joi, ianuarie 20, 2022

După alegeri. România şi viitorul european al libertăţii

Alegerile din 9 decembrie 2012 creează o situaţie  politică şi constituţională inedită în intervalul de după  mai 1990- o alianţă este pe cale să deţină în cele două camere  o majoritate calificată ce îi va permite, în cazul în care o va dori, să purceadă  la modificarea constituţiei. A căuta în  “ specificul naţional” şi în istoria noastră îndepărtată   rădăcinile acestei evoluţii electorale mi se pare inutil şi contraproductiv. Ziua de 9 decembrie 2012 este punctul culminant al  unui proces  întârziat, incomplet şi sincopat de modernizare post-comunistă, după cum reflectă şi influenţa, din ce în ce mai însemnată, pe care trusturile media, ca vectori ai resentimentului şi ai  vulgarităţii, o deţin în economia societăţii noastre.

Ziua de 9 decembrie 2012 poate  fi înţeleasă ca o consecinţă, naturală, a şanselor  istorice ratate din deceniile de democraţie. Discuţiile despre naşterea unor partide  politice eliberate de constrângerile clientelare nu au dus decât la dezbateri sterile. Dincolo de  retorica oficială, finanţarea formaţiunilor politice a rămas la fel de netransparentă, în vreme ce corupţia electorală şi patronajul  continuă să definească  modul în care votează o parte însemnată dintre români. Despărţirea de moştenirea  FSN, reductibilă la alianţa dintre subdezvoltarea economică şi rapacitatea elitei politice prădătoare, nu a fost, cu adevărat, niciodată realizată. Cazul autonomiei locale  este exemplar: în absenţa unei autentice reflecţii în marginea manierei în care descentralizarea poate  fi realizată, teritoriul  naţional a fost divizat în satrapii locale,  guvernate de potentaţi plebiscitaţi de cei cărora le oferă protecţie si asistenţă.

Simbolic, actuala lege electorală, pentru a cărei schimbare PDL nu a făcut  decât eforturi  minime, spre a folosi un eufemism, consfinţeşte nu doar inegalitatea  votului, prin decupajul arbitrar şi preferenţial al colegiilor, ci şi dominaţia acestor stăpâni zonali de suflete şi resurse asupra  aleşilor din parlament. Ziua de 9 decembrie 2012 împinge până  la ultimele consecinţe această direcţie ce a debutat cu patru ani în urmă. În locul unei selecţii sănătoase şi concurenţiale, legea electorală  a  codificat venalitatea funcţiilor şi a recompensat pe cei care au mizat, deliberat, pe agresivitate şi găunoşenie în acţiunea lor politică.  Ziua de 9 decembrie 2012 este şi apogeul suveranităţii mediatice- în lipsa unei dezbateri robuste la nivelul partidelor şi al adunărilor reprezentative, televiziunile de ştiri au  distilat ura şi resentimentul, contribuind, decisiv, la impunerea unui curent anti-european şi anti-occidental. În fine, ziua de 9 decembrie 2012 marchează  şi  dispariţia iluziilor care ar fi putut fi legate de  partidele de centru-dreapta din România. Luni şi ani de discuţii inutile au culminat cu o campanie în care ARD şi-a dat măsura pasivităţii sale.

Există, totuşi, un segment instituţional care ilustrează, în România de astăzi, desprinderea de cultura juridică şi politică a  FSN şi a regimului Iliescu:  în pofida atâtor obstacole, un rudiment de domnie a legii este în curs de a  se afirma, iar instrumentele ce garantează libertatea individuală şi combat arbitrariul există, în cele din urmă. În vara lui 2012, atunci când actuala  alianţă  câştigătoare a atacat statul de drept, aceste instituţii  esenţiale pentru domnia legii , de la CSM şi ANI la Curtea Constituţională, parchete şi curţi de judecată, au ţinut o balanţă, oferind imaginea echilibrului în timpuri de restrişte.  Aceste elemente ale statului de drept sunt  forma cea mai închegată a  modernizării noastre- de supravieţuirea lor intactă depinde şi viitorul nostru european.

Ziua de 9 decenbrie 2102 nu înseamnă decât o etapă in această confruntare de durată a cărei miză este desprinderea, completă, de moştenirea înapoierii noastre, la nivel instituţional şi economic. Intrarea în Uniunea Europeană a acordat României o ocazie pe care puţini dintre conaţionalii noştri au înţeles- o cu adevărat-  şansa ţinea nu de o prosperitate înşelătoare şi imediată, ci de apariţia  unui context  în care demnitatea individului şi  domnia legii să nu  mai fie puse sub semnul întrebării. Dincolo de majoritatea  pe care româniii au mandatat-o la 9 decembrie 2012, se află realitatea alegerii deja făcute în privinţa tipului de societate la care aspirăm.  Prezenţa în Uniunea Europeană este cu mult mai mult decât  o opţiune economică- ea este semnul opţiunii în favoarea unei organizări din care bunul-plac şi corupţia se cer eliminate,inevitabil.  Viitorul european al României este şi  viitorul libertăţii în România.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. „În vara lui 2012, atunci când actuala alianţă câştigătoare a atacat statul de drept, aceste instituţii esenţiale pentru domnia legii , de la CSM şi ANI la Curtea Constituţională, parchete şi curţi de judecată, au ţinut o balanţă, oferind imaginea echilibrului în timpuri de restrişte.”

  E o contradictie majora in ceea ce spune domnul Stanomir, dupa parerea mea. Daca actuala alianta castigatoare ar fi atacat statul de drept, tocmai aceste institutii ar fi fost atacate. Ori ele nu s-au aflat niciun moment in pericol. Ba, dimpotriva, au putut actiona chiar in afara competentelor

  • Da, Hantzy, asa e.

   Iar minerii plantau panselute…
   Iar Nasty e detinut politic…
   Iar Ponta e „impecabil”…

   Tot inainte, Hantzy, tot inainte…

  • Si le vor face sa le vina ca manusa hantzy. Au tot timpul la dispozitie.
   Si le vor „tricota” pe masura (pe propriu calapod) in spatele usilor inchise.
   Ca la „Papillon”. Intra hoarda, peste „unul pe celula” si scoate din el ceea ce
   ei au nevoie. In nici un caz, pentru cei usor de dus de nas (asa ca tine), hantzy.
   In cazul asta, voi (electorii lor) tineti de fapt (fiecare pe a lui) usa, pentru ca ei sa
   va poata viola in liniste, sa nu-i vada Europa, mama, sora, nevasta, fiica.
   Sa vedem cat o s-o tine-ti.

  • Pai si nu ti se pare ca au fost acele institutii sub atac? Nu au spus dnii Ponta si Antonescu ca si CSM si ANI ar trebui schimbate in compozitie, modificate in atributii etc? Ca un vor al Parlamentului ajunge ca sa se treaca de o decizie a CJ? Offf, memoria asta selectiva… Bravo dle Stanomir, ca de obicei un articol bun si la obiect.

  • „Ori ele nu s-au aflat niciun moment in pericol”

   Sa dea Dumneazeu sa vad enorm si sa simt monstruos, dar eu am vazut altceva. Si imi e ca de acum incolo o sa vedem acelasi film, dar dat pe repede inainte.

   Dar o sa vedem repede cum stam, caci eu sunt foarte optimist. Adica refuz sa cred ca se termina lumea pe 21 decembrie.

   • Tu ai vazut, dar spui ca o sa vedem! Perfect sau viitor?
    Enumerarea unor evenimente care sa sustina teoria enuntata, dar nedovedita, de domnul Stanomir ar fi fost mai convingatoare. Pana atunci ramane cum a stabilit dumnealui: a fost o lovitura de stat in care institutiile staului de drept si-au facut treaba. Wow!

 2. @ Hantzy

  # nu exista nicio contradictie, statul de drep a for atacat, dar institutiile s-au aparat.
  # nu as fi vrut sa fiu in locul Dnei COJOCARU de la CCR cand a decis.
  # notati ca usl a planificat si va organiza proteste impotriva justitiei, CSM, DNA, DIICOT si ANI
  pentru a incerca desfiintarea lor.
  # Exista grupuri de presiune cum sunt „revolutionarii remunerati de guvern” sau grupul
  „colonelului dogaru” care fac presiuni pentru desfiintarea acestor institutii.
  # daca nu sunteti postac usl, este cazul sa va treziti pentru ca vom avea „marete realizari”

  Altfel, toate cele bune

 3. Domnule profesor,
  Stiu ca nu raspundeti la comentarii, important este daca macar le cititi. Articolul dumnravoastra are afirmatii care necesita totusi a fi exprimate si alte puncte de vedere. Sigur ca nu este o legatura directa intre cum s-a votat pe 9 decembrie si „specificul national” sau istoria mai indepartata a poporului roman, dar numai in sensul, sa zicem, ca vreti sa legati votul celor din Vaslui de lupta de la Podul Inalt. Modul de a reactiona al majoritatii populatiei tine de specificul national si de istoria sa si pot fi date numeroase exemple pentru a sustine aceasta afirmatie. Am citit nu de mult despre o inregistrare a presedintelui american JFK care spunea ca cel mai rau pentru combaterea adevarului nu sunt afirmatiile mincinoase ci cliseele prefabricate care inlatura gandirea. Eu asist la acest gen de explicare, prin clisee, a evenimentelor din aceasta vara si a rezultatului alegerilor din partea unor intelectuali cu pretentii. Sa pui totul pe seama unui post de televiziune sau a unui mogul, a influientei estice, securistice, comuniste etc a modului cum a votat o majoritate inseamna sa nu se vada realitatea. Daca cineva, in care ai avut incredere la un moment dat, te minte in mod constant si te crede mai prost decat esti, nu credeti ca acei multi la un moment dat se razbuna ? Lumea si-a dat seama ca acea nemaipomenita „salvare” din colapsul economic pe seama celor multi, fara ca cei de la butoane sa simta ceva, avea si alte solutii. La un moment dat nu te-a mai vrut, dar nu i-ai bagat in seama inventand, in explicatii, tot felul de atacuri si lovituri. La ocazia urmatoare ti-a spus acelasi lucru : pe voi nu va mai vrem !

 4. In tara mea e bucurie. Padurea a reusit sa re-invadeze livada.
  Cine nu a scos,cu propriu-i suflet (scurs prin propriile-i maini,ca cerneala stiloului
  prin penita) din pamant, din iarba verde, vreo livada nu stie ca…distrugi intr-o clipa dar
  re-ajungi sa mai beneficiezi de nutritiv (fruct) dupa zeci de ani.
  Negoro a prins carma. Nici macar nu e capabil sa vada ca eo carma (convins fiind ca
  tine in maini … un volan), find incompatibil cu …. analogia. Prabusirea va fi …comuna.
  Nu e bucurie pentru nici un om sanatos.
  Negoro ne conduce, nu spre nevoia ce-o aveam cu totii, ci spre pietele de sclavi.
  Nici macar cei ca el nu vor scapa, pentru ca fiintele din acest tip, dupa ce vinde si
  pa ma-sa si pe tac-su, si pe el ajunge sa se vanda.

  Intr-un cos sunt doua mere. Mai punem doua. Sunt patru.
  Basescu, omul (individul) poate fi ingenuncheat de Inchizitie sa abjure si spuna cu voce,
  auzibila, ca sunt cinci. Evidenta (adevarul) insa nu o putem accepta sau nega ci doar
  constata (si asuma).

  Nu va uitati in gura mea. Eu sunt doar un biet sofer de profesie. Un amestec rezultat
  dintre ceea ce candva a fost un cal, un carutas si-un vizitiu caruia Societatea (in
  deplina ei cretinatate) i-a mai montat si un cumplit ceas.

  PD nu a gresit. Cine intelege „problema vagonului” stie ca nu ai drept sa schimbi
  destine, nu ai drept sa schimbi macazul, jucand tu la ruleta viata altcuiva decat a ta.
  PD a lasat oamenii sa fie asa cum ei sunt.
  Omenirea traieste o vertiginoasa indobitocire. Nu de azi de ieri ci de cand omul
  a iesit din rai ( sau, in cuvintele mele, de cand „Homo” a devenit „Homo sapiens”).
  Fiecare nastere pune nou venita fiinta intr-un tunel. Din spate-i vine (ca o apa),
  Timpul, ca o fiara, ca un tanc care trece peste tine fara sa simta macar.
  Cale de intors nu exista. In față tunelul (al timpului) ti se despica in doua.
  Cand eram copii, ca ultima solutie pentru regasirea mereu pierdutelor capre,
  scuipam in palma stanga si „taiam” cu karata mainii drepte.
  Nu stiam pe-atunci de „silogismul cainelui” dar evidenta nevoie ne obliga sa
  alegem din doua directii posibile, una, si sa mergem pe ea.
  Uneori alegerea se dovedea a fi buna, alteori „zarul” ne arunca in directie
  contrara. Intotdeauna ajungeam intr-un final la „obiectiv” dar, atentie (caci
  aceasta este „cheia”) uneori pierzand timp, alteori nepierzand dar niciodata
  „castigand timp”.

  Timpul, nu se poate castiga. Aceasta iluzie a castigarii timpului a adus
  specia umana la starea pe care o traieste azi.
  Ca sa intelegem ce este specia umana, hai sa ne reintoarcem in tunel.
  Spuneam ca din spate vine „o apa” (in cazul asta „apa” o analogie a
  conceptului „Timp” ) , un rau, sa zicem asa, ca de 1 metru inaltime.
  Ca sa intelegem conceptul „societate” cea mai buna analogie e (in
  cazul asta) „matasea broastei”(vezi wiki) la care adaugam „paradoxul
  soritilor”.
  Cu o celula in sus sau in jos matasea broastei atunci cand „este” tot
  „matasea broastei” ramane.
  Dar neexistand unul din cele doua concepte („celula”, „matasea
  broastei”) nu exista nici unul.
  Ajunsa la „raspantie”, aceasta corabie (matasea broastei) oricare ar fi
  pasagerul (celula) care recunoscand „drumul bun” s-ar separa de
  „restul lumii” spre a alege calea cea buna, ar fi „iremediabil pierdut”ca
  un astronaut cazut. ….. Ma rog, e lung Pamantul. Ba e lat.

  Vroiam sa zic ca asemanatorul meu, Basescu, traieste azi osanda lui
  David (cel aruncat in groapa cu lei).
  (Re)-vedeti „Planeta maimutelor” (cea cu Heston). Pe 9 Decembrie
  „Statuia libertatii” (la romani) s-a naruit.
  Gorilele ( nu la figurat, din pacate, ci la propriu) au preluat carma.
  „Homo” copleseste prin numar, pe meleagurile noastre, pe „Homo sapiens”
  Acolo unde CTP primeste coronita dupa coronita in acelasi timp in care lui
  Patapievici i se face vant peste bord, acolo unde de la referendum pana azi
  gura bucalaielor gen „can-can tv”, „happy-hour”, „dansez pentru tine”, „x natie
  are talent” etc, au tinut in corzi mintea (cea de pe urma) a lui homo (varianta
  romaneasca) ce se putea sa rasara?
  Separat de context (presedentia este un „context mental”) in-dividul Basescu
  poate face in fata gorilelor ceea ce oricare fiinta umana ar putea face in cazul
  in care ar ocupa cateva momente locul lui David, in actul cu leii.
  Te fac adica, animalele, harcea parcea. Nici la o masea nu le ajungi, nici
  nu au de ce … sa se bata pe burta.

  din racheta in plin Univers.

 5. Victoria USL in alegerile parlamentare este un moment extrem de pozitiv pentru Romania. Reprezinta inceputul sfarsitului apucaturilor nomenclaturii comuniste in sistemul politic romanesc. Ponta este un produs postrevolutionar al acestei clici comuniste si un prizonier fara iesire al intereselor lor egoiste. Mai devreme decat se astepta forma republicana se va prabusi si Romania va trece la forma de Monarhie Constitutionala asa cum ar fi trebuit sa fie imediat dupa revolutie.

 6. atata efort si…vorbe,vorbe,vorbe……pt. a explica un fapt dramatic……SUNTEM IN ……pana in gat !!! …adio Romanie !!!

 7. Dle Stanomir : Sinteti f aproape de adevar..Realitatea este ca R se va prabusii sub pleiada Comunisto-Securisto ce urmeaza..institutiile de care vorbeati se vor orienta si vor disparea sub avalansa de stinga…Nu cred ca vor rezista cind vor devenii tinta zilnica a agresiunilor stingii..prostii dela PDL nu au inteles NIMIC…Liberalii vor disparea ca si predecesorii lor, Taranistii…Pacat de Romania care va intra intr-un con umbrit pina o noua generatie (sic!!) va prelua cu o dreapta justa puterea in tara asta nebinecuvintata de Dzeu ! ce pacat si irosire de efort material…jb din Florida.

 8. Cum spunea cimeva mai sus, vorbe multe care nu fac decat sa ascunda o realitate tragica.Articol scris, parca, la norma, din obligatie.

 9. Domnule profesor, sa fie adevarat ca nu vedeti nuditatea regelui? faptul ca o amarata CC a reusit sa dea un verdict chinuit si pe alocuri ne-legal (timpul de exprimare, solicitarile ridicole, etc.) la o chestiune evidenta juridic si ca jumatate dintre judecatori au facut declaratii si s-au manifestat ilegal plus niste condamnari pentru coruptie ale unor politicieni vi se par semnele unei „europenizari” a Romaniei si o garantie a drepturilor individuale si a libertatii??? chiar daca am accepta exagerarea continuta in propozitia „Parchetul este aparatorul libertatii individuale in sistemul juridic romanesc, este garantul ultim”, tot nu am gasi temeiuri reale pentru a o afirma. Care este bilantul Parchetului in cauzele banale, simple de drept civil si penal comutativ intre simpli cetateni? care este securitatea juridica a unui simplu cetatean?
  E simplu sa dam exemplul DNA in continuu, dar libertatea individuala nu rezida direct in acuzarea si incarcerarea unor potentati ci – cum bine stiti – in efectiva afirmare a drepturilor negative ale indivizilor prin aplicarea legii si sanctionarea incalcarii ei de catre ordinea de drept si justitie. Or in afara de DNA, cum functioneaza Parchetul, instantele din Romania? Daca patesc ceva pe strada, daca drepturile imi sunt incalcate de stat sau autoritatile publice care este eficienta instrumentului juridic pentru apararea dreptului individual? In conditiile date ale Romaniei sunteti in plina utopie legand libertatea de functionarea unui DNA. A „lovi” un puternic nu echivaleaza, nici macar pe departe, cu asigurarea libertatii individuale. Sunteti in aceasta ipostaza un autentic pasoptist care isi doreste modernizarea si o aproximeaza cu orice semn cat de mic. Daca toate modernizarea, europenizarea noastra se rezuma la dl. Morar + DNA + CCR-ul domnilor Predescu si Toader cred ca suntem departe de orice conceptualizare si discutie pe subiect.

 10. cine crede ca alegerile din 9 decembrie schimba in bine romania se inseala … nu vedeti ca urmasii lui iliescu, tariceanu nastase si altii ne vand ultimele resurse pe care tara le mai are . rusine voua sa va fie ca ati vandut tara la evrei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro