d-na Adina Florea la șefia DNA, iar acum așteaptă să vadă care va fi decizia în privința înscăunării nelipsitei d-ne Olguța la Dezvoltare și a d-lui Mircea Drăghici la șefia Transporturilor.
Dl. Iohannis a marcat o seamă de lovituri de imagine care sunt de natură să îl ajute din perspectiva intențiilor sale electorale, însă nu putem fi nici o secundă siguri că președintele se află în posesia unui plan articulat pe care să se bazeze acțiunile sale viitoare în războiul la scenă deschisă dus îndeosebi cu PSD. Dl. Iohannis fiind cum nu se poate mai imprevizibil e greu de spus dacă, după data de 1 decembrie, va agrea sau nu noile propuneri de miniștri făcute de d-na Viorica Dăncilă.
Tuturor celor care erau mai mult ca siguri că președintele o va respinge pe d-na Ecaterina Andronescu ca titulară a portofoliului Educației, dl. Iohannis le-a oferit o surpriză dintre cele mai neplăcute. La nici trei zile după ce a spus că președinta Senatului Universității Politehnice din București va trebui să aștepte puțin mai mult până ce va afla dacă își va îndeplini sau nu visul de a ocupa pentru a patra oară postul pentru care a dovedit cu vârf și îndesat că este de vânzare, că are un preț și că dl. Dragnea nu trebuie să facă prea mari eforturi ca să îl achite, doamna Ecaterina Andronescu și-a și văzut iscălita numirea. De altminteri, respectiva doamnă s-aa familiarizat rapid cu maniera de a fi a membrilor Cabinetului Dăncilă, s-a adaptat și a acceptat fără să verse nici măcar o lacrimă, așa cum îi era în fire, ca Ministerul pe care îl conduce să piardă la rectificarea bugetară operată vineri aproape 200 de milioane de lei.
Este cum nu se poate mai plauzibil ca președintele să facă același lucru și în cazurile doamnei Vasilescu și a domnului Drăghici și să le dea celor doi ok-ul. Dl. Iohannis se dovedește pe mai departe nu doar imprevizibil, ci și nesigur și inconsecvent cu sine.
La urma urmei, dacă dl. Iohannis a socotit că matematicianul Daniel Breaz este capabil, pregătit, abilitat să conducă Ministerul Culturii și Identității Naționale de ce nu ar fi doamna Vasilescu aptă să gestioneze fondurile imense ale Dezvoltării? Dacă un ins care a luat la examenul de titularizare în învățământ nota 2, 75, așa cum iată că am aflat că i s-a întâmplat d-lui Constantin Bogdan Matei pe care profesorul Iohannis l-a socotit capabil să conducă Ministerul Tineretului și Sporturilor, dar și să reprezinte un exemplu de succes în carieră pentru tinerii României, de ce nu ar face același lucru Președintele și cu dl. Drăghici? Cu atât mai mult cu cât sus-numitul are la rându-i destule pete în biografie.
Sigur, știu că dl. Klaus Werner Iohannis nu este și nici nu vrea să fie o copie a lui Traian Băsescu. Care sunt mai mult ca sigur că ar fi respins la pachet toate cele opt propuneri de remaniere. Însă la un plus de consecvență din partea președintelui României cred că am avea dreptul. Nu de alta însă drumul șerpuitor al d-lui Iohannis a devenit exasperant de-a dreptul.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  • PR ar fi dacă Iohannis s-ar lăuda cu mărirea punctului de pensie și cu salariul minim. Așa cum s-a lăudat un altul, după ce tot el spusese că nu sunt bani pentru pensii.

 1. Eu cred că Iohannis a jucat magistral. Ținând cont de circumstanțe, dumnealui a pus în evidență slăbiciunile unui partid, care se poate baza în cele din urmă doar pe câțiva diletanți. Iar asta în condițiile când „lupta la scenă deschisă cu PSD-ul” nu face parte din atribuțiile funcției sale. Nu scrie niciunde ca președintele României ar trebui să pună bețe în roatele guvernării sau să încurce socotelile partidului cel mai votat de români. Și totuși, prin respingerea parțială, a unor candidați de miniștri, Iohannis obligă PSD-ul lui Dragnea să încerce un plan B.
  Dar nu în asta constă rapacitatea mutării lui Iohannis, ci în relansarea luptei intestine în PSD. Cu Abramburică la Educație, variantă pe care Dragnea o bifase mai mult ca sigur cu respingere, și cu Vasilescu călare pe banii de la dezvoltare, Dragnea are din nou concurență în partid. Tocmai ce scăpase de Firea! Prima dintre cele două e coboratoare direct din Iliescu, iar a doua va trata direct cu primarii. Exact ca Udrea în alte vremuri de restriște, când era considerată cam singura din guvernul Boc care mai face câte ceva.
  Respingerea în bloc ar fi însemnat pierdere de timp, iar șeful PSD ar fi avut multe combinații la îndemână, care să corespundă în primul rând intereselor sale, iar Iohannis ar fi rămas cu ochii în soare.

 2. Lasati ca asta seara presedintele ne-a linistit in privinta problemei din Marea Azov si a spus ca suntem pregatiti pentru orice scenariu. M-am linistit. Iohannis vorbeste cu o siguranta de zici ca-i Trump.

 3. Prin acceptarea d-nei vvd ca prim-ministru, d-nui KWJ este copartas la acest dezastru national.
  Restuul este istorie……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro