luni, martie 20, 2023

Dupa 20 de ani in cele doua Romanii

Dupa 20 de ani in cele doua Romanii.

Valonii in stinga, flamanzii in dreapta. Si noi, belgienii, unde stam?

In 1990, Romania lui Ion Iliescu batea la scor Romania lui Ion Ratiu.

Cu marturii culese din ianuarie si pina in 20 mai, duminica orbului, Laurentiu Calciu si producatorul scotian Rupert Wolfe-Murray, pe vremea aceea jurnalist si corespondent de presa in Romania, pun fata in fata in documentarul “Dupa revolutie”, fara comentarii, disputele privind viitorul Romaniei post-decembriste. Fara bautura, striga muncitorii adusi in piata sa protesteze impotriva taranistilor si burghezilor care vor sa ia tara. Cu un Dan Iosif de partea celor oropsiti, cu cei abia iesiti din dictatura dar care vor un partid unic, cu limbile impleticite de alcool ieftin, romanii isi cereau tara inapoi.

Fie, sa existe si opozitie, ca altfel e iar dictarura, dar nu opozitia celor care au fugit de greu la lichior si mincaruri fine lasind o tara intreaga la 200 de grame de salam, ci o opozitie de-a noastra.

In 2004, Romania lui Traian Basescu invingea la limita Romania lui Adrian Nastase. Intre cele doua momente, alte doua Romanii isi disputau puterea. In 1996, cind cea a lui Emil Constantinescu o cucerea pe cea a unui Iliescu obosit si in 2000, cind dupa o pauza de patru ani, fostul prim-secretar de partid al PCR revine in fruntea unei Romanii( care?) cu ajutorul celor care l-au invins pe fostul profesor de geologie( securistii, asa cum Emil Constantinescu a recunoscut).

Presarate sau nu cu alcool, ieftin sau poate din ce in ce mai bun, cele doua Romanii au ajuns in 2012. Nu mai sint insa aceleasi Romanii. Nu mai sint doua de fapt. S-au amestecat. Fie a iesit o singura Romanie, melanj a tot ce inseamna cei 50 de ani de comunism plus 20 de ani de tranzitie, fie sint multe, multe Romanii. Una ar fi cea pe care o propune Vlad Mixich aici. Ii raspund. Poate ca in 1996 sau 2004, rezultatul din colegiul 8 Bucuresti ar fi fost altul.

Asadar: Ce e cu Romania care a preferat un fost securist, Dan Voiculescu, beneficiar de resurse si inainte de 89 si dupa, in dauna unui om de afaceri care a muncit cinstit si vrea sa faca ceva si pentru comunitate?

Unde e boala? Iulian Craciun se deplaseaza cu ajutorul scaunului cu rotile iar Voiculescu cu ajutorul rotitelor pe care si le-a construit de ani si ani. Sint mult mai multe, docile, dar tot rotite sint. Sa fie oare educatia de vina? Vast program. Sa votezi la sase ani dupa condamnarea comunismului un individ care a slujit acest regim criminal, sa-l preferi unui barbat de 34 de ani care reprezinta viitorul pare intr-adevar de neinteles.

Colegiul 8 Bucuresti sa fie problema? Bucurestenii sa fie problema?

Sa mergem mai la est, la Roman mai précis. Acolo unde Romania aia a lui Iliescu si Nastase cistiga detasat odinioara in timp ce capitala Elenei Udrea ii spunea un nu hotarit. Ca sa vezi, fostul ministru al turismului cistiga, cel mai probabil la redistribuire, mandatul aici, la Roman. Care va sa zica, se schimba Romaniile? Ma tem ca nu. Elena Udrea ar fi pierdut in Bucuresti. Iulian Craciun n-ar fi cistigat insa la Roman. Nu pentru ca doamna Cocos ar fi mai capabila decit candidatul ARD ales pe ultima suta de metri. David l-a invins oricum pe Goliat. Doar pentru ca a avut curajul sa lupte. Dalila insa, cu toate pletele lui Samson si cei o suta de sicli de argint, a pierdut. Si cu ea am pierdut si noi, cei care ne intrebam unde sa stam, intre cele doua Romanii, sau mai multe. Sau una singura. Au cistigat filistenii?

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Acum am aflat de rezultatul lui Craciun. Trist.

    Eu cred ca multi dintre cei care au votat nici n-au auzit de Craciun, nici nu stiau cine e si ce a facut. E imposibil sa nu admiri un astfel de om. Oricum participarea unor oameni de valoare alaturi de PDL a fost un esec enorm: au fost asociati in mintea multora PDL-ului (da-i dracu’ pe toti ca-s niste hoti) si in plus PDL-ul n-a miscat un deget pentru promovarea lor. Omu’ asta, Craciun, trebuia scos in prim plan, nu sa defilezi cu Blaga, Udrea sau MRU.

    Constantinescu s-a invins singur. De fapt, a pornit la drum stiind foarte bine ca va pierde. „Mergeti ma si voi 4 ani la guvernare, furati cit vreti, dar nu va atingeti de revolutie ca va ia mama dracului! Ati inteles ba??”

  2. Elena Udrea n-a câștigat NIMIC. Se bazează pe o lege proastă care face ca adevăratul câștigător- cu 48% – să nu ia nimic în timp ce domnia sa- cu 42%- ia locul de parlamentar.

  3. Eu nu am votat acum si nici la referendum. Daca as fi facut-o, as fi votat anti si atunci si acum. Si nu ma uit in nicio antena. Citesc evzul, rl, contributori si hotnews. Si ma minunez cat e autism, cat e prostie, cat e propaganda din lipsa crunta de intelegere a realitatii: pur si simplu „poporul” a razbunat jigniri si frustrari acumulate cu carul si nepansate adecvat de campania electorala a pedeleului.
    Evident, nu intereseaza pe nimeni parerea mea, pentru ca toate doamnele si toti domnii au explicatii mai bune si destepte, cu mahala, stupizi, neeuropeni, mama rusia, antene, promisiuni de sa va dam.

    Acum, ca va arse focul votarii, poate o sa renasteti ca pasarea, doar ca oleaca mai intelepti, mai modesti, mai aproape de popor, asa ca doamna udrea. A propos, n-ar trebui sa fie sefa de partid, ca prima care s-a ales?

    ..Iar bancul ala cu belgienii e tare bun, chiar daca nu-l consider aplicabil la modelul de mai sus.

  4. Romanii nu vot vota niciodata pe cineva cu un handicap vizibil, pentru ca inca nu am invatat ca discriminarea e ceva negativ. La noi se poarta cu mandrie, indiferent ca e vorba de discriminare pe baza culorii pielii, genului sau preferintelor sexuale. La noi se discrimineaza atroce, punct.

    Poate ati uitat ca unul dintre cele mai mari reprosuri si batjocuri la adresa lui Basescu este faptul ca e „chior.” Nu politica, nu felul in care a condus tara, ci faptul ca are o ploapa lasata din nastere….Ca niste crestini ce suntem, nu putem vedea mai departe de diferentele fizice. Si sa nu imi spuneti ca nu e asa, ca am trait si la „tara” si la „oras” si majoritatea oamenilor sunt atroce de cinici cand vine vb de handicap.

    Astia suntem, asta e Romania noastra, a majoritatii…

  5. ´´Iulian Craciun n-ar fi cistigat insa la Roman´´-nu credetzi ca ar fi fost corect:´Iulian Craciun n-ar fi cistigat insa NICI la Roman?
    bautura a insotzit toate marili evenimente ale romanicai.imi aduc aminte,intr un oras ardelean,unde intr adevar a fost o mica rascoala(il respect pe istoricul Tismaneanu,dar sa spuna despre 89,revolutie furata e ori lipsa de profesionalism ori un interes)dupa ce rasculatzii au fost ucishi sau fugaritzi si i s a dat prostimii sentimentul ca a cishtigat,o gramada de vreo 100 de patriotzi cu alcool , noaptea la doua ,strigau in fatza judetenei de partid´´nu plecam,nu plecam acasa,pina nu vom cishtiga,libertatea noastra!´´
    obishnuiesc sa citesc comentarii aci pe contributors.potzi afla multe.potzi afla cine locuieshte acolo in romanica.multzi manipulatori ,dar si oameni de o infantilitate dezarmanta

  6. Dvs. chiar credeti ca votantii USL au votat candidatul? Nici vorba! A fost clar un vot anti-ARD(PDL)! Nu are rost sa nu acceptam acest adevar dureros!

    • Dacă să votezi anti-pdl înseamnă să-l votezi pe voiculescu, înseamnă că nu mai ai nicio şansă ca „popor”. Măcar Negruzzi folosea termenul corect: PROSTIMEA. punct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro