joi, noiembrie 30, 2023

După alegeri. De ce Occidentul trebuie să stea cu ochii pe Moldova

După o campanie destul de urâtă și dezechilibrată, în care unul din candidați a avut în spatele său o mașinărie de partid, o parte din biserică, presă, primari, microbuze, legea care limitează numărul de buletine în diasporă la 3000, iar cealaltă doar internetul și o mână de voluntari inimoși, alegerile din Moldova s-au terminat cu un rezultat destul de strâns: 48-52, sau 73.000 de voturi diferență.

Rezultatele le vor comenta unii mult mai pricepuți decât mine, la fel, se va discuta mult despre cum au votat diverse categorii de electorat, pe regiuni, sexe, vârste, geografic etc. În peisajul global al anului 2016 cu Brexit, Trump, Siria, Erdogan sau Ucraina, Moldova pare chiar ultima preocupare pentru liderii occidentali, la categoria ”și altele”. Din nou, lumea va fi mulțumită dacă măcar e liniște în mica țărișoară de la marginea Europei și măcar la vedere nu sunt derapaje prea grave de la litera acordurilor internaționale.

Cu toate acestea, Moldova merită mult mai multă atenție, cam cum ai face când știi că pe acolo se finanțează partide extremiste în Vest, se spală bani, se încalcă embargouri și, în general, se cam face mișto de tine, gluma cinică a zilei fiind Transnistria. Până nu vedem asta, e greu de priceput ceva din „războiul neconvențional al Rusiei”.

1. Am explicat că Moldova datorează azi 90% din PIB către Gazprom, datorie care tot crește. În atari condiții, mâinile unor politicieni sunt întrucâtva legate și tind să cred că marea discuție cu direcția Moldovei e văzută la noi în termeni prea simpliști, pro sau anti-ruși, ca și când totul ar fi în funcție de culoarea unui partid, de o mână de oameni de la vârf și, mai ales, de ce spun ei public. De parcă n-am avea și noi exemple gârlă de discurs dublu la noi acasă. Dacă vreți să vedeți cine e cu adevărat pro-occidental și cine nu, diferența ar fi cine ia o decizie curajoasă care sa oprească acumularea datoriilor de ACUM încolo. Guvernul „pro-occidental” a preferat prelungirea contractelor existente.

Ca să vedem peisajul mai larg, de menționat că cca 70-80% din datoria pentru gazele rusești e făcută în Transnistria. O mare parte din datorie vine din energia electrică, vândută moldovenilor printr-o companie offshore care ia banii pe curent și nu plătește gazul. Compania offshore duce până la niscaiva companii implicate în faimosul furt al miliardului, iar niște plăți parțiale se duc, se pare, la finanțarea regimului separatist de la Tiraspol.

Ați crede că pro-occidentalii la guvernare în Chișinău și lăudați de ai noștri pentru eforturile reformiste fac tot ce le stă în putere ca să limiteze dependența de Rusia și furturile din buzunarul cetățenilor către companii din Transnistria, nu? Ei, guvernul Filip (pro-occidental) a prezentat ca pe un mare succes în martie că firma asta de furăciuni prin offshore-uri le-a oferit acum un preț ceva mai bun! Stați, că mai urmează: compania offshore, din Transnistria, are licență de la autoritățile moldovenești, în condițiile în care în orice țară normală un furnizor nu ia licență dacă are datorii neplătite de miliarde de dolari, bașca Transnistria e un no man’s land necontrolat altminteri deloc de autoritățile de la Chișinău, sau așa se pretinde.

2. Merită citite pe îndelete investigațiile celor de la RISE Moldova. Ei au scris tot soiul de articole bune, de pildă, despre cum Rusia importă prin Moldova (prin companii înregistrate în Transnistria) și Belarus produse din UE. Asta, în ciuda „geopoliticii” mari și oficiale, aia după care ne ghidăm analizele și care spune că UE dă sancțiuni, iar Rusia răspunde cu embargou pe importuri. În spatele geopoliticii, afacerile merg ca până acum, Estul (aka Putin) înțelege acest modus operandi, occidentalii nu.

3. Tot RISE arată cum Rusia a finanțat prin Moldova partide extremiste din occident, ca Frontul Național al lui Le Pen. Atenție, și acolo avem alegeri în aprilie 2017.
În tot acest timp, Occidentul stă cu gura căscată și discută savant despre vocea poporului, despre making our countries great again, despre independența de UE și de NATO, de birocrați și tehnocrați și specialiști lipsiți de inimă. Se trăncănește și despre banii lui Soros, deși de asta cred că tot Putin s-a îngrijit, occidentalii doar pică în plasă.

4. Că tot vorbim despre cum Transnistria e și nu e parte din Moldova și dublul discurs de la Chișinău, e interesant cum s-au putut mobiliza moldovenii din Transnistria la vot, cu microbuzele și lista de prezență de la fabrică și cum au știut autoritățile din Moldova că de data asta vor veni mult mai mulți la vot decât în primul tur, ca să suplimenteze numărul de buletine cu 3 zile înainte de alegeri. Doar se știe, moldovenii de la putere pe malul drept nu au nicio putere pe teritoriul separatist de pe malul stâng, nu?

Pe scurt, Moldova trebuie să rămână pe radarul Occidentului. Rezultatul alegerilor nu înseamnă că moldovenii se orientează spre Moscova, iar până una-alta, Moldova depinde de banii Occidentului pentru pensii și salarii și de Moscova să nu execute datoria istorică. Moldova depinde de banii europeni și de la FMI, în condițiile în care datorează 90% din PIB Rusiei, deci oricine e la putere va trebui să facă un balet fin ca să-i convingă și pe unii, și pe ceilalți. Ceea ce trebuie să înțeleagă partenerii internaționali, inclusiv România, este că:

– politicienii din regiunea asta mint. Mult. Spun și unora, și altora, ce vor să audă. Noi știm cum e în România, în Moldova e de 100 de ori mai multă duplicitate. Iar Transnistria e o schemă cinică de furăciune, prin energie, prin alte afaceri, o mașinărie de spălat bani și de finanțat interesele lui Putin în Europa, schemă construită batjocorind sute de mii de oameni. De această mașinărie nu sunt străini niște oameni cu legături la Chișinău.

– banii trebuie să vină cu condiții, iar condițiile să fie monitorizate. Nu se poate să iei bani pe credit din Vest, dar să sifonezi banii propriilor cetățeni prin offshoreuri. Votul de ieri arată că lumea s-a săturat de corupție, nu că e anti-occident. Condițiile trebuie să lovească dur în schema infracțională Transnistria.

– România, în special, trebuie să ajute Moldova să nu mai depindă de Gazprom și de centrala din Transnistria. Trebuie să ne grăbim cu interconectările pe gaze și energie electrică, altminteri, oficialii de la Chișinău, indiferent cine vor fi aceia, vor putea fi șantajați oricând de Rusia cu tăierea gazului sau a curentului. Putem contribui chiar cu bani, merită ca afacere și pentru noi, cu condiția să punem și presiuni pentru ”întărirea statului”, adică reforma justiției și reforma autorităților de reglementare care dau licențe offshore-urilor.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Nu,România NU mai trebuie să ajute pe „fraţii moldoveni”.A le da pomeni înseamnă să dai bani mafioţilor din Moldova.Moldova trebuie să înţeleagă că nu UE,nu Rusia este cel mai sigur prieten al lor ci România.Iar dacă nu înţeleg,să facă foamea.Doar România îi mai poate salva,şi asta trebuie să o ştie.Fiindcă noi nu suntem fraţii lor,ci părinţii care,atunci când copilul face prostii,îi mai dă o palmă peste bot.Adică să facem ce-a zis Dodon:frate,frate,dar brânza-i pe bani.

 2. Realitatea e mult mai simplă: R.Moldova prinește de la ruși niște gaz care rămâne neplătit. Când o să primească gaz de la România în aceleași condiții, o să aibă și România aceeași influență ca Rusia la Chișinău.

  Despre candidatul pro-european: a fi femeie, singură și fără copii nu e tocmai un statut apreciat în R.Moldova. Ca să evităm o dispută inutilă, pentru mine nu sunt importante astfel de detalii, dar eu n-am drept de vot în R.Moldova. Cei care au gândesc altfel.

  Cu scuzele de rigoare pentru vulgaritate, a conduce o țară ca R.Moldova necesită balls. Și o femeie nu se poate preface că are, fiindcă n-are. Exemplul cel mai potrivit fiind Merkel, care nu se descurcă niciodată prea bine în fața lui Putin. Singurul contraexemplu notabil a fost Margaret Thatcher, care nu dădea doi bani pe conaționalii ei castrați psihologic, dar îl avea pe Reagan când era nevoie de balls. Are Timothy Garton Ash niște considerații pe tema asta.

   • Am un respect deosebit pentru Golda Meir, dar a gresit fundamental cand a refuzat mobilizarea rezervelor israeline cu doua zile inainte de Yom Kippur War in 1973. Peste 2,000 de militari israelieni au murit fie incercand sa blocheze avansul trupelor siriene in Golan Heights, fie asteptand intariri la forturile de-a lungul Suez Canal (Bar-Lev Line) care nu au venit niciodata. Pentru o tara ca Israel, cu o populatie mica, 2,000 de oameni tineri morti in cateva zile a fost o catastrofa nationala. Golda a platit pentru ca s-a increzut prea mult in serviciile de informatii ale armatei. Asta se intampla cand te bazezi pe wishful thinking.
    Pe de alta parte, Moldova isi va urma cursul dorit de Kremlin. Integrarea europeana este o poveste, suportul romanesc este subtire si intermitent, iar rusii sunt in coasta lor. Este absolut firesc pentru ei sa mearga pe mana rusilor, intr-o Europa al carui viitor depinde de rezultatul negocierilor dintre noua admnistratie de la Washington si Kremlin.
    Vom avea raspunsul in mai putin de 6 luni.

    • R.Moldova mai are nevoie de 10-15 ani pentru a se întoarce din nou cu fața spre vest. Entuziasmul pro-european al actualei generații s-a consumat, unii au plecat în vest și nu mai vin înapoi, în timp ce părinții lor, educați în școala sovietică și rămași acasă, încă au un cuvânt de spus în societatea moldovenească.

     Însă asta nu face modelul social-politic rusesc cu nimic mai tentant. Nu există o competiție între modelul european și modelul rusesc, există doar o extindere graduală a celui european, iar asta de sute de ani. Rusia încă e în prezent pe cai mari, iar R.Moldova se poate întoarce spre vest doar într-un moment când Rusia va fi la podea. Asta însemnând în 10-15 ani, în opinia subsemnatului.

    • Nu a refuzat, ci a fost o intelegere cu americanii.
     In genul „uneori ca sa cistigi, trebuie sa mai si pierzi”.
     Asa spun alti istorici/analisti.
     Dar da, a platit, caci israelienii nu stiau asta.

     Ma indoiesc ca vor exista „negocieri” doar intre Washington si Kremlin.
     Zvonurile cu intelegerile ce se vor face intre Trump si Putin sint de radio-sant.

     • Depinde. Și bătrânul Bush a fost huiduit la scenă deschisă în Lituania, când a încercat să-i convingă să nu-și declare independența față de URSS. Niște aranjamente vor trebui să existe, războiul civil din Siria nu mai poate continua încă 10 ani și nici estul Ucrainei nu prea poate fi lăsat în starea în care e acum. Crimeea rămâne rușilor, baza de la Sevastopol e mult prea importantă pentru ei, dar restul problemelor trebuie negociate.

 3. „Tot RISE arată cum Rusia a finanțat prin Moldova partide extremiste din occident, ca Frontul Național al lui Le Pen.” – m-am mirat evident, aşa că am accesat link-ul. Iar acolo e vorba despre aceeaşi informaţie obosită cu CREDITUL luat de Frontul Naţional Francez de la o bancă ceho-rusească, deoarce nici o bancă vest-europeană nu voia să-i împrumute:
  „Potrivit Mediapart, 9 milioane de euro au ajuns în buzunarul Frontului Naţional prin intermediul unei bănci ruseşti – First Czech-Rusiian Bank.”
  În rest, nimic. Diversiune.
  Cei 10 miliarde de euro sunt investiţii ruseşti în Europa, mai mult sau mai puţin legale, dar nu au nici o legătură cu partidele eurosceptice.

  • As vrea sa vad si eu care e activitatea aia economica lucrativa desfasurata de Frontul National Francez, astfel incat CREDITUL sa fie si RAMBURSAT inainte de sfarsitul lumii! :)

   Pentru cei care nu vad padurea din cauza copacilor, e simplu: partidul a primit banii de la rusi. Ce se intampla cu restul hartiilor este complet lipsit de importanta in acest moment, atat pentru Front, cat si pentru banca rusa, si mai ales pentru noi.

   • „Tot RISE arată cum Rusia a finanțat prin Moldova partide extremiste din occident, ca Frontul Național al lui Le Pen” – afirmaţia autoarei e total eronată, aşa cum se poate vedea din link-ul respectiv.
    N-au fost finanţate PARTIDE „extremiste” din Occident, ci e vorba de un singur împrumut acordat UNUI SINGUR partid.
    Iar „finanţarea” nu a fost făcută prin Moldova, ci a fost făcută de o bancă ceho-rusă.

    • Dom’le, te faci ca nu pricepi. Avem urmatoarele date certe:

     1) Exista un circuit masiv de spalare a banilor prin care banii rusesti trec de barierele sanctiunilor comerciale UE-Rusia si ajung dincoace de noua cortina de fier, LA ENTITATI CONTROLATE DE RUSIA. Asta a documentat RISE.
     3) Anumite entitati din UE controlate de Rusia dau bani partidelor extremiste din UE. Asta a documentat Mediapart.

     Argumentatia ta este ca nu avem nici o dovada publica pentru punctul 2, care ar trebui sa spuna ca banii spalati la punctul 1 sunt folositi la punctul 3. Nu-ti voi insulta inteligenta insinuand ca tu chiar crezi ce spui.

 4. Remarcabil de pertinent articolul.
  Din pacate nevolnici politici romanesti nu il vor citi iar cei care-l vor citi nu vor face nimic.
  Multumesc si felicitari doamna!

 5. Haideti sa fim seriosi.
  Moldova e o tara saraca, nu are vreo importanta strategica sau de vreun alt fel, si nimanui din vest nu-i pasa de ea. Si nici nu au motiv sa le pese. Plus ca mare parte din populatie e clar rusofila.
  Nu exista nici un motiv pentru care Romania ar vrea unirea, si nici macar moldovenii nu par ar vrea asta. La fel cum nu par a vrea vreo integrare cu Vestul. Let’s just move on.

  • Motive ar exista mai multe, chiar în lipsa unei importanțe strategice. R.Moldova e un stat disfuncțional și va fi disfuncțională atât timp cât va rămâne independentă. Tot felul de ”desperados” vor bântui pe-acolo, mulți dintre ei cu legături la Moscova și în Caucaz. Dacă va fi administrată de România, va înceta să mai fie un refugiu sigur pentru acești ”desperados”, asta însemnând mai puține probleme și pentru România.

   Iar economia preponderent agrară a R.Moldova ar permite României să importe mai puține produse agricole și să valorifice mai multe produse industriale proprii de calitate modestă. Ideea fiind că există o anumită complementaritate. Orice spațiu economic devine ma activ când crește în dimensiuni, chiar dacă România e expertă în a crește fiscalitatea până la nivelul la care sufocă activitatea economică. Însă a avea o economie de dimensiuni mai mari este un deziderat pentru orice stat sănătos la cap.

   • Teoria spune ca dupa o astfel de unire ar trebui inlesnite legaturile cu Chisinaul. Dupa mintea mea, asta ar insemna macar autostrada spre (nu spun pana la) Chisinau. Asa ceva este imposibil de realizat. Asa ca am fi impreuna, dar separati. Identici, dar diferiti. Ca Uniunea Europeana.
    In plus: romanii vor unirea la nivel teoretic in timp ce moldovenii nu o vor. Suna foarte frumos tot ce se scrie pe aici, dar dincolo de idealuri lipsesc consecintele. Este ca si cum am sta intr-un catun si am vrea sa ne facem stadion : Pai, din ce bani ? Las’ ca are statu bani.

    • Asta cu autostrada e o viziune mult prea convențională, probabil așa se vede de la București. Realitatea este mult mai simplă și are legătură cu viața omului simplu, nu cu viziunea de la București: microbuze între Iași și Chișinău sunt acum din oră în oră. În față la Pașapoarte sunt tot timpul microbuze cu numere de R.Moldova, oamenii vin și își fac cumpărăturile în orașele din RO, există chiar un tren pe ecartament larg (1520mm) care vine din R.Moldova până în gara Socola etc.

     Reunificarea nu înseamnă anexarea unei provincii în plus la România, mentalitatea asta bucureșteană face foarte rău întregii țări, nu doar perspectivelor de reunificare. Așa cum cei din Iași sau din Suceava luau avionul din Cluj sau Tg.Mureș fără nicio legătură cu Bucureștiul și fără să existe o autostradă spre Transilvania, tot așa trebuie să evolueze lucrurile și pentru cei din R.Moldova: opțiunile de a-și rezolva problemele în România trebuie să fie din ce în ce mai diversificate pentru ei, astfel încât reunificarea să fie la un moment dat un pas logic și firesc, nu o chestiune de viață și de moarte, cum au făcut-o să pară actualele alegeri.

    • NU exista un filon nationalist puternic UNIONIST in Pomania, de ce combateti? Romania nu a reusit nici macar sa-si atinga obiectivele in legatura cu Cernavoda, mai nou a falimentat uraniul si apa grea, fara nicio legatura cu MOLDOVA!

 6. Foarte bun articolul. Occidentul si Romania chiar trebuie sa stea cu ochii pe Moldova mai ales acum cand exista riscul si mai mare sa cada in ghearale Rusiei.
  Deci, departe de a se descuraja, Romania trebuie sa aiba o strategie mai corenta si mai eficienta in Moldova.
  De ce ?
  1. Nu cred ca ne-am dori un stat in care Rusia poate face ce vrea in coasta noastra.
  2. De Moldova ne leaga foarte multe, limba , istorie, cultura…multi ii considera fratii nostri si chiar asa este. Merita o viata mai buna asa cum si pentru noi UE a insemnat o viata mai buna.Macar pentru faptul ca nu ne-a lasat la mana politicienilor nostri corupti si a intervenit subtil in momente cheie (suspendarile lui Basescu, antipatia fata de Ponta, alegerea lui ciolos etc )

 7. Si Grecia ar trebui sa stea cu ochii pe Macedonia! NU Romania a facut MOLDOVA, ci Moldova a facu Romania si a pus-o pe harata Europei, iar dupa 1917-1918 pe harta Lumii. Problema e ca Romania nu are de unde sa dea gaze ieftine, la pretul la care-si pot permite aia sa cumpere, deoarece NU le are, de nicio culoare, nici macar pentru ea! daramite pentru bulgaria, ungaria, ucraina. insa poate sa le dea BUTELII – ca la tara nu au retzea de gaze, la care nu au acces peste 70% din moldoveni -, umplute cu gaze ieftine din Azerb, la Constanta, Galati si Giurgiulesti. Si nu va mai faceti probleme ca vor muri aia de foame, la ce pamant au si la cum si-l lucreaza, ci ingrijorati-va ca voi nu mai aveti pamant de lucrat deoarece l-ati dat arabilor! majoritatea aveti niste cunostinte absolut nule de geografie, istorie, geopolitica si geostrategie, dar sunteti plini de PARERI destul de cudat convenabile rusilor, pacilea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro