joi, septembrie 21, 2023

După ședința CExN al PSD de ieri

La capătul unui CExN mai lung decât de obicei, președintele PSD, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, a ieșit la mult-așteptatele declarații. Mi s-a părut a fi mai categorică decât de obicei. Și evident iritată de insistențele jurnaliștilor îndeosebi atunci când a venit vorba despre tot ceea ce ar putea însemna relațiile ei prezente și viitoare cu dl. Eugen Orlando Teodorovici. Actual președinte executiv al partidului și ministru de Finanțe.
După ce joia trecută, d-na Dăncilă i-a aruncat acestuia la coș proiectul de rectificare bugetară, cu câteva ore înainte de CExN, în ședința de guvern d-lui Teodorovici, i-au fost, cel puțin pentru moment, amânate toate proiectele de ordonanțe de pe urma cărora bugetul României ar mai fi câștigat vreo câțiva firfirei. Adică taxa pe zahăr, creșterea accizelor la tutun, impozitarea pensiilor speciale. Tema relației, pare-se din ce în ce mai tensionate dintre numărul 1 și numărul 2 din PSD, în condițiile în care dl. Teodorovici pare să nu fi renunțat cu totul la ambițiile lui de prezidențiabil va trebui, fără îndoială, urmărită cu maximă atenție în zilele și săptămânile următoare. Nu e exclus să avem surprize.
Numai că nu raporturile dintre cei aflați la ora actuală conducerea la vârf a PSD au reprezentat cea mai importantă temă dezbătută în cadrul CExN. Ci aceea a viitorului coaliției guvernamentale, a alianței cu ALDE și a intrării la guvernare a Partidului Pro România a d-lui Victor Ponta. În privința respectivei intrări lucrurile mi se par cum nu se poate mai clare. Cu sau fără precizările d-lui Mihai Tudose care s-a grăbit să ne informeze cât de inocent e noul său partid printr-o postare pe pagina lui de pe o rețea socială.
Oricât de multe glume s-au făcut pe tema IQ-ului doamnei Dăncilă, nu am nici cea mai mică îndoială că ea ar accepta vreodată să se alieze cu dl. Ponta. Și nu e vorba doar despre jignirile și a ofenselor în cascadă pe care fostul premier i le-a adus actualului șef al guvernului. Mai mult ca sigur că d-na Dăncilă știe că dl. Ponta de abia așteaptă să pună iarăși mâna pe PSD. Pretinsa lui prietenie cu dl. Tăriceanu (cum s-o împăca cu această amiciție un alt fruntaș al Pro România, dl. Daniel Constantin?) este una strict circumstanțială. Nimic sincer în asta. Firesc ca d-na Dăncilă să se arate mai mult decât prudentă. Nu o fi ea din cale afară de deșteaptă, dar simț de conservare a dovedit că are.
Ceva mai complicate par să fie raporturile cu ALDE. Pentru moment, d-na Dăncilă nu a cedat defel. Tonul din conferința de presă de ieri a fost cum nu se poate mai categoric. Nici vorbă despre restructurarea guvernului, nimic despre un nou program de guvernare, tăcere în privința ultimatului dat de dl. Tăriceanu, ultimatum care ar urma să expire la data de 20 august. Cât despre renunțarea la candidatura la prezidențiale în favoarea președintelui minusculului, nici vorbă. Nu încape cedare.
De unde fermitatea d-nei Dăncilă? Să aibă ea oare indicii că dl. Tăriceanu a vrut doar să testeze cât de permeabilă la șantaj e d-na prim-ministru? Să se bazeze cumva pe faptul că și în cazul în care ALDE va abandona guvernarea, ea va rămâne la putere fiindcă nimeni din Opoziție nu vrea să preia puterea? Speră cumva doamna Dăncilă că dl. Tăriceanu va redeveni realist și se va gândi la propria soartă? La ceea ce se va întâmpla cu el pe termen scurt. Deși, așa cum scriam în comentariul publicat ieri, doar plecarea de la guvernare îi va da ALDE minime șanse de a avea câțiva aleși locali și să pătrundă în viitorul Parlament. Pentru moment, ALDE se arată un partid muribund. Pe perfuzii. Pronostic rezervat aș spune împrumutând stereotipia buletinul medicale.
Oricum, povestea are o continuare anunțată pe 20 august. Deși cred că o decizie adevărată se va lua doar în preajma zilei de 2 septembrie. Când Parlamentul se va întoarce la muncă.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ați uitat ceva. Dacă mai face mult pe nebunul minuscula moluscă cu 5 neveste, se pune PSD și votează în parlament aprobarea cererii DNA pt cercetarea penala a manechinului. Ori manechinul, precum frații lui pesedei fug ca dracul de tămâie de justiție.

  2. „Să se bazeze cumva pe faptul că și în cazul în care ALDE va abandona guvernarea, ea va rămâne la putere fiindcă nimeni din Opoziție nu vrea să preia puterea? ”

    Ba, sigur că Opoziția vrea să preia puterea. Dar cu o susținere parlamentară solidă, în urma unor alegeri. Altfel, un guvern minoritar/fragil asumat de PSD, ori de actuala Opoziție, poate fi sprijinit de ALDE-UDMR-ProRomânia fără să aibă miniștri, dar șantajându-l.

  3. Puterea se poate lua, doar in urma unor alegeri parlamentare la termen sau in urma unor alegeri anticipate (legal foarte greu de facut, aproape imposibil ),O singura alianta poate aduce impreuna si anume PNL _USR-PLUS, aprox. 60% din voturi .In acest caz Romania are 5 ani de liniste politica si presedintele impreuna cu cele doua structuri politice ,pot implementa un program de modernizare a Romaniei . Restul de variante , lasa tara intr-o situatie similara cu cea de acum . Sta in puterea alegatorilor sa faca asta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro