luni, octombrie 2, 2023

Drumul catre o Romanie seculara

România, tara cu 18.300 de biserici(i) si doar 4.700 de şcoli generale; tara în care in ultimii 15 ani s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt(ii), dar s-a inaugurat cîte o biserica nouă la fiecare două zile.

Romania, o tara ai carei guvernanti reduc paturile de spital din lipsa de fonduri, dar sprijina cu sute de milioane de euro proiectul asa numitei Catedrale a Mintuirii Neamului – o cladire apartinind unei organizatii private.

Romania, tara in care Institutul de Statistica “beneficiaza” de un “sfint patron” si in care Senatul si Banca Nationala sprijina o organizatie promovind un discurs nationalist-ortodox virulent.

Treptat, ca reactie impotriva acestor abuzuri a inceput sa se inchege un raspuns al societatii civile; de exemplu, la mijlocul deceniului trecut Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă reusea sa opreasca distrugerea Parcului Carol din Bucuresti, teren vizat de catre Patriarhie pentru amplasarea catedralei.

Care este situatia curenta? Cum se pozitioneaza astazi societatea fata de clericalismul in crestere in ultimii 20 de ani? Dar clasa politica?

Pina de curind era aproape tabu sa abordezi subiectul finantarii cultelor de catre stat, mai ales la nivel de discurs politic. Chiar daca, sporadic, au mai aparut diferite articole in presa ce puneau in cauza hemoragia de fonduri publice catre diferitele Biserici, clasa politica s-a tinut departe de aceasta tema de frica pierderii unei potentiale surse de voturi. E departe momentul 29 iunie 1995 cind un grup de 57 de deputati din intreg spectrul politic (printre ei numarindu-se politicieni activi si azi cum ar fi Radu Berceanu, Ioan Ghise sau Alexandru Sassu) aveau curajul de a se opune tentativelor de legiferare a indoctrinarii religioase in scoli si sesizau Curtea Constitutionala(iii) asupra prevederilor discriminatorii din Legea Invatamintului de la acea data…

Mai ales in ultimul deceniu, implicarea sub diferite forme a cultelor religioase in procesul electoral a devenit o constanta; e suficient sa ne reamintim de celebrul caz al stenogramelor PSD  (iv), un scurt citat(v) fiind revelator:

“Ion Solcanu: […] As vrea sa subliniez rolul foarte mare al bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant. (…)

Adrian Nastase: Singurul care a refuzat a fost Bartolomeu Anania, si e important sa stim lucrul acesta… Am vorbit cu dinsul la telefon si mi-a spus ca nu poate sa iasa public pentru ca Funar i-a dat 26 de terenuri in Cluj…

O rasturnare de situatie a survenit anul trecut cind prin eforturile societatii civile, pentru prima oară după 1989, problema finanțării cultelor de către Stat a intrat în dezbaterea publică.

Astazi, acesta tema a devenit un subiect legitim de dezbatere; stau marturie zecile de articole de presa si emisiuni de radio sau TV (recomand un foarte bun reportaj difuzat de TVR, intitulat “Averea Bisericii”). Astazi, opinia publica a inceput sa constientizeze amploarea deturnarii fondurilor necesare dezvoltarii tarii catre organizatii private sub vesnicul pretext al unor “reparatii” istorice, iar politicienii incep sa inteleaga ca relatiile sulfuroase cu Biserica sint cu doua taisuri si pot sa-i indeparteze pe alegatori, mai ales pe cei din zonele urbane si educate.

In plus, in ultimul an s-au inregistrat o serie de inițiative legislative și luări de poziție în premieră absolută pentru România ultimelor două decenii:

 • Declarația Președintelui Traian Băsescu, la Radio România Actualități (11.08.2010): “[…] să terminăm cu fanariotismele acestea […] nu este timpul să construim acum biserici din bani publici. Avem alte priorităţi, poduri […], drumuri distruse de la inundaţii, diguri.
 • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru stoparea salarizării preoților de către Stat (BP651 / 16.08.2010)
 • Nepromulgarea de către Președinte și retrimiterea în Parlament a proiectului de lege pentru stabilirea parteneriatului între Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale (11.04.2011)
 • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru eliminarea posibilității de alocare a banilor de la bugetul de stat direct către anumite biserici (BP344 / 09.06.2011)

De asemeni, Garda Financiara a inceput sa mai controleze din cind in cind legalitatea afacerilor bisericilor si minastirilor (v. cazul de la Curtea de Argesvi), ANAF a mai recuperat din impozitele datorate de culte(vii) si, din nou in premiera, finanțărilor bugetare pentru construcția de noi biserici și renovarea celor vechi s-au redus cu 48%, de la 54,6 milioane de lei în 2010 la cca. 28,3 milioane de lei în 2011.

E mult? E putin?

Parerea mea este ca am facut in ultimul an un pas important in directia consolidarii laicitatii Statului, un prim pas catre o Romanie moderna. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam amploarea problemei; putem spune ca am facut doar un prim pas pe un drum indelungat. Este suficient sa ne reamintim infiltrarea crescinda a BOR in sfera politica, in educatie, in sanatate, in protectia sociala, pentru a constientiza provocarile carora societatea romaneasca trebuie sa le faca fata.

Citeva exemple. E adevarat ca finanțărilor bugetare pentru construcția de noi biserici s-au redus cu 48%, la “doar” 28,3 milioane de lei în 2011. Da, e adevarat, dar acest fond reprezinta doar virful aisbergului, finantarile pentru culte fiind mult mai diverse si mai “bogate”; acestea cuprind (iar lista nu este exhaustiva):

 • fonduri pt plata preotilor (257,4 milioane de lei in 2011)
 • fonduri pt plata personalului neclerical (cca. 150 milioane de lei in 2011)
 • fonduri pt plata personalului neclerical din institutiile de invatamint teologic
 • fonduri pt plata preotilor din spitale, armata, penitenciare
 • fonduri pt plata profesorilor de religie
 • finantari indirecte prin scutiri de taxe si impozite
 • finantari „punctuale”: de ex. numai in prima jumatate a acestui an pentru constructia catedralei s-au alocat 10 milioane de la Guvern, 10 milioane de la Primaria Capitalei si 5 milioane de la Primaria sect. 3
 • transferarea gratuita in proprietatea BOR a nenumarate terenuri si cladiri. De ex., la inceputul anului Guvernul a „donat” Patiarhiei citeva zeci de cladiri si peste 30 de hectare de teren, aflate pina atunci in proprietatea Statului. Printre aceste cladiri se numara fostul sediu al Parlamentului Romaniei, un bloc din centrul Bucurestiului, mai multe hoteluri si restaurante
 • variate finantari oferite de administratia locala si de intreprinderile de stat

Lista ar putea continua…

O problema deosebita o reprezinta continuarea finantarii de catre Stat a proiectului asa-numitei Catedrale a Mintuirii Neamului. Vreau sa fie clar. Nu am nimic impotriva acestui obiectiv atita vreme cit este construit din fondurile proprii ale Bisericii Ortodoxe. Este dreptul oricarei organizatii private sa ridice orice constructie isi doreste atita vreme cit respecta legea si o face pe banii sai. Cu totul altfel sta situatia atunci cind Biserica promoveaza un proiect al carui cost total poate ajunge la un miliard de euro, bani pe care ii asteapta de la stat, un proiect ce se doreste ridicat pe un teren de 11 ha, donat deja de catre acelasi stat si valorind cca. 200 – 300 milioane de euro!

Si mai ingrijoratoare este atitudinea duplicitara a conducerii BOR. In repetate rînduri, înalți reprezentanți ai bisericii au promis că nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de construcție:

Vreau să precizez de la început că Biserica Ortodoxă Română nu se bizuie pe sprijinul Statului pentru acordarea unor subvenții de la Guvern, deci din bani publici, ci va conta pe ajutorul credincioșilor care va fi oferit în timp.” (Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal; în cadrul unui Telejurnal TVR)

Nu trebuie să mai existe teama că va fi construită din bani de la stat“ (Nicolae Noica, responsabil de proiect din partea Adunării Naționale Bisericești, fost ministru al Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale, vezi clipul aici)

In pofida tuturor acestor asigurari, in urma solicitărilor exprese din partea conducerii BOR, zeci de milioane de lei au fost deja acordate de catre Guvern, Primaria Capitalei si primariile de sector pentru demararea santierului Catedralei. Ca sa intelegem impactul acestei hemoragii continue a banilor publici asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor, este suficient sa mentionam ca Primaria Capitalei a anuntat ca pasajul Pipera va fi finalizat fără breteaua de acces spre Calea Floreasca din “lipsa de bani” la doar doua zile dupa ce anuntase alocarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala!viii

L-am rugat pe Preafericitul Daniel să ne facă şi nouă o strană unde să scrie ‘Primăria Municipiului Bucureşti’, iar Preafericitul ne-a binecuvântat” a declarat Primarul General, Sorin Oprescuix.

Cum sa compari o “strana” de 2,4 milioane de euro cu o amarita de bretea de acces, nu?

Lupta pentru apărarea laicității Statului este o luptă de durată, o luptă împotriva unor mentalități ale clasei politice adînc înrădăcinate în ultimii 20 de ani. Am facut un prim pas, dar mai avem mult pina sa putem spune ca Romania este un stat cu adevarat secular.

E adevarat, drumul catre o Romanie laica este lung, dar orice drum incepe cu un prim pas…

________________________________

i Cf. www.culte.ro. Cifra de 18.300 lacasuri de cult se refera la 2010; azi sint listate 18.418 (ultima actualizare 01.08.2011).

ii Cf. Institutul National de Statistica (https://statistici.insse.ro/shop/)

iii http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=15805

iv http://www.sar.org.ro/Policy%20memo12.pdf

v http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1249806-stenogramele-secrete-ale-psd-iii.htm

vi http://observator.a1.ro/social/Garda-financiara-a-inchis-hotelul-Manastirii-Curte_17292.html

vii http://arhiepiscopiatomisului.ctw.ro/bpat/?p=892

viii http://www.gandul.info/news/oprescu-nu-mai-are-bani-pentru-o-bretea-la-pasajul-pipera-8373177

ix http://www.evz.ro/detalii/stiri/oprescu-da-10-milioane-de-lei-pentru-catedrala-manuirii-neamului-934786-1.html

Distribuie acest articol

84 COMENTARII

  • Surprinzator de multe intrebari de genul: Biserica/Credinta/Religia/etc. e un lucru bun, ce aveti impotriva lor?
   Raspunsul este simplu: Oricine imi baga mana in buzunar, direct sau indirect, trebuie sa se astepte la o reactie!
   Si nu imi aduceti argumente de genul „raul mai mare”: PDL, USL, Udrea, Basescu, masonii, finanta mondiala…. cu fiecare ma lupt asa cum pot, iar Biserica/Credinta/Religia/etc. nu ma ajuta cu nimic!

 1. Corect.
  Acum asteptam reactiile aparatorilor credintei, neamului si sufletului ortodox rrrrominesc.
  Daca ne uitam la ce se intimpla in Spania, ………pina acolo poporul romin mai are mult de lucrat pina se transforma gelatina in coloana vertebrala.
  „casatoria” dintre stat si biserica e profunda in rominia, merge pina la crearea bazelor institutionale ale unirii …si e bine impanata cu stele rosii bolsevice si onctuozitati electoral-populiste din ultimii 10 ani dinante de lovilutie si ultimii 20 de ani de „democratie”….si toata „factura”….o preluam noi, cetatenii contribuabili…si cea directa, financiara, dar si ceaindirecta, calculabila in inapoiere, mentalitati medievale si primitivism national-socialist ..
  Qui prodest? ….politicienilor, popimii cu epoleti sub sutana, cultele specializate in spalarea de creiere si structurile mafiei din jurul partidelor si institutiilor publice (de la ministere la asezaminte de educatie, cumetrii regional-judetene…etc)…
  pe cind divortul? si fiecare sa fie de ce religie vrea pe banii lui proprii si personali??
  cica tre redusi bugetarii…….nu incepem cu popimea?

  • Iarta-l, Doamne, si pe rrrrominul asta…

   Cat de superiori va credeti, si ce emancipati, voi daca nu sunteti rrromini sunteti ce?

   • Las ca si crestinii habotnici se cred „nu superiori, dar mai buni decit altii”…iar aroganta duhovniceasca e la mare rang…de la popa la preaextraordinarefericitul barbos suprem platit de la buget cu vre 8000 de lei (1900 euro salar de patriarh, bani publici, in rominia, in timp de criza economica punctata de taieri salariale, contractii economice si TVA 24%) muah…!!!!
    Si in fond….cita vreme statul ia bani de la mine (TVA, impozite, etc ) …si ii da bisericilor (mai ales BOR, ca e nationala si mare si intinsa ca o caracatitza peste tot, de pe ultima vale cu manastire din creierii muntilor pina in parlament)…..pot fi cit de „superior” vreau…….
    Cind biserica bortodoxa si cultele finantate de la buget nu vor mai indesa sub sutane ochiul dracului din partea statului (adica si din taxele mele) …atunci o sa pot ignora definitiv toata poliloghia crestinopat-retardista cu iz national-socialist ce se numeste „religie crestina”.
    Daca devin cumva credincios (ortodox, musulman, catolic sau animist)…o sa imi platesc cotizatia si birul si obolul la secta ce o aleg liber. Fara a fi jefuit prin intermediul unui stat (partid) ce pompeaza bani in niste popi jegosi si incleiati in mentalitati primitive contra voturi de la populatia lovita de primitivism si spalata pe creier….

   • In societatea actuala, chiar credeti ca mai sunt necesare etichete gen, alb, negru sau roman, tigan, francez?

    Suntem toti o apa si-un pamant ca sa zic asa…vrem sa avem o locuinta, o slujba decenta, o persoana care sa tina la noi etc… daca esti roman sau crestin sau ateu se schimba cu ceva astea?

    Doar ca educatia (sau lipsa ei) coroborata cu indoctrinarea societatii in care ai crescut samd te fac sa gandesti intr-un astfel de mod.

 2. subscriu. am o singura observatie: se vorbeste de mai multe ori in text despre o Romanie laica. Romania, prin populatia ei, poate fi religioasa atat cat isi doreste, e vorba despre un stat laic care nu trebuie sa aiba interferente cu cultele religioase, altele decat acelea pe care le are cu orice alta organizatie din tara.

 3. Am fost curios sa vad ce vrei sa spui
  Comentariul meu : vai de capul tau nici nu sti despre ce vorbesti
  Te rog sa te intrebi : ai pus undeva o caramida la o telelie ?
  De scoala macar ca tot te preocupa

  • In primul rand: vai de capul tau ca nu esti in stare sa legi doua cuvinte. Dar e prea mult sa te astepti de la un pupator de moaste sa gandeasca singur sau sa poate aduce contra-argumente serioase intr-o discutie.

  • Esti pe langa subiect domnule Petre.
   Domnul Patrascu nu e constructor. Sau esti printre aceia care interpreteaza mot-a-mot expresia : cine nu construieste o casa in viata asta nu se poate numi barbat/ om/ sau ce o mai fi ? Daca nu ai treaba pe acest site, si nu te pricepi, cauta site-ul de la Baumax, praktiker sau ce ti se potriveste mai bine.

  • Ce este cu nebunia asta din capul bisericii sa „CONSTRUIASCA” ? pune caramida la temelie, cladeste locas sfint de rugaciune. Ce este cu voi, v-ati timpit?

   Fiecare student de la teologie vrea sa aiba biserica, v-ati gindit ca miine poimiine o sa arunce lumea cu pietre dupa voi?

   Fi-ti destepti, lasa-ti vanitatile, si reluati-va locul adevarat in societate, ca suport moral al societatii. SI asta nu se face cu catedrale de miliarde de euro, se face cu o adevarat inima credincioasa.

 4. Nu pot ignora obstinatia cu care atacati Biserica si religia in majoritatea articolelor Dvs. Se poate construi un scenariu pe baza informatiilor folosite insa latura emotionala a discursului Dvs transcede realitatii faptice.
  Am si o intrebare: laicitatea de dragul laicitatii este un garant al modernismului?

  • DA…laicitatea e un pas important spre modernitate…
   Dar cum zicea si altcineva pe aici……….nu laicitatea/religiozitatea populatiei e pb….ci mix-ul de bani publici din finantarea bisericilor………..si totodata imixtiunea bisericii in viata politica …
   cel mai corect ar fi ca BOR sau orice alt cult sa se AUTOFINANTEZE…….si sa plateasca taxe si impozite.
   Chiar reactia de genul „atacati biserica si religia si etc”…..e o inflamatie ce da de gindit in favoarea demersurilor de laicizare…..adica „sufletul ortodox nemuritor si sfint liant al rominitatii” ….nu poate exista din fonduri proprii?????????? hahaha

   • de fapt poti sa observi cu ochiul liber reactia oamenilor fata de biserica si actiunile acesteia. Inainte de revolutie se distrugeau biserici, si lumea era extrem de religioasa. Batrini copii, toti erau gramada la biserica.

    Acum construiti biserici cu miile, si numai vine nici dracu sa vada ce faceti, mare majoritate a oamenilor din orase nu calca in biserica daca nu e un botez/nunta/inmormintare, si atunci o fac cu scirba fata de „taxele” de serviciu.

    Ce aveti de gind sa faceti in bisericile astea pe care le construiti?, jucati carti, aveti program de 3 ore pe saptamina lucru si luati zeci de milioane salariu?

    RUSINE

  • Faptul ca cineva iti spune adevarul in fata, ca iti prezinta un punct de vedere valid si sustinut de fapte si dovezi nu poate fi considerat atac. Daca totusi spui asta inseamna ca tu esti cel care ataca. Si ataci tocmai bunul simt, onestitatea si decenta.

  • Da, de ce nu?
   Toti bisericosii se fac ca nu inteleg ca intr-o sociatate deschisa poti sa ai orice religie doresti, dar nu ca parte a interesului public, altfel spus, nu pe banii celor de religii diferite sau fara nicio religie.
   Nimeni nu militeaza pentru interzicerea vreunei biserici, atata vreme cat respecta drepturile si libertatile umane fundamentale, printre ele a crede (dar nu si a practica) orice doresti, ci impotriva intrepatrunderii cu autoritatea de stat si a beneficierii de fonduri publice ca urmare a unor enunturi autoreferentiale.

 5. De acord cu Christi. Un articol bun.
  Spor la munca in continuare. Nu sunteti singurul care vrea o Romanie moderna, laica, cu o adevarata separatie intre stat si biserica.

 6. Excelent articol.
  Desi mi-e lehamite de mai multe probleme ale societatii, sunt dispus sa contribui activ la efortul de reducere in importanta a bisericii. Sunt dispus sa fac o cantitate (limitata din pacate) de munca voluntara sau sunt dispus chiar sa donez bani.
  Am putea sa avem si niste sugestii ce putem face fiecare, individual? Cu ce putem sa ne implicam?

  • Articolul respectiv este irelevant pentru ca nu adreseaza esenta problemei: faptul ca statul finanteaza biserica (indiferent de cuantum). Intelegeti ca ne doare’n nicaieri despre bisericile voastre cata vreme imi lasati TAXELE MELE in pace.

 7. Excelent articol! Din pacate, cat vor mai exista pensionari ancorati in trecut, nu vom scapa de implicarea bisericii in politic. Si nu, nu sariti, nu am nimic cu pensionarii. Ei sunt victime in acest joc, sunt creduli si casca gurile la tot ce spune orice „inalta fata bisericeasca”. Pe baza saraciei speculate, ei primesc pachete (si se are grija sa se stie CINE le-a dat pachetele), neintelegand ca acele pachete sunt platite tot din banii lor. Uitati-va cum se inghesuie si se calca in picioare de fiecare data cand sunt aduse cateva „moaste” de o autenticitate cel putin indoielnica. Si totul este asociat in mintea lor cu vreun politician sau cu vreo grupare politica, gen „uite mama, ca astia sunt oameni buni totusi, au grija de credinta si de biserica, eu ii votez”. Ce nevoie mai au ei de scoli, de spitale…au o bucata de lemn la care se roaga si iata cat de bine le merge. Cine spune ca Romania are credinta se inseala amarnic. Avem credinta de circumstanta, de ochii lumii. Ne adunam cu miile la procesiunile de Pasti, insa uitam sa mergem sa ne rugam in restul timpului. Pentru ca atunci cand ne adunam, o facem de bravada, ca sa ne vada targul. In schimb, occidentalul are credinta mult mai bine definita. Este pentru el o chestiune intima, personala, asa cum este normal. Bravada asta nu ne aduce nimic bun…cu toata „credinta” noastra suntem ultimii in Europa la toate, iata cat de mult ne „ajuta”. In concluzie, spun ca numai un stat laic, modern, ar putea progresa, si odata cu el si populatia. Avem nevoie de bani pentru invatamant si stiinta domnilor, nu pentru preoti care primesc 26 de terenuri de la Funar.

 8. Buna ziua,
  Nu cunosc exact datele problemei, dar as vrea sa atrag atentia asupar unui lucru „tara în care in ultimii 15 ani s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt”. Nu stiu cum au facut calculele cei de la Institutul Roman de Statistica, sau daca dumneavoatra ii citati corect, dar pare ilogic si irational ca in fiecare zi sa se desfinteze aproximativ patru scoli (21000/(15*365)). Daca ar fi existat ritmul acesta, ma indoiesc ca ar mai exista profesori sau elevi in acest moment.

 9. Mult respect dle Patrascu!Sinteti printre putinii care demasca o actiune concertata a politicienilor si bisericii de a o consolida pe cea din urma in dauna interesului public.

 10. 1. Domnule Patrascu, in articolul dumneavoastra ati uitat un singur lucru. Esential, de altfel. O mare parte din ceea ce detine statul in momentul actual a apartinut Bisericii. Pana la Cuza, Biserica se finanta singura pt ca avea de unde. Manastirile si episcopiile fusesera inzestrate de domnitori cu avere. Insa Cuza a luat aproape tot din ceea ce detinea Biserica (pamant, paduri etc) si a inregimentat preotii ca salariati de stat. Deci statul sa dea inapoi ce a luat Bisericii , iar Biserica nu o sa mai ceara nimic. Pt ca nu ar mai avea nevoie sa ceara.

  2. Ati uitat de altfel sa analizati , prin comparatie si alte proiecte finantate de stat. Cum ar fi National Arena. Din ce bani s-a finantat? M-a intrebat cineva pe mine daca sunt de acord sa platesc impozit pt a ajunge banii in megalomania aceea de stadion ? Dar meciul de box de acum cateva saptamani ?

  • cosmin, BOR s-a infiintat in 1872…
   ce a luat Cuza a fost proprietatile manastirilor inchinate grecilor, din care se scurgeau anual sume fabuloase catre Athos.

    • Te inseli…Tocmai asta e problema ca a confiscat si averile manastirilor neinchinate pentru a nu parea vezi Doamne ca e o lege xenofoba si anti-greceasca
     „Legea secularizării averilor mânăstireşti” prevedea că:

     „Toate averile mănăstireşti închinate şi neînchinate precum şi alte legate publice sau daruri făcute de diferiţi testatori şi donatori din Principatele Unite la Sfântul Mormânt, Muntele Athos, Sinai precum şi la mitropolii, episcopii şi la metoacele [5] lor de aici din ţară şi la alte mănăstiri şi biserici din oraşe sau la aşezăminte de binefacere şi de utilitate publică, se proclamă domeniuri ale Statului Român, iar veniturile acestor aşezăminte vor fi cuprinse în bugetul general al statului”.

     • pai eu propun sa ne intoarcem la anul 1000 cand biserica avea in proprietate 90 % din europa. atata sarg in reconstruirea medievala a romaniei e de neconceput.

  • Eu stiam ca Voda Cuza a confiscat doar mosiile manastirilor „inchinate”, ale caror venituri se scurgeau de sute de ani spre Muntele Athos si Patriarhia din Constantinopol si care totalizau la aceea data circa 1/3 din suprafata arabila a tarii !

  • 1.a Cuza a secularizat averile si propietatile bisericesti/manastiresti – modul in care acestea au ajuns in posesia proprietatilor si averilor respective este un subiect separat de discutie, care nu face obiectul articolului actual, dar care merita o discutie mai extinsa.
   Mare parte din aceste averi si proprietati apartineau bisericilor inchinate catre Muntele Athos si Constatinopole, catre care se scurgeau sume enorme inafara tarii – acesta constituind principalul motiv al secularizarii. Pe langa acestea au fost secularizate si averile si proprietatilor bisericilor strict romanesti.
   1.b Entitatea denumita astazi Biserica Ortodoxa Romana nu exista la momentul secularizarii.
   1.c N.B. – limba oficiala a bisericilor ortodoxe de pe teritoriul Romaniei a fost stabilita prin decret in aceeasi perioada ca fiind limba romana. Pentru ca in multe din bisericile vremii, incepand cu ~secolul 10 limba ‘oficiala’ era cea slavona.
   2. Ca orice alt proiect finantat de stat, si in cazul lucrarilor la Stadionul National orice cetatean si/sau grup de cetateni este liber sa protesteze, sa se opuna si sa initieze proceduri de oprire a unor lucrari si finantari pe care nu le considera corecte/utile. Protestul in cazul unor asemenea proiecte nu constituie – din cate stiu – obiectul acestei asociatii.

   • 1. Inchinarea manastirilor romanesti catre Athos sau alte manastiri din Grecia a fost un abuz. Realizat evident de greci . Daca vroia sa faca dreptate trebuia sa redea averea proprietarilor de drept, adica manastirilor romanesti. Insa Cuza a inlocuit abuzul initial prin alt abuz. : ca sa nu mai fure grecii, a nationalizat . Cam la fel cu ce au facut comunistii mai tarziu. Ca sa nu mai fure grecii aducem la Stat, ca sa nu mai fure ‘chiaburii’ si ‘mosierii’ aducem tot la stat. Destul de asemanator…

    2. Ca nu se numea BOR mai putin important. Tot Biserica Ortodoxa era, indiferent de denumire

    • Ar mai fi ceva : problema e directionata gresit. Ce legatura are nr de scoli , de spitale etc cu banii dati Bisericii ? Sa fim sinceri, spitalele ar fi fost inchise, scolile comasate etc cu sau fara existenta Catedralei. Inducerea ideii ca s-au luat bani de la invatamant sau sanatate ca sa se dea la culte e asa, o chestie care sa incite cititorii.

     • Atunci cand sustii ca nu ai fonduri sa sustii sanatatea, invatamantul, politia, in schimb ai fonduri sa sustii burtile unor propovaduitori ai credintei in ban, ceva e putred in Danemarca sau, dupa caz, Romania. Evident ca acele milioane de euro puteau fi folosite mult mai bine sustinand reformele in domenii mult mai importante pentru toti locuitorii tarii, nu doar pentru cei pomeniti in celebrul proverb „fa ce spune popa, nu ce face el”.

     • nu ti-e rusine sa iei atat apararea acestor sarlatani? imi spui si mie cum a dobandit biserica (care nu era bor – si nu e vorba doar de denumire) acele averi uriase? prin cinste si onoare nu cred. bor nu are nici un drept in ziua de azi asupra acelor averi, si chiar daca ar fi avut, cand se va opri aceasta finantare a bisericii din bani publici? ce vina am eu? platiti-va voi cultul care doriti, sau nu te simti bine daca nu baga mana si in buzunarul meu?
      oitele bisericii, vedeti-va de treaba, si daca ati fi oneste si modeste ati milita si voi pentru finantare strict voluntara, nu pentru sclavia asta.

 11. Pe langa membri, si un aparator, cu doar cateva comentarii/intrebari (eventual retorice).

  1. @ Madalin: Mai mult decat emotional, as spune, atat timp cat articolul poate fi considerat o reactie la manifestarile de la Putna.

  2. Pretentie de articol „stiintific”, insa cu trimiteri la operele autorului. Cum stam cu obiectivitatea in acest caz?

  3. O formulare pe care cei mai in varsta au auzit-o, nu cu mult timp in urma (or fi multi cei 20 de ani?): „infiltrarea crescinda a BOR in sfera politica, in educatie, in sanatate, in protectia sociala, pentru a constientiza provocarile carora societatea romaneasca trebuie sa le faca fata”. Dl. autor, ati fost cumva comunist convins, aveti ascendenta in familie sau e doar de la sponsori?

  4. Plus: „Lupta (…) este o luptă de durată, o luptă împotriva unor mentalități ale clasei politice adînc înrădăcinate în ultimii 20 de ani. Am facut un prim pas, dar mai avem mult pina sa putem spune ca Romania este un stat cu adevarat secular.” Doar de inlocuit „secular” cu „comunist/multilateral dezvoltat” si avem o mostra briliant de limbaj de lemn.

  5. „O rasturnare de situatie a survenit anul trecut cind prin eforturile (subl. n.) societatii civile …”. Dl. autor, oare acea societate civila de care vorbiti (si in al carei reprezentant va erijati) este singura din Romania? Altfel de societate civila nu are dreptul sa existe? Nu-i intrebati si pe altii cum sa fie Romania moderna? Cum este cu pluralismul ideilor unei „Romanii moderne”? Va deranjeaza ca exista si „rrromani” altfel decat incercati sa induceti Dvs.?

  N-ar ar fi mai bine sa o facem doar dupa principiile ASUR si, eventual, ale unei binecunoscute „societati civile”, cu radacini in zona limbajului de mai sus si care nu mai pacaleste pe nimeni … Ce credeti?

  • Aveti nevoie de DEX stimate sfintuletz……
   comunism = ……………..
   laic=……………..
   secular=…………
   Pot fi de orientare laica si seculara fara a fi comunist.
   In plus…invataturile si reflexele morale si etice ale cretinismului sunt cam „de stinga” si destul de rosii politic.
   Gizas a darimat tarabele valutistilor din templu…
   Indemnul la saracie, donarea averii….
   Interdictia de a da bani cu dobinda…
   Tintirea mesajului crestin catre cei „sarmani, umili, obiditi…etc” in toata biblia si invatatura crestina….e cam acelasi „electorat” ca cel a unui partid socialist -comunist…
   Oricum…indemnul la umilinta si la smerenie si chiar renuntarea la instinctul primar de supravietuire (a intoarce obrazul) sau chemarea la comuniune si apelul la instinctul gregar …nu is decit niste atitudini mentale proletar-taranesti, populare si populiste , nicidecum lasind loc la o viata demna si onorabila….”aristocratica” cu voia d-voastra. Adica de „dreapta”.
   Asta in fondul cultural-ideatic vechi de 2000 de ani al crestinopatilor…
   In vremuri recente….BOR a fuzionat fff arminios cu partidul comunist, cu nationa-socialismul(seerijeaza ca liant idelogic a constituirii neamului romin), cu structurile securiste , cu cele legionar-extremiste…..
   Azi mesajul crestin ortodox se hraneste serios din filonul mesianic si din discursul „verde” – noua dreapta, etc….impleteste nationalismul cu o credinta structurata pe formele ei……..dezamagitor si periculos infiltrata in scoli, instituti publice si mai ales viata politica.
   Si tot acest mix de habotnicie, medievism si chiar deturnare a simbolurile si eticii crestine reale….SE FINANTEAZA DE LA BUGET. Cind mai e si criza.
   scurt> popimea sunt cea mai inutila categorie de bugetari.
   Afara din scoli cu invatamintul religios
   Autofinantarea cultelor.
   Impozitarea averilor si veniturilor bisericesti
   Trecerea din bugetarea statului in finantare si management privat (a comunitatilor doritoare) a institutiilor de invatamint religios…
   Acordarea BOR si a oricarui alt cult un statut de ONG , autofinantat si exclusiv privat……

 12. De peste doua mii de ani cel Rau incearca sa-si ia revansa impotriva Rastignitului. Vreun rezultat? In rrrrominka post-comunista avem record de incesturi, pruncucideri, crime abominabile, hotzii si talharii cat cuprinde. Si ar fi de zece ori mai multe daca nu ar mai exista la majoritatea populatziei teama de Judecata, de care isi reamintesc cand intra sau doar vad o biserica. Ca sa ajungem la un procent de 100% copiatori la bac, deci hotzi in devenire, e nevoie de secularizare completa, fara predarea religiei in scoli, fara cele zece porunci – cum deja s-a procedat in sali de „judecata” americane – ca sa nu mai fie stresatzi bietzii rrrromanashi de azi atat de harnici, cinstitzi si desteptzi de periculosul avertisment „Iata vin curand SI PLATA MEA CU MINE!”
  Dar uneltele celui Rau nu vor invinge pentru ca victoria lor inseamna nu numai disparitzia POPORULUI ROMAN dar a umanitatzii insasi. Punct.

  • Mai LUCIDUL maicii domnului de unde ai scos atata aberatie ?
   Nu pote fi acel atac ipotetic mai vechi de doua milenii daca rastignirea nu a avut loc de mai mult de doua milenii intelectualule!!!!!
   Maestre, in momentul mult mediatizatei schimbari a comunismului cu democratia sau observat mai multe chestiuni ….. ateii au disparut si adevarata credinta ia luat locul (daca nu ma crezi vezi si datele ultimului recensamant atei 0.01%) in numai 10 ani in acelasi rastimp si ulterior acestui proces uluitor de intoarcere spre adevarata credinta sau intamplat urmatoarele …. sistemul sanitar a devenit nefunctional, educatia (chiar daca sa introdus sfanta si originala religie) a devenit producatoare de rebuturi nu de specialisti, drumurile au mai multe gropi decat parti line, sistemul de pensii nu mai este sustenabil financiar, cercetarea este cvasi inexistenta, agricultura este o necunostuta care nu poate asigura nici macar subzistenta … etc.
   In aceasta sfanta tara drept credincioasa putem murii de foame dupa intoarcerea la fata a acestui maret popor catre adevarata credinta. Ce nu prea era posibil in mult hulitul ateism dialectic daca nu deranjai sistemul. acei atei fara inima …. acei dihori tzutzieni aveau de grija sa nu se poata.
   Acei dihori nenorociti sau asigurat ca fiecare sa isi poata permite un acoperis deasupra capului, mancare in stomac si haine pe el .

   P.S. Imi este greatza de omul care omoara joi si este iertat duminica

  • Sunt in Suedia acuma, si aici lumea ride cind ii intrebi de credinta, si nu, nu se omoara pe strazi, incesturi si etc.

   Insa au cel mai bun sistem de scolarizare din lume, ai ajutor de la stat pt. a studia in tari straine( am prieteni care au plecat in spania sa invete limba spaniola, si au primit ca. 1 mie euro pe luna, timp de un an, pt a face asta).

   La noi se doreste reversul, ce nevoie ai de scoala daca te rogi la dumnezeu primesti orice. Sanatate? nu e nevoie, las ca te rogi, si te faci bine, si daca nu te faci bine, poti te rog sa-ti donezi averea la biserica? Ca de o sa te ierte Dumnezeu la judecata de apoi, nu?

   Terminati-va cu basmul asta pt. copii care se cheama Dumnezeu(aka cel mai batrin superman), si in loc sa faceti teologia, unde invatati ca turbatii „sfinta scriptura”, invatati economie si medicina si inginerie si orice alta disciplina care are un efect tangibil asupra societatii, si daca sunteti insuficient de inteligenti sa faceti asta, puneti mina la minca, cistigati un ban cinstit.

   Am fost la o nunta, e dea dreptul tembelic cum zic in slujba religioasa de 20 ori binecuvinteaza doamne Biserica Romina, si patriarhul ixulescu, de parca ne durea pe noi in cur de cine se lafaie la conducerea bisericii….

 13. Subiectul acesta e clar unul sensibil care coaguleaza pe unii de o parte sau de alta a discutiei.
  Pt. mine e absolut clar, e nevoie de o societate laica separat de interventiile Bisericilor, oricare sint acestea, in special cea Ortodoxa. Membrii bisericilor sa aiba grija de curtea proprie, pe banii si munca lor, nu asteptind ajutoare de stat din buzunarul tuturor.

 14. Ati vazut ce inghesuiala de prosti si politicieni e la biserica cu diverse ocazii religioase ?
  Religia in scoli – o prostie ! Sunt alte atatea lucruri de studiat……………..
  In tara asta nu se misca nimic fara popi si biserica ? Averea bisericii, salariile popilor, donatiile statului au dus si ele la pensii amarâte, la salarii mici profesorilor

 15. 1. Nu se poate neglija rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Romane. Identitatea noastra s-a format si a rezistat in jurul bisericii, primele tiparituri, bolnite (spitale), scoli, etc au fost infiintate de biserica, mari romani ca Paulescu (inventatorul insulinei) sau Iorga sau au fost membrii marcanti in consiliile ecleziale. Statul roman ramane dator acestui patrimoniu, nu se poate dezice de ontogeneza sa.
  2. Eu sunt ortodox si vreau ca din impozitul pe veniturile si propietatile mele statul sa acorde si bisericii ortodoxe un procent. Trebuie reglementat acest lucru. De asemenea vreau educatie religioasa pentru copiii mei in cadrul scolii conform traditiei scolii romanesti.
  3. Miscarea umanista/laica are un pronuntat caracter agresiv si va starni in final reactii extremiste, mai ales cand sunt amestecate unele interese, organizatii si fonduri externe. Cred ca solutia este dialogul, cautarea unor solutii la masa rotunda.

  • 1. Faptul ca Biserica a avut un rol in dezvoltarea statului roman nu inseamna ca ea are dreptul sa se amestece in treburile actuale ale statului sau ca trebuie sa fie sustinuta de stat prin plata preotilor si prin ridicarea bisericilor.

   2. Educatie religioasa le poti face dumneata acasa sau in cadrul unor scoli de duminica sustinute de biserica. Nu are ce cauta religia in cadrul scolii, in afara unei istorii a religiilor, care ar studia toate religiile. Asa cum nu are ce cauta preotul in scoala, eu n-as vrea sa am copiii indoctrinati de mici in spiritul ploconirii in fata personalului clerical.

   Apropo, grija mare la traditia scolii romanesti, s-ar putea ca unii sa creada ca acea traditie e sa pedepsesti fizic elevul atunci cand nu stie. Traditie de data mult mai recenta decat traditiile bisericoase, ce-i drept.

   Directionarea unui procent din impozitul pe venit poate fi facuta prin cei 2% pe care statul ii pune la dispozitia contribuabilului. Biserica poate institui (din cate stiu eu, chiar exista asa ceva) o „taxa de credincios”, prin care dumneata, cel ce respecti institutia respectiva, contribui la propasirea ei. Eu nu vreau sa dau niciun leut burtosilor alora care au masini scumpe la poarta si afaceri pe banii bisericii. Daca vad vreun preot mai acatarii, ii sponsorizez eu direct asezamantul, nu prin intermediul statului. Asa poate ar avea loc si o schimbare de mentalitate in capul unor popi, de la stapanii satului la instrumente in slujba salvarii sufletelor credinciosilor.

   3.

  • exista o diferenta, esti de acord sa se dea un procent din taxele tale, no bine, insa sa fie ceva fix.

   ori biserica este in plina expansiune, si nu se pune problema sa nu-si primeasca fondurile pt. aceasta expansiune, ori asta se traduce in taxe din ce in ce mai mari pt. dumneavoastra.

   Ori daca ati fi de acord sa dati 10 Ron, din taxele de 1000ron pe care le aveti, poate nu veti fi de acord pt viitor cind veti da 100 ron, din taxe de 10000 ron pe care le aveti.

   Statul se imprumuta din afara, pune taxe pe orisce sa poate sustine sitemul bugetar, si biserica vine si baga mina pina la cot in aceste fonduri, care aduce o nevoie de fonduri suplimentare = imprumuturi+taxe crescute sau noi.

   Aveti o biblie in casa, invatati-va copii acasa pe gratis despre ce este vorba, si hai sa folosim acesti bani pt. ce avem nevoie.

  • Dar ce te impiedica sa dai singur o parte din venitul tau bisericii? Nu stii numara? Nu stii unde e biserica? Ai nevoie de intermediar? Ce reglementari vrei? Esti incapabil sa faci chestia asta?
   Rglementeaza-ti tie donatiile, nu le reglementa pe ale mele. Atata timp cat eu nu beneficiez de serviciile biserici de ce sa platesc si eu constructia de biserici sau salariile popilor?
   Inca o chestiune: Daca stie cineva cum sunt reglementate scolile cu profil teologic. Sunt locuri bugetate in aceste institutii? Daca da, de ce? Nu este aberant?

  • 1. rolul bisericii este cel religios, alte roluri auxiliare se pot realiza si fara a fi nevoie de mantaua religioasa. e ca si cum ai acorda vreun merit lui emil boc ca sub guvernarea lui nu-stiu-ce om de stiinta a obtinut niste rezultate impresionante. iar in secolul 21 aceste realizari nu prea mai au nici o legatura cu biserica. ea e doar un element acaparant simbolizant al evului mediu sub a carui palarie se intamplau o gramada de chestii pentru ca (ghici ce?) biserica se baga cam peste tot.
   2. a) sa se plateasca din banii celor care vor.
   b) vrei indoctrinare pentru copiii tai, ok, dar pe banii tai si sa nu uiti sa le mentionezi chestii precum: nu exista nici o dovada ca exista dumnezeu, rai, iad, isus, viata de apoi, etc; barbatii conform bibliei trebuie sa se tunda (tu ai plete, nu prea e bine), si sa omoare pe cei care ii indeamna sa slujeasca altor credinte, ca pamantul are piloni si colturi (conform tot bibliei), etc.
   3. fonduri externe? ce bine ar fi.

 16. „Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru stoparea salarizării preoților de către Stat (BP651 / 16.08.2010)”
  DOAMNE AJUTA!
  Amin!

 17. Eu vreau sa scrie „stat laic” in constitutie, sa nu mai vad soboare de preoti peste tot, si sa nu-mi oblige nimeni copilul in scoala la schizofrenie. Copilul meu nu trebuie sa fie obligat sa inghita nemestecat la scoala lucruri despre care acasa aude altceva, ca pe vremuri cu PCR, Ceausescu si comunistii…

 18. Fain articolul, dar din pacate, drumul catre o Romanie seculara s-a infundat de mult.
  Din pacate, nici statul de drept nu se mai simte prea bine…
  Politicul e mina in mina cu Biserica, si se vor sprijini reciproc, pt ca au interese comune, si printre alea nu se numara o soarta mai buna pt prosti.
  PS: In caz de nelamurire, prostii suntem noi, mai credinciosi sau mai putin, dar in tot cazul, numai buni de incalecat si de stors banii. In termeni ireverentiosi…a se vedea expresia primarului Oprescu; sintetizeaza f bine situatia. Si adevarul e ca suntem prosti si permanent doritori de incalecare, plus niscaiva bice pe spinare, din moment ce nimeni nu comenteaza nimic, ba chiar tot mai multi aproba…

 19. As intreba si eu, ca tot stam asa bine cu statisticile:
  Cat la suta din costul bisericilor construite in ritm de una la doua zile sunt contributia statului si cat a credinciosilor?
  De cati medici si profesori ar fi nevoie pentru ca numarul de spitale si scoli sa il egaleze pe cel al bisericilor si de unde ii luam?
  Daca sunt atat de ingrijorati umanistii romani de soarta bolnavilor si a elevilor, de ce n-au urmat exemplul bisericilor, sa fi pus mana de la mana sa mai faca cate o scoala sau un spital? Poate i-ar fi ajutat si pe ei statul.

 20. Tatal meu nu a fost credincios, eu nici atat. De cate ori a venit parohul noii biserici din cartier pentru contributia la construirea bisericii, de fiecare data nu a plecat cu mana goala din casa noastra. O singura data a cerut tatal meu preotul, cu cateva ore inainte sa moara. Am mers la preot acasa (era ora 22), a refuzat sa vina, „ca era tarziu”. Dupa aceasta demonstratie am refuzat sa mai calc vreodata in biserica ortodoxa.

  • @cir
   Ciudat… Daca tatal tau era necredincios, de ce pe patul de moarte a „cerut” preotul????

   P.S. Pariem ca si tu, cand vei fi pe patul de moarte, vei „cere” preotul?

 21. Neocomunistii care denigreaza biserica se considera a fi descendentii maimutelor … si asa gandesc!
  Multi dintre sfintii romani care au moaste in biserica ortotoxa s-au jertfit pentru binele tuturor romanilor .
  Se impune respect!

  • De fapt nu, nu se merita respect.

   Ca s-au jertfit acum sute de ani oameni pt. popor si biserica?, este acelasi lucru, acum vorbeam turceste, crezi ca ne-ar fo fost mai rau?

   Toate diferentele astea pt. care se merita sa „lupti”, reprezinta numai lupta pe ciolan dintre diversele „adevarate” credinte. Imamul ii zice turcului omoara-l pe roman ca e necredincios, in timp ce preotul zice, omora-l pe turc ca e necredincios. Si din asta are numai imamul si preotul de cistigat, ca omul de rind moare si se chinuie, numa numa ca dupa moarte sa primeasca odihna…

   Asta e ca si cum ti-as cere eu acuma 10 mii de euro, ca las ca tii dau pe lumea cealalta pe toti inapoi.

  • Ca acu 500 de ani prostimea facea razboi sfint pt ca un nobil/print/voievod sa isi pastreze feuda , sau sa si-o mareasca……….aia e „jertfa martirilor”.
   Oricum, e irelevant ca sfintii crestini s-au jertift pt binele rominilor…se vede ce de-a bine ne merge de……….vb aia „2050 de ani” de cind umbra asta de popor cica se exista:)
   oameni ai vremurilor lor…martirii si sfintii faceau ce stiau face. Nu ii calca grija de mine, cel din sec XXI…si care vrea sa traiasca ca in sec XXI, nu intr-o teocratie ortodoxa condusa de politicieni cleptocrati votati de saracimea inculta minata de popimea salarizata si umflata de donatiile de la buget.
   respectul ce il ceri e de desene animate…ramasita marcanta a istorie national-socialist-glorioase invatate cu lingura mare de la………comunismul multilateral dezvoltat. Si ironia e ca tot cei a tine ii acuza de neocomunism pe cei ce doresc autofinantarea cultelor sau vezi-doamne au pozitii de liber -cugetatori sau atee.
   masonii, sionistii si bancherii……….:))) da da..e o conspiratie mondiala. ma si mir ca nu au aparut din astia pe la comentarii aici. Ar fi de ris, da ma cam intristeaza ca exista atitea tone de creier spalat la milionul de locuitor din rominia….

 22. Un articol formidabil. Formidabil dar pra putine,putine se spune de asa criminalitate ,lasilitate !

  Se inchid scoli dar se construesc biseri ,biserici ortodoxi comuniste staliniste !
  Nu sunt bani pentru spitale ,drumuri… dar pentru bisericute comuniste staliniste ortodoxi sunt !

  VAI DE ASA TARA !

 23. Am constatat că pe măsură ce îmbătrânește omul, oricât de cătrănit ar fi el, începe să se teamă. Să se teamă de bezna ce-l învăluie. Cu cât simte că se apropie ceasul să se sfârșească lumea odată cu el, începe să-l cuprindă îndoiala. Certitudini care până mai ieri stăteau falnice pe un trup de piatră, azi parcă stau să se prabușească sub un sac de carne moale și stricată. Partea interesantă este că unii conștientizează că moartea este o certitudine, altora li se pare că e o glumă proastă. Astfel, unii mor cu speranță, alții cu regret. Ca să se simtă viu, omul adună o viață întreagă și pleacă tot gol. De departe toate problemele ce frământă o lume atât de mică și atât de vremelnică, par simple umbre. Și totuși florile câmpului se ceartă! Vreau să pot striga după ce am murit: Și totuși Dumnezeu există! Am realizat că anii trec și nu se mai întorc, că bucuriile și necazurile vin și trec, se pierd în amintiri și nu mă pot agăța de nici una să rămână mereu lângă mine, vie. Necazurile au ajuns să-mi provoace bucurie, pentru că dau sens. Mă scoală de pe bancă, sigure precum niște copiii dornici să mă prindă la joacă cu ei. Iar eu, mă regăsesc tot mai bătrân, tot mai slab, tot mai aproape de obștescul sfârșit și poate, de noul meu început.
  După un apus de soare trebuie să văd și răsăritul. Doamne ajută!

  • Ehe, ce frumos este spus, si foarte adevarat. Totusi la final nu sunt de acord, Doamne ajuta. Daca nu exista un preot care sa afirme cu certitudine ca exista o viata dupa moarte, ca exista fiinta asta nemaipomenita, si ca ea se numeste dumnezeu, atunci in ce am mai fi sperat?

   Eu m-as multumi cu un iad etern de durere si suferinta, ca asta totusi ar insemna ca inca exist. Insa in adincul inimii stiu ca totul va fi nimic, precum se stinge becul cind am apasat un buton, asa o sa fie cu noi toti. Ultimul lucru pe care o sa-l gindim va fi ” Cred ca mor”.

   Si uitindu-ma in urma la milioanele de oameni care au trait ca paraziti deasupra altora, vinzindu-le sperante desarte si promisiuni pt. o viata de „rai”, toate pe pretul unei vieti de chin acum, pot sa afirm cu tarie URASC PREOTII de orice religie, de orice tara, in loc sa produca ceva pt. societate, n-au fost decit capuse la gitul societatii, impunind regulile ca sa mentina societatea in aceasi stare de fapt, ca nu care cumva sa ne gindim macar sa dam ca ei de pamint si sa-i zdrobim.

 24. Exista mai multe aspecte aici.
  Va legati mereu (cine se leaga – cei educati in spirit materialist dialectic si ateist, prin scoala vechiului regim sau prin parinti scoliti in acest spirit, precum si unii habotnici din cadrul unor biserici neoprotestante) de biserica ortodoxa.
  Statul roman aloca fonduri pentru toate cultele, dar este normal ca cel crestin ortodox sa ia partea leului, proportional cu numarul de credinciosi.
  Poate ca ar fi utila o reducere treptata a acestor fonduri.
  Tot timpul, in istorie, ca si astazi, statul sprijinea si sprijina bisericile.
  Statul habsburgic, poate nu va vine sa credeti, sprijinea inclusiv bisericile ortodoxe, prin alocarea de terenuri agricole scutite de dari (asa numitele sesii popesti, care erau sesii integrale, spre deosebire de marea majoritate a sesiilor iobagesti). Nu mai vorbim de biserica romano catolica care dispunea de domenii intinse.
  Cate ceva despre activitatea de prozelitism. Bisericile neoprotestante, beneficiind de o puternica sustinere materiala din strainatate + sustinerea din partea membrilor proprii + sustinerea din partea statului roman, desfasoara o puternica activitate indreptata impotriva Bisericii ortodoxe si o puternica activitate de prozelitism. Un aspect concret: in satul in care m-am nascut s-a mutat o familie de neoprotestanti. Doar membrii acesteie (5 persoane!) apar la recansaminte. Totusi, prin „fratii” de la oras si din strainatate, au cumparat o casa dintre cele mai mari, situata la drumul mare, si au transformat-o in lacas de cult. In fiecare duminica vin pastor si frati de la oras, cu masinile, pentru a tine acriva „biserica”. Oare cate dintre cele 18300 de biserici vor fi fiind dintre acestea? Dar toti va legati doar de biserica cea mai reprezentativa in aceasta tara. Cand s-au ridicat, cu nemiluita, lacase de cult, in special neoprotestante, pentru cativa sau pentru cateva zeci de credinciosi racolati prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe!

  • Cu riscul de a te dezamagi….NU ma leg de biserica nici minat de materialismul dialectic, nici de ateism materialist mostenit din familie……..
   E pur si simplu pozitia mea de CETATEAN, si mai ales CONTRIBUABIL.
   Sunt furat/extorcat/jefuit zilnic de catre STAT prin taxe, impozite, contributii si zeci de alte metode a mi se lua rezultatul muncii mele cinstite. Platesc TVA, impozite si tot ce se mai poate in rominia…pentru a nu fi amendat, penalizat, eventual judecat/incarcerat pt evaziune fiscala.
   In momentul in care STATUL. ridica de ex TVA la 24%, taie pensii, salarii (parintii mei au o pensie mizerabila, in pofida zecilor de ani munciti)..in perioada in care sustin din munca mea si datoria publica, si bancile, si preturile in crestere datorita accizelor si a taxelor, cind se inchid scoli, cind actul medical (pt care platesc obligatoriu) e o ruleta mortala…….etc etc etc……..mi se pare HALUCINANT ca STATUL , din putinele fonduri pe care le are (in pofida jafului la care sunt supus zilnic) sa finanteze ceva ca BOR (sau oricare alt cult)…….
   De ce? Fiindca „serviciile” aduse de biserica societatii – chiar si mie- sunt:
   – imateriale – nu exista dovada clara a nimic din ceea ce sustin reprezentantii religiilor. E doar o carte scrisa de oameni la baza ideologiei.
   – redundante – nu e necesar nici botezul pt mine ca persoana (devin cetatean din pdv civil, am nume si statut juridic fara botez), nici nunta religioasa – pactul nuptial e legal din pdv juridic cind il inchei la starea civila, nici inmormintarea – macar pt salubritate si igiena publica cadavru meu va fi inhumat/incinerat si fara o slujba (de parca imi mai pasa mie de hoit dupa ce dau coltul)…etc etc..
   – primitive si retrograde
   – nationaliste, homofobe si sovine
   Pe linga argumenetele de mai sus…….fiind ATEU …nu vad de ce prin intermediul statului banii munciti de mine sa fie directionati spre BOR sau alt cult?
   De ce sa nu se autofinanteze respectivele asociatii de credinciosi? Eu personal ma autofinantez in tot…de la nevoile stringente personale (casa, masa, haine, carti) …pina la hobby-uri si placeri pasante (ski, calatorii, tigari, bere, femei, etc etc ).
   De ce credinciosii nu vor sa se AUTOFINANTEZE????
   10 oameni cred in Mos Craciun……ok..pun ban de la ban si isi fac propriul locas de cult, propriile decoratiuni……..dupa posibilitatile lor financiare (daca is 10 milionari in euro….pot crea o mega-constructie ca sediu a cultului lor, daca is 10 sarantoci…il pot desena pe M Craciun pe o foaie de hirtie ieftina si gata).
   100 000 cred in Cristos? Sunt sigur ca ar putea se se auto-gospodareasca……FARA bani de la buget (adica de la altii ce NU au hobby-ul de a crede in cineva batut in cuie pe un lemn acum 2000 de ani pt ca a deranjat autoritatile romane intr-o provincie de mina a 3-a de la marginea imperiului.
   Prozelitism? Fac toti…de la cei ce conduc campaniile pt supermarket-uri la ortodoxi, catolici, reformati si homosexuali. Orice miscare socio-culturala cu o ideologie proprie si cu motivatii economice si dorinta de putere politica si influenta face prozelitism. Cumparati pasta de dinti „alba ca zapada”…va face fericiti, iubiti si doriti, veti iesi in evidenta datorita albului imaculat al dintilor……”Intoarce-te catre domnul Iisus…vei trai vesnic”. marketing:)
   In concluzie, (si fara a mai analiza relatia biserica-stat-politicieni-partide-fonduri=voturi), si fara a incerca sa contabilizez costul civilizational si cultural ce il platim datorita national-socialismului propagat de biserica inclusiv prin prezenta religiei in scoli….as dori sa enunt>
   1. cheltuileile statului cu biserica trebuie sa inceteze
   2. religia (de orice tip) e un lucru privat (si personal, si institutional, si ideologic si financiar)
   3. statul laic e un deziderat absolut necesar pt modernitate si tari decent

 25. Dl. „tafu”, cred ca esti putin offtopic … postarea era adresata autorului articolului. De la d-ta am folosit doar sobrichetul (ai in DEX sensul, dar ar fi bine sa-l deschizi dupa ce te pui la punct cu gramatica limbii române, sa nu ai surprize).

  Totusi, o sa-ti raspund, ca sa nu fi pierdut d-ta atata timp de scris in zadar, asta in speranta ca nu voi fi cenzurat. Am citit ce ai scris (mult si bun, exact ca pe vremurile de care vorbeam) si, din pacate nu faci decat sa rulezi acelasi bagaj limitat de idei – nu stau sa le numar, insa cele majore cred ca incap pe degetele de la o mana. Aceasta este o caracteristica a oamenilor indoctrinati, iar cu acestia este greu de purtat o discutie rationala. Asa ca eu consider ca nu are rost sa mai polemizam, unele aspecte ale comentariului evident ti-au scapat, asa ca iti doresc doar somn usor si nastere placuta!

  • Asa deci, cei 60 de ani de indoctrinare comunista n-au facut altceva decit sa distruga minunatul stat roman ortodox. Inainte toti romanii stiau sa scrie si sa citeasca, traiau bine si drepturile lor erau respectate de toate organizatiile statale.

   Prosti mai sunt unii oameni…

  • Nu prea poti discuta rational cu oamenii credinciosi, fiindca daca ar fi rationali nu ar mai fi credinciosi :)
   In alta ordine de idei..prefer sa traiesc intr-o tara in care sa fiu LIBER sa ader sau nu la orice forma de comuniune (religioasa, sectara, laica sau bisericeasa), sa fiu LIBER sa cotizez sau nu la orice club/structura/organizatie doresc……..
   Imi doresc sa fie in puterea MEA sa decid ce si cum si cit sa finantez…
   Imi doresc ca politica si si biserica sa aibe existente SEPARATE, si sa fie curatate de orice umbra de suspiciune de genul fonduri/voturi….
   Oamenii sa poata analiza la rece si calm orice pozitie……si sa faca alegerile rational.
   Daca tie asta ti se pare ca e „indoctrinare comunista”…..ei bine….faptul ca am un bagaj „limitat” de idei dupa cum declari…nu ma ideranjeaza. Cred ca mai limitat e cineva care vrea sa existe intr-un spatiu civic si social in care e litera de lege ca pamintul e plat, ca un nene in sutana e infailibil, ca mai bine faci rugaciuni si acatiste decit sa inveti pt bac, ca e mai sanatos sa te rogi si sa bei apa sfintita decit sa te tratezi intr-un spital modern, curat si echipat. Da noah….evolutia si dinozaurii si galaxia exista,….nu am fost facuti acum 7000 de ani de u mosh paranoid:) ata ete…2+2=4. sorry:)
   Eu iti doresc la fel de calduros un ev mediu intunecat si prelungit, stimate crestinopat retard. Dar pls amenajeza-ti si tu si restu de habotnici mediul primitiv in care sa va traiti angoasele si disonantele cognitive cre(s)tine ……PE BANII VOSTRI ORTODOCSI..nu pe munca mea.

 26. Dle Alexandru Toma Patrascu, nu pot contesta absolut nimic din ce scrieti in articol.
  Dar am o intrebare: ce punem in loc?
  Exemplele statelor laice occidentale nu ma entuziasmeaza citusi de putin.
  Sau e vorba sa inlocuim ceva rau cu altceva la fel sau mai rau.?
  Cred ca daca locul clerului ”religios” este luat de un alt cler, laic de data asta, nu ne va fi de loc mai bine. Cunoasteti desigur vorba aceea cum ca oamenii, daca nu mai cred in Dumnezeu, nu inseamna ca nu mai cred in nimic si devin deodata foarte rationali. Asa ceva ar fi oricum monstruos si de domeniul absurdului.
  Cel mai bun exemplu este comunismul, o religie laica care in 70 de ani a facut 100 de milioane de victime si a distrus fibra morala si materiala a mai multor popoare. Am senzatia ca nu va spun nimc din ceea ce nu stiati deja.
  Chiar si ce se intimpla azi la noi, asa cum bine descrieti in articol, cred ca este mai degraba rezultatul comunismului decit al religiei. Fara comunism am fi ajuns si noi la secularism pe cale naturala, ca restul europei. Fortarea secularizarii nu va da rezutatele scontate de dvs, nu va face decit sa-i intareasca pe multi in ”credinta” lor, care de fapt e doar superstitie, si care se vor opune cit vor putea. Sa nu mai spunem ca veti da apa la moara unor politicieni de cea mai proasta calitate sa cistige adepti si suprafata.
  Daca ati raspunde la intrebarea de la inceput, v-as multumi foarte mult, si cred ca nu numai eu. Sper ca v-ati dat seama ca nu sint un ”credincios” si in nici un caz un adept al BOR.
  Cu stima……

  • Laicitatea presupune neutralitatea statului, nu inlocuirea unui cler cu altul. Problemele discutate in articol nu provin din existenta unei religii sau a alteia, ci din incapacitatea administratiei de stat de a rezista presiunilor.

   Ce trebuie sa punem in loc? Avem nevoie de un sistem de guvernare robust, care sa nu se transforme in promotorul unei organizatii private, indiferent care ar fi aceea. Statul dispune de un monopol in multe domenii; implicit de o putere foarte mare, iar puterea trebuie folosita intr-un mod judicios.

   Am mai spus-o si cu alte ocazii: in momentul de fata, BOR si-a externalizat catre Stat majoritatea activitatilor de marketing, pre-sales si training, si culmea, tot pe banii Statului! Este o situatie anormala si periculoasa.

   • Dacă în loc de „BOR” aţi fi scris „cultele religioase” v-aş fi crezut şi v-aş fi acceptat părerea. Aşa nu pot decât să cred că atacaţi la greu, de pe poziţii partizane (ateu, culte neoprotestante, etc) BOR. De ce lăsaţi să se înţeleagă că toate cele 18300 de biserici sunt ale BOR? BOR are păcatele ei, dar dvs. sunteţi, clar, partizan anti BOR!
    Ar fi interesant de aflat câte dintre cele 18300 sunt biserici din structura BOR! Sunt convins că undeva, pe la un sfert-o treime! Vi se pare mult, pentru cea mai importantă biserică a ţării?
    Iar banii puşi la dispoziţia BOR pentru construirea acestei catedrale (o fi venit şi rândul nostru, după secole în care preoţii noştri au slujit în biserici cu pereţi din nuiele împletite, să avem o catedrală comparabilă cu cele ridicate de occidentali cu un mileniu înainte, în timp ce noi ne ascundeam prin păduri şi mlaştini din calea năvălitorilor care rădeau tot!) se materializează, în principal, în terenul pus la dispoziţie.
    Iar, în ceea ce priveşte modul în care statul foloseşte banii dvs., aveţi o cale foarte democratică de atac: nu-i votaţi. Dacă majoritatea votanţilor au decis altfel, nu aveţi decât să vă supuneţi. Şi, desigur, aveţi şi dreptul de a comenta. În limitele decenţei şi cu respectarea adevărului!

 27. DE JURE (adica in forma), cel putin asa cum este stipulat in Constitutie, Romania este un stat laic. DE FACTO, (adica in continut), Romania este un stat ultra-religios in care Biserica Ortodoxa are un control cvasitotal al prostimii denumita pompos „societate civila” iar coabitarea ei cu puterea s-a facut (ganditi-va DOAR la ultimii 100 de ani, inclusiv perioada comunista!!!) MAI TOT TIMPUL in beneficiul preotilor (avantaje materiale, fonduri de la bugetul de stat – adica de pe spatele prostimii platitoare de taxe-, scutiri fiscale, etc…) si in dezavantajul evident al enoriasilor.

  Misia sociala, cel putin in cazul Bisericii Ortodoxe este ca si inexistenta in raport cu averea colosala a acesteia dobandita, IN CEA MAI MARE PARTE, pe spatele fraierilor care muncesc si platesc taxe.

  Statutul actual a Bisericii Ortodoxe este foarte apropiat de acela de „stat in stat”. NIMENI nu are dreptul sa le ceara socoteala, SUB NICI O FORMA (adminsitrativa, fiscala, etc…) preotilor, in schimb LOR LI SE CUVIN (in virtutea carui fapt???) fonduri grase de la buget si privilegii peste privilegii.

  Discursul majoritatii preotilor, de o ipocrizie ce frizeaza schizofrenia si absurdul, este acela de „umilinta, modestie, prea-cuviinta” si alte notiuni lipsite de continut. Cand isi plimba slanina in BMW 760Li, Mercedes S65 sau Audi A8 atunci toate prelegerile pentru prosti dispar in ceea ce-i priveste. Unde e umilinta? Ce exemplu pot da niste farisei lacomi care se bucura de averi impresionante in fata „enoriasilor” trogloditi, pauperi, bolnavi si semi-analfabeti? Care este, pana la urma, misia sociala a Bisericii Ortodoxe? Va spun eu:: parvenirea preotimii si mentinerea unei stari de saracie, prostie, indolenta in randul enoriasilor.

  Le convine de minune, atat preotilor cat si politicienilor, ca gloata sa fie saraca, proasta si indolenta. Ea, gloata, va fi INTOTDEAUNA masa de manevra pentru matrapazlacurile lor profund IMOARALE, OBSCURANTISTE SI NEAVENITE.

  Coabitarea dintre politicienii post Dec. 1989 si Biserica Ortodoxa constituie cancerul societatii romanesti si frana in calea modernizarii tarii si ridicarii prostimii din starea de marasm si decrepitudine actuala. Desi calendaristic suntem in 2011, jumatate dintre romani traiesc in mediul rural la nivelul anului 1411. Se caca in curtea din spatele casei, intr-o groapa sapata nu departe de fantana din care beau apa. Apa calda si sapunul sunt, pentru multi, elemente dintr-un film SF, iar pasta de dinti un lux cotidian.

  Aplaud orice initiativa ce isi propune laicizarea DE FACTO a statului roman si franarea hemoragiei bugetare care varsa sume colosale unor dezaxati, farisei si lacomi. ascunsi sub sutana pe post de „deontologi” ai neamului. Am insa mari rezerve in privinta reusitei…
  Prostia si lipsa civismului paralizeaza o buna parte din societatea romaneasca…M-as bucura sa ma insel…Timpul va confirma/informa legitimitatea temerilor mele.

  ps Iata aici http://www.youtube.com/watch?v=KGIkPUlj-Fw
  cum arata, printre altele, masa de manevra de care se bucura popimea si politicienii.

  NO COMMENT!

 28. Catedrala Mântuirii Neamului are un nume oribil, cu rezonanţe fundamentaliste, ultrareacţionare, fascist-legionare; termenul neam ne duce cu gândul la lozinci legionare de tip „O familie – un neam – un teritoriu” şi altele asemenea. Catedrala aceasta categoric nu este pentru popor, ci pt. BOR; dacă era pentru popor, ar fi fost construită din iniţiativa poporului, nu a BORului, şi s-ar fi numit Catedrala Poporului.

  Că BOR a fost şi este adăpost pentru cuiburi legionare, iarăşi se ştie de mult, nu e o noutate. Se ştie că fundamentalismul religios şi fascismul, deci extremismul de dreapta, adesea merg mână în mână, cum este şi în cazul Mişcării Legionare din România, care era şi este o organizație criminală, teroristă, FASCISTĂ, ultranaționalistă, homofobă, xenofobă, şovină, antisemită, fundamentalist-ortodoxă şi mistico-religioasă, ale cărei activităţi subversive erau o frână împotriva socialismului marxist-leninist internaționalist şi prosovietic şi împotriva ateismului socialist. De asta a şi fost interzisă garda sau legiunea în regimul democrat-popular instaurat, prin voinţa şi spre binele poporului, cu sprijinul Uniunii Sovietice Eliberatoare, de comuniştii cominternişti Ana Pauker, Vasile Luca, Dr. Petru Groza, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, profesorul C.I. Parhon, scriitorul Mihail Sadoveanu şi alte minţi luminate ale epocii, iar legionarii pe bună dreptate au fost judecaţi, condamnaţi şi băgaţi în puşcărie şi în lagărele de muncă şi reeducare.

  Şi azi ar trebui interzise toate partidele şi organizaţiile cu caracter fascist, reacţionar, xenofob, antisemit etc., în frunte cu Noua Dreaptă, organizaţie homofobă care scoate lumea în stradă cu prapuri şi icoane împotriva paradei gay, de parcă participarea la acea paradă ar fi obligatorie! Şi PNGul lui Becali recunoştea că doctrinar se inspiră din ideologia legionară. Este o ruşine pentru România că nu scoate în afara legii asemenea organizaţii NEOFASCISTE şi este o şi mai mare ruşine că toate astea au susţinerea BOR!

  De asemenea, trebuie lămurit că BOR nu reprezintă întregul popor, ci doar enoriaşii ei. Lozinci de genul „Românii sunt popor creştin” şi altele asemenea sunt total nefondate. În zilele noastre, religia nu mai este de trib, cum era în orânduirea comunei primitive, când tot tribul avea obligatoriu aceiaşi zei, aceeaşi religie etc. Religia este azi un DREPT al omului şi nu o OBLIGAŢIE, este o opţiune INDIVIDUALĂ, nu colectivă, fiecare om este liber să decidă el însuşi dacă crede în dumnezeu, în diavol, în altceva sau în nimic. Drepturile omului sunt drepturi LAICE garantate de statul LAIC prin legi LAICE care sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii; de asta aceste drepturi nu pot şi nu trebuie să fie încălcate în numele unor convingeri religioase, care sunt OPŢIONALE, deci nu sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii cum ar vrea preoţii de diverse confesiuni şi mai ales pastorii pocăiţi să fie.

  Prin urmare, religia ortodoxă nu este religia poporului român, deci BOR nu are niciun drept să se erijeze în biserica tuturor românilor şi mai ales nu are niciun drept să confişte istoria poporului şi evenimente din ea, nici ziua naţională, nici aşa-zisa revoluţie din decembrie 1989, cum zice BOR că vrea să celebreze asemenea evenimente în noua catedrală; asemenea sărbători ale poporului sunt sărbători laice, ale întregului popor, prin urmare nu au de ce să se ţină la biserică, indiferent de biserică, fie ea şi Catedrala Mântuirii Neamului! Comemorarea eroilor poporului ar trebui să se facă la monumentele închinate acestora, de către popor şi organele statului, care ar trebui să fie alcătuite nu din duşmanii poporului ca azi, ci din reprezentanţi ai poporului aleşi în mod democratic, ca pe vremea democraţiei populare.

  Deci e clar că NU POPORUL, ci BOR este singura care are nevoie de încă o catedrală, acesta este de fapt adevărul; nimeni nu zice ca BOR să nu-şi facă o catedrală nouă, dar dacă îi trebuie catedrala nouă, BOR n-are decât să-şi facă una din bani proprii, aşa cum îşi fac şi alte culte, nu din banii statului! Este nedrept şi ruşinos să se cheltuiască banii pe o asemenea construcţie inutilă poporului, în timp ce în România se închid clădiri utile poporului, de fapt mai mult decât utile: indispensabile poporului, precum spitale, dispensare, şcoli, grădiniţe, azile de bătrâni şi case de copii.

  Şi oricum Catedrala Mântuirii Neamului, în ciuda numelui, nu va mântui poporul de nimic. Nici de sărăcie, nici de inflaţie, nici de şomaj, nici de boală, nici de foame, nici de fenomenul homeless, nici de alte nenorociri pe care neocapitalismul postdecembrist le-a adus în România. Singura mântuire a poporului este socialismul democratic, ateist şi progresist, singurul lucru bun care s-a întâmplat în România în ultimul secol şi singura orânduire care a adus poporul la putere pentru prima oară în istorie şi i-a dat şi garantat drepturi şi libertăţi democratice. Mântuirea poporului muncitor nu stă sub semnul crucii, ci sub semnul Secerii şi Ciocanului. ☭

  • Sunt de acord cu tine, însă ai dat-o în bară cu secera şi ciocanul, dar şi U.R.S.S. „eliberatoare”. Cu ce e mai bun comunismul faţă de fascism. Aceeaşi mizerie. Nu uita că leninism-stalinismul s-a inspirat muuuuuuuult din creştinism (vezi „Omul nou”, par example).

 29. Mie nu-mi place sportul; deloc, dar deloc, deloc … Iar recent, aud ca s-a inaugurat National Arena, de 234 mil. euro.

  Cine o va folosi? Intre altii, echipa nationala a Romaniei, aflata sub Federatia Romana de Fotbal (o oarecare organizatie …). La costurile imense, exista justificarea taxelor pe utilizarea acestuia si a profiturilor care s-ar putea obtine. Am calculat si, chiar daca s-ar juca cate doua meciuri pe zi, cu o taxa de 35000 euro pe meci (cum s-a propus), tot ar trebui sa treaca 3342 de zile ca sa fie recuperati banii (vreo 10 ani); raportat la numarul real de evenimente, nu mai stau sa calculez …

  Sunt extrem de revoltat, as putea spune chiar oripilat. Cate scoli, spitale, crese, gradinite nu se puteau face cu banii astia. Cati oameni – pe care eu ii iubesc foarte mult si carora, tutulor, le vreau binele – nu se puteau ajuta?

  Deci, din BANII MEI (scuze pentru tipat), se construieste un stadion pentru MINE – aici, fara :) – un non-sportiv declarat … Si, EU nu sunt intrebat … Ca sa nu mai vorbesc de lipsa de vision, de SWOT analysis, de real promotion a acestei organizatii, toate binecunoscute.

  Democratie se numeste asta??? Sunt foarte dezamagit; parca as vrea o άτομο-cratie … Sau sa ma intorc back in comunism – btw, gashka zicea ca e great – sa am un pic de fun si sa pot ajuta other people. I’m very exciting about …

 30. „Biserica este Casa Domnului”. Asa scrie in Biblie. Noi trebuie sa aparam biserica si sa avem grija cine o conduce. Nu sa-i lasam sa faca ce vor si apoi sa spunem ca popii fura, deci biserica fura si deci religia trebuie indepartata. atentie la aceste manipulari. la cat de parsivi sunt cei interesati sa elimine religia ii cred capabili de asemenea manipulari. in fond dezbina si stapaneste este cea mai sigura dar si parsiva tactica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro